A paprika és a paradicsom Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2022.08.02. 18:46  Hozzászólás
  •   4289   
Avatar

rendszer admin
 
Beindult a paradicsomom! :)

Nagyon sokáig csak zöld volt, de még a hidegfront előtt elkezdett pirosodni.
A képeken nem is látszik annyira, hogy valójában szokatlanul sok van rajta.

paradicsom14.jpg
Somoskői tájfajta, balra sárga koktél.
Megtekintve 90 alkalommal.

paradicsom12.jpg
Sárga koktél. Néhol összekuszálódott a pirossal.
Megtekintve 90 alkalommal.

paradicsom15.jpg
Somoskői tájfajta
Megtekintve 90 alkalommal.

paradicsom11.jpg
Valamilyen piros koktél
Megtekintve 90 alkalommal.



A Camona paradicsomom is nagyon szép nagy piros lett már, csak elfelejtettem lefotózni. :hiha:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2022.04.24. 21:25  Hozzászólás  Válasz gergerg (4287) hsz.-re     Olvasás  
  •   4288   
Avatar

rendszer admin
 
Én még nem mertem kiültetni, de a héten már lassan muszály lesz.
Ma is kint voltak az ablak előtt, amíg nem jött a nagy esőfelhő.
Idejébe sikerült beraki, mert jó nagy eső volt, szakadt rendesen, bár nem sokáig.
Volt nagy villámlás, meg dörgés is, és mutatóba egy-két szem kis darab jég is.

A lugaspaprikám már több, mint 1 méter hosszú, kénytelen voltam koszorúba össze tekerni, hogy elférjen (valahogy majd csak kibogozom). :hiha:
Nagyon beindult a sziciliai Camona paradicsom is, meg a Somoskői koktél is.
Kénytelen leszek kiültetni őket, mert már alig férnek el. :)

20220424_221145.jpg
------------------------
Megtekintve 1426 alkalommal.

20220424_221208.jpg
------------------------
Megtekintve 1426 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2022.04.24. 17:40  Hozzászólás
  •   4287   
Avatar

terra alapító
 
Ma kimentek a paradicsomok a fóliába. Már régen ki kellett volna, de a fagyok miatt nem mertem. Az jutott eszembe, hogy a dupla sor közé teszek görögdinnyét. Mire annak hely kell, a paradicsomok úgyis fel lesznek levelezve, a sátor melege meg jót fog tenni a dinnyének. Mit gondoltok erről?


fólia.jpeg
------------------------
Megtekintve 1439 alkalommal.

 




  2022.04.12. 19:06  Hozzászólás
  •   4285   
Avatar

terra alapító
 
Én most ültetem dobozokba a pardicsom magvetést.

IMG_5458.JPG
paradicsom pikirozás
Megtekintve 1756 alkalommal.

 


  2022.04.12. 11:14  Hozzászólás  Válasz Jani71 (4281) hsz.-re     Olvasás  
  •   4284   
Avatar

rendszer admin
 
Ezt a magot, fajtát most próbáltam ki először, nem volt még ilyen fajtám. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2022.04.12. 11:13  Hozzászólás  Válasz gergerg (4280) hsz.-re     Olvasás  
  •   4283   
Avatar

rendszer admin
 
A száron alul azok a fehér valamik a szárban vannak, mintha gyökér kezdemények lennének.
Feljebb meg szőrös a szára, mint a málnáé, csak puha, nem szúrós. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2022.04.11. 17:54  Hozzászólás
  •   4282   
Avatar

terra alapító
 
IMG_20220411_185033.jpg
------------------------
Megtekintve 1810 alkalommal.

Ha lassan is, de alakul. Még nem voltak kint a szabad levegőn, amint végzek a leanderátültetéssel (már csak vagy 5 óriás hiányzik) elkezdem a szoktatást ha az idő engedi.
 


  2022.04.10. 19:10  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (4278) hsz.-re     Olvasás  
  •   4281   


---
 
Minden alkalommal ugyanabból az adagból származik a vetőmag? Mióta használod ezt a fajtát (ha nem indiszkrét: melyikről van szó)?
 




  2022.04.10. 09:12  Hozzászólás
  •   4279   
Avatar

terra alapító
 
Jövő héten, hétvégén, ki kell ültetnem a paradicsomot a sátorba a méretük miatt. A paprikák még maradhatnak. Viszont ezek eddig minimális természetes fényt kaptak, félek, hogy megégnek. Hét elejére jeleztek még éjszakára fagyot. Nekiálltam egy belső sátor elkészítésének. Ide tenném be a palántákat pár napra kiültetés előtt. A belső sátor anyaga takarófólia, nem átlátszó.

Mit gondoltok?

- Így a 2 fólia kellően megszűri a nap sugarait, hogy ne égjenek meg?
- Elég lesz 3-4 nap szoktatási idő, hogy a sátor egyéb részeire ültethessem őket, ahol nem lesz már extra fólia?
- Ennek a fülkének készül még a két vége, illetve a képen még nyitott oldalon lesz egy lehúzható fólia, este behúzva, reggel kihúzva. Ez a sátor a sátorban felállás elegendő védelmet a egy -2 -3 fokos hajnalon, vagy így is kell a fűtés?


277572179_1303960743430101_918234637896395721_n.jpeg
------------------------
Megtekintve 1883 alkalommal.

 


  2022.04.10. 08:37  Hozzászólás
  •   4278   
Avatar

rendszer admin
 
Az egyik paradicsom fajtánál állandóan ilyen, és leszárad a legalsó levélhajtás.
Már sok mindent kipróbáltam a Nitrogéntól kezdve sok házi praktikáig, de a helyzet nem változik.
A többi paradicsom - paprika szépen fejlődik.
Van valakinek használható ötlete? :(
A kép nem a legjobb, de a lényeg látszik :(

20220410_093217.jpg
------------------------
Megtekintve 1885 alkalommal.

20220410_093924.jpg
------------------------
Megtekintve 1885 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2022.04.09. 19:19  Hozzászólás  Válasz gergerg (4276) hsz.-re     Olvasás  
  •   4277   
Avatar

terra alapító
 
3 héttel később


277785267_1303501306809378_2097529577597074623_n.jpeg
------------------------
Megtekintve 1917 alkalommal.

277806557_1303501376809371_11600696284495463_n.jpeg
------------------------
Megtekintve 1917 alkalommal.

277787390_1303501456809363_773066890647636673_n.jpeg
------------------------
Megtekintve 1917 alkalommal.

277781733_1303501556809353_3216992125807435963_n.jpeg
------------------------
Megtekintve 1917 alkalommal.

 


  2022.03.19. 19:38  Hozzászólás
  •   4276   
Avatar

terra alapító
 
Kezdődik...


11.jpeg
------------------------
Megtekintve 3771 alkalommal.

12.jpeg
------------------------
Megtekintve 3771 alkalommal.

13.jpeg
------------------------
Megtekintve 3771 alkalommal.

 


  2022.01.26. 12:17  Hozzászólás  Válasz Zoll12 (4273) hsz.-re     Olvasás  
  •   4275   
Avatar

terra alapító
 
Március második hete. Hamarabb csak akkor érdemes, ha tudsz adni nekik pótvilágítást.
 


  2022.01.26. 12:00  Hozzászólás  Válasz Zoll12 (4273) hsz.-re     Olvasás  
  •   4274   
Avatar

terra alapító
 
Én február végén, március elején szoktam vetni, de mindig megfogadom, hogy jövőre nem sietek ennyire. Aztán mégis, addigra már viszket a tenyerem. Chilit lehetne vetni már most is.
 


  2022.01.26. 01:36  Hozzászólás
  •   4273   


---
 
Ti mikor szoktátok kezdeni vetni a paradicsomot és a paprikát. Nem üvegházba lesz hanem ablakba. üdv
 




  2022.01.19. 11:02  Hozzászólás  Válasz firpolino (4269) hsz.-re     Olvasás  
  •   4271   
Avatar

---
 
Megértem a problémádat, de sajnos nem tudok segíteni, mert nekem természetbarát kertem van. Én akkor érzem magamat otthon benne, ha dübörög körülöttem a természet.
fa alatt.jpg
------------------------
Megtekintve 7617 alkalommal.

031.JPG
------------------------
Megtekintve 7617 alkalommal.

 


  2022.01.18. 18:00  Hozzászólás
  •   4270   
Avatar

terra alapító
 
Tudnátok-e nekem ajánlani paradicsomfajtát?

2 fajta érdekelne. Olyan fajta, aminek a fürtszerkezete a Cherrola F1-hez hasonló, tehát hosszú fürtök, amin párosával vannak a szemek. Ilyen fajtából kellene egy kerek, pingpong labda méretű, puha, vékony héjú de nem repedő ízletes bogyójú, és egy hosszúkás, kemény, húsos bogyójú. Van valakinek ismerete ilyen fajtákról? Ja, és természetesen folytonnövő.
 


  2022.01.02. 19:54  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (4263) hsz.-re     Olvasás  
  •   4269   


---
 
A kert 2400 négyzetméter. Kb. 35 gyümölcsfa és számtalan örökzöld díszíti.

A talajjavítás nálam egyenlő a talajcserével, ha ültetek egy-egy fát a kertbe. A terület parkosított, ezért az nem működik, hogy például felszántom és betrágyázom az egészet, mert géppel a növények miatt nem lehet ezt végrehajtani. Ráadásul gyep van a fák között, kivéve kb. 1 méter sugarú kört, azaz tányért, amelynek segítségével öntözöm, tápanyagozom a fákat.

Tudod ez nem egy klasszikus gyümölcsöskert, ezért figyelnem kell a család többi tagjának a kívánságára. Kihúznám náluk a gyufát, ha például a gyepet a gyümölcsfák között felásnám talajjavítás céljából. Trágyázni és talajt lazítani emiatt csak az 1 méteres tányérban tudok, illetve szoktam olyat csinálni tél elején, hogy a csurgó részt csak megszórom beásás nélkül pelletált trágyával. Nem az igazi ez a módszer, de jobbat nem sikerült kitalálnom. Az biztos, hogy a fűnek nagyon tetszik a trágya, szinte megtáltosodik tőle.
 


  2021.12.30. 21:06  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (4267) hsz.-re     Olvasás  
  •   4268   
Avatar

terra alapító
 
Javasolom neked a szívószálas módszert. Arra rá tudod írni a nevét, beszúrod a pohárba, kiültetéskor meg egy madzagra felfűzve fel tudod akasztani a növényre. Nekem van feliratozó gépem, azzal könnyebb.

Kép

Nekem a feliratozó miatt a zászlós is működik, azt rézdrótra teszem, azt meg könnyen rá lehet hajtani a kiültetett növényre.


zászló.jpeg
------------------------
Megtekintve 8017 alkalommal.

 


  2021.12.30. 20:26  Hozzászólás
  •   4267   
Avatar

rendszer admin
 
Nekem teljesen át kell(ene) állnom valami egyszerűbb, de logikus módszerre.
Ugyanis minden évben pontosan tudtam, hogy melyik milyen fajta paradicsom .... egészen a palánta kiültetéséig! :remulet:
Utána egy-két hét, és már nagyjából a felét nem tudtam, melyiket hova ültettem. :hiha:
Aztán, amikor a termések is megjelentek, akkor egy-két fajta egyből a helyére került, de addigra meg sok másiknak a nevét felejtettem el ... :hiha:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.12.30. 19:40  Hozzászólás
  •   4266   
Avatar

terra alapító
 
Azon tűnődtem, hogy volt-e már nekem Nyagous. Nem tudom. Most lecsaptam rá a magcserében. Köszi Baby-lon a felajánlást!
 


  2021.12.30. 19:37  Hozzászólás  Válasz gergerg (4255) hsz.-re     Olvasás  
  •   4265   
Avatar

terra alapító
 
Nos, kinek, mi ízlik....

Nekem ezek:
Sungold F1, Nyagous, Great White, Cruza, Pineapple Pig, Erdélyi marhaszív, Kellog's Breakfast, Lillian's Yellow, Palóc Óriás, Anna Russian.
 


  2021.12.30. 19:25  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (4258) hsz.-re     Olvasás  
  •   4264   
Avatar

terra alapító
 
Én is minden évben próbálgatok új fajtákat. Enni eddig a legjobb a tőled kapott Camone! Szeretjük a Somoskőit is, de az koktélméretű. És a harmadik kedvenc enni a szintén magcserés Nyagous.
Ezeken kívül még a paprika alakúak váltak be, de azoknál már én belezavarodtam, hogy melyik honnan való. Első évben tudtam persze de azután már nem.
Jövőre lecsökkentem a fajtákat meg a tőszámot is (nekem is rengeteg paradicsomlé van még tavalyról is). De ennivaló fajtából én is szivesen próbálnék még ki újakat.
Érdekes, hogy a boltban kapható fajtákból nekünk egyik se vált be étkezési paradicsomnak.
 




  2021.12.29. 22:35  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (4261) hsz.-re     Olvasás  
  •   4262   


---
 
Nem akartam 20 fajtát írni, mert a 20 tő az a mennyiség, amivel foglalkozom. Biztos jobb lenne többet szüretelni, de extra kemény és agyagos a földem, ezért ezt a 20 tövet edényekben nevelem.

A szomszédomnak hiába mondtam például, hogy gyümölcsfát is csak talajcserével, nagy ültetőgödörbe tegye, nem hallgatott rám. A makacsságával azt érte el, hogy a meggyfája évente 2-3 centit nő. Nálam a meggy még mindenféle hókuszpókusz nélkül lett elültetve 20 éve. Most ott tartok, hogy idén termett kb. 5 kg-t az egyik, 4 kg-t a másik meggy. És ez nálam már rekordtermés, aminek örülök. Pedig 20 éves, növényvédelemmel ellátott meggyfákról van szó.

Szóval esélytelennek látom, hogy hagyományos módon, szabadföldbe tegyem a paradicsomot, így sajnos egyelőre marad a 20 tő paradicsom.
 


  2021.12.29. 20:14  Hozzászólás  Válasz firpolino (4256) hsz.-re     Olvasás  
  •   4261   
Avatar

---
 
Húsz fajtát akartál írni? Husz tővel nem sokra jutsz. Az kevés ahhoz, hogy az egészséged karbantartsd. A paradicsom nem csak táplálék, hanem gyógyszer is. Sok jó hatása mellett rendbe teszi a vérkeringést, megóv a ráktól. Persze csak akkor, ha rendszeresen fogyasztod. Úgy vagyok vele, mint Alibá a cseresznyével, mindegyik finom neki. Nem íz szerint teszek közöttük különbséget, hanem érési idő és felhasználás szempontjából. Fontos még a betegség ellenálló képesség. Nem szívesen permetezek.Az idén vásároltam néhány ritka fajtát. Azok közül pl. a Sztopa bácsinak nevezett fajta mind lehullott. Meg se tudtam kóstolni. 25 éven keresztül csak pirosat ettem. Aztán amikor itt a magcserében kaptam korai sárgát, meglepődtem melyen érdekes íze van, azóta minden évben vetem. Tavaly kostolót rendeztem a barátaimnak. Több mint 20 fajtát neveltem.


paradicsomkóstolő.JPG
------------------------
Megtekintve 8106 alkalommal.

 


  2021.12.29. 13:12  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (4259) hsz.-re     Olvasás  
  •   4260   
Avatar

terra alapító
 
Nekem is meglepő. Talán telítődtek a fórumozók az érdekes fajtákkal, elmúlt a láz. Minden évnek megvan a slágere, emlékszem, mikor az olasz kajszikért voltunk megőrülve, most az ukrán szőlő a menő. Ami viszont inkább érdekes, hogy míg régebben mindenki önként ajánlott fel bármit, most mindenkiből úgy kell harapófogóval kihúzni, hogy mije van.

Én is sok paradicsomot próbáltam ki, de az érdekességek többségéről nincs maradandó emlékem, a kinézetén kívül. Idén tényleg megpróbálok szorítani kicsit a fajtákon. Most nálam is a szőlő a sláger, sikerült is pár fajtát beszereznem, és még jövő héten is meglátogatok egy úriembert vessző ügyben. Ha azok is meglesznek, és sikerül őket gyökereztetnem, akkor egész szép gyűjtemény lesz.

A paradicsomot illetően egy kicsit bizonytalan vagyok.
 


  2021.12.29. 13:02  Hozzászólás
  •   4259   
Avatar

rendszer admin
 
Számomra kissé meglepő. hogy ebben az évben mennyivel "kevesebb" paradicsom, és paprika van a mag-felajánlások között.
Nem számoltam utána, de mintha az elmúlt 6-7 év alatt eddig ez lenne a legkevesebb ....
:(
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.12.29. 12:54  Hozzászólás  Válasz gergerg (4255) hsz.-re     Olvasás  
  •   4258   
Avatar

rendszer admin
 
Nálam is az a helyzet, hogy nagyon szubjektív, egyéni megitélés, hogy kinek melyik paradicsom mennyire ízlik.
Nálunk a családban csak én vagyok úgymond "paradicsomos", én nagyon szeretem, a családom többi tagja ritkábban eszik paradicsomot.

De amióta megjelent a Nagy Magcsere Programban a Somoskői tájfajta koktél paradicsom, azóta 3-4-5 tővel minden évben van.
Nem csak a számomra nagyon tetszetős íze miatt, de nekem nagyon bejön az "egy paradicsom - egy falat" dolog.
Ráadásul a lányom, és a nagyobbik unokám is nagyon szereti, aki mindig azt mondja rá, hogy "nyami-paradicsom", bekap egy-két szemet, és szalad tovább játszani. Éréskor, ha kint vagyunk a kertbe, mindig rájár .... :)

2017-ben egy Vendég felhasználó keresett Camone paradicsomot.
Nem tudom miért, de akkor felkeltette az érdeklődésemet, és a végén sikerült beszerezni sziciliai Camone paradicsom magokat.
Átlagos, közepes méretű "hagyományos" paradicsomnak néznek ki, "fürtökben" terem, és nekem annak is nagyon bejött az íze.
Ráadásul pont abban az évben volt nálam egy nagy poloska-invázió (amit szerencsémre sikerült totálisan legyőzni), és a legnagyobb meglepetésemre a Camone paradicsomon jóformán egyetlen poloskát sem találtam.
A vejem is ezt szereti, mert ő nincsen oda a monumentális Erdélyi Marhaszívért, vagy a számára apró Somoskőiért.
Meg amúgy is inkáb a chilit szereti.
Így aztán ez is nagy kedvencem lett! :)

Perun - sárga, körte alakú koktél paradicsom - kíváncsiságból próbáltam ki ezt is.
Nekem tetszik az íze, mivel "édes-szájú" vagyok, és a lányom is szereti.
Viszont minden évben találok közötte hernyó fúrta szemeket. Szerencsére nagyon keveset (mondjuk talán 50 szemből egyet), de mindig van, akár hogy lesem ... :D

Az elmúlt évek alatt több tucatnyi különböző paradicsom-fajtákat kipróbáltam már, ilyen-olyan színűt, ilyen-olyan méretűt, de valahogy eddig egyikük sem fogott meg a fenn említett 3 fajtán kívül.
Szerintem (legalább is nálam) az a baj, hogy az új "hű de milyem már" még nem próbált fajtáktól valahogy mindig többet várok, mint a valóság.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.12.29. 11:17  Hozzászólás  Válasz firpolino (4256) hsz.-re     Olvasás  
  •   4257   
Avatar

terra alapító
 
Köszönöm! Az íz megítélése meglehetősen szubjektív dolog, így teljesen mindegy, hogy mekkora termesztőnek tartod magad. Pontosan ugyanolyan értékű a válaszod, mint bárki másé! :)
 


  2021.12.29. 10:23  Hozzászólás  Válasz gergerg (4255) hsz.-re     Olvasás  
  •   4256   


---
 
Nem én vagyok a fórum legnagyobb paradicsomtermesztője, de szívesen elmondom a tapasztalatomat.

2019. óta ültetek minden évben kb. 20 tő paradicsomot. Kóstoltam már saját termesztésű Sungoldot, Black cherryt, Chocolate cherryt, Ökörszívet, Sweet milliont, Amisht. Idén februárban egy nagy kertészettől szereztem be a következő magokat:Zucchero, Rossini, Phantasia, Primavera, Tiger, Nugget

Ami nekem nagy kedvenc volt, az a Sweet million. Alig lehet abbahagyni az evését. Sok helyen a Sungoldot kiáltják ki a világ legfinomabb paradicsomának, de nekem a Sweet millionhoz képest képest kevésbé ízlett.

Sajnos a Sweet million közepes mértékben reped, akárcsak a Sungold. Koktélok közül a Sungrape egyáltalán nem reped, viszont kevésbé zamatos.

Még annyit az én ízlésemről, hogy szerintem a piros paradicsomok általában a legfinomabbak, nekem ízletesebbek, mint a sárgák, vagy csokoládéparadicsomok. Ráadásul a csokoládéparadicsomok (Black cherry, Chocolate cherry) elképesztő mértékben repednek. Utóbbiak nekem nagyon nem jöttek be.
 


  2021.12.27. 21:02  Hozzászólás
  •   4255   
Avatar

terra alapító
 
Kedves fórumozók!

Keresem a legfinomabb paradicsomot. Idén befőztünk 50 liter paradicsomlevet, és csak főzés közben jutottunk el oda, hogy megnézzük, az előző évből mennyi lé van még. Mind meg volt. Pedig előző évben is 50 litert főztünk. Igy aztán a most következő szezonban megtehetem, hogy befőzésre már ne gondoljak. Szóval finom, ennivaló paradicsomot keresek. Jó lenne, ha nem lenne túlságosan nagy, lehet egy kicsit kemény is, de legyen édes, nem savas.

Nektek melyik a legfinomabb paradicsom?
 


  2021.09.08. 11:35  Hozzászólás  Válasz gergerg (4253) hsz.-re     Olvasás  
  •   4254   
Avatar

---
 
A magcserékkel beszedtem valami vírust. A nagy bajt az okozta, hogy nem ismertem fel időben, hanem tápanyaghiánynak gondoltam. Közben annyira elszaporodott, hogy az egész állományom átfertőződött. Most már tehetetlen vagyok vele szemben, de jövőre újra kell kezdenem a maggyűjtést, és oda kell figyelnem, a magkészletem szaporítása során.


paprika.jpg
------------------------
Megtekintve 10259 alkalommal.

 


  2021.09.07. 07:29  Hozzászólás  Válasz edit (4252) hsz.-re     Olvasás  
  •   4253   
Avatar

terra alapító
 
A paprikák nekem szépen megteremték amit kellett, most már csak lombra gyúrunk (alig van kis paprika). Akár ki is szedhetném őket tövestől, de nem sürgős, ki tudja milyen ősz lesz. Ha lesz egy kis időm, lehet hogy válogatok a tövek közt.
 


  2021.09.07. 04:45  Hozzászólás
  •   4252   
Avatar

terra alapító
 
Némelyiken még van sok zöld, de betegszenek a tövek. Nem is bánom, hogy nincs nagy tömeg, belefáradtam a befőzésbe. Amire kell, arra azért még kerül, szerencsére az ennivaló fajták is teremnek. A paprikáim némelyike most kezdene belelendülni, de már nem fognak beérni.
 


  2021.09.06. 05:02  Hozzászólás  Válasz gergerg (4250) hsz.-re     Olvasás  
  •   4251   
Avatar

rendszer admin
 
Nálam még bírják a paradicsomok, főleg a koktélok.
A nagy szemű Erdélyi marhaszív, meg a hagyományos Ökörszív, amelyik az elején már beindult, mind beérett.
Leszedtem, és a Nászasszonyom elvitte megcsinálni télire, csak elfelejtettem lemérni őket.
Az Erdélyi marhaszív között volt egy, ami biztos kiló körüli volt. :)
Viszont még vannak rajtuk sok közepes méretű zöld, vagy félig érett szemek.
A Német Sárga koktél, és a Somoskői tájfajta koktél paradicsom még tele van érett, félig érett, és zöld szemekkel, azokat még mindig folyamtosan szedem.

Érdekes viszont, hogy a piros csemege paprikáimon (Kaliforniai, Kápia, Tokmány, Maroni, stb.) eleinte egy-egy szép nagy szem volt (már amelyiken volt).
De átestek egy másod-virágzáson, és most tele vannak a tövek, némelyiken 5-7 érésben lévő termés van, szépeknek igérkeznek. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.09.05. 18:37  Hozzászólás
  •   4250   
Avatar

terra alapító
 
Nálam lassan vége a paradicsom szezonnak. Vannak még zöldek, és érnek is, de lassan lebetegszenek a tövek. Korán jött az ősz, állandó a harmat. Permetezni már nem akarok, a poloskák meg pont annyi sebet ejtettek a bogyókon, hogy azok elkezdjenek rohadni.

Ti hogy álltok?

A Palóc óriásból idén annyi magot kell szednem, amennyit csak tudok. Van ennek egy szomorú aktualitása. Akitől az első mag származik, sajnos már az égi kerteket ápolja. Pénteken búcsúztunk tőle. Ha másért nem is, már csak az ő emléke miatt is vigyáznom kell a fajtára. :(
 


  2021.08.28. 15:26  Hozzászólás
  •   4249   
Avatar

terra alapító
 
A paprika tartósítása télire

Bizonyára mindenki tudja, hogy a paprikát lehet savanyítani, nyersen fagyasztani, lehet paprikakrémet készíteni, de a nagyobb paprikákat kipucolva töltött paprikának is eltehetjük arra az időszakra, amikor már nincs lehetőségünk a kertből friss paprikát használni.

Közeleg az ősz, ilyenkorra a legtöbb paprikafajta beérik, a termések már nem nőnek akkorára mint nyár közepén. Túl vagyunk a savanyításokon, a lecsófőzéseken. Ha maradt még paprikánk, azt sem kel veszni hagyni. Most egy olyan elraktározási módot mutatok be, amit már évek óta hangoztatok itt a fórumon, és mégis mindig érkezik valamilyen kérdés, hogyan, miért.

Az első fontos dolog, hogy nagyon szeretem a paprikás tojást. Ez úgy néz ki, hogy nyáron 4-5 paprikát felkarikázok, egy serpenyőbe egy kis kockázott hagymával összesütöm, majd teszek rá 4-5 tojást. Aki nem szereti az ilyet, az ne is olvasson tovább. :)

Szóval ezt az ételt szeretném télen is enni, amihez értelemszerűen paprikára lesz szükségem. Megtehetném, hogy egyszerűen csak beteszem a fagyasztóba a felkarikázott paprikákat, majd azt veszem elő, de az rettenetesen sok helyet foglalna el. Hogy ezt elkerüljem, tehát elsődlegesen helytakarossági okokból elősütve teszem a paprikát a fagyasztóba. Nem kell nagy dolgot elképzelni, leszedjük a paprikát, megmossuk, kipucoljuk, majd karikákra vágjuk. Aztán egy jó nagy lábasban (fontos a nagy felület) vagy egy katlanban (én utóbbit használom) megsütjük. A sütéshez disznózsírt használok, mert fontos, hogy a fagyasztóba megdermedjen, és ne folyjon. A jól felhevített zsírban kis adagokba süssük a paprikát, mert különben túl sok vizet enged, és nem sülni, inkább főni fog, ami keserű ízt ad. Hasonlóan kesernyéset, mint a töltött paprika bundája. Szóval kicsi adagokban tesszük a forró zsírba, és csak annyi időt tölt benne, amíg a karikák elveszítik a tartásukat, puhává vállnak. Ekkor egy szűrővel kiszedjük, tepsikre borogatjuk hűlni, majd folytatjuk a következő adaggal. Mikor a tepsin lévő „megrogyasztott” paprika kihűlt, egyforma ételhordókat vagy szögletes margarinos dobozokat veszünk elő. A dobozokat kibéleljük nejlonzacskóval, és beleszedjük a paprikát, lenyomkodjuk, majd gumival lezárjuk, és már mehet is a fagyasztóba. 1-2 nappal később, mikor már összefagyott, kivehetjük a csomagokat a dobozokból, és azokat újra felhasználhatjuk. A kockára fagyasztott csomagok már doboz nélkül is szépen és helytakarékosan elhelyezhetők a fagyasztókban. Ezzel a módszerrel legalább a dupláját tudjuk a fagyasztóba betenni, mintha nyersen tettük volna el.

paprika0.jpeg
------------------------
Megtekintve 10494 alkalommal.

paprika.jpeg
------------------------
Megtekintve 10494 alkalommal.

paprika1.jpeg
------------------------
Megtekintve 10494 alkalommal.



paprika zsír.jpeg
------------------------
Megtekintve 10494 alkalommal.

paprika sül.jpeg
------------------------
Megtekintve 10494 alkalommal.

paprika megsült.jpeg
------------------------
Megtekintve 10494 alkalommal.



Télen, tavasszal, amíg új friss paprikánk nem lesz, egyszerűen csak kiveszünk egy tasakkal, pár percre meleg vízbe tesszük, hogy a zacskó elengedje, majd mehet is egyenesen a serpenyőbe. Amikor kiengedett, ráütjük a tojást, és már kész is a nyári reggeli. Erre a célra bármilyen paprika használható, igazából minél több fajta, és minél különbözőbb érettségi állapotú, annál finomabb lesz.

Én szinte minden alkalommal ezt reggelizek, amikor otthon vagyok. Jó sütögetést! :)
 


  2021.08.12. 07:53  Hozzászólás  Válasz Mezőföldön (4247) hsz.-re     Olvasás  
  •   4248   
Avatar

terra alapító
 
Szia! Szerintem ez a "paradicsom páfránylevelűsége" nevű vírusos betegség, amit jellemzően az uborka mozaikvírus okoz.
 


  2021.08.11. 20:14  Hozzászólás
  •   4247   
Avatar

---
 
Én is szívesen mutatnám már a szépséges paradicsomokat, de nálunk még kell nekik idő. Viszont közben a poloskákon, bogyókat luggató hernyókon kívül valami újjal is meg kéne küzdenem, a beazonosításhoz szeretnék segítséget, a kivédéshez tanácsot kérni.

Sajnos már pár éve szembesülök a képeken látható paradicsom-fenével. Az eddig olvasottak alapján valamilyen vírusos fertőzésnek tippelem, ebben szeretnék megerősítést vagy cáfolatot, illetve szívesen fogadok minden ezzel kapcsolatos tanácsot.

A jelenséget úgy tudnám leírni, hogy egy ponton a korábban egészségesnek tűnő növény növekedése lelassul, a hajtások egyre apróbbak, torzultak, lassan nőnek, majd teljesen megállnak. A termések nagyjából beérnek, de újakat nem köt. Az egész növény színe világosabb zöld lesz, a torzult levelek szélén lilás elszíneződés látható egyes esetekben. Korábban csak egy fajtánál találkoztam ezzel a problémával, ezért abból idén direkt bolti magot vettem, de idén több fajtánál is ilyen lett néhány tő.

Ha vírus, vajon mi lehet a vektor? föld? rovar? A felcsapódó víz kizárható, mert takart a terület mindenhol, ahol paradicsom van.


20210806_0032.jpg
Egészséges növény balra és beteg jobbra
Megtekintve 10878 alkalommal.

20210806_0030.jpg
nagyjából beérő, de nem természetes színű bogyók
Megtekintve 10878 alkalommal.

20210806_0023.jpg
levélszél elszíneződés
Megtekintve 10878 alkalommal.

20210806_0022.jpg
torzult hajtások
Megtekintve 10878 alkalommal.

20210806_0021.jpg
lecsökkent növekedés
Megtekintve 10878 alkalommal.

20210806_0019.jpg
beteg növény közelről
Megtekintve 10878 alkalommal.

20210806_0017.jpg
Egészséges és beteg növény
Megtekintve 10878 alkalommal.

 






  2021.08.09. 12:21  Hozzászólás
  •   4244   
Avatar

terra alapító
 
IMG_20210808_194523.jpg
------------------------
Megtekintve 11157 alkalommal.

:angry-banghead: :P
IMG_20210808_194529.jpg
------------------------
Megtekintve 11157 alkalommal.


Nem szeretek egyszerre sokat befőzni. Ez úgy saccra több mint 20 liter (fele már fazékban van főzve, passzírozásra vár), hozzájött a lányom 10 kilónyi paradicsomja (már üvegben). Remélem a konyhája lassan kész lesz és csak a sajátommal kell bajlódni.
Idén valahogy nagyon sok befőzőparadicsomom sikeredett, teremnek is rendesen. Szerencsére üvegben évekig eláll, ki tudjajövőre lesz e elég.
 


  2021.08.09. 12:12  Hozzászólás
  •   4243   
Avatar

terra alapító
 
A bocskor paprika engem is érdekelne. Nem tudom megenni a vastag húsú paprikákat, a vékonyakkal viszont nincs bajom. Ehhez képest idén nem sikerült vvékonyhúsút nevelni. A tokmány talán elég vékony, de nem jött be a magfogás, satnyák a növények, 1-1 termés van csak.
 


  2021.08.09. 08:02  Hozzászólás  Válasz gergerg (4241) hsz.-re     Olvasás  
  •   4242   


terra alapító
 
bocskor.jpg
------------------------
Megtekintve 11180 alkalommal.

Egy régi képet találtam róla, ez a jellegzetes formája. Nem olyan vastag húsú, mint pl. a kápia, de finom édes - pár év után elfajzott, csípős lett, de úgy is finom. Tavasszal a génbanktól néha sikerül az édes magból újat szerezni.
 


  2021.08.08. 13:08  Hozzászólás  Válasz Alibá (4240) hsz.-re     Olvasás  
  •   4241   
Avatar

terra alapító
 
Emlékeim szerin Mariska néni szokott ültetni. Nekem egyik évben volt, de nem találtam benne olyan különlegesen jót, amiért megtartottam volna. Talán szárítani...
 


  2021.08.08. 11:08  Hozzászólás
  •   4240   
Avatar

terra alapító
 
Van valakinek Bocskor paprikája? Milyen? Jókat olvastam róla. Jövöre vetnék, ültetnék.
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég

cron