A paprika és a paradicsom Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2019.07.20. 15:00  Hozzászólás  Válasz edit (3815) hsz.-re     Olvasás  
  •   3818   


---
 
Mindaz alapján, amit leírtál, valamilyen baktériumos betegségre gyanakodnék. Nem tud átszellőzni, fekete csík, ragyás termés, stb.
Nem tudom, talán valami ilyesmi  . Vagy esetleg efféle  . Csak találgatok! De a leírásod alapján egyből a baktériumos nyavalyák ugrottak be.
Itt egy jó cikk  alapos leírással, jó fényképekkel (Xhantomonas, Pseudomonas, Clavibacter).
 


  2019.07.20. 14:54  Hozzászólás  Válasz firpolino (3814) hsz.-re     Olvasás  
  •   3817   
Avatar

rendszer admin
 
Ahogy elnézem a képeket, ez vagy Fuzáriumos hervadás, vagy Fitoftóra (paradicsomvész).
Nem tudok róla sokat, pontosabban csak annyit hallottam, hogy mindkettő megelőzhető.
De amennyire én tudom:
  1. Ha Fuzáriumos hervadás, akkor annak annyi, mert az a földből a gyökereken, és a szállítószöveteken keresztül terjed az egész növényben.
  2. Ha viszont Fitoftóra (paradicsomvész), akkor talán arra van permetezőanyag(??), mert az levél-betegség.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.07.20. 14:46  Hozzászólás  Válasz firpolino (3814) hsz.-re     Olvasás  
  •   3816   


---
 
Erre tényleg 'hiába' szórtad a rezet. Ez élettani jelenség, nem gomba.
 


  2019.07.20. 13:15  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3813) hsz.-re     Olvasás  
  •   3815   
Avatar

terra alapító
 
Szobában nevelődtek, majd teraszon. Annyra korán kimentek a kényesek, hogy rögtön elkezdtem az ilyan-olyan maguktól kelt gerilla paradicsomokat pátyolgatni, és ezeken az elsőkön már termés van. Az esős május nem tett jót. Nem szellőzik át a kert, gyakorlatilag 3 és fél oldala zárt, és mindkét oldalsó szomszéd ránktöltött vagy fél métert (meg mi is az előkertnél, 7 lépcsőn megyünk le a konyhakertbe), tehát teknőben van. Amúgy sem nagy, kb 18x12 mèter, de ebből a hátsó 2 méter kertként használhatatlan mert a hátsó szomszéd böhöm nagy (kb 7 méter magas) háza határolja.
Nem tudom meghatározni azt a paradicsombetegséget ami már második éve tarol nálam. Úgy kerdődik, hogy megjelenik a száron egy fekete csík. Ágak elhalnak, a növény nem, de a termés használhatatlan, tele van ragyával. Így aztán ami nagyon terhelt volt, szt kihúztam, ami kevésbé, azt hagytam. Úgy látom, a Start kiheverte, a mostani termések már nem ragyásak. A Roma még kinlódik, dobálom ki az érett bogyókat. A paprika alakúból egyetlen egy maradt, a z ökörszívből, san Marzanoból is.
 


  2019.07.20. 12:39  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3813) hsz.-re     Olvasás  
  •   3814   


---
 
Nálam jóval több, mint a harmada beteg a paradicsomoknak, a leveleik nagy része lehullott, elszáradt.
A múlt heti permetezés Cuproxattal is annyit segített, mint halottnak a szenteltvíz. Terjed tovább a baj.


6A7CD6A7-F023-4C27-8D47-7FDA84169A0A.jpeg
------------------------
Megtekintve 11925 alkalommal.

704B1654-F4F5-4DC7-95DF-992ED36487CC.jpeg
------------------------
Megtekintve 11925 alkalommal.

377E9544-DFBB-4E33-97B9-B8CAD836C7E6.jpeg
------------------------
Megtekintve 11925 alkalommal.

 


  2019.07.19. 22:11  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3808) hsz.-re     Olvasás  
  •   3813   
Avatar

---
 
Editnek szántam a kérdéseket :
Még el se kezdődött a paradicsomszezon, nálad máris harmada tönkrement? Ez katasztrófa. Milyen ok miatt lehet ez? Korainak tűnik a Somoskői tájfajta. A palántákat milyen körülmények között nevelted fel?
 


  2019.07.18. 08:57  Hozzászólás
  •   3812   


---
 
2019-07-16_19-13-06-261.jpeg
------------------------
Megtekintve 11916 alkalommal.


Lassan színesedik nálam is. :super:
 




  2019.07.17. 08:23  Hozzászólás  Válasz edit (3807) hsz.-re     Olvasás  
  •   3810   


---
 
Én az idén kaptam itt a magcserén, egy tővem van. Nálam nem ilyen nagy a bokor, de sok termés van rajta. Jellemzőinek leírása pontos, annyiban egészíteném ki, hogy édesnek tűnt, ezért megmértem és 8 Brix-et mutatott a műszer. Összehasonlításképpen tavaly a Nyagous 6 Brix volt és a világ legédesebb paradicsoma a Zuccherino Olaszországban 12, nálam 10–11 szokott lenni. (5-6 Brix=sav + édesség szempontjából semleges íznek minősül.) Betegség ellenállósága jó hír, jövőre is lesz nálam a mostaninál több.
 


  2019.07.17. 02:22  Hozzászólás  Válasz edit (3807) hsz.-re     Olvasás  
  •   3809   
Avatar

rendszer admin
 
Nálam minden évben van (már talán 3. - 4. éve, amióta ezek a magok megjelentek a Magcsere akcióban).
Ez az egyetlen fajta, amelyiknél én csak nagyon mérsékelten szoktam kitördelni a hónalj-hajtásokat.
A család nagy kedvence lett nem csak a kellemes íze miatt, hanem mert nem kell szeletelgetni, egy szem - egy falat.
Az idén ültettem Patvarci szőlőszemet, nálam az is ilyen hatalmasra nőtt. Kíváncsi vagyok, milyen lesz.
Mindegyik paradicsomomnál most az alján-közepén szép fürtök vannak, a teteje meg sárgállik a sok virágtól. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.07.16. 19:16  Hozzászólás  Válasz edit (3807) hsz.-re     Olvasás  
  •   3808   


---
 
:thumbup: Nálam is pirosodik. Egyszerűen nem bír nem megtermékenyülni... :nahat: Nekem még nem volt ez a fajta, kíváncsi vagyok az ízére, állagára.
Érdekes, hogy valamiért az ugyanarra a területre ültetett növények némelyike valóban koktél mérethez közeli termést hoz, néhány méterrel arrább viszont látványosan nagyobbakat.
Még nem néztem meg egész pontosan, hogy melyik hol van, de az biztos, hogy a terület egy része kapott fahamut és valamilyen zsákos trágyát (talán Siforga), a másik nem.
A fahamuson emlékszem a kisebb szemekre (de mondom, még meg kell néznem egész pontosan, hogy nincs-e esetleg kivétel).
 


  2019.07.16. 17:09  Hozzászólás  Válasz edit (3806) hsz.-re     Olvasás  
  •   3807   
Avatar

terra alapító
 
Gépről írom a leírást, mert telefonon alig látom, de a fényképet telefonról tettem fel. Nem sikerült olyan látványos fotót készíteni mint amilyen a növény, de azért talán látszik a lényeg.
Somoskői tájfajta, két éve itt kaptam talán a magcsere programban.
Hihetetlen méretű bokorrá növekedett, tele bogyókkal. Miközben a paradicsomjaim több mint harmada kipusztult, ezen nyoma sincs a betegségnek. Bár koktélméretű, a bogyói kemények, elég finomak. Tavaly már az aszalt paradicsomjaim fele ebből készült, mert a Roma fajta amiből aszalni szoktam elég kényes, tavaly és idén is elkapta a vész, csak egy tő maradt talpon.
Ja, és nálam az egyik legkoraibb.
 




  2019.07.13. 20:06  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3804) hsz.-re     Olvasás  
  •   3805   


---
 
Próbálkozom még magnézium utánpótlással, nekem sincs jobb ötletem.
Mindenesetre az Amish, Körtealakú sárga, Ökörszív paradicsomokon látszódik a leginkább ez a probléma.
 


  2019.07.13. 18:08  Hozzászólás  Válasz firpolino (3803) hsz.-re     Olvasás  
  •   3804   


---
 
A pillanatnyi tudásom és a netes keresgélés alapján úgy gondolom, hogy kizárható a gombafertőzés.
Ezt úgy első ránézésre is valamilyen tápanyag borulásnak véltem. Ezen belül egyből a magnézium hiányára tippeltem. Remélem, nem tévedtem nagyot.
 


  2019.07.13. 15:26  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3802) hsz.-re     Olvasás  
  •   3803   


---
 
Gombabetegség kizárva?
Adtam nekik egy hete beöntözéssel és levéltrágyázással keserűsót.
 




  2019.07.13. 09:02  Hozzászólás
  •   3801   


---
 
Már megint bajban vagyok a paradicsomokkal. Egy hete még semmi bajuk nem volt, erre ezen a hétvégén néhány fajtánál ez a látvány fogadott. Vajon milyen betegség lehet ez?


D9BA60C1-8E35-406A-A7DB-3F5A9BCBD639.jpeg
------------------------
Megtekintve 11796 alkalommal.

C7332BFE-BF7C-4866-A39C-5170CBA7E9D4.jpeg
------------------------
Megtekintve 11796 alkalommal.

DA4C8B09-DCF6-4C7E-A7B5-DAB6C0125719.jpeg
------------------------
Megtekintve 11796 alkalommal.

 


  2019.07.07. 18:42  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3799) hsz.-re     Olvasás  
  •   3800   
Avatar

terra alapító
 
Én ebben nem hiszek. Ha valós lenne, akkor nem ez az egyetlen fotó járná be a netet már évek óta.
 




  2019.07.02. 14:48  Hozzászólás  Válasz Garamond (3797) hsz.-re     Olvasás  
  •   3798   


---
 
Jogos. Köszönöm, hogy rávilágítottál erre a dologra. Őszintén szólva nem gondoltam erre, nekem a keserűsó eddig a gazdaboltos, 16 %-os cuccot jelentette.
Egyéb területeken természetesen én se vagyok a magam ellensége, ha lehet, igyekszem spórolni (az elmúlt évek néhány növényvédelemmel kapcsolatos itteni és indexes
hozzászólásomat olvasva láthatod, hogy mennyire így van ;) ).
Kicsit átnéztem ezt a témát és látom, jelentős különbségek vannak a fajlagos hatóanyag árral kapcsolatban. Azt hiszem, ezután a tiszta keserűsót igyekszem majd beszerezni. ;) :wave: :udvozlet:
 


  2019.07.02. 13:54  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3796) hsz.-re     Olvasás  
  •   3797   


---
 
Nem mindig, ennek elsősorban azaz oka, hogy az agráriumon kívül máshol is használják. (pl. e.ü., kozmetika.) Ennek az anyagnak adagolási, felhasználási kérdése nagymértékben hasonlít a konyhasóra. Éveken át görög sót használtunk a családban, elfogyott és nemrég német sót vettünk. Eredmény: eleinte több dolgot elsóztunk, mert jelentősen magasabb a NaCl tartalma egységnyi mennyiségnél. Remélem ez a hasonlat meggyőzött, a témát több érv hiányában lezártam. Köszönöm a hozzászólást, hogy napi példán vett hasonlattal is érvelhettem.
Az előnézet megtekintése után jutott eszembe, hogyha valaki növényvédőszeres boltban vesz keserűsót, természetesen nem tévedhet nagyot az adagolással. De én maradok a 100 gr hashajtónál és készítek nagyon sok hasonló arányú, oldatot fillérekért. Én nyugdíjas vagyok, feleslegesen nem dobok ki pénzt ablakon. Az internet arra is jó, hogy nem kell vegyészmérnöknek lenni ezekhez a felismerésekhez, ráadásul nem ez az egyetlen ilyen lehetőség...
Csak szeretetből illetve karitatív célból támogatok anyagilag bárkit.
 




  2019.07.02. 07:45  Hozzászólás  Válasz Jana11 (3793) hsz.-re     Olvasás  
  •   3795   


---
 
Mindkettőnknek igaza van. Egy kulcsszitut hoztunk felszínre. Nagyon fontos, hogy azon kertbarátok, akik csak a terméknevek alapján dóziroznak, tudják és vegyék figyelembe, hogy sokszor a kívánatos komponens százalékos tartalma jelentősen eltér az előállító cégeknél. Van, ahol mást is tartalmaz...
Pl. keserűsónál: 1x Gazdaboltnál 16%, Bittersalz/német 49%, másnál 99%, másnál ismeretlen, feltehetően az én termékemnél is 99%. Ebből kifolyólag ilyen termékeknél célszerű az egyedi adagolás. Mindegyik jó lehet, de ... Javasolnám először, mint írtam a próbát. 1 liternél – egy-két növény – este beönteni –
majd kontroll, stb. Az elsőnél valóban nehéz túltolni.
 




  2019.07.01. 17:04  Hozzászólás  Válasz Garamond (3789) hsz.-re     Olvasás  
  •   3793   


---
 
Garamond, biztos, kipróbáltam. A magnézium-szulfát / keserűsó/ a gazdaboltokban kapható változat, maximális adagja egyébként 5 %, azaz akár 50 dkg/10 liter víz is lehetne pl. szőlőnél vagy gyümölcsnél. Ehelyett javaslom én inkább az 1 %-os ,10 dkg/10 liter adagot 2-3 alkalommal, max 2-3 naponta. Nekem ez a kisebb dózis, két- három alkalommal alkalmazva bevált.Késő este vagy kora hajnalban használva nem perzsel.
 




  2019.07.01. 12:17  Hozzászólás  Válasz firpolino (3788) hsz.-re     Olvasás  
  •   3791   


---
 
Pl. itt  írnak róla. Egyébként én annak idején, amikor elkezdtem a paradicsomozást ( :H :lol: ), majd jöttek a tünetek, akkor a Fitohorm termékét vettem, azóta is azt használom, ha kell.
Nem minden évben jön elő. Idén pl. a talaj egy részére tettem fahamut, egyelőre kíváncsian várom, hogy mi lesz. Még nem szórok semmit, csak a gombák ellen permetezek.
Egyébként látványos a hatása egy ilyen kezelésnek. Ha jól emlékszem, azonnal leállt a folyamat, nem volt több barna végű termés. Na, persze gondolom, itt is bölcsebb a megelőzés.
 


  2019.07.01. 11:57  Hozzászólás  Válasz Alibá (3782) hsz.-re     Olvasás  
  •   3790   


---
 
Általában a beöntözésnél és a permetezésnél is más-más a jó dózis. (Tudom egyszer paradicsomról volt szó egyszer meg szőlőről.) Én egy literrel kipróbálnám 1-2-3 tőkénél. Az sem mindegy mennyit szórsz egy tőkére. Fiatalabb koromban gyorsabban mentem a sorok között a permetlével a hátamon, most azonban már lelassultam. Ez azt jelenti, hogy valamivel többet szórok egy-egy szőlő tőkére.
 


  2019.07.01. 11:45  Hozzászólás  Válasz Jana11 (3781) hsz.-re     Olvasás  
  •   3789   


---
 
Biztos ez a 10 dkg/10 liter? Főleg 2-3 naponként. Nekem soknak tűnik, gyógyszertári minőségben 10 literhez 5dkg-ot használtam eddig és csak egy hét múlva ismételtem meg egyszer. Kipróbáltad már ezt az adagot így ismételve, olvastad valahol?
 


  2019.06.30. 22:00  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3787) hsz.-re     Olvasás  
  •   3788   


---
 
Még nem. Milyen gyakran kell kalciumozni?
Viszont ma Amalgerollal lefújtam őket, hátha segít valamit.
 


  2019.06.30. 20:37  Hozzászólás  Válasz firpolino (3785) hsz.-re     Olvasás  
  •   3787   


---
 
Adtál már neki kalciumot? Ha még nem, akkor javaslom a lombtrágyás pótlást (ha egyébként rendelkezésre is áll, a nagy hőség miatt nem feltétlenül tudja felvenni, ezért kell a lombra).
 


  2019.06.30. 20:00  Hozzászólás  Válasz firpolino (3784) hsz.-re     Olvasás  
  •   3786   
Avatar

rendszer admin
 
Kiültettem pár hete a vejem chili paprikáit.
Reggel, és este mindegyiknél a levelek olyan kókadtan lógnak, mintha össze akarna omlani az egész, pedig van locsolva rendesen.
Napközben viszont a dög meleg kánikulai napsütésben olyan gyönyörűen állnak a levelek, hogy szinte öröm rájuk nézni ... :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.06.30. 19:09  Hozzászólás
  •   3785   


---
 
Már megint bajban vagyok a paradicsomokkal. Néhány lepottyant.Ez is az UV miatt van?


5DAD4AE1-29C9-45A1-952A-04D2DB03040C.jpeg
------------------------
Megtekintve 10844 alkalommal.

2D19F2E6-8830-4B33-A1BF-0822B2677C90.jpeg
------------------------
Megtekintve 10844 alkalommal.

 


  2019.06.30. 14:41  Hozzászólás
  •   3784   


---
 
Megprópálom keserűsóval enyhíteni a problémát, köszönöm a segítségeteket.
Érdekességként jegyzem meg, hogy az Amish paradicsomon kívül a Körtealakú sárga koktélon is vannak ilyen tünetetek. A Piccolino viszont nagyon jól bírja a napsütést, környezet megpróbáltatásait: az összes levele egészséges, majd kicsattan az erőtől.
 


  2019.06.30. 14:23  Hozzászólás  Válasz Alibá (3782) hsz.-re     Olvasás  
  •   3783   


---
 
Igen Ali-bá barátom, ez a töménység ott is jó, annyi hogy ott egymás után 2-3 nap különbözet legyen, és 2-3 alkalom
elég kell hogy legyen.
 




  2019.06.30. 09:33  Hozzászólás  Válasz firpolino (3778) hsz.-re     Olvasás  
  •   3781   


---
 
firpolino, valóban a nap tehet róla, de tudod enyhíteni a tüneteket. Az oldalsó levelek árulták el, hogy eléggé
magnézium hiánya van a növénynek. 10 liter vízhez 10 dkg keserűsót adva, vagy késő este /napszállta után, vagy
kora hajnalban be lehetne úgy öntözni, hogy levélre és talajra egyaránt mehet. Legalább 3-4 alkalommal 2 naponta.
A magnéziumnak komoly szerepevan a klorofil folyamatában, zöldebb, üdébb lesz tőle a növényed.
 




  2019.06.29. 16:08  Hozzászólás  Válasz firpolino (3778) hsz.-re     Olvasás  
  •   3779   
Avatar

---
 
Én úgy tudom, hogy ez valamilyen stresszhatás következménye ... különösebb problémát nem okoz. Várd meg azért mások véleményét is.
 


  2019.06.29. 12:40  Hozzászólás
  •   3778   


---
 
Miért pöndörödik az Amish paradicsom levele?


77A15F07-027B-4A09-9FA1-CAB6CCC4BCEA.jpeg
------------------------
Megtekintve 10462 alkalommal.

05755880-625D-4871-B551-A682C3D4F6F2.jpeg
------------------------
Megtekintve 10462 alkalommal.

 


  2019.06.27. 21:10  Hozzászólás  Válasz gergerg (3776) hsz.-re     Olvasás  
  •   3777   
Avatar

---
 
Ezt nem a szomszéd topicba szántad? :D (azért rákerestem a gugliban, nehogy megvezessél valami fiktív névvel ... de nem volt rossz szándék benned!)
 


  2019.06.27. 21:03  Hozzászólás  Válasz délkelet (3775) hsz.-re     Olvasás  
  •   3776   
Avatar

terra alapító
 
Már késő, már megsértődem, úgyhogy nem írom le hogy szerintem patvarci Szőlőszem.
 


  2019.06.27. 20:57  Hozzászólás  Válasz gergerg (3774) hsz.-re     Olvasás  
  •   3775   
Avatar

---
 
No jó, bárki, aki felismeri, tippelhet :D Legfeljebb nem árulom el rögtön a megfejtést...
 




  2019.06.27. 20:13  Hozzászólás
  •   3773   
Avatar

---
 
Kvízkérdés baby-lon-nak: a növény ilyen stádiumában tudnál-e válaszolni arra a kérdésre, milyen fajta paradicsom látható a képen?

020.JPG
???
Megtekintve 10039 alkalommal.

 


  2019.06.26. 19:08  Hozzászólás
  •   3772   
Avatar

rendszer admin
 
Ez "normális", hogy így néznek ki a levelei?
Reggel korán, és este későn locsolom őket.
Vagy csak ettől a brutál melegtől van? :(

20190626_200139.jpg
------------------------
Megtekintve 9883 alkalommal.



Jut eszembe, amennyire eddig nyafogtam a paradicsomjaim miatt, most egy kicsit el vagyok telve tőlük.
Csak fürtös paradicsomot ültettem az idén.
Van olyan fürt, amelyiken már 17 db. kis zöld paradicsom van! :dejo: :banana:
Volt egy-két hónaljhajtás, amit nem vettem észre, és nem szedtem le.
Már azok is tele vannak virággal! :super:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.06.18. 15:42  Hozzászólás  Válasz edit (3768) hsz.-re     Olvasás  
  •   3771   
Avatar

terra alapító
 
A Cuproxat tudtommal ilyen csemege kategória, szerintem korán tavasszal, bátran lehet felszívódózni.
 




  2019.06.17. 18:19  Hozzászólás  Válasz edit (3766) hsz.-re     Olvasás  
  •   3769   


---
 
Ha egy hétre egyedül maradtak, jó eséllyel arasznyi hónaljhajtások vannak rajta. Letöröd, pár napra vízbe teszed, vagy ha tudod locsolni, egyenesen a földbe. Hamar megerednek.
(Nagyapám tavasszal mindig korán nevelt a fóliában pár tő paradicsomot. Ahogy nőttek, a hónaljhajtásokat mindig kitörte, ezeket ültette ki később a kertbe.)
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég