Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Csemegeszőlő Terra Lotto Jackpot:
1610 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2019.04.06. 21:35  Hozzászólás
 •   939   


 
Tiszteletem Mindenkinek!
Főleg rezisztens és átlag feletti ellenállású fajtákkal rendelkezem. Kb 25 fajtám van, ami megnehezítí majd ha olyan idősek lesznek a permetezést. Főleg a virágzás előtti és utánit, mind máskor virágzik. (ilyenkor a virágok nagyon érzékenyek a betegségekre?)Ezek a fújások mennyire el hagyhatóak? Elég tapasztalatlan vagyok, ezért is szeretnék kérni egy 3-4 alkalomból álló viszonylag megbízható ajánlást a permetezéshez. A lemosóval már megvagyok. Nem piacra termelek, főleg hobbi és a családnak lesz csemege.
Előre is köszönöm!
 


  2019.04.06. 09:20  Hozzászólás
 •   938   


 
Alibának és Mindenkinek itt a fórumon :) Ha már itt vagyok,megkérdezem: Előzmény...a párom adott nekem munkát,rózsa töveket vett,de azt nem kérdezte,hogy van e hely nekik...hát nem nagyon,de jó gyerek lévén én mindent megpróbáltam,hogy a kedvére tegyek ;) Van egy kb.5 méteres falrész (déli fekvésű)ahova még lehetne ültetni.Dee,ha már rózsának kitaláltam,miért nem lehetne ott szőlő is :super: .A kérdésem az lenne hozzátok,hogy milyen fajta lenne jó erre?Gondoltam Itáliára,mert késői nehezen beérő fajta,de eszembe jutott a Néró is,az igénytelensége miatt...ha ráértek (tudom sok a meló)írjatok.Köszi.
 


  2019.04.06. 08:59  Hozzászólás
 •   937   


 
Alibá:Hajnal óta én is módosítanák...jó áztató eső volt,de ez kevés a boldogsághoz.Kb.éjféltől esett,de reggel hat körül el is állt.Ebben a homokban el is illan pillanatok alatt,de már ez is jobb mint a semmi!Szép napot!
 


  2019.04.06. 08:30  Hozzászólás  Válasz muskotály (935) hsz.-re     Olvasás  
 •   936   
Avatar

 
De jó a kertednek. Nálunk csak annyi volt, amennyi a tafrinának és a moniliának kell. A növények levelei éppen nedvesek lettek, de a tetőcserepek mind beszívták, az eresz nem csurrant meg. :O
 


  2019.04.06. 04:40  Hozzászólás
 •   935   


 
Jó reggelt!Megjött az eső,régen vártam már ennyire nagyon kellett! :)
 


  2019.04.05. 11:33  Hozzászólás
 •   934   


 
Alibá:Köszönöm a választ,majd megpróbálok türelmes lenni. :thumbup:
 


  2019.04.04. 07:48  Hozzászólás  Válasz muskotály (932) hsz.-re     Olvasás  
 •   933   
Avatar

 
Ugy tudom, hogy eleinte csak fél-egy órára jó kivinni, hogy szokja a szabad levegőt, szelet, aztán fokozatosan egyre több időre. Azt jól tetted, hogy nem tetted ki a napra, mert ott megégett volna.
 


  2019.04.04. 07:24  Hozzászólás
 •   932   


 
Sziasztok!Azt szeretném megtudni,hogy az előhajtatott szőlőt,mikor lehet kiültetni,illetve edzetni,mert eddig mindig szabad földben gyökereztettem és nincs benne nagy tapasztalatom.Attól tartok,hogy elpusztulnak,ha korán ültetem ki,vagy az edzetést elkapkodom.A napokban már próbáltam egy-két tövet az árnyékban edzetni,de ezt látom,hogy nem nagyon esett jól nekik. :angry-banghead: úgyhogy megkérdezem mit csináljak másként?
 


  2019.04.03. 23:24  Hozzászólás  Válasz délkelet (930) hsz.-re     Olvasás  
 •   931   


 
Köszi! De az igazi érdem a Természeté. Jól ki van az találva. :thumbup:
Kérdésedre válaszolva: nem félnék, max. úgy mennék neki, hogy esetleg benne van a pakliban, esélyes, hogy megtörténik.
Én nem kötném, hanem kézzel átfognám és nagyon masszívan megtámasztanám a lehajtandó vessző tövét a hüvelykujjammal.
Nagyon gondosan ügyelve, hogy az első, hasadós szakasz folyamatosan pozícióban maradjon.
Ugyebár itt az az egyik alapvető probléma, hogy ezen a szakaszon kisebbek az internóduszok, rövidebbek a rugalmas szakaszok,
ráadásul önmagához nézve a legvastagabb (bár egy fiatal növénynél ez általában nem így van - mármint egyáltalán, hogy vastag). Emiatt veszélyesebb az ügy.
Meg hát a hajlítandó rész egyik oldalán nem rügy van és még további vesszőszakasz, hanem egy hasadásra esélyes rész.
De azért nem lehetetlen, ill. ahogy már tárgyaltuk, vagy lejjebb kell metszeni a tőketörzset, vagy ha már feltétlenül a fix magasságon van vágva,
akkor kicsit nagyobb sugarú ívben lehajtani. Semmi sincs kőbe vésve, lehet próbálkozni, van mozgástér.
 


  2019.04.03. 22:58  Hozzászólás  Válasz Jani71 (929) hsz.-re     Olvasás  
 •   930   
Avatar

 
Szép teljesítmény :thumbup: Most már csak az a kérdés, meg mernéd-e tenni a hajlítást a kiinduló kérdés esetében? (lásd: 5cm) Nem félnél-e, hogy az éves vessző a hajlítás miatt lehasad a kétévesről? (mert annak én jó esélyét látom, a törésnek - amit képekkel is bizonyítottál - jóval kevesebbet) Bár ügyesen végrehajtva - mondjuk az egyéves alsó pár centiméterét összekötve a két éves törzzsel és utána hajlítva - lehet, hogy sikerrel lehetne járni.
 


  2019.04.03. 22:23  Hozzászólás  Válasz délkelet (910) hsz.-re     Olvasás  
 •   929   


 
Köszi! Próbálkoztam. :)
És ha már szóba került, a mai megkésett metszést kihasználva készítettem néhány képet egy olyan vesszőről, amit írtam: lemetszett, nincs tétje.
Először csak párhuzamosba hajtottam. Semmi repedés, törés.

Vesszőhajtás 1..jpg
------------------------
Megtekintve 770 alkalommal.

Vesszőhajtás 2..jpg
------------------------
Megtekintve 770 alkalommal.Aztán még tovább, már önmagára visszahajtva, irreálisan, gyakorlatilag olyan ívben, ahogy sose hajtanánk. Ezt is bírta repedés, törés nélkül.

Vesszőhajtás 3..jpg
------------------------
Megtekintve 770 alkalommal.

Vesszőhajtás 4..jpg
------------------------
Megtekintve 770 alkalommal.

 


  2019.04.02. 17:40  Hozzászólás
 •   928   


 
Nagyon szépen köszönöm Akkor próbálok nem túl sarkos lenni. De annyira írják, hogy első évben 1 hajtás, hogy a gyökér fejlődjön, miközben az én logikám szerint 2 hajtás sem vesz el többet, mert akkor azok lesznek vékonyabbak. Köszi még egyszer.
 


  2019.04.02. 09:35  Hozzászólás  Válasz Szőlős (926) hsz.-re     Olvasás  
 •   927   


 
Egyértelműen nagy különbség van a kétféle módon kezelt, kitakart szőlő levélégésének valószínűsége között.
Ha etiolált hajtást takarsz ki, szinte teljesen biztos, hogy azzal ki is nyírtad. Ha már akkor süti a nap, amikor kipattan a rügy, nem fog megégni.
A viaszt nem véletlenül használják olyan nagy előszeretettel. Bevált. Mindent tud, amit tudnia kell. Nem rossz dolog a takarás, de tudni kell a csínját-bínját.
A viasz sokkal egyszerűbb és atombiztos.
Ha egy vesszőt 2-3 levél felett elcsípsz, szerintem nagy biztonsággal el fog pusztulni. Még nem érett meg, nem telt el felette annyi idő, amire szüksége van.
Ezért én nem javaslom. Ha mindenképpen meg akarod tartani a második vesszőt, akkor tedd azt. Nem lesz a növénynek semmi baja. Sőt!
Azt javaslom, hogy a tőkenevelés időszakában hagyj meg minden vagy majdnem minden vesszőt, amit hoz a növény!
Esetleg a második-harmadik évtől válogasd le a kora tavaszi metszéskor a legsatnyábbakat vagy ugyanezeket még nyáron,
amikor már látod, hogy vékonyka, szedd le! Ne nagyon féltsd a szőlőt! Ha nem éri valamilyen különösen nagy gond, akkor nem lesz annak semmi baja.
Túlélő növény! :thumbup: Végezd el a növényvédelmet, etesd, esetleg itasd, ha úgy látod, szükség van rá, a többit a Természet elvégzi.

Láttad már, hogy nevelik a telepeken az alanyszőlőt? Gondolom, ott is azért csinálják úgy, mert a tapasztalat azt hozta ki legjobb módszernek.
Ha ilyenbe kezdenék, akkor úgy csinálnám, hogy erős tőkét nevelnék, hosszú, nem túl magas támrendszeren futtatnám a vesszőt.
A tőketörzset alacsonyan vágnám el (hogy a megmaradt hely is szolgálni tudjon a friss vesszőknek), ott képeznék ki egy jó alapot az újabb évi vesszőhozamra.
Növényvédelmi megfontolásból a lehető legjobban igyekeznék a vesszők indulási helyének a szétterítésére.
De még sose csináltam ilyent, ezek csak amolyan ötletelések. Kezeld ekként!
 


  2019.04.01. 22:49  Hozzászólás
 •   926   


 
Hello, most egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy mikor égetheti meg a nap a friss telepítésű szőlő rügyét? Csak hirtelen kitakarásnál, mikor a kis levél még sárga, vagy egy már hamarabb kitakart tőkén lévőjét is megégetheti? Ha első évben 1 hajtás meghagyása helyett hagynám a másodikat is kihajtani, s 2-3 levél felett elcsípném, úgy biztosítéknak az még rendben van? Eléggé féltem az ifjoncokat.

Egy másik kérdésem is volna.
Ültettem pár alany szőlőt(börner, ruggeri,teleki c,so4,georgikon,fercal) azon célra, hogy évente hozzanak nekem 10-15-20 3-4 rügyes vesszőt. Hogyan metszem őket, mit ajánlanátok?
Köszönöm!
 


  2019.04.01. 21:02  Hozzászólás  Válasz kertészgyuri (924) hsz.-re     Olvasás  
 •   925   
Avatar

 
Borisz szerint igen:Nekem van egy lugasom, vagyis csak volt, ami 3 törzsből állt. Ezeket előbb levágtam, azzal a céllal hogy majd az előtörő hajtésokat zöldbe-fás oltással átoltom, de Alibá felhívta a figyelmem hogy későn szedtem a vesszőt, így Borisz videóján felbuzdulva mégvisszább vágtam, és oldalékezéssel törzsenként 3 vesszővel beoltottam. Borisztól eltérő módon én nem tamponéltam és zacskóztam, hanem az én bevált módszeremmel olasztott viasszal fedtem a vesszőket. Nagyon kíváncsian várom az eredményt. Odafigyelésemről tanuskodik, hogy megint sikerült egy vesszőt fejjel lefelé betennem. :)
 


  2019.04.01. 20:47  Hozzászólás
 •   924   


 
sziasztok
ha ilyenkor oltanánk össze két szöllőt megmaradna?? va ameik már csepeg!!
 


  2019.04.01. 20:41  Hozzászólás  Válasz fogaras4555 (922) hsz.-re     Olvasás  
 •   923   


 
fogaras4555, az előző év őszi és tárgyévi tavaszi ültetések akár gyümölcsfánál, akár szőlőnél kicsit később hajtanak
ki tavasszal, mint a már több éve helyszínen nevelkedők. Ennek oka, hogy a gyökérzetük regenerálódik, kicsit
később indul meg a nedvkeringés.
A beviaszolt oltványok közül nem jó jel, ha megindult és elszáradt. Amelyik még nem indult meg, és életképes
lesz, az simán lenyomja a rügyfejlődéskor a viaszréteget, nincs semmi teendőd ezzel kapcsolatban.
 


  2019.04.01. 15:54  Hozzászólás
 •   922   


 
Jó napot mindenkinek! Lenne pár kérdésem.Ültettem 2 szőlőt, egy olyan 3 hete, be vannak viaszolva, az egyik (itália), azon még nem látszik semmi, a másik (Ottilia), az 2 helyen kihajtott, de el is száradt. A viasszal nem kellene csinálni semmit, vagy valami? Meg az Ottiliának a törzse barázdált, az nem valami betegség?
 


  2019.03.31. 22:07  Hozzászólás  Válasz délkelet (920) hsz.-re     Olvasás  
 •   921   


 
Te mióta csemegézel?
 


  2019.03.31. 22:04  Hozzászólás  Válasz muskotály (919) hsz.-re     Olvasás  
 •   920   
Avatar

 
No akkor mégis: Újszeged?
 


  2019.03.31. 21:54  Hozzászólás  Válasz délkelet (918) hsz.-re     Olvasás  
 •   919   


 
Nincs mit takargatnom,ha rákérdezel megmondom...még rímel is :) Szeged.
 


  2019.03.31. 21:34  Hozzászólás  Válasz muskotály (916) hsz.-re     Olvasás  
 •   918   
Avatar

 
És a Tiszától? :D (ez viszont nyugat lesz érzésem szerint). Településre már nem fogok kérdezni.
 


  2019.03.31. 21:16  Hozzászólás  Válasz délkelet (915) hsz.-re     Olvasás  
 •   917   


 
Hsz. törölve...
 


  2019.03.31. 21:15  Hozzászólás  Válasz délkelet (915) hsz.-re     Olvasás  
 •   916   


 
Csongrád megye.
 


  2019.03.31. 20:28  Hozzászólás  Válasz muskotály (914) hsz.-re     Olvasás  
 •   915   
Avatar

 
Nem is a csere miatt kérdeztem. Dél-Alföldön: Dunától keletre vagy nyugatra? (tippem a kelet, de a múltkor sem találtam el a helyes 50%-ot)
 


  2019.03.31. 20:13  Hozzászólás  Válasz délkelet (913) hsz.-re     Olvasás  
 •   914   


 
A dél alföldön lakom, amatőr szinten élem a csemegeszőlőzést,csak hobbi.Lehet,hogy csalódást okozok,de többrészt tavaj telepítettem a szőlőimet,így nem sok "csere fajtám van".
 


  2019.03.31. 19:43  Hozzászólás  Válasz muskotály (912) hsz.-re     Olvasás  
 •   913   
Avatar

 
Üdv a fórumon és jól tetted, hogy leírtad, amit gondoltál. Rövid (publikus) bemutatkozást lehetne kérni? Merrefelé laksz, milyen fajtáid vannak (úgy általánosságban), mióta foglalkozol szőlővel? Vagy egyéb más...
 


  2019.03.31. 17:31  Hozzászólás
 •   912   


 
Szép napot mindenkinek.Új vagyok a fórumon,szeretnék hasznos tagja lenni a közösségnek.Régóta olvasgstom a beszélgetéseket,a jó hangulat és a közvetlenség mellett a szőlő szetetete sugárzik ebböl a fórumból.Kicsit nyálasra sikerült a bemutatkozás,de ezt éreztem így leirtam :wave:
 


  2019.03.30. 22:12  Hozzászólás  Válasz Szőlős (908) hsz.-re     Olvasás  
 •   911   
Avatar

 
Nézd meg ezt, hátha ad tippet:
 


  2019.03.30. 22:10  Hozzászólás  Válasz Jani71 (909) hsz.-re     Olvasás  
 •   910   
Avatar

 
Nagyon szemléletesen írtad le a hajlítást, szinte éreztem a mozdulatokat :thumbup:
 


  2019.03.30. 22:04  Hozzászólás  Válasz Szőlős (908) hsz.-re     Olvasás  
 •   909   


 
Ha jól értem az első kérdésed, akkor a vessző vízszintes és íves lekötése közötti különbségről van szó.
Szerintem a rügyek más erővel fognak kihajtani a kétféle módszerrel. Ne aggódj ezen ennyit! Próbáld meg fokozatosan ropogtatni (csak a héj ropog..., pattog), egyre kisebb ívvel hajtani. A vessző rügy közötti szakaszát támaszd ki a hüvelykujjaddal (!), és csak lassan, finoman.
Mindig csúsztasd arrébb egy kicsit az ujjadat!
Hogy melyik rügyből neveled a második kart, az megint függ néhány dologtól. Az a baj, hogy jó lenne látni a tőkét, értelmesebb választ tudnék adni. :(
Nem tudod megmutatni fényképen a növényt?
 


  2019.03.30. 21:41  Hozzászólás
 •   908   


 
Köszi Mindenki! Igen én is a töréstől félek, azért is kérdeztem, szimpatikus megoldásokat olvastam.
A tápanyag áramlásra nincs hatással az egy vessző oldalra vezetése az egyetlen egy vessző leíveléséhet képest? Az ajánlott közel derékszöges íveléstől kifejezetten félek. A másik kar nevelése az első kar első kihajtott rügyéből történjen? Köszi.
 


  2019.03.30. 21:24  Hozzászólás  Válasz Jani71 (906) hsz.-re     Olvasás  
 •   907   
Avatar

 
Köszi a megerősítést :) Még két dolog jutott eszembe az olyan lehajlítással kapcsolatban, ahol kicsit kényszerűségből tényleg szinte derékszöget kéne létrehozni. Az egyik, hogy az okosak szerint a hajlítással egyidőben kicsit meg kell csavargatni a vesszőt, akkor kisebb az esélye a törésnek. A másik pedig a fokozatosság: elsőre csak ideiglenes kötözéssel a még nem végleges helyzetet kell kialakítani és lassanként egyre közelebb lehet kényszeríteni a vesszőt a kívánt helyzetbe.
 


  2019.03.30. 21:11  Hozzászólás  Válasz délkelet (905) hsz.-re     Olvasás  
 •   906   


 
Minden szavaddal egyet értek. Apró kiegészítésként csak annyit, hogy ha mégis az említett magasságban vágja el a vesszőt az olvtárs, nyilván akkor is le lehet ívelni, csak úgy már egy arasszal magasabban lesz az ív teteje az általad javasolt alacsonyabb verziónál (de ez már csak szőrszálhasogatás). Persze azért meg lehet azt a vesszőt ropogtatni nyugodtan, csak vigyázni kell vele! Természetesen szerencsésebb, ha alacsonyabban van indítva az egész, így szinte nullára csökkenthető a törés veszélye. Ha úgy adja ki, azt is lehet, hogy ellentétes irányba hajtja le az ember: vagyis a vessző a 'törzs' másik oldalára van lehajlítva. Aztán van olyan is, hogy maga a növény indítja előírás szerűen a vázágnak valót, de őszintén szólva ilyenre inkább csak öregebb tőkénél emlékszem.
Pl. nálam az idén ilyen vesszőn fog indulni a Nagyesda. Már tavaly nyáron nagyon vigyáztam rá, mert tudtam, hogy most tél végén az lesz a lényeg.
Ahogy vízszintesen elindult, a további szakaszt sorozatosan kötözgettem vízszintesre, nem engedtem felfelé. Visszatérve a vessző ropogtatására: egy olyan levágott darabon, amit úgyis csak eldobnátok, javaslom nagyon durván, kis ívben meghajtani. Meglepően későn törik el (még látványosabb, ha előtte leszeditek az elhalt kérget és csak a zöldet hajtogatjátok). Nem gondoltam volna, amikor kipróbáltam. Azóta kicsit másként látom ezt a dolgot. ;)
 


  2019.03.30. 10:41  Hozzászólás  Válasz Szőlős (904) hsz.-re     Olvasás  
 •   905   
Avatar

 
Én csináltam így is, nem csak lehajlítva, de én a tavalyi vesszőt metszettem le, nem a két éveset. Viszont arra vigyázni kell, hogy a 60 centinél kihajtott rügy gyakorlatilag függőleges növekedésű lesz, emiatt a lehajtás 65 centire bajos, mert könnyen törés lesz a vége. Ezért én a biztonság kedvéért egy alacsonyabban (mondjuk 40-50 centin) lévő rügyből próbálnék kart kialakítani (így nem kell szinte derékszögben megtörni, hanem ívesebb lenne a hajtásvonal, ezáltal pedig biztonságosabb) Ez az én véleményem, de nem vagyok igazán a szőlészetben jártas. Jani hozzászólását várd meg légy szíves.
 


  2019.03.30. 09:51  Hozzászólás
 •   904   


 
Igen tudom, próbálom. Akkor végülis az jó úgy 1 karnak, hogy pl. a 2-ik évi vesszőt nem leívelem 60 centinél, hanem elvágom 65 cm-nél, és a kar a 60 centinél lévő rügyből fog nőni?
 


  2019.03.29. 21:56  Hozzászólás  Válasz Szőlős (902) hsz.-re     Olvasás  
 •   903   


 
Kérlek, fogalmazd át a kérdést, mert én sajnos nem igazán értem, csak sejtem, hogy mit szeretnél!
 


  2019.03.29. 20:15  Hozzászólás
 •   902   


 
Tiszteletem mindenkinek!
Érdeklődnék, hogy egy kar nevelése egy vessző leí elése helyett lehet egy kb. 60cm magasan jövő hajtásból kart nevelni?
Előre is köszönöm!
 


  2019.03.24. 19:42  Hozzászólás  Válasz woodruff (900) hsz.-re     Olvasás  
 •   901   
Avatar

 
Van...de nem is szándékozom beszerezni ezeket a fajtákat, ráadásul ha akarnám, se tudnám.
 


  2019.03.24. 04:20  Hozzászólás
 •   900   


 
Egyeltalán van fogalma valakinek ,hogy ezekből a fajtákból 1 vessző mennyibe kerül ?
Vagy a pénz nem számít ?
Mert általában mindenki először azt nézi ,mennyibe fog ez nekem kerülni ?

woodruff
 


  2019.03.23. 23:20  Hozzászólás  Válasz fogaras4555 (898) hsz.-re     Olvasás  
 •   899   
Avatar

 
A M.F. manapság már tényleg beszerezhető (főleg csere útján), de az általad megnevezettekre nincs esélyed, az tuti. Hogy a M.F. jó fajta-e, azt nem tudom, hogy különleges, azt inkább.
 


  2019.03.23. 23:14  Hozzászólás
 •   898   


 
Kössz, de azt láttam, hogy Manikure Finger elérhető, az is jó féle, amúgy akkor valószínűleg a többi is az amit kérdeztem, mert ugyan attól a cégtől vannak.
 


  2019.03.23. 23:08  Hozzászólás  Válasz fogaras4555 (896) hsz.-re     Olvasás  
 •   897   
Avatar

 
A Moon Drops kivételével nem hallottam róluk, az viszont szinte teljességgel kizárt, hogy lenne bárkinek is közel s távol. Szabadalmaztatott fajta, 2031-ig tilos a szaporítása (megnéztem), Aztán hogy ezt hogyan tartják be, az más tészta.
Moon Drops
 


  2019.03.23. 22:48  Hozzászólás
 •   896   


 
Tudom, hogy már késő ültetni, talán még beleférne, de majd őszre szeretném kérdezni, hogy példáúl (Cotton Candy, Moon Drops, Death Fingers vagy mi a neve, meg ilyenek), értitek, ilyen ritkább, értékesebb fajták kaphatóak-e Magyarban, vagy nálunk Erdélyben?
 


  2019.03.23. 22:45  Hozzászólás  Válasz CAMROM (894) hsz.-re     Olvasás  
 •   895   
Avatar

 
Az enyém olyasmi, mint ez: https://www.harmoniagyogyaszat.hu/759-elektromos-melegito-parna
A mérete egyezik, csak kisebb wattszámú és harmincéve gyártották. Három fokozata van. A második fokozaton 26°C-on tartotta az üvegeket, míg fent a vesszők csak 18°-on voltak.
 


  2019.03.23. 20:25  Hozzászólás
 •   894   
Avatar

 
Helló Alibácsi,
Milyen az a melegítő párna?
 


  2019.03.22. 21:35  Hozzászólás  Válasz Jani71 (892) hsz.-re     Olvasás  
 •   893   
Avatar

 
Igazad van, azóta már én is beárnyékoltam. (Az eredeti ok nálam nem a fényelzárás volt, hanem az, hogy a palack napsütötte oldala nagyon felmelegedett.) Így már keringőzhetnek is a gyökerek a palackban, ha kedvük tartja.
 


  2019.03.22. 20:58  Hozzászólás  Válasz Alibá (891) hsz.-re     Olvasás  
 •   892   


 
:thumbup:
Nem tudom, csináltál-e már ilyen palackos gyökereztetést, ezzel kapcsolatban egy infó, némi tapasztalat
(ami egybe vág Borisz egyik videójában elhangzott mondattal is): a szőlő gyökere nem szereti a fényt. Úgy emlékszem, nálam tavaly a palack oldalát elérő gyökér vége elhalt. Ez nem feltétlenül jelenti a teljes pusztulást, de nyilván nem tesz jót neki. Azért persze ezek az említett palackos csemeték is megeredtek, a kerti talajba ültetve nagyon jól megindultak. Csupán arról van szó, hogy a csúcselhalás miatt nem tudja könnyen és teljesen zavartalanul, alaposan kitölteni a rendelkezésre álló teret, mire kiültetnéd. Szóval én tennék rá valamilyen fóliát vagy effélét. Sok sikert a csemetékhez! :thumbup:
 


  2019.03.22. 20:42  Hozzászólás
 •   891   
Avatar

 
Csináltam egy szőlőgyökereztetőt.
IMG_2977.JPG
Az üvegek alatt melegítőpárna van.
Megtekintve 1729 alkalommal.3 hét mulva a szorgalmasabbak kezdtek hajtani, gyökeresedni.
IMG_3028.JPG
Nem egyformán igyekeznek.
Megtekintve 1729 alkalommal.Az eleje már palackban van és várja a májusi kiültetést. :banana:
IMG_3043.JPG
Déli ablakban napoznak.
Megtekintve 1729 alkalommal.

 


  2019.03.22. 20:20  Hozzászólás
 •   890   


 
Néhány fajta megkezdte a barkásodást. :dejo:
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég