|
Terra-home.hu |
Terra-kert Fórum |
|
Magok | Magcsere | Paradicsom | Paprika | Szőlő katalógus | Mi ez? - Tippelek | Kertészeti napló | Csatolmányok | Képgaléria | Megosztásaim | Emlékeztető | Szabályzat |
|
|
| ||||
Csemegeszőlő | Terra Lotto Jackpot: 1500 terra |
2021.09.20. 19:58 | Válasz woodruff (3758) hsz.-re Olvasás |
|
|
Igy pontosabb, CSEMEGESZŐLŐ FAJTÁKRÓL, TERMESZTÉSRŐL, CSAK ŐSZINTÉN .
|
|
2021.09.20. 19:53 | Válasz gergerg (3757) hsz.-re Olvasás |
2021.09.20. 18:44 | Válasz woodruff (3752) hsz.-re Olvasás |
|
|
Én is szeretnék kérni árlistát.
|
|
2021.09.20. 16:36 | Válasz woodruff (3752) hsz.-re Olvasás |
|
|
Szia! Ez engem is érdekel, kérnék egy fajta- és árlistát az e-mailemre.
Kösz, üdv! |
|
2021.09.20. 09:18 | Válasz woodruff (3752) hsz.-re Olvasás |
|
|
Árlistát szabad kérni?
Köszönöm |
|
2021.09.19. 18:20 | Válasz KakosLaszlo (3748) hsz.-re Olvasás |
2021.09.19. 17:46 |
|
|
Egyet találtam az agroinfon irtam is neki de sajnos elfogyott viszont találtam egy honlapot itt van pár fajta
https://www.chilli-rool.com már rendeltem is néhányat |
|
2021.09.19. 17:25 | Válasz KakosLaszlo (3748) hsz.-re Olvasás |
|
|
Én az agroinfo.hu oldalon találtam 2 hirdetést akik ilyen szőlőket árulnak. Nem nagy a készletük de próbáld meg. Az ár nem éppen olcsó de mivel oltottaknak hirdeti (5bb, 5c) a 3 rugót elgogadtam.
|
|
2021.09.19. 07:30 |
2021.09.18. 08:28 |
|
|
Tudnátok valami ötletet mondani,hogy ez melyik fajta lehet?Kb egy pár nap,és érett lesz.Ropogós,nem muskotályos gyümölcsös ízű. |
|
2021.09.17. 07:16 | Válasz Alibá (3744) hsz.-re Olvasás |
|
|
Köszönöm a válaszokat,tőkén hagyom a vesszőt amíg lehet ,esetleg ha nagy fagyok lennének akkor szedem le előbb.
|
|
Minden jót!
|
2021.09.16. 21:33 | Válasz kezdővega (3742) hsz.-re Olvasás |
|
|
Majd az oltócsapot fürösztheted tárolás előtt. (5-10 perc fürösztés, lé lecsurgatás, pár perc szikkasztás és kissé nedvesen be a zacskóba. Légmentes zárás - hűtő.)
|
|
2021.09.16. 12:47 | Válasz kezdővega (3742) hsz.-re Olvasás |
|
|
Ha nincs már rajt termés, nyomathatod kénnnel.
Mást tenni úgysem tudsz. |
|
2021.09.14. 18:19 |
|
|
Üdvözlet! Segítséget kérek , lisztharmatot látok némelyík szőlő levelén,oltócsapot akarok róluk venni mivel érdemes kezelni ilyenkor még?
|
|
Minden jót!
|
2021.09.08. 20:33 |
2021.09.07. 18:25 | Válasz szőlőszem (3730) hsz.-re Olvasás |
|
|
Légy szíves tedd be a Tudástárba, hogy könnyebben megtalálható legyen.
|
|
2021.09.04. 13:15 | Válasz P.Tibor (3737) hsz.-re Olvasás |
|
|
A lényeg kimaradt.
Ameddig a magnéziumhiánynak csak levél tünete van, és a fürtben nem jelentkezik a kocsánybénulás, Én nem foglalkozom vele. |
|
2021.09.03. 20:17 | Válasz gergerg (3736) hsz.-re Olvasás |
|
|
Erre nagyon kíváncsi leszek!
|
|
2021.09.03. 18:44 | Válasz RJani65 (3735) hsz.-re Olvasás |
2021.09.03. 18:23 |
|
||||
Kedves szőlőszerető barátaim! Bizonyára nem vagyok egyedül aki rajong a szőlőért, és szomorúan konstatálja a tél kezdetén, hogy vége a szőlőszezonnak. Most egy kísérletbe kezdek, ha van kedvetek, tartsatok velem!
A cél, minél tovább megőrizni a szőlőt, eredeti formájában. Szoktunk ugyan mustot fagyasztani, és az gyakorlatilag korlátlan ideig eláll, de mégis csak jobb lenne akár a tél végén is ráharapni néhány egész szemre a kedvencünkből. A késői fajták betakarítás után, megfelelő helyen még egészen sokáig eltárolhatók, de én attól is tovább szeretném. Az alapötlet nem az enyém, az araboknál bevett szokás agyagedényekben teljesen lezárva tárolni a szőlőt, melyet fogyasztáskor feltörnek. Feltételezem, az edény belsejében egy olyan mikroklíma alakul ki, ami stabil és kedvez a tárolásnak. Az edény lélegzik, de csak annyira, amennyire kell. Én nem vagyok egy nagy agyagműves, így az elvet lekövetve gipszből készítem el az edényeket. A gipsz hasonlóan működik mint az agyag, jól gazdálkodik a nedvességgel. Sablonnak egyszerű használt tepertős dobozokat használok, melyeket a gipsz könnyebb kivétele céljából két oldalról bevágok, majd egy ragasztószalaggal újra összefogatom. Ezt követően a dobozokat belülről egy ecset segítségével kikenem gipsszel. Ezt a kenést kétszer végzem el, az első kenés csak egy kontakt réteg. Összesek nagyjából 0,5-1 cm vastag réteget kenek fel. Ha a gipsz megkötött (néhány perc), óvatosan kihámozom a formából. Meglepő módon könnyen és sérülésmentesen kijött. A fedeleket a dobozok tetejébe öntöm. Első próbálkozásra kivételkor eltört a gipsz, így újra öntöttem, de másodszorra már a fedeleket is bevagdostam négy oldalról. Így már a fedelek is könnyen és sérülésmentesen kijöttek a formából. A tárolásra szánt szőlő Néró. Nem ez a fajta az, amit majd tárolni szeretnék, hanem a Moldova, mert az a legkésőbbi szőlőm, de mire az megérik, szeretném ha lenne némi tapasztalatom, így hát a Néróval próbálkozok. Összesen 2 edényt készítek most. Az egyiket akkor fogom feltörni, amikor a Moldova sorsáról kell majd döntenem. Ez még majdnem 2 hónap. Ha akkor még egészséges lesz az elrakott Néró, akkor jó esélyekkel állhatok neki a Moldováknak is. A szőlőnél figyeltem, hogy csak egészséges szemek kerüljenek be, és minden bogyónak legyen kocsánya, a szem ne legyen megbontva. A fürtöt felülről haladva egy ollóval lebontom mini fürtökre, vagy akár szemekre. Ha ezzel megvagyok, mehetnek az edényekbe. Az edények lezárásához kevés gipszet keverek, és hogy a szőlőt a legkevésbé kenjem össze, nem az edényt, hanem a fedél szélét kenem körbe. Mikor végeztem, ráteszem az edényre, és hagyom megkötni. Ez maximum 1-2 perc. Hogy biztosra menjek a lezárást illetően, egy újabb adag gipsszel körbekenem a rést, majd egy ecset segítségével szépen elkenem. Így a szőlő csak annyi levegőhöz jut, amennyit a gipsz ad neki. Hogy milyen eredménye lesz, nem tudom. Nagyon bízok benne, hogy kb. 2 hónap múlva egészséges szőlőt veszek ki az edényből. Most leköltöztetem őket a pincébe. Ha a kísérlet eredményes lesz, akkor nagyobb edényeket készítek, és valamilyen dupla falú öntőformát, hogy egyszerűbb legyen az edénykészítés. Ha van kedvetek, tartsatok velem! Sok veszíteni valónk nincs, és nagyon kíváncsi lennék más fajtákkal végzett kísérlet eredményeire is. Ha úgy döntötök, hogy ti is kipróbáljátok, töltsetek fel róla egy képet a fórumba, vagy a bejegyzés Facebook megosztása alá, hogy később összegezhessük az eredményeket! Bejegyzés a Csemegeszőlő fórumon Bejegyzés a Facebook-on |
||||
2021.09.03. 17:50 | Válasz Zoll12 (3734) hsz.-re Olvasás |
|
|
Próbálkozzál tavasszal OMEX vízoldható műtrágyával, belocsolni vagy permetezni még zöld érésben keserűsóval/ magnéziummal.
|
|
2021.09.01. 16:50 | Válasz nagyics (3729) hsz.-re Olvasás |
|
|
Ha ilye gonddok adódnak egyi másik tőkénél a,kor mi a megodás? Keserűsó? Permetezve, vagy beöntözve?
Üdv |
|
2021.08.31. 20:09 | Válasz Sanci07 (3732) hsz.-re Olvasás |
|
|
Sejtettem hogy valami nem stimmel!Köszi a választ!
|
|
Mindenki jó valamire, ha más nem, hát elrettentő példának
|
2021.08.31. 19:43 | Válasz Sanya101 (3731) hsz.-re Olvasás |
|
|
Ez egyik sem az aminek vettted!
|
|
2021.08.31. 19:38 |
2021.08.31. 07:10 |
|
|
Figyelmetekbe ajánlom a következő tanulmánythttps://csemegeszőlők.hu/index.php/2021/07/30/szolovirus/
|
|
2021.08.30. 21:24 | Válasz Milán92 (3725) hsz.-re Olvasás |
|
|
Szia!Ezek az infók is segíthetnek beazonosítani a problémát.
https://magyarmezogazdasag.hu/2014/07/15/leggyakoribb-virusbetegsegek-hazai-szoloultetvenyekben |
|
2021.08.30. 16:21 | Válasz RJani65 (3721) hsz.-re Olvasás |
|
|
Szépek,már vártam a sorozatot!
|
|
2021.08.30. 16:19 | Válasz P.Tibor (3726) hsz.-re Olvasás |
|
|
Köszi Tibor!Remenykedek,hogy az legyen!
Szépek a szőlőid,meg az egész terület rendbe van tartva! |
|
2021.08.30. 16:13 | Válasz Milán92 (3725) hsz.-re Olvasás |
|
|
Itt már jól látszik hogy zöldek az erek, ami így magnézium hiányra utal, bár ennyire sötét bordót még nem láttam.
|
|
2021.08.30. 12:08 | Válasz P.Tibor (3724) hsz.-re Olvasás |
|
|
|
|
2021.08.30. 10:27 | Válasz Milán92 (3723) hsz.-re Olvasás |
2021.08.30. 07:39 |
|
|
Van egy Moldova tőkém,amin sötét vörös levelek vannak,szeretném kérdezni,hogy ez vírus,vagy valami hiány betegség?Nem látszik ezen kívül semmi más tünet,nincs legyengülve egészségesnek tűnik.
|
|
2021.08.29. 19:14 |
2021.08.29. 18:57 |
|
|
Sziasztok.
Szükségem lenne egy tő 'ZAPOROZSEC' szőlőre, tudna valaki segíteni? Köszönöm. |
|
2021.08.29. 17:52 | Válasz kezdővega (3716) hsz.-re Olvasás |
|
|
Tényleg jó fajta.
Idén nálunk így nézet ki:
|
|
2021.08.29. 17:09 |
2021.08.29. 17:04 | Válasz P.Tibor (3713) hsz.-re Olvasás |
2021.08.29. 17:00 | Válasz P.Tibor (3714) hsz.-re Olvasás |
|
|
Ez a csodálatos tőke csak téged dicsér van akinél egy fajta oltva sem tud ennyit nem hogy idei gyökereztetésben!
Remélem sok örömed lesz benne nekem egyértelműen a nambervan! |
|
2021.08.29. 16:45 | Válasz kezdővega (3712) hsz.-re Olvasás |
|
|
Az hogy volt fürt a rügyben, nem az én érdemem, az még előtte évben eldől, tehát Sancit kell dicsérni, én csak felneveltem.
|
|
2021.08.29. 16:35 |
2021.08.29. 16:32 | Válasz P.Tibor (3708) hsz.-re Olvasás |
|
|
Tibor maga nagyon tud valamit GRATULÁLOK! Hihetetlen mire képesek ezek az újfajták!!!
|
|
Minden jót!
|
2021.08.29. 16:30 | Válasz Sanci07 (3710) hsz.-re Olvasás |
|
|
Köszönöm a választ,nekem Néróm van meg saját gyökéren .????
|
|
Minden jót!
|
2021.08.29. 15:42 | Válasz kezdővega (3706) hsz.-re Olvasás |
|
|
Előre nem tudhatod melyiken lesz jobb!
|
|
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég