Gyümölcsfák Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2023.08.02. 14:40  Hozzászólás  Válasz tgwh (1316) hsz.-re     Olvasás  
 •   1320   
Avatar

terra alapító
 
Az alma is vegytiszta szívás lett az elmúlt évtizedben. Azt nem a tafrina meg a stigmina bántja, hanem a varasodás meg a lisztharmat. Rosszabb esetben tűzelhalás. Az almamoly ugyanolyan elterjedt mint minden más, a szúrása helyén elindul a gyümölcsmonília meg az egyéb termésrothasztó gombák.
Idén olyan levélbetegsége lett a 45+ éves golden alma fámnak, amilyet még nem is láttam: apró piros pöttyök a leveleken, sárgulás majd hullás. Júniusban. Alig tudtam megstoppolni a levélhullást topas-szal meg dithane-nal, hogy legalább jövőre legyen már rajta valami termés, mert rügydifferenciálódás előtt nem túl jó ómen ha nem marad levél a fán. Persze amúgy sem.
 


  2023.08.02. 14:30  Hozzászólás  Válasz firpolino (1318) hsz.-re     Olvasás  
 •   1319   
Avatar

terra alapító
 
Hát az őszibarackok valóban kihívást jelentenek nekem is, de én inkább a tafrinával küzdöttem évek óta, egyszerűen nem tudtam megelőzni még lemosózással sem. Tebukonazolom sajnos nincs, egy kertészmérnök ismerősöm azt javasolta, hogy próbáljam meg a Score helyett a Topast is, hiába nincs ellene javasolva.

Egyébként én nem a stigminával küzdök, hanem idén olyan monília nyomás volt, hogy még az őszibarack virágok jókora részét is elvitte. Soha nem tapasztaltam eddig, hogy a monília megtámadná az őszibarackokat.

A nektarinok valóban érzékenyebbek lehetnek, nekem csak Red Gold nektarinom van, az gyakorlatilag csőd, most a napokban szemeztem át Maria Bianka-vá, nekem ez utóbbi nagyon bevált: jól ellenáll a tafrinának, a monília is csak részben tizedelte meg, stigmina valóban van rajta részben, de elhanyagolható mértékű.

Idén a Mariska nálam sem hozta a megszokott formáját, de ez a monília miatt következett be; virággal tele volt, aztán sok leszáradt, alig két tucat gyümölcs érett be.
 


  2023.07.28. 21:40  Hozzászólás  Válasz gaabre (1315) hsz.-re     Olvasás  
 •   1318   


---
 
Én szilvából kísérleteztem Toptaste fajtával St. Julien alanyon. Nem voltam elégedett a gyenge növekedésével, de a korai gyümölcshullás volt az igazán nagy probléma. Két egymást követő évben is eldobálta a terméseit közvetlenül a gyümölcsök színesedését követően. Egyetlen szemet se tudtam megkóstolni. Utoljára ilyet a vírusos Beszterceinél láttam. Úgy éreztem, mindent elkövettem, és a helyzet nem fog javulni, ezért inkább kivágtam a fát.

Idén óriási a baj az őszibarackokkal. Mindig szinte csak a tafrina a téma, pedig például nálam sose okozott nagy problémát, könnyen kordában lehetett tartani. Ellenben a stigmina már második évben pusztít. Nem tudom, mi lehet a hatékony védekezés ellene, de azt tapasztalom, hogy ha egyszer elkapja az őszibarackot, semmi nem állítja meg. A tünetek megjelenésekor elkezdtem permetezni Cuproxattal + Score-ral, aztán megint Cuproxattal + Folicur soloval és volt aztán egy harmadik kör is, de gyakorlatilag nem lett eredménye a permetezéseknek. Champion, Redhaven, Meystar, Maria Bianca leveleinek 90%-a (!) lehullott. Az általad dicsért Mariskánál a veszteség 90% helyett kb. 80%. Most az őszibarackok úgy néznek ki, mintha október vége lenne. Bele se merek gondolni, hogy tavasszal ki tudnak-e majd hajtani. Az biztos, hogy nektarin ültetése ezek után szóba se jöhet, mert azok állítólag még kényesebbek. Valószínűleg a megelőzésen van a hangsúly stigmina esetében.

Alma, körte mind nagyon szép. Külön öröm, hogy például körtelevélbolhával az elmúlt 10 évben nem találkoztam és a poloskák is nagyon ritkák a kertben.

Egyébként én is azon a véleményen vagyok, hogy a régi bevált fajtákkal érdemes inkább próbálkozni.
 


  2023.07.27. 14:11  Hozzászólás  Válasz tgwh (1316) hsz.-re     Olvasás  
 •   1317   


---
 
Üdv, bocs hogy beleszólok. A feketicsi meggy is van többfajta alanyon mint hallottam ,lehet oka a gyors végnek? Énis ezen a fajtán gondolkozom őszre pár db ültetésén,kíváncsi vagyok van köztünk valakinek tapasztalata ,szívesen olvasnám!
 
Minden jót!


  2023.07.26. 15:26  Hozzászólás  Válasz gaabre (1315) hsz.-re     Olvasás  
 •   1316   
Avatar

terra alapító
 
Ők is ezt mondják. A feketicsi meggy nagy sláger, nincs nagy termése, de a többségnek bejön, viszont hallani olyat is, hogy csúnya véget ért a pályafutása egy-egy kertben. Újak között is vannak jók, régiek között is vannak kényesek. Arra hajlok, hogy vágjuk ki ami nem megy, és a helyére csakis régi, ellenálló fajtát, vagy akár újabbat, ha tényleg ellenálló. Champion ami nálunk gyalázat, semmi nem volt még rajta, de a helyére csak nem kerülhet Mariska, inkább valami alma.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2023.07.25. 21:32  Hozzászólás  Válasz tgwh (1314) hsz.-re     Olvasás  
 •   1315   
Avatar

terra alapító
 
Véleményes vélemény. 10+ éve gyűjtögetem az úgynevezett "nem kényes fákat", egyik nagyobb pofáraesés mint a másik. Ezzel szemben a régi magyar vagy környékbeli fajták sokszor meglepnek a teljesítményükkel. Példák:
a rezisztens Jojo szilva egy rakás szerencsétlenség. Teljesen mindegy, hogy közepes minőségű vagy valakinek nagyon ízlik, mert mire érni kezd a 90%-a elhullik, ami marad az meg úgyis kukacos lesz. De nem marad semmi szeptemberre, mert minden azt legeli tavasztól őszig.
haroma: én nem tudom ki találta ki hogy jó minőségű, akkora gáz mint a ház. szintén szétszurkálják őszre, de ami még rosszabb, hogy a beltartalmi minősége konvergál a nullához.
az új, kései és fantasztikusnak hazudott kajszi fajták a másik gyalázatos átverés. elég sok eurót elszórtam kései fajták próbálgatására, mára egy sincs belőlük. mindegyik különböző egzotikus problémával adta fel, az egyiknek valami miniatűr bogarak szétfúrták a törzsét, a másik kihajtás után lefonnyadt és tiszta gennyes lett, a harmadik hiába nőtt meg elképesztő nagyra, gyakorlatilag 10 év alatt 1x lehetett róla szüretelni, mindig elvész a termése.
ezzel szemben a magyar C235 ami egyszerű őszibarack magoncra van szemezve (én ettem meg a barackot aminek a magját elvetettem) még akkor is hoz két tucat termést, ha az egész kajszit elverte a fagy országosan.
red gold nektarin: nyugati piacosnak hazudott trendi fajta; xart sem ér. most hagyjuk is hogy az íze savanykás és elég messze van a nektarin állagtól, 10 év alatt talán 3x lehetett jót enni róla. Azonban a fája hiperérzékeny a tafrinára, megmenthetetlen. a letisztázott hajtásait szétszurkálja a barackmoly, mire pedig beérne, a keleti gyümölcsmoly a gyömölcsöket teszi teljesen tönkre: érés előtt két héttel a termés 90%-át elviszi a botrítisz.
fentiekkel szemben a legstabilabb őszibarack fajtám a mariska. abban egyszerűen nem lehet csalódni. persze hgoy 10-ből 1-2 szem ízetlen, tudjuk, ismerjük, DE MINDIG VAN!!!
körték: ebből van a legtöbb, kb. 17 fajta. kíváncsian várom a népszerűnek tűnő dicolor, carmen fajták megmutatkozását, a többi inkább régebbi fajta, teljesen vegyes tapasztalatokkal: bizonyos fajták nagy csalódás (Társulati, Serres, Bohusné), van ami minden évben hozza a kötelezőt (Vilmos), és vannak istenkirálycsászár fajták, amikből 10 hektárt is szívesen ültetnék: régi magyar bőrkörte, favréné, vajdasági náci körte. Egyik sem valami új, mindentiskibíró fajta, mégis mindent is kibírnak és kiválóak.

Summa summarum, nekem mondhat bárki amit akar, uszkve 40 fát megtartva de az ugyanennyi fajtát rajtuk elkezdem lefelezni a következő években. Nem kellenek az újak. Meguntam. Olyanok kellenek amik a Kárpát-medencében beváltak, a kontinentális éghajlatot tűrik, és stabilan hoznak évről évre.
 


  2023.07.16. 20:08  Hozzászólás
 •   1314   
Avatar

terra alapító
 
Na ezt tessék érlelgetni. Az egyik kertészet, a tapasztalatokra hivatkozva azt tanácsolja, ki kell vágni ami nem megy, és rezisztens fajtákat kell ültetni. Bio módon nem lehet megfelelően védeni a kényes fákat, de még vegyszerrel is problémás. Többet ér az ember, ha ültet új fákat, mint ha évekig próbálkozna a nem oda való, kényes fajtákkal.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2022.03.25. 09:30  Hozzászólás  Válasz Mauzi (1309) hsz.-re     Olvasás  
 •   1313   
Avatar

terra alapító
 
Amúgy látatlanban azt tippelném a talajod alapján, hogy folyóhoz vagy egyéb vízparthoz közel vagy. Nem kedvelik a kajszik.
 


  2022.03.25. 09:28  Hozzászólás  Válasz Mauzi (1309) hsz.-re     Olvasás  
 •   1312   
Avatar

terra alapító
 
Ha magyar kertészetekben gondolkodsz akkor nincs sok választásod.
A két rossz közül én a mirobalánra oltottat választanám a kötött talaj miatt. A vadőszi magoncra rakottak jobb szeretik a szellős talajt.
 


  2021.12.15. 20:18  Hozzászólás  Válasz Mauzi (1309) hsz.-re     Olvasás  
 •   1311   


---
 
Ceglédi arany : bőtermő, finom, elég jó fagytűrő, ritkítva méretes...viszont nem túl szép, hülyén érik...a csúcsi rész már puha, a kacs környéke még zöldes , moniliára viszonylag érzékeny.Nekem már csak volt...de összességében jobb mint sok felkapott nyugati betonbarack, főleg az íze miatt.
Alany ...én a magyar faiskolai alanyokat nem szeretem , ezért sokfélle alanyra raktam már kajszit...igazából mindegyik működik / Ishtara, Weiva, Rubira...sőt őszimagonc /.

...mondjuk én nem vagyok szakértő, csak hóbortos hobbykertész :)
 


  2021.12.15. 17:13  Hozzászólás  Válasz Mauzi (1309) hsz.-re     Olvasás  
 •   1310   


---
 
Alanyban nem tudok tanácsot adni, a nemesről is csak azt az egy termőévnyi tapasztalatot...
Meglátta az esőt, majd úgy kinyílt, mint az imakönyv... :nahat: :thumbdown: A színe sem tetszett, de ez már sokadrangú szempont. Mehetett... :thumbdown:
Persze el tudom képzelni, hogy másnál, más talajon és évjáratban jól működik (nálam homokon volt, nyilván sokkal kiegyenlítetlenebb a vízjárás).
 


  2021.12.15. 14:39  Hozzászólás
 •   1309   
Avatar

---
 
Tisztelt Szakértők!Szeretnék egy kajszit venni és nem tudom melyik alanyra oltott a jobb a talajom kötött és kb 50 cm-től agyagos..és a fajtában is segítséget kérnék

mert volt egy kajszim (Gönci) ami vírusos lett..a Ceglédi Aranyt néztem ki.. persze meghallgatok minden véleményt!Tisztelettel: József
 


  2021.03.01. 12:05  Hozzászólás
 •   1308   
Avatar

terra alapító
 
Tegnap kint voltam metszeni körtét, szilvát. Brutál mennyiségű termőrügy látszik mindenen.
Közben megindult a sajtóban az okoskodás a hétvégi hidegfrontról: készítsék fel a gazdák a fákat a fagyra. Hát csoda, hogy anyázok? A meteorológus megmondta, készítsétek fel a fagyra! :angry-banghead:
 


  2021.02.04. 16:26  Hozzászólás  Válasz remrendes (1300) hsz.-re     Olvasás  
 •   1307   


---
 
Kajsziból én valószínűleg ezek közül választanék, ha most ültetnék:

Bergeval
Harlayne
Kuresia
 


  2021.02.03. 11:46  Hozzászólás  Válasz remrendes (1300) hsz.-re     Olvasás  
 •   1306   


---
 
Jól gondold meg, hogy milyen fákat veszel. Én is befürödtem a dologgal, "újrakezdő" vagyok (régebben szüleim szőlőjében segédkeztem), de most a saját házamnál az elmúlt 1-2 évben kezdtem gyümölcsfákat telepíteni. Nem néztem eléggé utána, te ne járj így.

Megszívtam a Besztercei szilvával, és valószínűleg a Gönci kajszival is. Beszterceinél egyértelmű volt, hogy sharkás, ki is szedtem már. Állítólag az összes az, már a kertészetben. Gönci tavaly termett volna először, de ugye volt az április elejei fagy, az elvitte. Tüneteket egyelőre nem láttam a levelein, gyümölcsein meg ugye nem volt még rá lehetőségem. De azt mondják az összes Gönci is vírusos, és ha nem is feltétlen olyan hatása van rá a vírusnak, mint a szilvára, jobb megelőzni a bajt.

Szilvát főleg jól meg kell gondolni, soknál írják a vírusrezisztenciát és közben mégsem az, vagy csak eleinte... Besztercei helyett Jogantát ültettem, dicsérik úton-útfélen. Reménykedem benne, hogy rendben lesz. Érdemes elolvasni több fórumon a különböző fajtákról mik a vélemények. A német nemesítésű vírusrezisztens TOP fajtákkal sem teljesen elégedettek a "kollégák", akár rezisztencia, akár íz terén.

Őszibarack: én is tavasszal fogok ültetni. Redhaven fajtát, Earl Redhavennel nem lősz mellé szerintem.

Köre-alma szerintem rendben van, azok amúgy sem annyira kényes gyümölcsfák. Szüleimnél és anyósnál nincs velük különösebb gond minimális permetezéssel. De porzópár szükséges a legtöbb körte és almafához, erre figyelj. Ha csak nincs a szomszédoknál több fajta alma-körte.
 


  2021.02.03. 06:33  Hozzászólás  Válasz remrendes (1304) hsz.-re     Olvasás  
 •   1305   
Avatar

---
 
Tavaly kellett kivágnom a három éves elena fácskámat mert megjelentek rajta a levéltünetek. Ahogy a fórumtársak írták, immunis vagy hiperszenzitív fajtát érdemes keresni.
 


  2021.02.01. 22:01  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1303) hsz.-re     Olvasás  
 •   1304   


---
 
Ahol en neztem, ott epp azt irtak ra, hogy Sharka-vírus toleráns.
 


  2021.02.01. 21:36  Hozzászólás  Válasz remrendes (1302) hsz.-re     Olvasás  
 •   1303   


---
 
Értem. De ha elpocsékolja a PPV, akkor hiába érik bármikor. :( Csak a belefeccölt időd, munkád és pénzed lesz benne. Örömöd semmi. :(
Mivel sugarat írtál, azt mondanám, hogy elég. Bár talán az öt még jobb lehetne. Sok mindentől függ.
Létezhet olyan verzió is, amikor bőven elég a 4 méter sugár.
 


  2021.02.01. 20:34  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1301) hsz.-re     Olvasás  
 •   1302   


---
 
Almabol Crimson Snow-t szeretnek, de az nem nagyon kaphato. :) Kajszibol nekem ez izlik a legjobban, na meg a Cegledi.
Szilvabol pedig kesei eresut kerestem.
4-4m-es sugaru kort szamoltam a faknak, eleg lehet, vagy nagyobbal kalkulaljak?
 


  2021.02.01. 20:25  Hozzászólás  Válasz remrendes (1300) hsz.-re     Olvasás  
 •   1301   


---
 
A Göncit és az Elenát nem ültetném el. Kajsziban és szilvában csak rezisztensben gondolkoznék.
Az Idared savas, de ha ez nem szempont, vagy épp, hogy az és kifejezetten emiatt választottad, akkor nem szóltam. :oops:
De ez csak egy gondolat, természetesen Te döntesz. :)
 


  2021.02.01. 19:58  Hozzászólás  Válasz Alibá (1299) hsz.-re     Olvasás  
 •   1300   


---
 
Nagyon sokat nezegettem, mit is szeretnek, egyelore ezeket a fakat neztem:
Gönci magyar kajszi
Early redhaven barack
Elena szilva
Alexander Lucas korte
Idared alma
 


  2021.02.01. 19:51  Hozzászólás  Válasz remrendes (1298) hsz.-re     Olvasás  
 •   1299   
Avatar

terra alapító
 
Házi kert esetén bízhatsz a méhekben, nagy területet bejárnak. Milyen gyümölcsre gondolsz?
 


  2021.02.01. 18:38  Hozzászólás
 •   1298   


---
 
Jo estet!
Van nehany ures terulet a telkemen, tennek ide 4-5-6db gyumolcsfat. Mennyire erdemes ilyen szinten foglalkozni a porzoparokkal? Vagy ezt bizzam inkabb a mehekre? Mekkora sugaru kort erdemes szamolni 1-1 fanak?
 
  2020.04.27. 15:17  Hozzászólás  Válasz Cicero (1295) hsz.-re     Olvasás  
 •   1296   
Avatar

---
 
Nem tudom, mit írnak róla a neten, de rosszat biztosan nem. Az én véleményem alapján ízre elsőrangú, fűszeres aromával, de van egy fontos kitétel: akkor érdemes enni, amikor kisebb nyomásra már szinte csorog belőle a lé. Ha kívülről csak enyhén puha, akkor sem rossz, de ilyenkor a mag körül még éretlen, zöldes színű és erősen duránci. Teljes érésben emlékeim szerint olyan félmagvaváló lehet. Méretre sajnos csak gyenge közepes, de az íze bőven kompenzálja ezt. Ja, és nekem elég jól bírta a fagyokat, ahogyan már írtam is.
 


  2020.04.27. 11:47  Hozzászólás  Válasz délkelet (1292) hsz.-re     Olvasás  
 •   1295   


---
 
Megindult egy Genadix 4 szeptember eleji alvó oltásom, mandula alanyon. Mi a tapasztalatod a gyümölcsét illetően? Az interneten található azonos leírásokat olvastam. Akitől kaptam annak még nem termett. Nem sok őszibarackom van a kertben: Napsugár 2 fa, Dixired és most a Genadix.
 


  2020.04.26. 21:13  Hozzászólás  Válasz gaabre (1293) hsz.-re     Olvasás  
 •   1294   
Avatar

---
 
Tegnap elgondolkodtam kicsit ezen a tavaszi fagyos mizérián... tény, hogy sok örömre nem ad okot, de egy valaminek azért kifejezetten örültem: annyiféle gyümölcs megtalálható már a kertemben, hogy még így is - mindenféle baj ellenére is - szinte elképzelhetetlen, hogy ne egyek tavasztól őszig saját gyümölcsöt a saját kertemből :thumbup:
 
  2020.04.26. 19:05  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1291) hsz.-re     Olvasás  
 •   1292   
Avatar

---
 
Ugyanez (kicsit szűkebben) felém:
kajszi: nulla
őszi:kb.90%-os kár. részletesebben -Sugar Time, Maria Bianca, Priscilla, R.Glory/Summer, ezek értékelhetetlenek (némelyiken van egy-két szem azért, de vannak nullásak is)
Pár szem vagy jó pár szem: R.Majestic, Pride, Platifortwo, E.Sweet, R.Lee, R.Sweet
Elfogadható vagy elég jó termés: Genadix, Collins, Meystar (utóbbi az összes közül a legjobb)
Körtéket nem néztem, de szerintem az almával együtt jó lesz
Egy nagyobb japánszilva: lesz rajta egy-két kiló
Cseresznyék: a korán nyíló virágokból (ugyanazon fajta esetén) semmi termés nem lesz, szerencsére az elhúzódó virágzás miatt a késői virágokból már lesz gyümölcs - gyenge közepes termésre gondolok
Meggy: kevés fa, viszonylag jó hozam lehet
 


  2020.04.26. 18:38  Hozzászólás
 •   1291   
Avatar

terra alapító
 
Kicsit szétnéztem a kertben, megvizsgáltam a termést, nem túl biztató...
Kajszi: A Zard jó, a Rubistát ritkítani kell a vesszők végén. A többi 0.
Őszi: 90-100% elfagyás, egy jó van: Lady Erica nektarin.
Szilva: Jojo borzalom, Jofela gyenge, Joganta jó, Hanita, Azura kiváló,.
Körte: nyári gyenge, őszi, téli kiváló.
Az almát még nem tudom.
 


  2019.02.26. 16:22  Hozzászólás
 •   1290   


---
 
A Cseresznyekajszi virágrügyei igen csak megindultak. A többi csonthéjas még a kanyarban sincs...

Cserikajszi _ 2019. 02. 26..jpg
Cserikajszi 2019. 02. 26.
Megtekintve 99202 alkalommal.


Egyébként csupa virágrügy az egész fa. Hasonlóan a kajszikhoz. Nagyon teremni akarnak... :nahat: :dejo: Mondjuk a tavalyi év után... :thumbdown:
 


  2018.09.14. 20:53  Hozzászólás
 •   1289   


---
 
http://magyarmezogazdasag.hu/2017/12/08/termeszthetnenk-galagonyat

Hallott már,találkozott már valaki galagonya x naspolya hibriddel?
 


  2018.09.09. 20:00  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1287) hsz.-re     Olvasás  
 •   1288   
Avatar

terra alapító
 
Nálam még az Elena és a Speth Anna szilva is a fákon van. Várunk még vele, aszalni akarjuk.
 


  2018.09.09. 15:31  Hozzászólás
 •   1287   
Avatar

terra alapító
 
Nagyon korán érik idén minden. Nem sok minden maradt a fákon. Még van dió, naspolya, galagonya, kökény, jujuba és a kései japánszilva.
 


  2018.08.16. 18:04  Hozzászólás  Válasz csehrigo (1284) hsz.-re     Olvasás  
 •   1286   


---
 
Egyáltalán nem olvastam utána, de érzésre én is azt mondanám, hogy a termőrügy nem most alakul ki, hanem korábban.
Az öntözéssel kapcsolatban: akkor öntöznék, amikor száraz, nem utána. Hogy mennyi kell, azt nem lehet hasra ütésből megmondani,
arra koncentrálnék, hogy a gyökérzóna megkapja, amire szüksége van. Az ide vágó ökölszabályt venném alapul és azzal matekoznék:
1 mm víz = 1 cm talajnedvesség. A többit már könnyű kiszámítani. Ha korlátozottan áll rendelkezésre a víz, akkor igyekeznék kitalálni,
hol van a gyökércsúcsok nagyobb hányada. Oda önteném a vizet.
 


  2018.08.16. 17:28  Hozzászólás  Válasz csehrigo (1284) hsz.-re     Olvasás  
 •   1285   
Avatar

---
 
Tudomásom szerint június közepétől július közepéig-végéig a legfontosabb időszak a termőrügyek kifejlődésére.
 


  2018.08.16. 10:27  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1283) hsz.-re     Olvasás  
 •   1284   


---
 
Nem mondanám nedvesnek. Felénk kevés eső esett az elmúlt időszakban.
De a termőrügy képzéshez mikor igénylik a vizet ? Ha száraz az augusztus akkor szeptember elején adhatok vizet nekik?
50-80 liter víz olyan sok lenne egy almafának? Korlátlanul nem tudok önözni.
 


  2018.08.15. 19:29  Hozzászólás  Válasz csehrigo (1282) hsz.-re     Olvasás  
 •   1283   


---
 
Ha nedves a föld, én nem öntöznék. Majd később egy kis nitrogén viszont jól jöhet és akár előnyös is lehet, akármilyen furán hangzik... :P
De gondolom, az lombra is mehet. Az öntözésnél mindig jusson eszedbe a tápanyagok kimosódása! Ez a nitrogénnél meglehetősen könnyű és gyors.
 


  2018.08.15. 08:26  Hozzászólás
 •   1282   


---
 
Sziasztok

Melyik gyümölcsfa fajok igénylik ilyenkor az öntözést a termőrügy képződéshez? Azt már mondták nekem, hogy az almánál már végbement,de több helyen olvastam, hogy augusztus végén szeptemberen több faj is igényli ilyenkor vizet. Ez megállja a helyét? Érdemes ilyenkor öntözni?
Nem tudom miért lenne rossz szeptemberben adni a fának ha a természettől is kap(hat). Az nem zavarja a télre való felkészülésben?
 


  2018.07.09. 17:21  Hozzászólás  Válasz délkelet (1272) hsz.-re     Olvasás  
 •   1281   
Avatar

terra alapító
 
Én még csak most tudtam megnézni. Nagyon szép a kerted, öröm nálad gyümölcsfának lenni! Büszke lehetsz rá!
 
  2018.07.07. 20:07  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (1277) hsz.-re     Olvasás  
 •   1279   
Avatar

---
 
Most már ne nagyon vágj ki termő szőlőket, amikor már a szomszéd gyerek is zöldbe-fás oltáshoz kujtorog ukrán vesszők után!
 


  2018.07.07. 20:03  Hozzászólás  Válasz délkelet (1276) hsz.-re     Olvasás  
 •   1278   


*
 
Ne hidd....sokkal jobban is kinezhrte sz egesz.de őszintén szólva nem vagyok jó gazda. Ha vki élőben latna a teruletet valószínűleg csalodott lenne, mert nem azt varta volna, amit látna....komolyan mondom.
 


  2018.07.07. 19:57  Hozzászólás  Válasz délkelet (1275) hsz.-re     Olvasás  
 •   1277   


*
 
A Neroban én sem lattam az x faktort...tavaly ki is vágtam.
 


  2018.07.07. 19:48  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (1274) hsz.-re     Olvasás  
 •   1276   
Avatar

---
 
Nincs neked egyáltalán szégyenkezni valód semmire, sőt...! Egyedül ennyi munkát elvégezni ... kevés ember hajlandó erre manapság.
 


  2018.07.07. 19:44  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1273) hsz.-re     Olvasás  
 •   1275   
Avatar

---
 
Köszi :) Hagyományosak: bal oldalon az első Attila, az utána következő kettő Néró (erősen magnéziumhiányosak, a lombtrágyázás ellenére is -folyamatban van az átoltásuk, mert nem lett a kedvenc fajtám). Jobb oldalon az első Hamburgi (csak még ezután fog színesedni), majd Cardinal és a végén Itália.
 


  2018.07.07. 17:49  Hozzászólás  Válasz délkelet (1272) hsz.-re     Olvasás  
 •   1274   


*
 
Hat...akkor en soha nem fogok videot felrakni :oops:
 


  2018.07.07. 17:42  Hozzászólás  Válasz délkelet (1272) hsz.-re     Olvasás  
 •   1273   


---
 
Megnéztem. Szép a kerted, gratula! :thumbup: Látszik, hogy gondos, értő kezek munkálják. :)
A film elején levő szőlőről kérdeznélek: milyen fajták (a pirosodó, piros, ill. fehér fürtök is érdekelnének)?
 


  2018.07.07. 17:11  Hozzászólás
 •   1272   
Avatar

---
 
Két éve már feltöltöttem egy videót a a kertemről a YouTube-ra, most ismét megtettem ... illetve elhatároztam, hogy ezt mostantól évről-évre minden nyáron megismétlem mindaddig, ameddig a kertet olyan állapotban tudom tartani, hogy ne adjak okot különösebb szégyenkezésre. Jó lesz majd visszanézni, összehasonlítgatni ezeket a kis filmeket pár év múlva.
Itt van tehát a 2018-as:
 


  2018.05.13. 20:51  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (1249) hsz.-re     Olvasás  
 •   1271   
Avatar

---
 
Fohaszom meghallgatasra talalt, a negy szederfam (eperfa) kozul egy Kovacs Gyulatol hozott, 2013-ban ultetett iden termessel jelentkezik.


IMG_5294.JPG
Morus alba
Megtekintve 101785 alkalommal.

 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron