Almák, almafélék, körték Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2023.09.02. 20:03  Hozzászólás
  •   3063   

---

Egy kis körteminősítő : Beurre Mortillet /Vilmos x ismeretlen / , idén termett először és átment a kóstolási próbán.Nagy méretű, jó állagú, nem kövecsesedett , Vilmos-szerű íz . Jellemző a visszahajló kacs / nem minden gyümölcsnél, de soknál /...szóval maradhat. https://www.nationalfruitcollection.org.uk/full2.php?varid=7137&&fruit=pear

2023.09.02. 19:59  Hozzászólás
  •   3061   

---

Amikor egy helyről van infód és az se ér semmit ...: Rosanne alma, Ausztráliában született. https://www.nationalfruitcollection.org.uk/full2.php?id=5440&&fruit=apple  .

Picking time Szedési idő

Mid September 1 Szeptember közepe....egy frászt , itt min egy hónappal előbb. Nálam idén termett először, mostanra már kásás, barnult húsú, ehetetlen. Nem figyeltem a fedőszín alakulását...sztem kb egy hónapja lehetett az igazi...na majd jövőre.

2023.06.24. 16:16  Hozzászólás
  •   3060   

---

Eddigi rekord oltásom, az oltás idejéhez képest : április első napjaiban oltott alma most indult meg :)

2023.06.22. 15:07  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3058) hsz.-re     Olvasás  
  •   3059   

---

Nagyon várom a korai almák érését , van egy pár új bemutatkozó - mg hát a jól bevát fajták amit imádok / ezek a lédús roppano nem túl savanyú kicsit édes üdítő jellegűek / . De itt meg a cserebogár ami előbb kóstól ,

jó a rosszban hogy ők nem pocsékolják le az egészet , pár darabot kiválasztanak és amig le nem esik azt rágják így van idő a többit menteni .

derűs napot !

2023.06.21. 19:27  Hozzászólás  Válasz Imikert (3057) hsz.-re     Olvasás  
  •   3058   

---

Carmenből csak egy ágam van, de azt is menesztem, gyakorlatilag ép szemet még nem szedtem róla mióta megvan, a legkisebb esőtől reped , hiába méretes, ha használhatatlan . Nálam a Nimba-Linda-Sunburst trió jó lenne, ha nem ilyen tavasz lenne....de igen arccal az alma felé :)

2023.06.17. 21:28  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3055) hsz.-re     Olvasás  
  •   3057   

---

Egyedúl a Carmen volt érékelhető , az is kevés . Szúkúl a kör ,szinte csak alma / szőlőben van ráció amire lehet jövőt épiteni . Évek kérdése , és azoknál is beüt a menykő . :remulet: Lásd , kigondolta volna hogy idővel a dió se terem meg , őseink csak felszedték a földről ...

derűs napot !

2023.06.16. 19:36  Hozzászólás  Válasz laca12 (3054) hsz.-re     Olvasás  
  •   3056   

---

Kb ugyanez a probléma...lassan fel kellene fognom, hogy csak azokkal a fajtákkal foglalkozzak, amelyek strapabírók...csak nehéz feladni az eddigi elképzeléseimet...

2023.06.16. 19:35  Hozzászólás  Válasz Imikert (3053) hsz.-re     Olvasás  
  •   3055   

---

Seregélyek, rigók + eső= nulla meggy és cseresznye.Jövőre ki kell ezekre vmit találnom, mert nem lesz semmi értelme foglalkozni velük.

2023.06.07. 18:15  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3050) hsz.-re     Olvasás  
  •   3054   

---

Most már nem annyira jó a helyzet a varasodás látszik a gyümölcsön is nem szép látvány, a növényvédelem az idén nem egyszerű és még csak június eleje van.... :(

2023.06.06. 19:50  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3052) hsz.-re     Olvasás  
  •   3053   

---

Igen ,az volt az .Tudod az ingatott meg , hogy az elküldött levél Attila , a kapott - én ,Attila vagy Attila Balogh névvel jegyzi a rendszer , de nem értem az okát :fejvaka:

Más .

felétek mi a helyzet a madarkkal ? Tiszta örület ! Évekig a seregélyek voltak a cseresznye rémei - most nincsenek -/ , helyette nagy tekete madarak / varjak amik ősszel-télen jellemzőek gyerekkoromban / mint a mérgezett egerek oda vissza illetve összevissza repkednek égtelen károgással , majd lecsapnak az érő gyümölcsre. Ez itt nem volt jellemző , megbolondúét az élővilág ! Bár a cseresznyében nagy kárt nem tesznek , azt már elintézte a májusi esők még a késői fajtát is . Amilyen jól indúlt az és , kudarcossá válik :angry-banghead:

derűs napot !

2023.06.04. 18:34  Hozzászólás  Válasz Imikert (3051) hsz.-re     Olvasás  
  •   3052   

---

29-ei volt az utolsó amit kaptam /újként küldted, hogy ne jöjjenek a régiek is /...arra gondoltál ?

2023.06.04. 14:54  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3050) hsz.-re     Olvasás  
  •   3051   

---

Attila ,

megkaptad az emailem ? Amikor írtál aznap küldtem új levelet , de másképp jegyzi a neved nállam , de a cím ugyanaz.

derűs napot !

2023.05.23. 20:54  Hozzászólás  Válasz laca12 (3049) hsz.-re     Olvasás  
  •   3050   

---

Az almát ritkítani kell , a betegségek ahogy nálad is, figyelek a tetvekre, meg a molyokra...a körték elmennek , ha kinevelik azt ami maradt annak már örülök , főleg ha végre lesz újabb fajtákon is kóstoló /már amin még nem volt...ami lehet sok éve meglevő fajta is... /

2023.05.22. 18:52  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3046) hsz.-re     Olvasás  
  •   3049   

---

Igen az almák nagyon jól néznek ki így május közepén, van rajtuk bőven ,,,,a betegségek se vészesek /varasodás-lisztharmat/ látszik rajtuk ,de kezelhető mértékben....Ellenben körte kevés lesz virágzáskor telibe kapta a rossz időt,,eső szél ,hideg 2 hétig ......

2023.05.02. 16:55  Hozzászólás
  •   3048   

---

Hibajavítás: az előző hozzászólásomban egy betűt elütöttem. Mea culpa!! Helyesen: Runner 2F és nem Runnex 2F.

2023.05.02. 14:28  Hozzászólás
  •   3047   

---

Alma növényvédelmével kapcsolatban kérek segítséget:

1. Kb. 40 évig minden évben a lakásom kertjében lévő alma fogyasztása – nekem és a feleségemnek – kitartott februárig-márciusig, minimális növényvédelemmel. Négy éve új szomszédot kaptunk, azóta a szomszéd kertje rovar rezervátummá vált. (Magyarul gaz-gaz hátán+örökölt, elhanyagolt beteg fák láthatók+nyest tanyává vált.) A szomszéd művész lélek, verbálisan OK.

2. Soha nem volt almamoly kártételem, tavaly levitte a termés nagy részét a két Golden fám (Reinders és Li). Az idén felkészültem ragacsos rovarcsapdával+feromen csapdával, figyelem a rajzást, értem a biofix módszert, résen állok. A kérdésem az, hogy Coragén kaptam csak, jó ez? Az interneten többen a Runnex 2F-t dicsérik nagyon, de ez nem kapható. Tud valaki kis tételben megvételre? Vagy jó a Coragén is?

2023.04.16. 16:31  Hozzászólás
  •   3044   

---

Látom nálad ma se kedvez az idő a méhecskéknek , csepergős hűvös 10 fok . Nálam a 17 fokban igen dolgoztak a drágáim .Porzással nem lesz gondom...

derűs napot !

2023.04.15. 21:17  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3042) hsz.-re     Olvasás  
  •   3043   

---

1 kajszim van ha kimegy nem kell másik , az őszin talán lesz valami itt GF ami működik , szilvák eddig jók .

Alma körte a jövő továbbra is ezen a klímán , mint őshonos fajok . Pórzást illetően itt vannak alkalmas órák a méhek munkájához , na meg a rózsabogarak is dolgoznak olyankor.
Az említett alma alanyokra részben túlvastagodás elkerülése végett oltottam , amit jövőre vagy utánna végleges fajtával újra oltom az idei kóstolók eredménye alapján .
Köte csemetét ütettem idén is amire a 'legjobban ízlik' fajtákat oltok majd .

Tavalyi nagy aszály után nem hittem hogy rendeződik a víz helyzet avagy a természet korrigálja hibáit . Ha más nem is , nőni fognak a fák .

derűs napot !

2023.04.15. 16:01  Hozzászólás  Válasz Imikert (3041) hsz.-re     Olvasás  
  •   3042   

---

Hát igen...eléggé néma üzemmódban ketyeg a fórum...de tényleg örülök, hogy jelentkeztél.
Alap esetben valóban sok első bálozó lehetne az idén, de abból kiindulva, hogy az összes faj virágzása alatt pocsék idő volt/van, nem tudom mire számíthatok. A kajszi nagyjából elfagyott, ami nem megeszi a monilia...a többi csonthéjas is hidegben és esőben virágzott/ik...csakúgy, mint a körte. Az almák most kezdenek, de napok óta esik szinte folyamatosan...ha éppen nem akkor sincs meleg...szóval gáz van.
Én idén is sok oltással próbálkoztam, de jelentős részben használtam a meglevő fajtákból is csapokat. Kb 120-150 oltócsapot építettem be, nagyrészt meglevő fajtákba. Körtealanyom amúgy is csak 4 db volt, almából is csak pár db.

2023.04.14. 20:20  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3040) hsz.-re     Olvasás  
  •   3041   

---

Köszi , hogy hiányoltál . :udvozlet: Bár követtem a forumot - csak néma üzemmódban . Igyekszem aktiválni magamat a továbbiakban .

Nálam is sok első termésű vett fa illletve oltás lenne idén , talán lesz miről beszámolnom és lesz olyan amit ' rádtukmálhatok ' jó szívvel . :hiha:

Idei koronás oltáson több is virágot hoz és gond nélkün meg is tud nevelni - több év tapasztalat alapján - dupla siker és öröm .

Oltást nem kértem idén senkitől , a vásárolt csemetékről szedett vesszöket raktam koronába , hogy lássam ott mire képes .

derűs napot !

2023.04.13. 20:04  Hozzászólás  Válasz Imikert (3038) hsz.-re     Olvasás  
  •   3040   

---

Idén ha nem történik velük vmi tragédia sok almától várok kostolót...és sok fajtát oltottam is :D

2023.04.13. 20:03  Hozzászólás  Válasz Imikert (3038) hsz.-re     Olvasás  
  •   3039   

---

Szívesen...ez legalább fajtaazonos / sajnos nem mindíg sikerült így.../.Korábban nem voltam nyárialma fan, de ez nekem is ízlik...most én is oltottam a "hegyre", mert ahol alapból van azt -sajnos- áruljuk. ...és örülök hogy előkerültél :)

2023.04.09. 20:40  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3037) hsz.-re     Olvasás  
  •   3038   

---

Nagyon örülök hogy kaptam tőled ezt a fajtát , ráoltást koronoba kaktam anno . Nagyon meglepett mikor tavaly előszőr kósoltam , nem számítottam
rá hogy ennyire ízleni fog :dejo: . idén raktam M7 M4 M111 alanyra . Nagyon erőteljes produktív és igénytelen .

derűs napot !

2023.04.09. 13:59  Hozzászólás
  •   3037   

---

...végül az almák is elkezdtek virágozni : az első a Williams Pride , egy nyári alma...remélem legalább az almák nem fagynak el...

2023.03.30. 14:43  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3031) hsz.-re     Olvasás  
  •   3032   

---

Ez nagyon ötletes! Honnan rendelted, vagy hogy kell rákeresni?

2023.03.25. 18:29  Hozzászólás
  •   3031   

---

Idén sikerült kitámasztó kampókat ren alma-alany.delnem az almaorsókhoz , gyorsabb és jobb, mint az eddigi madzagos megoldás...persze csak egy bizonyos törzsvastagságig....le legalább nincs az a veszély, hogy a kötésekről elfelejtkezek és bevágnak a vesszőkbe:(

...és ilyen az anyafának meghagyott B9 alma alany.

2023.03.17. 22:43  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3026) hsz.-re     Olvasás  
  •   3029   

terra alapító

Nekem délkelet által beazonosított Serres Olivérem van, Józsi-bától kaptam anno Bohusnénak :) (összekeverhette a csemetéket)

2023.02.09. 16:25  Hozzászólás
  •   3028   

---

Indul a szezon , ma érkeztek az első oltóvesszők, jelesül 3 körte : Beurre Bachelier , König Karl von Wüttenberg és Belle de Jumet... :super:

2023.01.26. 18:18  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3026) hsz.-re     Olvasás  
  •   3027   

---

Nekem van ilyen fajtám, bár nem faiskolából származó ... viszont annyira jellegzetes tulajdonságai vannak, hogy a fajtaazonosság gyakorlatilag 100 %.

2023.01.24. 20:27  Hozzászólás  Válasz Imikert (3024) hsz.-re     Olvasás  
  •   3025   

---

Hát az x méret nem olyan nagy :)...pár kivétellel csak orsófáim vannak , persze ezek nagy része is kombifa, de a ráoltásokat inkább tengely folytatásként csinálom, oldalvesszőként ritkán. A másik, hogy én ennyire nem szelektálom az almákat , már nem csak a saját véleményem számít....mivel általában mindig van plusszom gyümölcsből azt el szoktam adni , amit meg megvesznek, keresnek az jó, így aztán elég sok a " jó " fajta, amit nem akarnék leépíteni .Van pár fajta amiből az átlagnál több fa van ill. csináltam/ok több olyan kombifát, amibe - kiválasztott fajtát teszek, ezek már bizonyítottan keresettek nálam. ...ja és persze nem csak almáknak kell a hely :)

2023.01.23. 18:44  Hozzászólás
  •   3024   

---

Vannak termő alma fáid x korona mérettel , oda bármikor tehetsz - ahhoz hogy kipróbálj megkóstólj egy fajtát elég , és ha nem tetszik csak kimetszed vagy szaporítod . Én minden szerzett vesszőt koronában tesztelek . mielőtt önálló fa lenne , mert 30 fa nekem se kell csak a legjobb 5 . Persze ez a te dolgod . :)

derűs napot !

2023.01.22. 18:27  Hozzászólás  Válasz Imikert (3022) hsz.-re     Olvasás  
  •   3023   

---

Sztem a többség fantázianév , pontosabban " tájnév "...bár 1-2 fajta nevében azért felismerhető vmelyik világfajta.
Azért annyira közel nincs hozzám...ráadásul nem is nagyon jutok el külföldre , még belföldre sem...de vannak horvát anyanyelvű volt osztálytársaim, gondoltam rá, hogy esetleg az ő fordításuk segítségével hozatnék pár oltóvesszőt , ha azt ad el. Egyenlőre függőben van, mert a " mibe oltsak " kérdésre eléggé szűkös a mozgásterem , miközben a felkínált lehetőségek meg....ááááááááááááááá :)

2023.01.22. 14:46  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3019) hsz.-re     Olvasás  
  •   3022   

---

Találtam pár fajtát ami jó lett volna a horvát oldalon , de mikor nézem .... postán nem szállit -pedig már elkapott a bírtoklási vágy, korai volt az öröm . :'( :angry-banghead:

Neked közel van átugrani , ha kinézel valamit közülük

Az a gond , némelyik neve fantázia így nemigen találnám meg máshol ...

derűs napot !

2022.11.29. 19:18  Hozzászólás  Válasz firpolino (3017) hsz.-re     Olvasás  
  •   3018   

terra alapító

Köszönöm! Igen, a koronaméret is számít, nagy fát szeretnék. Szerintem a mostani is Bereczki.

2022.11.29. 11:35  Hozzászólás  Válasz gergerg (3016) hsz.-re     Olvasás  
  •   3017   

---

Bereczki bőtermő birset javaslom. Edzett fajta, mert gombabetegségekre permeteznem eddig nem kellett és szerencsére 9 év alatt a tűzelhalás sem találta meg. A gyümölcsei finomak, jól bírják a tárolást, ráadásul teljes érésében még illatosak is.

Mellette van egy másik birs, aminek a fajtanevét sajnos nem tudom. Talán Angersi birs lehet. Ennek a gyümölcsei hamarabb romlanak, ráadásul repedésre hajlamos, kevésbe illatos és a molyok is intenzívebben támadják. Ehhez képest mindenképpen jobb a Bereczki bőtermő, amely nevéhez hűen tényleg bőven és rendszeresen terem. Sajnos a gyümölcs húsa feldolgozás közben bebarnul, de ez talán a legtöbb birsre igaz.

A Bereczki birsből készült lekvár, befőtt, birssajt és szörp nagyon ízletes. Azt nem tudom, hogy a pálinkája milyen, de gondolom, az is finom lehet.

Ha a választásod rá esik, kompakt méretű koronára számíts, legalábbis eddig úgy látom, hogy nem nő óriásira. Ba 29-es birs alanyon nálam középerős növekedésű. A szomszéd birse - amely talán Konstantinápolyi birs - hozzá képest lényegesen nagyobb helyet elfoglal. Csak azért írom le ezt, mert talán a korona mérete is szempont lehet a választásodnál.

Még egy érdekesség: a kertben a 35 gyümölcsfa közül a Bereczki bőtermő tartja meg a legtovább a lombját ősszel. Most is nagyrészt élénkzöldek a levelei.

2022.11.27. 18:42  Hozzászólás
  •   3016   

terra alapító

Kedves fórumozók!

Ajánlatokat kérnék birsre. Nem csak ötletet, hanem azt is, hogy miért azt.

2022.11.09. 09:14  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3014) hsz.-re     Olvasás  
  •   3015   

---

Az, az vadkörte. Hát, jó lenne ha megeredne, de igazából "kissé" szkeptikus vagyok.

2022.11.08. 21:11  Hozzászólás  Válasz Amita (3013) hsz.-re     Olvasás  
  •   3014   

---

Vadkörte az alany gondolom, az szokott ilyen "kevés" lenni...persze azért megeredhet...

Következő