Almák, almafélék, körték Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2024.01.28. 10:04  Hozzászólás
 •   3075   


---
 
Mivel jó idő volt viszonylag nekiálltam, az almákat , körtéket metszeni...az M9 alanyúakkal viszonylag gyorsan lehet haladni...főleg hogy már "tudományos alapon " csinálom :hiha: ...a tél arra jó, hogy kiképezheti magát az ember ...videók, cikkek, szakemberektől szaktanácsok...aztán ott áll az ember a fái előtt és vakarózik...
 


  2023.12.10. 13:35  Hozzászólás
 •   3074   


---
 
Mivel a helyszűke egyre erőteljesebben jelentkezik , tavasszal csak max 1-2 almát oltok kifejezetten alanyra/ inkább átoltások lesznek, de az sok/...viszont az összeszedett alanyaimat sem akarom parlagon hagyni, így most jött el a kísérletezgetés ideje...ez- a törpítés jegyében- azt jelenti, hogy az MM106-osokra B9 et ill. M27-et rakok , a fölös M9-ekre is M27-et...aztán ha sikerülnek, akkor 2025-ben mehetnek rájuk a jó fajták...ősszel pedig - ha sikerül addig még egy kicsit átmozgatni a kerítést- akkor kipróbálok egy max 50 centis tőtávú alma/fél/sort.
 


  2023.10.27. 17:50  Hozzászólás  Válasz firpolino (3069) hsz.-re     Olvasás  
 •   3073   


---
 
Nálam se volt bolha több mint 20 évig, aztán 2-3 éve két év alatt a körtéim jó részét leamortizálták, döbbenet volt, mert nem is voltam rá felkészülve...azóta figyelek erre is...Pinovám és Sampionom is van ,ízről nem szoktam vitatkozni, de termesztési szempontból az egyik legkorrektebb faják , ami meg nem jó enni, az jó piének, lének stb...de megértem és elfogadom a fenntartásaidat. Én a Jonathannal pont ellenkezőleg voltam, mint te...már rég nincs is meg, én elvagyok nélküle /mondjuk van választékom / és nem vagyok hajlandó egy fajtát külön permetezni lisztharmat ellen /amúgy sincs nagyon kapacitásom semmire... /...Nyári fontost kaptam egyik rokontól , hát...maradjunk annyiban, hogy ízlés dolga. Ha jó akkor jó.
Őszbarackkal nekem is szoktak problémáim lenni , idén is a tafrina, a tetvek /meg persze a poloska /...szinte levél is alig maradt tavasszal a fákon, aztán sikerült urrá lenni a helyzten, de sokat segített ebben a Megafol és általában a kondi javítás /ez nem reklám...tapasztalat /
 


  2023.10.27. 17:41  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3068) hsz.-re     Olvasás  
 •   3072   


---
 
Én viszont permetezek, még ha nem is ipari mennyiségben :) A Jonagold és klónjai ugyanis a legkeresettebbek a vevőim között /ezt név szerint kérik / és én is szeretem.A Pinova jó nálam is,Hesztiám, ahogy a többi magyar csodafajtám is nincs, ha jól tudom egy faiskola árulja őket, korábban a Karneolt és a Rodonitot kipróbáltam volna...egyenlőre függőben , a Florina meg /szigorúan magánvélemény ! / , alternál és nem finom és van 1-2 dolog amire azért nem rezisztens....de nem panaszkodok, van már elég sok jó fajtám...
 


  2023.10.27. 17:37  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3066) hsz.-re     Olvasás  
 •   3071   


---
 
Nálam érdekes módon a körtén nem volt egyáltalán ill. számottevően varasodás, miközben az alma elég rondán néz ki /bár fajtafüggő.../
 


  2023.10.21. 20:42  Hozzászólás
 •   3070   


---
 
Néhány kép az idei Jonathán termésről:


IMG_4290.jpeg
------------------------
Megtekintve 14972 alkalommal.

IMG_4284.jpeg
------------------------
Megtekintve 14972 alkalommal.

IMG_4278.jpeg
------------------------
Megtekintve 14972 alkalommal.

IMG_4275.jpeg
------------------------
Megtekintve 14972 alkalommal.

 


  2023.10.21. 20:24  Hozzászólás
 •   3069   


---
 
Szerintem termőterülettől is függhet, hogy melyik fajta mire érzékeny jobban. A Vilmos és Bosc Kobak körtéket kb. 10 éve ugyanúgy kezelem. A tavaszi lemosó után kapnak egyszer, max kétszer még gombaölős kezelést egész szezonban. Eddig a varasodás problémát nem okozott, a tünetek gyümölcsön sose jelentkeztek, levélen már igen, de az se volt olyan súlyos. Körtelevélbolhának még a hírét se láttam 10 év alatt. De mindez változhat, és bármikor beüthet a vész.

Nekem a Jonathan nagy kedvenc, így nem vagyok hajlandó megválni ettől a fajtától. Sokan nem szeretik, mert lisztharmatra érzékeny. Tény, hogy fogékony rá, de nem érzem kezelhetetlennek a problémát. Nálam kap néhány gombaölős permetet a szezonban és a Jonathán fák és gyümölcsök is nagyon szépek.

Felmerült az előző hozzászólásban a Pinova alma. Biztos ellenálló fajta lehet, de az íze nekem felejtős volt. Ha már kiskertben termelek, olyat szeretnék, ami nagyon bejön ízben. Jobban zavar az, ha kevesebbet kell vele foglalkozni, de nem ízlik, mint az, ha több törődést kér, de a zamata elégedettséggel tölt el.

Például a Sampion alma melléfogás volt. Olvastam néhány pozitív véleményt az ízéről, de nekem nem jön be. Kivágni nincs szívem, mert szép fa, meg azért nem olyan rossz az íze, de egy Jonathán mellett kifejezetten halovány.

Ami viszont még nagyon bejön, az a Nyári fontos alma. Nem az a szokványos ízvilág, ilyet piacon se lehet kapni.

Csak azért jutottak eszembe ezek a dolog, mert lassan itt az ültetési szezon és kérdésként merült fel a fajták ellenállósága. Szerintem lehet egy fontos szempont az ellenállóság, de ha csak saját részre termelünk, akkor én olyan fajtákat részesítek előnyben, ami vagy nagyon ízlik, vagy piacon már nem lehet kapni és még finom is.

Ha már fajták és ellenállóság: idén beütött őszibarackoknál a stigmina nálam. Az összes fajtát letarolta. Jövőre nem győzhetem majd permetezni őket, ideértve az ellenállóbbnak mondott fajtákat is.Hiába sakkoztam a fajtaválasztásnál annak idején és direkt választottam gombabetegségeknek jobban ellenálló fajtát is, akkora volt ennek a gombának a támadása, hogy az ellenálló fajtát is két vállra fektette.

És még egy szempont, hogy mennyire képlékeny egy fajta ellenállósága: ki gondolta volna jópár évtizeddel ezelőtt, hogy a Besztercei szilvát ennyire letarolja a vírus?
 


  2023.10.17. 12:41  Hozzászólás  Válasz Szeri (3067) hsz.-re     Olvasás  
 •   3068   
Avatar

terra alapító
 
Én is szelektálom az almákat, mert nem vagyok hajlandó permetezni... A Jonagold fajtakör teljesen alkalmatlan. A Pinova nálam is hibátlan, ugyanilyen a Rozella, Florina, Hesztia. Vegyél törpe alanyt, és olts be...
 


  2023.10.17. 11:28  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3066) hsz.-re     Olvasás  
 •   3067   


---
 
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat!

Kifejezetten rezisztens körtét - gombabetegségekre nem találtam a szakirodalomban, így különösen hasznosak az ilyen, gyakorlati beszámolók.


Alma fronton, viszont már egész népes a felhozatal "elméletben" ilyen téren.
Anno, a kezdetekben úgy választottam ki az első almafa fajtát a kertemben, hogy végigkóstoltuk a piacon fellelhető választékot,
s mivel ízben a Gálára érkezett itthon a legtöbb voks - azt ültettem. Mi baj lehet? :)
Ráadásul egy kifejezetten erőteljes alanyon sikerült beszereznem, ami szintén nem jelentett előnyt a korlátozott méretű kertben.
Tél végi lemosót használok csak, gombaölőt és rovarirtót nem nagyon szeretnék, így hatványozódik a kihívás.
Találtam két képet még az idei nyár első feléből a Gála terméséről, illetve a később rászemzett Húsvéti Rozmaring is erősen mutatta már a varasodás tüneteit - csatolom.
Ebből értékelhető termés nyilván nem lett, így a fának mennie kell.
Közben ültettem már egy Pinovát is, ami már 2. éve terem, s mindössze a rovarokkal kell felvenni a küzdelmet.
Szeretnék most ültetni egy újabb rezisztens fajtát, max. M26, vagy ehhez hasonlóan törpésítő alanyon.
Nézegettem a H*lland Alma kínálatában lévő fajtákat, kifejezetten szimpatikusak, de szerintem körbe fognak röhögni, ha csak 1 db-ért jelentkeznék be... :)


Alma2a.jpg
------------------------
Megtekintve 18779 alkalommal.

Alma1a.jpg
------------------------
Megtekintve 18779 alkalommal.

 


  2023.10.16. 13:49  Hozzászólás  Válasz Szeri (3065) hsz.-re     Olvasás  
 •   3066   
Avatar

terra alapító
 
Szia! Nálam nem bántja a varasodás a Packham's, Társulati esperes, Carmen, Fétel Apát fajtákat. A Bosc nálam is szenved ettől.
 


  2023.10.14. 09:19  Hozzászólás
 •   3065   


---
 
Az előző fotóhoz először némi magyar magyarázat:
- A bal oldali képen a saját Bosc Kobak termésemet láthatjuk. :) Mindössze egyszeri lemosót kapott tél végén.
- Édesapám kertjéből származik a másik, ő néhány alkalommal gombaölőt is használt.

A tapasztalataitok alapján létezhet olyan körtefajta, amelyik varasodásra ha nem is teljesen rezisztens, de ellenálló?
Előrelépés lenne, ha mindössze "csupán" a rovarkártétellel kellene megküzdenem. :)
Természetesen lennének még elképzeléseim ízre és állagra vonatkozóan is, továbbá egy törpésítő alany is jelentős segítség lenne,
de ne szaladjunk ennyire előre! ;)

Köszönöm, ha megosztjátok velem ezzel kapcsolatos gondolataitokat, tapasztalataitokat!
 


  2023.10.13. 18:35  Hozzászólás
 •   3064   


---
 
Sziasztok!

Régen jártam már az oldalon, az utóbbi időben háttérbe szorult a kert prioritása nálam. Reményeim szerint csak időlegesen.
Most ősszel viszont már néhány tervem kezd körvonalazódni, ezekkel kapcsolatban is szeretnék majd tanácsot kérni.

Elsőként egy beszédes képpel indítanék, amihez kapcsolódik majd a későbbi körtés kérdésem is... :)


Körte1.jpg
------------------------
Megtekintve 19277 alkalommal.

 


  2023.09.02. 20:03  Hozzászólás
 •   3063   


---
 
Egy kis körteminősítő : Beurre Mortillet /Vilmos x ismeretlen / , idén termett először és átment a kóstolási próbán.Nagy méretű, jó állagú, nem kövecsesedett , Vilmos-szerű íz . Jellemző a visszahajló kacs / nem minden gyümölcsnél, de soknál /...szóval maradhat. https://www.nationalfruitcollection.org.uk/full2.php?varid=7137&&fruit=pear
 
  2023.09.02. 19:59  Hozzászólás
 •   3061   


---
 
Amikor egy helyről van infód és az se ér semmit ...: Rosanne alma, Ausztráliában született. https://www.nationalfruitcollection.org.uk/full2.php?id=5440&&fruit=apple .

Picking time Szedési idő

Mid September 1 Szeptember közepe....egy frászt , itt min egy hónappal előbb. Nálam idén termett először, mostanra már kásás, barnult húsú, ehetetlen. Nem figyeltem a fedőszín alakulását...sztem kb egy hónapja lehetett az igazi...na majd jövőre.
 


  2023.06.24. 16:16  Hozzászólás
 •   3060   


---
 
Eddigi rekord oltásom, az oltás idejéhez képest : április első napjaiban oltott alma most indult meg :)
 


  2023.06.22. 15:07  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3058) hsz.-re     Olvasás  
 •   3059   
Avatar

---
 
Nagyon várom a korai almák érését , van egy pár új bemutatkozó - mg hát a jól bevát fajták amit imádok / ezek a lédús roppano nem túl savanyú kicsit édes üdítő jellegűek / . De itt meg a cserebogár ami előbb kóstól ,

jó a rosszban hogy ők nem pocsékolják le az egészet , pár darabot kiválasztanak és amig le nem esik azt rágják így van idő a többit menteni .
 
derűs napot !


  2023.06.21. 19:27  Hozzászólás  Válasz Imikert (3057) hsz.-re     Olvasás  
 •   3058   


---
 
Carmenből csak egy ágam van, de azt is menesztem, gyakorlatilag ép szemet még nem szedtem róla mióta megvan, a legkisebb esőtől reped , hiába méretes, ha használhatatlan . Nálam a Nimba-Linda-Sunburst trió jó lenne, ha nem ilyen tavasz lenne....de igen arccal az alma felé :)
 


  2023.06.17. 21:28  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3055) hsz.-re     Olvasás  
 •   3057   
Avatar

---
 
Egyedúl a Carmen volt érékelhető , az is kevés . Szúkúl a kör ,szinte csak alma / szőlőben van ráció amire lehet jövőt épiteni . Évek kérdése , és azoknál is beüt a menykő . :remulet: Lásd , kigondolta volna hogy idővel a dió se terem meg , őseink csak felszedték a földről ...
 
derűs napot !


  2023.06.16. 19:36  Hozzászólás  Válasz laca12 (3054) hsz.-re     Olvasás  
 •   3056   


---
 
Kb ugyanez a probléma...lassan fel kellene fognom, hogy csak azokkal a fajtákkal foglalkozzak, amelyek strapabírók...csak nehéz feladni az eddigi elképzeléseimet...
 


  2023.06.16. 19:35  Hozzászólás  Válasz Imikert (3053) hsz.-re     Olvasás  
 •   3055   


---
 
Seregélyek, rigók + eső= nulla meggy és cseresznye.Jövőre ki kell ezekre vmit találnom, mert nem lesz semmi értelme foglalkozni velük.
 


  2023.06.07. 18:15  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3050) hsz.-re     Olvasás  
 •   3054   
Avatar

---
 
Most már nem annyira jó a helyzet a varasodás látszik a gyümölcsön is nem szép látvány, a növényvédelem az idén nem egyszerű és még csak június eleje van.... :(
 


  2023.06.06. 19:50  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3052) hsz.-re     Olvasás  
 •   3053   
Avatar

---
 
Igen ,az volt az .Tudod az ingatott meg , hogy az elküldött levél Attila , a kapott - én ,Attila vagy Attila Balogh névvel jegyzi a rendszer , de nem értem az okát :fejvaka:

Más .

felétek mi a helyzet a madarkkal ? Tiszta örület ! Évekig a seregélyek voltak a cseresznye rémei - most nincsenek -/ , helyette nagy tekete madarak / varjak amik ősszel-télen jellemzőek gyerekkoromban / mint a mérgezett egerek oda vissza illetve összevissza repkednek égtelen károgással , majd lecsapnak az érő gyümölcsre. Ez itt nem volt jellemző , megbolondúét az élővilág ! Bár a cseresznyében nagy kárt nem tesznek , azt már elintézte a májusi esők még a késői fajtát is . Amilyen jól indúlt az és , kudarcossá válik :angry-banghead:
 
derűs napot !


  2023.06.04. 18:34  Hozzászólás  Válasz Imikert (3051) hsz.-re     Olvasás  
 •   3052   


---
 
29-ei volt az utolsó amit kaptam /újként küldted, hogy ne jöjjenek a régiek is /...arra gondoltál ?
 


  2023.06.04. 14:54  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3050) hsz.-re     Olvasás  
 •   3051   
Avatar

---
 
Attila ,

megkaptad az emailem ? Amikor írtál aznap küldtem új levelet , de másképp jegyzi a neved nállam , de a cím ugyanaz.
 
derűs napot !


  2023.05.23. 20:54  Hozzászólás  Válasz laca12 (3049) hsz.-re     Olvasás  
 •   3050   


---
 
Az almát ritkítani kell , a betegségek ahogy nálad is, figyelek a tetvekre, meg a molyokra...a körték elmennek , ha kinevelik azt ami maradt annak már örülök , főleg ha végre lesz újabb fajtákon is kóstoló /már amin még nem volt...ami lehet sok éve meglevő fajta is... /
 


  2023.05.22. 18:52  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3046) hsz.-re     Olvasás  
 •   3049   
Avatar

---
 
Igen az almák nagyon jól néznek ki így május közepén, van rajtuk bőven ,,,,a betegségek se vészesek /varasodás-lisztharmat/ látszik rajtuk ,de kezelhető mértékben....Ellenben körte kevés lesz virágzáskor telibe kapta a rossz időt,,eső szél ,hideg 2 hétig ......
 


  2023.05.02. 16:55  Hozzászólás
 •   3048   


---
 
Hibajavítás: az előző hozzászólásomban egy betűt elütöttem. Mea culpa!! Helyesen: Runner 2F és nem Runnex 2F.
 


  2023.05.02. 14:28  Hozzászólás
 •   3047   


---
 
Alma növényvédelmével kapcsolatban kérek segítséget:

1. Kb. 40 évig minden évben a lakásom kertjében lévő alma fogyasztása – nekem és a feleségemnek – kitartott februárig-márciusig, minimális növényvédelemmel. Négy éve új szomszédot kaptunk, azóta a szomszéd kertje rovar rezervátummá vált. (Magyarul gaz-gaz hátán+örökölt, elhanyagolt beteg fák láthatók+nyest tanyává vált.) A szomszéd művész lélek, verbálisan OK.

2. Soha nem volt almamoly kártételem, tavaly levitte a termés nagy részét a két Golden fám (Reinders és Li). Az idén felkészültem ragacsos rovarcsapdával+feromen csapdával, figyelem a rajzást, értem a biofix módszert, résen állok. A kérdésem az, hogy Coragén kaptam csak, jó ez? Az interneten többen a Runnex 2F-t dicsérik nagyon, de ez nem kapható. Tud valaki kis tételben megvételre? Vagy jó a Coragén is?
 


  2023.04.16. 16:31  Hozzászólás
 •   3044   
Avatar

---
 
Látom nálad ma se kedvez az idő a méhecskéknek , csepergős hűvös 10 fok . Nálam a 17 fokban igen dolgoztak a drágáim .Porzással nem lesz gondom...
 
derűs napot !


  2023.04.15. 21:17  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3042) hsz.-re     Olvasás  
 •   3043   
Avatar

---
 
1 kajszim van ha kimegy nem kell másik , az őszin talán lesz valami itt GF ami működik , szilvák eddig jók .

Alma körte a jövő továbbra is ezen a klímán , mint őshonos fajok . Pórzást illetően itt vannak alkalmas órák a méhek munkájához , na meg a rózsabogarak is dolgoznak olyankor.
Az említett alma alanyokra részben túlvastagodás elkerülése végett oltottam , amit jövőre vagy utánna végleges fajtával újra oltom az idei kóstolók eredménye alapján .
Köte csemetét ütettem idén is amire a 'legjobban ízlik' fajtákat oltok majd .

Tavalyi nagy aszály után nem hittem hogy rendeződik a víz helyzet avagy a természet korrigálja hibáit . Ha más nem is , nőni fognak a fák .
 
derűs napot !


  2023.04.15. 16:01  Hozzászólás  Válasz Imikert (3041) hsz.-re     Olvasás  
 •   3042   


---
 
Hát igen...eléggé néma üzemmódban ketyeg a fórum...de tényleg örülök, hogy jelentkeztél.
Alap esetben valóban sok első bálozó lehetne az idén, de abból kiindulva, hogy az összes faj virágzása alatt pocsék idő volt/van, nem tudom mire számíthatok. A kajszi nagyjából elfagyott, ami nem megeszi a monilia...a többi csonthéjas is hidegben és esőben virágzott/ik...csakúgy, mint a körte. Az almák most kezdenek, de napok óta esik szinte folyamatosan...ha éppen nem akkor sincs meleg...szóval gáz van.
Én idén is sok oltással próbálkoztam, de jelentős részben használtam a meglevő fajtákból is csapokat. Kb 120-150 oltócsapot építettem be, nagyrészt meglevő fajtákba. Körtealanyom amúgy is csak 4 db volt, almából is csak pár db.
 


  2023.04.14. 20:20  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3040) hsz.-re     Olvasás  
 •   3041   
Avatar

---
 
Köszi , hogy hiányoltál . :udvozlet: Bár követtem a forumot - csak néma üzemmódban . Igyekszem aktiválni magamat a továbbiakban .

Nálam is sok első termésű vett fa illletve oltás lenne idén , talán lesz miről beszámolnom és lesz olyan amit ' rádtukmálhatok ' jó szívvel . :hiha:

Idei koronás oltáson több is virágot hoz és gond nélkün meg is tud nevelni - több év tapasztalat alapján - dupla siker és öröm .

Oltást nem kértem idén senkitől , a vásárolt csemetékről szedett vesszöket raktam koronába , hogy lássam ott mire képes .
 
derűs napot !


  2023.04.13. 20:04  Hozzászólás  Válasz Imikert (3038) hsz.-re     Olvasás  
 •   3040   


---
 
Idén ha nem történik velük vmi tragédia sok almától várok kostolót...és sok fajtát oltottam is :D
 


  2023.04.13. 20:03  Hozzászólás  Válasz Imikert (3038) hsz.-re     Olvasás  
 •   3039   


---
 
Szívesen...ez legalább fajtaazonos / sajnos nem mindíg sikerült így.../.Korábban nem voltam nyárialma fan, de ez nekem is ízlik...most én is oltottam a "hegyre", mert ahol alapból van azt -sajnos- áruljuk. ...és örülök hogy előkerültél :)
 


  2023.04.09. 20:40  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3037) hsz.-re     Olvasás  
 •   3038   
Avatar

---
 
Nagyon örülök hogy kaptam tőled ezt a fajtát , ráoltást koronoba kaktam anno . Nagyon meglepett mikor tavaly előszőr kósoltam , nem számítottam
rá hogy ennyire ízleni fog :dejo: . idén raktam M7 M4 M111 alanyra . Nagyon erőteljes produktív és igénytelen .
 
derűs napot !


  2023.04.09. 13:59  Hozzászólás
 •   3037   


---
 
...végül az almák is elkezdtek virágozni : az első a Williams Pride , egy nyári alma...remélem legalább az almák nem fagynak el...
 


  2023.03.30. 14:43  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3031) hsz.-re     Olvasás  
 •   3032   
Avatar

---
 
Ez nagyon ötletes! Honnan rendelted, vagy hogy kell rákeresni?
 


  2023.03.25. 18:29  Hozzászólás
 •   3031   


---
 
Idén sikerült kitámasztó kampókat ren alma-alany.delnem az almaorsókhoz , gyorsabb és jobb, mint az eddigi madzagos megoldás...persze csak egy bizonyos törzsvastagságig....le legalább nincs az a veszély, hogy a kötésekről elfelejtkezek és bevágnak a vesszőkbe:(


...és ilyen az anyafának meghagyott B9 alma alany.
 
  2023.03.17. 22:43  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3026) hsz.-re     Olvasás  
 •   3029   
Avatar

terra alapító
 
Nekem délkelet által beazonosított Serres Olivérem van, Józsi-bától kaptam anno Bohusnénak :) (összekeverhette a csemetéket)
 


  2023.02.09. 16:25  Hozzászólás
 •   3028   


---
 
Indul a szezon , ma érkeztek az első oltóvesszők, jelesül 3 körte : Beurre Bachelier , König Karl von Wüttenberg és Belle de Jumet... :super:
 


  2023.01.26. 18:18  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3026) hsz.-re     Olvasás  
 •   3027   
Avatar

---
 
Nekem van ilyen fajtám, bár nem faiskolából származó ... viszont annyira jellegzetes tulajdonságai vannak, hogy a fajtaazonosság gyakorlatilag 100 %.
 
Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég