Almák, almafélék, körték Terra Lotto Jackpot:
1700 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.


  2022.01.05. 11:08  Hozzászólás
 •   2947   
Avatar

terra alapító
 
Sziasztok!

Keresnék az új magyar fajtákból oltóvesszőt: Damara, Bellona, Isolda.

Sok mindent tudok adni cserébe!
 


  2021.12.27. 17:13  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (2945) hsz.-re     Olvasás  
 •   2946   


---
 
A zöld alma megnevezés elvileg a granny smith-nek járna ki, de előfordul, hogy golden is "közékeveredik", főleg ha az is korán szedett, zöld.
A húsvéti rozmaring ilyenkor már kásásodni szokott nálam a pincében (idén már elfogyott), igaz azt se szedem korán.
 


  2021.12.27. 08:37  Hozzászólás
 •   2945   
Avatar

---
 
A bolti alma ízéből nem lehet reális következtetést levonni. Mert ott nem az íz dominál, hanem a pulton tarthatóság, szállíthatóság. Almánál még aránylag tűrhető a helyzet, de kajsziból aki csak a boltit kóstolja, az soha se tudja meg milyen íze van egy érett baracknak. Én nem vásárolok gyümölcsöt, de látom, hogy mennyire éretlenül árulják. A Goldenre nem azt írják ki, hogy Golden, hanem zöld alma. Éppen a napokban válogattam át a pince tartalmát. A Húsvéti Rozmaringban nem találtam romlottat. A többiben bőven.
20211128_082416.jpg
------------------------
Megtekintve 503 alkalommal.

 


  2021.12.25. 23:42  Hozzászólás
 •   2944   


---
 
Szilvás topikból itt folytatva: Én is szeretem, ha van az almában sav is. De az aroma és cukor mellett.
A nyári fontost viszont én sem éreztem aromásnak, legalábbis frissen, és cukorhiányos is volt.
Viszont egy barátomtól kaptam saját termésű granny smith almát. Hát más volt mint a bolti, nem volt olyan aromaszegény, ízben talán kb. egy húsvéti rozmaring szintet megközelített, és kellemesen édeskés volt az erősebb savak mellett. Nem is kásásodik be, szemben pl. a h.rozmaringgal. Persze mivel sokáig fán hagyta (ezért volt más mint a bolti), nem volt annyira zöld. Szóval megváltozott róla a véleményem. Ízre azért még a mutsu jobban bejön nekem. :)
 


  2021.12.21. 20:42  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2942) hsz.-re     Olvasás  
 •   2943   


---
 
Na mi sem ezer hektár számra termeljük. Őstermelők vagyunk. Arra lehetőségünk nincsen hogy olyan beruházást hajtsunk végre mint automata öntözés, jégelhárító hálós rendszer, fagykárelhárító öntözéses rendszer. Ezért váltottunk környezettudatosra. Én csak példaként írtam mennyi mindenre kell figyelni bármilyen termesztési mennyiségnél. Egy biztos. A Magyar mezőgazdaságot a lelkes kertészek és természetet szerető emberek viszik előre. Nélkülük éhen halna az emberiség. Mert lehet termelni almát fólia alatt is hydro kultúrában, mennyiség is a végletekig növelhető, de amikor mind ez kimerül, elfogynak a készletek (víz) akkor mi lesz? Mi azért, akik kicsiben csináljuk odafigyelünk még arra is, hogy a víz is gazdaságosan legyen felhasználva.
 


  2021.12.21. 20:34  Hozzászólás  Válasz Kertész (2940) hsz.-re     Olvasás  
 •   2942   


---
 
Nekem az összes faj "csak" hobby...állandó kísérletezéssel, változtatásokkal. Régebben csináltam volna nagyban, de nem volt meg a családi támogatottság , maradt hobbynak ...de már így is jó. A családot ellátom mindenféle gyümölccsel, frissen, feldolgozva...normális évben meg hoz annyit, hogy a fenntartási költségek kijönnek belőle...esetleg minimális kis fejlesztési lehetőséggel . A visszajelzések meg...jók...aki tőlem vett gyümölcsöt azok nagy része visszatér és várja , hogy mikor viszek, mert az enyémeknek van ÍZE, ZAMATA és nem multis ízű...és ez is jó érzés...ja és nem elhanyagolható, hogy sok barátot is köszönhetek a kertészkedésnek , többsége itt is megfordul/t.
 


  2021.12.21. 20:26  Hozzászólás  Válasz Jana11 (2939) hsz.-re     Olvasás  
 •   2941   


---
 
A fórum jellegéből adódóan nem tekintem beleszólásnak a mondanivalódat...sőt...ez az a téma, amiről talán a legszívesebben beszélgetek :thumbup: Ha rövid akarnék lenne...ott a válasz az utolsó mondatodban .Én nem árutermelő vagyok , tehát ez a visszatartó erő kilőve. A tárolás, értékesítési idő egyértelmű . Az ár...nos én inkább adok /adnék /el minden évben 10-15-20 mázsa almát mondjuk 250-400 ftos kilónkénti árért / ez évtől , fajtától, minőségtől függ /, mint 5-6 évente mondjuk 1 mázsa kajszit bármennyiért / na...annyiért nem tudnám, mert az én vevőköröm azért árérzékeny...a vidéki kis falvakban kevés a milliomos /. Növényvédelem : az almát sokkal könnyebben meg tudom védeni , mint a barackokat. ...még úgy is hogy van köztük különbség érzékenységben .A kajszi sharka-monilia-gutaütés ill az őszi tafrina-sztigmina-tetű-poloska -hogy csak a legproblémásabb károkozókat említsem -sokkal több problémát okoznak, mint az alma általad említett károkozói / persze nyílván azzal is van munka és költség / . A körte mondjuk neccesebb..a tűzelhalás időnként megjelenik , akkor csak a gyors csonkolás segít, de ezt eddig tudtam kezelni...a bolha viszont nagyobb gond. 20 évig semmi , tavaly meg olyan szinten támadtak, hogy nemigen tudtam mit kezdeni velük és ez az idén is folytatódott... eléggé meg is szelektálta a körte fajtagyűjteményemet...emiatt ill. a lassú termőre fordulás miatt a körtéből kicsit vissza is veszek ill. sok fát átalakítok. Itt amúgy is kevesebb a jó fajta , de most már van annyi jó, hogy tudjak belőlük egy tűrhető sort összerakni .
Ha annyi időt és pénzt fordíthatnék a hobbymra amennyi igazán kellene akkor sokkal többet ki lehetne hozni belőle , de én így is örülök annak ami van.
 


  2021.12.21. 13:30  Hozzászólás  Válasz Jana11 (2939) hsz.-re     Olvasás  
 •   2940   


---
 
Teljes mértékben egyetértek veled egy kis többlettel,
Az alma hűtése és más gyümölcsöké majdnem egy idejű. Olyan tárolási megoldások vannak, hogy egy kultúra tárolása nagyon sok hónap is lehet.
Mi is gyakorló gazdák vagyunk, és azt kell mondanom, hogy egyre több almafát vágunk ki más fajta javára. Ráadásul környezettudatos technológiával, ami még nehezebbé teszi az élő munka többlet miatt a termesztést. Még az is nehezíti, hogy több a hullott gyümölcs ami nem piac képes.
Nálunk (Mátra déli lejtője) egyszerre több fajta van jelen és nagyon jól megférnek egymás mellett. Mi a választó kultúrát gyógynövényekkel és bogyós gyümölcsökkel oldottuk meg. Kiváló társ és gyógyító növény az orvosi zsálya, az orvosi izsóp, levendula, rovar csapdák pedig minden fán vannak, hiszen a legtöbb növény betegséget ezek terjesztik. Érdemes méheket telepíteni azért, hogy a beporzás minél magasabb legyen. Metszéssel pedig korlátozható a termés mennyisége, ami kiválthatja az élő munkát (gyümölcsritkítás). Mindenképpen az első telepítésekor érdemes több fajtaazonos, de más típusú fát választani, hiszen nem biztos, hogy az egyik míg alkalmas a másik már érzékeny lesz. Figyelni kell a táj klímájára, mert lehet, hogy 5 km-el arrébb már más a klíma. A talaj is nagyon függő. Nálunk mezőségi kötött talaj van, csak addig művelhető míg nedves. Figyelni kell arra, hogy ugar, vagy tarló művelésű. Szóval nagyon sok összetevője van a gazdálkodásnak, ami a hobbi kertészekre is igaz. Mi szőlőt választottunk hobbinak, mely jó mulatságnak tűnik.
Sok sikert mindenkinek a kertészkedéshez!
 


  2021.12.21. 12:39  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2938) hsz.-re     Olvasás  
 •   2939   


---
 
Semmiképp beleszólás jelleggel, csak véleménnyel írom. Attila, meglátásom szerint az egy helyen termesztett sokféle alma v. körte ugyanolyan, vagy nagyobb kockázatot jelent több területen, mint akár a sokféle kajszi vagy őszi.Nehogy átess a ló másik oldalára.
Többször olvasom tőled az "átnyergelést", háát.... Egy biztos, az alma vagy körte tovább, jobban tárolható mint a kajszi
vagy az őszibarack, ezáltal az értékesítés másabb is, az ár már nem annyira jó sokszor, mint például a barackoknál.
De az almáknál például a hosszabb tenyészidő miatt sokkal több, és más károsítók is vannak. Ahány fajta, annyiféle érzékenység lisztharmatra, varasodásra, tűzelhalásra, tetűre-vértetűre, molyra....stb.
Meg merem kockáztatni tapasztalataim alapján, hogy egy-két érzékenyebb fajta bevitelével a területre sokkal többe
kerül adott terület növényvédelme, mint egy kevésbé érzékeny kajszié vagy őszibaracké.
Igen, ez a gyűjtési szenvedély sajnos fertőző mindannyiunknál ugyanakkor keserű saját tapasztalatom, vagy árutermelő vagyok egy adott területen max 2-3 fajtával, vagy hobbista sok fajtával ami szinte gyógyíthatatlan szenvedély, mindegy is hogy szőlő, barack, alma vagy körte.
 


  2021.12.19. 16:14  Hozzászólás  Válasz Kertész (2937) hsz.-re     Olvasás  
 •   2938   


---
 
Az a baj, hogy túl régóta gyűjtöm a fajtákat ill. egyre több a lehetőség...a terület meg véges...ahogy persze az erő is.
 


  2021.12.19. 11:24  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2936) hsz.-re     Olvasás  
 •   2937   


---
 
Igen, a kertészkedést szeretők bele esnek ebbe a csapdába. Mi is már ott tartunk, hogy a kapás növények kárára kezdtük el a fák telepítését. Újabb kertben gondolkodunk, de korunknál fogva bizony jól át kell gondolni! Nem egyre többet, ha nem egyre kevesebbet bír az ember. Elveszünk az útvesztőbe!
 


  2021.12.18. 21:19  Hozzászólás
 •   2936   


---
 
Hogy lehetek ilyen hülye ? Azt sem tudom elültetni amiket oltottam, erre tavaszra rendeltem egy Galarina almát, egy Alexander Lucas körtét és egy Vranja birset... :nahat: :nahat: :nahat:
 


  2021.11.12. 18:24  Hozzászólás
 •   2935   


---
 
Dübörög az ültetési szezon, az eddigi mérleg 26 alma és 2 körte a hegyre, 5 alma anyu kertjéből átmentve hozzánk...még van vissza 11 körte...meg....huha sok alma :hiha: Csonthéjasokat majd tavasszal, de az sokkal kevesebb lesz.
 
  2021.10.15. 19:26  Hozzászólás
 •   2933   


---
 
Sziasztok,

Elsőre terem Dédi papám kertjéből kivágás előtt mentett téli körte.
Fajta tippek?
IMG_20211015_190936.jpg
------------------------
Megtekintve 1673 alkalommal.


IMG_20211015_190940.jpg
------------------------
Megtekintve 1673 alkalommal.

 


  2021.10.14. 22:31  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2931) hsz.-re     Olvasás  
 •   2932   
Avatar

terra alapító
 
Dehogyis!
Csak ez egy körtetermő vidék a vízpart mellett, én pedig kíváncsi természet vagyok :)
 
  2021.10.14. 13:35  Hozzászólás  Válasz baby-lon (2927) hsz.-re     Olvasás  
 •   2930   
Avatar

terra alapító
 
:fejvaka: hát majd biztos lesz szebb meg jobb is, egyelőre idén virágzott először és sokat, abból lett ez a 3 nehezen. Talán most már beindul. Talán.
 
  2021.10.13. 17:56  Hozzászólás  Válasz gaabre (2926) hsz.-re     Olvasás  
 •   2928   


---
 
Nem akarlak elkeseríteni...nekem lassan 20 éve van, de alig ettem róla, nem bírja a mi klímánkat, főleg a száraz , forró nyarakat. Én nagy részét már rég átoltottam...talán 1 ág maradt meg...hátha...
 
  2021.10.13. 10:35  Hozzászólás  Válasz délkelet (2924) hsz.-re     Olvasás  
 •   2926   
Avatar

terra alapító
 
Jól van, jól van, azt tavaly előtt kérdeztem és kaptam meg a választ rá :)
Ez itten Társulati.
Az első eresztés 2015 óta. Remélem jövőre és egyre több lesz, mert nekem eddig ízlik.
 
  2021.10.11. 20:42  Hozzászólás
 •   2920   
Avatar

terra alapító
 
Szeretnék kérni tippeket :D :D szeptember 28-i állapot
(annyit segítek, hogy 19. század)

Kép
 


  2021.10.07. 06:37  Hozzászólás
 •   2919   
Avatar

terra alapító
 
Én is leszedtem az almákat és a körtéket is. A Jonagold, Pinova nem lett jó, ellenben a Florina-Rozella párossal. Tetszik még a Hesztia, a Cordelia, az Evelina és a Melodie.
 


  2021.10.06. 19:51  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2917) hsz.-re     Olvasás  
 •   2918   
Avatar

rendszer admin
 
Nekem összesen 3 szem termés volt rajta (tavaly tettem fel képet, 2 kisebb láda tele volt).
2 termés már régebben landolt a fűben, a 3. meg tegnap előtt nagyjából féléretten. :(
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.10.06. 19:01  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2916) hsz.-re     Olvasás  
 •   2917   


---
 
...mellesleg kb 60 fajtán volt min. 1 szem ami megérte a szedést...mondjuk addig nincs gond , amig le nincsenek szedve...utána márt nehezebben megy a beazonosítás :)
 


  2021.10.05. 19:58  Hozzászólás
 •   2916   


---
 
Ma leszedtük az alma kb 60 %-át , kell egy oldalkijárat a birtokra, mert így szívás volt az asszonnyal felcipelni az autóhoz a tele ládákat...amúgy a mennyiséggel akár elégedett is lehetnék, a minőség viszont...részben a ritkítás elmaradása ill. elégtelensége + a hosszan tartó szárazság ...de leginkább az aug. elejei jég az ami beletojt a levesbe...nagy kár mert sok fám a nyár elején még nagyon jól nézett ki...talán idén a legszebben...úgy is, hogy alig tudtam gondozni...na aztán ez vissza is ütött...most aztán adhatom el potyán a nagy részét ....igaz több vevőm már jelezte, hogy ...hát majd kivágjuk ami hiba, vigyem csak :)...ezek jó visszajelzések.
 


  2021.09.30. 19:43  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (2914) hsz.-re     Olvasás  
 •   2915   


---
 
Nincs présünk , gyümölcscentrifugával csináltuk...igaz így macerásabb, de ez van. A rost egy részét a feleség leszedte, mert nagyon sok volt így. A befőző hőfokát fejből nem tudom, a leírás a dobozában van, vmikor előhalászom. Az alagsorban tároltuk , de a konyhában sem buggyant meg. Semmi adalékot nem kapott. Idén nekünk is sok lett az alapanyag, mert az augusztus eleji jég miatt alig van ép gyümölcs a fákon, a sérültet meg nehéz eladni...:(
 


  2021.09.27. 22:19  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2913) hsz.-re     Olvasás  
 •   2914   
Avatar

---
 
Jól hangzik. Mivel préseltétek ki a levet? Befőző hány fokon főz? Hol tároltátok?
 


  2021.09.27. 17:38  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (2912) hsz.-re     Olvasás  
 •   2913   


---
 
A rostos almalé is opció lehet, mi tavaly próbáltuk először befőzőautomatával...semmit se hozzáadva...jó lett.
 


  2021.09.27. 09:19  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2911) hsz.-re     Olvasás  
 •   2912   
Avatar

---
 
Nálam az a helyzet állt elő, hogy a fáim megnőttek, a család létszáma meg leapadt. Magamra maradtam a feleségemmel. Van olyan 50 éves őszi érésű almafám, amelyik egyedül annyi termést hozott, amennyit ketten se győzünk megenni. De nem csak egy almafám van, hanem kb 30-40. Szerencsémre csak kb 10 van termő korban, de ha mind odaér, még nagyobb bajba kerülök.Hogy mentsem a menthetőt, lekvárt, pálinkát főzök. Amilyen kiszámíthatatlan az időjárás, nem lehet tudni jövőre fagyot vagy jégesőt küld ránk. A pálinka viszont időtálló, mint az arany.
 


  2021.09.26. 18:26  Hozzászólás  Válasz laca12 (2910) hsz.-re     Olvasás  
 •   2911   


---
 
Jövő héten én is nekiállok, mert sok hullik...nagy részét kénytelen leszek lének eladni...na nem 10 ftért felvásárlónak...a németek azért többet is adnak érte...csak az étkezési lesz kevés...a jég nagyon nem kellett volna....mondjuk pár újat azért meg tudok kóstolni.
 


  2021.09.24. 17:41  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (2908) hsz.-re     Olvasás  
 •   2910   
Avatar

---
 
Én már szedem Royal Gala,Golden ,Jonathan nagy része már ládában pihen és most jön a Starking és a Jonagold....
 


  2021.09.23. 20:06  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (2908) hsz.-re     Olvasás  
 •   2909   


---
 
Én még nem szedem....van ami még színesedhet....talán jövő hétvégén elkezdem , de pl a Fuji vagy a Granny Smith az még későbbi.
 


  2021.09.23. 07:51  Hozzászólás
 •   2908   
Avatar

---
 
Elkezdtétek már szedni a télre tárolandó almákat? Ha igen, melyik fajtákat? Ha nem, akkor mikor kezditek?
 


  2021.09.22. 16:34  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2906) hsz.-re     Olvasás  
 •   2907   
Avatar

---
 
A ritkítás nálam is nyögvenyelősen ment itt is kisebbek a gyümölcsök ,de ez a száraz időnek is betudható mert eső csak néha néha esett többnyire zápor,zivatar formájában jég volt itt is ,de nem csinált kárt a szomszédos települések nem voltak ilyen szerencsések kaptak rendesen ..Viszont a poloska megjelent rajtuk és az elmúlt napok kisebb esői után már látszik melyiket szurkálták össze ......
 


  2021.09.22. 15:18  Hozzászólás  Válasz laca12 (2905) hsz.-re     Olvasás  
 •   2906   


---
 
Többségében nálam is -legalább ebből - jó termés lehetett volna, ha...augusztus elején nem lett volna az a jég, ami eléggé elcsúfította jó részét ill. ami nem tudott beszáradni lerohadt....de ha vmi nem éri még ezt lesz érdemes leszedni. Ami elmaradt nagyon az a ritkítás, több fajtánál ez erősen érződik, mert nagyon aprós lett / Gala, Fuji pl /...de egyrészt időm se nagyon volt, meg energiám se idén az egésszel foglalkozni...és most már látszik, hogy normális eredményhez -időnként - kevés vagyok.
 


  2021.09.21. 20:00  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2904) hsz.-re     Olvasás  
 •   2905   
Avatar

---
 
Ha már alma Nálad milyen az idei év almák terén? Nálam a tavaszi fagyok után nem gondoltam volna ,hogy csúcs termés lesz tele van minden fa rogyásig igaz van némi varasodás ,de az Én hibámból és lustaságomból adódik nem akartam folyton permetezni ....Szép feladat lesz értékesíteni ezt a sok gyümölcsöt...
 


  2021.09.14. 21:07  Hozzászólás
 •   2904   


---
 
Belépőnek 2 alma ami idén hozott először 1-1 szem termést.

Ez a Jumbo...egy vihar jóval érés előtt leverte , nem tudom beérik-e fogyasztható állapotúra. Amúgy ez egy nagyméretű fajta lenne.


Ez pedig- elméletileg egy Gold Chief , amolyan sárga Starking szerű...majd kiderül mennyire fajtaazonos.
 


  2021.08.16. 05:08  Hozzászólás  Válasz vighzsolti (2901) hsz.-re     Olvasás  
 •   2903   
Avatar

terra alapító
 
Egyetértek Janival.
Ez egy foltbetegség, próbáld meg a lehullott leveleket teljesen felszámolni.
Külön nincs értelme védekezni, a varasodás elleni szerek hatékonyak lehetnek.

Ui. május végéig van értelme a levélbetegségek elleni védekezésnek, használj tavasszal is dithane-t. A score-t is időzítsd úgy, hogy április vége, majd május közepe-vége. Nyáron nincs már hozadéka.
Ha a fajta nem érzékeny gyümölcsvarasodásra, akkor nyáron már nem szükséges kezelni. Azokat van értelme, amelyek ősszel az esős hűvös időben fogékonyak lesznek a varasodásra.
 
  2021.08.14. 18:48  Hozzászólás
 •   2901   


---
 
Elméletileg hortenzia körte,most van rajta először termés,de tavaly nyáron és idén is ilyen a levele.
Mi lehet a baj, mivel kezeljem?
Gombaölők megvoltak
Lemosó tavasszal, vegesol rs

Score kétszer, tavasszal,nyár elején
Dithane,topas együtt,kb egy hónapja.
16289631650611076868638272454796.jpg
------------------------
Megtekintve 3856 alkalommal.

 


  2021.07.23. 19:17  Hozzászólás
 •   2900   
Avatar

---
 
Nekem az almáin fele varas lett nem vagyok ettől túl boldog ,de gyümölcslének még jó lesz ez vigasztal...
 


  2021.07.23. 11:55  Hozzászólás
 •   2899   
Avatar

terra alapító
 
Favrené délkelet mestertől, roskadásig besűrűsödve pár év alatt :)


Ez pedig Packhams, már nem tudom kitől kaptam, minden évben ezt tudja, nem merem visszavágni :nahat:
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég