Őszibarack, Nektarin és Sárga-kajszi barack Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2016.06.11. 11:40  Hozzászólás  Válasz Lactarius (4244) hsz.-re     Olvasás  
  •   4246   


---
 
Az ízlés szubjektív, de sztem nem jobb. Ma voltam a legtávolabbi kertbe, ott van belőle 2, amit még tőled kaptam. Picit késtem, mert földről ettem. Nincs rá panasz, nagyon finom, de a Tsunami jobban ízlik. Valószínűleg azért mertlédúsabb, míg az Au, túléretten inkább lekváros jellegű. Mindkettőnek szerény illata van, az aromái különböznek(bocsánat - zamatanyagai), nekem egy kicsit a Tsunami ízletesebb.
Úgy tűnik, hogy a téli fagyokat a Ts jobban tűri, míg a virágzáskori hideget az Au. Na de majd 10 év átlagában jobban látjuk, az meg még messze van...
 


  2016.06.11. 10:28  Hozzászólás  Válasz Lactarius (4244) hsz.-re     Olvasás  
  •   4245   


---
 
Az Auorát nem ismerem,de a tejlesen érett Tsunami nekem nagyon finom,finomabb mint a Magyar kajszi.
 


  2016.06.11. 08:53  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4236) hsz.-re     Olvasás  
  •   4244   


---
 
Hát nm tudom, aki finom korai kajszit akar enni, annak szerintem az Aurora jobb, mert nem olyan kemény és az íze gyakorlatilag olyan, mint a magyar kajszié.
 






  2016.06.10. 20:55  Hozzászólás  Válasz csarli1 (4219) hsz.-re     Olvasás  
  •   4241   
Avatar

---
 
Ilyen alanyokat a hobbiparaszt nem tud beszerezni.
Akinek sikerült, az hol szerezte kis tételben?
Csarlit tudom, olaszból hozza többeknek is szívességből. De aki nem ismeri, az hol szerezhet?
 




  2016.06.10. 20:28  Hozzászólás  Válasz szerzolaszlo (4237) hsz.-re     Olvasás  
  •   4239   


---
 
Nagy tételben, nem is lehetne úgy értékesíteni. Nem hinném, hogy a korai fajták, sokat adnának, a cefréből.
Ez itt annak szól, aki igazán jót akar magának, és van önmérséklete a fán bevárni az érést. :)
 




  2016.06.10. 19:40  Hozzászólás
  •   4236   


---
 
Az idei utolsó tapasztalat Tsunami ügyben:
Nem igaz az,hogy nem puhul meg a fán. Megpuhul, csak győzni kell kivárni. Ma ettem le az utolsókat, rugalmasan puha volt, de nem annyira plöttyedt, mint a magyarok. Így az íze már igen édes volt, a héj alatt egy kicsiny jelentékeny savval, épp csak annyira, hogy kiemelje az aromáját. Ekkor már valószínű elérte, a katalógus szerint ígért 14 Brixet, kellemesen aromás, rostos, igen lédús. Az érés elején, szerény ízvilág jellemzi.
Aki jó korai kajszit akar enni, az ültessen az otthonában, ezt az érettségi fokot, ezzel az ízminőséggel, piacon biztosan nem lesz elérhető.
 


  2016.06.10. 19:07  Hozzászólás  Válasz alex (4221) hsz.-re     Olvasás  
  •   4235   


---
 
Nálam bennszakadt gyökérről hajtott már ki pár...mondjuk nem haragudtam érte...
 






  2016.06.10. 18:23  Hozzászólás
  •   4232   
Avatar

---
 
Köszönöm az észrevételeket ,de ma hajtásválogatás közben jobban átnézve inkább 8-10 fácskát érint a vashiány kisebb nagyobb mértékben. Van közte GF-es alanyú is / cresthaven/ ebből gondolom ,hogy lehet inkább a talajt kellene doppingolni .?Igaz a mellette lévő kajszi c 29 -en tipp topp állapotban van .
 








  2016.06.10. 16:22  Hozzászólás  Válasz Lactarius (4216) hsz.-re     Olvasás  
  •   4228   


---
 
A déli országrészben biztosan egy héttel korábban érne,de itt nálunk északnyugaton pl. a Rich May is később érik másfél héttel mint szerzolászlonál. Jó lett volna pl. a Tsunami nem fagyott volna le teljesen,mert akkor lett volna összehasonlítási alapom. A képeden akkor melyik kajszi is látható?
 


  2016.06.10. 12:07  Hozzászólás  Válasz csarli1 (4219) hsz.-re     Olvasás  
  •   4227   


---
 
Nyirkos, magas talajvizes részt szereti? :)
Illetve félig agyagos-homokos szárazabb részeket?
 




  2016.06.10. 10:40  Hozzászólás  Válasz Lactarius (4222) hsz.-re     Olvasás  
  •   4225   


---
 
Akkor ez megoldódott, mer nálam csak 60 db van tálcánként.
 


  2016.06.10. 10:39  Hozzászólás  Válasz alex (4221) hsz.-re     Olvasás  
  •   4224   


---
 
Nálam még nem sarjadzott, pedig már 3 éves. A GF és GXN már igen.
 






  2016.06.10. 07:16  Hozzászólás  Válasz csarli1 (4219) hsz.-re     Olvasás  
  •   4221   


---
 
Csarli,
Igaz, hogy az Isthara nem hoz tő és gyökérsarjat?
 




  2016.06.10. 06:50  Hozzászólás  Válasz Lactarius (4218) hsz.-re     Olvasás  
  •   4219   


---
 
Szemezd rá Istharára, az bírja, és kb. 15 %-al gyengébb a GF-677-től. Nekem az olaszok Royal Leet adták rajta, igaz, hogy homokon van, de alig marad el a többi fától, és a leírások alapján, nem érzékeny a gyökérfulladásra.
 


  2016.06.09. 21:48  Hozzászólás  Válasz humbuk (4217) hsz.-re     Olvasás  
  •   4218   


---
 
Igazatok lesz, nálam most kezdte el a szenvedést - kötött talajon - a keserűmandula alanyú őszim. Nagyon sajnálom, jó lenne mondjuk mirabolanra ráoltani.
 


  2016.06.09. 20:52  Hozzászólás  Válasz laca12 (4211) hsz.-re     Olvasás  
  •   4217   
Avatar

---
 
Én eddig két őszibarackot vettem faiskolában, egyik 2 évig, másik 3-ig húzta. Keserűmadulán voltak.
Amiket parasztbarackra vagy fosókára szemeztem, azok szépen fejlődnek ( agyagon). Szerintem parasztbarack a nyerő.
 


  2016.06.08. 21:54  Hozzászólás  Válasz fresno (4214) hsz.-re     Olvasás  
  •   4216   


---
 
Azt hittem, a Pricia már leérett, mert előznie kellee a Tsunamit és az Auróra-t. Nálam ez látszik a ház mellől (1-1 szemet ma már ettünk róla):
003.JPG
------------------------
Megtekintve 11274 alkalommal.

 




  2016.06.08. 20:17  Hozzászólás
  •   4214   


---
 
Remélem a szép küllem kiváló ízzel párosul ha teljesen beérik.
pricia 015.JPG
Pricia
Megtekintve 11284 alkalommal.

pricia 016.JPG
Pricia
Megtekintve 11284 alkalommal.

pricia 012.JPG
Pricia
Megtekintve 11284 alkalommal.

 


  2016.06.08. 20:06  Hozzászólás  Válasz laca12 (4211) hsz.-re     Olvasás  
  •   4213   


---
 
Ahogy Ali bá is rámutatott. Az alanyod kifejezetten nem arra a talajra való, nem érzi jól magát.
Ha nálam ilyen lenne, nem gondolkoznék rajta. Kicserélném, mert örökös kínlódás lesz vele. Most még sokat nem csúsztál.
Keress kötött talajra való alanyt, azzal jó eséllyel sikereid lesznek!
(Sokat járom a vidéket, itt is, ott is látok ilyen sárga/fehér fákat. Az esetek döntő többségében kötött, löszös talajon vannak.
Nem szép látvány, mindig 'elsajnálkozom' rajtuk. :( )
 




  2016.06.08. 19:13  Hozzászólás
  •   4211   
Avatar

---
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem van kb 5-6 db őszibarack csemete amin a vashiány tünetei mutatkoznak lombtrágyát kap rendesen külön vasat is. De stagnál csak hosszabb távú megoldás kellene ki mit ajánl kinek milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban ? A föld azon a részen agyagos és az alany pedig keserű mandula .A hozzászólásokat előre is kösz.
 


  2016.06.07. 21:56  Hozzászólás  Válasz emendasajt (4208) hsz.-re     Olvasás  
  •   4210   


---
 
Amúgy most irogatás közben is majszolom. Hú, de rossz lehet nekem... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 






  2016.06.07. 21:45  Hozzászólás  Válasz emendasajt (4206) hsz.-re     Olvasás  
  •   4207   
Avatar

---
 
Elismerem, volt egy adag túlzás benne... :twisted: (ellenkező előjelű világrekordra céloztam természetesen). Viszont komolyra fordítva a szót: nálam a Bergeron elég szép darabos szokott lenni, bár az is igaz, hogy nem szokta agyonteremni magát.
 


  2016.06.07. 21:37  Hozzászólás  Válasz délkelet (4205) hsz.-re     Olvasás  
  •   4206   


---
 
Miért is? Ezt most nem értem! 123János 40-50gr-osakat szüretelt.
 




  2016.06.07. 21:07  Hozzászólás  Válasz délkelet (4203) hsz.-re     Olvasás  
  •   4204   


---
 
:nahat: Na jó, tudod, hogy mit szerettem volna írni... :D :D :D . Mindjárt javítom.
 


  2016.06.07. 21:00  Hozzászólás  Válasz emendasajt (4202) hsz.-re     Olvasás  
  •   4203   
Avatar

---
 
A Bergeron valóban nagyon rostos, ezért a párom inkább a másik nagy fám (Ceglédi Piroska) terméséből készít lekvárt. (az a 30-35 dekás termés igencsak világrekordnak számíthat) ;)
 


  2016.06.07. 20:47  Hozzászólás
  •   4202   


---
 
Köszönöm szépen mindenkinek a pozitív megnyilvánulásokat! Azért ti sem panaszkodhattok, másban meg én irigyellek benneteket! ;) Amúgy tényleg nagyon sok van rajt, pedig volt egy "light"os ritkítás is.Mint látható alá is kellett támasztanom, illetve merevítést barkácsolnom. Lehet, hogy a Bergeron is befolyásolta valamennyire a mennyiséget, mert igen bőtermő. Arról minden évben ezres nagyságrendben ritkítok, és így is roskadásig van. Volt olyan év, hogy "szálkás" volt a belőle főzött lekvár. A mérete viszont a mennyiséggel fordítottan arányos. Amiket mértem 30-35gr között változott. Kíváncsian várom majd az érési sorban a következőket, mert az idei év lesz az első, hogy megmutatják magukat, és tudok kóstolni is.
 












  2016.06.07. 14:30  Hozzászólás  Válasz emendasajt (4195) hsz.-re     Olvasás  
  •   4196   


---
 
Az ígért Bergeronba oltott Tsu_amiról a képek.
DSCN5142.JPG
------------------------
Megtekintve 10849 alkalommal.

DSCN5140.JPG
------------------------
Megtekintve 10849 alkalommal.

DSCN5143.JPG
------------------------
Megtekintve 10849 alkalommal.

DSCN5148.JPG
------------------------
Megtekintve 10849 alkalommal.

DSCN5149.JPG
------------------------
Megtekintve 10849 alkalommal.

DSCN5144.JPG
------------------------
Megtekintve 10849 alkalommal.

 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; bingbot/2.0; +http://www.bing.com/bingbot.htm) Chrome/116.0.1938.76 Safari/537.36 valamint 16 vendég

cron