Augusztus végi kajszik, szubjektiv véleményezése:
- Farbaly - jó izű
- 10/10 - jó izű
- BergeCot - nagyon jó izű
- Farhial - kiemelkedően finom
A kései választékból legkorábban a BergeCot érik le, mára már nincs a fákon. Ha nem tűnne úgy, hogy pusztulásra erősen fogékony(többen jeleztétek, hogy nagy arányban halandó), akkor érdemes lenne nagyobb arányban termeszteni. Gyümölcse kicsi, közepes, de minden irányú felhasnálásra alkalmas, öntözve kellően leves, kitűnően aromás, puhuló, de rostos, jó húsállományú. Magja kicsi, de részben duránci.
A következő a 10/10, ami nagy méretű, kezdetben kemény, majd lassan puhuló. A megszokott kajszi iztől eltérő, de mégis finom. Nem túl leves, inkább lekváros. Magvaváló.
A Farbaly éretten is kemény, leves, magvaváló, ebben a csoportban elsők között érik, mégis sokáig fán tartható. Húsa kemény, leves, ropogós. Kellemes, aromás, jó izű, de nem kiemelkedő. Viszonylag későn virágzik, ennek fagyos években nagy jelentősége lehet. Köepes, vagy attól nagyobb termésű. Ültetvénybe, vagy akár házikertbe való, gyümölcse minden irányú felhasználásra alkalmas lehet.
Szerintem a legjobb izű a Farhial, ebben az érési időszakban kiemelkdeően finom. Kóstoláskor egyből szembe tűnt, hogy "ismerem" már ezt az izt, majd nem sokkal később rájöttem, hogy a bolti barackjam aromáját érzem benne, de attól finomabb (mivel természetes). Gyümölcse közepes, vagy attól kisebb, leves (öntözve), finoman rostos, kellően puha, határozott, ismert kajszi zamattal, mely a Magyar izlésnek, tökéletesen megfelelhet. Ime az élő példa, hogy külföldön előállt fajta is lehet, hazánkban kiemelkedően finom. Remélem nincs betegségérzékenysége, mert nekem ebben az időszakban a fő fajtám lesz. Kellően későn virágzik, igy talán fagyos években a Magyar kajszinak alternativája lehet. Magja csak részben válik el a hústól, egy bizonyos ponton duránci, de nem zavaró. Húsa édes, határozott, de nem bántó savakkal, mely igy tökéletesen kiemeli a rostos hús határozott aromáját. Ez az a fajta kajszi, amit kóstolás után is sokáig a szánkban érezzük az izét, emiatt az agy folyton küldi a jelet, hogy zabáljuk le az egészet, mihamarabb
Megyek, le is eszem