Őszibarack, Nektarin és Sárga-kajszi barack Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.


  2016.06.21. 12:35  Hozzászólás
  •   4351   


---
 
Úgy néz ki, vége az őszibarack fámnak, ki tudja mi vitte el (fitoplazma, vagy az alany nem bírta a kötött talajt stb) - a helyére lehet újra őszit ültetni?
 




  2016.06.20. 20:53  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (4344) hsz.-re     Olvasás  
  •   4349   


*
 
Sweet Red , Big Red, Spring Blush...de sztem más is porozza,mert nekem csak a Big Red van a közelben ezekből....meg 15 másik fajta...
 


  2016.06.20. 20:50  Hozzászólás  Válasz laca12 (4346) hsz.-re     Olvasás  
  •   4348   


*
 
Igen...közben rájöttem mi volt a bibi / nem töröltem ki a fölösleges üzeneteket.../ :thumbup:
 






  2016.06.20. 16:43  Hozzászólás
  •   4345   


---
 
Talán itt a fórumon olvastam egyszer, hogy a Rubista és a Sunrosso ugyanaz a fajta. Jól emlékszem?
 


  2016.06.20. 11:37  Hozzászólás  Válasz madpapa2 (4342) hsz.-re     Olvasás  
  •   4344   


*
 
Kell porzó...
 


  2016.06.20. 11:35  Hozzászólás  Válasz emendasajt (4340) hsz.-re     Olvasás  
  •   4343   


*
 
Hát ilyen kicsi...eredetileg nagyon sok volt rajta,de ezt intézte el legjobban a fagy.
 


  2016.06.20. 11:34  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (4334) hsz.-re     Olvasás  
  •   4342   


*
 
A Pinkcot-nak kell külön porzó vagy öntermékeny?
 


  2016.06.19. 19:51  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (4334) hsz.-re     Olvasás  
  •   4340   


---
 
Ilyen kicsi lett a Sweet red? Sok van rajta? Nálam kb azonos méretü a Pinkcot-tal, sőt... Viszont az a Rubista az nekem is nagyon tetszik!
 






  2016.06.19. 19:24  Hozzászólás  Válasz délkelet (4335) hsz.-re     Olvasás  
  •   4337   


*
 
Teremhet az másnak is... ;)
 




  2016.06.19. 19:10  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (4334) hsz.-re     Olvasás  
  •   4335   
Avatar

---
 
Az a Rubista olyan, akár egy kis nektarin ... ráadásul így felvágva a pavlovi reflexek is működésbe léptek nálam :)
Teremjen sokat!
 


  2016.06.19. 18:58  Hozzászólás  Válasz Jana11 (4317) hsz.-re     Olvasás  
  •   4334   


*
 

A legfelső a Sweet Red ,alatta Pinkcot,legalul a Rubista....ill. Rubista kívül -belül :thumbup:
 


  2016.06.19. 18:19  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4332) hsz.-re     Olvasás  
  •   4333   
Avatar

---
 
Szó sincs róla, hogy a ritkítás szükségességét vitatnám... mindössze az általad elírt 5/4-del próbáltam poénkodni - (ahogy a múltkor emendasajt dkg-jával) -, természetesen minden rossz szándék nélkül. Elnézést, ha félreérthető voltam :)
 


  2016.06.19. 17:34  Hozzászólás  Válasz délkelet (4330) hsz.-re     Olvasás  
  •   4332   


---
 
ha-ha!
Azt azért nem nehéz belátni, hogy tömegre az sem lett volna sokkal több, hanem:
- a mennyiség miatt, szinte csak mag lenne
- a fa már szétszakadt volna - így is földig hajolt már, fel lett kötözve, valószínűleg már ezelőtt is megtört volna.
Habár dupla csepegtető van rajta, ill. megint ugyanazt kapja enni, mint a dinnyék, kérdéses hogy jövőre bealternál-e, vagy még pont eltaláltam. Igazából fogalmam sincs, egyelőre csak próbálkozom.
 




  2016.06.19. 14:52  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4328) hsz.-re     Olvasás  
  •   4330   
Avatar

---
 
Ezt csinálja valaki utánad ...! (több kis barackot leszedtél róla, mint ami rajta volt és még így is lesz a fán vagy 40 kiló) :D
Bocsi, nem bírtam ki! :$
 


  2016.06.19. 13:05  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4319) hsz.-re     Olvasás  
  •   4329   


---
 
Tegnap én is elfogyasztottam, gyakorlatilag a fán puhára érik. Van egy jelentékeny illata, ami kissé eltér, a szokott kajszi zamattól. Kellemes.
Széthúzva rostos, inkább sárgadinnye színű, mint kajszi sárga. Magja közepes, elválik.
Húsa tömött, kevésbé lédús, kellemesen édes, visszafogottam aromás. Gyümölcs nagysága közepes. Friss fogyasztásra, lekvár készítésre első osztályú lehet, persze ki kell próbálni.
Fája közepesen, vagy kissé gyengébben nő. Vitorlája feltűnően antocianinos, bíboros színezésű. Ősszel, levelei bíborvörösre színeződnek, ellentétben más kajszi fajtákkal, melyek inkább sárgulva hullanak. Őszi lombhullás előtt, a vöröses levelei miatt, üde színfoltja a kertnek, nagyon szép kontrasztot alkot a többi fajta között.
Betegség érzékenysége, átlagosnak tűnik, semmi kirívót nem tapasztaltam.
Francia kollégám szerint, téli lehűlésekre érzékeny.
Nálam virágzáskor, közepesnél rosszabb volt a fagytűrése. Más következtetést levonni, korai lenne még...
 


  2016.06.19. 12:57  Hozzászólás
  •   4328   


---
 
Itt van ez a fajta, amit a mai napig nem tudok hova tenni. Tavaly, meg előtti is, nagyon rosszul szerepelt. Az idén meg nagyon jól, szinte túl jól. Ritkításkor, eltávolítottam a barackok 5/4-éd, így is rengeteg lesz rajta, ha a baecslésem nem csal, kb 40 kg-t fog adni ez a kis fa.
Nem tudom, még mi a titka, ennek a fajtának. Tavaly télen, nagyon nagy fagykárt szenvedett, szerény termést hozott. Idén, alig károsodott, túl is kötötte magát.
ÍGy, h ilyen sok van rajta, valószínűleg hozza, a fajta általi méretet. Az ízével nem vagyok elégedett, csak édes, a héja alatt egy kis savassággal, hiányzik belőle az aroma.
Tavaly, jóval a Mk után volt szedhető. Idén, várhatóan előtte be fog érni. Az okát nem tudom. Van egy anyafám Kioton, meg 2 féle szilván. Mindegyikén másként viselkedik, szilván kicsit nagyobb a termése.
EZ a fajta a Kioto.

20160617_152355.jpg
------------------------
Megtekintve 12167 alkalommal.


20160617_152334.jpg
------------------------
Megtekintve 12167 alkalommal.


20160617_152432.jpg
------------------------
Megtekintve 12167 alkalommal.


20160617_152321.jpg
------------------------
Megtekintve 12167 alkalommal.

 


  2016.06.19. 07:40  Hozzászólás  Válasz fresno (4214) hsz.-re     Olvasás  
  •   4327   


---
 
fresno, a szép Pricia képek mellé elmondhatnád /leírhatnád/ mit tapasztaltál fogyasztáskor. Cukor /édesség/savasság/kajszi aroma milyen, esetleg ha Tsunamival hasonlítanád, ha van.
 


  2016.06.18. 21:10  Hozzászólás  Válasz Lactarius (4322) hsz.-re     Olvasás  
  •   4326   


---
 
Nagyon köszönöm a kedves felajánlást :thumbup: , de sajnos nem lenne hová tennem, totál tele van a rendelkezésre álló hely.
 


  2016.06.18. 19:53  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4321) hsz.-re     Olvasás  
  •   4324   


*
 
Nálam is van mozgás ,a Sweet Red, a Pinkcot és a Radka elkezdte...
 


  2016.06.17. 23:32  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4313) hsz.-re     Olvasás  
  •   4323   
Avatar

terra alapító
 
Nem vesztesz vele semmit. A bevágást két vágással ék alakban csináld, hogy 1-2 mm farész is kilátszódjék. (+ sebkezelés)
 


  2016.06.17. 21:27  Hozzászólás  Válasz Jani71 (4310) hsz.-re     Olvasás  
  •   4322   


---
 
Ha kell adok, rezisztens a vírusra. Most érik le a vége, lesz még egy lekvár kör, meg a holnapi vendégségben is tudok vele villogni, plusz a munkahelyre bevinni is poén volt, amikor a többség a házikerti kukacos cseresznyét ajánlgatja egymásnak és június közepi kajsziról nem is hallott :-)
 


  2016.06.17. 20:44  Hozzászólás
  •   4321   


---
 
Ez meg a Priabella:
20160617_135210.jpg
------------------------
Megtekintve 12252 alkalommal.

20160617_135152.jpg
------------------------
Megtekintve 12252 alkalommal.

 


  2016.06.17. 20:41  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4319) hsz.-re     Olvasás  
  •   4320   


---
 
Nagyon fontos megjegyezni, hogy az árnyékos oldala, ugyanilyen színű :)
 


  2016.06.17. 20:41  Hozzászólás  Válasz Jana11 (4317) hsz.-re     Olvasás  
  •   4319   


---
 
Hogy mi fogott meg? Nézz már rá a képre.
Ez, mikor kezdi felvenni az alapszínét, nem sárgás, hanem egyből piros. Gyönyörű.
Én még nem vettem le, bár a fán már rugalmas. Teljes/tűléretten akarom tesztelni.
Nekem kemény 2 szem termett :)
20160617_135350.jpg
------------------------
Megtekintve 12223 alkalommal.

 


  2016.06.17. 19:42  Hozzászólás  Válasz Jana11 (4317) hsz.-re     Olvasás  
  •   4318   


*
 
Méret : nem óriás /a Pinkcotnál kisebb /, de nem apró..sztem jó , gyönyörű fedőszín , a húsa is sötétebb narancs..az íze meg...lehet ,hogy rossz volt a szám íze de olyan..egzotikus ,kicsit mangó,maracuja beütés...sztem nagyon finom.Tuti ,hogy finom lekvárt is lehet belőle csinálni. Amit még nem tudok a termőképesség és érzékenység fagyra,betegségekre...kicsi a fa...de asszem nem ez az egy lesz belőle...
 


  2016.06.17. 19:36  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (4314) hsz.-re     Olvasás  
  •   4317   


---
 
Ati, nagyon érdekelne, amit írsz. Mi fogott meg benneteket ennyire a Rubistában? Méret, édesség, íz... :ugeek: Lekvárnak szerinted? Tudom hogy jó az értékítéleted.
 


  2016.06.17. 19:35  Hozzászólás  Válasz laca12 (4292) hsz.-re     Olvasás  
  •   4316   


*
 
Hali ..

nem tudom mi a baj a terrámmal..nem kapom meg az üzenetet ,miközben a freemail-om jelzi ,hogy üzenetet kaptam.Ha nem gond írd meg légyszi még egyszer a mail címemre: attilafoci@freemail.hu

üdv : Attila
 


  2016.06.17. 19:33  Hozzászólás  Válasz imre53 (4308) hsz.-re     Olvasás  
  •   4315   


---
 
imre53, legutóbb Gergerg írt arról, hogy ugyanazon fajtájú fája korábban érlelte sokkal a gyümölcsét, mint a másik fa...Oka pedig az volt, ami kicsit később derült ki, hogy valószínűleg kórokozó bejutott a keringésbe, és a klasszikus gutaütés jelentkezett..Tudod, előtte "megdobódik" a keringés és az ellátás, utána pedig zárul /elhal a szövet/. Szóval én ezt a korán érő ágat levágnám, ahol csak lehet tőből, és sebkezelném. A normál érésűek lennének
az igaziak, azokra kellene vigyázni..Summa-summárum, már jártam így ágrésszel, nálam is a gyorsított érés betegség és pusztulás előjele volt...
 


  2016.06.17. 19:32  Hozzászólás
  •   4314   


*
 
Ma leszüreteltem a Rubista nagy részét...4 szemet ,mindenkinek jutott egy...vélemény...az összes többi fajta lecsó :super:
Éljen a Rubista...vmikor teszek fel róla képet , de most zsufis hétvégém lesz.
 


  2016.06.17. 19:26  Hozzászólás  Válasz Alibá (4303) hsz.-re     Olvasás  
  •   4313   


---
 
Ma ismét ránéztem, hátha rosszul emlékszem.
De nem. Kagylósan, tisztán vált le, látszik hogy nem volt tartós a kapcsolat. Ez a kombináció nem működik, kár is tuningolni.
A többinél viszont ezt a bevágást meg fogom csinálni, nem ismertem ezt a módszert.
 


  2016.06.17. 18:59  Hozzászólás  Válasz Jani71 (4309) hsz.-re     Olvasás  
  •   4312   


---
 
"Van-e értelme annak, hogy a vírusos Pinkcotba megpróbálok rezisztens fajtát szemezni, oltani? :?: Lehet ebből valami normális?" Ha a többi fát is fertőzni akarod, akkor van értelme. :dejo: :dejo:
 


  2016.06.17. 18:47  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4300) hsz.-re     Olvasás  
  •   4311   


---
 
Nálam almánál fordult elő hasonló. Én megvasaltam. Két oldalról a törzs mellé levertem két erős vaskarót és erősen hozzákötöttem 1 cm vastag villanydróttal a törzset. A majdnem 70% -ban az oltási helynél elvált alany-törzs összeforrt és rendesen terem. Az erősítést persze ott hagytam, nehogy egy újabb erős szél újra letekerje.
 


  2016.06.17. 18:31  Hozzászólás
  •   4310   


---
 
Az Aurora pedig még mindig zöld és kemény... :thumbdown: :( :S :R Szerintetek mit gondolok...???
Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mivé 'fajul'?
A Portici is kemény, zöld. Nem hiszem, hogy két hét múlva megérik. De azért érdeklődéssel várom, hogy mit mutat.
A Pisana dettó, viszont nála legalább jóval odébb van a hivatalos érési idő.
 


  2016.06.17. 18:06  Hozzászólás
  •   4309   


---
 
Idén már atom vírusos a Pinkcot. Dobálja a gyümölcsöt, ami csupa folt, a folt alatti 'hús' fehér és íztelen (érett a termés).
Kár érte! Mert egyébként maradhatna. Kuka!
Megérett a Perla is. Nagyon finom illattal rendelkezik, de itt sajnos el is érkeztünk a pozitív tulajdonságok felsorolásának a végéhez...
:( :thumbdown:
Értében gyorsan puhul (ez még nem is lenne nagy gond egy házikertinek tartott fánál), de rögtön megtámadja mindenféle bajság és megsérül a héja,
ott pedig azonnal elkezd puhulni, barnulni, rothadni. Piszok gyorsan tönkremegy...
Még jó, hogy észrevettem a jelenséget és leszedtem a néhány termést, így legalább meg tudtam kóstolni.
Rostos-leves (ebből a szempontból számomra tökéletesen megfelelő lenne), de az íze egész egyszerűen HIÁNYZIK...!!!
Vízízű! Tavaly sem hagyott bennem túl mély nyomot... :( Kuka! (Mivel leszedtem a termést, hamarosan kiásom, nem maradhat.)
A Pinkcot nagyobb darabjai 130 grammosak (fagy miatt erősen ritkult), a Perla jellemzően, átlagosan 60.

Van-e értelme annak, hogy a vírusos Pinkcotba megpróbálok rezisztens fajtát szemezni, oltani? :?: Lehet ebből valami normális?
 


  2016.06.17. 17:58  Hozzászólás
  •   4308   


---
 
Hát ez meg mi?
Ugyanaz a fa ugyanaz a fajta. Ilyet még nem produkált az elmúlt húsz évben egyszer sem.
P6170465.JPG
Csak ez a kettő más.
Megtekintve 12170 alkalommal.



P6170469.JPG
A többi termés ilyen
Megtekintve 12170 alkalommal.

 


  2016.06.17. 14:11  Hozzászólás
  •   4307   


---
 
Köszönöm a képek átrendezését!
A sorrend: Sweet Red, Pinkcot, ... Tomcot. Az 5-6os képen lévő biztosan nem az aminek oltottam. (Dokumentációm szerint) Annak augusztusban kellene érnie, nem pedig most.
 


  2016.06.17. 14:03  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4300) hsz.-re     Olvasás  
  •   4306   


---
 
Biztos meg lehet valahogy akadályozni, hogy a többi fád ne jusson erre a sorsra. Gondolom magastörzsre lettek oltva.
Sajnálom, mert egy fa is sokat tud jelenteni hozzáértő emberek szemében... Pláne 4 év után... :(
Azt azért tényleg megírhatnád, ha publikus, hogy milyen kombinációval történt.
 






  2016.06.16. 22:03  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (4302) hsz.-re     Olvasás  
  •   4303   
Avatar

terra alapító
 
Célszerű az alany és a nemes találkozásánál /a forradásnál/ hosszanti bevágásokat csinálni. Az új kalluszosodás megerősíti a forradást.
 


  2016.06.16. 21:22  Hozzászólás  Válasz STiszteletes (4300) hsz.-re     Olvasás  
  •   4302   


*
 
De most még csak 1 fád ment szét nem ?..akkor a többinél csak meg tudod előzni vhogy...
 




ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 24 vendég

cron