Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Őszibarack, Nektarin és Sárga-kajszi barack Terra Lotto Jackpot:
1610 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2019.07.15. 09:48  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9127) hsz.-re     Olvasás  
  •   9129   


 
Vetekszik a big redemmel :angry-banghead:
 


  2019.07.15. 09:47  Hozzászólás
  •   9128   


 
Van egy vírusos tardicot-om, ami emiatt igen apró is. Ki fogom vágni.
St. julien alanyon vettem, faiskolában. Az alany kitört alóla, kezdene szépen teremni.
Gondoltam megmutatom milyen a st. julien termése. Na de mi van, ha ez sima mirabolán? Lehet már az alanyt is hamisítják? :(
Kinézetre, ízre mirabolántól nem tudnám megkülönböztetni. Szerintetek?
Szerintem átvágás...
20190712_181111.jpg
------------------------
Megtekintve 1646 alkalommal.

 


  2019.07.15. 09:46  Hozzászólás  Válasz evodia2010 (9126) hsz.-re     Olvasás  
  •   9127   
Avatar

 
Nagyon kicsi, 30-35 gramm.
 


  2019.07.15. 09:36  Hozzászólás
  •   9126   


 
A zard jellemzően hány grammos?
 


  2019.07.15. 08:53  Hozzászólás
  •   9125   
Avatar

 
A Ceglédi Óriás hozza a formáját:

9689 9687 9691
 


  2019.07.14. 14:38  Hozzászólás
  •   9124   
Avatar

 
Most érő fajták Brix értékei:

Shamade 14, Ceglédi Óriás 15 (nem teljes érettség), Harlayne 18, Zard 20.
 


  2019.07.14. 13:11  Hozzászólás
  •   9123   


 
Amit a Colorado helyett kaptam, most kezd el érni, bár még mindig kemények..

DE9FE2A4-2A9B-452C-8009-102435B1D174.jpeg
------------------------
Megtekintve 1653 alkalommal.



A Redix 25 fehér húsú nektarin is elkezdett érni, elég változó a mérete, van egy-két igen méretes is, még várom, hogy a fán puhuljanak, akkor nagyon finomak, édes-savasak és nem véletlen kezdtem a szóösszetételt az édessel ;)

CC735A29-301F-4837-B832-B9613C31E167.jpeg
------------------------
Megtekintve 1653 alkalommal.

 


  2019.07.14. 11:13  Hozzászólás
  •   9122   
Avatar

 
Ma leszedtem az Anegat-ot is. Első termése a fának, csak 40 gramm körüliek, a Brix 22 volt viszont. Puha, lédús, ízletes.


DSCF7393.JPG
Anegat
Megtekintve 1587 alkalommal.

DSCF7392.JPG
Anegat
Megtekintve 1587 alkalommal.

 


  2019.07.13. 21:42  Hozzászólás
  •   9121   
Avatar

 
Ma leszüreteltem a Faralia-t is. 80-90 grammosak a barackok, finomak, állagára a Farbaly-hoz hasonlítanám. 20-21 Brix volt a cukorfoka. :super:


DSCF7387 Faralia.JPG
Faralia
Megtekintve 1589 alkalommal.

 


  2019.07.11. 21:48  Hozzászólás  Válasz laca12 (9116) hsz.-re     Olvasás  
  •   9120   
Avatar

 
...ez meg csak a kezdet :twisted:
 


  2019.07.11. 21:46  Hozzászólás  Válasz laca12 (9115) hsz.-re     Olvasás  
  •   9119   
Avatar

 
Igen én is ezt tapasztalom .
 


  2019.07.11. 20:51  Hozzászólás  Válasz laca12 (9115) hsz.-re     Olvasás  
  •   9118   
Avatar

 
Én inkább az elégtelen ritkításnak tulajdonítanám. Nálam is hasonló a helyzet a most soron következőknél, viszont érdekes módon a koraiak igen tisztességes méretűek voltak, köszönhetően annak, hogy eleve kevés gyümölcs kötött rajtuk.
 


  2019.07.11. 20:10  Hozzászólás  Válasz délkelet (9109) hsz.-re     Olvasás  
  •   9117   


 
Én is szeretem ebből van életem első saját gyártású barackfája hétvégére talán már felénk is lehet belőle csemegézni..
 


  2019.07.11. 20:07  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9114) hsz.-re     Olvasás  
  •   9116   


 
Látom a leszámolás az tovább folytatódik nem lennék most barack Marcaliban... :D
 


  2019.07.11. 20:03  Hozzászólás
  •   9115   


 
Nem tudom más ,hogy van vele de az idén az őszi elmarad méretben a megszokottól a túlkötés és a nem megfelelő rikítás miatt van -e nem tudom.Az eddig le érett összes fajtán és érésben lévőn is ez van alanytól függetlenül talán a gf -en nem annyira látványos ,de most már kezd zavarni a dolog... :angry-banghead:
 


  2019.07.11. 15:48  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9110) hsz.-re     Olvasás  
  •   9114   
Avatar

 
Egyetértek..nálam lapátra is kerül...idén kétszer termett...először és utoljára.
 


  2019.07.11. 14:22  Hozzászólás
  •   9113   
Avatar

 
Kezd éregetni a Dixired is, már kóstoltam, de még van hátra néhány napja. Sajnos a poloskák is kóstolgatják...

9617
 


  2019.07.11. 14:21  Hozzászólás
  •   9112   
Avatar

 
Zard:

Továbbra is csak dicsérni tudom a zamatát, állagát. Vékony héjú, olvadó, nagyon zamatos, édes-savas kajszi, ami már féléretten is extra finom, alig tudtam megállni, hogy ne zabáljam le az egész fát egyszerre. Továbbra sem tudott nálam belekötni semmilyen betegség. Pedig kinézetre olyan mint egy citrom, piacosnak semmiképp nem mondanám...

9619 9621
 


  2019.07.11. 14:18  Hozzászólás
  •   9111   
Avatar

 
Samantha:

Kellemesen üdítő, édes, kevés savval. Korai laposnak pont jó.

9611
 


  2019.07.11. 14:17  Hozzászólás
  •   9110   
Avatar

 
Shamade:

Jobb mint tavaly volt, de közepesnél nem jobb. A földről felszedett, teljesen leves kajszik már nem voltak rosszak, volt némi ízük. Egyébként bőtermő, és nagyon ellenálló, sem Stigmina, sem monilia, sem vírus nem bántja. Ennek ellenére még egyszer nem ültetném.

9615 9613
 


  2019.07.10. 20:47  Hozzászólás
  •   9109   
Avatar

 
Éreget a fehér húsú Genadix4. Teljesen puhán fogyasztva csurgós levű, közepes méretű, kitűnő zamatú, a bőrénél árnyalatnyi kesernyés ízzel. Ilyen állapotban félig magvaváló. Ebben az érési időszakban nagyszerű fajta!
 


  2019.07.10. 20:35  Hozzászólás  Válasz Harogem82 (9107) hsz.-re     Olvasás  
  •   9108   
Avatar

 
Nálam is az érettek potyognak, csak szerettem volna még kicsit puhulni hagyni a fán - úgy tűnik, ezt nem lehet.
 


  2019.07.10. 20:13  Hozzászólás  Válasz délkelet (9104) hsz.-re     Olvasás  
  •   9107   


 
Nálam is potyog de csak az érettek :cicik:
 


  2019.07.10. 08:56  Hozzászólás
  •   9106   


 
A Kuresia-t leszedtük, mert beérett, idén minden összejött, mert a mennyiség, méret és minőség is tökéletes. Család jobban ette, mint a gönczit.
A Harlayne is kezd érni, látványos a 3-4 éves kis fa:
20190706_Harlayne.jpg
------------------------
Megtekintve 1680 alkalommal.

 


  2019.07.09. 21:09  Hozzászólás  Válasz délkelet (9102) hsz.-re     Olvasás  
  •   9105   


 
Nálam is potyogósra vette a figurát ma reggelre. Holnap a nagy részét leszedjük, néhányat hagyok a fán, hogy lássam, mit tud tökéletes érésben (már ha a fán tud maradni...).
A holnapi adagból valószínűleg dunsztos lesz, de majd meglátjuk.
 


  2019.07.09. 21:07  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9103) hsz.-re     Olvasás  
  •   9104   
Avatar

 
A többi viszont miért nem? Azért elgondolkodtattál, mert a kertem talaja egyáltalán nem homogén (az előző gazda innen-onnan hordott földdel feltöltötte a kertet, mert elég lapályos volt és sokszor belvíz borította).
 


  2019.07.09. 21:03  Hozzászólás  Válasz délkelet (9102) hsz.-re     Olvasás  
  •   9103   


 
Állítólag akkor potyog a kajszi, ha szomjasak a fák.. én amúgy azért (is) tartok lenyírt füvet a fák alatt, hogy puhára essenek :)
 


  2019.07.09. 20:41  Hozzászólás
  •   9102   
Avatar

 
Nagyon finomnak tartom a Bergeval-t, de sajnos nálam nagyon potyog. Más is tapasztalt ilyet?
 


  2019.07.09. 20:23  Hozzászólás
  •   9101   
Avatar

 
Némi agyalas után eldöntöttem,hogy felszamolom az egyik kajsziorso sort, sot a kulonallo fak kozul is kimegy par...atszemzest csak nehannyal tervezek . Tul sok az ertektelen fam...jellemzoen a kemeny fajtak mennek i.
 


  2019.07.09. 19:33  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9099) hsz.-re     Olvasás  
  •   9100   
Avatar

 
Az enyém tuti nem az....es sosem puhul meg :(
 


  2019.07.09. 17:41  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9098) hsz.-re     Olvasás  
  •   9099   


 
Az enyém is sokáig kemény és hirtelen puhul meg. Az a legédesebb, amely ezt a fán teszi..
 


  2019.07.09. 16:11  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9086) hsz.-re     Olvasás  
  •   9098   
Avatar

 
Amit en anno Flavorcotkent kaptam - magyar áru- az egy betonkemeny, gyenge izu sz.r....meg teljesen zold....igy en nem tudom velemenyezni :(
 


  2019.07.08. 22:14  Hozzászólás  Válasz laca12 (9093) hsz.-re     Olvasás  
  •   9097   


 
Akkor nem tudom milyen (nem saját termésű) barackot ettem, ami most érhet, de savanyú volt és nem volt kellően színeződve, tehát a lombban csücsült, gondolom ez se használt az ízének..
 


  2019.07.08. 21:57  Hozzászólás
  •   9096   
Avatar

 
9609
Ezzel nálam vége a Flavorcotnak, tényleg finom. Tavaly nem volt barackom és idén is csak nagyon kevés.
 


  2019.07.08. 21:53  Hozzászólás  Válasz laca12 (9093) hsz.-re     Olvasás  
  •   9095   
Avatar

 
Egyetértek. A Dixired nagyon finom!
 


  2019.07.08. 21:32  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9087) hsz.-re     Olvasás  
  •   9094   


 
Akkor jó választottam a Magic után ez lesz a következő Cot az érési sorban.... :dejo:
 


  2019.07.08. 21:25  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9090) hsz.-re     Olvasás  
  •   9093   


 
Igaz nem írtam róla véleményt ,de Én is megvagyok vele elégedve szép küllemű barack, jó édes, gyönyörű gyümölcshús a vásárlóink oda vannak érte nekem egy kis zamat hiányzik belőle.A fája GF alanyon nagyon nagyra nő cserébe lehet keményen terhelni és így is hajt mint a bolondgomba jó kemény és sokáig eláll a végére ez is puhul ,de nem hullik,, szerintem édesebb mint a Sugar Time.A Dixired minden csak nem savanyú klasszikus fajták közül személyes kedvencem imádom, cukor sav aránya szerintem szuper....... :super:
 


  2019.07.08. 20:45  Hozzászólás
  •   9092   
Avatar

 
Első cukor méréseim: Bergeval 15 Brix, Sugar Time 13 Brix... ha nem lőttem nagyon mellé.
 


  2019.07.08. 15:34  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9088) hsz.-re     Olvasás  
  •   9091   
Avatar

 
Tényleg annak néz ki, és a ceglédi fajtakör talán legfinomabb barackja. A lekvárja is nagyon finom. A pálinkájának egyedi íze van. Nálam 15-20 Brix volt mérhető. 2 éve voltak nálam 80 grammosak a gyümölcsei, de túl sok volt rajta, most méretesebbek jóval. De a fa dereka is legalább 40 cm.
 


  2019.07.08. 13:59  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9089) hsz.-re     Olvasás  
  •   9090   


 
Nálam már egy hete leérett az a 3 szem Extreme 6. Mivel ilyen kevés volt rajta és 300 l trágyában ül :) , egész nagyok lettek! Tavaly, az ültetés évében nekem is kicsik voltak, ezért most meglepett a mérete! Kár, hogy nem mértem le.

Senki se dicséri ezt a 6-ost, pedig nekem ez ízlik legjobban ebben az időben érő őszikből, kicsit édesebb, ízesebb mint Samantha, a noname Mg-nél és a Beauty-tól pedig főleg zamatosabb.. A piacon vehető savanyú barackokhoz (Dixired?) képest pedig más galaxis.
 


  2019.07.08. 13:35  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9086) hsz.-re     Olvasás  
  •   9089   
Avatar

 
Nálam is ilyen az egy szem Samantha, csak még kemény. Az Extreme 6 viszont leérett:

9607

Kicsi és édes. Ennyi.
 


  2019.07.08. 13:33  Hozzászólás
  •   9088   
Avatar

 
Ceglédi Bíbor (?)

Én annak azonosítottam (Kuresia helyett), ha van jobb ötlet szívesen fogadom. Tipikus ceglédi fajtakör tag, nagytermésű, nagyon finom, de fagyérzékeny és potyog ha érik. Sohasem akartam ilyen fajtát, de most már marad, elfér. Nagyon ízletes, zamatos a gyümölcse, annak ellenére, hogy nincs magas cukortartalom. Brix: 17.

9601

9603

9605
 


  2019.07.08. 13:07  Hozzászólás
  •   9087   
Avatar

 
Delice Cot:

Nagyon vártam a kóstolást, de próbáltam objektív maradni. A modern fajtákhoz húz, mert nem potyog, hamar színeződik, szép, sötétnarancs alapszíne van, mélypiros fedőszínnel, a gyümölcs nagyobb részén. Gömbölyű alak jellemzi. A húsa puhul, emiatt könnyen fogyasztható. A bőre a magyar fajtáknál vastagabb, emiatt kicsit roppan, itt van egy kis citrusos íz, ami teljes harmóniában van a nagyon édes hússal. Brix: 20. Nekem nagyon bejött, aki kóstolta, mindenki azonnal kért még belőle. Marad!

9589

9591

9595

9597

9599
 


  2019.07.08. 02:23  Hozzászólás
  •   9086   


 
Beérett a Samantha
IMG_8520kj.jpg
Egyetlen db volt a fán
Megtekintve 1378 alkalommal.



Hogy lehet egy kajszi ennyire édes...
IMG_8506.JPG
Flavor Cot
Megtekintve 1378 alkalommal.

 


  2019.07.07. 20:29  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9070) hsz.-re     Olvasás  
  •   9085   


 
Na így már világos :wave:
 


  2019.07.07. 20:25  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9082) hsz.-re     Olvasás  
  •   9083   
Avatar

 
Kellemes ízű, a bőr környéke "citrusos" és lehetne benne kicsivel több cukor. Nem rossz, de nekem a most érő külföldiek finomabbak (Bergeval, Kuresia), viszont finomabb a régi fajtáim közül a Bergeron-nál és a Ceglédi Piroskánál.
 


  2019.07.07. 19:57  Hozzászólás  Válasz délkelet (9081) hsz.-re     Olvasás  
  •   9082   
Avatar

 
...és az íze ?
 


  2019.07.07. 18:35  Hozzászólás
  •   9081   
Avatar

 
Kevés, de szép barackok vannak idén az Ananászkajszin (a fán lévő többség még elég zöldessárga)

P7070021.JPG
------------------------
Megtekintve 1356 alkalommal.

 


  2019.07.07. 15:01  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9072) hsz.-re     Olvasás  
  •   9080   


 
A cikkben a képek nagyon hasonlóak az én fotóimon látható problémához. Elképzelhető, hogy tényleg ez a baj nálam is.
 


  2019.07.07. 14:21  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9078) hsz.-re     Olvasás  
  •   9079   


 
Maximum egy hét és kezdjük a Hargrandot, most a Gönci és a Magyar kajszi megy. Kezdi a Kioto, Pannónia, Kuresia is a napokban, mondjuk a Kuresia vírusos fában van lehet azért, itthon is van kêt oltás belőle szintén vírusosak és apró a termésük.
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég