Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Őszibarack, Nektarin és Sárga-kajszi barack Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2019.07.02. 17:21  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9048) hsz.-re     Olvasás  
  •   9053   


 
Nem vettem észre rajta vírust, elvileg tudok küldeni, majd figyelem nincs - e gond vele. Idén nálam nagyon kevés van rajtuk, de az elmúlt években meg voltam elégedve vele. Sajnos úgy két hete egy viharban tõbõl kitört az egyik gyári, azt hiszem St. Julien alanyon lévő fám. Az oltás helyén tört ki, teljesen sima volt a törés felülete. Az egyik legkisebb méretű fám és mint említettem alig volt rajta termés mégis ezt döntötte ki a vihar.
 


  2019.07.02. 16:27  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9049) hsz.-re     Olvasás  
  •   9052   
Avatar

 
Hát...remélem nem a betonbarackok közé fog tartozni :fejvaka: :fejvaka:
 


  2019.07.02. 16:25  Hozzászólás
  •   9051   
Avatar

 
http://indafoto.hu/atifoci/20170702


Raktam fel az indára pár képet , mi hogy áll...igaz vegyesen...de oda egyszerűbb képeket nagyobb mennyiségben felrakni ... :oops:
 


  2019.07.02. 15:51  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9048) hsz.-re     Olvasás  
  •   9050   
Avatar

 
Ebből tudok adni augusztusban, ha a viharok addig megkímélik. Úgy is egyeztetünk még addig a többi fajtáról is, azok is megindultak szépen mióta nem volt őz. ;)
 


  2019.07.02. 15:47  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9047) hsz.-re     Olvasás  
  •   9049   
Avatar

 
Papír szerint még 2 hét van érésig. Már szépek, de kemények. Így még nem kóstoltam, ez az első termése a fának.
 


  2019.07.02. 15:27  Hozzászólás
  •   9048   
Avatar

 
Mivel -mint lejjebb is írtam - idén ezek az íztelen betonbarackok nálam betették a kaput , a Harlayne-ról meg annyi jót írtok majd vkitől /akinek van vírusmentes...nek tűnő / szeretnék szemzővesszőt kérni augusztusban.
 


  2019.07.02. 15:23  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9044) hsz.-re     Olvasás  
  •   9047   
Avatar

 
Íz és főleg állag érdekelne .
 


  2019.07.02. 15:23  Hozzászólás  Válasz laca12 (9039) hsz.-re     Olvasás  
  •   9046   
Avatar

 
Nálam a Wonder kizárt hogy maradjon , az én vevőim döntő részben lekvárnak viszik , enni sokkal kisebb arányban ,,,lekvárnak meg a Wonder...na hagyjuk . :thumbdown: A Magic-ból egyet hagyok , beérve elmegy, de 4 fa az azért luxus lenne nálam , ezeket átszemzem.
 


  2019.07.02. 11:27  Hozzászólás  Válasz Totya (9043) hsz.-re     Olvasás  
  •   9045   


 
Melyik vidéken laksz, hogy épp fordítva érik az Orangered és Harlayne, mint nálam? :nahat: :fejvaka:
Az előbbi gyakorlatilag az érés vége felé tart, az utóbbi pedig csak megkezdte a színesedést, egyébként kőkemény... Meg hogy szép méretes...
Ez nem annyira jellemző az én fámon levőkre. :fejvaka: :alvaka: Igaz, elég száraz, vacak helyen van, szoktam is öntözni (itt muszáj), a következő időszak egyik programja lesz.
Lehet, hogy valamelyikőnknek nem fajtaazonos egyik vagy másik? :mivanm:
 


  2019.07.02. 10:42  Hozzászólás
  •   9044   
Avatar

 
Az Anegat egy másik PPV rezisztens az Aramis-tól. ;)


DSCF7345 Anegat.JPG
Anegat
Megtekintve 1852 alkalommal.

Megosztás készítés
DSCF7346 Anegat.JPG
Anegat
Megtekintve 1852 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.02. 07:08  Hozzászólás
  •   9043   


 
Sziasztok,

Folytatódik az érés,
- Carmella volt rajta két szem kóstoló, nagyon finom volt, szép méretesek, kicsit mintha citrusos beütése is lett volna.
- Harlayne tegnap már találtam rajta puha szemeket, szép méretes, nagyon nagyon finom, érdemes rá odafigyelni, ahogy lentebb is írtátok! ;)
- Orangered most kezdi.
- Shamade, véletlenül hozzá értem, levertem két szemet, ami már kezdett puhulni, hát semmi de semmi íze....megvárom még mi lesz a többivel a tapasztalat ami még a fán van, eddig egy 0-a.

Ui. főztünk lekvárt a Priciából, nagyon finom lett, igaz mamám becukrozta rendesen, de nagyon finom, kicsit pirosas a színe miatt. :)

Érett a sugar time is, huh nagyon finom, oda van érte mindenki, olyan mint a méz, kevés sava van ami különösen bejön a családnak, sajnos a hangyák is oda vannak érte.
Jó olvasni mindenkinek a véleményét, örülök végre egy jó évünk van. :)
 


  2019.07.01. 21:55  Hozzászólás  Válasz laca12 (9039) hsz.-re     Olvasás  
  •   9042   
Avatar

 
A Magic-ről nekem is ez a véleményem: jól beérve egészen jó ízű, viszont a Wonder-ről ezt már nem tudom elmondani.
 


  2019.07.01. 16:19  Hozzászólás  Válasz imre53 (9038) hsz.-re     Olvasás  
  •   9041   
Avatar

 
Igen erről tudok. Az Aramis-nál és a Cebas-nál sok PPV rezisztens van. A Harlayne-ről viszont nem tudtam...
 


  2019.07.01. 16:18  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9028) hsz.-re     Olvasás  
  •   9040   


 
A 9007 -es hozzászólást tudom ajánlani ,ha minden igaz az enyém Kuresia ,,még kemény 7-8-10 nap biztosan kell még neki ,hogy fogyasztható legyen...
 


  2019.07.01. 16:11  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9015) hsz.-re     Olvasás  
  •   9039   


 
Wonder-Magic duó marad ezekkel nincs különösebb bajom.Jó beérve a Magic is egész jó a vásárlóink oda vannak érte nekünk ez a lényeg mi majd eszünk Göncit meg Pannóniát , :lol: A Lillyből meg cefre lesz úgy néz ki ,de legalább sikerül eladni ez is siker..
 


  2019.07.01. 15:36  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9034) hsz.-re     Olvasás  
  •   9038   


 
Congat a CEP Innovation katalógusban a legerősebb sharka ellenálló fajta.
 


  2019.07.01. 14:20  Hozzászólás  Válasz Lactarius (9032) hsz.-re     Olvasás  
  •   9037   
Avatar

 
Megerősítem, hogy az Aurora lekvár extra finom!
 


  2019.07.01. 14:19  Hozzászólás  Válasz délkelet (8996) hsz.-re     Olvasás  
  •   9036   
Avatar

 
Nálam kiment sajnos, pedig nagyon szerettem...
 


  2019.07.01. 14:16  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9034) hsz.-re     Olvasás  
  •   9035   
Avatar

 
Pár évvel ezelőtt itt szedtük össze a Harlayne-nel kapcsolatos ismereteket PPV ügyben:

Harlayne - PPV
 


  2019.07.01. 11:21  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9033) hsz.-re     Olvasás  
  •   9034   
Avatar

 
 


  2019.07.01. 10:57  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9031) hsz.-re     Olvasás  
  •   9033   


 
Ha már felmerült a téma, kicsit ránéztem, egyelőre csak magyar oldalakon. Nem bújtam bele nagyon, de érdekes volt, hogy sehol, egyetlen helyen se említik a rezisztenciáját. :alvaka:
Pedig egyértelműen emlékszem, hogy olvastam erről. Még olyan mondat is volt, ezt direkt megjegyeztem, hogy a Harlayne a kajszik Jojoja. Na, mindegy, egyelőre nem látok rajta tünetet.
Köszönöm a külföldi forrásokat, így legalább látható, hogy talán nem beszéltem annyira mellé.
 


  2019.07.01. 09:54  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (9027) hsz.-re     Olvasás  
  •   9032   


 
Igen, az alakja elég jellegzetes. Idei tapasztalatok:
- Aurora: a hideg május miatt a szokásosnál később, júnus 10 után ért le. A termés kb 1/3-át elvitte a rohadás, az eső-poloska kombó lehetett a ludas. Viszont volt rajta jó sok, és a legjobb érettségben sikerült belőle lekvárt főzni, ami nagyon jól sikerült. Friss fogyasztásra is bejött a rokonságban.
- Rubista: pechjére az Auróra után érik, apósnál van, akinek vittem előtte érett Aurórát. A színe miatt marad, ízre gyengébb (kicsit íztelen nekem).
- Kuresia: most érik, szépen megfontoltan. Poloskák betámadták, de a mennyiség miatt marad bőven (és méretre is nagyon ott van idén). Az íze napról napra jobb, kicsit türelmetlenül válogatom ki az éretteket. Vírusnak nyoma sincs. Lekvár ebből nem lesz, mert elfogy friss fogyasztásra.
- Gönczi:most fog érni, apósnál van rajta bőven, a vírusos tüneteket csak a magja mutatja (egyelőre). Sok van rajta, nem hullik.
- Harlayne: majd megkérdem a sógort, hogy érik-e már, az ízét már tavaly is nagyon dícsérték, és bőtermőnek ígérkezik.
- Farhial: apámén sok van, az enyém kisebb fa és sokat leszórt. Annyira nem hiányzik, bár augusztusban már pozitívabb leszek, hogy van friss kajszi.
Összességében a média-beli sírással ellentétben nálam jó kajszis év van, mert itt nem volt durva fagy, de a poloskákkal egyre több a probléma.
 


  2019.07.01. 06:04  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9026) hsz.-re     Olvasás  
  •   9031   
Avatar

 
Érdekes, mert a PPV-ről a kanadaiak nem írnak. Viszont a csehek 6 éven át vizsgálták, és náluk tényleg rezisztens lett rá.
A kanadaiaknál találtam még róla:
"Harlayne: Orig. in Harrow, Ontario, R.E.C. Layne, released in 1980 by Agriculture Canada. Ttree is late blooming, cold hardy to –34F, spreading, productive, and tolerant to brown rot, bacterial spot, and perennial canker. Consistently productive, but needs another variety (Harogem or Hargrand) for cross-pollination. Fruit is orange with red blush, very firm, good texture, freestone, ripens early August "
A Harval-ról még jobbakat olvasok. :alvaka:

https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/26/4/article-p424.pdf
 


  2019.07.01. 05:42  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9028) hsz.-re     Olvasás  
  •   9030   
Avatar

 
A barackmagról esetleg tudsz képet mutatni?
 


  2019.07.01. 00:53  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9028) hsz.-re     Olvasás  
  •   9029   
Avatar

 
Szerintem igen, nagy valószínűséggel (gömb alak, enyhe pöttyözöttség, már ahogyan én látom). Nálam még nem ennyire színes.
 


  2019.07.01. 00:23  Hozzászólás
  •   9028   


 
Kedves Fórumtársak!

Tavaly Kuresia-nak vett kajszimon maradt 2 szem, egyik moníliás lett, de a fele finom volt, illetve íme a másik. Stimmel a fajta, így fotó és érésidő alapján? A fa Szabadszálláson van, itt relatív korán érik minden.


B830D076-4E33-4097-A371-00F8829228BE.jpeg
------------------------
Megtekintve 1792 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.06.30. 22:41  Hozzászólás
  •   9027   
Avatar

 
Ma kóstoltam Delice Cot kajszibarackomat egyenlőre megkapta a maradhat táblát. Nem illatos és nem kemény ropogós fajta. Puhulós lédús édes kevés savval , talán a héj egy kicsit savas, magbaváló. Első termés volt úgy érzem megérdemel még egy évet. Mérete megfelelő kb 3a - s nak ítélem nem mértem mérlegen. Brix értéke 17 elég édes.
IMG_20190630_173535.jpg
------------------------
Megtekintve 1802 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.06.30. 21:45  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9022) hsz.-re     Olvasás  
  •   9026   


 
Az általam annyira utált PPV. :@
 


  2019.06.30. 21:35  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9019) hsz.-re     Olvasás  
  •   9025   
Avatar

 
Köszi szépen, hogy nem felejtetted el. Nagyon várom, hogy nekem is legyen belőle.
Az idén nagyon jól sikerültek a sárgabarack oltásaim.

Keveset írogatok, mert nagyon el vagyok foglalva, de azért olvasom a fórumot.
Jól esik látni, hogy milyen finom, mutatós terméseitek vannak.

Nálam eddig a Matis szamóca, The Lathan málna és az Érdi Jubileum termett.
Kezd színeződni a Lady cot, lesz még néhány Frisson és 2db. Kuresia :hiha:
Amit nem vitt el a hideg, azt elvitte a jég, de kóstolónak maradt :)
 


  2019.06.30. 21:16  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9015) hsz.-re     Olvasás  
  •   9024   
Avatar

 
Részemről a kemény őszik ellen is , hisz az nem alma hogy roppanjon . :lol:
 
derűs napot !


  2019.06.30. 20:26  Hozzászólás
  •   9023   
Avatar

 

Mai kép, még kell neki 3-4-5 nap, de elutazok egy hétre és meg akartam előtte kóstolni. Már így is ehető, van édesség csak tompulni kell még a savaknak, aroma kialakulóban. Idén ilyen nagyok, de csak kóstolóba van pár darab. Ez a Flavorcot.
 


  2019.06.30. 18:58  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9021) hsz.-re     Olvasás  
  •   9022   
Avatar

 
Ez jó hír amit írtál. A rezisztencia mire terjed ki?
 


  2019.06.30. 18:29  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9020) hsz.-re     Olvasás  
  •   9021   


 
Eddig egyiket se tapasztaltam. Azért tudnod kell, hogy egyetlen fáról van szó. Nyilván nem tudok olyan, sok darabon nyugvó tapasztalatot írni, mintha lenne belőle egy fél hektárnyi. ;)
Kóstoltam. Azért írtam róla az előzőben az újabban több emberben is felmerülő igény szerinti alkalmasságot, mert valóban kifejezetten finom, ráadásul az állaga is nagyon rendben van.
Nálam friss fogyasztásra és lekvárnak is egyelőre ez a favorit. És még rezisztens is. :dejo: :banana:
Az apró részletekre kiterjedő ilyen-olyan tulajdonságok, esetleges hibák, termeléssel kapcsolatos kívánalmak a következő évek során kiderülnek.
 


  2019.06.30. 18:02  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9018) hsz.-re     Olvasás  
  •   9020   
Avatar

 
A Harlayne gutaütésre és moniliára nem érzékeny? Mintha ilyenre emlékeznék. A virágzása is a középmezőnyben volt, későbbinek írták.
Kóstoltad már? Mert aromásnak írják...
Sajnos nekem az idén termett volna először a 2 fám, de az a pár szem leesett idő előtt jóval.
 


  2019.06.30. 17:27  Hozzászólás  Válasz andras (8614) hsz.-re     Olvasás  
  •   9019   


 
András! Az élet úgy hozta, hogy a mellékhajtás mellékhajtása lesz az alkalmas vastagságú rész... :nahat: ;) :thumbup:
Ehhez képzeld a mennyiséget! Pedig eredetileg egyetlen darabról van szó. :dejo: :lol: Csak el ne kiabáljam!
Ráadásul a koronában is van olyan rész, amit már most a nyári metszéskor is el kell távolítani. Akár a 'rendes' kifele, akár az egyébként is kivágandó befele növőkről van szó.
 


  2019.06.30. 17:16  Hozzászólás
  •   9018   


 
Harlayne? :mivanm:
Ha idén is olyan lesz, mint eddig, akkor azt mondom az előzetes felvetésekre, amihez jómagam is feltétlenül csak csatlakozni tudok, hogy ez lehet a tuti választás. De meglátjuk...
Lehet, megfenem az oltókésemet... ;)
 


  2019.06.30. 17:04  Hozzászólás  Válasz CAMROM (9016) hsz.-re     Olvasás  
  •   9017   
Avatar

 
Persze mindenki olyan kajszit szeretne, ami minden évben terem, finom legyen és ne kelljen nagyon permetezni se... ;) :)
 


  2019.06.30. 16:38  Hozzászólás
  •   9016   
Avatar

 
Osztálytalálkozón voltam, olyan emberek akik sose kertészkedtek kérdeztek az este, hogy milyen kajszit ültessenek , mert sehol nem tudnak finomat venni. A másik csoport szintén ezt kérdezte, de ők meg azért, mert amiket eddig ültettek pár év alatt mindig kimentek. Ebből is látszik, hogy az aroma és a betegség ellenállóság felértékelődött, mondjuk ezek nálam is előtérbe kerültek + a késői vagy fagyálló virág. Tehát a magyar ízlésnek megfelelő szuper kajszi továbbra is kerestetik. :alvaka:
 


  2019.06.30. 15:39  Hozzászólás  Válasz laca12 (9006) hsz.-re     Olvasás  
  •   9015   
Avatar

 
Látom elindult egy folyamat a kemény kajszik ellen...kár hogy COT-ékat ez nem érdekli :)
 


  2019.06.30. 14:22  Hozzászólás
  •   9014   
Avatar

 
Kemény kontra puha: és az Ananászkajszi, mint utóbbi jeles képviselője?
 


  2019.06.30. 11:39  Hozzászólás  Válasz Darorr (9005) hsz.-re     Olvasás  
  •   9013   
Avatar

 
Nekem eddig apró volt . Ízre még elmegy. De legnagyobb gondom a méretével van és hogy igazán nem az a puhulós fajta.
 


  2019.06.30. 09:37  Hozzászólás
  •   9012   
Avatar

 
Azt hiszem érdemes lenne Bergeron helyett Frissont ültetni , jobb az íze . Jól gondolom ? :mivanm:
 
derűs napot !


  2019.06.30. 09:27  Hozzászólás  Válasz délkelet (8996) hsz.-re     Olvasás  
  •   9011   
Avatar

 
Egy régebbi meg állapítás a terrán :

2015.12.04. 18:33 Hozzászólás
15



Frisson

5666 Nagyon jó ízű. Közepesen kemény, leveses, illatos aromás. Fedőszíne nem sok van, de az íze kárpótol. A leírás igaz: jóval édesebb, mint a Bergeron, és nem lisztesedik, mint a Rózsakajszi. Kb velük egyszerre érik, de ez lehet az extrém meleg nyárnak is köszönhető. Nálam a fán megpuhult néhány szem, nem potyog. Nagyon produktív, sok virágot hoz első évben is, és rendkívül jól köt. Viszonylag későn virágzik, idén nem fagyott le, pedig nem magas törzsön van(még). Hamarosan kiderül, hogy tűri-e olyan jól a hideget, mint a Bergeron. Ha igen, akkor azt jósolom, hogy le fogja váltani a fajtát. Nálam a Top 5-ben benne van.


STiszteletes,


Egy kevés tapasztalatom van a Frissonról.
Betegségekre nem nagyon érzékeny, eddig ez bírta nálam legjobban a fagyokat. (14 másik fajta mellett)
Gyümölcse kicsi átlag 40g , narancssárga, napos felén enyhén pirosodik kicsit pöttyösödik (karmin piros).
Íze nem kiemelkedő. Nincs erős aroma de kellemes ízű, selymes állagú közepesen leves, magvaváló.
Nekem nagyon bejön a termésbiztonsága miatt.
A fa amiről kóstoltam még kicsi volt, lehet nem adta a teljes tulajdonságát.
Nekem három fám van, egy mirobalánon és kettő Waviton.

andras, 2019.04.30.

Kíváncsi lennék én is , azóta milyennek találja STiszteletes és András , ha még meg van nekik ??
 
derűs napot !


  2019.06.30. 09:16  Hozzászólás  Válasz laca12 (9006) hsz.-re     Olvasás  
  •   9010   


 
Bergeval.
Igaz, hogy egy kicsit később érik. Csodálatosan aromás, jól köt, megbízható fajta.
Hibája az ,hogy a gyümölcse kicsit érzékeny a moníliára.
 


  2019.06.30. 08:52  Hozzászólás  Válasz délkelet (8996) hsz.-re     Olvasás  
  •   9009   


 
Frisson.jpg
Frisson azaz l'amour toujour
Megtekintve 1477 alkalommal.

Megosztás készítés
Shamade1.jpg
Shamade, még van ideje az érésig
Megtekintve 1477 alkalommal.

Megosztás készítés

Shamade2.jpg
Ez is Shamade
Megtekintve 1477 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.06.30. 08:19  Hozzászólás
  •   9008   


 
A Springcrest is érik... :dejo:..
Fénykép0851.jpg
------------------------
Megtekintve 1460 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.06.30. 08:17  Hozzászólás
  •   9007   


 
Kezdi a Kuresia is felvenni a szebbik ruháját..
Fénykép0857.jpg
------------------------
Megtekintve 1402 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.06.30. 08:14  Hozzászólás
  •   9006   


 
A Lilly szépnek szép ,de nem ér szinte semmit sajnálom ,de mennie kell a háztól...A mostani érési időbe ki mit ajánl leváltására várom a javaslatokat...
Fénykép0850.jpg
------------------------
Megtekintve 1357 alkalommal.

Megosztás készítés
Fénykép0844.jpg
------------------------
Megtekintve 1357 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.06.29. 21:47  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (8995) hsz.-re     Olvasás  
  •   9005   


 
Érdeklődnék hogy a Pieve-vel mi a bajod?
 


  2019.06.29. 20:29  Hozzászólás  Válasz firpolino (9003) hsz.-re     Olvasás  
  •   9004   


 
És is. Főleg a Shamade-dal kapcsolatban.
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég