Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Bio-e a bio? Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
  2015.04.17. 21:39  Hozzászólás  Válasz tgwh (13) hsz.-re     Olvasás  
 •   14   


 
Indítottam egy új témát Ökológiai növénytermesztés címmel, ebbe belefér minden, ami öko/bio. És akkor reagálnék is az itt leírtakra, de ott folytatom...
 


  2015.04.17. 20:59  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (11) hsz.-re     Olvasás  
 •   13   
Avatar

 
Azt javaslom, nyissunk egy bio-természetbarát-ökológiai-permakultúrás témát a kertészeti módszerek témakörön belül. Nagyon sok embert érdekel, elsősorban a vegyszermentessége miatt. Jövőre szeretnék krumplit is ültetni. Amint lehet, el szeretném hagyni az ásást, mert nem tetszik, és fiatal korom ellenére elég rossz a derekam, eleve nem voltam hajlékony tornász típus, erre még jött egy sérülés.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.04.17. 20:57  Hozzászólás  Válasz tgwh (7) hsz.-re     Olvasás  
 •   12   
Avatar

 
Engem nem az érdekel, mit kapnak a növényeim, mert nem kívánom se eladni, se mű bizonylatolni. Saját magamnak minek állíttatnék ki bizonyítványt arról, amit én jobban tudok, mint a minősítő. Az viszont érdekel és az a törekvésem, hogy a lehető legtermészetesebb módon termeljem meg a család zöldség-gyümölcs élelmiszerét. Az egész kertészkedésem ennek az alapelvnek van alárendelve. E nélkül, nem lenne értelme a kertészkedésemnek.
 


  2015.04.17. 20:38  Hozzászólás
 •   11   
Avatar

 
Örömömre és meglepetésemre szolgál ez a nagy érdeklődés, a biokertészkedés iránt. Azért is vetettem fel a témát, hogy kissé megmozgassam a topikot. Azt hiszem abban egyetértünk, ahhoz hogy valaki otthon bio módon termeljen, bárkinek joga van. Abban van némi vitánk, minek nevezheti munkájának eredményét. Azt azért gondoljátok meg, hogy a húsvéti sonka megszentelését is papnak kell végezni, mert neki van arra jogosultsága, annak ellenére, hogy azt bárki otthon maga is megtehetné. Ami egyrészt értelmetlen, másrészt szélhámosság lenne. Én így fogom fel a biotermék megnevezést is, amióta az mezőgazdasági védjegyként szerepel.
Korábban a honlapomon a nevem mellett szerepelt a biokertész titulus, azért, hogy valahogyan megkülönböztessem a honlapomat a tömegkertészek honlapjától. Akkoriban az én drága feleségem hivatalos tagja volt a biokultúra szövetségnek. Látva, hogy a mozgalom átment megélhetési üzletágazatba, kilépett, én pedig a titulusomat a honlapomon természetbarát kertészre javítottam. Ezt így korrektebbnek tartom a hivatásos biotermelőkkel szemben.
 


  2015.04.17. 20:21  Hozzászólás  Válasz anegytech (9) hsz.-re     Olvasás  
 •   10   
Avatar

 
Köszönet, ez már egy lépéssel közelebb van a kérdéshez :D
A kútvíz vizsgálata nem lenne rossz, megyei szinten hol van erre lehetőség, és mennyibe fáj?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.04.17. 16:49  Hozzászólás  Válasz tgwh (7) hsz.-re     Olvasás  
 •   9   


 
Azt vizsgálatok nélkül sehonnan sem tudod megállapítani, hogy tőled függetlenül mi kerülhetett a növényedbe. Bio módszerekkel lehet termelni a Biokontroll ellenőrzése nélkül is és nyugodtan mondhatod az asszonynak, hogy bio sárgarépa került a tyúkhúslevesbe :D. Eladni már nem adhatod el bioként.

Ha nem műtrágyázol és nem használsz szintetikus növényvédő-szereket, akkor elmondhatod, hogy bio módon termelsz. Kiskertbe nem kell tanúsítvány, mert magadon kívül senkinek nem kell bizonygatnod, hogy betartottál minden szabályt. Ha nem tartod be, arról tudni fogsz.

Viszont amiről te is beszélsz, az az egyéb, környezetből bekerülő dolgok. Ezt csak úgy lehet megtudni, ha bevizsgáltatod a növényt. Egyrészt a levegőből nehézfémek kerülhetnek bele a növénybe, ezért pl nagyváros kellős közepén kimondottan nem ajánlott étkezési célra zöldséget nevelni, mert sajnos nagyon magas lehet a nehézfém tartalma. Viszont a kertváros, főleg egy tanyavilág levegőjében sokkal kevesebb az ilyen nehézfém. Az ökológiai gazdaságokban is használnak benzinmotoros gépeket (kivéve talán a Krisna-völgyben), így az összes bio minősítéssel rendelkező ökológiai gazdaságokban is használnak környezetszennyező technikákat. A kipufogógázokból pedig beépül a növénybe a nehézfém. De a növényvédelmi munkák során keletkező gázok elenyészőek, lehet, hogy ki sem mutathatóak a növényből.

Kiskertben teljes mértékű ökológiai gazdálkodást szinte lehetetlen megvalósítani. A szomszéd permetezhet, kilométeres védősávokat nem tudsz kialakítani. De azért én még akkor is nyugodtan rámondanám a zöldségemre, hogy bio, ha tudom, hogy a szomszéd szokott permetezni. Mert így nagyon kevés az, ami valóban rákerülhet az én növényemre. De minősítést nem kapnék.

A másik az öntözés. Én pl csapvízzel öntözök, mert nincs kútvizem, így az biztos, hogy veszélyes anyagok nincsenek benne, de azért nem a legelőnyösebb a növényeknek sem. Esővízből nem tudok annyit raktározni, ami elég lenne öntözésre. A kútvíz bevizsgálása viszont alap, anélkül nem szabadna kútvízzel öntözni. Nagyszüleimnél is fúrtak kutat, kérdeztem, hogy be lett-e vizsgálva a víz, mondták, hogy nem. Én meg mondtam, hogy ez a kútfúró felelőssége lett volna, hogy legalább a figyelmüket felhívja erre, de normális kútfúró elvégezteti a vízvizsgálatot is, természetesen az ügyfél költségén.

Mert a kútvízben a nitráton kívül lehet arzén és egyéb káros anyagok, főleg akkor, ha talajvizet támadnak a fúrók, amit persze alapból tilos lenne, de mégis megteszik. Az ügyfél meg örül, mert olcsó lett a kút (ahhoz képest, mint amennyibe egy normális kút kerülne). A talajvíz viszont a legszennyezettebb.

Egyik tanárom, akinek saját kútfúró cége van, mesélt olyanról, hogy kútfúrás után (vízvizsgálat elmaradt) két hét alatt az összes növény kiégett. Kiderült, hogy olyan magas a kútvíz sótartalma, hogy öntözésre alkalmatlan. Ha viszont arzénes vízzel öntözöl, azt nem fogod észrevenni, max csak akkor, amikor már felhalmozódott a szervezetedben a méreg. Persze dísznövényeket nyugodtan lehet arzénes vízzel is öntözni, de ehetőeket nem.

Ha kútvízzel öntözöl, és a vízvizsgálat alapján alkalmas ehető növények öntözésére a víz, nem nagyváros közepén van a kerted és a szomszéd sem hetente háromszor permetez vegyszerekkel, akkor nyugodt lehetsz.
Esetleg még egy talajvizsgálat sem hátrány, de ha tudod, hogy előtted nem vegyipari cég veszélyes anyag lerakóhelye volt a területen, akkor kicsi a valószínűsége, hogy a talaj fertőzött lenne vegyszerekkel.
 


  2015.04.17. 16:21  Hozzászólás
 •   8   
Avatar

 
Nos, itt egy cikk, csak gondolni kellett rá :D
http://www.ng.hu/Fold/2015/04/17/A-nove ... szennyezes
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.04.16. 22:43  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (6) hsz.-re     Olvasás  
 •   7   
Avatar

 
Ezen már túlvagyunk, csak lemaradt a téma elejéről :D szóval maradjunk annyiban, hogy bio módszerekkel szeretnél otthon termelni, papír nélkül. Vannak még hasonló fogalmak, pl, ökológiai gazdálkodás, permakultúra.
A fő kérdés ebben a témában az, hogy ha otthon termelsz - bio módszerekkel, mondjuk akkor így -, honnét tudod, mit kapnak a növényeid, tőled függetlenül?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.04.16. 21:39  Hozzászólás
 •   6   
Avatar

 
Ebben a topikban, vak vezet világtalant típusú hozzászólások születtek. Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Biotermék az, amit a tanúsítvánnyal rendelkező biotermelő állít elő. Magyarországon két cég foglalkozik biotanúsítással: a Magyar Biokultúra Szövetség tulajdonában lévő Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., és az osztrák hátterű Hungária Öko Garancia Kft.
A Biokontroll kft évente megjelenteti honlapján azokat a szereket amit a biokertészek használhatnak a termesztés során. A termelő dokumentálja a felhasznált szereket és az ellenőrző szervezet évente ellenőrzi a dokumentációt. A termőhely is meg van szabva, milyen környezetben, milyen védősávval elválasztva és hány év átállási idő után kapható meg a tanúsítvány. Ha a termelő ezeket betartja, nem lehet pl. szintetikus vegyszermaradék a termékben, mert azt nem használhat.
Tehát ha én Kis Pista vasúti mozdonyfelvigyázó otthon a kiskertemben a biogazdálkodásra vonatkozó előírásokat betartva termesztem meg a család évi sárgarépa szükségletét, azt csak akkor nevezhetem bioterméknek, ha ellenőriztetem a fent jelzett hivatalokkal. Ellenkező esetben azt kell mondanom az én drága feleségemnek, hogy anyám bár mennyire is szomorú, de a vasárnapi tyúkhúslevest csak normál sárgarépából főzöttnek nevezheted.
 


  2014.07.17. 18:09  Hozzászólás
 •   5   
Avatar

 
  


Én minden szélsőséget rossznak tartok. A minden beavatkozástól mentes termesztést is, és a mindenre vegyszert is.
 


  2014.07.17. 18:00  Hozzászólás
 •   4   
Avatar

 
  

Ráéreztél a lényegre, ezt kérdezem én is :D
Laborban be lehet vizsgáltatni. Aztán lehet tévedni is, mégis káros, mégsem káros... autópálya mellett is ki tudod mérni mit kap a növény. Egy példa, házi módszerre. Mészkövet teszel a kertbe - pl. szobor -, ha a savaseső kikezdi, akkor nem lehet túl egészszéges. Aztán jön is az ellenvélemény, mennyi idő alatt kezdi ki a vegyszer, 5 év, 50 év?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.07.17. 17:24  Hozzászólás
 •   3   
Avatar

 
  


A biogazdálkodás (más néven: ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás) olyan gazdálkodási forma, mely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, a szintetikus műtrágya és (szintetikus) növényvédő szerek mellőzésével, például baktériumalapú biotrágyák használatával. Tevékenységek alatt itt erdő-, mező-, tájgazdálkodást, vidékfejlesztést és élelmiszertermelést értünk.
A biogazdálkodás előnye a mikroelemekben, vitaminokban gazdag, kevés káros anyagot tartalmazó biotermék. Míg a szokványos gazdálkodásban a károkozók elleni védelem érdekében rovarölő- és gyomirtó szereket használnak, addig a biogazdálkodásban a megelőzésé a főszerep. Ezért például nem szabad olyan növényeket egy területre, egymás után ültetni, melyeket azonos károkozók pusztítanak. Növényvédő szerek közül csak olyanokat használnak, melyek káros szermaradékot egyáltalán nem hagynak. Hozamfokozásra hormonok, antibiotikumok nem használhatóak fel, valamint nem termesztenek génmódosított növényeket.


Akkor viszonyítsunk ehhez.

Ki mondja meg mi az a szer maradék, mely káros? Szabad-e mészkőlisztet használni? Lehet-e karbamidot? Egy autópálya mellet bio a bio gazdálkodás?
 


  2014.07.17. 17:04  Hozzászólás
 •   2   
Avatar

 
  


http://hu.wikipedia.org/wiki/Biogazdálkodás

Ékezetes link, nem bírja a fórummotor, nyisd meg manuálisan...
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.07.17. 16:17  Hozzászólás
 •   1   
Avatar

 
  


Egyáltalán mi az, hogy bio?
 


  2014.07.17. 15:42  Hozzászólás
 •   0   
Avatar

 
Tegyük fel, akár egy város közepén (vagy szélén), vagy falun, mennyire termeszthetünk bio módszerekkel? A hivatalosan biová nyílvánításig több évnek kell eltelnie.
Mennyiben befolyásolja, veszélyezteti a környezet a biotermesztést, azaz kérdezhetném úgy is, hogy ha nem használunk vegyszer, mennyi a minimum?
Ugyebár pl. szúnyogírtás, szántóföldi növények permetezése (sok helyen pár méter a távolság a kerttől), mennyire veszélyesek ebből a szempontból?
Az öntözővíz szennyezett, ezt tudjuk, de mennyire? Gondolom az egyetlen módszer a laboratóriumi vizsgálat. Ezt vehetjük 100%-ig megbízhatónak?
Milyen lehetőségeink vannak megállapítani, mennyi vegyszermaradványt tartalmaz amit termeltünk? Persze a várakozási idők is kissé túlzás kategóriába tartozhatnak, és az is lehet, hogy még a vegyszeres növénytermesztés alkalmazásakor sem tudunk annyi vegyszermaradványt elfogyasztani, ami akár hosszútávon káros lehet. Ellenpélda úgy emlékszem van.

Szóval mennyire bio a bio?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég