Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Gyümölcsfák alatt Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
  2015.03.30. 09:38  Hozzászólás  Válasz anegytech (19) hsz.-re     Olvasás  
 •   24   


 
Szia anegytech! Ígértem kajszi/sóska képet, de sajnos csak ez készült, itt a bal oldalon az asztal alatti lukon látszanak a sóskák, ezek szépen be szoktak lombosodni. Idén a másik oldalra is telepítek.
S5020002.JPG
 


  2015.03.28. 18:03  Hozzászólás  Válasz Jana11 (22) hsz.-re     Olvasás  
 •   23   


 
Van Forcém is, csövem is, a luk sem zavarja meg az „ősgyep” dizájnt, egyszerűen ez nem jutott az eszembe - köszönöm :)
 


  2015.03.28. 17:55  Hozzászólás  Válasz Mariska néni (21) hsz.-re     Olvasás  
 •   22   


 
Mariska néni, van rá egy ötletem. Van a gazdaboltban a Force nevű talajfertőtlenítő, ez gázosodik a talajban, és megöli a pajorokat. Hogy a fű is megmaradhasson, a következőket lehet tenni. Kellene hozzá egy fél méteres,keskeny, merev falú csődarab. Van az 1/4-es vízvezeték fémcső, vagy erősebb, kicsit kalapálható műanyag is jó, csak vékony, ne vastag, ne csináljon nagy lukat vagy kárt.
Szóval lenyomni, lekalapálni 20-30 centiméterre a csövet. Kihúzni, ugye a luk megmarad, földet kiverni a csőből. Csövet visszadug, csővégén betölt 2-4 dkg Forcét bele a lukba. Ez kb 1 evőkanálni mennyiség. Cső ki, pici földdel a lukat visszatemet. Ezt 1,5-2 méterenként megtenni. Ezután füvet belocsolni, vagy eső. Gázosodással a bogárkáknak, pajoroknak annyi.
A módszert eredetileg gyümölcsfák pajormentesítésére fejlesztettem ki, ott kicsit hosszabb csővel, 2-3 luk közvetlenül a gyökérhez. Működik.
 


  2015.03.28. 10:35  Hozzászólás  Válasz Alibá (20) hsz.-re     Olvasás  
 •   21   


 
Egy igazi gyümölcsös klassz lenne, annak én is művelném a talaját. De nálunk a 400 nm-en kell elférjen a faház, zöldség, némi gyümölcs, gyerekeknek kis élettér árnyékkal, és még az sem árt, ha csinos, mert minden látszik. A fűben álló fáról „tiszta lábbal” tudnak gyümölcsöt legelni. Pár éve ki kellett vennünk egy fűben álló cseresznyefát, a mai napig küszködök ott a fűvel, valószínűleg tele van alatta pajorral, így oda másik fát nem tettünk, a helyére pergola került, amit utálok, de ad árnyékot és megvéd az esőtől. Még egy pici előnye volt a fűnek a cseresznyeléggyel kapcsolatban: könnyebb volt összegereblyézni lombseprűvel a hullott gyümölcsöt, mint a puha talajról, így nem olyan sok lárva tudott beágyazódni. És olvastam valahol egy régi paraszti bölcsességet, hogy a cseresznyelégy a pitypang (gyermekláncfű) megjelenésétől a virágzásáig kezd a talajból rajzani. Ebben az időszakban ha naponta jól belocsolok körülötte, vagyis lehűtöm a talajt, gyéríteni lehet őket. Ezt egyszerűbb volt füves környezetben megvalósítani.
Nincs valakinek ötlete fű alatti pajorok ellen (felásás nélkül)?
 


  2015.03.27. 23:56  Hozzászólás
 •   20   
Avatar

 
A gyümölcsfák alatti fű ellen szólok! Két példát említek.

A cserebogarak soha nem a művelt talajba, hanem a füves helyekre rakják tojásaikat. Egy nőstény 2-3 helyre, egy-egy csomóba 20–30 tojást rak. Azok ott eleinte a fű, majd a fa gyökereit rágják. Képesek 1 m mélységig garázdálkodni.

A cseresznye kukac, miután kifejlődik kimászik a cseresznyéből, a földre veti magát és bebábozódik. Következő évben (vagy egy évvel később) kirepül, mint cseresznyelégy és a cseresznyébe rakja tojásait. Ha füves a fa alja ez a körforgás teljesen háborítatlan. A művelt talajban is képes valamennyi az áttelelésre, de jóval kevesebb.

Az én kertem művelt talajú!
 


  2015.03.27. 12:49  Hozzászólás  Válasz Mariska néni (18) hsz.-re     Olvasás  
 •   19   


 
Köszönöm a segítséget! :)
 


  2015.03.27. 12:33  Hozzászólás  Válasz anegytech (17) hsz.-re     Olvasás  
 •   18   


 
Nálam a liliomon sűrű rízómái elállták a tarack útját. A sarkantyúkát áprilisban szoktam elvetni a büdöskével egy időben, egy-egy sorba bárhová, jobban szemmel tartható, és onnan osztom szét a fák köré a kis palántákat. Két sarkantyúka bőven betakarja a tányért, persze kicsit segíteni kell neki.
 


  2015.03.27. 11:59  Hozzászólás  Válasz Mariska néni (16) hsz.-re     Olvasás  
 •   17   


 
Köszönöm szépen! Nálam is hasonló a helyzet, a fák vegyesen vannak, egy-kettő a veteményesben, néhány pedig a füves részen. Liliom nagyon szép, nálunk is van, de ezt inkább ősszel telepíteném, ha mellette döntenék. Viszont a tarack miatt valószínűleg kénytelen leszek évente felásni a részt, mert ha ritkul is a tarack, a föld alatt be fog kúszni a fa alá, akármit ültetek oda.

Ez a sóska tetszik, szerintem most azt fogok alá vetni, illetve almafa alá sarkantyúkát, mert olyan magom is van most. Arról mintha olvastam volna, hogy almafa alá kimondottan jó, de hogy miért, arra már nem emlékszem (Közben utánaolvastam: a vértetűket riasztja). Sarkantyúkát mikor kellene vetni és mennyire sűrűn? Tudtommal futó-talajtakaró növény, ezért kérdezem. Egy tasak magom van, így lehet, hogy több fa alá is szórnék belőle, ha elég.
 


  2015.03.27. 11:14  Hozzászólás  Válasz Mariska néni (15) hsz.-re     Olvasás  
 •   16   


 
Sajnos nem sikerült egymás mellé varázsolnom a két képet, úgy érzékletesebb lett volna - bocs.
 


  2015.03.27. 10:52  Hozzászólás  Válasz anegytech (14) hsz.-re     Olvasás  
 •   15   


 
liliom.JPG
megyyfavirág.JPG
Szia! Kicsi a kertem, ezért nem külön gyümölcsös rész van, hanem itt-ott vannak a fák, hol a vetemény között, hol a Tiedhez hasonló "füves" területen. Pl. ez a liliom-meggyfa páros sok éven keresztül jól megvolt, tavaly meguntam és elajándékoztam a liliomot. A fa törzsétől kb. 1 méterre volt körben a liliom, kettejük között pedig krókuszok és más korai hagymások. Mire a hagymások elnyíltak, akkoriban kezdett bújni a liliom. Ősszel pedig az átszitált lótrágyás komposztot szintén a liliom és a fa közötti részre pakoltam, hogy még érjen tavaszig - rengeteg odafért. Innen februárban kitermeltem a palánták számára. Kora tavasztól késő őszig nagyon mutatós volt, plusz jól árnyékolt, és mivel az érett komposzt ott "lakott" ősztől tavaszig, a tápanyagot is megkapta a fa a téli csapadékkal. Teszek ide egy képet az öreg virágzó fáról, látszik, hogy nem volt ártalmára a liliom.

Magyar kajszi a veteményesben áll, köré alakítottam egy ágyást, amiben sóska van. Az évelő, nincs vele dolog, néha megkapálom. Egyszer olvastam valami régi könyvben, hogy a sóska véd a gombás betegségektől, ebben azóta is mélyen hiszek. Itt is szépen árnyékol és gyommentesít a sóska, mivel amikor leszüretelem, kapálgatom. Ősszel a sóska-sorok közé nyomatok némi komposztot vagy lótrágyát. Erről most nincs képem, de majd készítek.

Többi gyümölcsfa köré büdöskét, sarkantyúkát szoktam vetni a tányér szélére körbe.
 


  2015.03.27. 10:22  Hozzászólás
 •   14   


 
Ez a téma engem is érdekelne, mert most rávettem magam, hogy a fák alatt megtisztítsam a területet. Nem egyszerű, mert nálunk a "gyep" lényegében tarackból áll. Nem tarackbúza, talán inkább csillagpázsit, de mivel a virágzást általában nem várjuk meg a fűnyírással, így csak azt tudom, hogy nagyon durván gyorsan terjed és a talaj felső 5-10 centije vastagon van hálózva tarackkal. Így a kapálás/ásás nagyon nehéz.

Most szeretném megakadájozni, hogy megint befussa a tarack. Habár ez lényegében lehetetlen, mert a tányér körül továbbra is ez van, ha rendszeresen kapálom, akkor talán kordában tudom tartani (mint a veteményesben is).

Van-e olyan növény, ami kissé lassítaná a tarack újbóli térhódítását? Olvastam olyat, hogy a spenót is jó a fák alá, de gondoltam büdöskére vagy körömvirágra is. De akármi szóba jöhet, ami akár a fának is jót tehet (esetleg rovarűző növények, vagy pillangósok, amik megkötik a nitrogént).
 


  2014.09.30. 09:41  Hozzászólás
 •   13   
Avatar

 
Szerintem nincs baj a fűvel, ha öntözve van. Ha nincs, akkor a gyep tényleg nagyon káros tud lenni, főleg amíg kicsi a fa.
 


  2014.09.30. 09:01  Hozzászólás  Válasz tgwh (9) hsz.-re     Olvasás  
 •   12   


 
Köszönöm az ötletet, és már tudom is melyik képpel fogom kipróbálni.
Kettes számú gyermekem lefotózta az almafát amikor egymás mellett volt rajta az alma meg a virág :shock:
Azt hol lehet megnézni, hogy van-e almafás topic?
Látom, én meg be fogok szerezni egy okostelefont és megszeretem újra a fotózást. Csak most rohanok :arrow:
 


  2014.09.29. 21:39  Hozzászólás  Válasz Vebber (10) hsz.-re     Olvasás  
 •   11   


 
Szerintem csokiparadicsom, de nem mind volt ilyen nagy. A családnak nagyon ízlett.
Itt vettem a magot:
http://www.kolibrikerteszet.hu/paradics ... te_stripes
 


  2014.09.29. 20:32  Hozzászólás  Válasz erdeiboroka (8) hsz.-re     Olvasás  
 •   10   
Avatar

 
A tál tetején a nagy paradicsom bal oldalt milyen fajta?
 


  2014.09.29. 20:30  Hozzászólás  Válasz erdeiboroka (8) hsz.-re     Olvasás  
 •   9   
Avatar

 
Jó. Most látogass el a Főtérre, és nézd meg hogy tudsz saját galériát indítványozni, sokkal jobb lesz :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.09.29. 20:20  Hozzászólás  Válasz gergerg (7) hsz.-re     Olvasás  
 •   8   


 
A mi kertünk olyan, hogy középen fű van, oldalt gyümölcsfák (ez a képen nem látszik), a kerítés mellett bokrok (ribizli, málna, stb.), hátul tűzrakóhely, balra picike vetemény. Megpróbálok egy képet csatolni. Előtérben a terasz, belóg a fügebokor. A kép még júliusban készült a paradicsomok kedvéért :lol:


1549498_595006433950330_7721019633276064543_n.jpg
 


  2014.09.29. 20:00  Hozzászólás  Válasz erdeiboroka (6) hsz.-re     Olvasás  
 •   7   
Avatar

 
De, szólj csak hozzá, amit te írtál, az is egy szempont.
 


  2014.09.29. 19:56  Hozzászólás  Válasz gergerg (5) hsz.-re     Olvasás  
 •   6   


 
Mindenkinek mások a szempontjai.
Nálunk a legeslegelső szempont, hogy minél kevesebb munka legyen vele.
Meg a diófák alatt szokott lenni az asztal, ha a kertben sütögetünk.
Terem elég dió, így is csak a gond, hogy ki fogja megtörni.
Mi ilyen nemnormális városiak vagyunk, semmiképpen sem kéne hozzászólnom, amihez nem értek, bocs.
 


  2014.09.29. 19:42  Hozzászólás  Válasz erdeiboroka (4) hsz.-re     Olvasás  
 •   5   
Avatar

 
Egyszer, nyáron, áss ki egy kockát, és nézd meg mi van a gyep alatt. Biztos talajfüggő is, de régen az én diófám alatt is gyep volt, majd úgy döntöttem felszántom. Kb 10-15 éve rotálom, azóta lényegesen jobban terem a fa.
 


  2014.09.29. 19:38  Hozzászólás  Válasz tgwh (0) hsz.-re     Olvasás  
 •   4   


 
Nálunk fű van a gyümölcsfák alatt. Bevált.
Budapesten a kertvárosban lakunk, nemcsak az a szempont, mi a jó a fának, hanem hogy a kert a pihenés helye is.
A nagy cseresznyefák alatt kicsit kevesebb fű van, de ezen nem bosszantjuk magunkat, ott úgyse focizik senki.
A diófák alatt ott nem pusztul ki a fű, ahol ősszel a diófalevél el van onnan gereblyézve.
Ja és nálunk a fű az nem rendes, locsolt, tápozott és mohátlanított pázsit, hanem ősgyep: nő, ami nő, és a fűnyíró rövidre levágja. Működik.
 


  2014.09.29. 19:36  Hozzászólás  Válasz tgwh (2) hsz.-re     Olvasás  
 •   3   
Avatar

 
Lehetnek alatta növények, de ha gyep van alatta, az olyan mint a szivacs, Nagyon sok esőnek kell esnie ahhoz, hogy egy gyepréteg úgy átázzon, hogy abból a fa is kapjon.
 


  2014.09.29. 19:26  Hozzászólás  Válasz gergerg (1) hsz.-re     Olvasás  
 •   2   
Avatar

 
Ezek szerint ha sűrűn vannak a fák, gyakorlatilag nem is kéne füvet nyírni? Mi a fenét teszek én oda, porfürdőt a rigóknak?
Na mindegy, köszi a választ, szerintem akkor kisebb tányér + locsolás lesz :D
Virág, zűcség miért nem lehet, vagy lehet?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.09.29. 19:00  Hozzászólás  Válasz tgwh (0) hsz.-re     Olvasás  
 •   1   
Avatar

 
Füvet semmiképp. Minimum a tányér. A tányér méretét a "csurgóhoz" ( kb a fa koronája a földre vetítve) tessék igazítani, ahogy nő a fa. Persze megoldható azért a gyep is a fa alatt, de ez esetben célszerű gondoskodni a fa öntözéséről, a gyepréteg alá helyezett csepegtetővel.
 


  2014.09.29. 18:39  Hozzászólás
 •   0   
Avatar

 
Estét, a kérdés roppant egyszerű!
A gyümölcsfák alatti területtel mit kezdjen az ember? Mi miért jó, és mi miért nem jó?
1, tányért kapálni neki - mekkorát? -
2, hadd nője be a fű
3, vetni alá valamit - pl. büdöskét? -
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron