Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Milyen elő-,utó-,és köztes veteménye lehet a paradicsomnak? Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
  2014.06.20. 11:46  Hozzászólás
 •   0   
Avatar

 
Néhány dolgot szeretnék megpróbálni.
Ilyen pl. a „tudás-bázis” dolog. (Az ezzel kapcsolatos vélemény csere az ötletládában megtalálható.) Sajnos a vezetőség nem biztosította azt a formát, amire gondolok, de így is megpróbálhatjuk.
Felteszek kérdést, melyre keresem a választ. A kérdés valós, engem tényleg érdekel, és segítség a számomra, ha választ kapok.
Az a kérésem, hogy ne legyen OFF, és ne legyen más téma, más kérdés. Lehet viszont a témában eltérő véleményeknek hangot adni, lehet egymással vitatkozni. A cél, mindig a feltett kérdésre, tartalmas, helyes válasz keresése.
A válaszokat el fogom menteni, és kérni fogom a topik törlését.
3-4 kérdésre gondoltam.
Ha a dolog működik, akkor a vezetőségnek van min gondolkodni, ha nem működik, akkor megtépem a hajam, hamut hintek a fejemre, és beállok a sarokba. 
Tehát az első kérdés:
Milyen elő-, utó-, és köztes veteménye lehet a paradicsomnak?
A háttér:
A családi asztalnál jellemzően hatan ülünk. (3 generáció) Idén rengeteg paradicsom lesz, de jövőre 25-30 négyzetméterre korlátozom. Egy helyen évekig paradicsomot fogok termelni. Április vége, május eleje előtt nem ültetem ki, és szeptember végén betakarítom azt, ami van.
Ez azt jelenti, hogy kicsit több mint fél évig a terület kihasználatlan.
Azért teszem fel a kérdést, mert szeretném a területet jobban kihasználni. Végső soron a talaj állapotának javítása is cél lehet, de azt más eszközzel is meg tudom oldani, ezért az ehető termék jobb.
A segítséget előre is köszönöm.

Három témát áthelyeztem, kaptak új alfórumot, egyelőre teszt jelleggel, ha nagyon elmegy beszélgetősbe a téma, akkor változtatunk.
terratorium
 
 


  2015.02.14. 12:37  Hozzászólás
 •   19   
Avatar

 
Változatok a paradicsom vegyeskultúrás termesztésére. (Christa Weinrich könyve alapján.)

1. Márciusban a terület bevetése mustárral. Április közepén a kikapált, és takarásnak hagyott mustár helyére, az ágyás közepére 50 cm tőtávval közepesen korai káposzta. a káposzták közzé korai fejes saláta. Május közepén paradicsom palánták kiültetése az ágyás két szélére. A paradicsomok közzé körömvirág vetése. Ősszel a letermett zöldségek helyére laboda, vagy mézontófü kerülhet.

2. A fentihez hasonlóan 120 cm. széles ágyás mindkét szélétől 40 centire kerüljön fejes saláta, és korai karalábé. z ágyás szélére kamilla. Május közepén, a lassan lekerülő, saláta, és karalábé helyére kerül a paradicsom. Május végén az ágyás közepére előnevelt porét lehet tenni. A folytatás azonos az előzővel.

3. Márciusban az ágyás közepére, és a középtől 20-20 centire tépősaláta kerül. A középső sorban a majdani paradicsom tövek közzé. Ezt kell először szedni. Áprilisban a szegélyektől 20 centire fejes káposzta kerüljön. Május közepén kiültethető a paradicsom. Julius, augusztusban a kikerülő káposzta helyére galambbegy saláta kerülhet. Az idény végén a paradicsom helyét mustárral lehet bevetni.
 


  2014.06.22. 08:50  Hozzászólás
 •   18   
Avatar

 
  


Ezt lehagytam:
Úgy nem lenne jobb, hogy mi után meg lett tárgyalva, aki indította összeszedi néhány tételben, és megírja egy tudástár bejegyzésnek? Oda lehet írni, hogy x, y meg z user tapasztalatai/közreműködése alapján született.


Ahogy láthatod én összefoglaltam, hogy a hozzászólások alapján mit fogok csinálni. Nem gondolom, hogy ezeket a dolgokat ki kellene emelni. Az lehet, hogy az összefoglalást valahogy ki kellene emelni, hogy szembetűnőbb legyen. Ehhez Ragadozó segítsége is jól jönne, de Ő rendkívül elfoglalt, és ez ráér.
 


  2014.06.22. 08:45  Hozzászólás
 •   17   
Avatar

 
  


Sok függ attól, hogy a tagság milyen szokásokat alakít ki. A fajta ismertetést nem tenném egybe, és nem adnék vázlatot, mint tette Baby-lon. Lehet, hogy Neki van igaza, és bejön.

Nézd meg az első kérdésnél többen aktívak voltak. Ez egy Te mit csinálsz? típusú kérdés volt. A másodikra eddig egyetlen válasz nem érkezett. Lehet, hogy mindenki a kertben van. Várok. Pedig csak néhány borsó jöhet számításba. Ez a második egy kicsit fajta ismertetés.

Szívesebben beszélünk a szokásainkról, tapasztalatainkról, mint száraz, lexikális dolgokról.

A második kérdés simán alkalmas olyan típusú válasz megadására, ami a hálóról össze szedett információ. Ez persze munkás.
 


  2014.06.22. 08:35  Hozzászólás
 •   16   
Avatar

 
  


Látom már bent is van.

Úgy nem lenne jobb, hogy mi után meg lett tárgyalva, aki indította összeszedi néhány tételben, és megírja egy tudástár bejegyzésnek? Oda lehet írni, hogy x, y meg z user tapasztalatai/közreműködése alapján született.

Egy fajtaismertetőnél semmiképp nem tartom jónak a fórumos változatot. Egy nemesítő létrehozta, az övé. Azt kell leírni egy tudásbázisba fajtaismertetőként amit hivatalosan kiadtak rá.
Ha valakinek akármilyen tapasztalata van vele a fórumon meg lehet tárgyalni. Pl. a Kántorjános meggyet a meggyes topicba.
 


  2014.06.22. 08:06  Hozzászólás
 •   15   
Avatar

 
  


A hozzászólásodat bemásolom a problémák közzé. Egyetértek vele.
 


  2014.06.22. 08:04  Hozzászólás
 •   14   
Avatar

 
  


Persze, de két szempontból így más. Egyrészt, ha keresővel jön valaki ide, akkor egyben látja a témát, másrészt csak a témát lehet látni. Azaz nincs közte 99 más dolog, ha bővíted sem kerül közzé más. Évek múltán, már csak arra emlékszel, hogy ez már egyszer volt téma, de mikor, arra már nem. Eredetileg én a kérdezz-felelek címet adtam a dolognak, mert úgy gondoltam, hogy a tudásbázis, kicsit nagyképű.

A kérdező dönti el, hogy szeretné-e a válaszokat együtt látni, vagy "beszélgetni" szeretne a dologról. Például, ha a dolog úgy vetődik fel, hogy paradicsom előveteményének borsót, és mustárt szoktam használni, Ti mit használtok? Ez beszélgetős dolog.
 


  2014.06.22. 07:52  Hozzászólás
 •   13   
Avatar

 
  


Még egy gondolat. Ennek azt mondtátok az is célja lenne, hogy minnél többen ide találjanak.
Azonban, ha pl. egy fajtaismertetőt meg is talál valaki, és meg szeretné nézni a képekkel együtt, nem tudja mert "Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez." üzenetet kap.

Ebből az sem derül ki, hogy milyen csatolt állományról van szó, továbbá, hogy reggelni kellene neki és akkor látná. Abból induljunk ki, hogy az informatika, az internet nem mindenkinek könnyű, bagatel dolog.
Amellett, hogy nem értem a képeket miért ne szabadna látni bárkinek aki idetalál és érdeklődik, olvasgat?
 


  2014.06.22. 07:20  Hozzászólás
 •   12   
Avatar

 
  


Most hogy látod?

Ebben a formájában marad? Így szerintem a paprika, paradicsom topicba is befért volna.
 


  2014.06.21. 13:16  Hozzászólás
 •   11   
Avatar

 
  


Én előveteménynek eddig retket, salátát és hagymát ültettem. Köztesnek paradicsomot, a tövek közé sorba soha semmit. Utóveteménynek szintén semmit, fagyokig marad.
 


  2014.06.21. 11:00  Hozzászólás
 •   10   
Avatar

 
  


Jó gondolat, az alsó szint kihasználására. Kap élég napot?

Ugyan csak részben osztottam az ötletet, de már kíváncsi vagyok mire alakul a kísérlet.


Most hogy látod?
 


  2014.06.21. 10:54  Hozzászólás
 •   9   
Avatar

 
  


"Hamar rájöttem, hogy a köztes növény tekintetében nem fogalmaztam körültekintően. Nem arra gondoltam, hogy két paradicsom sor közzé tenni valami mást, hanem két palánta közzé azonos sorban, vagy azonos sorban időnként a paradicsom helyett"

Az idén azt csináltam, hogy két tő paradicsom közé sárgadinnyét tettem több helyen.
Csepegtető van a paradicsomnak, ezek is 60 cm-re(pontosabban 66) vannak egymástól, és a köztes csepegtetőket is ki akartam használni, mivel a csövön 33 centinként vannak a csepegtető blokkok.
 


  2014.06.21. 08:57  Hozzászólás
 •   8   
Avatar

 
A paradicsomokat jelenleg 110 cm széles ágyásokban nevelem. két sor van, és 60 cm a sor és tőtávolság is. A paradicsom vonalában csepegtető cső van, és a talaj, meg a cső le van takarva lapos műanyag szálakból készült szövettel. A szövet hossz, és kereszt irányban 15 centinként zöld szálakat tartalmaz, ez megkönnyíti a pontos ültetést. Maga a szövet fekete, ezért a talaj könnyebben melegszik fel.

Hamar rájöttem, hogy a köztes növény tekintetében nem fogalmaztam körültekintően. Nem arra gondoltam, hogy két paradicsom sor közzé tenni valami mást, hanem két palánta közzé azonos sorban, vagy azonos sorban időnként a paradicsom helyett.

Ide szoktam tenni büdöskét, bazsalikomot (különböző fajtákat), körömvirágot, fehér légyűzőt (Nicandra), Metélő, és szár zellert, fokhagymát.

Érdekes a korai káposzta, karalábé. Egyszer biztos megpróbálom. Köszönöm erről a linket.

A virágok a biológiai védekezést szolgálják, a zöldségek, ha jól emlékszem a hasznos társítások közzé vannak sorolva. Mindenesetre, amikor paradicsom szószt készítünk, hasznosak. Egyesek a zöldségek közül a biológiai védekezésben is szerepet játszanak.
A talaj nálam bonyolult kérdés, a honlapomon írok róla, most nem részletezem.

Előveteménynek idén megpróbáltam a zöldborsót (rajnai törpét). Későn vetettem, csak május végén került le, így a helyére került paradicsom, alapos késésben van. A borsó egyébként igen bőven termett, nem győztük szedni.

Többen is ezt javasolták előveteménynek. Ez (is) lesz. Lesz valamennyi spenót. Ebből nem vagyunk nagy fogyasztók, bár éppen tegnap nagyon finom spenótos palacsinta került az asztalra. Ki is fogom tenni a receptjét.

Biztos kipróbálom a mustárt. Vele még nincs tapasztalatom.

Most úgy látom, hogy valódi utóvetemény szinte csak a spenót lehet, a többi inkább tél alá vetése a borsónak.

Külön örültem Mariska néni, csak tudnám, miért nénizi magát egy szinte bakfis, paprika, cékla párosítási javaslatának, ez ugyan a kérdéstől eltér, ez a bónusz.

Köszönöm, a válaszokat.

Még ma felteszem a Kisérlet_2 kérdést.
 


  2014.06.21. 07:41  Hozzászólás
 •   7   


 
  

Köztes vetemény közzé sorolnám a bazsalikomot is. Nekem tavaly nagyon jól elvoltak a paradicsommal.
 
Lizy


  2014.06.20. 21:36  Hozzászólás
 •   6   
Avatar

 
Köszönöm mindenkinek a közreműködését. Szerintem éles esetben számíthatnék még ennyi hozzászólásra.

Már csak az van hátra, hogy összegezzem, én mit fogok megfogadni az elhangzottakból.

A hét végén megteszem, és leírom.

Valahogy így képzelem el a "tudás-bázist". A topik címe maga a kérdés. Sok kérdés esetén a kérdések témák szerint csoportosítva vannak.

Ha az adatbázis elég nagy, akkor, akinek van egy problémája, először itt keresi. Később, ha valakinek van hozzáfűzni valója, megteheti.

Még egyszer köszönöm!
 


  2014.06.20. 19:57  Hozzászólás
 •   5   


 
  


Elő- és utóvetemény talajjavításra és zöldtrágyának: mustár
Ehető elő- és utóvetemény: spenót
Ehető elővetemény: spenót, korai borsó, ősszel duggatott zöldhagymának való. Ha ezek nem mennek ki április-májusig, akkor is úgy vetem/ültetem, hogy a paradicsom közéjük férjen.
Köztesnek nálam nagyon bevált a zeller, ősszel gyönyörű fejek bukkannak elő a paradicsomok közül.
Most van egy új húzásom: a paprika váltott sorokban van a céklával, úgy néz ki szeretik egymás társaságát, a cékla lombja szépen árnyékolja a sorközöket (persze jól be kellett előtte trágyázni).
 


  2014.06.20. 19:47  Hozzászólás
 •   4   
Avatar

 
  


Ugyan csak részben osztottam az ötletet, de már kíváncsi vagyok mire alakul a kísérlet.

A veteményesnél az is felmerül, milyen talajban termelsz. Nekem a tavasszal elvetett homokon egy szem mustár sem kelt ki, valószínűleg azért, mert locsolni kéne legalább kelésig.
A tavasz itt a május végét jelentette. Május elején fagyott egy reggelre, akkor megnyekkent volna.

Valóban fontos kérdés, hogy szeptemberben biztosan be lesz-e fejezve a paradicsom termelés.

Én hagymát szoktam ültetni a helyére.
 


  2014.06.20. 19:28  Hozzászólás
 •   3   
Avatar

 
No akkor lássuk mit mond az öreg. :-)

Előveteménynek egyetlen dolgot tudok elképzelni, a borsót. Abból is az áttelelőt, vagy a korai fajtákat. Korai vetéssel pl a Rajnai törpe május második felében kiszedhető. De ha valami mégse akkor sincs gond. Én a paradicsomot dupla sorokba ültetem, mert így nem taposom a sorát sem kötözéskor, sem szedéskor. Ez azt jelenti, hogy ha 1m-re csinálom a barázdát, és középre csinálok 2 sor borsót egymástól 20 cm-re, akkor ha a borsó meg is nő, de még nem kiszedhető palántázáskor, akkor is van 2 oldalt 20-20 cm. Oda ki lehet palántázni. De megint mondom, a Rajnai kijön addigra.
Köztes vetemény már kicsit érdekesebb, mert figyelembe kell venni, hogy a paradicsomot néha nem árt megpermetezni. Viszont nem kell örökké, pl augusztus után már nem nagyon szoktam. Szóval köztes nyugodtan lehet a répa. Nagyon fog örülni a töredék víznek.

Utóveteményben szerintem sem kell gondolkodni, a tavalyi év nem mérvadó, tavaly szeptemberben vége lett az ősznek, s ugyan később visszatért, ez már a paradicsomot nem hatotta meg. De tavaly előtt, novemberben még szuper paradicsomok értek. De ha mindenképp ki akarjuk szeptemberben szedni, akkor még mehet a helyére retek is, de ha más nem is, mustár mindenképp.
 


  2014.06.20. 18:53  Hozzászólás
 •   2   
Avatar

 
  


Köszi!

Tavaly november elejéig hagytam a paradicsomot, de októberben lelassult az érési folyamat, az íze is gyengébb lett. Úgy látom, hogy nem éri meg szeptember után lábon hagyni.

A cékla talán kicsit későn kerülne ki. A kobakosok viszont nem kerülnek le májusig. Úgy látom, hogy a spenót, és a mustár másod(utó)vetésnek is jó.

Megvárjuk más mit mond.

Még egyszer köszi.
 


  2014.06.20. 18:41  Hozzászólás
 •   1   
Avatar

 
  

A paraj és a mustár mindenhol jó köztes veteményként. Ezenkívül még köztesnek káposzta, karalábé, zeller is jó. Előveteménynek jó a bab, borsó, répa, kabakosok, mustár,paraj. Utóveteményként esetleg cékla, de a paradicsom késő őszig is kitud tartani úgyhogy kevés utóveteménye lehetséges.

Alapvatő szabály hogy előveteménynek az eltérő családból származó növények nagy része jó mert más tápanyagokat használnak fel.

A társítások nagy részét innen vettem:http://www.scribd.com/doc/130016413/Biofuzetek-08-dr-Gy%C5%91rffy-Sandor-A-biovetemenyes-tarsnovenyei
 Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég