Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Hogy védekezzek a lótücsök kártétele ellen? Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
  2014.06.22. 16:51  Hozzászólás
 •   0   
Avatar

 
Hogy védekezzek a lótücsök (lótetű, vakondtücsök) kártétele ellen a zöldséges kertben? Te mit csinálsz?

Három témát áthelyeztem, kaptak új alfórumot, egyelőre teszt jelleggel, ha nagyon elmegy beszélgetősbe a téma, akkor változtatunk. A kérdés itt is le lett rövidítve.
terratorium
 
 


  2015.07.09. 21:24  Hozzászólás  Válasz gergerg (9) hsz.-re     Olvasás  
 •   12   


 
Jövőre ezt még talán megpróbálom, de minden répa, tök, hagyma köré nem tehetek.
 


  2015.07.09. 21:21  Hozzászólás  Válasz Vebber (10) hsz.-re     Olvasás  
 •   11   


 
Idén a lótetűk nálam szinte mindent tönkre tettek. Az innen kapott paprika magokból 29 palántám lett. Már csak 12 van. Még azt is kirágta amin kis paprika volt. Paradicsom szintén, hagyma, egyéb. Cukkiniből 12 fészekből 3 maradt, teremnek, de az egyik senyved, valószínű annak a gyökerét is rágják. Krumpli a fészekben alig van (csak a héja), a szárát is elrágják! Petrezselymet, sárgarépát kiirtották, de már zellerből is nyírtak ki. Semmilyen szer nem vált be azok közül, amit árulnak. Próbálkoztam mosószeres vízzel. Kiöntöttem és kb. 4 m2-en 7 db. 4-5 cm lótetű jött ki és rengeteg kb. 1 cm. körüli. Szomszéd idén már csak tököt meg kukoricát ültetett, de amikor kicsi, azt is tizedelik neki. Az utcában rajtunk kívül más nem is ültet a kertjébe semmit. Jön a pocok, a lótetű, a gazmag tőlük. Feladom. Fák maradnak és szőlőt telepítek, nem zöldségezek. Elegem van.
 


  2014.06.27. 18:59  Hozzászólás
 •   10   
Avatar

 
  


Az idén ezzel a módszerrel nekem csak tönkretettek több növényt (uborka, paprika).
Legutóbb épp hétvégén szembesültem vele.
 


  2014.06.27. 17:27  Hozzászólás
 •   9   
Avatar

 
Mostanában minden toipicban azt olvasom hogy valami megeszi vagy lehúzza a palántákat. Én azt eszeltem ki, hogy pohárral együtt ültetem ki az uborkát, és tököt úgy hogy az alját vágom csak le. A dinnyéket meg úgy csináltam hogy Pet-palack :-) alját és tetejét levágtam, hogy csak egy cső legyen, fészket vágtam, belocsoltam és beletettem a palackot (csövet) úgy hogy csak kb 5 cm látszódjon ki. Ebbe földet töltöttem, és így tettem bele a palántákat. A végén kívülről fölpúpoztam a földet a tetejéig. Ja, belülről nincs tele földel, hogy locsoláskor legyen hely a víznek. Így nem talál rá a lótücsök, mert az ép csak a földfelszín alatt pár centivel közlekedik és a locsolással is lefelé ösztönözöm jóval kevesebb vízzel. (nem terjed szét a föld tetején)
Ja, és nem engedélyköteles! :lol:

Kép
 


  2014.06.23. 19:44  Hozzászólás
 •   8   
Avatar

 
  


Tényleg kivonták a forgalomból. A hatóanyag nem engedélyezett. Őnmagát naprakésznek nevező oldal, aminek a linkjét megadtam. Csak melyik napra?? :oops:
 


  2014.06.23. 19:28  Hozzászólás
 •   7   
Avatar

 
  


Hát hallod nem hiszem, hogy vakond megoldás lenne. Több kárt csinál mint a lótücsök.
 


  2014.06.23. 19:26  Hozzászólás
 •   6   
Avatar

 
  


A leírás hibás valószínűleg.
Az említett szereket 6 évvel ezzelőtt betiltották. Most megint engedélyezték?

Jelenleg tudtommal nincs engedélyezve hatásos szer lótücsök ellen (az arvalian egy nagy vicc, ezért nem számolom).

A Basudin, Galation Évi. ideje egyébként 60 nap volt.
 


  2014.06.23. 15:42  Hozzászólás
 •   5   


 
  

Elég riasztó leírás :-).
Természetes ellenségei a vakond, búbos banka, seregély, rigófélék, sün, cickányok, varangy stb.
Ezek megtelepedési lehetőségeit növelve, (odú, itató stb.) vagy csak megtűrésükkel a kertben már sokat lehet előre lépni mérgek nélkül is.
A jókora vödörnyi trágyából készült gyüjtőgödrök hasznosak és az is jó, ha talajmunkánál "rááll" a szemünk és összeszedjük őket. Locsolási időszakban az elárasztás, iszapolás is segít, ez egyébként mezei pocokra is jó. Persze a víz miatt menekülőket célszerű összeszedni.
 


  2014.06.23. 14:15  Hozzászólás
 •   4   
Avatar

 
Hál isten nálunk nincs lótetű. Sokaknak azonban megkeseríti az életét.
Kicsit búvárkodtam a hálón. A teljesség igénye nélkül ezt találtam:
Amelyik kertben a lótetű megtelepszik, ott valódi katasztrófához vezet, mert ami az útjába kerül, azt elrágja. A föld alatt él, és komoly méretű, kiterjedt járatrendszert tart fenn, külön kamrákban neveli a szaporulatot, ill. raktározza a táplálékot. Egy nősténynek, akár 500 utóda is lehet egy évben. Gyakorlatilag mindent megeszik, de főleg a rovarokat, pajorokat és gilisztákat fogyasztja. A növényeket sem kerüli, de a legnagyobb kárt azzal okozza, hogy a járatai útjába eső gyökereket elrágja. A járatrendszerben élő tucatnyi lótücsök így néhány héten belül kipusztítja a teljes zöldségeskertet. Mivel a föld alatt él, ritkán találkozhatunk vele.
A lótetű ellen két készítmény van engedélyezve, mégpedig a Basudin 10 G és a Diazinon 10 G rovarölő granulátum. ([url]http://www.agraroldal.hu/basudin-5-g-novenyvedoszer.html[/url]) Mindkettőnek azonos a hatóanyaga. Vetés vagy palántázás előtt egyszerűen a föld felszínére szórjon 5 g/m2 adagban. Az említett készítmények hatása hosszú (2–3 hónap), ezért korai zöldségféléknél és korai burgonyában nem szabad őket alkalmazni.
Vegyszer nélkül védekezhetünk: júliusban ásóval emelhetjük ki a nőstényt és ivadékát a fészkéből. Keressük meg és kövessük a lótücsök a föld színén kígyózó járatát, ahol befejeződik, ott található a fészek bejárata s alatta ásónyomnyi mélységben a tyúktojás nagyságú fészke.
A konyha- és virágoskertben a kártevő lótücsök irtása nagy türelmet és sok energiát igényel. Csak többféle eljárás együttes alkalmazásával érhetünk el eredményt. A kártevőt egész éven folyamatosan kell irtani.
Júniusban, párosodása idején, amikor az állat éjjelenként a felszínre jön. Ilyenkor a földbe süllyesztett virágcserepekkel sokat összefoghatunk.
Ha van lehetőségünk, igen egyszerű megoldás, hogy a kertben ásunk fél méter mély és ugyanolyan széles árkot és megtöltjük friss lótrágyával. A télre idehúzódott lótetvet koratavasszal, baromfival feletetjük.
Az irtás megoldható úgy is, hogy szénkéneget vagy benzint öntünk a nyílásba és gyorsan betömjük azt, hogy a gőzei megfojtsák a lótetvet.
 


  2014.06.22. 22:24  Hozzászólás
 •   2   
Avatar

 
  


Ez egy jó téma, sajnos amiatt is, hogy sokaknak gondot okoz.
Ma vettem észre, hogy a héten, egy már nagy tő paprikámat kirágtak a lóférgek. Ilyenkor szokásos kókadás, töve körül nagy üregek.
Ezen még rajta volt a védelem PET palack is.
 


  2014.06.22. 17:31  Hozzászólás
 •   1   
Avatar

 
  

Semmit, nálunk a fűben vannak, kártétel nulla, pedig jut vagy 8 négyzetméterre kettő is...
Ha folyton ott mászkálsz, azt nem szeretik. Kis palántát lehet védeni műanyag félbevágott flakonnal pl. A nagyot meg már nem bántják úgy tudom.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég