Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Jellemző betegségek, tünetek a zöldségeken Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
  2015.06.25. 19:27  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

 
Ide a leggyakrabban előforduló, sokszor kérdezett betegségeket, tüneteket próbáljuk összegyűjteni. Beküldés itt is az A Tudástárba ajánlom topikon keresztül történik.
 
 


  2015.06.25. 19:31  Hozzászólás
  •   1   
Avatar

 
Paradicsom leveleinek pödrődése

Mostanában sokat hallom, hogy pöndörödik a paradicsom levele. Sokan ijednek meg ilyenkor, főleg a kezdők, hogy itt a paradicsomvész. A tapasztaltabbak azért nyugodtabbak, mert náluk ritkábban fordul elő, és akkor is tudják, hogy nem egy végzetes kórról van szó. Szóval miért pöndörödik a paradicsom levele?
Kétféle pöndörödést különböztetünk meg, ha más tünet nincs.

Ha a hajtáscsúcsokon lévő levelek pöndörödnek, az elsősorban tartáshiba. Az ok nagyon egyszerű, a levéllemez gyorsabban nő, mint a levél erezete és a lassan növő erezet mint a kötözött sonka madzagja, szorítja a levelet. Ez túlöntözésre, vagy túlzott tápanyagellátásra vezethető vissza.

A másik, amikor szinte az összes levél összepöndörödik. Ez esetben nem a gazda a hibás, ezt a pödrődést légköri aszály okozza. Fontos megjegyezni, hogy borongós időben is jelentkezhet a pödrődés, vagyis nem lényeges hogy meleg volt-e vagy sem. Sőt! A legtöbben melegben öntöznek, ezáltal egy sajátos mikroklímát teremtenek a növény légterében. Aztán mikor borongós az idő, az ember hajlamos kihagyni a locsolást, azzal a címszóval hogy: "ma nem volt olyan meleg" vagy "éjszakára biztos esni fog". Na ilyenkor csökken le a páratartalom a növénynél, amire természetes védekezőmechanizmusa azt mondja, "ne párologtass, mert kiszáradsz" A paradicsom igyekszik a lehető legkisebbre csökkenteni a párologtató felületét, ezért bepöndörödik. Fóliás nevelésnél talán többször jelentkezik a jelenség, mert ott még szabályozottabb a mikroklíma, aztán főleg nagy melegekben, mikor a sátrak két oldalát kinyitják, megszűnik a párás mikroklíma, amit a növény megszokott. Ne felejtsük el, hogy a paradicsom párakedvelő növény, kb 70%-os páratartalom a legkedvezőbb a számára. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fajták eltérően reagálhatnak a környezeti változásokra.
Mit tehetünk a pöndörödés ellen? Semmit. Jó eséllyel pár nap után elmúlik. Ha nagyon szeretnénk tenni valamit, öntözzük meg a növényt, de próbáljunk minél nagyobb földfelületet öntözni. A levél permetezését nem szokták ajánlani, de én egybekötném egy gombaölős permetezéssel, és akkor úgy párásítottam, hogy a gombásodástól sem kell tartani. Aki nem biztos benne hogy az ő paradicsomjának a levele is ezért pöndörödik, az tegyen egy próbát. Törjön le egy hónaljhajtást, tegye vízbe, és tegye az éjjeliszekrényre, vagy a fürdőszobába. Ha reggelre kinyílnak a levelek, biztos hogy nincs semmi baja a növénynek.
 Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron