Szappan készítés házilag Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
  2014.08.22. 16:01  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

---
 
Elkészítése:
    350g bármilyen gyógytea vagy kecsketej
    142g NaOH
    a teába vagy tejbe bele a lúg és hűlni hagyni (vigyázat nem lehet fordítva, lúgba tea!!!)
    200g kókuszolaj
    300g pálmaolaj
    350g olívaolaj
    200g napraforgóolaj
    az olajakat 40-45 C-fok közé melegíteni
    összeönteni a két elegyet amikor mindkettő egyforma hőfokú 40-42 C
    ezután botmixerrel addig turmixolni amíg puding sűrűségű nem lesz (1-2 perc) és közben adagolni bele bármilyen illóolajat (10-20 ml) illatnak (pl teafa olaj szuper bele)
    ezután formába önteni, majd másnap kivenni belőle és felszeletelni, ezután már csak min. 8 hetet kell várni a száradásra és használható is.
    Vigyázat a NaOH lúg tehát erősen maró anyag, először érdemes kesztyűben és szemüvegben dolgozni, de később már megy rutinosan nem olyan veszélyes.
    Furának tűnnek az összetevők, de mind beszerezhető gyógynövényes boltokban, inkább a kiszerelésekkel van gond, mert a legtöbb alapanyagból csak 1-2 kg-os adagok vannak. Érdemes összefogni és sokat csinálni többen, mert akkor kb 250 Ft/ szappan (100g-os) a bekerülési költség. No ugye ezeket boltokban jóval 1000 Ft felett adják, itt pedig én döntöm el milyen illatú-színű legyen és mire legyen hatásos.
    Jó kevergetést!
    Amúgy fél óra az egész, a fent leírt mennyiségből 100 g-osra vágva kb 12 db lesz. Ennyi elég egy fél évre egy embernek, persze ha csak mosakodáshoz használja, mert én pl hajat is mosok vele.
 
Martinland
"The dog is the only one in the world who loves you own with you"
Charles Darwin
 


  2017.05.19. 03:32  Hozzászólás
  •   9   
Avatar

---
 
Sziasztok!

Jónak látom ezt a topikot, és tudok egy régi módi igaz történetet!

Az apai nagymamám mesélte, az 50-es évek eleje adták a disznóvágási tilalmat, de a paraszt ezt nem akarta lenyelni! :-D

Az akkori kanász - még én is ismertem a Jánost, akinél az volt a gond, nehezen tanult! - a nyári napon, nagyon meghajtotta a hazatartó disznókat, és a nagymamámhoz már félig a mindkét szemére meghalódott disznó ért!
Más nem volt, kiereszteni a vérét, és akkor még a hűtő nem volt minden háznál, és a kiméréshez fogtak! Gyorsan túladtak a kényszervágta disznón, és ezzel lezártnak látták a gondot!

A 3. napon megjelent a rákosi spion, és rákérdezett a disznóra, mert kaptak fülest! Ekkor bekapcsolt az asszonyi logika, és a ház - magánház - folyosón szikkadó háziszappanra mutatott, itt a disznó! Az a szappan már hetek óta ott várt a sorsára! :-D

Ekkor jött jó a buta hatósági ember ténye, mert nem tudta, a tegnap elkészített szappan, még másnap is langyos!

Ezzel megúszták a meghurcoltatást!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2014.08.24. 17:51  Hozzászólás  Válasz Andrea555 (7) hsz.-re     Olvasás  
  •   8   
Avatar

---
 
Akkor jó bele. Ezt nem tudtam, de ezért írtam is, hogy nem vagyok benne biztos.
 


  2014.08.24. 14:05  Hozzászólás  Válasz Bubus (6) hsz.-re     Olvasás  
  •   7   


---
 
Én már kevertem szappanba ilyen(növények áztak benne) olajat.Teljesen jó a szappanba.
 


  2014.08.24. 13:45  Hozzászólás  Válasz tgwh (5) hsz.-re     Olvasás  
  •   6   
Avatar

---
 
Ha olajban rakod el a körömvirágot akkor körömvirág olaj lesz és nem kivonat és ugyanez másik növényekre is igaz. Viszont szerintem ezek a növényi olajok nem jók a szappanokba keverve. Bár ez nem száz százalék.
 


  2014.08.23. 18:54  Hozzászólás
  •   5   
Avatar

terra alapító
 
Mindenféleképpen össze kéne hozni a témáról egy összesítést, egy leírást. Úgy tudom nem csak alkoholban, hanem olajban is el lehet tenni ezeket, szappanhoz mindenképpen alkohol kell? Majd télen utánaolvasok ezeknek, már régóta érdekel :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.08.23. 18:05  Hozzászólás  Válasz Bubus (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   4   
Avatar

terra alapító
 
Ez teljesen Ok, így szoktam csinálni a télire való echinacea kivonatot is, vagy a vanília kivonatot. Pálinka mindig van a házban, rendszeresen főzetünk, de inni keveset iszunk. Én szoktam ezekre a kivonatokra használni, vagy áfonya ágyaspálinkának, meg szoktam gyógylikőrt gyártani, kicsi lányom szokta hozni hozzá a gyógynövénykeveréket Németországból (svédkeserű keverék). Bár most a férjem azt mondta, hogy a 2013-ashoz nem nyúlhatok, az olyan jó, hogy nem cserélné el skót whisky-re :)
 


  2014.08.23. 17:05  Hozzászólás  Válasz kisveréb (2) hsz.-re     Olvasás  
  •   3   
Avatar

---
 
Én ezt az egyetlen oldalt találtam ahol kiszállítással is rendelhető NaOH, és én is innen szereztem. Egyébként még sok más hasznos dolog is van itt a szappan készítéshez és más egyéb dolgokhoz.:
http://humanity.aruhaz.info/kategoria/s ... kozei.html

A körömvirágos kivonatot pedig úgy kell csinálni, hogy egy befőttes üveget lazán tele tömsz a körömvirág vagy akármilyen másik növény virágjával és felöntöd valamilyen erős alkohollal. Például pálinkával. Ezután jól lezárod és egy viszonylag meleg helyen (kb.20 °C) 14 napig vagy még több ideig állni hagyod. Utána le kell szűrni és kész is az alkoholos kivonat vagy más néven tinktúra. De nem muszáj ezzel csinálni a szappant. Biztos lehet kapni körömvirág illóolajat a bioboltokban vagy csinálhatsz belőle teát is amit úgy kell felhasználni szappanhoz ahogy martinland írta.
 


  2014.08.23. 13:41  Hozzászólás  Válasz martinland (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   2   
Avatar

terra alapító
 
NaOH-t honnan vesztek? Biobolt? És pl körömvirágból hogyan lehetne olyan kivonatot készíteni, ami használható?
Én nagyon szeretem a natur szappanokat, tavaly Görögországból annyit hoztam (ott 1 -2 Eur az ára), hogy még mindig van belőle, pedig szappant használunk fürdéshez is.
 


  2014.08.23. 13:33  Hozzászólás  Válasz martinland (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   1   
Avatar

---
 
Én eddig egyszer csináltam 5 hónapja és még jó pár darab szappan van ami elég lesz egy ideig. Ez az első széria csak kísérleti darab volt és ezért csak natúr szappanokat csináltam, de ha ezek elfogynak,legközelebb én is keverek bele valamilyen növényi kivonatot. Most levendulára és körömvirágra gondoltam. Egyébként az eljárás hasonló volt nekem is, csak én a leegyszerűsített változatát csináltam meg, minimális hozzávalókkal. Csak vízet, NaOH-t és olívaolajat tettem bele. Így aztán kaptam egy igazán natúr szappant, ami nagyon jól sikerült, és biztos, hogy a jövőben is fogok csinálni. :D
 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég