Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Meggy és cseresznye Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2018.01.14. 15:59  Hozzászólás  Válasz Alibá (822) hsz.-re     Olvasás  
 •   823   
Avatar

 
Köszönöm Ali-bá :) Az Érdi nagygyümölcsűt már régóta szeretném, de sajnos nem sikerült az oltása. Viszont vele kapcsolatban ellentmondó dolgokat olvastam az eltevést illetően ... ezért is volna jó még valami melléje.
A kétéves vessző azért jutott eszembe, mert nálam az egyévesek mindig olyan vékonykák és úgy gondoltam, hogy termő fa átoltásához a vékony oltóvesszők nem lennének megfelelőek.
 


  2018.01.14. 15:24  Hozzászólás  Válasz délkelet (821) hsz.-re     Olvasás  
 •   822   
Avatar

 
"kérdéseim: a csonkolás után a 7-10 cm körüli ágakba milyen oltást javasolnátok? (hasítékolás?, héj alá oltás?...?)
Két éves vessző alkalmas-e oltáshoz?"

A héj alá oltást javaslom több oltócsappal. Alkalmas a két éves is, csak legyen rajta ami rügyes, hogy kihajtson. (Én egy évest használnék.)
Az Érdi naggyümölcsűt javaslom: "Gyümölcse különlegesen tetszetős, mérete nagy vagy igen nagy (6-7 g), a megszokott meggyíznél kevésbé savas."
 


  2018.01.14. 14:23  Hozzászólás
 •   821   
Avatar

 
Én is kérdeznék valamit: már régóta tervezem a két korai Pándy-m átoltását. A meggyek terén abszolút tájékozatlan vagyok, csak egy támpontom van, mégpedig a Meteor korai fajta. Annak a gyümölcsét érett állapotban (ha a rigók és a seregélyek engedik) szívesen fogyasztom, mert inkább édes, mint savas. Hasonló fajtákat keresnék az átoltáshoz. Amik a leírások alapján szóba jöhetnének:
- Érdi jubileum
- Érdi nagygyümölcsű
- Debreceni bőtermő
Mi a véleményetek a választottakról? Elsősorban tehát az édeskésebb jelleg volna a fontos, persze nem volna rossz, ha nem lennének különösen fogékonyak a moníliára sem. Mivel kombifában gondolkodom, lehetne köztük friss fogyasztásra alkalmas fajta is, de azért előnyt élveznének azok, amelyek eltevésre lenének jók.
További kérdéseim: a csonkolás után a 7-10 cm körüli ágakba milyen oltást javasolnátok? (hasítékolás?, héj alá oltás?...?)
Két éves vessző alkalmas-e oltáshoz?
Köszönöm előre is :)
 


  2018.01.14. 12:47  Hozzászólás
 •   820   
Avatar

 
Szeretnem megkerdezni, van-e itt valakinek tapasztalata a Paulus (Pal) ontermekeny, valamint a Regina cseresznyekkel? Ennek a kettonek hagytam meg helyet a kertben.

Az osszel ultettem egy Bigarreau Burlatot, egy Germersdorfi 45-ot meg egy Alex-et. Akad par tajfajtam is ugy mint Korai rozsaszin cseresznye, Sztanai orias, Regi ropogos, Kesoi fekete es Feher cseresznye. Ez utobbiak egyike sem termett meg, de talan iden eloszor, latok mar rajtuk viragrugyeket. :)
 


  2017.11.12. 09:31  Hozzászólás  Válasz CAMROM (818) hsz.-re     Olvasás  
 •   819   
Avatar

 
Ha vársz néhány hónapot a kiszedéssel, akkor feruárban levágod a cseresznyét, bezacskózod, hűtőbe teszed, aztán márciusban oltasz belőle. (Esetleg ugyanez már januárban, csak akkor többet kell kibírjan a kis cserkü.) (((Esetleg még előbb, de egyre rizikósabb, hogy kibírja-e?)))
 


  2017.11.11. 21:36  Hozzászólás  Válasz Alibá (817) hsz.-re     Olvasás  
 •   818   
Avatar

 
Tavaly vettem a kis cserkót csakhogy úgy kaptam a traktor végigment a törzsén, gyanús volt, hát gyorsan szemeztem róla az öreg meggybe chippel.
Aztán a csemete persze nem élte túl a csúnya sérülést viszont a meggyfán él az ágacska. Most ki akarom dobni az öreg Meteort, mert mindig elfagy vagy elhordja a rigó és különben is beteges. Jó lenne valahogy átmenteni a cseresznyét.
 


  2017.11.11. 00:26  Hozzászólás  Válasz CAMROM (816) hsz.-re     Olvasás  
 •   817   
Avatar

 
Nagy fa a meggy vagy kicsi? Ültesd el a fát.
 


  2017.11.10. 20:47  Hozzászólás
 •   816   
Avatar

 
Kiszedek most az őszön egy meggyet, ezen van egy cseresznye oltás, kb 30 centis ágacska. A kérdés az, ezt valahogy meg tudnám menteni tavaszig?
Vermelés, hűtő valamelyik esélyes?
 


  2017.11.09. 23:40  Hozzászólás  Válasz silvanus (814) hsz.-re     Olvasás  
 •   815   


 
Küldtem privátot.
 


  2017.11.08. 21:34  Hozzászólás  Válasz Szeri (812) hsz.-re     Olvasás  
 •   814   


 
Igen, érdekel!
 
silvanus


  2017.11.08. 18:23  Hozzászólás
 •   813   


 
A Várkonyi cseresznyét ismeri valaki?
https://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/cseresznye.html

Várkonyi (Cerise de Várkony-Várkonyer Kirsche):
Őseredetű magyar cseresznyefajta, mely a Baranya vármegyei Várkony községből származik. A várkonyiak túlnyomó mennyiségben magról szaporítják.
Június közepe-július eleje közötti időben érik. Többnyire igen nagy, elsőrendű piaci és gazdasági és csak néha elsőrendű csemegefajta. A nagyban való elterjesztést már azért is megérdemli, hogy nem férgesedik.
Gyümölcse némileg tompakúpos, két oldalán ellapított; hosszanti átmérője jóval meghaladja a szélességét. Vágánya csak az árnyékos felén szembetűnő, napos oldalán többnyire elsekélyesedő. Kocsányürege széles, tányérszerűen ellaposodott. Szára középhosszú, nem nagyon vastag, zöldesbarna színű, mindkét felén bunkósan végződő. Héja meglehetősen vastag, sima, fénylő, világos kárminpiros, melyből a sárga alapszín csak az árnyékos oldalon csillámlik elő. Húsa világos-sárgás színű, leves, kemény, ropogós, savanykásan édes, kevéssé fűszeres, kellemes ízű. Magja aránylag kicsiny, két oldalán ellapított, szélesen barázdált tarajú, több részén sima, fahéjszínű.
Fája egészséges, korán és bőven terem. Koronája ritkás, szétálló, gyér lombozatú, szomorúfűzfa módjára lehajló vesszőkkel.
 


  2017.11.06. 22:36  Hozzászólás  Válasz silvanus (811) hsz.-re     Olvasás  
 •   812   


 
Olyat tudnék írni, amelyik postáz szabadgyökeres oltványt a fajtából, ha érdekel...
 


  2017.11.06. 20:56  Hozzászólás
 •   811   


 
Nyíregyháza és Debrecen körzetében tudtok beszerzési forrást Feketics meggy csemetére?
Köszönöm előre is a válaszotokat!
 
silvanus


  2017.11.05. 19:33  Hozzászólás  Válasz dula (809) hsz.-re     Olvasás  
 •   810   
Avatar

 
Én a Vegát ajánlanám.
 


  2017.11.05. 19:29  Hozzászólás
 •   809   


 
A nem piros cseresznyék közül melyeket érdemes ültetni?
Találtam olyat,hogy Van,Vega, Bigarreau Napolen.
Sárgák közül? Imperiale,Dönnissens Gelbe,Borostyán,Hólyag,Cserszegi?
Friss fogyasztásra esetleg befőttnek.
 


  2017.10.31. 14:45  Hozzászólás
 •   808   


 
Érdemes lehet a Mecsekbe ezen cseresznyetájfajtákat ültetni: Solymári politúr,Solymári gömbölyű,Pomázi hosszúszárú,Gyöngyösi szívcseresznye, Szomolyai (fekete,rövid,-hosszúszárú )

Vagy ez a tájfajta ültetés most felkapott dolog lett és keressek helyett világ és magyar nemesítésű modern fajtákat ha termést is szeretnék?
Valahol azt olvastam,hogy a cseresznye nem tartozik a környezetükre kényes fajták közé.
 


  2017.09.25. 15:05  Hozzászólás  Válasz csehrigo (806) hsz.-re     Olvasás  
 •   807   


 
Tudod erről az jut eszembe, mikor 80-as évek közepén falurádióba hallottam egy riportot, a téesz elnök óriási felfedezéséről, hogy a kukorica szárat meglehet etetni a szarvasmarhákkal. Ezért kitüntetést kapott, holott a parasztemberek ezt már több száz éve alkalmazták.
Ez a Pipacs 1 nem más, mint a 90-es évekbe termelésből kivont "Egri, vagy Pipacs megy" irtó savanyú, de bőtermő, Nálunk az egyik termelő megpróbálta újra hasznosítani, de nem járt sikerrel, pedig mellette még kereskedő is. Ez megint a nesze semmi fogd meg jól esete a kutatók pénzköltésére, és nem a nemesítésre.
 


  2017.09.25. 13:23  Hozzászólás
 •   806   


 
https://www.agronaplo.hu/hirek/szupermeggyet-fejlesztettek-ki-a-magyarok

Erről ki mit tud?
 


  2017.08.12. 00:30  Hozzászólás  Válasz gergerg (801) hsz.-re     Olvasás  
 •   805   


 
Szia Gergerg!

Én sem simfölöm a boltost, amiket eddig adott, azok jók voltak. És ahogy írod, valóban, a fa tél végén kapott 3 lemosó permetezést, egy mészkénléset, kettő olajos rézként, merthogy elmondta, hogy a réz a gomba ellen kell, az olajos rézkén a baktériumok, és a gombák ellen való. Elég gondosan ügyeltem rá, hogy mindenhova jusson. Aztán azt tanultam, hogy adjak egy Chorust a virágzás elején, egyet a közepén, és egyet a végén. A harmadikat keverjem Mospillával, mert az a szúrólegyek ellen is jó lesz. Ez is megvolt. Aztán még egy Mospillát kapott, mert a bodza virágzás idején azok a fekete tetvek eléggé elszaporodtak, na nem a meggyen, de a margarétára jutott belőlük. Termett is a fa, a termés is jó volt minőségre, sütik, meg a mélyhűtő nyelte el. Bár ha jól emlékszem Anya néhány kis üveg lekvárt is készített belőle. Aztán egyszer csak gyorsan olyan lett, mint amit megmutattam. Ha monília, ha más, valamit tenni kellett. Örültem, és most is örülök Jana11 és Délkelet javaslatainak, logikailag ennyi információból amit láttak hibátlannak és logikusnak tartom, legfőképp pedig semmit nem veszíthetek vele, csak nyerhetek. Úgy érzem, igazából optimalizálták a tennivalókat, és arrafelé tereltek, hogy ne cifrázzam, a legfontosabbal törődjek, hogy a fa életben maradjon. (Oszt ha a Böske nem keveri össze az átkot az áldással, így is lesz, mert még van benne élet.)
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.12. 00:13  Hozzászólás  Válasz csarli1 (800) hsz.-re     Olvasás  
 •   804   


 
Szia Csarli1, szóltam már neki, tudom a mobilját! :) Én megbízom Jana11 és Délkelet tanácsaiban, és teszem, amit javasoltak. Remélem működni fog a dolog, és élni fog a fa! Ha nem, az hétszentség, hogy a Böskével ültettetek újat, mert akkor nem áldást, hanem átkot mondott! :)
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.11. 10:41  Hozzászólás  Válasz csarli1 (802) hsz.-re     Olvasás  
 •   803   
Avatar

 
Igen, persze, a kereskedő eladni akar, bár én néhol pont az ellenkezőjét tapasztalom, hogy a legócskább szereket akarják rámsózni.
Jelen boltos, teljesen jó tanácsokat adott kivéve most, egy bevitt levél alapján. Ő igazából boltos, nem tanácsadó, tehát azt kellene csak kérdeznie hogy mit kér a vevő, ehhez képest a lgtöbb boltos ad tanácsot, 80%-ban jót. Persze nem neked, hanem a teljesen amatőr kiskert tulajdonosoknak akik fagykárnak nézik a moniliát a barackon, csodálkoznak a fitoftórán, és háborognak hogy nincs bi58 pedig az mindenre jó. Nekik egy egyszerű boltos gyakorlatilag az életüket menti meg ha legalább az alap dolgokban segít nekik. Aztán hogy kinek mi számít alap dolognak... az már tudásszint kérdése.

Az egyik kollégám nekem az almát hurcolássza hogy mondjam meg miért potyog le neki, mivel permetezze meg. Na neki biztos segített volna egy boltos tudása is, ha időben érdeklődik, és elmeséli hogy minden évben lepotyog az almája. Te tudhatod a legjobban hogy sokszor neves szakemberek is téves diagnózist állapítanak meg, akkor a boltostól se várjunk el többet. Szerintem amennyit tudnak, annyit megtesznek hogy segítsenek.
 


  2017.08.11. 10:15  Hozzászólás  Válasz gergerg (801) hsz.-re     Olvasás  
 •   802   


 
Amit leírtál, azzal egyetértek veled, a boltosról csak annyit, hogy neki minden eladó és minél drágább a szer annál nagyobb a haszna. :dejo: :dejo:
Monília laxa tavasszal fertőz és a virágon keresztül, ez okoz veszőpusztulást. Monília fructigena gyümölcsöt fertőzi, de hogy fertőzni tudja mechanikai sérülésnek kell lenni, ez lehet moly is. A monília fructicola ennek a fajnak nem kell mechanikai sérülés, légzőnyíláson, valamint a szőrök talpazatán is bejuthat az őszibarackba. Ez a monília faj jelenleg még Magyarországon nem okozott fertőzést.
 


  2017.08.11. 09:55  Hozzászólás  Válasz csarli1 (800) hsz.-re     Olvasás  
 •   801   
Avatar

 
Azért ne ássuk el a boltost, a tavaszi ajánlatai végülis jók voltak, mondhatni a moníliától meg is védte a fát. A mostani Chorus viszont valóban tök fölösleges volt, és persze hatástalani is, mert hogy bár ránézésre akár a monilia is lehetne a bűnös, de ha végignézzük a kórtörténetet akkor aligha, mert:

-Mondhatni tökéletes védelmet kapott tavasszal, vagyis nem lenne szabad semmilyen, pláne nem ekkora monilia kárnak lenni rajta
-Termett. Az a fa ami a moníliától így néz ki, az nemigen terem.
-Amelyik fát a monilia ennyire fertőz, az már virágzás után látszik.
-Nincsenek száraz ágak, viszont ha egy fát monilia visz el, az tele van száraz ágakkal, és mézgával.

A csonkolás annyira nem nagy baj, ha törnek elő új hajtások (bízzunk benne) akkor legalább tud bele jó sok fajtát oltani tavasszal. Addigra kitanítjuk neki a módját, fajta mag van bőven ezen a fórumon. Akár 1-2 gyengébb növekedésű cseresznyét is tehet bele.
 


  2017.08.11. 06:10  Hozzászólás  Válasz Spoli (774) hsz.-re     Olvasás  
 •   800   


 
Sztigmina, moníliánál nem csak levél tünetek vannak, hanem ágelhalás is. Ez egy csonthéjas betegség, aránylag elég könnyű védekezni ellene Signummal.
Ilyenkor már nincs mit tenni, csak várni a tavaszt. Nagyon kár volt hozzá nyúlni, mert egy jelentős stressz melé okoztál még egy nagyot a csonkolással.
Most a tavaszvárás mellett lehet szólni a cigány Böskének, hogy mondjon rá egy áldást.
 


  2017.08.10. 23:48  Hozzászólás  Válasz délkelet (798) hsz.-re     Olvasás  
 •   799   


 
Köszönöm a jótanácsot, és hát igyekszem, remélem menni fog!
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.10. 00:02  Hozzászólás  Válasz Spoli (797) hsz.-re     Olvasás  
 •   798   
Avatar

 
Fölösleges Spoli, inkább ősszel és tavasszal lemosó permetezés és jövőre jobban kell vigyázni a moníliára :)
 


  2017.08.09. 23:48  Hozzászólás
 •   797   


 
Abból gondolom, hogy a fa él, hogy a levágott ágak keresztmetszete az alábbi módon néz ki, még a kicsi ágaké is:


Meggyág élő.JPG
------------------------
Megtekintve 4094 alkalommal.A magam egyszerű mérnök logikájával úgy gondolom, hogy ha a fa nem élne, nem lenne képes a nedvességet felhordani 3-3,5 méter magasra. Így aztán egyelőre bízom benne. Vittem ma is neki 50 liter vizet, szépen belocsoltam, szivárogjon le. Rajtam nem múlik, meglátjuk. (Azt nem tudom, hogy körülötte a talajt kell-e fertőtleníteni, és ha igen, mivel lehet?) .
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.07. 23:17  Hozzászólás  Válasz Jana11 (795) hsz.-re     Olvasás  
 •   796   


 
Köszönöm Jana11, és köszönöm Délkelet! Bármi fejlemény is lesz, mindenképpen beszámolok róla!
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.07. 10:21  Hozzászólás  Válasz Spoli (793) hsz.-re     Olvasás  
 •   795   


 
Spoli, ahogy délkelet barátom is írta, ez már a megfelelő méret. Innen számítva ha a fa élni akar, megkapta a megfelelő segítséget. Ha nem, akkor
teljesen mindegy, mit teszünk vele. Volt rá példa a gyakorlatomban erre is, arra is. Mindenképpen szurkolok neked is és a számodra kedves fának is.
Amennyiben lesz pozitív fejlemény, új hajtások, szívesen látjuk és olvassuk, nekünk is öröm, ha egymást segítve jó dolgok történnek a fórumon.
 


  2017.08.06. 23:08  Hozzászólás  Válasz Spoli (793) hsz.-re     Olvasás  
 •   794   
Avatar

 
Szépen visszavágtad...remélhetőleg jövőre csak az lesz a gondod, mely vesszőket hagyd meg a koronaágaknak. Ha így lesz, akkor már a 10-15 cm-es kis hajtásoknál el lehet kezdeni a válogatásokat. Bízzunk benne, hogy így történik :)
 


  2017.08.06. 22:58  Hozzászólás  Válasz Jana11 (791) hsz.-re     Olvasás  
 •   793   


 
Szervusz Jana11, és szervusztok!

Szóval megpróbáltam rendesen, így sikerült. (Meglehet még alacsonyabbra kellett volna, de hát ez már azt hiszem így marad.) Nincs 70 centinél hosszabb ág, fagéllel az összes vágás "kacorolás" meg simítás után lekenve, öntözöm, ahogy írtad, és rábízom a többit a természetre. Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Meggyfa visszavágott1.JPG
------------------------
Megtekintve 4074 alkalommal.Meggyfa visszavágott2.JPG
------------------------
Megtekintve 4074 alkalommal.

 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.04. 23:55  Hozzászólás  Válasz Jana11 (791) hsz.-re     Olvasás  
 •   792   


 
Rendben van Jana11, értettem, és igazad van, sajnálom, sajnáltam. De megteszem, mert belátom, hogy igazad van. (Beláttam én eddig is, csak sumákoltam vele, hátha így is jó. De ha nem jó, és megtisztelsz vele, hogy szólsz, akkor nincs mese, úgy teszek, ahogy mondod!)
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.04. 07:44  Hozzászólás
 •   791   


 
Spoli, még abból a 140 cm-es hosszú ágakból csinálj 70 cm-est. Magyarul még minden ágat, és a vezért is felezd meg.Tudom hogy sajnálod, én is azt tenném, de ez most drasztikus beavatkozás kell hogy legyen, a gyökér munkáját meg kell könnyítenünk, illetve az alvó szemek erőteljesebben
hajtanak ha még életképesek. Ezek után föltétlen kend le fasebkezelővel a kiszáradás ellen. A permetezés a még fán lévő kórokozók ellen kellett nagyon, az öntözővízbe tett nitrogén és foszfor a generatív fejlődést segíti.
 


  2017.08.03. 23:36  Hozzászólás  Válasz Jani71 (789) hsz.-re     Olvasás  
 •   790   


 
Köszönöm szépen a választ, így teszek. Fagél még van is idehaza, ha nem elég, veszek, és használom!
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.03. 08:04  Hozzászólás  Válasz Spoli (788) hsz.-re     Olvasás  
 •   789   


 
Szükséges. Fagél vagy Biocera. A vágásfelületet érdemes egy jó éles kacorral simára faragni.
 


  2017.08.03. 00:14  Hozzászólás  Válasz Spoli (787) hsz.-re     Olvasás  
 •   788   


 
És van még egy kérdésem, ha valamelyikőtök erre járna: A fűrészelések nyomát úgy gondolom be kell kenni ilyen fasebtapasszal, illetve fagéllel, azt hiszem annak nevezik. Szoktam használni, csak a nevét nem tudom. Ez ugye szükséges, akkor is, ha meg van a fa permetezve lemosásszerűen?
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.03. 00:11  Hozzászólás  Válasz imre53 (786) hsz.-re     Olvasás  
 •   787   


 
Hát Imre53, ez a csirkés példád elég plauzibilis, igencsak elmosolyodtam, telitalálat! Valóban, meglehet, hogy itt a hiba. Hát mindegy, én ma megküzdöttem avval, amit Délkelet javasolt, nem vagyok benne biztos, hogy teljesen jól - úgy tűnik vannak hosszabb ágak is, nem tudom maradhatnak-e - kb.140 centisek alul - de vágni még tudok belőle, visszaragasztani már nem érdemes. Azt is tettem, és teszem, amit Jana11 javasolt, permeteztem, öntözöm, úgyhogy küzdünk, mint malac a jégen. (Csakhát jég sehol, maradt a malac személyemben.. :) )

Meggyfa 2017 aug 2.JPG
------------------------
Megtekintve 4067 alkalommal.

 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.02. 10:15  Hozzászólás  Válasz Spoli (785) hsz.-re     Olvasás  
 •   786   


 
Olyan ez, mint az állatvilágban a tápos csirke és a tanyasi csirke közötti különbség. A természetes körülmények között élő élőlényeknek megvan a sajátos mikrokörnyezete. A kártevők és kórokozók természetes ellenségei itt el tudnak szaporodni és megvédik az adott élőlényt, pl. a Te cseresznyefádat. Természetesen nem minden fa képes erre a teljesítményre. A természetes szelekció eredményeként csak a legéletképesebb egyedek maradnak fent.
A nemesítő házak csak néhány tulajdonságra koncentrálnak. Legyen a gyümölcs szép piros, nagy, édes stb. A betegségekkel szembeni ellenálló képesség csak koncentráltan igaz. Jól példázza az egyik német nemesítésű szilvafám: Sharka vírusra nem érzékeny, de több gombabetegség sanyargatja, ha nem permetezem. A biotermesztés sem azt jelenti, hogy magára hagyjuk a növényt és csak a termést kell leszüretelni....visszatérve a csirkepéldára, ha 100 hibridcsirkét szabadon engednénk a pusztában, akkor csak néhány egyed maradna életben. abból viszont nem ennénk csirkepörköltöt, mert nem tudnánk megfogni.
 


  2017.08.01. 23:54  Hozzászólás  Válasz Spoli (780) hsz.-re     Olvasás  
 •   785   


 
Szóval! Nem vagyok már egy mai darab, ez sejthető. Úgy 42 éve kerültem ide, ahol most lakom, ez a főváros peremkerülete, suburb, ahogy a művelt japán mondaná angolul, családi házas övezet, vagy sznobéknál kertváros. A ház előtt volt három fa, egy meggyfa, egy ropogós cseresznye fa, és egy fekete cseresznye fa, mi úgy neveztük, hogy cigánycseresznye. Mindhárom fa bőven termett, jóízű gyümölcse volt, és sok. Veszély őket a kéretlenül jelentkező szüretelőktől érhette volna, de a nejem nagymamája a Dédimama kiállt a seprővel a kapuba már hajnalban, és elég hangos asszony volt ahhoz, hogy ne menjen más a fára, mint akit ő akart! Mindegyik fáról legalább 30 kiló, vagy 40 kiló gyümölcsöt szedtem le a teljes érési időszak alatt, a 3 kilós kosárral legalább 10-10 kosárral. A Dédi meg eladogatta a szomszédságnak, kivéve amit megettünk, vagy befőtt lett.

Ezek a fák akkor kb. 20 éves fák voltak, az ötvenes évek közepén kerültek a ház elé, hogy ki által, azt már nem tudom, és a Dédi, vagy a Mama már nem tudja megmondani. Azon kívül, hogy a fákról leszedtem a gyümölcsöt, és ősszel összesöpörtem a leveleit egyéb dolgom az ég világon semmi nem volt velük! Így ment ez hosszú-hosszú éveken át, még utána is, hogy a Dédi legfeljebb a mennyország kapujából seprűzhette a kéretlen szedegetőket. Aztán a meggyfát január 1 én egy hóviharos szél rádöntötte a szomszéd bácsi tetőjére, a fekete cseresznyefát szintén egy vihar törte derékba, a legutolsó - úgy 40 éves kora táján a ropogós cseresznye volt, ami egy szélrohamtól rádőlt az alatta álló kocsinkra, de nagyon nem törte meg.

Amikor az udvarba ültettem egy cseresznyefát, tágra nyílt szemekkel csodálkoztam, amikor mondták, hogy ezt permetezni kell. Én azelőtt 20 évig soha nem permeteztem cseresznyét, de ennek ellenére termett, és még ráadásul kukacos sem volt, talán csak 100 szemből 1. De hát ha mondták, át permeteztem. Sok sok évig - kb. 10 évig - szépen is hozott, nagyra nőtt - tán 9 méter magas is lett - majd két év alatt kinyiffant, pont olyan tünetekkel, mint ez a meggyfa. és én nem értettem, és most sem értem, hogy tulajdonképpen hogy a viharba lehet ez? Szórom rá előírás szerint amit javallanak, akkor, amikor javallják, és egyszer csak bakfitty! Az öreg, a viharok által kitört régi fáink pedig anélkül, hogy bármit csináltunk volna velük, több tíz évig hozták a bőséges, és jó termést az utcán, a ház előtt. Mert az rendben van, hogy én nagyon hülye vagyok, és teszem azt semmit nem csinálok jól, de az biztos, hogy negyven évvel ezelőtt is tök hülye voltam, ha ma az vagyok, és cseresznye, meg meggy termett rendesen, és a fa is szép volt. Tényleg nem tudom hogy a viharba van ez! Annyira balfék nem lehetek, hogy a fák a saját kardjukba dőljenek miattam! Érti ezt valaki? Mert én nem.
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.01. 23:53  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (783) hsz.-re     Olvasás  
 •   784   


 
Köszönöm szépen, megjegyzem, beszerzem máshonnan, nem ettől a boltostól!
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.08.01. 23:40  Hozzászólás  Válasz Spoli (782) hsz.-re     Olvasás  
 •   783   
Avatar

 
Én éppen ma vettem a gazdaboltban itt nálunk.
Volt a pulton egy rakással, ahonnan elvette.
Valahol 1500.- Ft körül volt az ára, mást is vettem, nem emlékszem pontosan. :)

20170801_233700[1].jpg
------------------------
Megtekintve 2799 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2017.08.01. 23:27  Hozzászólás  Válasz Spoli (780) hsz.-re     Olvasás  
 •   782   


 
No! Hát a boltos nem tudott Cuproxatot adni, azt mondta, az már nincs. (Nem hiszem el neki, de mit tehetnék). Adott rézoxidkloridot, az tudom, hogy az jó a gombabetegség ellen, hát elfogadtam, de nem adom még fel a Cuproxatot sem.

Permet1.JPG
------------------------
Megtekintve 2800 alkalommal.Permet2.JPG
------------------------
Megtekintve 2800 alkalommal.Holnap reggel nekiállok, és hát mentem, ami menthető.
De motoszkál bennem egy kérdés, a következő hozzászólásban megírom, ha valaki tudja rá a választ, örülnék, ha felvilágosítana. Kösz.
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.07.29. 23:18  Hozzászólás  Válasz alex (777) hsz.-re     Olvasás  
 •   781   


 
Köszönöm Alex a tapasztalat elmondását, megerősítettél a dologban vele, szeretném megmenteni, mert az alapelvem - ebben is - hogy amíg esély van, addig küzdeni kell, sőt, még sokszor akkor is, ha már nincs, mert vannak még csodák.. (Igaz, a kapusunk is ezt mondta a kilencedik bekapott gól után, de akkor is.. )
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.07.29. 23:15  Hozzászólás  Válasz délkelet (776) hsz.-re     Olvasás  
 •   780   


 
Wow...Köszönöm Délkelet, Ez nagyon jó! Kombinálom Jana javaslatával, mert az a helyzet, hogy bárhol megcsíptem az ollóval az ágvéget, még volt benne élet, ha csak azt néztem volna, akkor semmi gond. De ez így akár meg is mentheti a fát magát, vagy legalább is adhat neki egy esélyt, hogy kisebb energiát kell arra fordítania, hogy helyre jöjjön! Ez jó, köszönöm, ezt is megteszem. Magam teszem, mert azért az ágak csonkolásához, és erős visszavágásához nem kell láncfűrész. Köszönöm, láncfűrész elnapolva, mindenképpen beszámolok majd arról, hogy mi történt.
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.07.29. 23:10  Hozzászólás  Válasz Jana11 (775) hsz.-re     Olvasás  
 •   779   


 
Amit tehetsz, hogy a gyökerén át, azaz csurgójában gyakran öntözöd, egy kis nitrogén tápanyag bevitel is szóba jöhetne, 10 liter vízhez számítva
2-3 dkg. Egy alkalommal legalább 30-40 liter öntözővíz kellene A száraz tetejét lemosatni egy permetezéssel, Cuproxat 25-30 mililiter/10 liter víz, de csak késő este vagy kora reggel. A többi dolog a természet döntése.


Köszönöm szépen Jana, szerettem ezt a fát, megpróbálom. Valóban, én nem értek a kerthez, és csak nagyon keveset tudok belőle, jószerint azt, amit a nagyapámtól, és a szomszéd bácsitól láttam, de az bizony régen volt, ők már messze égben kertészkednek. Köszönöm a tanácsot és a magyarázatot, ha nincs is sok remény, azért megpróbálom!
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.07.29. 23:10  Hozzászólás  Válasz Jana11 (775) hsz.-re     Olvasás  
 •   778   


 
Amit tehetsz, hogy a gyökerén át, azaz csurgójában gyakran öntözöd, egy kis nitrogén tápanyag bevitel is szóba jöhetne, 10 liter vízhez számítva
2-3 dkg. Egy alkalommal legalább 30-40 liter öntözővíz kellene A száraz tetejét lemosatni egy permetezéssel, Cuproxat 25-30 mililiter/10 liter víz, de csak késő este vagy kora reggel. A többi dolog a természet döntése.


Köszönöm szépen Jana, szerettem ezt a fát, megpróbálom. Valóban, én nem értek a kerthez, és csak nagyon keveset tudok belőle, jószerint azt, amit a nagyapámtól, és a szomszéd bácsitól láttam, de az bizony régen volt, ők már messze égben kertészkednek. Köszönöm a tanácsot és a magyarázatot, ha nincs is sok remény, azért megpróbálom!
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2017.07.29. 17:28  Hozzászólás  Válasz délkelet (776) hsz.-re     Olvasás  
 •   777   


 
Nekem tavaly ilyenkor hasonlóan nézett ki egy meggyfám. Pontosan azt csináltam vele amit Délkelet javasolt. Az idén szépen kihajtott a rejtett rügyekből és láthatólag egészséges. Van rajta 8-10 db 60-70 cm-es hajtás. Ezekből szeretném újra kialakítani a koronát.
 


  2017.07.29. 16:47  Hozzászólás  Válasz Spoli (774) hsz.-re     Olvasás  
 •   776   
Avatar

 
Szerintem is elég reménytelen a dolog, lehetne szólni annak a láncfűrészesnek. No azért nem a föld felszíne fölötti fűrészelésre gondolok, hanem a vázágak alapos csonkolására, úgy 50-100 centire a törzstől (amit persze magad is el tudsz végezni nyilván). Ha van élet a fában, akkor a rejtett rügyekből ki fog fakadni és ismét teljes értékű fa válhat belőle. Ha nem, jövőre ráérsz kivágni.
Azért jó lenne, ha nálamnál tapasztaltabbak megerősítenének abban, hogy jó tanácsot adtam-e vagy sem :)
 


  2017.07.29. 16:36  Hozzászólás  Válasz Spoli (774) hsz.-re     Olvasás  
 •   775   


 
Spoli, túl sok remény nincs, de azért ne vágd ki még most ősszel, meg kellene várni a következő év tavaszát. Szóval a korai lombvesztés a meggynél és cseresznyénél is, ha szüret után
nem foglalkoznak vele, vagy a következő évi termés rovására vagy a fa kimeneteléhez vezet. Jobb lett volna, ha itt kérsz segítséget, nem
a boltosnál, szívesebben és talán jobban is segítettünk vona. A Chorus jó-jó, csak nem erre való és nem ekkor. Amikor a gombás típusú fertőzések nagyon megtámadnak egy fát, nem a csilli-villi
hangzatos szerek tudják azokat blokkolni, hanem szinte egyedül a réz tartalmú kontakt szerek, egy jobb felszívódó szerrel kombinálva, alaposan, szinte
lemosásszerűen 2-3 naponta és legalább kétszer. A Chorus a kora tavaszi szakasz hűvösebb időben is ható gombaölő szere, de nem nagyon vagyok
vele hatástartamban akkor sem megelégedve, ezért már vagy három éve nem is használom.
Amit tehetsz, hogy a gyökerén át, azaz csurgójában gyakran öntözöd, egy kis nitrogén tápanyag bevitel is szóba jöhetne, 10 liter vízhez számítva
2-3 dkg. Egy alkalommal legalább 30-40 liter öntözővíz kellene A száraz tetejét lemosatni egy permetezéssel, Cuproxat 25-30 mililiter/10 liter víz, de csak késő este vagy kora reggel. A többi dolog a természet döntése.
 


  2017.07.29. 16:19  Hozzászólás
 •   774   


 
Meggy. Legalább is egy hónapja annak látszott.
Van (volt?) egy meggyfám. Nem tudom milyen fajta, nem jegyeztem meg, olyan 10 éves talán. Hozott, hozogatott, csak úgy magától, mert hát a permetezésen kívül sok egyebet nem alakítottam rajta, nem lévén tudásom hozzá. De az idén is hozott kb. 6-8 kilót, szerettük. Tavasszal, tél végén kapott 2 lemosót, virágzásnál elején, közepén és a végén Chorust, kapott Mospillát - a boltos adja az instrukciókat, őt faggatom meg, mit is adjak neki - a gyümölcs jó volt, ha nem is túl sok.
Most azaz július 29-én ilyen. (lásd alább). Három hete elvittem az akkor még félzöld levelet a boltoshoz, azt mondta monília. Kapott még Chorust, de nem használt. Az ágai nem szárazak, a vékony ágak sem, belül zöld, és szívós. Kérdésem az lenne hozzátok - ha tudtok ezügyben tanácsot adni - hogy már az idén szóljak a láncfűrészesnek, vagy várjam meg a Tavaszt, hátha csoda történik? Kösz a figyelmet!

Meggyfa 2017 július 28.JPG
------------------------
Megtekintve 2875 alkalommal.

 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Crawler] Mozilla/5.0 (compatible; Googlebot/2.1; +http://www.google.com/bot.html) valamint 0 vendég