Elmélkedések az eddigi gyümölcstermesztő tevékenységemről .. Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2017.12.30. 12:38  Hozzászólás
  •   0   


---
 
ELMÉLKEDÉSEK AZ EDDIGI GYÜMÖLCSTERMESZTŐ TEVÉKENYSÉGEMRŐL, ILLETVE A TERVEIMRŐL A KÖZELJÖVŐBEN.

Google Earth: - atifoci2 birtok
... elméletileg megmutatja hol is ga/rá /zdálkodok :)


Elöljáróban talán annyit, hogy még mindig a kedvenc hobbim a gyümölcsökkel való foglalatoskodás, de az idei év ...és talán az eddigi tevékenységem is...némileg megváltoztatta a gondolkodásomat, az elképzeléseimet. Az elmúlt 20-25 évben sokat tanultam, de sok minden van amit képtelen voltam megtanulni, leginkább a tanító hiánya miatt. Sajnos hiába olvastam el eddig is sok szakkönyvet, rengeteg cikket sok mindent nem tudtam átültetni a gyakorlatba, mert nekem az jobban érthető, amit gyakorlatban bemutatnak nekem ...nem telefonon, nem e-mailben, hanem közvetlenül, élőben.Így aztán rengeteg hibát követtem el az elmúlt időszakban...de ez most mellékes :)
A „ kisregényhez „ magyarázatként még annyit, hogy a leírtak kizárólag az én véleményemet tükrözik, az én lehetőségeim, tudásom fényében ...csak hogy elkerüljem az olyan hozzászólásokat, hogy ez így vagy úgy jobb lett volna stb.

Az írásaim továbbra is megtalálhatók, csak a kinézete kicsit megváltozott ...
Kép

...s végül:
    sem ez az iromány, sem a gyűjtemény nem jöhetett volna létre a sok jószándékú, segítőkész kertbarát nélkül, NÉLKÜLETEK...ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki hozzájárult mindehhez. :)

Eddigi működésem képekben: http://indafoto.hu/atifoci/collections
ITT EMLÍTENÉM MEG, HOGY AZ ÍRÁSAIMAT FOLYAMATOSAN SZERKESZTEM, JAVÍTOM MAs SZINNEL A TÉNYLEGES VÁLTOZÁSOK ILL. AZ ELKÉPZELÉSEIM TÜKRÉBEN...!
 
 


  2018.05.10. 14:40  Hozzászólás  Válasz Alibá (29) hsz.-re     Olvasás  
  •   30   


---
 
Elégnek lehet hogy elég lenne, de 250-300 kerítés megépítése nem olcsó mulatság...több évi költségvetését elvinné a "birtoknak"...bár igaz szinte mindegy, hogy nulláról kezdeném elölről , vagy küszködök hiába...amikor 20 éve megvettem a terültet még nem volt ilyen gond , többen voltunk akik kijártak ...most meg körülöttem csak gabona, kukorica, meg elhanyagolt dzsungel van...ideális helyek a vadaknak....hát ...év végéig eldől, hogy folytatom vagy feladom...sajnos több mindent kell figyelembe venni. :(
 


  2018.05.09. 21:33  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (28) hsz.-re     Olvasás  
  •   29   
Avatar

terra alapító
 
Hasonló harcom volt a külső kertemben kezdetekkor a kétlábúakkal. A drótkerítés se használt. Ellenben a sövény kerítés (narancseper, tűztövis, gleditsia) minden problémát megoldott. Igaz elég sok munkát igényelt évente kétszer megnyírni, de megérte. Lehet nálad a drótkerítés is elég lenne.
 


  2018.05.09. 21:02  Hozzászólás
  •   28   


---
 
Ma kiütött a természet...az a dúlás , amit idén műveltek/művelnek a vadak padló közelébe küldött. Messze nem a kórokozók, betegségek csinálják a legtöbb problémát...sokkal inkább a rovarok /ezekkel is egyre nehezebben veszem fel a harcot / ..és főleg a vadak. Az hogy törzsvédő nélkül fiatal fa évekig nem lehet az megszokott..., az is, hogy minden évben a fiatal fáimat lelevelezik, a friss hajtásokat lelegelik /fácán , nyúl , őz /...de az , hogy kimegyek és azt látom , hogy a fejem magassága felett /kb 180 centi vagyok / és attól lefele lerángatva, letördelve , csonkán lógnak ágak, vesszők , köztük 4-5 centi vastagok is...az már sok. És idén már fajtákat vesztettem el így...Amúgy is volt veszteségem , egy régi körte kihajtott , virágzott, majd secperc elszáradt /nem tűzelhalás az biztos / , két őszi ültetésű barackom nem bírta a telet , egy kis almafát /naná hogy egy volt abból a fajtából /kitúrtak/törtek a vaddisznók...de ez már sok , rohadtul sok.Amúgy se érem magam utol , mire végigérek a permetezéssel kezdhetem előlről , közben a gaz, a fű nől , mintha öntöznék , pedig nem, sőt öntözni kellene mert a vetett mustár is csak sínylődik , miközben lent a kertben tűrhetően növöget.Egyszer már vágtam , de már lehetne újra...stb, stb....és ugye sajnos nem csak kertészkedés az élet....valaminek történni kell , mert ez az erős ellenszél kétségessé teszi , hogy van*e értelme annak amit csinálok.
 


  2018.04.17. 07:12  Hozzászólás  Válasz Alibá (26) hsz.-re     Olvasás  
  •   27   


---
 
Nincs belőlük üres. A GXNből már csak max hajtást tudok leszedni , ha megfakad 1-1 oltványon az alany /meg szokott../, GFből lehet ,hogy tudnék , mert ahogy elnézem nem minden szemzésem sikerül belőlük...
Viszont van egy Barrierem , amit tavaly sikeresen lekaszáltam és most úgy néz ki kihajt, talán ezt kellene megpróbálni feltöltögetni...
 


  2018.04.16. 20:38  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (25) hsz.-re     Olvasás  
  •   26   
Avatar

terra alapító
 
Ha tudnám vmi módon az erős őszialanyokat szaporítani
Nem próbáltad még a GXN és GF alanyokat bujtással szaporítani? Azok elég erősek. Én közvetlen oltottam bele kajszikat, szépen fejlődnek.
 


  2018.04.16. 09:05  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (24) hsz.-re     Olvasás  
  •   25   


---
 
Az ültetés még mindig csúszik , de legalább a rotálás-mustárvetés megvan. Az elkésett lemosózás is -egyszer-megtörtént...hát az őszik egy része vöröslik ,mint a Kreml 17-ben..
Ami jó, hogy a tavalyi alma-és körteszemzéseim nagyon jól indultak /az őszi nem annyira... /, ezek M9-en vannak és jelen esetben kb 30 fát jelentenek.Természetesen mindet nem ültetem ki, mert idén is oltottam -erősebb alanyokra...majd meglátjuk ősszel mi megy még ki és aszerint áll be a végleges dbszám. Az ősziket sajnálnám ha nem sikerülnének , mert akkor még egy évet kellene várnom , hogy beálljon a teljes dbszám a területen.
Mivel a gyűjtés lényegi része az idén lezárul a következő agymenésem a kísérletezés lesz kombinált alanyokkal. Venni már alanyokat nem akarok , de részben vetettekből ill. meghagyott alanyokból tudok kombinálni. Az alap /gyökér / Rubira lesz és erre mehet Docera 6 , Ishtara esetleg Adesoto , Myr29c ...kajszihoz törzsképzőnek ill. Barrier , GXN, GF677 barackosnak. Ha tudnám vmi módon az erős őszialanyokat szaporítani , akkor arra is mehetne a kajszihoz való törzsképző...aztán meglátjuk mi sül ki belőle.:)
Végül egy kis virág-ízelítő /vagyis azok a fajták , amiket még nem kóstoltam , de idén van több-kevesebb virág rajtuk / :
alma : Pónyik , Gibson Golden , Fertődi téli , Ariwa , Red Jonaprince , Fuji KIKU , Ruby Gala , Scrumtious, Evelina
körte : David , Souvenir du Congress , Uta /ezen tavaly volt 2 szem termés, de érés előtt leverte a vihar.../ ,Karina , Amfora , Decora , Blanka, Nojabrskaja , Andre Desportes ,Duchesse dAngouleme , Coscia , Forelle , Radana , Soledano.
őszibarack : Romestar , Elegant Lady , Platifortwo , Sweet Dream , Alirosada
kajszi : Frisson
szilva és hybridek : Tegera , Dapple Dandy , Biricoccolo

...aztán majd kiderül őszre mennyit is tudok valójában megkóstolni.

A következő húzás meg a damilos előhalászása lesz , mert aztán az is zöldül ami nem kellene.
 


  2018.04.08. 19:21  Hozzászólás
  •   24   


---
 
Mai állapotok : http://indafoto.hu/atifoci/20180408/page/2

Az ültetéssel elméletileg végeztem , bár a két fiatal pawomat szeretném még kiültetni ill. függőben van még pár almafa is...
Az őszibarack metszéssel sikerült ma végeznem és az oltásokat is befejeztem . A következő az az -elkésett - lemosózás lenne ill. a hegyen pár sorközt fel kellene rotálni -már eléggé zöldül - mert szeretném elvetni mustárral. Vmelyik nap kivezényelem a feleséget is , összeszedni a sok nyesedéket , mert lassan majd füvet is lehet nyírni és addigra el kellene takarítani a hulladékot. Aztán nekiállok a kajszi csonkolásának...ha már termés úgyse nagyon lesz , felkészítem őket , mármint a nagyobb részét -némi átalakításra....Aztán a többi...kicsit sok lesz a szabadidőmhöz képest , de már megszokhattam...
 


  2018.04.08. 17:19  Hozzászólás  Válasz Jana11 (22) hsz.-re     Olvasás  
  •   23   


---
 
Huh én is most fejeztem a munkát, mármint a hétvégére.
Nekem is alig sikerült valami szemzés, minden beindult egy hét alatt, győzze az ember, rengeteg dolog van/volt.
Reménykedtem egy lassú kitavaszodásban, de ez nem jött be, itt tegnap is esett...fa ültetéssel majdnem végeztem, remélem még nem volt túl kélső már hajt mindegyik.... :)
 


  2018.04.08. 12:29  Hozzászólás
  •   22   


---
 
Az alvószemzéseknél is nagymértékű a szöveti károsodás nálam, ősszel tisztán összeforradt, jól sikerült illesztések után
most nagyrészt ki sem hajtottak. Kisebb fák ágainak szállítószövetei is elfagytak, szőlővesszők nagyrészt. Most én is
olyan érzésekkel vagyok, mint atifoci, nagyon rossz érzés elhalt, elfeketedett rügyeket látni. Nem lehet megszokni,
már volt benne részem pedig párszor a tökéletes elfagyásban, főleg kajszinál, de mégis rosszul esik.
 


  2018.04.08. 11:29  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (20) hsz.-re     Olvasás  
  •   21   
Avatar

terra alapító
 
Nálam az alvószemzések tulajdonképpen nem sikerültek. 1-2 darab lesz jó max... Az alvóra maradt hajtószemzések viszont szinte teljesen jók, az a pár...
 


  2018.04.04. 20:14  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (19) hsz.-re     Olvasás  
  •   20   


---
 
Hogy is kezdjem ...tele a hócipőm mindennel. Vagy esik , vagy fúj...peremtezni nem lehet , a barackok metszése szte teljesen vissza van...tegnap és ma nekiálltam oltani , mert a hűtő már kezdett kizöldülni...igaz vhogy nem igazán ment gördülékenyen / sőt q.rva macerásan :angry-banghead: :angry-banghead: /. A széltől folyamatosan könnyezett a szemem , alig láttam, pár napja elért a kórság / egész télen nem volt semmi bajom... /, folyamatosan folyt az orrom , miközben a kezemet ugye másra kellett volna használni. Az omega pengéje is megérett a kukára...már csak abban bízok , hogy a körték akkor is sikerültek eddig , ha úgy dobtam bele a nemest az alanyába...
Mielőtt lement volna a nap pár képet lőttem, mobillal a jelenlegi állapotokról : http://indafoto.hu/atifoci/20180404  ...van aminek örülök , van aminek nem annyira...
Talán az alma, körte és az őszik egy része megmenekült /eddig / , a szemzések közül is mozog pár /amennyit volt időm megnézni /...vmi pozitívum csak lesz idén is.
 


  2018.03.25. 17:45  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (17) hsz.-re     Olvasás  
  •   19   


---
 
Tegnap a kerti fákat sikerült lemosózni.A hegy...talán húsvétkor , ha az időjárás engedi.Lassan telnek a lyukak is , a Csarli-féle körteaalnyok elültetése azt jelenti , hogy a körte elérte a maximum db-számot , ez már tuti nem lesz fejlesztve.Mivel csak augusztusban tudom beszemezni őket /legkorábban /, lesz időm eldönteni mi kerüljön beléjük. Az eddig mutatottakból kiindulva Bosc az esélyes / a Pachamsot az átszemzésre használtam inkább / ill. amennyibe a kb 15 centis Delwilmor darabból sikerül . ..bár sok fajtát nem kóstoltam még , nemigen látok esélyt vmi kiugró fajtára.
Amiket meg még kipróbálnék azoknak a beszerzése esélytelen.
 


  2018.03.17. 19:57  Hozzászólás
  •   18   


---
 
elolvastam.
igazi élmény volt és azt hiszem nem is haszontalan...
csak gratulálni tudok ehhez az íráshoz!!!
 


  2018.03.14. 08:32  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (8) hsz.-re     Olvasás  
  •   17   


---
 
Az elmúlt 2 napba próbáltam bele süríteni pár munkát , mivel a legtöbb napra nem sok jót ígért az időjárás-jelentés.
Elültettem 3 őszibarackot /2 vett/ , 4 kajszit és 50 almaalanyt , ill. átültettem 1 szilva+pluot hybridet és 3 nyomoronc almát . A metszéssel tűrhetően állok , az alma -körte a hegyen megvan , a kertben van vissza 1-1 nagyobb fa ezekből .Mivel a veteményes rész nagyrészt pihentetve lesz / anyu már nemigen bírja erővel , én meg idővel / elvetettem mustármaggal , ezt tervezem még a hegyen pár fasor-közben is..ill. az ősszel ültetendő fák helyére is.
Jó lenne lemosózni , de az idő bizonytalan , a vegyszer meg drága...szóval valszeg megvárom , még a jövő hét elejére ígért tél elmúlik...igaz túl sokat már nem lehet várni.
A hűtőben meg gyülekeznek az oltóvesszők :)
 


  2018.03.05. 19:47  Hozzászólás  Válasz baby-lon (15) hsz.-re     Olvasás  
  •   16   


---
 
Ja...csak a mi gépünkön nincs Excell...Open office van helyette...de nekem az is megfelel.
 




  2018.03.04. 20:55  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (13) hsz.-re     Olvasás  
  •   14   
Avatar

terra alapító
 
Nekem is sorba vannak a fáim, eddig egy füzetbe írogattam, rajzolgattam, de már nagyon sok a lehúzás, javítás - ujra kellene kezdeni az egészet. :remulet: :O
 


  2018.03.04. 20:36  Hozzászólás  Válasz Alibá (12) hsz.-re     Olvasás  
  •   13   


---
 
SDemmi extra , csak egy Open Officeval gyártott táblázat / Sajna nincs a gépünkön Microsoft Office... /, a nyers változatot átküldhetem , de nem hiszem, hogy jó lenne neked, mert én speciálisan a saját területemre alakíttattam. Sorok száma , fák száma stb...
 




  2018.03.04. 18:29  Hozzászólás
  •   11   


---
 
Mivel most úgyis csak bosszankodni lehet , nekiálltam a fiam segítségével digitalizálni a fatérképemet . Már uncsi , hogy évente kellett újat csinálgatnom a rengeteg nézegetés / :hiha: /..meg javítgatás miatt.
 


  2018.02.20. 20:25  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   10   


---
 
...a nagyobb Elmélkedéshez gondoltam írok egy utóiratot , amelyben felsorolnám azon fajtákat , amik megfordultak / hosszabb-de főleg rövidebb ideig nálam ... de ma már nincsenek.../némi adalék hogyan is alakult az elmúlt kb 20-25 év amióta elkezdtem egyáltalán gyümölcsfákkal foglalkozni.

alma : Gloster - mielőtt még egy szemet is termett volna a kószapocok kivégezte / ez a jószág több fajta végzete is lett sajnos...és ma is az első számú közellenség a kertben /.
Kovelit- valszeg ültetési probléma miatt meg sem eredt
Melrose - ezt még a régi hegyünkre ültettem , kb egy héttel az ültetés után már csak a helyét találtam... a hült helyét...
Gala - az alapfajta mindkét fája pocok kaja lett...
Fiesta - annak idején kellő szakirodalom nélkül hozattam / a nagykutasi ültetvényt ellátó faiskolából , több akkori új fajtával egyetemben / , nem igazán ízlett , nagyon hullós is volt / ezt a később beszerzett szakirodalom is igazolta / , sajnos akkor még nem foglalkoztam oltással szemzéssel , így kivágtam...ma már szimplán átoltanám...
Rubinette - lásd , mint Gala , ezt utólag mondva sajnálom , hogy nem mentettem meg róla oltással , igaz ez nem túl látványos / ma már van szép piros fedőszínű klónja / és ritkítva is ovis méret , de jellegzetes ízű , finom...talán lesz mód, hogy szerezzek belőle.
Golden delicious - az alap Golden , nagyon elégedett voltam a fájával és a fajtával is , sajnos a trehányságom vitte a sírba , amúgy elég régi fa volt /..és még szegény apám ültette... /, az újabb változatai egyenlőre a nyomába senm érnek , igaz valszeg ez is az én hozzá nem értésem miatt.
Jonathan - na ez az amit nem sajnálok , az igazi állatorvosi ló , nincs olyan betegség , ami ezt el ne kapta volna , bár ez is fater ültetése , de nem sajnáltam...kivéve azt az ágat , amit apu oltott bele és az anyai dédapám kertjéből származott , nem sikerült az oltás belőle / na jó akkor elég pancser is voltam hozzá / így elveszett agy jellegzetes ízű régi fajta :(
Téli fehér kálvil - ez ugyan még megvan...metszésig , aztán eltakarítom.Ízre sem tetszik , de egyébként meg mint a Jonathannál leírtak...lehet , hogy a régi idők nagy fajtája volt , de tőlem minden szempontból távol áll.

körte :

Árpával érő - elültettem...aztán sikerült lekaszálnom... / volt még pár hasonló manőverem.../ , de ma már nem is hiányzik.
Jeanne d' ARc - amikor hozattam még örültem , hogy vmi MO-n új fajtát be tudtam szerezni , aztán kiderült , hogy annyira nem jó , talán lenne belőle , de a tűzelhalás segített eldönteni a kérdést...
Concorde - a fentivel együtt jött , sztem nem az....a leírások alapján jó fajta , nálam nem ezt mutatta , mivel sokat oltottam belőle , vol/van munkám vele , hogy átdolgozzam mindet...csak az eredeti fa ment ki , szintén az Erwinia miatt.
Benita - amúgy sem vagyok oda a japánkörtékért / a család többi tagja viszont igen...ki érti... /, de ez mindent alulmúlt...mindkét fát átoltottam...ja mamár kicsit tudok oltani :)...nem kell kivágni mindent feltétlenül :))
Madame du Puis - hittem a régi leírásoknak , engem nem győzött meg...bye, bye..


kajszi :

Harcot - az első kemény kajszim , nekem ízben sem jött be a rengeteg vékony vesszőt hozó fájával sem tudtam mit kezdeni...szóval sehogy sem tetszett...ennek elelnére elég nagy fa volt , mire rászántam magam , hogy kivágjam.
Bergeron - na ez a fajta az , amiről már sokszor regéltem , én alapból szerettem , korrekt , bőtermő , sztem finom fajta...de a sok év alatt az összes próbálkozásom kipusztult / gutaütés , fitoplazma, ps...tudomisénmi /, igaz a legöregebb kajszim is Bergeron...volt , 18 évet élt , nagyon sajnáltam. Túlterhelni nem szabad , mert akkor szálkásodik a húsa , de normális terhelés mellett jó.
Mediabel - én akkor tartok meg kemény húsú kajszit , ha finom...ez nekem nagyon nem jött be . Piacra lehet , hogy jó , de én úgy vagyok kertész , hogy fogyasztó is vagyok...és kritikus fogyasztó.
Barbora - ez még teljesen nem tűnt el , de azon vagyok. Amúgy finom...az a pár szem , amit sok év alatt termett , egyedi-furcsa- hajtásrendszere van és nem sikerült megfejtenem , hogy hogyan lehet rávenni , hogy tisztességesen teremjen.
Pannónia - nagyon puhulós , sharkaérzékeny , annyira nem aromás....nem sajnáltam amikor ke kellett vágnom.
Tardicot - saját szemzés, damilosnak esett áldozatul :$

őszibarack :

Mariska - az első őszibarackunk , tavaly járt le az ideje , már nem szaporítottam róla. Jó szívvel emlékszem rá , korrekten bőtermő , finom és viszonylag korai fajta...igaz nem túl látványos , talán vmikor még visszakerül , legalább egy ág formájában :)
Michelini - tavaly járt le az ideje , igazából erről sem tudok sok rosszat mondani , kicsit nekem vadas volt az íze , de nem rossz. Bőtermő , ha nem lennének újabb fajták maradt volna.
Vesuvio - nem rossz gumibarack , sajnos egy vacak fajtára szemeztem , kivágtam , nem szaporítottam róla /valszeg figyelmetlenségből /
August Red - egy nem igazán bevált nektarin , duránci , mivel a nektarinokkal egy ideje nincs szerencsém ezt sajnálkozás nélkül kivágtam.
Sweet Lady + Extreme Red : kombifa volt , a fának lehetett vmi baja , nem ment semmire .
Harko , Red June , Andosa , Independence , Fantasia , Flavortop : az első generációs nektarinjaim...igazából sok bajom nem volt velük , technológiai problémák miatt mentek ki , mint gyümölcsökre , fogyasztói szempontból , nincs panaszom...ha nem lennének újabbak többségük maradhatott volna. Az egy Fantasia , ami sharka miatt ment ki , azóta sem találkoztam ezzel a betegséggel őszin.
Diamond Bright - rosszkor, rossz helyre ültettem, 2 év kínlódás után kitörte egy vihar.
July Lady- akkor ültettem mint az előbbit , meg se eredt... :$
szilva :

Cacanska lepotica , Cacanska rana : hát nagy melléfogások voltak, a rana ráadásul keveset is termett , ízben sem tetszettek...na és a sharka , ááááá a beléjük oltott fajtákat sajnáltam , azok ezekkel együtt mentek : Sermina , Empress , Katinka...bár igazából csak az Empresst hiányolom , de azt nagyon.

Bluefree : igazából nem volt rossz , ha héj nélkül ette az ember...ezt is a sharka miatt vágtam ki.

Haganta - ez ősszel ment ki , más bajom nagyon nem volt vele , mint hogy nem ízlett , ahogy a németek általában...és fölöslegesnek tartottam , így is maradt még - egyenlőre -a németekből...

Besztercei - ennek az ízét hiányolom a mai napig , csak hát az a nyavajás sharka ne lenne...így nem is lesz soha normális és FINOM szilvám :(
 


  2018.02.20. 20:10  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   9   


---
 
Elmélkedések ll.

Ide azon gyümölcsfajok kerülnek , amelyek ilyen-olyan okból kevesebb jelentőséggel vannak jelen a területemen. Ez nem jelenti azt , hogy ezeket nem szeretem , csak különböző okokból nem tudok vagy nem akarok nagyobb helyet biztosítani neki.
Melyek is ezek :
- szőlő
-málna
- szeder
-egres
-eper
- füge
- kiwi
- káki / vagy datolyaszilva.../
- jujuba
- indián banán / Asimina /
 


  2018.01.28. 17:23  Hozzászólás
  •   8   


---
 
Tegnap kicsit kimozdultam , vittem magammal ollót , fűrészt , ásót. A körtékhez az előbbi kettővel , az almához csak fűrésszel nyúltam hozzá . Aztán nekiálltam -jelzés értékűen , 1-2 ásónyomnyi mélyen- az őszi ültetések helyeit kiásni. Lehet furcsán hangzik , de az idénre tervezett ültetés mennyisége meghaladja az eddigi évekét és mivel egyre jobban utálok gödröket ásni muszáj mielőbb nekiállni , hogy őszig elkopjon :) A fák szanálásával , a terület-és határrendezéssel viszonylag sok helyet nyertem , így / a kertiekkel együtt / 60-100 közötti fa ültetése is elképzelhető .Persze ezek az általam szokásosan alkalmazott tőtávokra. ..és igaz hogy már sokszor mondtam , de eddig még nem sikerült betartani , de jó lenne, ha a következő ültetési szezonban minden lyuk megtelne ...és a jövőben max néhány kimenő helyére kellene csak ültetni.
Mivel idén rekordtermés nem várható / talán csak a körtékből lehet viszonylag normális termés / ezt az évet a NAGY ÁTALAKÍTÁS jegyében tervezem.
 


  2018.01.02. 18:52  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (5) hsz.-re     Olvasás  
  •   7   


---
 
Köszönöm, de inkább egy hóbortos gyerek játszadozásai...igaz mivel nem ebből élek nem is az a cél , hogy nekem egy komoly kertészetem legyen . A " költői" szabadságot alkalmazom , bármilyen marhaságot kipróbálhatok / már úgy értve , hogy mások marhaságnak tarthatják...mondjuk komoly kertészek /, mert nekem az jó...
 


  2018.01.02. 18:49  Hozzászólás  Válasz délkelet (2) hsz.-re     Olvasás  
  •   6   


---
 
Csak szakirodalomból , korábban gondolkodtam rajta , de őszintén szólva nyári időszakra nem sok értelme van almát beszereznem. Amig van barack alma nemigen kell.Az egy szem Julyredemet is 80 %ban átoltottam ,mert azért nem érdemes tartani , hogy rohadjon a fa alatt. Azt azért nem árt hangsúlyozni , hogy gyümölcsmániás csak én vagyok a családból , családi fogyasztásra nem érdemes külön fajtákat beszerezni...ez kb úgy működik , hogy én kiválogatom , amit sztem / majd / el lehet adni is és azokból marad a családnak is .Almából is lehetőleg a minél tovább tárolhatók amiknek van jövőjük.
Azzal együtt , hogy ha lenne területem , akkor szinte minden elérhető fajtát kipróbálnék mindenből , mert csak úgy lehetne igazán minősíteni őket...így köszönöm , de - egyenlőre -nem élek a lehetőséggel...egyenlőre. :thumbup:
 






  2018.01.01. 16:46  Hozzászólás  Válasz délkelet (2) hsz.-re     Olvasás  
  •   3   
Avatar

terra alapító
 
Feltétlen oltsál róla, mert 2019 tavaszán én is szeretnék. ;)
(Akkorra nő fel a sövény a felső emeletig itt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9235952 )
 


  2018.01.01. 14:56  Hozzászólás
  •   2   
Avatar

---
 
Attila! Nem tudom, ismered-e a Mollies Delicious fajtát. Nekem abból a kevés fajtából, amit kóstoltam idáig, ez volt a legízletesebb. Sajnos nem sokáig tartható el, de friss fogyasztásra elsőrangú. Egyszer már írtam, hogy mentettem a kipusztulóban lévő fámról, de az új oltást két-három év elteltével valamiért Mutsunak gondoltam és odaadtam a szomszédomnak. Akkor kaptam észbe, miután ősszel közölte, hogy nagyon finom piros gyümölcsöt termett. Most kuncsoroghatok tőle oltóvesszőt, ha gondolod, többet is. Egy próbát megér szerintem.
Zamatos, édes, kevés savval
 


  2018.01.01. 13:45  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   1   
Avatar

---
 
Ez igen ezt nevezem sok sok fajtaleírás elbújhat ez mellett .!!! Gratulálok hozzá és sok sikert kívánok a jövőben is.! :dejo: :udvozlet:
 


Előző

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: DotNetDotCom.org [Bot] Mozilla/5.0 (compatible; DotBot/1.2; +https://opensiteexplorer.org/dotbot; help@moz.com) valamint 10 vendég