Háti permetező tisztítása,karbantartása,javítása Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    


  2018.05.13. 12:36  Hozzászólás
  •   21   


---
 
Sziasztok!
Ezek a Vegyépszeres háti permetezők kb mekkora nyomást hoznak létre?

Köszönöm
 




  2017.01.10. 20:12  Hozzászólás  Válasz nzozz (17) hsz.-re     Olvasás  
  •   18   


---
 
Nem tudom, nincs tapasztalatom (csak az utóbbit láttam hatni egyszer egy alumínium kávéfőző alkatrész esetében), csak agyalok. Citromsav oldat (mivel a lerakódások egy része talán lúgos kémhatású), hamulúg (ha hozzáférsz fahamuhoz). Ezzel az utóbbival vigyázz, elég agresszív! A szemedet messze elkerülje!
Az alumíniumon levő olajos lerakódásokat (kávé) pezsegve szedte le. Nem emlékszem, lehet, hogy ebben az esetben forró volt a lé, ezt meg csak korlátozott mértékben tudnád rekonstruálni egy permetezőgépnél, de hátha működne.
Esetleg próbáld meg egy kisebb mennyiségben és felületen!
 


  2017.01.10. 17:00  Hozzászólás
  •   17   


---
 
Üdv!
Arra vonatkozóan van valakinek ötlete, hogy mivel lehetne átmosni belülről a szerkezetet, hogy az évtizedes lerakódások és hasonlók eltávolithatóak legyenek az alkatrészek károsodása nélkül?

Köszönöm
 


  2017.01.09. 09:39  Hozzászólás  Válasz Alibá (15) hsz.-re     Olvasás  
  •   16   


---
 
Hát köszönöm az infót. Meg voltam győződve, hogy az ásványi olajos kenésem egy idő után többet ártott, mint használt, de mindegy is. Így is, úgy is teljesen ki akarom tisztítani és felújítani (nagyjából csak a különböző tömítéseket kell cserélni) a permetezőt.
 


  2017.01.08. 22:45  Hozzászólás  Válasz nzozz (14) hsz.-re     Olvasás  
  •   15   
Avatar

terra alapító
 
Teljesen mindegy. Én varrógép olajat használok. (Az újfajta műanyag dugattyús permetezőknél is sokan elmulasztják, aztán csodálkoznak, hogy kiszotyosodik. Minden permetezés előtt 2-3 cseppet használok.)
 


  2017.01.08. 21:48  Hozzászólás  Válasz Alibá (13) hsz.-re     Olvasás  
  •   14   


---
 
De milyen olajjal? Szilikon olaj vagy ásványi? (ez a kettő a könnyen beszerezhető)
 




  2017.01.08. 17:55  Hozzászólás
  •   12   


---
 
Sziasztok!
Nincs valakinek egy beméretezett rajza a D4 -es vegyépszeres permetező dugattyúrúdjához? Felújítom kicsit a szerkezetet és a rúd folyadékkal érintkező menetes vége szinte eltűnt, szét kell majd darabolnom, hogy szétszedhessem. Viszont nem tudom, hogy amit mostanság lehet kapni külön dugattyúrúd, az rozsdamentes anyagú-e. Mert ha nem az, akkor inkább esztergáltatok egyet rozsdamentesből, ehhez kéne a műszaki rajz.

A másik kérdésem, hogy azt a bronz hengert, amiben a dugattyú mozog, mivel anyaggal lehet kenni belülről, hogy könnyebben mozogjon és kevésbé kopjon a dugattyúgumi?

Köszönöm
 


  2016.05.22. 12:49  Hozzászólás  Válasz Alibá (10) hsz.-re     Olvasás  
  •   11   


---
 
Igen, csak most nem az szorult be, hanem a másik. Arra meg ha ráütök, lehet cserélhetem ki a fél permetezőt. :D Inkább szétcsavartam.
 


  2016.05.21. 22:01  Hozzászólás  Válasz nzozz (9) hsz.-re     Olvasás  
  •   10   
Avatar

terra alapító
 
Valamennyi vizet kell benne hagyni és időnként megmozgatni. Ha letapad első lépés egy erőteljes kalapácsütés alúl a nagy rézcsavarra. Ha két-három ütésre nem mozdul akkor szerelheted.
 


  2016.05.21. 09:20  Hozzászólás
  •   9   


---
 
Sziasztok!
A vegyépszeres permetezőben, ha kicserélem a kerámia visszacsapó golyókat fém golyókra, elkerülhető lenne a letapadásuk? Minden szezon elejére letapad, beszerul a kettőből az egyik.
Mivel lehetne ezt a gépet alaposan, belülről kitisztítani? Valami vízkőoldó kéne, de nem tudom azt mennyire bírják ezek a műanyagok. Szétszedném majd az egészet - ha egyszer rászánom magam - mert hiába van átöblítve alaposan minden használat után, elég lerakódásos.
A gyári pillanatzáró helyett tudtok valami normálisabban használhatót, amire ki lehetne cserélni?

Köszönöm
 




  2016.04.13. 16:56  Hozzászólás  Válasz CAMROM (6) hsz.-re     Olvasás  
  •   7   


---
 
Igazad van. Tescoban 4 pénzért lehet venni egy 16 literes straust. A magyar permetező meg olyan, hogy néhány év után elkezd meghibásodni és akkor évente egy tescos árát el kell rá költeni. Cserébe háromszor olyan nehéz és sokkal kényelmetlenebb. Nekem a straus nagyon bejött. Kapásból adnak hozzá öt porlasztót ami a szlovén permetezőre is jó. Eredetileg csak azért vettem meg mert olcsóbb volt mint külön megvenni a porlasztót aminek darabja egy ezres. Szóval a gép ingyen volt ha így nézzük.
 




  2016.04.08. 21:32  Hozzászólás
  •   5   


*
 
Sziasztok, Vegyépszer D 4 típusú háti permetezővel van gondom. A dugattyú felfelé mozgásakor "okádja" a permetlét a központosítónál a dugattyúház tetején. Minden tömítés és golyók kicserélve. Ennyire kopott lehet esetleg a dugattyúház belseje. Vagy van e valakinek egyéb ötlete.
 


  2014.06.17. 21:50  Hozzászólás
  •   4   
Avatar

terra alapító
 
  


én gyomirtózáshoz tartok egy "olcsó" bricostore"-ost, 10 literes, rövid csővel, ezt kizárólag gyomirtásra használom.

a növényvédőszeresem az a kék-piros magyar, amiről még mindig fogalmam sincs ki gyártja, de minden eleme cserélhető, és különböző hosszúságú csövekkel szerelhető; 3. éve nyúzom, tartós darab, eddig minden ügyetlenkedésem elviselte
 


  2014.06.11. 20:18  Hozzászólás
  •   3   
Avatar

terra alapító
 
  

No de akkor ennyi erővel elég lenne egy, amiben minden féle mérget keversz, nem? :D vagy a szárról átmenő lé nem ugyan az, mint ha a tartályba öntenél más fajtát?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.06.11. 19:39  Hozzászólás
  •   2   
Avatar

terra alapító
 
Nekem egy egész permetező arzenálom van, minden méretben, és szinte mindegyiket csak egyféle dologra használok. Mindegyik más tipus, más méret, más csappal, más fejjel. Na ebből lett elegem pár éve. Akkor mindegyikről ledobáltam a gyári csapokat, tettem helyettük 1/2"-os golyós csapokat, és van egy mobil száram, (vagyis kettő mert egy hosszú is van) egy réz fejjel. Ez a szár így mindegyikre rátekerhető másodpercek alatt.
 


  2014.06.11. 01:53  Hozzászólás
  •   1   
Avatar

terra alapító
 
Permetezővel kapcsolatos tapasztalatot szeretnék megosztani veletek kertészkedők.
Pár napja három permetezőt javítottam,egy D3-as vegyépszer gyártmányú háti (16 l-es és sárga/piros),és két TK4-est (5 literes kézi).
A 16 literes gazdája mondta ,hogy nem tudták megjavítani a permetezőjét,pedig csinálta már ez is az is.
A probléma a következő volt,egyetlen egy golyó árválkodott benne( valaki kifelejtette belőlle) ezért nem tudott sűríteni.
A másik gyönyörű eset,(a nagynéném 5 literese)elmondás alapján csak folyamatos pumpálással pricol azt is gyengén.
Sétszedéskor fémforgácsot találtam a golyók alatt,kiderült(igaz erre gondoltam legkevésbé) a tartályban volt egy fém dörzsi ami kezdett darabokra esni.
Az hogy miként került bele rejtély,mivel kis tartályról van szó,bele sem lehet nyúlni súrolás céljából.
A tanulság belőle ,figyeljetek oda kedves kertbarátok mit felejtetek a tartélyban,és hogy két golyó (egyébként mind két tipusba) jár bele permetezőbe.
Az egyik golyó a dugatyú ház alján a szelepűlékben (hatlap fejű csavar) a másik a légüstben van,ez a "D" sorozatra vonatkozik.
Egyébként a harmadik permetező is bagatel hiba miatt került javításra,miszerint szétfagyott a pumpa külső réz köpeny csöve,másikat kellet forasztani a helyére.
A fagy veszélyre is figyeljünk oda.
 


  2014.06.11. 01:48  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

terra alapító
 
Főként a Vegyépszer gyártmányú háti (sárga/piros) permetezőgéppel kapcsolatos problémákra gondolok,de bármelyik más gyártó,
más tipusú problémával küszködő permetezőgép esete szóba jöhet,remélhetőleg a gyógyulás útjára lépnek.
 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron