Elmélkedések az eddigi gyümölcstermesztő tevékenységemről .. Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2017.12.30. 12:38  Hozzászólás
  •   0   


---
 
ELMÉLKEDÉSEK AZ EDDIGI GYÜMÖLCSTERMESZTŐ TEVÉKENYSÉGEMRŐL, ILLETVE A TERVEIMRŐL A KÖZELJÖVŐBEN.

Google Earth: - atifoci2 birtok
... elméletileg megmutatja hol is ga/rá /zdálkodok :)


Elöljáróban talán annyit, hogy még mindig a kedvenc hobbim a gyümölcsökkel való foglalatoskodás, de az idei év ...és talán az eddigi tevékenységem is...némileg megváltoztatta a gondolkodásomat, az elképzeléseimet. Az elmúlt 20-25 évben sokat tanultam, de sok minden van amit képtelen voltam megtanulni, leginkább a tanító hiánya miatt. Sajnos hiába olvastam el eddig is sok szakkönyvet, rengeteg cikket sok mindent nem tudtam átültetni a gyakorlatba, mert nekem az jobban érthető, amit gyakorlatban bemutatnak nekem ...nem telefonon, nem e-mailben, hanem közvetlenül, élőben.Így aztán rengeteg hibát követtem el az elmúlt időszakban...de ez most mellékes :)
A „ kisregényhez „ magyarázatként még annyit, hogy a leírtak kizárólag az én véleményemet tükrözik, az én lehetőségeim, tudásom fényében ...csak hogy elkerüljem az olyan hozzászólásokat, hogy ez így vagy úgy jobb lett volna stb.

Az írásaim továbbra is megtalálhatók, csak a kinézete kicsit megváltozott ...
Kép

...s végül:
    sem ez az iromány, sem a gyűjtemény nem jöhetett volna létre a sok jószándékú, segítőkész kertbarát nélkül, NÉLKÜLETEK...ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki hozzájárult mindehhez. :)

Eddigi működésem képekben: http://indafoto.hu/atifoci/collections
ITT EMLÍTENÉM MEG, HOGY AZ ÍRÁSAIMAT FOLYAMATOSAN SZERKESZTEM, JAVÍTOM MAs SZINNEL A TÉNYLEGES VÁLTOZÁSOK ILL. AZ ELKÉPZELÉSEIM TÜKRÉBEN...!
 
 




  2018.06.25. 20:01  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (76) hsz.-re     Olvasás  
  •   79   


---
 
...aztán a hétvégén újabb agyszüleményeim lettek...az 5 ősziorsó-sort nagyon átdolgozom. 2 marad teljesen orsó , de néhány fát lecserélek.A harmadikról az előbb írtam. A negyedik a gyilkos sor , ebből már ősszel is vágattam ki többet , 3 most ősszel is kimegy. Egy részét ugyan pótolom , de ritkább tőtávval és ...katlan koronára alakítva , úgy érzem túlságosan is ragaszkodtam eddig az orsóhoz.Lehet , hogy a maradókból is alakítok át katlanra , még ha ez durva beavatkozás is lenne...az ötödik sor a legneccesebb , ez a jövőben teljes felszámolásra számíthat , de addig is kb fele fát kivágom és az biztos, hogy őszivel nem lesz pótolva.A lényeg , hogy az őszik darabszámát fokozatosan csökkentem és a koronaformával is elkezdek visszaállni a katlanra. ..és akkor még ott vannak a vegyes sorokban lévő öszik , azokból is mehet ki ill. lesz átszemzés is.
 




  2018.06.21. 13:41  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (75) hsz.-re     Olvasás  
  •   77   
Avatar

---
 
Bár nem épp a közelben laksz, de egyszer szerét ejtem és meglátogatlak! (Kiskőrösön és Kaposvárott van rokonom ill. barátom, lassan illendő lenne meglátogatnom őket... utóbbitól már nem is vagy olyan messze)
 


  2018.06.21. 11:58  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (69) hsz.-re     Olvasás  
  •   76   


---
 
A héten szabin vagyok így sikerült némi ráncfelvarrást végrehajtanom a hegyen. Az összkép jobb , mint volt , de az átalakítástól ez sem tántorított el. A legújabb kiszemelt áldozat az aló , sűrűbb ősziorsó-sor. Ez jellemzően 2-5 éves fákból áll, igazából produkálhatott volna, de nem tette...persze az én hibámból. A 1-1,2 m-es tőtáv öntözés nélkül nem tartható , elhibázott a fajtaösszetétel is , persze itt vannak olyanok amiket ki kellett próbálnom..és nem váltak be , aztán az idei tafrina is beütött rendesen.Szóval ez a sor elindul a lassú felszámolás útján...mivel az eladható mennyiség véges és ez a sor eddig se tett a közösbe semmit , igazán nem fog hiányozni. Persze nem egyszerre és nem az összes megy ki , de nem pótolom a kimenőket , pontosabban nem őszibarackkal...hanem almával. Első körben a tafrina által taccsra tett fák mennek ki ill. 1-2 haszontalan fajta.
.-..pedig úgy szeretném ,hogy végre beálljon az állomány és ne kelljen ültetgetnem, de vhogy nem jön össze :nahat:
 




  2018.06.17. 18:52  Hozzászólás
  •   74   


---
 
Hurrá, megtört a jég..végre élőben találkoztam fórumtárssal :)
Csütörtökön estébe hajló villámlátogatást tettem kedvescimboránál , bizonyítva , hogy a nicknevek mögött Emberek vannak :super:
 


  2018.06.12. 20:08  Hozzászólás  Válasz délkelet (72) hsz.-re     Olvasás  
  •   73   


---
 
...de nem tudom komolyan is gondoltam-e? Ma a feleségemnek azt mondtam , hogy ha a jövő év is ilyen sz.r lesz , akkor befejezem...és ahogy én ismerem biztos , hogy emlékeztetni is fog rá /már eddig is épp elégszer mondogatta, hogy minek...amikor időnként panaszkodni szoktam /
 




  2018.06.10. 20:32  Hozzászólás  Válasz délkelet (70) hsz.-re     Olvasás  
  •   71   


---
 
Félre ne érts , nem sírni akarok...csak hangosan gondolkodok..és talán ésszerűbben, mint eddig. Az ember annyit vállaljon, amit bír .Biztos másoknak is megvannak a maguk problémái, csak én ide le is írom...Elmélkedek :). Nagyon sokat agyalok rajta , hogy mit , hogyan kellene csinálni....csak nem egyszerű az elméletet átvinni a gyakorlatba.
Fel persze nem adom , egyszerűen csak Reset és újraindítom a rendszert...
 


  2018.06.10. 20:25  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (69) hsz.-re     Olvasás  
  •   70   
Avatar

---
 
Nehéz mit mondani ... kicsit veled szomorkodom én is, de bízom benne, hogy kilábalsz a sok rosszból, ami téged ért ...megérdemelnéd!
 


  2018.06.10. 18:33  Hozzászólás
  •   69   


---
 
nagyon leszálló ágban vagyok... :( A mai határszemle után megállapítható, hogy amíg a tavalyi egy egész jó évem volt , minden nyűgjével , hiányosságával együtt /ugye tavaly pl alig volt almám stb /, addig az idei messze a leggyengébb évem lesz...és ez nagyon kihat majd a jövőre nézve, hiszen ha nincs bevétel akkor nincs fejlesztés sem.
Amit a tél vége-tavasz, a mérhetetlen rovarinvázió, a nagyobb betegségek és a vadak nem vittek el, azt viszi a héten leesett jég /sok esővel, párával /, az alma és a körte talán elnőheti, de nem lesz túl szép a többi meg ...??
Továbbra is a gyökeres változtatásokban látszik némi megoldás.
Nézzük csak... a családi fogyasztás, felhasználás adott, ez ugye komolyabb mennyiséget nem igényel . Az eladhatóság is véges a lehetőségeimet és a vevőkörömet figyelembe véve /ez azt jelenti , hogyha minden fám normálisan teremne vmi csoda folytán komoly értékesítési problémáim lehetnének. Tehát a famennyiség csökkentése mindenképpen indokolt.
A meggyről, cseresznyéről volt már szó , értelmetlen a meglévő mennyiséget fenntartani.A szilváknál is gondolkodok a csökkentésen , az Elena az esélyes a menesztésre. Mivel a másodlagos felhasználással /értsd pálinka/ nem foglalkozok így a jelenlegi famennyiség - a fenntarthatósági nehézségek mellett - sok , csökkentése indokolt. A hybridek is ide tartoznak...biztos érdekesek színre, formára...de engem még egyik sem győzött meg , hogy nem tudok nélkülük élni így várhatóan fokozatosan ezek is kiszorulnak /egészséges fa esetén átszemzéssel...az alanyból kiindulva kajszira /.
A körtéknél már túl vagyok a lélektani határon .Jó esetben idén többet megkóstolhatnék/tam volna...sok az eladás szempontjából értéktelen fajta, saját részre meg ..már írtam...itt is el kell gondolkodnom, hogy érdemes-e átoltogatnom az értékteleneket , mert az értékesítés necces..esetleg a Bosccal tudnék vmit kezdeni , elméletileg egy közeli hűtőházban azt meg szokták venni.Az almabővítésben van egyedül ráció, egyedül az szól ellene , hogy nagyon sokáig van "kinnt". A kajszin még gondolkodok ebben még lenne ráció , ha jobban meg tudnám védeni , mindenesetre a fajtaszerkezet átalakítása itt is indokolt / az idei az utsó szemzési szezon és fokozatosan mennek ki a számomra értéktelenek.Az őszibarackok az idei év nagy vesztesei , jól látszik melyikekkel nem érdemes erölködnöm és igazából a kimenő fák pótlása sem indokolt teljes mértékben. Úgy kell átalakítanom a fa-szerkezeteket , hogy ami amúgy tetszik ,de macerás a termesztése , abból csak jelzésértékűen hagyjak , és a jelenlegi fajtasort ténylegesen 10 körülire levigyem.. ezek nyílván azok a fajták , amik eddig szinte sosem hagytak sz.rban .
Amin még gondolkodok , bár nem lesz egyszerű megszüntetni...a sok zöld...nem biztos, hogy jó a terület bezöldülése .Sztem mióta a sorközök nincsenek tisztán tartva, csak nyírva sokkal több a rovar ...és több az egyéb macera is ha kevés nagy fám lenne , akkor nem számítana , de így a sűrűbb térállás és a viszonylag egymáshoz közeli sorok szerintem jobban működnének tisztán tartott felülettel....mindenesetre megkezdem a zöld egy részének a felszámolását.
Az idei egy nagyon csalódást keltő év s igazából sok biztatót nem látok , mert a problémák okozói közül nagyon kevésre van ráhatásom ...tehát az elkövetkező időszakban nagyon racionális döntéseket kellene hoznom...ez nem lesz egyszerű , hiszen az elmúlt 20 évben kicsit elszaladt velem a ló és ezt nem lesz egyszerű visszafogni ,persze a pofonok ,a csalódások kitudják józanítani az embert..mint az élet más területein is :nahat:
 


  2018.06.06. 18:34  Hozzászólás  Válasz 123János (58) hsz.-re     Olvasás  
  •   68   


---
 
Félre ne érts , nem haragudtam meg , de majd levezetem egy példával, hogy mi a problémám.
 




  2018.06.06. 18:32  Hozzászólás  Válasz Vebber (65) hsz.-re     Olvasás  
  •   66   


---
 
Kösz, az van nekem is...talán egy oltásra vagy szemzésre való új hajtása lesz.
Korábban valóban rossz véleménnyel voltam róla , de kiderült , hogy ez elsősorban a rossz termőhely és az alany hibája.
A kert végében sínylődik amit anno salakkal, törmelékkel töltöttek fel /régen egy gépudvar volt a kertünk végének a helyén / ill. a z alany birs , ami véleményem szerint semmire se jó alany.
Ezért akarok vagy vadkörtére vagy kombinált alanyra oltani ill. normális helyre ültetni, mert ez volt a legtovább tárolható körtém és elfogadható minőséget adott akkor, amikor már semmim nem volt.
 


  2018.06.05. 20:01  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (53) hsz.-re     Olvasás  
  •   65   
Avatar

---
 
Krasszán van ha érdekel. Úgy tűnik viszont keveset terem, rengeteg virágból -amiből rakni sem lehetett volna rá többet- alig lett rajta körte, folyamatos öntözés és pontos növényvédelem mellett.
Azonban anno, nekem is te írtad egyébként, hogy nem nyerő választás.
 


  2018.06.05. 12:12  Hozzászólás  Válasz Alibá (63) hsz.-re     Olvasás  
  •   64   
Avatar

---
 
Isten éltessen Téged is sokáig. Köszönjük a sok jó tanácsot.
Utolsó időben 4-szer is elmentem a kapud előtt, de nem volt időm bemenni. Pedig nagyon kíváncsi vagyok mi van a kertedben :)
 


  2018.06.05. 11:58  Hozzászólás
  •   63   
Avatar

terra alapító
 
Látjátok, ezért jó a nyugdijasnak! :banana: Szinte korlátlanul játszhat, kedvére gyüjtögethet - talán csak a 'tultermelési válság' okoz néha némi gondot, de az ismerősök, szomszédok és az ég madarai ezen is segítenek. ;)
Éljetek egészségesen sokáig! :udvozlet:
 


  2018.06.05. 04:37  Hozzászólás  Válasz Jana11 (60) hsz.-re     Olvasás  
  •   62   


---
 
Jómagam is efféle cipőben járok. Egy-két éve lassan alakul ki bennem ez a fajta látásmód, mert számomra is megmutatta a kert,
hogy kb. mik a realitások... :P
Úgy fogalmaztam meg egyszerűen, hogy nem lehet mindent. Annak nincs értelme, hogy beszerzek ezt is és azt is, mert tetszik, aztán még az is megszenvedi, ami egyébként lehetne nagyon szép és sikeres is, ha képes lennék visszafogni magamat. Minden évben bebizonyosodik, hogy sok. Még mindig sok! :fejvaka:
Félreértés ne essék: szigorúan magamról írtam, nem Attilának akarok okoskodni!!!
 




  2018.06.04. 21:21  Hozzászólás
  •   60   


---
 
123János, sokszor egy adott helyen /kertben/, egy gyümölcs több fajtájának növényvédelme /erre a legjobb példa az
őszibarack vagy kajszi/ is szinte összeegyeztethetetlen. Tudom miről beszélek, hidd el, pld. kajszinál teljes virágzásban
az egyik fánál nagyon kell a monília ellen védekezni, míg a másik virága ki sem nyílt, a harmadik meg már elvirágzott. Két-három napos késedelem vagy előre nagyon nagy problémákat tud szülni, én is munka mellett kertészkedem.
Előbb-utóbb várható volt, hogy Attila is eljut oda, hogy bár imádja a sok és sokféle fáját, és biztos vagyok benne,
hogy fáj a szíve miatta, de kialakul két fontos "parancs". Magamon is átéltem a következőket. 1. Az nem lehet, hogy bármennyire imádom a fáimat, hogy folyamatosan sokkal többet tegyek bele anyagilag, mint amennyit legalább nullszaldóig hozni tud, mert bérből és fizetésből élőként van kire költeni/ család.
2. Az, hogy sok fajtám van, nagy öröm lenne, de ha nem tudom őket úgy "ellátni" , ahogy szeretném, és gyönyörködhessek benne, sőt inkább a valóság az, hogy megfelelő gondozásuk inkább fölemészt, akkor valóban inkább ne legyen annyi.
 


  2018.06.04. 20:39  Hozzászólás  Válasz 123János (58) hsz.-re     Olvasás  
  •   59   


---
 
Ha figyelmesen olvastad volna az írásaimat nem írtad volna ezt...többször is hangsúlyoztam az " én körülményeimet " és az " én lehetőségeimet ". Mondhatnám azt is, hogy mivel nekem nincs túl sok / elégséges / lehetőségem alkalmazkodni a fáimhoz , így gyakorlatilag nekik kell alkalmazkodniuk hozzám. Figyelni tudok rájuk...de foglalkozni velük..nos azt nem mindig és nem mindig időben.
 


  2018.06.04. 20:29  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (55) hsz.-re     Olvasás  
  •   58   


---
 
Őszibarackot nevezik a gyümölcsök királynőjének és ennek megfelelően igényes a megfelelő időben végzett permetezésekre. Ha már a tafrina jelen van az ültetvényben, akkor már a megelőzéssel elkéstünk és a permetezés ellenére nagyon nagy károkat tud okozni a tafrina. Egyes fajták különböző mértékben fogékonyak, de azt azért nem gondolom, hogy ezek az új fajták megkapták volna az szaporítási engedélyt, ha extra érzékenységet mutatnak tafrinás fertőzésre. Talán kicsit jobban oda kell rájuk figyelni, de első kudarc miatt nem válnék meg tőlük.
 


  2018.06.04. 20:19  Hozzászólás  Válasz délkelet (56) hsz.-re     Olvasás  
  •   57   


---
 
Így van....A többi Royalhoz képest bőtermő is volt , tehát nem azt mondom ,hogy rossz fajta /mint ahogy más fajtákra se mondom / , hanem azt , hogy az általam biztosított körülmények nem elégségesek a normális termesztésükhöz. A gyümölcsüket nyilván szeretem , de ez már kevés az üdvösséghez... sajnos.
 


  2018.06.04. 20:11  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (55) hsz.-re     Olvasás  
  •   56   
Avatar

---
 
Világos ... értem, hogy a lehetőségeid miatt nagyon fontos a relatíve jó tafrina-ellenállóság...a kérdőjeleket csak azért tettem, mert nem olyan régen elégedetten nyilatkoztál róla, de ez minden bizonnyal csak a gyümölcs méretére, minőségére vonatkozott.
 


  2018.06.04. 20:02  Hozzászólás  Válasz délkelet (54) hsz.-re     Olvasás  
  •   55   


---
 
Rettentő tafrinás...a jövőben csak azoknak a fajtáknak van létjogosultságuk , amelyek az általam biztosított feltételek mellet is elfogadhatóan működnek...sajnos arra egyenlőre nem látok reális lehetőséget , hogy ez változzon , saját magának meg minek okozzon bosszúságot az ember ? ...és így még mindig jobb, mintha teljesen abbahagynám :fejvaka:
 




  2018.06.04. 19:37  Hozzászólás
  •   53   


---
 
Azt hiszem lassan megvilágosodok....felhatalmazok mindenkit , hogy a jövőben szembesítsen a most előadandó elképzeléseimmel.
Szóval a rengeteg bosszúság és egyéb okok miatt mint azt jeleztem az idei évvel letudom a gyűjtést.Pont.
Hogy fajonként ez mit jelent ? A csonthéjasokból többet nem próbálok , az almakörte azért még lehet...ha nem is olyan intenzíven , mint eddig.
Almából 3 fajtára adtam be igényt /fogalmazzunk így....szebben hangzik ,mint a kéregetés.../ , remélem ez összejön és ennyi. Bár a famennyiséget almából fejlesztem , ez a meglevő fajtákkal történik már. Főleg úgy, hogy az összes tavasszal oltott fajtából van sikeres ill a csehektől hozatott fák is hajtanak, ha nem is gőzerővel...szóval van miből fejleszteni ...és ez elég is, sőt fokozatosan szabadulok meg a csalódást okozó fajtáktól....de ez az többi fajra is igaz...
Körte : itt már lezártnak tekinthető a gyűjtés , augusztusra nem is volt tervezve új fajta beszerzése...és már nem is lesz.
Lett volna talán lehetőség , meg 1-2 elveszettet jó lett volna pótolni , de igazából nincs jelentősége...eladásra kevés fajta vált be , a családot túlzottan nem hatja meg , én meg egyedül ugye véges mennyiséget tudok elrágcsálni...így marad az átdolgozás, az értéktelenebbek kimennek vagy átszemzem , oltom. Ami biztosnak tűnik, hogy egy Nemes Krasszánt gyártok /már ha tudok a nyomoronc fámról vesszőt levenni és azt lehetőleg jó helyre fogom rakni , mert akkor jót várhatok tőle. A Delwilmor még esélyes, de ahhoz meg kellene még egyszer kóstolnom...ez eddig egyszer sikerült, pár éve....nos megtörtént a kóstoló és minden szempontból jó fajtának tartom , a jövő ezé a fajtáé :)
Kajszi...ebből gyártok fákat , elméletileg lesz köztük pár új is /bár kevesebb , mint amit még 1-2 hónappal ezelőtt terveztem /. A teljesen bordókat fejlesztem , /meglévőkből / ezek koraiak és szépek..és elég jó ízűek , lehet talán kezdeni velük vmit...A Frissonban látok még fantáziát /főleg az idei év után/. Mivel eldöntöttem, hogy több fa is kimegy /...nem kajszik /, így a felszabaduló helyek kisebbik részébe tudok kajszikat rakni./ a nagyobb részbe ugye alma.../
Őszibarack...na itt is elgurult a gyógyszerem és nagyobb szanálást tervezek , ezt az idei tafrinás év váltotta ki belőlem. Az áldozatok a nektarinok és a Royalok lesznek főként , de az Extrémek is érintettek./ A nektarinok közül a Magique maradhat, a többi nem, a Royalkok közül a Glory és a Gem marad, a többi nem.Az Extrémekből egyenlőre a 314 és a July megy, a Great és a 2 fiatal marad , a többiből meg csak részfa van.Bővítés egyáltalán nem lesz, viszont a sok kimenőt pótolni kell...na ez valszeg nem egyéves feladat lesz, de az nem is baj. Itt is lehetnek újak , de szintén lényegesen kevesebb mint amit még korábban terveztem.Az elképzeléseimet minimálisan befolyásolhatja a Platifortwo lapos , ami idén teremhet először...meglátom mit tudnak az új fajta laposok /hátha.../. A sikertelen Gf/barrier szemzéseim alanyaiba nagyrészt bevált , régebbi fajták mennek , mondjuk hogy biztosra megyek. Az újak meg mehetnek a Rubirákra.
Szilva...na itt is megállok .Remélem az idei át-szemzésekből lesz sikeres.. Piaci szempontból nekem a szilva jelentéktelen , saját részre majd vhogy elviselem azokat amik vannak , nem látom értelmét , hogy kínlódjak velük. A hybridek egyszeri esélyt kapnak , aztán ha az alany jó átszemzem...mondjuk kajszira őket. eddig sok csodát nem láttam tőlük...
Az idén a meggy bosszantott fel leginkább , 2 Édi bőtermő és az Érdi jubileum megy is ki, a beléjük szemzetteket se bánom. Mivel az Érdi nagy marad /de kicsit visszavágom, mert már akkora, hogy nem lehet biztonságosan leszedni.../ hogy legyen mellé vmi a megmaradt Érdi bőtermő is maradhat egyenlőre , de erősen visszavágva. A Meteor ból csak a rászemzett cserkók maradnak egyenlőre...talán. Piaci szempontból a meggy nem igazán fontos , a kukacosodástól évek óta nem tudom megvédeni a későbbieket, saját részre véges ami kell...akkor minek is görcsölök velük ?? 2 f bőven elég lesz...
Cserkó...szinte mint az előző...a Ritát jó lenne átdolgozni , meg a Lindát és a Sunburstot megvédeni a vadaktól, hogy végre meg tudjanak nőni...ja és ezekbe persze szemeznék párat, de kizárólag korai fajtákat, mert az a fráánya kukac ugye...Az Alex jó , csak a bogarak és a madarak is szeretik, a sérültek meg ugye gyorsan rohadnak. A Carmen is tetszik...majd meglátom , minden estre több fa nem lesz , a meglevőkkel gazdálkodok...hát kb ennyi , az idő haladtával egyre kevésbé adok bizonyítási lehetőséget a meglévő fajtáimnak...ideje lesz átállni a " kevesebb igazából több " szemléletre.... és igazából muszáj is lesz ezt meglépnem.
 


  2018.05.29. 20:46  Hozzászólás  Válasz Jani71 (51) hsz.-re     Olvasás  
  •   52   
Avatar

---
 
Kétlábúak ellen tuti jó, én biztos hanyatt-homlok menekülnék, ha ilyet hallanék lopás közben :D
 


  2018.05.29. 20:38  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (41) hsz.-re     Olvasás  
  •   51   


---
 
Na és egy ilyen  halálsikoly...? Őz legyen a patáján, amelyik erre nem fut világgá... :nahat: :lol: :wave:
Ezzel pedig mostanában cserélték le az autópályások a múltkor mutatott sípot (a hatóanyagról nincs infóm, de ha kell, utána tudok járni):
Fénykép-1203.jpg
------------------------
Megtekintve 13883 alkalommal.

 


  2018.05.22. 20:38  Hozzászólás  Válasz délkelet (47) hsz.-re     Olvasás  
  •   50   


---
 
Mivel én is elkéstem ill. volt amin el is maradt utólag mentettem ami menthető, Folicur + merpannal , igaz csak egyszer...+ némi táp , ezt viszont fogom többször is.
 


  2018.05.20. 20:04  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (48) hsz.-re     Olvasás  
  •   49   
Avatar

---
 
A Collinsot és a Sugar Time-ot elég rendesen, a Rich May-t és a Tardibelle-t csak kicsit kapta el (bár ezek közül csak a legelső régi fajta). Ezeken kívül van még néhány kicsi, a belvíz miatt vegetáló fajtám, ami így-is, úgy-is sz@rul néz ki.
 


  2018.05.20. 17:37  Hozzászólás  Válasz délkelet (47) hsz.-re     Olvasás  
  •   48   


---
 
A régebbi sárga húsú fajták is ? Mert azokkal nálam komolyabb gond nincs. A Summer nálam is az egyik legrondább , remélem megmarad az a lenti friss hajtás ami van és akkor át tudom szemezni...nem kínlódok vele tovább, a Time-ben már van Redhaven , de eddig nem váltottam át rá...eddig....a többi ahogy megfakad megfelelő helyen úgy kerül átszemzésre.
 


  2018.05.19. 20:51  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (46) hsz.-re     Olvasás  
  •   47   
Avatar

---
 
Soha többet nem csinálok ilyet: a meleg idő beköszöntével azt hittem, már nem is kell tafrina ellen védekezni. Az összes sárga húsú barack egyadta tafrina lett, a Summeren pl. nem is volt normális levél egy darab sem. Mostanra nagyjából konszolidálódott a helyet, de fényképet egyik-másikról nem szívesen tennék közzé még most sem. A Glory nálam is elég jól néz ki, a fehéreket sem bántotta túlságosan a tafrina.
 


  2018.05.19. 16:56  Hozzászólás  Válasz délkelet (45) hsz.-re     Olvasás  
  •   46   


---
 
Royalok ,Extremek es nektarinok elsosorban.A Royalok kozul a Gem es a Glory kicsit talan jobban birta, az Extreme 6 is....de a tobbi full tafrina.
 


  2018.05.18. 21:41  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (44) hsz.-re     Olvasás  
  •   45   
Avatar

---
 
Melyeket látod tafrinára nagyon érzékenynek? A Royalokra tippelnék és ha így van, azok között tudnál különbséget tenni (melyik a nagyon vagy legkevésbé fogékony)? Vagy másra gondoltál?
 


  2018.05.18. 21:18  Hozzászólás
  •   44   


---
 
A mai hegyi latogatasom utan ket dontest hoztam : az idei nyar lesz az utolso ,hogy szemzoagakat kerek, lenyegeben befejezem- a gyujtest...a masik ,hogy meg radikalisabban atalakitom a fajtaszerkezetet. Ennek elso aldozatai a meggyek lesznek sajat reszre 2 is boven eleg , tehat 4 nek harangoztak. A nagyon tafrinaerzekeny barackkk kozul is szelektalok es meg van par otletem...
 


  2018.05.18. 21:10  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (42) hsz.-re     Olvasás  
  •   43   


---
 
Megfordult a fejemben...elkepzelheto hogy igy lesz. Ha rakerdezel megkoszonom :thumbup:
 


  2018.05.14. 08:40  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (30) hsz.-re     Olvasás  
  •   42   
Avatar

---
 
Mi lenne ha a kert csak egy kisebb reszet keritened be elsore, ugy, hogy bovitheto legyen kesobb? Mondjuk a harmadat. Nekem van egy kifejezetten keritesepitessel -vadkerites autopalyak mellett stb- foglalkozo ismerosom, megkerdem hatha tudna olcson bontott keritest. Akkor mar csak oszlopot kellene szerezni, barati tarsasaggal meg fel lehetne tenni a drotot, amiben akar a vadasztarsasag is lehet segitene, elkerulven a vadkar bejelentest.
 


  2018.05.13. 20:15  Hozzászólás  Válasz Jani71 (39) hsz.-re     Olvasás  
  •   41   


---
 
Lásd 36.hsz :)...kettőt hozattam , egyiket már felraktam ideiglenesen , de létrát kell vmikor kivinnem , ha normális helyre akarom rakni őket.
 


  2018.05.13. 20:13  Hozzászólás  Válasz Alibá (38) hsz.-re     Olvasás  
  •   40   


---
 
Kedves Ali bá...egy egyetemista és egy jövőre valószínüleg szintén egyetemista gyerek vmint nem igazán jó kereset mellett a földvétel a legutolsó, amin gondolkodhatok . Amúgy sem kezdeném elölről , nincs se kedvem , se türelmem évekig várni ill. erőm és időm se, hogy újból kezdjek mindent. Csak magamra számíthatok , a munka is egyre lassabban megy , sajnos a kor nem sokat jelent. Próbálkozok addig , amig bírom , ...de már csak itt , ezen a földdarabon.
 




  2018.05.13. 19:48  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (37) hsz.-re     Olvasás  
  •   38   
Avatar

terra alapító
 
Vegyél másutt kertet, kertnek való földet, 5-10 év alatt mindent átmenthetsz, szebb, jobb lesz mint valaha. Fiatal vagy még! :thumbup:
 


  2018.05.13. 19:39  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (34) hsz.-re     Olvasás  
  •   37   


---
 
Villany nincs , az akksit valszeg ellopnák , de saccra többe kerülne a beruházás, mint amit az egész ér...sajnos hobby lévén túl sokat nem tudok ráfordítani , van ami előrébb való.
 


  2018.05.13. 19:36  Hozzászólás  Válasz délkelet (33) hsz.-re     Olvasás  
  •   36   


---
 
Egy olcsóbb változatával végül is megpróbálkozok / ezt mint kiderült Somogyban csinálják.../ , aztán valszeg jövőre megpróbálkozok azzal , amit mutattál...vmit muszáj lesz csinálni , mert elképesztő károkat okoznak. Nem tudom a vadásztársaság mit szólna egy csúnya hangvételű panaszhoz ?? :twisted:
 


  2018.05.10. 22:26  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (30) hsz.-re     Olvasás  
  •   35   


---
 
Szia atifoci2!

Én a tiszteletemen, és elismerésemen kívül semmivel nem tudok a küzdelmedhez hozzájárulni, és meglehet, hogy erre sincs szükséged, de azért hadd mondjam el: le a kalappal. Tavaly is nehéz éved volt, ha jól emlékszem többek közt a vízhiánnyal, és a kínálás nélküli szüretelőkkel harcoltál, az idén is kijut rendesen. Drukkolok neked, ha nem veszed rossz néven, és feltétlen

Respect kép.jpg
------------------------
Megtekintve 14341 alkalommal.

 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2018.05.10. 21:57  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (32) hsz.-re     Olvasás  
  •   34   
Avatar

---
 
Eyg 400 m-es villanypasztor zsinor tekercs 6-9000 Ft korul van. Karok kb 2 m-enkent ??? Ft, szigetelok kb 50 Ft/db, Keszulek 40-50 ezer korul. Egyeb aprosagok pl kapu fogantyu, sarok szigetelok, vezetek a keszulektol a zsinorig. Ha van villany a telken akkor egyszeru ha nem akkor, napelem meg akksi is kell.
 




  2018.05.10. 20:06  Hozzászólás  Válasz gergerg (31) hsz.-re     Olvasás  
  •   32   


---
 
csak ami nincs lebetonozva...mellesleg mennyiből jönne ki ez a kb 100 x25 m kerületű / vagyis cirka 300 m/ terület villanypásztorral való felszerelése ?
 




ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég