Madáretetés Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Ami nem fér be máshova, nem a megszokott háztáji kertészet, de kertészet, csak vagy nagy méretben, vagy nagyon kicsiben.


  2020.01.19. 14:34  Hozzászólás
  •   10   
Avatar

---
 
Gratulálok a témának, jó ötlet volt :)
Én is etettem a madarakat az elmúlt télen, de meg is volt az eredmény.
Hernyót alig láttam, mind eltakarították.
Néhány fészekkel is gyarapodott a kertem.

Az idén is szeretném, de még nem jutottam napraforgó maghoz.
Jövő héten hozzák...
 


  2020.01.19. 10:17  Hozzászólás  Válasz Jani71 (8) hsz.-re     Olvasás  
  •   9   


*
 
Evek ota mi is etetjuk a madarakat , igaz idojaras fuggo mennyire jonnek / azert ne felejtsuk el en korabban egy 3. Emeleti ,par eve meg 1.emeleti kakasban lakom /. Eddig jobbara cinkefelek jottek / szen, kek es fenyves/, par csiz, csuszka...most hogy esett egy kis ho megjelentek meg : tengelic, meggyvago, fenyopinty, zoldike..es egy ket batrabb vereb ☺..elmeny figyelni oket. Jellemzoen csak napraforgot kapnak, de ugy latom ez mindenkinek megfelel.
 


  2016.01.18. 17:32  Hozzászólás  Válasz tgwh (7) hsz.-re     Olvasás  
  •   8   


---
 
Nem tudom, hogy itt a környéken mennyire vannak elkényeztetve etetőkkel, de nagyon nem szoktam látni... :thumbdown:
Szerencsére nálam nincs ilyen gond, jönnek rendesen. :dejo: :thumbup:
Ma volt: széncinege, kékcinege, zöldike, tengelic.
Évekkel ezelőtt volt egy nagyon jó év, akkor madárdömping volt. :)
Az imént felsoroltakon kívül: meggyvágó, házi veréb, az akkor még meglevő, onnan néhány méterre álló tűztövis miatt háromféle rigó,
talán még kenderike és barátcinege is, csak ami most így hirtelen eszembe jutott (meg kellene néznem a felvételeket, akkor tudnék pontosat).
Egyébként évek óta elkészült egy full extrás étterem a számukra, csak valahogy még mindig nem csináltam meg az állványt... :nahat:
Mert hogy olyan nagy és nehéz, ahhoz majd az kell. De előbb-utóbb elkészül. Szerintem idén összeállítom. Nem halogatom tovább.
 


  2016.01.18. 17:18  Hozzászólás  Válasz Jani71 (5) hsz.-re     Olvasás  
  •   7   
Avatar

terra alapító
 
Ez jó. Fából csinaltam egyet, nyitható tető, masfel centi hézag, faternak kiadtam a mazolást, volt lakkja. Van egy zsák napraforgómag, macskák elől olyan magasra tettem, szekről töltöttem fel.
Le sem szarják, egy szem mag nem hiányzik... meg ki sem folyik rendesen.
Város széle, tele a határ számukra minden jóval, a szomszéd etetőjére mennek, előre meg nem jönnek.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.01.18. 07:19  Hozzászólás  Válasz NyilasMisi (4) hsz.-re     Olvasás  
  •   6   


---
 
Arról a rikácsoló madárról írnál még egy kicsit? Mekkorák, milyen színűek, milyen formájúak, stb.? Hátha sikerül kideríteni a fajukat.
 




  2014.11.02. 17:25  Hozzászólás  Válasz tgwh (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   4   


---
 
Rákeresek a dokumentumra. A földre szórást megoldják helyileg a madarak :D Nem csak madáretetőt rakok ki, hanem baromfi önetetőt is, hogy elég legyen egész nap mert annyian vannak. Tavaly kaptam egy friss vaddisznó bundát, na azon volt bőven faggyú. A raschel háló jó ötlet, ha nem baj lekoppintom.
Nálunk a cinkék összes fajtája megtalálható, meglepően sok a fekete fejű, fehér hasú fajtából. Talán a madarak 90% ők teszik ki. Rigó, szajkó, veréb, vörösbegy is akad meg a fenyvesből mindig jön egy rikácsoló pár. Elég nagyok, nem tudom mik lehetnek :D
 


  2014.11.01. 19:06  Hozzászólás  Válasz NyilasMisi (2) hsz.-re     Olvasás  
  •   3   
Avatar

terra alapító
 
Az MME oldalán van egy letölthető dokumentum, abban minden benne van.
Gyakorlatilag mindegy, a madarak nem tudják hány métert ír a szakirodalom ideálisnak :D
Macskabiztos legyen, az a lényeg. Pl. akár a kutyaház teteje is jó lehet.
Nálunk a melléképület ajtója fölé fészkeltek, a rigók meg a farakásba. Pont a kerítést javítottuk, szét kellett bombázni mindent, tojás is volt a fészekben. De rigóból annyi van mint a dög, minden bogyóra háló kéne :D
Tujákat is nagyon szeretik. A madáretetőt meg fa közelébe érdemes tenni, mert szegény cinkék egy-egy maggal repülnek a legközelebbi fára vagy rózsabokorra, ne kelljen már nekik annyit repkedni, amíg a lusta verebek beülnek a magokra.
Almát, diót, szalonnahéjat (hagyok rajt nekik zsírt is, azt nem szeretem :D ) is szeretik. Csinálhatsz olvasztott szírból is gombócokat, teleszórod maggal meg dióval.
Raschel hálóba is tölthetsz pl. dióbelet, azt a cinkék imádják. Én azért szeretem, mert a verebek nem érik el :D mókás ahogy a cinkék ott kapaszkodnak.
Meg ami még szerintem fontos, hogy a madáretető köré, a talajra is szórjunk magot, mert egyes fajták egyszerűen nem hajlandóak máshonnét enni, csak a földről...
Milyen madarak vannak nálatok telente?
Rigók, gerlék, meggyvágó a nagyobbak közül, a legkisebbek a cinkék (barát, szén, meg kék), rajtuk kívül verebek, fenyőrigók, csúszkák, néha mókus :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.11.01. 18:53  Hozzászólás  Válasz tgwh (1) hsz.-re     Olvasás  
  •   2   


---
 
Jól hangzik ez az odú dolog. Lehet eszkábálok egyet. Milyen magasra érdemes rakni?
 


  2014.11.01. 18:35  Hozzászólás
  •   1   
Avatar

terra alapító
 
Pont nyitni akartam egy ilyen témát :D
A Magyar Madártani Egyesület (MME) weblapján rengeteg hasznos dolog van, ezeket kellene itt listaszerűen összeszedni.
A madáretetés nem csak abból állhat, hogy kiakasztunk egy télre egy madáretetőt.
- vannak bokrok, amiknek a termését a madarak még tél elején is tudják fogyasztani
- itatni vagy fürdőnek vizet kint hagyni mindig ajánlott a madarakat, még télen is
- az öntözővízre nagyon oda kell figyelni, sajnos nálunk egy-két fiatal roszdafarkú megfulladt a hordókban, azóta mindig takarjuk a hordók tetejét
- a madáretetőn kívül érdemes odúkat is kihelyezni a kertbe

Odút a legegyszerűbben deszkákból lehet barkácsolni, vágsz négy hosszabbat a négy oldalnak, és egy rövidebbet az aljának. Az egyik hosszú felső harmadába fúrsz egy lyukat, attól függően, melyik madárnak szánod a fészket :D
10x10 és 30x30 centi között legyen az odú alapterülete, a bejárat meg 2.8 és 20 centi között. +-2 milliméter nem számít.
A tetejét meg úgy csinálod meg, hogy le tudd venni, itt az egyszerű dugótól a nyitható fedélig bármit el lehet képzelni, legtöbb helyen csak két dróttal rögzítik a tetőt.
Tartósabb lesz mind az odú, mind a madáretető, ha lenolajjal pár rétegben lekened. Azért lenolaj, mert az környezetbarát. Viszont ez esetben nem árt kb. évente egyszer átkenni.

Ha élő fára szeretnéd helyezni a madáretetőt, akkor figyelni kell arra, hogy a fa élő anyag, egy-két év alatt bőven képes benőni vagy kilökni a szöget, így az odú/madáretető le fog esni.

Így akár a kertben is tarthatsz néhány pár madarat, feltéve ha rátalálnak és megszeretik az odúkat. Léteznek ablak elé szerelt odúk is, itt ha szerencsés vagy, láthatod a teljes költési folyamatot. Persze árnyékolni kell az ablak azon részét, pl. egy szúnyoghálóval, mert a házból jövő fény irritálhatja a madarakat.

Na így elsőre talán ennyi :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/





Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron