Magyar tájfajta zöldség és gyümölcs Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2015.06.04. 11:54  Hozzászólás
  •   0   


---
 
Sziasztok ! :-D

Azért hoztam létre ezt a témát, hogy az elfeledett magyar tájfajta haszonnövényeink is kapjanak egy kis figyelmet.
Magam is rendelkezek (rendelkezni is fogok!) néhány tájfajtával. Ha van nektek is valamilyen magyar tájfajtátok kérlek töltsétek fel ide róluk képet.
Ne hagyjunk elveszni ezt a csodálatos örökségünket.

Ezt a lenti részt majd később kiszerkesztem: Ragadozo

Nyugodtan le lehet tölteni más oldalakról is képeket, majd csatolmányként ide fel lehet tenni.
Feltöltéskor, vagy utána egy Editálással lehet Magyarázatot adni a képhez.
Az ilyen képeknél a Magyarázat legyen a forrás oldal megnevezése (NEM a kép linkje, hanem csak az oldal domain neve).
Így nincsenek jogi problémák "képlopás miatt".

Csak egy példa (ez csak tipp!):
  • Letöltök egy képet mondjuk a http ://dunyusicseresznye.hu/kepek/cseresznye/dunyusi017.jpg linkről a saját gépemre (képre jobb klikk, majd kép mentése más néven).
  • Onnan feltöltöm csatolmányként a hozzászólásba a Képfeltöltés könnyen fülre klikkelve.
  • A feltöltés után a képet behelyezem a hozzászólásba, és a Magyarázat mezőbe beírom: Forrás: http ://dunyusicseresznye.hu (csak ennyi!).
    A Magyarázat részben is megadhatjuk a növény, vagy gyümölcs nevét, majd utána egy ENTER, és jöhet a Forrás: http ://akárni.tld (két helyen nem szükséges megadni a gyümölcs, vagy növény nevét, elegendő egy helyen, de választhatunk).
  • Ezután elküldöm a hozzászólást.

Figyelem!
A Magyarázat részben nem használhatók a BBCode TAG-ek!


DEMO!

demo001.jpg
------------------------
Megtekintve 3983 alkalommal.



Linda cseresznye
Linda.jpg
Linda cseresznye
Forrás: http://kerteszetszolnok.eu

Megtekintve 3983 alkalommal.




Ezt a módszert egyébként a fórum összes topikjában lehet alkalmazni oda felrakni szánt képekkel kapcsolatban.
Természetesen saját képek feltöltésekor nem kell forrást megnevezni, hiszen ha feltöltöd a képet a fórumba, onnantól kezdve a forrás már maga a fórum lesz.

Update!
News from the Ragadozo

Amennyiben már esetleg az idők folyamán feltöltöttél magyar tájfajta haszonnövényről csatolmány képet:
  • Nem kell keresgélned, nem kell mégegyszer feltöltened
  • Csak simán küldjél el egy hozzászólást pár szóval, vagy mondattal.
  • csatplusz.jpg
    ------------------------
    Megtekintve 2755 alkalommal.

  • Az elküldött új hozzászólásod fejlécében klikkelj a képen jelzett ikonra.
  • A képek közül keresd ki azt, amelyiket szeretnéd ide berakni, klikkelj a kép alatt lévő Csatolás gombra, majd a bal felső sarokban lévő Visszatérés a témához gombra.
  • Ezután klikkelj a hozzászólás fejlécében lévő *Edit gombra, írd meg, szerkesszed a hozzászólásod.
  • Klikkelj az egérrel a hozzászólásban egy helyre, ahova szeretnéd berakni a képet (megfelelő szóközöket és/vagy sortávolságokat hagyjál neki!).
  • Alul a Feltöltött csatolmányképek mezőbe a kiválasztott képnél töltsed ki a Magyarázat mezőt a fentebb leírtak alapján, majd klikkelj a Beszúrás a hozzászólásba gombra.
  • Alul az Elküld gomb, és készen is van.
 
 


  2018.11.30. 21:06  Hozzászólás
  •   12   
Avatar

---
 
tokmany.jpg
------------------------
Megtekintve 2769 alkalommal.

tokmany eresben.jpg
------------------------
Megtekintve 2769 alkalommal.

A Tokmány paprika. (A magcsere akcióban elérhető.)
Ezt a paprikát kevesen ismerik, de ha ismernék is kevesen termesztenék, mert nem felel meg a mai trend elvárásainak. Az áruház polcára egységes méretű, színű, formájú termékek kerülhetnek. Ezek meg össze-vissza vannak görbülve, ráadásul egyik másik redőnyösen ráncos. Valljátok be, ti is szívesebben vásárolnátok meg, a szépen mosolygó teltarcú külföldi paprikát, mint ezt. Ennek ellenére a családom 45 éve rendületlenül termeszti. A magját anyukámtól kaptam. Miért ragaszkodunk ennyire hozzá?
1.Minden évben megbízhatóan terem.
2.A termés mennyiségével elégedettek vagyunk.
3.Tulajdonságait megőrzi. A 45 év alatt lett volna lehetősége összekereszteződni a kertben nevelt többi paprikával, még se tette.
4.Íze rendkívül kellemes.
5.Konyhai felhasználhatósága kitűnő. Úgy a hideg, mint a meleg ételekhez. Nyersen ledarálva és lesózva egész évben rendelkezésünkre áll.
6.Magja megfogható, így a vetőmag árát minden évben megspóroljuk.
7.A mozaik dohányvírus eddig még nem tudott vele elbánni. Szemben a vásárolt magokkal, melyek némelyike, ha nem permetezik, már az első termesztett évben bevírusosodik.
8.Rendelkezik azzal a vitamin és ásványi anyag tartalommal, mellyel a legutóbbi időkben nemesített fajták nem, hiszen ezek a jellemzők nem képeznek szempontot manapság a nemesítésben. Ami az egészségmegőrzés szempontjából nem mellékes.
Mindezen praktikus okokon kívül van még egy elveimből fakadó okom is. Én ezzel a paprikával dacolok a fogyasztói társadalom alaptörvényével, a dobd el, vegyél másikat. (Amit a multi birodalom, profitjának érdekében, számodra korlátlan mennyiségben, készségesen előállít.)
Elgondolkodtatok-e azon, mi következik be akkor, ha senki se őrzi meg a régi zöldségfajták magjait? Akkor még inkább ki leszünk szolgáltatva a génmanipulált vetőmagot gyártó multi cégek, kénye-kedvének. Az állami génbankoktól segítségre ne számítsatok. Azok a túlélésért küzdenek, nem tudni mi lesz a sorsuk, azt viszont látni lehet, gazdáik nem szánnak fényes jövőt nekik. Ez ellen küzd a tokmány paprika. Ezért amíg lehetőségem lesz rá, termeszteni fogom, ha kismacskák potyognak az égből, akkor is. Talán annyi reménysugár megcsillant, hogy egyre terjed a magbörze mozgalom. Az első Pécsi magbörze beindításán én is részt vettem. Azóta nekem is szívügyem lett a magok cseréje. Itt a Terrán lebonyolított magcsere akció, pedig páratlan találmány. Maga a válaszborítékos központi elosztás ötlete és a lebonyolító szoftver megoldása, kivívta elismerésemet. Legyetek ti is ezekkel a magokkal egy parányi kis génbank. Akár csak néhány kitűnően jó fajta megőrzésének erejéig is.
 


  2015.06.05. 11:46  Hozzászólás  Válasz anegytech (10) hsz.-re     Olvasás  
  •   11   
Avatar

---
 
Szia!

"Mert buták, mint a tök. Röviden és tömören :D."

Ezt is felfogtam, ha ez így igaz, akkor miért nem okulnak, és az éjszakát miért nem inkább aludják át! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2015.06.05. 10:58  Hozzászólás  Válasz wogboy (9) hsz.-re     Olvasás  
  •   10   


---
 
"és akkor miért vagdossák fel a gumókat - otthon -, akinél bejuthatnak a kertbe?"

Mert buták, mint a tök. Röviden és tömören :D.
 


  2015.06.05. 10:23  Hozzászólás  Válasz anegytech (7) hsz.-re     Olvasás  
  •   9   
Avatar

---
 
Szia!

"A máknál már kinemesítettek olyan fajtákat, aminek az ópiát-tartalma nem mérvadó, így nem is lehet belőle drogot csinálni."

Ezt sem tudtam, és akkor miért vagdossák fel a gumókat - otthon -, akinél bejuthatnak a kertbe? :-D

" Hogy Ausztráliában mennyire használják a mákot, azt nem tudom."

Sehogy sem, és sok esetben, csak a patikában lehet kapni 100 gr-os kivitelben! Azt elárulom, ha én mákos kalácsot ennék, akkor meg van a hely, ahol kg-s csomagban is kapok! Az európaiak tudják ezt a boltot, és vevők is! :-D

"De ha olyan mákot termesztesz, amiből nem készíthető drog, akkor azt nyugodtan nyaldoshatják a drogosok, nem lesznek tőle boldogok :D."

Idáig el sem juthatok, mert akárhol veszem a mákot, mind sterilizálva van! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2015.06.05. 10:17  Hozzászólás  Válasz baby-lon (4) hsz.-re     Olvasás  
  •   8   


---
 
Eredeti Fóti gerezdes ez komoly?
Honnan szerezted be?
Tavaly ígért nekem egy Fóti lakos magot csak sajnos nem érkezett meg.
 


  2015.06.05. 09:11  Hozzászólás  Válasz wogboy (6) hsz.-re     Olvasás  
  •   7   


---
 
A máknál már kinemesítettek olyan fajtákat, aminek az ópiát-tartalma nem mérvadó, így nem is lehet belőle drogot csinálni. Magyarországon sem termeszthető olyan mák, amiből drog készíthető, legalábbis csak szigorú szabályozás mellett. Házikertben csak azok a fajták termeszthetők, amikből nem lehet drogot készíteni. Mivel nálunk hagyománya van a mák-evésnek, ezért ez itt lényeges, de azokban az országokban, ahol ennek nincs hagyománya, ott gondolom nem foglalkoznak vele. Hogy Ausztráliában mennyire használják a mákot, azt nem tudom. De ha olyan mákot termesztesz, amiből nem készíthető drog, akkor azt nyugodtan nyaldoshatják a drogosok, nem lesznek tőle boldogok :D.
 


  2015.06.04. 20:51  Hozzászólás  Válasz sforza45 (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   6   
Avatar

---
 
Szia!

Ha már szóba került! :-D

"A mák nagyon jó csak nagyon sok kártevője."

Tudok őszi vetésiről, és mire az eredeti kártevők tavaszal előveszik a bicskájukat, hogy megnyalják, a gubó már elég kemény!

A "lábasjószágok" - a drogosok - ellen meg ott van a puska! :-D

Azt csak tudd, ezen a szigeten, tilos a mákot elvetnem, mert ebből készítik a drogot, és csak azért! :-D

Vagy, nyulat sem tarthatok, mert sok a kártevő - az igazi üregi nyulak miatt -, és ez csak az én megyémre igaz, a 20 percre innen található New South Wales - Sydney megyéje - ott meg szabad a háznál nyulat is tartani! Hogy az itteni nyulak tudják e olvasni ezt a megyei törvényt, arról nincs tudomásom, és a határban mászkálnak a nyulak - tökön- passzúron keresztűl -, mint a mérgezett egerek! :-D

Nem lehet mákot vetni, de drogosok meg szaporodnak, mint a gombák! A nagy multikban - az itteniekben - 100 gr.-os csomagban árulják - a magok le vannak kezelve, és akkor sem hajt ki, ha elvetem! -, és amikor mondtam, hogy mákos tésztát szeretnék enni, de a 10 dkg-s csomagok kicsik, akkor néztek rám, mint gyujtogató a vizesszalmára, és rögtön meglátták bennem a drogos függőséget! :-D

Azt is elárulom, soha nem nyúltam a cigihez - mint tűzoltó szöktem ki! -, az alkoholhoz - anti vónék, ahhoz is! -, és a drogot sem tudom - nem is kívánom - megnyalni! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2015.06.04. 20:26  Hozzászólás
  •   5   
Avatar

rendszer admin
 
Nekem is tetszik ez az új kezdeményezés, és nagyon jó ötletnek tartom.
De aki csak teheti, tegyen fel minél több képet is.

Tudom, van a Google, de az a Google, ez meg a fórumunk. :)
Felhasználóink, és a Vendég felhasználók is hagy találják meg itt a képet, melyik növényről, vagy gyümölcsről van is szó, ne kelljen más oldalakon keresgélniük.
A magyar tájfajták, már amik még vannak, megérdemlik, hogy minél jobban megismertessük nem csak egymással, de másokkal is.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2015.06.04. 19:43  Hozzászólás
  •   4   
Avatar

terra alapító
 
Üdvözlöm ezt a jó kis topikot. Nekem idén ezek lesznek:

Zalabéri, Rezi és Tótkomlósi tájfajta paprikák, Köröstárkányi és Miskei tájfajta sárgadinnyék, Fóti gerezdes paradicsom.
 


  2015.06.04. 19:07  Hozzászólás  Válasz wogboy (1) hsz.-re     Olvasás  
  •   3   


---
 
A Felvidéki temetőt én is olvastam valahol. A mák nagyon jó csak nagyon sok kártevője.
Én ezért nem is termesztem a kertemben.
 


  2015.06.04. 19:05  Hozzászólás
  •   2   


---
 
fehér-kék csemegekukorica 2.jpg
------------------------
Megtekintve 4003 alkalommal.



Fehér-kék kukorica
Simaszemű magyar tájfajta, Zala megyéből kaptam.
 


  2015.06.04. 12:18  Hozzászólás  Válasz sforza45 (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   1   
Avatar

---
 
Szia!

Pl. a mák, mert olvastam, egy felvidéki temető feltárásnál annyira épek voltak a csontvázak, a több évszázados temetőben, hogy arra következtettek, valamikor sok mákot termelő volt az a rész, és mák volt egész héten, mint a szegényenber reggelije, ebédj, és vacsorája! Ezek szerint a csontoknak, jó tett a sok mák! :-D

Vagy, pl. a naspolya!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Ahrefs [Bot] Mozilla/5.0 (compatible; AhrefsBot/7.0; +http://ahrefs.com/robot/) valamint 12 vendég

cron