Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Süssünk süssünk valamit Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Minden ami a konyhában zajlik
  2018.12.01. 22:30  Hozzászólás  Válasz tgwh (79) hsz.-re     Olvasás  
  •   80   
Avatar

 
Elfogadható. Egyébként melegen lett vágva, talán ezért látod úgy. A kakaós része egy kicsit sűrű.
 


  2018.12.01. 22:27  Hozzászólás  Válasz gergerg (78) hsz.-re     Olvasás  
  •   79   
Avatar

 
Nem tűnik olyan száraznak. És milyen lett?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2018.12.01. 22:03  Hozzászólás  Válasz tgwh (77) hsz.-re     Olvasás  
  •   78   
Avatar

 
Nem, Janának van igaza, ez kalács, csak kuglóf formába sütve.
 


  2018.12.01. 21:57  Hozzászólás  Válasz Jana11 (76) hsz.-re     Olvasás  
  •   77   
Avatar

 
Kuglóf, és igazából nem is egy nehezen elkészíthető sütemény. Rá is kéne uszítani a zasszonyt, ennék én is egyet :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2018.12.01. 21:53  Hozzászólás
  •   76   


 
Mindíg is az ilyen már képen nagyon kívánatos kalács volt a "gyengém", fogyókúrám alatt sokkal nehezebb volt
elhagyni, mint bármi mást. Aki ilyeneket tud készíteni, gratula.
 


  2018.12.01. 20:02  Hozzászólás
  •   75   
Avatar

 
Elkészült:

IMG_20181201_184849_132.jpg
------------------------
Megtekintve 100 alkalommal.

IMG_20181201_185316.jpg
------------------------
Megtekintve 100 alkalommal.

IMG_20181201_185714.jpg
------------------------
Megtekintve 100 alkalommal.

 


  2018.12.01. 19:06  Hozzászólás
  •   74   
Avatar

 
Lisztes a póló a hasamon... ebből még valami jó is kisülhet! :tanc2:
 


  2018.11.29. 19:27  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (72) hsz.-re     Olvasás  
  •   73   
Avatar

 
Nálam 3-4 hónapig tart egy kiló cukor. Kivétel a befőzési szezon, mert a lekvárokat, befőtteket azért csak cukrozom kicsit.
 


  2018.11.27. 21:51  Hozzászólás  Válasz edit (71) hsz.-re     Olvasás  
  •   72   
Avatar

 
Pici gyerek korom óta cukrot cukorral eszek!
A túrós - káposztás tésztától a paradicsomlevesig ...
Csak nekem egyedül átlag heti 1 kg kristálycukor és + a napi nasi édességek. :hiha:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2018.11.27. 19:14  Hozzászólás  Válasz gergerg (70) hsz.-re     Olvasás  
  •   71   
Avatar

 
Végre valaki aki nem édesen szereti a krumplifánkot. Igazság szerint én a túrógombócot is sósan tejfölösen szeretem. És ha marad ki csupasz palacsinta azt is. Maximum kis sajtot vagy juhtúrót kaphat még. (Megjegyzem nem látszik rajtam, hogy nem szeretem az édességet. Sajnos.)
 


  2018.11.26. 21:57  Hozzászólás  Válasz gergerg (69) hsz.-re     Olvasás  
  •   70   
Avatar

 
Juteszembe, este csak kipróbáltam, igaz eper és barack lekvárral mert az volt bontva. Eredmény: maradok a tejfölnél meg a hagymánál. :-)
 


  2018.11.25. 20:36  Hozzászólás  Válasz Jana11 (68) hsz.-re     Olvasás  
  •   69   
Avatar

 
Azt a krumplilaskához szoktuk.
 


  2018.11.25. 20:34  Hozzászólás
  •   68   


 
Pedig a krumplifánk a kocsikenőcs állagú, fekete színű nemtudom szilva lekvárjával valóságos ízorgia. :thumbup:
Ha még nem kóstoltad, tedd meg, egyszer élünk...
 


  2018.11.25. 19:46  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (66) hsz.-re     Olvasás  
  •   67   
Avatar

 
Mondanám hogy küldök, de ez csak frissen jó, és azt is mondanám hogy megkóstolom lekvárral, de úgysem fogom. :)
 


  2018.11.25. 19:43  Hozzászólás  Válasz gergerg (65) hsz.-re     Olvasás  
  •   66   
Avatar

 
Na', igen! :)
Az igazság csak kóstolva derülne ki ... :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2018.11.25. 19:36  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (64) hsz.-re     Olvasás  
  •   65   
Avatar

 
Szerintem ez nem lenne úgy jó. Pár napja volt itthon rendes fánk, annak a tésztája is édes. Lehet hogy mi jobban sózzuk ennek a tésztáját.
 


  2018.11.25. 19:28  Hozzászólás  Válasz gergerg (63) hsz.-re     Olvasás  
  •   64   
Avatar

 
Csak azért kérdeztem, mert nálunk is volt sokszor fánk.
Főleg, míg élt a nagyi ... :)

Sokszor ettem máshol is fánkot, de soha sem ettem még másképpen, csak kizárólag lekvárral, és/vagy porcukorral.
A krumplist is! :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2018.11.25. 19:23  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (62) hsz.-re     Olvasás  
  •   63   
Avatar

 
Igen, fánk, krumplisfánk, tehát sós étel. Egy kis tegnapi pörkölttel, tejföllel, sajttal, zöldségekkel. (ubi csak savanyított volt)
 


  2018.11.25. 19:19  Hozzászólás  Válasz gergerg (61) hsz.-re     Olvasás  
  •   62   
Avatar

 
Jól látom, hogy ezek fánkok?
És az utolsó képen savanyúsággal, zöldséggel, egyebekkel?
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2018.11.25. 15:07  Hozzászólás
  •   61   
Avatar

 
Ma délutáni időtöltés:

IMG_20181125_115034.jpg
------------------------
Megtekintve 267 alkalommal.

IMG_20181125_125123.jpg
------------------------
Megtekintve 267 alkalommal.

IMG_20181125_132132.jpg
------------------------
Megtekintve 267 alkalommal.

 


  2018.11.25. 15:04  Hozzászólás
  •   60   
Avatar

 
Tegnap esti időtöltés:

IMG_20181124_194006.jpg
------------------------
Megtekintve 267 alkalommal.

IMG_20181124_203728.jpg
------------------------
Megtekintve 267 alkalommal.

IMG_20181124_211744.jpg
------------------------
Megtekintve 267 alkalommal.

 


  2018.07.17. 11:32  Hozzászólás  Válasz evodia2010 (58) hsz.-re     Olvasás  
  •   59   
Avatar

 
Szia!

Erről nem is tudtam, és már van egy másik is, amit majd ki kell faragnom, ha szakítok rá időt! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2018.07.16. 09:58  Hozzászólás  Válasz wogboy (55) hsz.-re     Olvasás  
  •   58   


 
Egyébként pár éve láttam olyan (kínai) grillsütőt
https://www.primanet.hu/termekek/ajandekotletek/ajandekotletek-noknek/PWS-003880-01/multifunkcios-minikonyha-es-kurtoskalacs-suto-eto-11208s.html
, aminek a dobozán kürtős kalács szerepelt.
 


  2018.07.16. 09:51  Hozzászólás  Válasz wogboy (56) hsz.-re     Olvasás  
  •   57   
Avatar

 
Ez az eredeti forma, és elég sokszor készítünk! :-D

Kép

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2018.07.16. 09:50  Hozzászólás  Válasz wogboy (55) hsz.-re     Olvasás  
  •   56   
Avatar

 
Ez a seprőnyeles módszer! :-D

Kép

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2018.07.16. 09:48  Hozzászólás  Válasz wogboy (54) hsz.-re     Olvasás  
  •   55   
Avatar

 
Kép

Készítettem olyan lábakat, amin állva, a dorongfákon kelhet a tészta! :-D

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2018.07.16. 09:45  Hozzászólás  Válasz wogboy (53) hsz.-re     Olvasás  
  •   54   
Avatar

 
Van faesztergám is, és azzal gömbölyítettem ki a fákat! :-D

Kép

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2018.07.16. 09:43  Hozzászólás
  •   53   
Avatar

 
Ha már szóba került a kűrtös kalács, akkor mi is, a világvégén megpróbáltuk! :-D

Ehhez csak annyit, megvettem ezt a kis sütőt, és neki a sarokköszörűt, és belevágtam a grillsütő forgató motorját! :-D

Kép

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2018.07.16. 08:13  Hozzászólás
  •   52   


 
Én miután feltekertem, beolajozom kicsit, és kristálycukorral(!) meghintett deszkán szépen meghengergetem közepes nyomással úgy, hogy egyenletesen nem túl vastag legyen, a szélek pedig összeérjenek. Gázgrillen sütöm, azon kb. 10-15 perc a piacinál vastagabb tészta, vigyázni kell ne száradjon ki. Ha nem elég erős a gáz a karamelhez, kap plusz lángcsapatást.

Ami kiábrándító: egyik szomszédom rendezvényeken dolgozik langalló/kürtőskalács készítőként. Ő mondta, a langalló tésztát péknél süttetik, helyszínen csak méretre vágják, rápakolják a feltétet és a kis mobil kemencékben csak rásütik a sajtot.
 


  2018.07.15. 22:45  Hozzászólás  Válasz délkelet (50) hsz.-re     Olvasás  
  •   51   
Avatar

 
Az is jó, de szerintem macerásabb. Ha legközelebb sütök, levideózom a sülést. (amúgy ha a sört megittad, a dobozon is sütheted)
 


  2018.07.15. 22:43  Hozzászólás
  •   50   
Avatar

 
Megjegyzésként annyit: vendégségben a házigazda nem forgatta meg cukorban, hanem cukorsziruppal kenegette sütés közben folyamatosan és a végén lehetett megszórni fahéjjal, dióval. Működött a dolog, finom lett a kalács.
 


  2018.07.15. 22:28  Hozzászólás  Válasz evodia2010 (48) hsz.-re     Olvasás  
  •   49   
Avatar

 
Az enyém kb a második receptre hasonlít. Ami különbség, hogy én nem kelesztem a sütőfán, és tényleg megsül 2 perc alatt, és nem várök a levétellel sem. Ha megsült, megcukrozom, majd a fa orrát a deszkára ütve lecsúszik róla.
 


  2018.07.15. 22:13  Hozzászólás
  •   48   


 
Ha hozzá lehet szólni:
- én szoktam citromhéjat reszelni bele, de citromolaj is jó
- kalácstésztánál keményebb tésztát kell gyúrni, nem szabad vastagon feltekerni, mert le fog nyúlni róla
- feltekerés után túl sok kelesztés miatt is lelóghat sülés közben
- a 2 perc sütés kicsit rövidnek tűnik, vásárban sem készül el 2 perc alatt
- ha megsül, de nem karamelizálódik meg a felszíne, gázlámpával megcsapatva lehet korrigálni

receptek, bár tényleg bármilyen nem túl puha kelt tészta jó lehet:
**********************************************
Kürtőskalács tojás nélkül (piaci recept)
hozzávalók / 9 adag
 1 kg finomliszt
 2 dl tej
 3 dl víz
 3 dl napraforgó olaj
 2.5 dkg élesztő
 5 ek porcukor
 1 csipet só
 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
elkészítés
1. A tésztát jól kikeverjük, majd 1 órát kelesztjük (két – háromszorosára dagad).
2. Ezután nyújtófával laposra kell simítani. Pizzavágóval csigavonal alakba 2-3 cm széles csíkot alakítunk ki, ezután következik az egyik legfontosabb művelet a sodrás, nyújtás és a feltekerés az olajjal megkent fahengerre.
3. Cukorba forgatjuk, majd 5-6 percig folyamatosan forog a grill mellett.
4. Mikor a kalács megsült, ízesítjük (ízlés szerint), a fahengerről lecsúsztatjuk, és a belül üres kürtőt felállítjuk, hűlni hagyjuk.

Kürtőskalács (tojásos recept)
hozzávalók / 8 adag (fele mennyiség is elég lehet!)
 1 kg finomliszt
 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
 2 db tojás
 1 kávéskanál só
 3 csapott ek cukor
 1 citromból nyert citromhéj
 kevés vanilia aroma, de lehet nélküle is
 0.5 l tej
 2,5 dkg élesztő
 0.5 kg cukor (a beleforgatáshoz)
 1 dl napraforgó olaj (a sütőfa kenéséhez)
elkészítés
1. Az élesztőt langyos tejben, egy kis cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a hozzávalókkal.
2. Jól összegyúrjuk, és nem túl meleg helyen kb. 15-20 percig kelesztjük. Ha túl sokáig kel a tészta, akkor le fog szakadni a fáról sütés közben!
3. A kelt tésztát 5 cipóba osztjuk. A sütőfát az első sütés előtt felmelegítjük, és bekenjük olajjal.
4. A cukrot (akár fahéj keverékkel) egy tálcára öntjük. A tésztát kinyújtjuk, és deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát, csak a végeknél maradjon ki kb. 1-1 cm.
5. Amikor megsült, hagyjuk egy-két percig hűlni, és utána már le lehet szedni a fáról. Ha kihűlne a fa vagy nem elég olajos, akkor ugyanúgy rá kell melegíteni, és be kell olajozni.
 sütési hőfok: 200°C


kürtös.jpg
------------------------
Megtekintve 574 alkalommal.

 


  2018.07.15. 22:03  Hozzászólás  Válasz gergerg (46) hsz.-re     Olvasás  
  •   47   
Avatar

 
Köszönöm :) (holnap megyek is a boltba sörért, mert nem akarom elrontani megint!)
 


  2018.07.15. 21:14  Hozzászólás  Válasz délkelet (45) hsz.-re     Olvasás  
  •   46   
Avatar

 
Jó. Szóval elővesszük a sütőfát, egy tálkába öntünk olajat, és egy ecsettel bekenjük sütőfákat olajjal.
Egy nagyobb tálba öntünk 1kg lisztet, teszünk bele 3 evőkanál kristálycukrot, egy kávéskanál sót, 2 zacskó vaníliás cukrot. Összekeverjük. Egy másik tálkában melegítünk kb 2dl tejet, nem forróra, de a langyostól melegebbre. Teszünk a tejbe egy evőkanál cukrot és elkeverjük. Belemorzsolunk egy egész élesztőt és elszívunk egy cigit, vagy iszunk egy sört. Mikor az élesztő felfutott, belevágjuk a liszt közepébe, 2 tojás és 1dl olaj társaságában. Egy ecsettel beolajozzuk a sütőfákat. A tésztát összedolgozzuk. Nem kell nagyon, és nem kell kézzel, egy fakanállal is lehet. Szükség szerint tej adagolásával dagasszuk közepesen lágy állagra. Ha a tészta összeállt (nem baj ha nem sima) akkor olajos kézzel körbekenjük. Kimegyünk, megkeressük a faszenet, előkészítjük, letakarítjuk az asztalt, stb, a lényeg hogy 5 percet eltöltsünk. Visszamegyünk a tésztánkhoz, és most már kézzel alaposan átdagasszuk. (nem fog már a kezünkhöz ragadni) Ha összedolgoztuk megint bekenjük olajjal. Majd letakarva kelesszük kb 30 percet meleg helyen. Bekenjük a sütőfákat olajjal. Kimegyünk, begyujtjuk a faszenet, kivisszük az asztalt, gyúródeszkát, sodrófát, olajos tálkát az ecsettel, egy derelyevágót, lisztet, egy pohárba vizet, 2 sört, és a sütőfákat, amiket egyúttal be is olajozunk. Viszünk egy tálcát is, amin fahéjas kristálycukrot terítünk el. Megisszuk az egyik sört. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, maximum 0,5 cm-re. A derelyevágóval 2 cm-es csíkokat vágunk, feltekerjük a sütőfára, majd bekenjük olajjal, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Megsütjük. Ha a felülete szépen csillog, akkor jó. Amikor levettük a parázsról, megint megszórjuk a cukorral. (ez már nem fog megolvadni). Megisszuk a másik sört, és sütjük a többit. Ha 2 perc alatt nem sül meg egy, akkor gyenge a parázs. Ha megszórjuk sütés előtt cukorral, ropogós lesz, ha nem, csak olajjal kenjük, akkor puha marad, de a szine nem lesz olyan szép.
 


  2018.07.15. 19:04  Hozzászólás  Válasz gergerg (44) hsz.-re     Olvasás  
  •   45   
Avatar

 
Nagyon szépre (és biztosan nagyon finomra) sikerült! Mivel kenegeted sütés közben? Illetve mégsem, inkább jöjjön a teljes recept, ha megtennéd ... a napokban jutott eszembe, hogy jó lenne ismét megpróbálkozni vele (tökéletesre ugyanis még sosem sikerült...legutóbb pl. valószínűleg azért nem, mert gyenge volt a parázs, emiatt pedig sokáig sütöttem és megnyúltak a csíkok a sütőfán)
 


  2018.07.15. 18:53  Hozzászólás
  •   44   
Avatar

 
Süssünk kürtőskalácsot.

A recept teljesen egyszerű, sima kelttészta.


0-02-05-012bf86aa950833a4fba8511a748ec2914e4c18aa0df5dc1b5d532c8559f13b3_full.jpg
------------------------
Megtekintve 595 alkalommal.

0-02-05-9d7eb77273be725b89de396058412624f5ad601598787350176eb728dd02e67c_full.jpg
------------------------
Megtekintve 595 alkalommal.

 


  2017.09.30. 12:46  Hozzászólás
  •   43   
Avatar

 
KEFIRES LÁNGOS. Ezen étel elkészítését a Margit2 fórumban tanultam. A hagyományos olajban sült lángossal az a bajom, hogy miután elolvastam az olaj gyártási technológiáját, azóta nem mérgezem magam vele. Ez a lángos, amit most közreadok, olaj nélkül készül. S mert feltét lesz rajta, inkább hasonlít kinézetre a pizzához, mint a hagyományos lángoshoz. Ha a magyar hagyományok szerint választanánk hozzá nevet, akkor a lepénykenyér feltéttel lenne nekem a színpatikus elnevezés, de nem a név a lényeg. Maradjunk az eredeti név mellett, tehát kefires lángos.
Az alapanyag elkészítéséhez a képen láthatók szükségeltetnek. Kb. 1kg héjában főtt áttört krumpli. 3db 2dl-s kefir, némi só (kb. 1dkg). Én Erdélyi adalékmentes sót használok. A lisztnek és az élesztőnek fele kell csak.

7413


Először egy mélytányérba öntöm az egyik kefirt és a fél élesztőt:

7415

Majd összekeverem őket és a krumplira öntöm:

7417

Ugyan ezt teszem egy másik kefirrel és a tojással, majd a harmadik kefirrel együtt a krumplira öntöm. Természetesen, ha tányér helyett tálat használunk, úgy egy menetben is megoldható az összekeverés művelete. Majd beleszórva a lisztet, alaposan összedolgozom. Ezek után kapunk egy masszát, melynek sűrűségét nokedli állagra kell beállítani, tej vagy víz hozzáadásával. Ezzel az alapanyag elkészült, tegyük a hűtőbe, ahol az élesztő hatására alaposan megdagad. A képen hűtés előtti állapotban látható.

7419

Azért, hogy lepényünk ne csak laktató, de finom étel is legyen, készítsünk hozzá feltétet. Nem cifrázva a dolgot bár milyen párolt zöldséget szórhatunk majd sütéskor a lepényünk tetejére. Én az évszaknak megfelelő zöldségeket apróra vagdosva, egy serpenyőben kevés sóval összepárolom. Először fedő alatt, majd ha levet eresztett, a só és a hő hatására, leveszem a fedőt, hogy párologjon el belőle a víz. A képen látható variációt szegfűgombából, piros paprikából, hagymából és paradicsomból készítettem, mert éppen szeptember végén ez termett a kertemben. Augusztusban esők hiányában gombám nem nőtt, akkor fokhagymás padlizsánból pároltam köretet. Biztatok mindenkit, hogy ízlésének és lehetőségeinek függvényében bátran kísérletezzen a különböző zöldségekkel. Ha jó a lepénykenyér, ami az étel alapja, azt már nem tudja elrontani. Ezt is tegyük a hűtőbe. A következő napokban, ha éhesek leszünk, vegyük őket elő:

7421


A kisütés menete a következő:
1.Felforrósítok egy serpenyőt, majd vajjal megkenem az alját és oldalát. (Aki veszélyeztetni akarja maga és családja egészségét, az ugyanezt, olajjal is megteheti.)
2. Belehelyezek egy levesmerőnyi masszát.
3. Kanállal szétnyomkodom. Ha megfelelő az alapanyag állaga, akkor a kanál élével nyomkodva könnyen szétlapítható. Szinte szétfolyik a nyomkodás hatására. Ha nem akar szétterülni, hanem mint a ragasztó minden áron egyben kíván maradni, akkor tejjel, vagy vízzel összekeverve hígítani kell. Amikor egyik fele pirosra sült, megfordítom, rászórok a feltétből és reszelek rá sajtot. Ennek az ételnek az is nagy előnye, hogy nem kell az összeset azonnal kisütni. Általában hét végén, amikor jobban ráérünk, előkészítünk egy hasonló mennyiségű alapanyagot és azt hét közben naponta, amikor munkából hazaérek, azonnal felteszek egy adagot a serpenyőbe, és amíg átvedlek az otthoni énembe, addigra meg is sül. A végeredmény a képen látható. Én ezt uborkasalátával fogyasztottam, de kinek mi ízlik, azzal egye meg.


7423
 


  2017.08.20. 17:52  Hozzászólás
  •   42   
Avatar

 
Új kenyér...


WP_20170820_001.jpg
------------------------
Megtekintve 936 alkalommal.

 


  2017.01.15. 14:40  Hozzászólás  Válasz gergerg (39) hsz.-re     Olvasás  
  •   41   
Avatar

 
Folytatás....

Minden ugyan az, csak a töltelék az egyikben baracklekvár-túró, teteje vaniliás cukorral hintve tojással kelnés után (ezek a világosabbak), a sötétebbekben fahélyas cseresznyelekvár-túró, a teteje fahéjyas cukorral hintve. A kerek tányéron a szokásos pizzakrémes, a tetején vékonyka sajtszeletekkel és a maradék krémmel kicsit megkenve.


WP_20170115_13_25_57_Pro.jpg
------------------------
Megtekintve 1206 alkalommal.

WP_20170115_13_24_29_Pro.jpg
------------------------
Megtekintve 1206 alkalommal.

 


  2016.12.31. 19:07  Hozzászólás  Válasz gergerg (39) hsz.-re     Olvasás  
  •   40   
Avatar

 
És ezt betetted az Ételreceptek adatbázisába is???? :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2016.12.31. 18:29  Hozzászólás
  •   39   
Avatar

 
A szilveszteri süti, baracklekváros túróval töltött párnácska, normál kelttésztával.

Hozzávalók:
50dkg liszt
2 tojás
1 evőkanál zsir
2 evőkanál cukor
3 csipet só
1 száritott élesztő
tej, amennyi kell
3-4 evőkanál lekvár
20dkg túró

Készitünk egy tök sima kelttésztát, aztán gombócokra szedjük. A gombócokat kinyújtjuk 15-20 cm szélesre és olyan hosszúra ahhogy a tészta engedi. Aztán kanállal kis gombócokban rátesszük a tölteléket az egyik oldalra, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. A tenyerünk élével megnyomkodjuk a tésztát a kombóckák között, majd derelye vágóval feldaraboljuk. Picit megkenjuk olajjal és mehet a sütőbe.
Mikor már az alja kezd jó lenni, kivesszük és vaniliáscukros tojással megkenjük majd még pár percik nagyobb hőmérsékleten sütjük. A gyerekek szerint jobb mint a teszkós. :)


WP_20161231_002.jpg
------------------------
Megtekintve 1232 alkalommal.

 


  2016.12.10. 11:08  Hozzászólás  Válasz gergerg (35) hsz.-re     Olvasás  
  •   38   
Avatar

 
Ha megnézed a legutolsó fotómat, látszik, hogy szép piros színe van. Nekem közönséges régi-módi gázsütőm van. Semmi légkeverés, hőfokszabályozás és egyéb cicoma benne. Mindig a legalsó tepsihelyre teszem. Legközelebb a lánghoz. Így gyorsabban megsül és a színe se sápadt fehér marad, hanem pirosba hajló barna. Mivel keményre sütve szeretem, az se zavar, ha a külseje majdnem ropog, ezért vékonyra sodrom a tésztát, aminek az is következménye, hogy így gyorsabban átsül, mint ha vastag lenne.
A feleségem minden szilveszterre süt sajtos pogácsát is. Annak tetejét megkeni tojással, mert az más küllemet, más ízt kíván. Az alapanyaga folytán étkezési értéke is más. Míg a krumplis pogácsa frissen jó, mert másnapra a krumpli megfásul benne. A sajtos pogi, Viszont bármeddig ehető. Akár hetek múlva bár is, bár addigra megszárad, ennek ellenére ugyan olyan jól lecsúszik egy sör kíséretében, mint szilveszterkor. Sőt talán még jobban, mert száraz étel mellet erősebben kívánja szervezetünk a folyadékot.
 


  2016.12.05. 20:48  Hozzászólás  Válasz Jana11 (36) hsz.-re     Olvasás  
  •   37   
Avatar

 
Szoktam mondani a feleségemnek hogy ő egy áldott jó asszony lehet, mert más nemigen érdemelne meg egy ilyen embert. :lol:
 


  2016.12.03. 22:10  Hozzászólás  Válasz gergerg (35) hsz.-re     Olvasás  
  •   36   


 
Egy magyar ná/pogácsás/ bob...
 


  2016.12.03. 21:52  Hozzászólás
  •   35   
Avatar

 
Szóval először köszönet Kedvescimborának a pogácsareceptért!

Ma este jutottam oda hogy kipróbáljam. Nem néztem a mennyiségeket, csak megfőztem a krumplit, aztán összetörtem vajjal, majd annyi lisztet gyúrtam bele amit felvett.

Valóban kelendő jószág, mire a második tepsi megsült, az első elfogyott. Mikor meguntam a pogácsaformát, akkor váltottam. Minden jó lett, a második tepsinél bedobtam egy olyan trükköt hogy vékonyra nyújtottam a tésztát, megkentem olajjal és szórtam bele egy kis sajtot meg fűszerkeveréket, majd összehejtottam. Ezt háromszor csináltam meg.
A tapasztalatszerzés:
Jó kis pogácsa ez, de sokkal lassabban sül mint a normál pogácsa, és valószinű tojással kellett volna kennem a tetejét hogy szebb legyen. De majd legközelebb!
Férfi léttemre... Mondtam is az asszonynak, méghogy Jókai Mór: Az aranyember, akkor én mi vagyok? :)
A képek:


WP_20161203_002.jpg
------------------------
Megtekintve 1396 alkalommal.

WP_20161203_003.jpg
------------------------
Megtekintve 1396 alkalommal.

WP_20161203_001.jpg
------------------------
Megtekintve 1396 alkalommal.

 


  2016.12.02. 10:50  Hozzászólás
  •   32   
Avatar

 
A tollas, kérésre! :-D

Kép

Kép

Kép

Ez nem ehető, csak dísz!

Kép

Kép

Így készült!

Kép

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.11.30. 10:58  Hozzászólás
  •   30   
Avatar

 
A házifajta dobos folyamata!

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.11.30. 10:37  Hozzászólás
  •   29   
Avatar

 
A saját féle ...

Kép

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.11.30. 10:31  Hozzászólás
  •   28   
Avatar

 
A mai füstöltcsülkös bableves kelléke!

Kép

Ez pedig egy sajátféle krumplis pogácsa, sajttal megstrófolva.

Kép
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég