Elmélkedések az eddigi gyümölcstermesztő tevékenységemről .. Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2017.12.30. 12:38  Hozzászólás
  •   0   


---
 
ELMÉLKEDÉSEK AZ EDDIGI GYÜMÖLCSTERMESZTŐ TEVÉKENYSÉGEMRŐL, ILLETVE A TERVEIMRŐL A KÖZELJÖVŐBEN.

Google Earth: - atifoci2 birtok
... elméletileg megmutatja hol is ga/rá /zdálkodok :)


Elöljáróban talán annyit, hogy még mindig a kedvenc hobbim a gyümölcsökkel való foglalatoskodás, de az idei év ...és talán az eddigi tevékenységem is...némileg megváltoztatta a gondolkodásomat, az elképzeléseimet. Az elmúlt 20-25 évben sokat tanultam, de sok minden van amit képtelen voltam megtanulni, leginkább a tanító hiánya miatt. Sajnos hiába olvastam el eddig is sok szakkönyvet, rengeteg cikket sok mindent nem tudtam átültetni a gyakorlatba, mert nekem az jobban érthető, amit gyakorlatban bemutatnak nekem ...nem telefonon, nem e-mailben, hanem közvetlenül, élőben.Így aztán rengeteg hibát követtem el az elmúlt időszakban...de ez most mellékes :)
A „ kisregényhez „ magyarázatként még annyit, hogy a leírtak kizárólag az én véleményemet tükrözik, az én lehetőségeim, tudásom fényében ...csak hogy elkerüljem az olyan hozzászólásokat, hogy ez így vagy úgy jobb lett volna stb.

Az írásaim továbbra is megtalálhatók, csak a kinézete kicsit megváltozott ...
Kép

...s végül:
    sem ez az iromány, sem a gyűjtemény nem jöhetett volna létre a sok jószándékú, segítőkész kertbarát nélkül, NÉLKÜLETEK...ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki hozzájárult mindehhez. :)

Eddigi működésem képekben: http://indafoto.hu/atifoci/collections
ITT EMLÍTENÉM MEG, HOGY AZ ÍRÁSAIMAT FOLYAMATOSAN SZERKESZTEM, JAVÍTOM MAs SZINNEL A TÉNYLEGES VÁLTOZÁSOK ILL. AZ ELKÉPZELÉSEIM TÜKRÉBEN...!
 
 


  2019.08.04. 12:45  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (229) hsz.-re     Olvasás  
  •   230   


---
 
Nem tudom ennyiből mi látszik, mert én minden tüzelni való giz-gazt összedobáltam... Milyen vastagságig lehet belerakni amúgy ? Természetesen amit nem lehet nem erőltetjük , eltüzelem majd ami nem a gépbe való.
 


  2019.07.27. 22:19  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (228) hsz.-re     Olvasás  
  •   229   
Avatar

---
 
Nem muszaj eltuzelni, megprobalkozhatunk azzal is, elviszi vegulis, meg vegyesen is rakhatjuk szarazzal-frissel a gepet. Kuldj egy fotot legyszi a kupacrol!
 


  2019.07.27. 21:07  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (221) hsz.-re     Olvasás  
  •   228   


---
 
Akkor a tavaszi hulladékot eltüzeljem majd ?...mert az már jó száraz most is...

Amúgy kaptam 45 kockabálát / árpaszalma / , csak el kellett hordanom...a sorok egy részét azzal takarom /amennyire jut /.
 


  2019.07.25. 15:04  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (226) hsz.-re     Olvasás  
  •   227   


---
 
Rendben, akkor majd egyeztetünk megfelelő időben...mert nekem a fűrészes kollégával is egyeztetni kell, mikor tud jönni vagdosni , remélem a szabadságba se szól bele semmi...
 


  2019.07.24. 17:31  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (225) hsz.-re     Olvasás  
  •   226   
Avatar

---
 
Nem a nyesedekert jonnek, azt tudok otthon korul is szerezni boven ha arrol van szo. Csak segiteni szeretnek ilyenkor meg nem is gondolok azzal megeri-e vagy sem. Kirandulok egyet, megmozgatom magam, nem nagy faradtsag tenyleg. Csak ha neked nem kell, elhoznek egy adag daralekot, de szerintem neked is jol jonne, tesztelhetned par fadnal. Orom egyebkent a geppel dolgozni, nagyon megkonnyiti az ember dolgat.
 


  2019.07.24. 15:15  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (221) hsz.-re     Olvasás  
  •   225   


---
 
A korrekt tájékoztatáshoz azért annyit : mivel nagyrészt orsófák mennek ki azokból azért rengeteg nyesedék nem jön ki kivágva persze sok helyet foglalnak, de lezúzva azért nem sok / szóval azért gondold majd meg, hogy megéri -e eljönni...nyílván nem távol tartani akarlak, csak nehogy csalódás legyen a keletkezett mennyiség.
 


  2019.07.23. 20:28  Hozzászólás  Válasz Jani71 (222) hsz.-re     Olvasás  
  •   224   


---
 
Nalam a tellel van a gond...akkor mas egyeb hijan honapokig agyalok, meg bongeszek a neten...aztan tel vegere teljesen meghulyulok....de probalom szabalyozni magam...ugy erzem egyre tobb sikerrel.
 


  2019.07.23. 20:26  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (221) hsz.-re     Olvasás  
  •   223   


---
 
Elmeletileg oktoberben leszek 1 betet szabin , addig ugysem lenne ra ido...de neked nem lesz nagy uzlet innen oda faapritekot vinni....
 


  2019.07.23. 19:03  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (220) hsz.-re     Olvasás  
  •   222   


---
 
Nálam is efféle folyamat zajlik, de összehasonlíthatatlanul kisebb nagyságrendben. Egy-két éve és még legalább ugyanennyi ideig.
Úgy neveztem el magamban, hogy Ésszerűsítési Akcióterv. :hiha:
 


  2019.07.23. 18:05  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (220) hsz.-re     Olvasás  
  •   221   
Avatar

---
 
A fahulladek eltuntetesevel varj meg, elviszem az apritogepet aztan pikk-pakk ledaraljuk a fakat, bokrokat. Elhoznam az apritekot nekem jol jonne talajjavitashoz majd. Annyi, hogy mivel jobb frissen vagott novenyzetet daralni, azert gondoltam varj meg, ne vagd ki elore, osszel mar otthon leszek, oktober korul.
 


  2019.07.23. 15:38  Hozzászólás
  •   220   


---
 
Asszem megpróbálkozok az ígért értékeléssel / egy darabig eltarthat...lehet időnként beleszerkesztek /...


Szóval asszem elértem egy határt:Éreztem ezt már egy ideje, de az idei kajsziszezon fogott meg talán leginkább.
Az alaphelyzet : szeretem a gyümölcsöket , szeretek velük foglalkozni , a fajtagyűjtés is szenvedéllyé vált....csakhogy közben nem lett több idő m, több erőm , több lehetőségem, több pénzem és sajnos sokkal több tudásom sem .
Alapból minél több fajtát szerettem volna kipróbálni , de ez ugye jó esetben sokkal több gyümölccsel jár/t , mint ami a családi szükséglet ...a többivel meg kezdeni kellene valamit. Itt aztán jön az értékesítés problémája , a jelenlegi módszerem eléggé fárasztó , nem kiszámítható...ebbe belejátszik a fajták eladhatósága, a természet beleszólása a termesztésbe ..meg persze a saját hozzá állásom is...a lényeg, hogy ennyi idő alatt azért kb kitapasztaltam, hogy mit és mennyit tudok eladni , mi az ami használható és mi a fölösleges. Sajnos hiába tűnik soknak a famennyiség egy hobbykerthez képest , a valóságban kis rész az ami viszonylag normális fa és még azok sem biztos, hogy mind jó fajta.
Sok fa van ami nem tudott eddig bizonyítani különböző okokból , sok olyan is van, ami csak elvan mint a befőtt miközben egy kis rész produkálja a fenntartásukra biztosítható összeget . Ez, az elmúlt évek ellenséges erői és a fent jelzett negatívumok miatt jelentős átalakítást tervezek. Ebben a kajszik járnak az élen , mert az idén az újabb , kemény húsú fajták nagyon kiverték nálam a biztosítékot.
3 kategóriába soroltam őket , az elsőbe 2 fajta tartozik, amikkel elégedett vagyok annyira, hogy a jövőbeni esetleges pótlásokat kizárólag rájuk alapozzam , ez a Tomcot és a Sylvercot .A Pinkcot is lehetne, de 4 fámból 3 vírusos és bár teremnek rendesen ezeket már nem szaporítanám tovább.
A második kategória azok, amik emeddig élnek maradhatnak , de ha vmiért kimennek nem valószínű, hogy újra ültetem...és a harmadik kategória a számomra teljesen értéktelenek , mert saját részre sem igazán használható és nem is keresik ...azt azért tudni kell, hogy tőleg döntő többségben lekvárnak vesznek , kis rész amit friss fogyasztásra , ezért a kemény húsú fajták gyakorlatilag nem eladhatóak , sem az ízük, sem az állaguk miatt.Ezek a fák idén megismerkednek a Stihl fűrésszel : Barbora , Orangered /részleges csonkolás /Ceglédi " ízetlen , ál-Flavorcot, Big Red , Radka , Kioto , az összes far , Wonder Cot ,Tsunami ,Magic cot részleges átszemzés ill. kivágás/, mert 4 db teljesen indokolatlan / .
A Sweet Reden és a Robadán még gondolkodok , de részleges átszemzésük szinte biztos Van ami csak azért maradhat , mert nem sok van belőle , az ízét leszámítva elmegy lekvárnak a kevésbé gurmandoknak / Mino , Shamade /.
Az elmúlt két évben a Kuresiákkal sem volt szerencsém , vmiért fonnyadoznak a termések a többiekkel ellentétben...az biztos , hogy csökkentem a vázágakat.
Az ezután érőket sem érdemes nagyon tartogatni , mert már nemigen keresik , jobban kérdezik az ősziket és a / jó/ körtéket.
A faiskolámban lévő , tavaly szemzett fajtákból valszeg csak 1-1 dbot ültetek ki és azok is csak egyszeri bizonyítási lehetőséget kapnak...és a lényeg , hogy az idei lesz az utolsó , hogy még nekem új kajszit szemzek....úgy gondolom, hogy már szint minden elérhető típusból van , hasonlóakat teljesen fölösleges.A kivágás -ültetés aránya is negatív lesz , nem akarom teljesen pótolni a kivágásra ítélteket , nem nagyon tudom emelni az eladási mennyiséget , viszont cefre és hulladékbarackot nem akarok termelni.
Az őszibarackokkal hasonló ugyan a helyzet, de vannak különbségek...pl, hogy az első kategóriába több fajta tartozik...és alapból szinte az összes oda tartozhatna, ha a rovarok elleni védelmet meg tudnám oldani , de erre kevés esélyt látok . Mivel itt is a legtöbb elérhető típusból van és elég jól le is fedi az érési szezont , szintén az idei lesz, hogy újat párat kipróbálok , ezek hagyományos /szőrös / barackok lesznek és a régi fedőszíntípusból leginkább / teljesen bordók nem /...ami érdekes lehetne az a vörös húsú nektarin és -ha létezne - vörös húsú laposok....de ezeket is max kombifaként próbálnám ki.
A famennyiség csökkentése indokolt lenne, a rengeteg hulladék miatt / szinte 100 %ban a rovarok miatt... / , a faiskolai fáimat szintén csökkentett arányban fogom felhasználni , lehetőséget akarok teremteni az alma és főleg a körte arányának a növelésére.
Az almák lehetnek a legnagyobb nyertesei a kerítésnek , hiszen azokban tettek a legtöbb kárt a vadak . Itt úgy gondolom sokkal kevesebb arányában a ki-ill. levágásra ítélt fajta. Ezek többségében régi fajták /* minden tisztelettel , de van véleményem ezekről is...viszont most ebbe nem fognék bele ... /.
Amitől szabadulok az a Mutsu , Starkingok , részben a Goldenek ,Téli banánalma, Melodie , Mantet , Signe Tillisch , . A Baya Marisám most lett tűzelhalásos , nem pótolom...rengeteg ami még nem termett , bízom benne, hogy sok használható lesz közöttük.
A szilváknak is rezeg a léc , macerás a termesztésük / növényvédelem , szedés, eladás /...saját részre szinte egy fa elég lenne , így teljesen indokolt a csökkentés, átalakítás . A japánok, hybridek nem győztek meg arról, hogy teljes fákat kellene belőlük tartanom , megpróbálom összevonni őket amennyire lehet , d igazából ne érzem a jövőjüket.
Ki- ill. lemegy a Jojo , valszeg a toptaste +Tophit kombót teljesen kivágom , az egy ami a nagyok közül marad az valszeg a Presenta lesz / ez inkább gombóc méret... /. A Jofelán is gondolkodnom kell , bár idén tovább várok a leszedésével , lehet , hogy csak korán szedtem tavaly...A tavaly szemzett 3 megkapja az esélyt , de nem nagy faként / hanita , Joganta , Empress /...ne teremjenek túl sokat. Az Angeleno , 2 ismeretlen japán , a Purpple Candy, Fekete kajszi , Cherrykose megy.A Tegerát jónak tartom, elég jóízű, korai , jó méretű ...mivel kevesebb ideig van kint érdemesebb ezzel foglalkozni , mint a késeiekkel.
Eddig csak fillérekért tudtam eladni , nem teszek jót a piacozó fószernak , van egy határ ami alatt nem vagyok hajlandó gyümölcsöt eladni...cefrének szintén nem akarok fákat tartani , szóval /már / nem sajnálok egészséges fákat sem kivágni. Meggyből 3 fa maradt , ebből is egy csak azért mert abban van a DU1 és a Carmen cserkó...szóval ez sem örrökös...és nem is kell több, a cserkókból nagy termőfám most nincs 4 különböző korú van, egy tavaszi ületés, a többi vadrágta nyomorék , amik most a kerítéssel némileg helyrezökkenhetnek , de nagy fa indokolatlan , szintén a macerás termesztés miatt . Kései fajtákat amúgy sem érdemes tartani , mert a kukacoktól lehetetlen megvédeni /nekem /

Ami majd még komoly problémát okoz az a sok fahulladék eltüntetése , sajnos elég kicsi a tüzelésre használható hely, viszont idén kb 15-20 fa és ugyanennyi nagy mogyoróbokor kivágása van tervben + a tavaszi hulladék nagy része is megvan...szóval nem lesz egyszerű eltüntetni....ráadásul ugye fele terület már be van kerítve, így a mozgatása sem egyszerű.

terv még továbbá a zöld sorközök lehetőség szerinti felszámolása / max zöldtrágya növények használata várható , sok plusz meló ..és úgy érzem a rovarinváziót is lehetne csökkenteni a kevesebb zöld borítással....


Nos egyenlőre ennyi , időnként beleszerkesztek, ha jutok valamire , de az biztos , hogy gyökeres változtatásokra van szükség...

A kajszihoz annyit , hogy nem akarom ócsárolni az új, kemény fajtákat , de egyszerűen nehéz az eladásuk. A hagyományos puhulós fajták felveszik a fedőszínüket és tudom, hogy érik , mehet a kuncsaftoknak meg a lekvárfőző üstbe...az új kemények viszont korán felveszik a fedőszínt utána meg akár hetekig is kemények , savasak , nehéz belőni mikor használhatóak , így nehéz tervezni is az értékesítést , meg őszintén kimondottan aromás nem sok van köztük , de persze ettől még másoknak jó lehet.


...nos igen a körték...érdemes lenne jobban fejleszteni , mertmkeresik, már ilyenkor is a jó körtéket és szerencsére vannak...kár, hogy a többihez képest nagyon lassan fordulnak termőre...de azért próbálkozok rendületlenül.Úgy néz ki az Etrusca lenne a legkorábbi, amit már érdemes vinni eladni , aztán idén kóstoltam először az Isolda-t, hát remélem nem kiabálom el, de teljesen Vilmos filing, csak jóval korábban, szóval , reménykedek, a bevált mesterhármas a Vilmos-Bosc-Packhams marad és a titkos favoritom a Delwilmor /ha valóban az / , csak tudjam elszaporítani a kis csökött eredeti fámról...persze a körtékből még rengeteg nem termett , ha csak 4-5 használható lsz köztük már jó lesz...jó lenne egy tűrhető érési sort abból is összehozni és az kiválthatná legalább a barackokkal való kálváriát...
 


  2019.07.23. 14:36  Hozzászólás  Válasz baby-lon (218) hsz.-re     Olvasás  
  •   219   


---
 
Nálam idén is rengeteg van , de valszeg magam is tehetek róla, hiszen a kimenő fák nem gyökerestől vannak menesztve, így van bőven a földben korhadék, amin szaporodhatnak , a kertben is van egy jókora " komposzt" domb / mivel ott lehetetlen eltüzelni a nyesedéket / , na az is biztos termeli.

A kerítés persze jó , de korábban kb 15évig nem volt rá szükség...ez viszont nekem kb a birtok 2 éves költségvetése és azt azért megérzem...
 


  2019.07.22. 10:04  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (213) hsz.-re     Olvasás  
  •   218   
Avatar

terra alapító
 
Nálam valamiért sokkal visszafogottabb idén az invázió, pl. rózsabogár egyáltalán nincs. Gondolom majd jövőre... Nagyon jól tetted, hogy kerítést húztál, hosszútávon ki fog fizetődni!
 


  2019.07.21. 15:29  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (216) hsz.-re     Olvasás  
  •   217   


---
 
Annyira azért nem lusták , mert a felső részen minden nap megjelennek , ez még nincs bekerítve /addig nyújtózkodok mindig ameddig a takaróm ér... /..ott aztán kiélik magukat. Idén ősszel vagy legkésőbb jövő tavasszal ezt a felét is megcsinálom, az össz hossz kb 250 m...nekem ez is sok , pénzben is , de muszáj....remélem ha teljesen kész lesz akkor végre békén hagynak és a fáim is normálisan tudnak fejlődni. Persze a nyulak be tudnak járni / beférnek a vadhálón /, de azok ellen könnyebb védekezni / törzsvédő /. Az elektromos mag a szagriasztó nálam sem ért semmit...

...ja az egyik hosszanti oldalt még előtte végigültettem turkesztáni szillel, igaz mostanra okafogyottá vált , de nem szedem ki , azt gondoltam fölengedem 3 m-re / 50 centinként van ültetve és csak egy sor / , ott elhajlítom és összekötözöm , azzal meg lesz magasítva a kerítés , 3 méteren sztem már nem megy át semmi :mivanm:
 


  2019.07.21. 15:01  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (215) hsz.-re     Olvasás  
  •   216   
Avatar

---
 
Nálad kényelmesen lusta állatok bóklásznak.A Marosi csoportban hetente panaszkodnak rájuk. Egy valaki írta, hogy 1 millát költött a kerítésre, nem használt. Próbálkozott elektronikus vadriasztókkal, azokra is egy vagyont költött de az se használt és kérdezi mit lehet még csinálnia? Az idén én is keríteni fogok. 130m-t már meg is rendeltem egy ezzel foglalkozó kerítésépítőnél, de nem remélek sok sikert. Ahhoz ott kéne laknom, hogy elvegyem különböző trükkökkel a kedvüket a kerlátogatástól. Annyit elérek, hogy a túristaforgalom megszűnik a kertemben. Esetleg ha nem is szűnik meg teljesen a vadkár, de csökken.
 


  2019.07.21. 10:44  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (214) hsz.-re     Olvasás  
  •   215   


---
 
175 cm a vadhalo , a tetejére majd huzok sima drotot, ugy 195 cm lesz...amiota fennt van a halo nincs bejaras :super:
 




  2019.07.20. 17:11  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (212) hsz.-re     Olvasás  
  •   213   


---
 
Ma végigtoltam a damilossal a kerteletlen részt, már nagyon ráfért...ki is szívta az energiát belőlem rendesen...kiraktam még 3 Csalomon csapdát /egyet hagytam tartalékba az aug közepe-vége utáni fajtákhoz , / , lekentem az ezután érő őszik törzsét egérragasztóval holnap reggel meg lefújom őket rovarölővel , hogy a hangyákat is gyérítsem, mert simán partiban vannak a poloskákkal és a rózsabogarakkal. A csapda egyébként jó, de nem elegendő...segít a gyérítésben, de bőven van még ami inkább a barackot választja :(...talán némi rovarölő más gondolatokat is ébreszt bennük ;)
Megkezdtem az írtást is , kivágtam az egyik Amandát , van két GXN sarj is a tövében , lesz rá másik fajta , az Orangeredről levágtam a rászemzéseket / Wonder , Clarina / + még vettem le róla ágakat, ahogy elnézem a két Kuresiára is ráfér némi fűrész , vmiért nincs szerencsém velük.
A régi Húsvéti rozmaringról levágtam az eredetit ill- egy Signe Tillisch nevű fajtát , ezek értéktelenek-nekem.A Venus+ Rich may kombóról a Rich Mayt vágtam le , nincs a fajtával bajom, de ezt a sort teljesen átalakítom vázára és a Venus az alja, az Rich volt az orsó felső része...de van belőle önálló fa is. Ilyen manőver letermés után több fánál is lesz , jó az orsó , de...nincs kedvem állandóan a létrát cipelni szedéshez..ez van.


Erősen gondolkodok a zöld sorközök felszámolásán is , sztem a mérhetetlen rovarinvázióba az is besegít. Nem lesz egyszerű meló, de amennyire csak lehet megcsinálom...max részleges zöldítésre használok majd zöldtrágya növényeket , de azokat mire elkezdenek érni a gyümölcsök lerotálom...majd.
 


  2019.06.23. 09:46  Hozzászólás
  •   212   


---
 
Még ha ideiglenesen felszögelve is, de fennt van a vadháló / a rendes rögzítéshez több ember kellene, ketten a feleségemmel azért ideiglenes jelleggel meg tudtuk oldani a felrakást / :super:
1 hét tapasztalata alapján úgy tűnik a nagyvad bejárás megszűnt , legalább is se átugrani, sem benyomni nem próbálták. ..mondjuk a nyúl az más kérdés, simán átzúg rajta , de remélem őkelmét könnyebben ki tudom majd védeni...

...és kihasználva, hogy kivételesen volt segítségem is megkezdtük a " pofásítást "....mondtam is a feleségemnek , hogy milyen jó lenne, ha az összes sor kb így nézne ki....ööö még 27 van :hiha:
 


  2019.06.17. 18:51  Hozzászólás  Válasz Alibá (207) hsz.-re     Olvasás  
  •   211   


---
 
Az eredeti elképzelés részbeni megvalósítása miatt került némi sövény növény is mellé...szóval lesz támaszték is :)
 




  2019.06.17. 18:49  Hozzászólás  Válasz CAMROM (204) hsz.-re     Olvasás  
  •   209   


---
 
Az alsó 70 cm le is van :)....az volt a fontosabb, ami a földbe kerül...ha lenne mindenre normálisan időm....de tervben van a teljes kérgezés...
 


  2019.06.17. 18:47  Hozzászólás  Válasz baby-lon (203) hsz.-re     Olvasás  
  •   208   


---
 
Kényszerbefektetés...persze szükséges , de a teljes kerítés ára több éves költségvetése a birtoknak...Fáradtolajam kevés lett volna , kicsit bedöglött alvázvédővel kentem le :)
 


  2019.06.14. 17:31  Hozzászólás  Válasz délkelet (206) hsz.-re     Olvasás  
  •   207   
Avatar

terra alapító
 
Én a nagykertemet csukló vastag galyfából vágott 'oszlopokkal' kerítettem, égetve. 20 évet simán bírt. Utána már a mellé ültetett sövény tartotta az ott maradt drótot.
 


  2019.06.14. 15:35  Hozzászólás  Válasz Alibá (205) hsz.-re     Olvasás  
  •   206   
Avatar

---
 
Édesapám nagyon sok évvel ezelőtt nekem is az égetést javasolta. Meg is fogadtam: 15-20 éve vannak földben az akác oszlopok, de semmi bajuk idáig.
 


  2019.06.14. 14:43  Hozzászólás  Válasz CAMROM (204) hsz.-re     Olvasás  
  •   205   
Avatar

terra alapító
 
Felénk pedig megégetik a földbe kerülő részt. Ezek azonban olyan vastagok, hogy így is kibírnak 20-30 évet. :thumbup: (Inkább az okoz majd némi gondot, hogy néhány év múlva mindenféle gonoszság beköltözik a korhadó kéregbe illetve alá.)
 




  2019.06.14. 07:18  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (200) hsz.-re     Olvasás  
  •   203   
Avatar

terra alapító
 
Ezt a befektetést szerintem nem fogod megbánni.... Fáradt olajjal kented le a földbe kerülő részt?
 


  2019.06.13. 18:29  Hozzászólás  Válasz laca12 (201) hsz.-re     Olvasás  
  •   202   


---
 
A támasztékok mindenképpen tervbe vannak , csak nálam mindig minden csúszik az idő- és munkaerőhiány miatt :(
...de már nagyon jó lenne, ha a helyére kerülne a drót...bár sztem a nyulakat nem fogja meg , de azok ellen még úgy ahogy tudok védekezni.
 


  2019.06.11. 20:25  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (200) hsz.-re     Olvasás  
  •   201   
Avatar

---
 
A vadhálóba érdemes befűzni sárga vagy fehér pántoló szalagot vagy valami jelzőszalagot a jobb láthatóság miatt mert a vad képes nekimenni ,sőt az oszlopokat a sarkoknál megtámasztani mindkét irányban ,ha hosszú a kerítés akkor középen is.
 


  2019.06.10. 19:39  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (199) hsz.-re     Olvasás  
  •   200   


---
 
...és megkezdődött a kerítés -projekt , nem egyszerűen...eredetileg motoros fúróval szerettem volna, azért elsőre 40 oszlop nekem sok / ez csak a fele terület...ennyire tellett egyenlőre /...aztán mivel arra is várnom kellett volna nekiduráltam magam kézivel , hát a tenyeremen nem sok bőr maradt , meg úgy egyébként is csikorognak az eresztékeim, de legalább 26 a földben van , jövő héten ha sikerül lenyomom a többit is...mondjuk az alsó 8-9 az nagyon gáz volt , mert tömör , száraz beton , öblítéses technikával csináltam , leamortizált rendesen...egy tekercs vadhálót is felraktam jelképesen...na meg hogy tudjam hova kell + oszlop a toldáshoz :) Oszloptáv 3,5 m, hálómagasság 175 cm , oszlop föld felett 195 cm...a tetejére még húzok majd plusz drótot...remélem vmit azért majd fog :alvaka:
Pihenésképp meg meggyet szedtem/tünk fűrésszel , öreg vagyok én már légtornásznak , így megfeleztem a fákat , de erősen gondolkodok egy kivágásán is , eladásra macerás , saját részre meg egy is bőven elég lenne...majd őszig meglátom.

 


  2019.04.22. 19:59  Hozzászólás  Válasz laca12 (198) hsz.-re     Olvasás  
  •   199   


---
 
Hát az még gondolom pár év :)...meg az alsó részt addigra be is kerítem.
 




  2019.04.22. 17:38  Hozzászólás
  •   197   


---
 
Ma elkezdtem öntözni a beszemzett/oltott alanyokat, mert kicsit nehézkesen mozdulnak , igaz nem a legideálisabb helyen vannak....elég sok megmozdult , de még nem az igazi. A körtékkel vagyok kicsit gondban , mert azok legnagyobb részét ráoltásként építettem be meglevő fákba...nos ezek lassabban mozdulnak, mint az alanyban lévők...igaz elkésve nincsenek , meg több év tapasztalata, hogy a körték azért nem szoktak rosszul sikerülni...majd meglátjuk.
Az idén ültetett fákat nekiálltam öntözni is, mert ami volt eső , az annyira nem volt sok...
A turkesztáni szileken végigmentem...négykézláb a 100 méteren...de most legalább meglátszanak...
 


  2019.04.20. 19:53  Hozzászólás
  •   196   


---
 
Kicsit fárasztó ez a húsvét...tegnap a hegyi kajszikat előválogattam, fárasztó és uncsi, még álmomban is kis kajszikat dobáltam...utána végig fűnyíróztam az egész területet / damilos+ kerekes /, nekiálltam a turkesztáni szileket kibontani a térdig érő gazból / sajnos a megye amolyan senki földje...de csak kb 15-20 m,éterig volt energiám , aztán a kertben is egy kajszifának nekiálltam, de hamar feladtam.
Ma talajmunka kapálógéppel ...hát...feltörtem ahol még nem füvesedett el, na ez sem volt nagy élmény, de sajnos nagyobb gépet már nem tudok beengedni a sorok közé , viszont füvet se akarok nyírni a teljes területen...aztán a kajszi+őszi+szilva állományt végifújtam rovarölő+gombaölő+Amalgerol kotyvalékkal...utána kis koronaigazgatás a körtéknél ...ja még némi műtrágyakiszórás , az idei ültetések öntözése...aztán már csak az oltások szemlézésére v volt erőm.
Mivel valszeg nem csak a kajszit kell idén ritkítani közöltem a családdal, hogy több lelkesedést várok ...eddig ugyanis nem volt semmi...
 


  2019.04.08. 17:06  Hozzászólás  Válasz gergerg (194) hsz.-re     Olvasás  
  •   195   
Avatar

---
 
Ha helytálló az időrendi sorrend abban a mondatban, amit a 191-es hsz-ban leírtam, akkor igen, rosszul értelmezed. A mondat így hangzott: "Attila kiszelektálta a Haromát, te vettél az ősszel, mert jókat írtak róla és most ismét Attilát kérdezed, hogy mi nem OK a fajtában." Egyébként a hsz. folytatódik még két mondattal, ami szerintem szintén lényeges.
 


  2019.04.08. 13:00  Hozzászólás  Válasz délkelet (191) hsz.-re     Olvasás  
  •   194   
Avatar

terra alapító
 
Én nem érzem a logikai bukfencet, de lehet hogy rosszul értelmezem a leírtakat.

A kérdező, meglátásom szerint ősszel vásárolt egy fajtát, amiről jókat olvasott. Addig amíg azt nem olvasta hogy Attila itt már leírta hogy ő kidobta a fajtát. A szempontok, amik alapján kidobásra itéljük a fajtát, az egyénenként változhat. Én is megkérdezném, hogy még időben cserélhessem ha nekem is probléma a probléma.
 


  2019.04.08. 07:21  Hozzászólás  Válasz paragramma (192) hsz.-re     Olvasás  
  •   193   
Avatar

---
 
Nyilván kérdezhetsz, azért van a fórum. Viszont a kérdéseidet gyakorlatilag csak egy fórumozónak címezted, aki "láthatólag" nem válaszolt ezekre - az előző hozzászólásomban erre próbáltam utalni. Az utolsó mondatoddal pedig teljesen egyetértek.
 


  2019.04.08. 06:41  Hozzászólás  Válasz délkelet (191) hsz.-re     Olvasás  
  •   192   


---
 
Attól h ősszel vettem egy csemetét, még kérdezhetek róla. Vagy szerinted már nem? Azt hittem azért vagyunk, h segítsük egymást a tapasztalatainkkal.
 


  2019.03.30. 22:14  Hozzászólás  Válasz paragramma (184) hsz.-re     Olvasás  
  •   191   
Avatar

---
 
Nem érzel egy kis logikai buktatót a hozzászólásodban? Attila kiszelektálta a Haromát, te vettél az ősszel, mert jókat írtak róla és most ismét Attilát kérdezed, hogy mi nem OK a fajtában. Ne haragudj, de ha valaki nem reagál a kérdéseidre, annak lehet, hogy oka van (akár hátrányos, akár nem rád nézve). Én mindenesetre nem erőltetném a további kérdéseket a helyedben, de a döntés a tiéd.
 


  2019.03.30. 19:22  Hozzászólás
  •   190   


---
 
Úgy olvastam ati, hogy volt Bohusnéd. Arról mi a véleményed? Nem nagyon írsz róla. Már valami hibája miatt nincs is meg?
 


  2019.03.21. 20:53  Hozzászólás  Válasz paragramma (187) hsz.-re     Olvasás  
  •   189   
Avatar

moderátor
 
Légyszives olvasd ezt el. A lap alján kattitnts az elfogadomra. Automatikusan tilt a rendszer, a törvényt nem mi hoztuk, és nem is tehetünk ellene semmit. :-(

Katt ide



Szerkesztve: Látom már megtörtént ma este.
 


  2019.03.21. 17:24  Hozzászólás  Válasz paragramma (181) hsz.-re     Olvasás  
  •   188   
Avatar

---
 
Nekem kb. 45 éves Favreném van. Nem mai gyerek, volt időm kitapasztalni. Aug. legvégén érik. Ilyenkor szoktunk menni nyaralni. Egy vödörrel minden évben vittünk belőle magunkkal. Még sohase metszettem meg. Nem nőtt nagyra. A törzse is vékonyka. 30 éves koráig olyan bőségesen termett, hogy letörtek az ágai. Gombabetegséget nem észleltem rajta. Az utóbbi időben a moly okozott benne kárt. Mint ahogy az almáimban is. Eddig nem permeteztem, de az idén muszáj lesz lépnem , mert igen szép almatermés várható. Majd az almákkal együtt kap egy kis rovarírtót.
 


  2019.03.21. 14:56  Hozzászólás  Válasz Glifozát (186) hsz.-re     Olvasás  
  •   187   


---
 
mob.png
------------------------
Megtekintve 10231 alkalommal.



Ha most is elmegy az üzenet, akkor érdekes, asztali gépről beenged lépni, mobilról nem. Akkor kapom ezt az üzenetet.
 


  2019.03.21. 13:10  Hozzászólás  Válasz paragramma (185) hsz.-re     Olvasás  
  •   186   
Avatar

moderátor
 
Szia! Szerintem ez valami tévedés. Biztos hogy innen kaptad azt az üzit?
 


  2019.03.21. 07:41  Hozzászólás
  •   185   


---
 
Kaptam egy üzit, hogy 30 napra tiltottak innen a fórumról. Ha ez elmegy akkor az kész csoda. Ha válaszol ati, majd visszakeresem s elolvasom ápr 20 után. Úgyis őszre tervezek sok körte fajtát vásárolni, addig csak elérem valahogy, kéne majd a segítsége.
 


  2019.03.21. 06:51  Hozzászólás
  •   184   


---
 
Atitól kérdezném még, higy mi a véleménye a haroma szilváról? Én most vettem ősszel. Jókat hallottam róla. Ő miért szelektálta ki? Előnye, hátránya, íze, mérete, stb. Minden érdekelne róla.
 


  2019.03.21. 06:23  Hozzászólás  Válasz délkelet (182) hsz.-re     Olvasás  
  •   183   


---
 
Íze miatt ajánlott termesztésre? Nem eladásra. Nem pálinkának. Kiskertbe, választékbővítésnek. Vagy ízben van jobb, nagyobb, modernebb, amit ajánlanál helyette?
 


  2019.03.20. 22:07  Hozzászólás  Válasz paragramma (181) hsz.-re     Olvasás  
  •   182   
Avatar

---
 
Kicsit most úgy érzem magam, mintha vallatószékben ülnék, de megérdemlem, kellett nekem közbeszólnom! :D
Két fám van belőlük: valamiért az idősebb jóval kisebb a fiatalabbnál - most olyan 3 ill. 4 m körüli a magasságuk (valószínűleg a termőhely különbözősége okozta ezt). Értelemszerűen utóbbi növekedése jóval erőteljesebb volt. Teremni évről-évre rendszeresen teremnek, nincs szakaszosság (mennyiségüket soha nem mértem). A fiatalabb fámon voltak évek, amikor egészen méretes gyümölcsök fejlődtek ki. Ha esetleg érdekel, itt a fórumon különböző helyeken már írtam és képeket is készítettem róluk.
 


  2019.03.20. 21:41  Hozzászólás  Válasz délkelet (180) hsz.-re     Olvasás  
  •   181   


---
 
Fája mekkora? Lassú vagy gyors növekedésű? Termés mennyisége?
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég

cron