Mint sok más, ez is nagyon ízlés dolga! A saját tapasztalásom és érzékelésem alapján jó szívvel ajánlom mindkét fajtát.
Az
Ageni nagyon édes, sajátos ízű, én úgy fogalmaztam meg a kóstoláskor, hogy ősi, régies ízű, számomra nagyon bejövős, kedvenc. Ha jól emlékszem, narancsos gyümölcshússal rendelkezik. A mérete kb. Besztercei, hosszúkásabb, kissé nyakas, érdekes színe van. A guglis találatok között az a lilás-bronzos árnyalatú a leginkább valóságnak megfelelő. Nem tudom, hogy a nálam levő fa kissé helyszűkében levő szorongatottsága miatt-e, de ez a példány inkább felfelé szeret menni, magától amolyan gyertyaláng forma koronát akar növeszteni. Mint írtam, némileg sanyargatva van, többek között talán ezért is, mindenesetre talán az idei év lesz az első (ha nem jön közbe semmi extra), amikor viszonylag rendes termést remélhetek tőle. Már nem az első termőéve,
az eddigiekben leginkább én szúrtam el a termést, ill. igen alaposan benne volt a moly (tavaly pedig a már említett szilvadarázs). A gugli által írtakat tapasztaltam én is: részben magvaváló (valami rémlik, hogy egyszer - talán az Index valamelyik topikjában - kérdeztem, hogy az ilyen szilvát hogy lehet aszalni, emiatt tettem fel a kérdést...). PPV tünetet eddig nem láttam rajta.
A
Späth Anna tavaly csak egyetlen gyümölccsel ajándékozott meg. Eredetileg kötött néhány, de a többit a rovarok elpocsékolták. Őszintén szólva meg is lepődtem, hogy miféle csoda folytán tudott megmaradni az az egy... Az
akkor mutatott fényképen láthatod. Leginkább ringlóra emlékeztet.
Kifejezetten finom, ahogy a guglis találatok is jellemzik, kiváló, fűszeres ízű.
Az a baj, hogy pillanatnyilag többre nem emlékszem, friss élménnyel tudnám leginkább leírni. A mérete nagyságrendileg úgy 3-3,5 cm lehetett, szép sárga belsővel. Súlyát nem mértem (az Ageninek sem). Nem emlékszem, hogy mennyire volt magvaváló, de azt hiszem, ebből a szempontból rendben volt. Amennyire tapasztalom, viszonylag erőteljesen növekszik, erős vesszőket hoz. Még ezen sem láttam PPV tünetet.
Pillanatnyilag nem jut eszembe több a két fajtáról. A továbbiakat felmerülő igény esetén talán majd a terméséréskor tudom leírni.
Összességében: ha nem akad bele a vírus, akkor feltétlenül ajánlom mindenkinek, aki szereti az édes, finom, esetleg érdekes vagy fűszeres ízű szilvát.