Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Őszibarack, Nektarin és Sárga-kajszi barack Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2019.07.09. 19:33  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9099) hsz.-re     Olvasás  
  •   9100   
Avatar

 
Az enyém tuti nem az....es sosem puhul meg :(
 


  2019.07.09. 17:41  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9098) hsz.-re     Olvasás  
  •   9099   


 
Az enyém is sokáig kemény és hirtelen puhul meg. Az a legédesebb, amely ezt a fán teszi..
 


  2019.07.09. 16:11  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9086) hsz.-re     Olvasás  
  •   9098   
Avatar

 
Amit en anno Flavorcotkent kaptam - magyar áru- az egy betonkemeny, gyenge izu sz.r....meg teljesen zold....igy en nem tudom velemenyezni :(
 


  2019.07.08. 22:14  Hozzászólás  Válasz laca12 (9093) hsz.-re     Olvasás  
  •   9097   


 
Akkor nem tudom milyen (nem saját termésű) barackot ettem, ami most érhet, de savanyú volt és nem volt kellően színeződve, tehát a lombban csücsült, gondolom ez se használt az ízének..
 


  2019.07.08. 21:57  Hozzászólás
  •   9096   
Avatar

 
9609
Ezzel nálam vége a Flavorcotnak, tényleg finom. Tavaly nem volt barackom és idén is csak nagyon kevés.
 


  2019.07.08. 21:53  Hozzászólás  Válasz laca12 (9093) hsz.-re     Olvasás  
  •   9095   
Avatar

 
Egyetértek. A Dixired nagyon finom!
 


  2019.07.08. 21:32  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9087) hsz.-re     Olvasás  
  •   9094   


 
Akkor jó választottam a Magic után ez lesz a következő Cot az érési sorban.... :dejo:
 


  2019.07.08. 21:25  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9090) hsz.-re     Olvasás  
  •   9093   


 
Igaz nem írtam róla véleményt ,de Én is megvagyok vele elégedve szép küllemű barack, jó édes, gyönyörű gyümölcshús a vásárlóink oda vannak érte nekem egy kis zamat hiányzik belőle.A fája GF alanyon nagyon nagyra nő cserébe lehet keményen terhelni és így is hajt mint a bolondgomba jó kemény és sokáig eláll a végére ez is puhul ,de nem hullik,, szerintem édesebb mint a Sugar Time.A Dixired minden csak nem savanyú klasszikus fajták közül személyes kedvencem imádom, cukor sav aránya szerintem szuper....... :super:
 


  2019.07.08. 20:45  Hozzászólás
  •   9092   
Avatar

 
Első cukor méréseim: Bergeval 15 Brix, Sugar Time 13 Brix... ha nem lőttem nagyon mellé.
 


  2019.07.08. 15:34  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9088) hsz.-re     Olvasás  
  •   9091   
Avatar

 
Tényleg annak néz ki, és a ceglédi fajtakör talán legfinomabb barackja. A lekvárja is nagyon finom. A pálinkájának egyedi íze van. Nálam 15-20 Brix volt mérhető. 2 éve voltak nálam 80 grammosak a gyümölcsei, de túl sok volt rajta, most méretesebbek jóval. De a fa dereka is legalább 40 cm.
 


  2019.07.08. 13:59  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9089) hsz.-re     Olvasás  
  •   9090   


 
Nálam már egy hete leérett az a 3 szem Extreme 6. Mivel ilyen kevés volt rajta és 300 l trágyában ül :) , egész nagyok lettek! Tavaly, az ültetés évében nekem is kicsik voltak, ezért most meglepett a mérete! Kár, hogy nem mértem le.

Senki se dicséri ezt a 6-ost, pedig nekem ez ízlik legjobban ebben az időben érő őszikből, kicsit édesebb, ízesebb mint Samantha, a noname Mg-nél és a Beauty-tól pedig főleg zamatosabb.. A piacon vehető savanyú barackokhoz (Dixired?) képest pedig más galaxis.
 


  2019.07.08. 13:35  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9086) hsz.-re     Olvasás  
  •   9089   
Avatar

 
Nálam is ilyen az egy szem Samantha, csak még kemény. Az Extreme 6 viszont leérett:

9607

Kicsi és édes. Ennyi.
 


  2019.07.08. 13:33  Hozzászólás
  •   9088   
Avatar

 
Ceglédi Bíbor (?)

Én annak azonosítottam (Kuresia helyett), ha van jobb ötlet szívesen fogadom. Tipikus ceglédi fajtakör tag, nagytermésű, nagyon finom, de fagyérzékeny és potyog ha érik. Sohasem akartam ilyen fajtát, de most már marad, elfér. Nagyon ízletes, zamatos a gyümölcse, annak ellenére, hogy nincs magas cukortartalom. Brix: 17.

9601

9603

9605
 


  2019.07.08. 13:07  Hozzászólás
  •   9087   
Avatar

 
Delice Cot:

Nagyon vártam a kóstolást, de próbáltam objektív maradni. A modern fajtákhoz húz, mert nem potyog, hamar színeződik, szép, sötétnarancs alapszíne van, mélypiros fedőszínnel, a gyümölcs nagyobb részén. Gömbölyű alak jellemzi. A húsa puhul, emiatt könnyen fogyasztható. A bőre a magyar fajtáknál vastagabb, emiatt kicsit roppan, itt van egy kis citrusos íz, ami teljes harmóniában van a nagyon édes hússal. Brix: 20. Nekem nagyon bejött, aki kóstolta, mindenki azonnal kért még belőle. Marad!

9589

9591

9595

9597

9599
 


  2019.07.08. 02:23  Hozzászólás
  •   9086   


 
Beérett a Samantha
IMG_8520kj.jpg
Egyetlen db volt a fán
Megtekintve 1101 alkalommal.



Hogy lehet egy kajszi ennyire édes...
IMG_8506.JPG
Flavor Cot
Megtekintve 1101 alkalommal.

 


  2019.07.07. 20:29  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9070) hsz.-re     Olvasás  
  •   9085   


 
Na így már világos :wave:
 


  2019.07.07. 20:25  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9082) hsz.-re     Olvasás  
  •   9083   
Avatar

 
Kellemes ízű, a bőr környéke "citrusos" és lehetne benne kicsivel több cukor. Nem rossz, de nekem a most érő külföldiek finomabbak (Bergeval, Kuresia), viszont finomabb a régi fajtáim közül a Bergeron-nál és a Ceglédi Piroskánál.
 


  2019.07.07. 19:57  Hozzászólás  Válasz délkelet (9081) hsz.-re     Olvasás  
  •   9082   
Avatar

 
...és az íze ?
 


  2019.07.07. 18:35  Hozzászólás
  •   9081   
Avatar

 
Kevés, de szép barackok vannak idén az Ananászkajszin (a fán lévő többség még elég zöldessárga)

P7070021.JPG
------------------------
Megtekintve 1084 alkalommal.

 


  2019.07.07. 15:01  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9072) hsz.-re     Olvasás  
  •   9080   


 
A cikkben a képek nagyon hasonlóak az én fotóimon látható problémához. Elképzelhető, hogy tényleg ez a baj nálam is.
 


  2019.07.07. 14:21  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9078) hsz.-re     Olvasás  
  •   9079   


 
Maximum egy hét és kezdjük a Hargrandot, most a Gönci és a Magyar kajszi megy. Kezdi a Kioto, Pannónia, Kuresia is a napokban, mondjuk a Kuresia vírusos fában van lehet azért, itthon is van kêt oltás belőle szintén vírusosak és apró a termésük.
 


  2019.07.07. 13:20  Hozzászólás  Válasz suske76 (9075) hsz.-re     Olvasás  
  •   9078   
Avatar

 
Elorebb vagy, nalam a Hargrand most zoldessarga.
 


  2019.07.07. 12:26  Hozzászólás
  •   9077   


 
Zard.JPG
Zard
Megtekintve 1128 alkalommal.

Stella.JPG
Stella
Megtekintve 1128 alkalommal.

 


  2019.07.07. 12:24  Hozzászólás
  •   9076   


 
Pannónia.JPG
Pannónia
Megtekintve 1128 alkalommal.

Mino.JPG
Mino
Megtekintve 1128 alkalommal.

Lady2.JPG
Ladycot
Megtekintve 1128 alkalommal.

Kuresia.JPG
Kuesia
Megtekintve 1128 alkalommal.

 


  2019.07.07. 12:20  Hozzászólás
  •   9075   


 
Harlayne.JPG
Harlayne
Megtekintve 1129 alkalommal.

Hargrand.JPG
Hargrand
Megtekintve 1129 alkalommal.

Frisson.JPG
Frisson
Megtekintve 1129 alkalommal.

Collins.JPG
Collins
Megtekintve 1129 alkalommal.

 


  2019.07.07. 12:14  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9071) hsz.-re     Olvasás  
  •   9074   
Avatar

 
Tetszenek ezek az összehasonlítások, jöhetnek még... :super: (az utolsó párnál én még a hezitálásig sem jutnék el, mert mindkettő kitűnő fajta, ízre legalább is - bár ez csak egy, de nagyon fontos szempont)
 


  2019.07.07. 10:47  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9066) hsz.-re     Olvasás  
  •   9073   
Avatar

 
Nem fogsz benne csalódni :thumbup:
 


  2019.07.07. 10:37  Hozzászólás  Válasz firpolino (9069) hsz.-re     Olvasás  
  •   9072   


 
Talán Xanthomonas  .
 


  2019.07.07. 10:05  Hozzászólás
  •   9071   
Avatar

 
Mivel több fajta érik párhuzamosan ezért megkértem a feleségemet , hogy tesztelje párban a fajtákat. Mivel hosszú távon nem akarok minden fajtát megtartani fontos, hogy ne csak a saját véleményemet vegyem figyelembe a szelektálásnál.

9583 Amanda /bal / és Early Fresh/ jobb / : Az Amanda pozitívuma a hússzíne és a magvaválósága , de ízben gyenge , átlag alatti . Az Early Fresh , nem magvaváló , átlagos ízű , kicsit savasabb mint az Amanda.A kettő közül az Early az esélyes a maradásra . Mivel egészséges fát nem szívesen vágok ki , így az Amandából is marad vmennyi, de amennyire csak lehet átszemzem , ill. egyiknél a 3-ból megfakadt lent az alany, na azt teljesen leváltom.

A másik összehasonlító teszt alanyai a Big Red és a Priboto voltak. Bár küllemre a BigRed szebb , de ízben a Priboto lényegesen finomabb , ez nem látványos küllemre , a színe matt , de ez nem szempont. Ráadásul a feleségem a Big Red kacs-i részénél még számára észrevehető " szálkákat " , rostszálakat is talált. Így az ítélet uaz mint fent.

A következő páros a Bergeval és a Kuresia lesz...na ez azért érdekesebb verzió lesz / sztem mindkettő marad :) /...
 


  2019.07.07. 07:55  Hozzászólás  Válasz Harogem82 (9067) hsz.-re     Olvasás  
  •   9070   
Avatar

 
Ja az a kert, anyu felsegterulete :lol: ő egy szem gazt nem tur me a kertben es rosszul lenne, ha min hetente nem kapalhatna vegig az egesz kertet....a hegy mar kozel sem nez ki ilyen jol...az az en felsegteruletem :oops:
 


  2019.07.06. 23:39  Hozzászólás
  •   9069   


 
Meg tudnátok nekem mondani, hogy a Mandulakajszin milyen problémára utalnak a mellékelt fotókon látható sötét foltok?


893CF86E-9C6B-468C-80C4-108630DF3490.jpeg
------------------------
Megtekintve 845 alkalommal.

DA6FA36F-9F1C-44B4-9A19-D83DF114A1C0.jpeg
------------------------
Megtekintve 845 alkalommal.

 


  2019.07.06. 22:36  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9066) hsz.-re     Olvasás  
  •   9068   
Avatar

 
A Bergeval ízre nekem nagyon tetszik, nagyon finom kajsziaromája van. Viszont nálam biztosan potyogós fajta lesz, mert alig értem hozzá egy-egy érőfélben lévő barackhoz és az már a tenyeremben is landolt.
 


  2019.07.06. 22:13  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9065) hsz.-re     Olvasás  
  •   9067   


 
Harmadikon :banana:
 


  2019.07.06. 21:50  Hozzászólás
  •   9066   


 
Idén terem először a Bergeval. Nagyon stabilan (!) a fán van a gyümölcs, ragyogó színnel világítanak, megkezdték a puhulást. Egy-két szem van csak a földön valamilyen sérülés miatt (hangya?).
Egyiket ma délután felvettem a földről és szétnyitottam. Az állaga tökéletes, kellően rostos, leveses (lepottyanva már puha volt),
a színe nagyon szép sötét narancs, de igazán az illata volt kellemes élmény. :thumbup: :dejo:
Tökéletes, klasszikus kajszibarack illat. Nem mertem megkóstolni, mivel mindenféle hangya mászta, de így látvány és illat alapján úgy érzem,
hogy ez a fajta lesz az egyik nagy kedvenc. :banana:
Minden szempontból hozza a klasszikus, nagyon szerethető kajszitulajdonságokat. Igazi házikerti fajta. Most már csak a kóstolás van hátra.
Valami azt súgja, hogy azzal se lesz baj. :)
 


  2019.07.06. 11:27  Hozzászólás  Válasz Harogem82 (9064) hsz.-re     Olvasás  
  •   9065   
Avatar

 
Melyik képen látsz tiszta közt? :)
 


  2019.07.05. 22:38  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9063) hsz.-re     Olvasás  
  •   9064   


 
Szépek! Mivel műveled a közt szép tiszta... Talán beújítottál valami masinát?
 


  2019.07.05. 21:16  Hozzászólás
  •   9063   
Avatar

 
Miután a poloskák az első ősziket teljesen elpocsékolták / Amanda , Rich may / gyakorlatilag most indul a szezon a Spring ladyvel : 9561...ezután keményebben kezdem szedni...

A Csalomon csapda is gyűjtögeti szépen a rózsabogarakat /kár hogy a poloskákat nem érdekli / , itt az Extreme 6-on éppen : 95659563

..és egy sztem finom kajszi , a Priboto...lassan ehető lesz : 9571

...a Betinka meg idén lehet először : 9553
...ja egy " új" fajta : Ceglédi aranyfürt :lol: 9555
 


  2019.07.03. 20:13  Hozzászólás  Válasz Totya (9056) hsz.-re     Olvasás  
  •   9062   


 
Azt hiszem ma megoldottam a rejtélyt....el kezdett érni kettővel arrébb a Kuresia, láss csodát ugyanúgy néz ki és még ízre is azonos, szóval a Harlayne az Kuresia lett..imádom a faiskolákat, tényleg csak egymásban bízhatunk :)
Az állításom tartom, nagyon nagyon finom ;)
 


  2019.07.03. 16:30  Hozzászólás
  •   9061   
Avatar

 
Nem vagyok otthon, de pont az este mondta a feleségem , hogy megjelentek a poloskák a kajszin. Idén eddig nem voltak nálam még a málnán se, pedig azt tavaly nagyon szerették.
 


  2019.07.03. 16:20  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9059) hsz.-re     Olvasás  
  •   9060   


 
Hepehupás a poloskák miatt :twisted:
 


  2019.07.03. 06:21  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9058) hsz.-re     Olvasás  
  •   9059   
Avatar

 
A magja olyan, mint a Kuresia magja. Nekem az előző képeden nem tetszik a barackja. Olyan nyomódott, hepe-hupásnak tűnik. Gyanús...
Persze élőben te jobban láttad... ;)
A laposbarackjaid és a többi most is szépek.
 


  2019.07.03. 00:56  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9030) hsz.-re     Olvasás  
  •   9058   


 
Megettük azt azt egy szemet, még kicsit kemény volt, de mivel két poloska bagzott rajta, meg is volt szúrva, nem volt más választás, le kellett szedni.

Kuresia mag.jpg
Íme a magja
Megtekintve 1151 alkalommal.



További barackok :)


IMG_8446.JPG
Samantha, még mindig kemények
Megtekintve 1145 alkalommal.

IMG_8432.JPG
A legfelsőt hazahoztam kontrollnak, ha puhul, menni kell a többiért..
Megtekintve 1145 alkalommal.

IMG_8458.JPG
Starkl noname laposbarackja Vácon, ami a gyanúm szerint Ufo 4, most hogy vettem azt is és igen egyformának tűnnek, de biztosat majd az új kóstolása után, amúgy finom, csak repedős
Megtekintve 1151 alkalommal.

IMG_8454.JPG
Flavor Cot - még kell neki pár nap
Megtekintve 1151 alkalommal.

IMG_8456.JPG
Mg, ismeretlen sárga húsú spanyol fajta, a disznóól helyén nől, ezen legalább pár szem maradt (a fagyok miatt)
Megtekintve 1151 alkalommal.

IMG_8431.JPG
Melox 26 az Alföldön, fehér húsú, kicsit ez is betonbarack, de íze elmegy, még kell neki 8-10 nap
Megtekintve 1151 alkalommal.

 


  2019.07.02. 21:19  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (9055) hsz.-re     Olvasás  
  •   9057   
Avatar

 
Na ja...lenyultam a lanyom egy letett okostelojat :) a homalyos az en bekebeli szolgalati telefonom...altalaban az van keznel :lol:
 


  2019.07.02. 18:07  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9045) hsz.-re     Olvasás  
  •   9056   


 
Dunántúl északi része, Tatabánya környéke ;)
Hozok majd képet róla lesz időm a héten! :)
Ati környék vírusos, de ezen nem látok semmi tünetet, ha gondolod szívesen küldök majd! ;)
 


  2019.07.02. 17:50  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9051) hsz.-re     Olvasás  
  •   9055   
Avatar

 
Jok ezek a fotok Attila, vegre nem olyan szurkehalyogosak. Elvezhetok!
 


  2019.07.02. 17:24  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9052) hsz.-re     Olvasás  
  •   9054   


 
Nem betonbarack. :-)
 


  2019.07.02. 17:21  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9048) hsz.-re     Olvasás  
  •   9053   


 
Nem vettem észre rajta vírust, elvileg tudok küldeni, majd figyelem nincs - e gond vele. Idén nálam nagyon kevés van rajtuk, de az elmúlt években meg voltam elégedve vele. Sajnos úgy két hete egy viharban tõbõl kitört az egyik gyári, azt hiszem St. Julien alanyon lévő fám. Az oltás helyén tört ki, teljesen sima volt a törés felülete. Az egyik legkisebb méretű fám és mint említettem alig volt rajta termés mégis ezt döntötte ki a vihar.
 


  2019.07.02. 16:27  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9049) hsz.-re     Olvasás  
  •   9052   
Avatar

 
Hát...remélem nem a betonbarackok közé fog tartozni :fejvaka: :fejvaka:
 


  2019.07.02. 16:25  Hozzászólás
  •   9051   
Avatar

 
http://indafoto.hu/atifoci/20170702


Raktam fel az indára pár képet , mi hogy áll...igaz vegyesen...de oda egyszerűbb képeket nagyobb mennyiségben felrakni ... :oops:
 


  2019.07.02. 15:51  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9048) hsz.-re     Olvasás  
  •   9050   
Avatar

 
Ebből tudok adni augusztusban, ha a viharok addig megkímélik. Úgy is egyeztetünk még addig a többi fajtáról is, azok is megindultak szépen mióta nem volt őz. ;)
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: firpolino Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 12_3_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/12.1.1 Mobile/15E148 Safari/604.1, Google [Bot] valamint 0 vendég