Őszibarack, Nektarin és Sárga-kajszi barack Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2019.07.09. 20:03  Hozzászólás  Válasz délkelet (9102) hsz.-re     Olvasás  
  •   9103   


---
 
Állítólag akkor potyog a kajszi, ha szomjasak a fák.. én amúgy azért (is) tartok lenyírt füvet a fák alatt, hogy puhára essenek :)
 




  2019.07.09. 19:23  Hozzászólás
  •   9101   


*
 
Némi agyalas után eldöntöttem,hogy felszamolom az egyik kajsziorso sort, sot a kulonallo fak kozul is kimegy par...atszemzest csak nehannyal tervezek . Tul sok az ertektelen fam...jellemzoen a kemeny fajtak mennek i.
 


  2019.07.09. 18:33  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9099) hsz.-re     Olvasás  
  •   9100   


*
 
Az enyém tuti nem az....es sosem puhul meg :(
 


  2019.07.09. 16:41  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9098) hsz.-re     Olvasás  
  •   9099   


---
 
Az enyém is sokáig kemény és hirtelen puhul meg. Az a legédesebb, amely ezt a fán teszi..
 


  2019.07.09. 15:11  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9086) hsz.-re     Olvasás  
  •   9098   


*
 
Amit en anno Flavorcotkent kaptam - magyar áru- az egy betonkemeny, gyenge izu sz.r....meg teljesen zold....igy en nem tudom velemenyezni :(
 


  2019.07.08. 21:14  Hozzászólás  Válasz laca12 (9093) hsz.-re     Olvasás  
  •   9097   


---
 
Akkor nem tudom milyen (nem saját termésű) barackot ettem, ami most érhet, de savanyú volt és nem volt kellően színeződve, tehát a lombban csücsült, gondolom ez se használt az ízének..
 


  2019.07.08. 20:57  Hozzászólás
  •   9096   


---
 

Ezzel nálam vége a Flavorcotnak, tényleg finom. Tavaly nem volt barackom és idén is csak nagyon kevés.
 






  2019.07.08. 20:25  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9090) hsz.-re     Olvasás  
  •   9093   
Avatar

---
 
Igaz nem írtam róla véleményt ,de Én is megvagyok vele elégedve szép küllemű barack, jó édes, gyönyörű gyümölcshús a vásárlóink oda vannak érte nekem egy kis zamat hiányzik belőle.A fája GF alanyon nagyon nagyra nő cserébe lehet keményen terhelni és így is hajt mint a bolondgomba jó kemény és sokáig eláll a végére ez is puhul ,de nem hullik,, szerintem édesebb mint a Sugar Time.A Dixired minden csak nem savanyú klasszikus fajták közül személyes kedvencem imádom, cukor sav aránya szerintem szuper....... :super:
 




  2019.07.08. 14:34  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9088) hsz.-re     Olvasás  
  •   9091   


*
 
Tényleg annak néz ki, és a ceglédi fajtakör talán legfinomabb barackja. A lekvárja is nagyon finom. A pálinkájának egyedi íze van. Nálam 15-20 Brix volt mérhető. 2 éve voltak nálam 80 grammosak a gyümölcsei, de túl sok volt rajta, most méretesebbek jóval. De a fa dereka is legalább 40 cm.
 


  2019.07.08. 12:59  Hozzászólás  Válasz baby-lon (9089) hsz.-re     Olvasás  
  •   9090   


---
 
Nálam már egy hete leérett az a 3 szem Extreme 6. Mivel ilyen kevés volt rajta és 300 l trágyában ül :) , egész nagyok lettek! Tavaly, az ültetés évében nekem is kicsik voltak, ezért most meglepett a mérete! Kár, hogy nem mértem le.

Senki se dicséri ezt a 6-ost, pedig nekem ez ízlik legjobban ebben az időben érő őszikből, kicsit édesebb, ízesebb mint Samantha, a noname Mg-nél és a Beauty-tól pedig főleg zamatosabb.. A piacon vehető savanyú barackokhoz (Dixired?) képest pedig más galaxis.
 


  2019.07.08. 12:35  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9086) hsz.-re     Olvasás  
  •   9089   
Avatar

terra alapító
 
Nálam is ilyen az egy szem Samantha, csak még kemény. Az Extreme 6 viszont leérett:



Kicsi és édes. Ennyi.
 


  2019.07.08. 12:33  Hozzászólás
  •   9088   
Avatar

terra alapító
 
Ceglédi Bíbor (?)

Én annak azonosítottam (Kuresia helyett), ha van jobb ötlet szívesen fogadom. Tipikus ceglédi fajtakör tag, nagytermésű, nagyon finom, de fagyérzékeny és potyog ha érik. Sohasem akartam ilyen fajtát, de most már marad, elfér. Nagyon ízletes, zamatos a gyümölcse, annak ellenére, hogy nincs magas cukortartalom. Brix: 17.





 


  2019.07.08. 12:07  Hozzászólás
  •   9087   
Avatar

terra alapító
 
Delice Cot:

Nagyon vártam a kóstolást, de próbáltam objektív maradni. A modern fajtákhoz húz, mert nem potyog, hamar színeződik, szép, sötétnarancs alapszíne van, mélypiros fedőszínnel, a gyümölcs nagyobb részén. Gömbölyű alak jellemzi. A húsa puhul, emiatt könnyen fogyasztható. A bőre a magyar fajtáknál vastagabb, emiatt kicsit roppan, itt van egy kis citrusos íz, ami teljes harmóniában van a nagyon édes hússal. Brix: 20. Nekem nagyon bejött, aki kóstolta, mindenki azonnal kért még belőle. Marad!









 


  2019.07.08. 01:23  Hozzászólás
  •   9086   


---
 
Beérett a Samantha
IMG_8520kj.jpg
Egyetlen db volt a fán
Megtekintve 12434 alkalommal.



Hogy lehet egy kajszi ennyire édes...
IMG_8506.JPG
Flavor Cot
Megtekintve 12434 alkalommal.

 




  2019.07.07. 19:25  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9082) hsz.-re     Olvasás  
  •   9083   
Avatar

---
 
Kellemes ízű, a bőr környéke "citrusos" és lehetne benne kicsivel több cukor. Nem rossz, de nekem a most érő külföldiek finomabbak (Bergeval, Kuresia), viszont finomabb a régi fajtáim közül a Bergeron-nál és a Ceglédi Piroskánál.
 


  2019.07.07. 18:57  Hozzászólás  Válasz délkelet (9081) hsz.-re     Olvasás  
  •   9082   


*
 
...és az íze ?
 


  2019.07.07. 17:35  Hozzászólás
  •   9081   
Avatar

---
 
Kevés, de szép barackok vannak idén az Ananászkajszin (a fán lévő többség még elég zöldessárga)

P7070021.JPG
------------------------
Megtekintve 12697 alkalommal.

 


  2019.07.07. 14:01  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9072) hsz.-re     Olvasás  
  •   9080   


---
 
A cikkben a képek nagyon hasonlóak az én fotóimon látható problémához. Elképzelhető, hogy tényleg ez a baj nálam is.
 


  2019.07.07. 13:21  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9078) hsz.-re     Olvasás  
  •   9079   


---
 
Maximum egy hét és kezdjük a Hargrandot, most a Gönci és a Magyar kajszi megy. Kezdi a Kioto, Pannónia, Kuresia is a napokban, mondjuk a Kuresia vírusos fában van lehet azért, itthon is van kêt oltás belőle szintén vírusosak és apró a termésük.
 


  2019.07.07. 12:20  Hozzászólás  Válasz suske76 (9075) hsz.-re     Olvasás  
  •   9078   


*
 
Elorebb vagy, nalam a Hargrand most zoldessarga.
 




  2019.07.07. 11:24  Hozzászólás
  •   9076   


---
 
Pannónia.JPG
Pannónia
Megtekintve 13007 alkalommal.

Mino.JPG
Mino
Megtekintve 13007 alkalommal.

Lady2.JPG
Ladycot
Megtekintve 13007 alkalommal.

Kuresia.JPG
Kuesia
Megtekintve 13007 alkalommal.

 


  2019.07.07. 11:20  Hozzászólás
  •   9075   


---
 
Harlayne.JPG
Harlayne
Megtekintve 13038 alkalommal.

Hargrand.JPG
Hargrand
Megtekintve 13038 alkalommal.

Frisson.JPG
Frisson
Megtekintve 13038 alkalommal.

Collins.JPG
Collins
Megtekintve 13038 alkalommal.

 


  2019.07.07. 11:14  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9071) hsz.-re     Olvasás  
  •   9074   
Avatar

---
 
Tetszenek ezek az összehasonlítások, jöhetnek még... :super: (az utolsó párnál én még a hezitálásig sem jutnék el, mert mindkettő kitűnő fajta, ízre legalább is - bár ez csak egy, de nagyon fontos szempont)
 


  2019.07.07. 09:47  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9066) hsz.-re     Olvasás  
  •   9073   


*
 
Nem fogsz benne csalódni :thumbup:
 




  2019.07.07. 09:05  Hozzászólás
  •   9071   


*
 
Mivel több fajta érik párhuzamosan ezért megkértem a feleségemet , hogy tesztelje párban a fajtákat. Mivel hosszú távon nem akarok minden fajtát megtartani fontos, hogy ne csak a saját véleményemet vegyem figyelembe a szelektálásnál.

Amanda /bal / és Early Fresh/ jobb / : Az Amanda pozitívuma a hússzíne és a magvaválósága , de ízben gyenge , átlag alatti . Az Early Fresh , nem magvaváló , átlagos ízű , kicsit savasabb mint az Amanda.A kettő közül az Early az esélyes a maradásra . Mivel egészséges fát nem szívesen vágok ki , így az Amandából is marad vmennyi, de amennyire csak lehet átszemzem , ill. egyiknél a 3-ból megfakadt lent az alany, na azt teljesen leváltom.

A másik összehasonlító teszt alanyai a Big Red és a Priboto voltak. Bár küllemre a BigRed szebb , de ízben a Priboto lényegesen finomabb , ez nem látványos küllemre , a színe matt , de ez nem szempont. Ráadásul a feleségem a Big Red kacs-i részénél még számára észrevehető " szálkákat " , rostszálakat is talált. Így az ítélet uaz mint fent.

A következő páros a Bergeval és a Kuresia lesz...na ez azért érdekesebb verzió lesz / sztem mindkettő marad :) /...
 


  2019.07.07. 06:55  Hozzászólás  Válasz Harogem82 (9067) hsz.-re     Olvasás  
  •   9070   


*
 
Ja az a kert, anyu felsegterulete :lol: ő egy szem gazt nem tur me a kertben es rosszul lenne, ha min hetente nem kapalhatna vegig az egesz kertet....a hegy mar kozel sem nez ki ilyen jol...az az en felsegteruletem :oops:
 


  2019.07.06. 22:39  Hozzászólás
  •   9069   


---
 
Meg tudnátok nekem mondani, hogy a Mandulakajszin milyen problémára utalnak a mellékelt fotókon látható sötét foltok?


893CF86E-9C6B-468C-80C4-108630DF3490.jpeg
------------------------
Megtekintve 12876 alkalommal.

DA6FA36F-9F1C-44B4-9A19-D83DF114A1C0.jpeg
------------------------
Megtekintve 12876 alkalommal.

 


  2019.07.06. 21:36  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9066) hsz.-re     Olvasás  
  •   9068   
Avatar

---
 
A Bergeval ízre nekem nagyon tetszik, nagyon finom kajsziaromája van. Viszont nálam biztosan potyogós fajta lesz, mert alig értem hozzá egy-egy érőfélben lévő barackhoz és az már a tenyeremben is landolt.
 




  2019.07.06. 20:50  Hozzászólás
  •   9066   


---
 
Idén terem először a Bergeval. Nagyon stabilan (!) a fán van a gyümölcs, ragyogó színnel világítanak, megkezdték a puhulást. Egy-két szem van csak a földön valamilyen sérülés miatt (hangya?).
Egyiket ma délután felvettem a földről és szétnyitottam. Az állaga tökéletes, kellően rostos, leveses (lepottyanva már puha volt),
a színe nagyon szép sötét narancs, de igazán az illata volt kellemes élmény. :thumbup: :dejo:
Tökéletes, klasszikus kajszibarack illat. Nem mertem megkóstolni, mivel mindenféle hangya mászta, de így látvány és illat alapján úgy érzem,
hogy ez a fajta lesz az egyik nagy kedvenc. :banana:
Minden szempontból hozza a klasszikus, nagyon szerethető kajszitulajdonságokat. Igazi házikerti fajta. Most már csak a kóstolás van hátra.
Valami azt súgja, hogy azzal se lesz baj. :)
 


  2019.07.06. 10:27  Hozzászólás  Válasz Harogem82 (9064) hsz.-re     Olvasás  
  •   9065   


*
 
Melyik képen látsz tiszta közt? :)
 


  2019.07.05. 21:38  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9063) hsz.-re     Olvasás  
  •   9064   


---
 
Szépek! Mivel műveled a közt szép tiszta... Talán beújítottál valami masinát?
 


  2019.07.05. 20:16  Hozzászólás
  •   9063   


*
 
Miután a poloskák az első ősziket teljesen elpocsékolták / Amanda , Rich may / gyakorlatilag most indul a szezon a Spring ladyvel : ...ezután keményebben kezdem szedni...

A Csalomon csapda is gyűjtögeti szépen a rózsabogarakat /kár hogy a poloskákat nem érdekli / , itt az Extreme 6-on éppen :

..és egy sztem finom kajszi , a Priboto...lassan ehető lesz :

...a Betinka meg idén lehet először :
...ja egy " új" fajta : Ceglédi aranyfürt :lol:
 


  2019.07.03. 19:13  Hozzászólás  Válasz Totya (9056) hsz.-re     Olvasás  
  •   9062   


---
 
Azt hiszem ma megoldottam a rejtélyt....el kezdett érni kettővel arrébb a Kuresia, láss csodát ugyanúgy néz ki és még ízre is azonos, szóval a Harlayne az Kuresia lett..imádom a faiskolákat, tényleg csak egymásban bízhatunk :)
Az állításom tartom, nagyon nagyon finom ;)
 


  2019.07.03. 15:30  Hozzászólás
  •   9061   


---
 
Nem vagyok otthon, de pont az este mondta a feleségem , hogy megjelentek a poloskák a kajszin. Idén eddig nem voltak nálam még a málnán se, pedig azt tavaly nagyon szerették.
 




  2019.07.03. 05:21  Hozzászólás  Válasz laposbarack (9058) hsz.-re     Olvasás  
  •   9059   


*
 
A magja olyan, mint a Kuresia magja. Nekem az előző képeden nem tetszik a barackja. Olyan nyomódott, hepe-hupásnak tűnik. Gyanús...
Persze élőben te jobban láttad... ;)
A laposbarackjaid és a többi most is szépek.
 


  2019.07.02. 23:56  Hozzászólás  Válasz Misimanó (9030) hsz.-re     Olvasás  
  •   9058   


---
 
Megettük azt azt egy szemet, még kicsit kemény volt, de mivel két poloska bagzott rajta, meg is volt szúrva, nem volt más választás, le kellett szedni.

Kuresia mag.jpg
Íme a magja
Megtekintve 13202 alkalommal.



További barackok :)


IMG_8446.JPG
Samantha, még mindig kemények
Megtekintve 13196 alkalommal.

IMG_8432.JPG
A legfelsőt hazahoztam kontrollnak, ha puhul, menni kell a többiért..
Megtekintve 13196 alkalommal.

IMG_8458.JPG
Starkl noname laposbarackja Vácon, ami a gyanúm szerint Ufo 4, most hogy vettem azt is és igen egyformának tűnnek, de biztosat majd az új kóstolása után, amúgy finom, csak repedős
Megtekintve 13202 alkalommal.

IMG_8454.JPG
Flavor Cot - még kell neki pár nap
Megtekintve 13202 alkalommal.

IMG_8456.JPG
Mg, ismeretlen sárga húsú spanyol fajta, a disznóól helyén nől, ezen legalább pár szem maradt (a fagyok miatt)
Megtekintve 13202 alkalommal.

IMG_8431.JPG
Melox 26 az Alföldön, fehér húsú, kicsit ez is betonbarack, de íze elmegy, még kell neki 8-10 nap
Megtekintve 13202 alkalommal.

 


  2019.07.02. 20:19  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (9055) hsz.-re     Olvasás  
  •   9057   


*
 
Na ja...lenyultam a lanyom egy letett okostelojat :) a homalyos az en bekebeli szolgalati telefonom...altalaban az van keznel :lol:
 


  2019.07.02. 17:07  Hozzászólás  Válasz Jani71 (9045) hsz.-re     Olvasás  
  •   9056   


---
 
Dunántúl északi része, Tatabánya környéke ;)
Hozok majd képet róla lesz időm a héten! :)
Ati környék vírusos, de ezen nem látok semmi tünetet, ha gondolod szívesen küldök majd! ;)
 






  2019.07.02. 16:21  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (9048) hsz.-re     Olvasás  
  •   9053   


---
 
Nem vettem észre rajta vírust, elvileg tudok küldeni, majd figyelem nincs - e gond vele. Idén nálam nagyon kevés van rajtuk, de az elmúlt években meg voltam elégedve vele. Sajnos úgy két hete egy viharban tõbõl kitört az egyik gyári, azt hiszem St. Julien alanyon lévő fám. Az oltás helyén tört ki, teljesen sima volt a törés felülete. Az egyik legkisebb méretű fám és mint említettem alig volt rajta termés mégis ezt döntötte ki a vihar.
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég