Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Elmélkedések az eddigi gyümölcstermesztő tevékenységemről .. Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2017.12.30. 13:38  Hozzászólás
 •   0   
Avatar

 
ELMÉLKEDÉSEK AZ EDDIGI GYÜMÖLCSTERMESZTŐ TEVÉKENYSÉGEMRŐL ILL. A TERVEIMRŐL A KÖZELJÖVŐBEN. [/b][/color][/size]
Google Earth: szélesség 46 fok 36'3.82É
hosszúság 17 fok 23'46.49 / ha jól írtam le.../

46°36'03.62" É 17°23'46.49" K ...na így jobb talán :)

A Google Earth keresőjébe ha beírjátok, hogy " atifoci birtok ", akkor elméletileg megmutatja hol is ga/rá /zdálkodok :)

Elöljáróban talán annyit, hogy még mindig a kedvenc hobbym a gyümölcsökkel való foglalatoskodás, de az idei év ...és talán az eddigi tevékenységem is...némileg megváltoztatta a gondolkodásomat, az elképzeléseimet. Az elmúlt 20-25 évben sokat tanultam, de sok minden van amit képtelen voltam megtanulni, leginkább a tanító hiánya miatt. Sajnos hiába olvastam el eddig is sok szakkönyvet, rengeteg cikket sok mindent nem tudtam átültetni a gyakorlatba, mert nekem az jobban érthető, amit gyakorlatban bemutatnak nekem ...nem telefonon, nem e-mailben, hanem közvetlenül, élőben.
Így aztán rengeteg hibát követtem el az elmúlt időszakban...de ez most mellékes :)

A „ kisregényhez „ magyarázatként még annyit, hogy a leírtak kizárólag az én véleményemet tükrözik, az én lehetőségeim, tudásom fényében ...csak hogy elkerüljem az olyan hozzászólásokat, hogy ez így vagy úgy jobb lett volna stb.

   Hogy érthető legyek, melyek is ezek a lehetőségek
Hogy érthető legyek, melyek is ezek a lehetőségek
  A terület adott: egy 770 n.öl területű hegy / Somogyban minden olyan területet ahol szőlőt -is- termelnek HEGY-nek hívnak, akkor is, ha tengerszint alatt van :) /...és anyu kertje, amiből egyre többet foglalok el .
  Ez nem fog változni, mert sok értelme nem lenne, nagytermelő nem leszek /anyagi okok miatt /, piacozni sem fogok / ehhez is nagyobb mennyiségű áru kellene, viszont munka mellett ez sem megy...és ugye segítséget sem várhetok sehonnan.Szóval marad hobby és punktum.
  Idő: munka mellett csinálom, a munkaidőm jellemzően 07-16 között van, így kiszámítható, hogy mikor foglalatoskodhatok...hozzátéve, hogy a „ logisztikai központ „ anyunál van, így minden munkálathoz először oda kell kiautózni -biciklizni-gyalogolni .
  ...de mivel ez csak hobby a család rendszeresen keresztbe tesz, mert közülük senkit nem érdekel az ÉN hobbym....ebből következik a...
  Munkaerő: 1 azaz egy fő, vagyis én...tehát ehhez a mennyiséghez kell kalkulálnom minden tevékenységet.
  Kényes téma, a pénz: mivel ez csak az én hobbym /ezt többször kell hangsúlyoznom / így a családi kasszát nem nagyon terhelhetem vele, hiszen /női ésszel mérhető / hasznot nem hoz. Tehát annyit fordíthatok rá amit ki is termelek ./ na jó 1-2 alkalommal kaptam kiutalást...:) pl a damilos kaszához/ . ..ez viszont komoly beruházásokhoz kevés, főleg hogy eddig a fa, alanyvásárlások vitték el a bevétel nagy részét...ja és a növényvédelem, pedig ez utóbbi azért nem nagyüzemi szintű.
  Idén /2018 / a kajszifagyás és a bogaras őszi-szezon ellenére össze tudtam annyi pénzt vakarni , hogy komolyan foglalkozhatok a vadkerítés felhúzásával.Sajnos ez egy kényszer beruházás, de csak így van értelme folytatni a kertészkedést. A következő lépés a fatuningolás ill. a növényvédelem erősítése lesz...ill. vmilyen formában a - legalább eseti - öntözés megoldása pl. IBC tartály vmilyen utánfutóval kombinálva.
  Ha csak a fákat nézem jelenleg vhol 300-350 fa között van az állományom. Ez elsőnek elég soknak tűnhet, de ebbe beleszámoltam minden korcs, rosszul nevelt fámat is...mindent. / Idén némi határkorrekcióval ill. a mogyorós egy részének kiírtásával nyertem némi helyet, így maradt egy kevés mozgásterem / ....de ebből vmennyit elvisz az új vadsövény. Ha ezek jó területen, jó ellátással, jó kezekben lennének akkor már némi pénzkiegészítést is hozhatnának a konyhára, de a fentieket figyelembe véve eddig örültem ha a saját rezsijüket kitermelték.....na többek között ezért is akarok változtatni az eddigi gyakorlaton, mert az meg nem megy, hogy a bevételt csak a fák kis része hozza, a többi meg csak úgy elvan...igaz nem pénzmániás vagyok, de belátható, hogy ennyi fa termése /normális esetben /sokkal több, mint amennyit a család elfogyaszt...így akár némi hasznom is lehetne belőle.

  A meglévő fáim nagyobb részét már én állítottam elő, ez a tendencia folytatódik a jövőben is.Igaz ha vmi nagyon kedvemre valót találok akkor azért veszek is oltványt, főleg külföldről jöhet szóba, ....bár már nem mindenáron.
  Jellemző szaporítási módjaim: alma, körte oltás /omega /, ritkábban héj alá oltás ill. , chip szemzés /néha tavasszal is / ill. nyáron a hagyományos T-szemzés.Körtét ritkán szemzek a vastag rügyek miatt, viszont az oltás szinte 100 %-ban sikerülni szokott, leghálásabb a szaporítása..Cserkó, meggy: itt a chip vagy szemlapozás vált be .Őszibarack, kajszi: T-szemzés...szinte kizárólag...idén /2018 / tavasszal is próbáltam a T-szemzést és az oltással ellentétben szinte mind sikerült , tehát ez is egy lehetséges alternatíva a jövőre nézve. .Szilvát ha csinálok inkább oltok, mert nem szeretem a szemzését csinálni.
  Elég sok alanyfajta is megfordult már a kezem között, de van pár, amit szívesen kipróbálnék még /pl Montclar, Torinel, Rootpac, Docera, Geneva,Krymsk stb/....de már csak ha üresedés lesz , igazából nem töröm magam értük

  Tápanyag felhasználás:
   szerves trágyához ritkán jutok, kevés az állattenyésztő a környéken, tudnék messzebbről, de a fuvar rettentő sok. Így csak időnként veszek 1-1 kocsival, amit főleg az ültetésekhez használok. Amihez persze még műtrágyát is használok .Idén pl Lubofoska 8-24-24/-9/ -et. Vettem egy zsák Karbamidot is, ezzel a különböző okokból lemaradt fáimat akarom megnoszogatni, de a többiek egy része is kap majd 27-es vagy 34-es nitrogént.
  Igazából csak a birtok felső részét kell tuningolni, mert ott a korábbi tulaj művelése /lejtőnek lefele ...erózió /és bizonyos részeken a tereprendezés miatt vékony 15-20 centis a termőréteg.Idén még rászánom magam és hozatok egy kocsi trágyát , az új ültetés legalább kapjon és az elmaradt fák , de sztem pár évre roló.Marad a műtrágya.
  Talajvizsgálatot nem csináltattam, így megérzésre hagyatkozok :)
  A füvesítsek vagy se ... is dilemmát okoz. Többféle verzió is előfordul, van ahol most számolom fel a füvesítést..
  Mondjuk a kapálógép működtetése olcsóbb, mint a damilos fűnyíróé...A kártevők a füvesítés ellen szólnak ill. a felső részen az is, hogy a kevés vizet is elhasználják.
  Esetleg a zöldtrágyázáson gondolkodok, az amire jön a szárazság már bedolgozásra kerülne a talajba./ ráadásul a kertben bizonyította a talajszerkezet javító hatását is /
  Mivel a környékemen nagyrészt gabona vagy kukorica van, így valszeg, megpróbálkozok a sekélyebben gyökerező fasoroknál a szalmás sortakarással, 2-3 körbálára évente talán futja. Jó lenne a metszési nyesedéket is felhasználni, de egy jó ágaprító egyenlőre nem fér bele a keretbe....s mivel a rózsabogár a korhadékban szaporodik , nem is biztos, hogy jó ötlet lenne ...
   Talán fajonként lenne érdemes végigmenni, mit is akarok változtatni és miért:
Talán fajonként lenne érdemes végigmenni, mit is akarok változtatni és miért:
  Dió, mogyoró, mandula, gesztenye:
   van 2 diófám, mert annak egy tisztességes „hegyen” lennie kell . ..ezt esetleg egy gesztenye is kiválthatná, de az sokkal lassabban nő, meg egyéb baja is van./ többek közt hogy csak léha termést hoz, a környéken nincs másik gesztenye /.Szóval a dió marad/ 2 nagy fa...saját ültetés /, a gesztenye meg amúgy is rossz helyen van -egy őszibarack orsó-sor közepén- szóval jövőre kimegy. Hozzáteszem utálok egészséges fát kivágni, de ez az írás pont arról szól, hogy változtatni akarok, racionálisan...ebbe pedig beletartozik a gesztenyefa kivágása is. Mandula eddig nem volt fix helyen, most egy magoncnak -több éves, de csak megmarad -azért keresek helyet, aztán meglátom mi lesz a sorsa.Birsből 2 éve ültettem kettőt , sajnos egyik nem maradt meg.Idén oltottam egyet az fejlődik , de probléma a tűzelhalás időnkénti megjelenése , ami ezt a fajt nagyon gyorsan ki tudja végezni.
   A mogyoró nagy részét kivágtam, öreg vagyok én már a négykézláb mászkáláshoz pár kiló mogyoróért, amúgy is leginkább csak a vaddisznóknak tettem eddig jót, na azokra meg végképp nincs szükségem . Szóval egy sor marad ugyan belőle, de az a „ hegy” alján, amolyan területhatárolóként az út mellett / ugyan már senki ne kóvályogjon az én földemen a traktorjával ...se /...na meg sok helyet is foglalt, a tavalyi kivágással pl meg tudtam szélesíteni a terület egy részét, ez azt jelenti, hogy több fasort meg tudok hosszabítani.
  Cseresznye, meggy, szilva:
   Ezekkel a legnagyobb problémáim, hogy nagyon macerás a növényvédelmük, macerás a szedésük / hangsúlyozom a munkaerő mennyiségét...1 azaz egy ember, én... /, nincs rá akkora kereslet, mint a többire, termőhely nem megfelelő /szilva a könnyen kiszáradó domboldalamra nem való /. Saját ellátásra igazából 1-1 fa bőven elég lenne, ehhez képest még mindig többszöröse van a kívánatosnál belőlük....de ezen segítek ill. segített a természet is. Cserkóból idén kiment a Germersdorfi, mondjuk ezt sajnálom. Igazából ha ez maradt volna nem lenne szükségem másik cserkóra, kiment a Katalin...alapból jó fajta, de kései, egyszerűen menthetetlen a kukactól, adieu . sajnos a saját szemzésű, idei ültetés Sweetheart pályafutása is rövid volt, kihajtott, majd azzal a lendülettel el is száradt / tavaly így jártam az ajándékba kapott Roket-tel is /.A A Lindámat tavaly majdnem kivasalta egy óriáshernyó, de van rá esély, hogy újra ki tudom nevelni...igaz 10 évet buktam vele...ha végre bekerítem, akkor az évek óta őzeledel Sunburstból is tudok talán fát csinálni, a Rita van a legjobb állapotban...pech hogy értéktelen fajta, megpróbálom majd átoltogatni, jó lesz gyűjtőfának...és van még pár fajta elszórva meggyekben / Carmen, Sándor, Alex ... a többi ment a menő fákkal.../
  Van egy túlkoros MaxMa 14-em , azt elültetem , na arra majd szemzek vmt jövőre, ha megered ill. a tesóm is ad egy szerzett cserkót , még nem tudom mi lesz, ha nem jó max átdolgozom.Mint kiderült Sunburst lett , egy fajtából nem kell 2 fa , így át fogom dolgozni.

  Na a meggyek...
   ahhoz képest, hogy pár éve /jó pár éve... / 20 körül volt belőlük mára leapasztottam 6-ra, de igazából még ez is sok...esetleg még a megmaradt Érdi jubileumnak van esélye távozni, de egyenlőre elég a 2 Érdi bőtermő menesztése is, annak ellenére, hogy igazából az egyik legjobb fajtának tartom, a probléma uaz vele, mint a Katalinnal, és hát ha nincs rá szükség minek foglalja a helyet....így 2 Érdi bő már megy is és a Jubileum is .
   A szilvákban csalódtam a legnagyobbat, a Cacakikatól már korábban megszabadultam, sharkásak voltak, mint az állat, a Rana, gyenge termőképességű is volt és igazából az ízüktől sem voltam elájulva...nos ez utóbbi a németekkel is probléma....ebből következően idén a Haganta biztos, hogy megy, az Elenán még gondolkodom, de esélyes. Marad a Tophit -Toptste kombó /egyenlőre /, a Presenta, a Jofela és pár szilva + hybrid kombi, de ezek is csak az első rossz évükig....nos a Hagantát ősszel kivágattam ...most meg az Elenát

    A hybridektől sem ájultam el eddig, a Flavour Supreme és a Dapple Dandy marad, mert a családi kóstoláson erről pozitív volt a vélemény, a Fekete kajszi és a Biricoccolo színe és a Purpple candy állaga nem elég ahhoz, hogy maradjanak / max 1-2 ág rászemzésként /, van még pár amit nem kóstoltam, majd elválik mi lesz velük....elvált : a Biricoccolot kivágtam , a Purpple Candyt levágom tavasszal a kombifáról , maradnak a többiek.A Cherrykose-nak mindenesetre nem adok bizalmat, pedig még nem termett , átdolgozom olyanra, ami jónak tűnik.Az Angeleno -ból is csak egy ágat hagyok , nagyon kései és ízben se vmi nagy szám.
    Ezekkel együtt egy Empressel továbbra is megpróbálkoznék ill. lehet a Joganta, Hanita, Haroma is kap esélyt , mivel 1-2 fát át akarok dolgozni /kivágás helyett .../a Haroma kivételével szemeztem is belőlük meglevő fákba , remélem lesz sikeres..
   Kajszi:
Kajszi:
   Az idei év itt is több gondolatot vetett fel, legfőképp, hogy minek nekem ennyi fajta ? Azonos érésidőre fölösleges 2-nél több, de időnként még az is sok ....persze néha nehéz ellenállni a kísértésnek , ha itt-ott jelentkezik 1-1 újabb , ígéretesnek látszó fajta.
   Emiatt pl a Wonder Cot -Tomcot -Tsunami trióból az utóbbi már mehet is, mert rosszabb, mint az első kettő.De lesz még szanálás, mehet a Kioto, Barbora, Radka,, Far-ok / a Fabaly kivételével /, Mediabel, Mino, de sok jövője nincs a Big Rednek sem . A Rubistával kapcsolatban bizonytalan vagyok, nagyon szép, biztos ráharapnának az emberek, de hamar puhul, csakúgy, mint a többi matt fajta...így a tavaly szemzettek egy részére rászemeztem, mert talán 6-8 fa ebből sok lenne....viszont rettentően érzékeny a levéllyukacsosodásra , így részlegesen leváltom másik pirosokra / Totem , Fuego /
   Korábban volt olyan tervem, hogy azonos alanyra csinálok 2 sor kajszit, orsóformára alakítva.Ez végül felesben történt meg. Az Ishtara alanyúból sikerült megoldani egy sort, a Weivásból nem, így az vegyes Weiva+Ishtara+ őszibarackmagonc alanyú sor lett. Aztán volt olyan terv is, hogy egy kiválasztott fajtát minden általam begyűjtött alanyra szemezve csinálok egy sort...ez végül elmaradt, ma már hely se lenne rá illetve változott az elképzelés is / ami nálam időnként változik is...:) /
   Jó Weiva és az Ishtara alanynak , csak ritkítani kell rajta erősen... normális években, különben nagyon aprós lesz a termés.
   Esetleg meg kellene próbálni kombialanyok bevetését, mondjuk erős gyökér / pl GF, Barrier, GXN / + törpítő törzs / Weiva, esetleg Ishtara /, talán ez ellensúlyozná az öntözés hiányát némileg.Ez a későbbi évek " játéka" lehet, mert egyenlőre nincs hozzá alanyom .Idén majd próbálkozok , a Rubirát kombinálom másikakkal , előbbiből lesz kb 60-70 magoncom.
   Még nem tudom mi lesz a 2 orsó sorral egyenlőre nagy részét megcsonkolom, aztán meglátom hogy reagálnak jövőre .Az biztos, hogy többségüket átszemzem és kevesebb fajtával számolok a jövőben . A korai időszakban valszeg a Wonder cot, Tomcot, Sweet Red, Orangered, Pinkcot ..és látatlanban bízok a Magic Cotban. a későbbiekből maradhat a Kuresia, a Hargrand, a Priboto, a Lady cot ill. kíváncsi leszek a Shamade / ez már úgy néz ki ki is esik a rostán... /- Frisson duóra, valamint az új piros fedőszínűekre /Totem , Fuego / .Mivel friss fogyasztásra nem nagy mennyiségben keresnek / nálam / esetleg egy lekvár célfajtát majd beújítok, hogy mi lenne az ?? ...nem tudom, de talán magyar fajta lesz....vagy inkább a korai időszakot fejlesztem .

   Bővítés csak kis mértékben, a jelenlegi eladási szisztéma 1- 10 kg közötti tételekkel folyamatos igénybegyűjtés, szedés, terítés, munka mellett macerás /ez igaz a többi gyorsan érő gyümölcsre is /. Bár a hírem lassan de terjed, erre nem lenne érdemes fejlesztést alapozni. Cefreanyagban nem gondolkodok, mert azt csak sokkal olcsóbban lehetne eladni, meg aztán a sok fajta mellett nem is igen jönne össze 1-1 főzésnyi anyag.
   Figyelembe kell vennem továbbá a vevőköröm anyagi helyzetét, az sem túl rózsás.Nem a Rózsadombra, de nem is a Balaton-partra hordom, hanem kis somogyi falvakba, kisnyugdíjasok, színes emberek, közmunkások a vevőim...igazából nem is szólhatok, hogy ők igénylik az én termésemet.
   Az orsó egyébként nem lenne rossz, de szükségszerű lenne némi minimál támrendszer / sajnos a kajszitengely nem tartja meg magát, úgy mint a többi faj / ill. metszésre, ritkításra sokkal jobban odafigyelni / ha már öntözni nem tudok/, csak itt újra felmerül a munkaerő ill. idő probléma....A következtetés: a tavalyi szemzések felét elültetem, a másik felét átszemeztem aztán meglátom mi lesz velük. Ami nem pótlásra megy az nem orsó lesz, hanem kisebb váza / már ha le tudom koppintani Mozo módszerét, az ő ültetvényét élőben is láttam, hát...nagy sóhaj :) /. Vélhetően idén /2018 / szemzek új fajtákat utoljára, elsősorban a korai időszakra fókuszálok .Mivel a faszelekció miatt szabadulnak fel helyek így jut némi hely kajszikra is.

   Növényvédelmi észrevételek:
    a sharka sajnos jelen van, de odafigyelek rá, amíg értékelhető a gyümölcs marad az ilyen fa, ha romlik, fejsze.Nagyobb gond a fapusztulás / gutaütés, fitoplazma, ps.../.Ettől jobban tartok.Nem tudom, hogy alanycserével vagy kombinálásával ki lehetne-e küszöbölni.Mivel őszibarackom még nem pusztult ki emiatt, talán ki kellene próbálni az őszibarackot törzsképzőként, ez persze csak laikus okoskodás, viszont mivel nem árutermelő vagyok bármilyen hülyeséget kipróbálhatok kockázat nélkül .
    A monilia ellen itt virágzáskor tisztességesen kell védekezni, akkor megfogható ill. ahogy az őszinél is a rovarkárokat kell megelőzni és akkor a gyümölcsmonilia is csökkenthető.Nagy probléma a vadak okozta egyre fokozódó kártétel , a kajszi leveleit és friss hajtásait is előszeretettel pusztítják.Más kórokozók kisebb jelentőségűek, nemigen okoztak eddig problémát.
   Némi szubjektív fajtaértékelő a kajsziról
Némi -szubjektív- fajtaértékelő a kajsziról:
  Barbora :
   volt ideje meggyőzni, nem sikerült .Magyaros ízű, de termőképesség nulla /persze lehet hogy csak én nem tudtam kezelni, na de a többit tudtam ?? /.Teljes átszemzés a sorsa.
   Orangered :
   egyik legjobban bevált fajtám, szép, bár kemény, de jóízű, bőtermő.Később is marad.
 Hargrand :
  bár nem látványos, de az íze miatt mindenképpen marad.

 Ceglédi bíbor :
  nekem ugyan gyenge ízű, de minden éven korrekten hoz egy jó közepes átlagot, így maradhat .Amúgy küllemre jó és méretes is....viszont sztem sharkás, szóval nem sok ideje van hátra .

 Ceglédi arany :
  jó, mert bőtermő, finom, nem fagyérzékeny.Rossz, mert küllemre nem szép, egyenetlenül érik, a kacsnál még zöldes, a csúcsnál már puha, moniliára érzékeny nagyon...azért odafigyeléssel jó lekvárfajta. Korrekten ritkítva nagy méretű./ ha van ideje vkinek ritkítani.../

Idén a nagy fának kivágattam a közepét , hogy jobban benapozott legyen.
 Pinkcot :
  a korai időszakban az egyik kedvencem.Bár ízre lehetne talán aromásabb, de nagyon bőtermő, korrekten ritkítva az egyik legnagyobb a koraiak közül .Idén kényszerből ebből főztünk lekvárt ..és sztem jó.

 ál-Flavorcot :
  Biztos nem az, de akként vettem. egy iszonyúan kemény, tecsós fajta...nem tudom mire jó. Az eredeti fáját már átszemeztem teljesen, egy saját oltványt meg majd folyamatosan szemezgetek.

 Kuresia :
  finom, általában elég jó termőképességű, nem betegségérzékeny.

 Big Red :
  nekem csalódás. bár ízre nem rossz, de nem ragaszkodik a fához, nagyon lefolyós, méretben sem az igazi...úgy érzem nincs sok jövője, részlegesen átszemzem.

 Bergeval :
  Ízben nem rossz , magyaros fajta , idén megmutatta az elérhető méretet is , ami szép darabos /igaz kicsi terhelés mellett /.Sajnos a rostosságban visszaüt a Bergeronra , ez sokaknak zavaró lehet ill. lekvárfőzésnél sem egy jó pont.

 Tomcot :
  érésidejében jó fajta és ráadásul mindent poroz.Ha sok van rajta nem árt ritkítani /de ez mindegyik fajtára igaz.../

 Radka :
  nem piacos, nem nagy szám..., teljesen át fogom szemezni.

 Sweet Red:
  érésidejében az egyik kedvencem .

...Big Top2.JPG
------------------------
Megtekintve 9053 alkalommal.

Megosztás készítés
 
 


  2019.09.11. 21:09  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (233) hsz.-re     Olvasás  
 •   238   
Avatar

 
Hogy mi is most a prioritás ? ...először is ahol fel tudtam rotálni azt bevetem zöldtrágyának valóval. Részben talajjavítás céllal, részben gaz elnyomó céllal.
Aztán idén be akarom fejezni a körbe kertelést , már kérgelem az oszlopnak valókat , mire októberben szabira megyek /már ha a cégnél vki bele nem köp a levesembe.../ addigra le is lesznek kenve , mehetnek a földbe. A körte-és almaoltványaimat is idén szeretném elültetni , ehhez lassan neki kell állnom a gödörásásnak .És idénre még terv a nagytakarítás , gaz-és fahulladékmentesítés . Még van szalmabálám , ezeket ültetés után akarom elteríteni a friss sorokra....kb ennyi idénre...ha még belefér , akkor esetleg egy rezes-meszes lemosózást is beiktatok.
 


  2019.09.09. 19:09  Hozzászólás  Válasz délkelet (236) hsz.-re     Olvasás  
 •   237   
Avatar

 
Hát nemigen. Korábban egészséges fát nem szívesen vágtam ki , most ez sem szempont. Macerás a sok fajta , így amiket kiválasztottam nem fognak hiányozni, mert számomra nem jelentenek akkora értéket, mint a maradók . ..de annyira nem aggódok , marad bőven fajtám mindenből :)
 


  2019.09.09. 18:54  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (233) hsz.-re     Olvasás  
 •   236   
Avatar

 
Arra lennék kíváncsi, hogy a megszüntetésre váró fák közül melyiknél/melyeknél hezitáltál a leginkább? Voltak e fajtán belül olyan párok a mérlegelésnél, amikor nehezen döntöttél arról, hogy melyik marad és melyik megy?
 


  2019.09.09. 18:16  Hozzászólás  Válasz baby-lon (234) hsz.-re     Olvasás  
 •   235   
Avatar

 
Szerintem azt nem veszti el...de ha nem jól értem akár ki is fejtheted mire gondolsz :)
 


  2019.09.09. 14:56  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (233) hsz.-re     Olvasás  
 •   234   
Avatar

 
Sok sikert hozzá! Csak egyetlen gondolatom lenne hozzá: arra mindig vigyázz, hogy legyen benne élvezeti érték a racionalitás mellett is. :wave: :dejo:
 


  2019.09.02. 16:37  Hozzászólás
 •   233   
Avatar

 
Egy korszak vége , avagy a a " NAGY SZELEKCIÓ"

Tudom sokan megmosolyognak, vagy csak legyintenek egyet amikor azt mondom befejezem a gyűjtést....igaz sokszor elhangzott ez tőlem,aztán ...maradt minden a régiben. Mostanra viszont úgy érzem közelebb jutottam ehhez a tervhez. Ezt próbálom az alábbiakban kifejteni...
Kezdeném azzal, hogy nem történt semmilyen tragédia, továbbra is szeretem a gyümölcsöket és szeretek velük foglalkozni , de....

Az idei esztendőig kizárólag saját ízlésem , véleményem alapján szereztem be ill. tartottam meg fajtákat.Az idei évtől azért figyelem a vásárlói visszajelzéseket is , ill. megkértem a nejemet is időnként hogy minősítse a hazahozott fajtákat.

Aztán ott a hely kérdés ...a területem eléggé véges , így csak az alábbi módszerekkel lehetne helyet találni újabb fajtáknak :


- tőszám növelés na ezt megtapasztaltam, hogy a végtelenségig nem lehet ill. nem érdemes eröltetni. Alma , körte oks, de a többinél macerás. Ezért térek vissza őszibarackból is a katlanhoz /marad vmennyi orsó , de nem azé a jövő / ill. kajsziból is csak az egyik ilyen sor marad meg.

- kombifák ezzel meg az a baj, hogy a jó fajtákba alapból nemigen teszek mást , a kombik meg már lassan követhetetlenül zsúfoltak.Vagyis ezt sem érdemes erőltetni.

- kevésbé bevált fajták kivágása részben ez járható, részben...idén ebből jóval több lesz, mint eddig, de azért nem vágok ki minden fát :) ezzel meg az a gond, hogy nincs kapacitásom gyökeresen kiszedni, így a kivágottak helyére nem mehet , vhogy " közölni " kell, azért ez is határokat szab.

Jelenleg kb 70 oltványom van a "faiskolámban " , az idei szemzéseket leszámítva / mondjuk az nem sok kb 10 lehet alanyban / . Az már biztos, hogy az összeset nem ültetem el. Nem is tudnám, de már nem is akarom . Igaz ez kizárólag az őszi-és kajszibarackokra vonatkozik. Az alma-körte mind elültetésre kerül.

Szelekciós probléma legfőképp a fajtakérdés...nézzük fajonként mi a gond és mely fajták kerülnek/kerülhetnek lapátra. :

Meggy, cseresznye, szilva : ezek nem "stratégiai " gyümölcsök. Eladásra nem foglalkozok velük, mert ahhoz nagyon macerásak , a családi fogyasztás viszont ténylegesen 1-1 fánál nem igényelne többet. Jelenleg van 3 meggyfám, 4 fajtával .Igazából ez is sok, de valszeg ez a mennyiség marad , némi fazonigazítás /csonkolás, ritkítás / után . Cserkóból -sajnos- normál méretű termőfám nincs. Van 2 vad-és egyéb rágott , 1-1 idén ültetett ill. tavaly szemzett...és van a nyomorult Rita, amit nekiálltam csonkolni , átszemezgetni...bár idén nem sikerült folytatni....még meggondolom marad-e ez a mennyiség. Szilvából / ezalatt az európai , kékszilvát értem / jelenleg van 5 , ez nagyon sok . 3 biztos marad , a Jogantára átszemzett Jojo , a Tegera / kis Hanita beütéssel / és az Elena . A Jofelát egyenlőre tiszteletből meghagyom , még gondolkodok a jövőjén. Ami kimegy az a Tophit+Toptaste kombifa. Nincs a fajtákkal problémám, de egyszerűen nincs szükségem ennyi szilvára és erre esett a választásom. A japánok és hybridek...igazából csalódás , az ízük miatt . Termőképességgel, küllemmel nincs gond , ha ritkítva vannak méretesek is, vannak kimondottan érdekes, szép fajták, de ízben sehol sincsenek. Az Angelenot átszemeztem Empressre , a Flavor Supreme és a Flavor Queen kapott Tegerát . A 3 másikon meg erősen gondolkodok...tavaszig majd kiderül milyen magasságban éri a fűrész.

Kajszi : Itt elkapott a gyilkos ösztön , az elmúlt évek tapasztalata, a vásárlói igények figyelembe vétele mellett itt lesz a legjelentősebb szelektálás.
A kemény fajtákra nincs szükségem és igazából július közepe után se nagyon kell. Saját fogyasztás itt is behatárolt , nyilván mi sem az augusztusiból főzünk lekvárt...mint ahogy más sem. Tőlem 99 %-ban lekvárnak vesznek , a friss fogyasztás kis mértékű .Ezeket figyelembe véve eldöntöttem, hogy a korai időszakból megmarad 2 fajta / Tomcot, Sylvercot / ill. a bordók.A későbbi használhatóakból 1-1 fa fajtánként , de lesz köztük olyan, ami elhalálozás után nem újraélesztendő, vagyis nem lesz pótolva ill. részleges csonkolás után a fentiekkel átszemzem...és lesznek amelyek maradék nélkül ki lesznek vágva , ezek : Barbora , Orangered , ál-Flavorcot , Big Red /ja ezt már kivágtam /,Kioto , Far-ok a Farbaly kivételével, de ez is csak részlegesen marad ,Wonder Cot , Tsunami . Az egyik orsósort majdnem teljesen felszámolom , a faiskolában lévő 12 oltványomból max 7-8 lesz elültetve . a későbbiekben csökkentem a kajszikat.

Őszibarack : a fentiekkel ellentétben itt a legnehezebb a szelektálás / bár szükségszerű / .Ha kb 12 hetes értékesítési időszakkal számolok, akkor elég lenne 36-48 fajta / egyidőben 1-1 fehér, sárga húsú hagyományos és 1-1 " különleges" ..nektarin, lapos, egyéb/.Jelenleg viszont 75 fajta körül van...ennyi nem kell. Mivel rossz barackom nincs, max olyan ami nekem nem annyira szimpatikus így az alábbiak kerülhetnek a " halálsorra " : Fayette , Redhaven Bianc , Royal Gem , Vistarich ,Royal Summer , Extreme July , Maria Delizia , Earlirich ,Royal Pride , Extreme 314 , Amanda , Tardibelle , ...ez kevés, de folyamatosan figyelem a fajtákat és próbálom lejjebb szorítani a létszámot. Ez leginkább az eladás miatt lenne fontos, mert sokszor gondot okozott, hogy 1-1 fajtából jóval nagyobb volt a kereslet, mint amennyi volt .

Körte : ...érdekes a viszonyom a körtéhez. Talán nem a legkedvencebb gyümölcsöm fogyasztóként , de vmiért mégis ebből gyűjtöttem össze a legtöbb fajtát .Valahol 100-110 között lehet...azzal mondjuk tisztában vagyok , hogy körtéből nagyon sok fajtát kell kipróbálni ahhoz, hogy pár használhatót lehessen találni .A meglevők kb felét tudtam eddig megkóstolni , őszintén szólva a nagy 3-as / Vilmos-Bosc-Packhams / szintjét kevés érte el eddig . Hozzáteszem fogyasztói és termelői szempontból is nézem a fajtákat.Az is lényeges, hogy a jó körtére nálam legalább akkora kereslet van, mint a barackokra.Hogy melyikekkel lenne érdemes kicsit jobban foglalkozni ? A jobb nyáriakkal mindenképpen , ilyen a Carmen , az Etrusca és az Isolda . A Fetel apát jó lehetne, ha nem lenne olyan vacak a termőképessége. A/ elméletileg / Delwilmorban látnék potenciált, ha végre lenne belőle egy nagy , termő fám . Remélem a még nem kóstolt 50-55 fajta közül azért kikerül még pár jobb fajta , egy 10-12 fajtából álló sor már tökéletes lenne.
A cseh fajtákban csalódtam , ahhoz képest, hogy mennyit tepertem értük és mennyi meg is lett belőlük alig van olyan , ami bizonyított közülük .
Mivel alanyom nincs és a kombifák is túlzsúfoltak mindenképpen kell vmennyi szünetet tartanom a körték gyűjtésében , hiszen ha az újak között csak pár használható fajta is lesz azokat is fel kellene futtatni.

Alma : az almákat a legkönnyebb szelektálni .A pár nagyon régi fajta megy , sajnos egyik sem bizonyította, hogy értékesebb az újaknál / erről a régi-új ellentétről is van véleményem , de nem itt szeretném kifejteni /. Almából is kb 75-80 fajta van /beleszámítva a klónokat is / , szelekciós tényező a szín, íz, termőképesség , betegségérzékenység .Amiket csökkentenék azok a kevésbé színesek / Golden szerűek , Mutsu /, a vad savanyúak , a puhulósok...de ezzel együtt arányában nem sokat kell leépítenem sztem , legalább is azok közül amiket már kóstolhattam .

Néhány technológiai változtatást is meg kell csinálnom. Elhibázott lépés volt /jó...tapasztalat nélkül kísérleteztem / pl erős alanyú őszibarackokból orsót nevelni , ezeket a fákat vissza alakítom katlanra , az új ültetések csak ilyenek lesznek. Bár szeretem az orsót és meg is volt az oka hogy ezzel próbálkoztam / nyilván több fa fér orsóból adott helyre, mint katlanosból / , csak egy ilyen sor marad , abban magoncon vannak a fák, jobban kézben tarthatóak.Almából körtéből maradhat az orsó , talán mostanra sikerült közelebb kerülnöm a megfelelő termesztéshez...és persze a kerítés is sokat segít , végre nem kell az örökös vadrágástól kinlódva görcsölni a fáknak.

Azt még hozzátenném / minden dicsekvés nélkül , kizárólag tényként / , hogy sztem ezen fórum meglevő tagjai közül nálam fordul elő a legtöbb fajta / összesen persze, mert gondolom cserkóból vagy akár szilvából is van akinek több fajtája van, mint nekem / , innen nézve azért talán hihető, hogy nem látom értelmét a végtelenségig tartó gyűjtögetésnek. Biztos , hogy rengeteg jó fajta van még minden fajból , de én már most elégedett vagyok azzal, ami megvan . Meg az is kérdéses, hogy mennyi ill. milyen pluszt adnának a továbbiakban begyűjtött fajták.
Meg persze szeretném azt is megérni, hogy végre minden sorom hiánytalan legyen és végre nekiállhatnék csak a meglevőkre, a termesztésre , a növényvédelemre ,tápanyagpótlásra , esetleg öntözésre fókuszálni .

Húsz évvel ezelőtt nem gondoltam , hogy ennyi fajtát össze tudok gyűjteni , de most már elégedett vagyok azzal amim van...és már a tudat is elég hogy ha akarnám a többszöröse is lehetne a meglevő fajtáimnak...na de minek ??? :)

Szerkesztés alatt ...
 


  2019.08.07. 18:36  Hozzászólás
 •   232   
Avatar

 
Szerintetek normális aki ilyenkor ás ??? :alvaka: :fejvaka: :nahat: ...nekiálltam felszámolni a sorközök zöldítését / lehet hogy nincs igazam, de sztem még ez is besegít a nagymértékű rovarpopuláció jelenlétében/ . A jövőben max zöldtrágya növények lehetnek jelen, de a főszezonban még azok sem. A használaton kívüli részek / leginkább a kerítés melletti 1,5-2 méteres sáv gyomirtózva lesz , a fasorok is részben, a sorközök közül ami már volt bolygatva az ezután rendszeresen rotálva lesz...sajnos elég sok olyan van, ami füves+gazos , nos ezeket kellene felásni, hogy a jövőben rotálni lehessen....megfordult a fejemben a fekete fóliás gyomirtózás is..1 /2-3-4/ közben fektetnék le fekete fóliát, addig maradna, amíg kipusztul alatta a zöld , utána esetleg már a rota is el tudná lazítani...egy biztos , így nem maradhat.
 


  2019.08.04. 16:02  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (230) hsz.-re     Olvasás  
 •   231   
Avatar

 
7,5 cm atmeroig tudunk belepakolni, ennek nagy reszet szerintem gyorsan ledaralna.
 


  2019.08.04. 13:45  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (229) hsz.-re     Olvasás  
 •   230   
Avatar

 
Nem tudom ennyiből mi látszik, mert én minden tüzelni való giz-gazt összedobáltam... Milyen vastagságig lehet belerakni amúgy ? Természetesen amit nem lehet nem erőltetjük , eltüzelem majd ami nem a gépbe való.
 


  2019.07.27. 23:19  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (228) hsz.-re     Olvasás  
 •   229   
Avatar

 
Nem muszaj eltuzelni, megprobalkozhatunk azzal is, elviszi vegulis, meg vegyesen is rakhatjuk szarazzal-frissel a gepet. Kuldj egy fotot legyszi a kupacrol!
 


  2019.07.27. 22:07  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (221) hsz.-re     Olvasás  
 •   228   
Avatar

 
Akkor a tavaszi hulladékot eltüzeljem majd ?...mert az már jó száraz most is...

Amúgy kaptam 45 kockabálát / árpaszalma / , csak el kellett hordanom...a sorok egy részét azzal takarom /amennyire jut /.
 


  2019.07.25. 16:04  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (226) hsz.-re     Olvasás  
 •   227   
Avatar

 
Rendben, akkor majd egyeztetünk megfelelő időben...mert nekem a fűrészes kollégával is egyeztetni kell, mikor tud jönni vagdosni , remélem a szabadságba se szól bele semmi...
 


  2019.07.24. 18:31  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (225) hsz.-re     Olvasás  
 •   226   
Avatar

 
Nem a nyesedekert jonnek, azt tudok otthon korul is szerezni boven ha arrol van szo. Csak segiteni szeretnek ilyenkor meg nem is gondolok azzal megeri-e vagy sem. Kirandulok egyet, megmozgatom magam, nem nagy faradtsag tenyleg. Csak ha neked nem kell, elhoznek egy adag daralekot, de szerintem neked is jol jonne, tesztelhetned par fadnal. Orom egyebkent a geppel dolgozni, nagyon megkonnyiti az ember dolgat.
 


  2019.07.24. 16:15  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (221) hsz.-re     Olvasás  
 •   225   
Avatar

 
A korrekt tájékoztatáshoz azért annyit : mivel nagyrészt orsófák mennek ki azokból azért rengeteg nyesedék nem jön ki kivágva persze sok helyet foglalnak, de lezúzva azért nem sok / szóval azért gondold majd meg, hogy megéri -e eljönni...nyílván nem távol tartani akarlak, csak nehogy csalódás legyen a keletkezett mennyiség.
 


  2019.07.23. 21:28  Hozzászólás  Válasz Jani71 (222) hsz.-re     Olvasás  
 •   224   
Avatar

 
Nalam a tellel van a gond...akkor mas egyeb hijan honapokig agyalok, meg bongeszek a neten...aztan tel vegere teljesen meghulyulok....de probalom szabalyozni magam...ugy erzem egyre tobb sikerrel.
 


  2019.07.23. 21:26  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (221) hsz.-re     Olvasás  
 •   223   
Avatar

 
Elmeletileg oktoberben leszek 1 betet szabin , addig ugysem lenne ra ido...de neked nem lesz nagy uzlet innen oda faapritekot vinni....
 


  2019.07.23. 20:03  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (220) hsz.-re     Olvasás  
 •   222   


 
Nálam is efféle folyamat zajlik, de összehasonlíthatatlanul kisebb nagyságrendben. Egy-két éve és még legalább ugyanennyi ideig.
Úgy neveztem el magamban, hogy Ésszerűsítési Akcióterv. :hiha:
 


  2019.07.23. 19:05  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (220) hsz.-re     Olvasás  
 •   221   
Avatar

 
A fahulladek eltuntetesevel varj meg, elviszem az apritogepet aztan pikk-pakk ledaraljuk a fakat, bokrokat. Elhoznam az apritekot nekem jol jonne talajjavitashoz majd. Annyi, hogy mivel jobb frissen vagott novenyzetet daralni, azert gondoltam varj meg, ne vagd ki elore, osszel mar otthon leszek, oktober korul.
 


  2019.07.23. 16:38  Hozzászólás
 •   220   
Avatar

 
Asszem megpróbálkozok az ígért értékeléssel / egy darabig eltarthat...lehet időnként beleszerkesztek /...


Szóval asszem elértem egy határt:Éreztem ezt már egy ideje, de az idei kajsziszezon fogott meg talán leginkább.
Az alaphelyzet : szeretem a gyümölcsöket , szeretek velük foglalkozni , a fajtagyűjtés is szenvedéllyé vált....csakhogy közben nem lett több idő m, több erőm , több lehetőségem, több pénzem és sajnos sokkal több tudásom sem .
Alapból minél több fajtát szerettem volna kipróbálni , de ez ugye jó esetben sokkal több gyümölccsel jár/t , mint ami a családi szükséglet ...a többivel meg kezdeni kellene valamit. Itt aztán jön az értékesítés problémája , a jelenlegi módszerem eléggé fárasztó , nem kiszámítható...ebbe belejátszik a fajták eladhatósága, a természet beleszólása a termesztésbe ..meg persze a saját hozzá állásom is...a lényeg, hogy ennyi idő alatt azért kb kitapasztaltam, hogy mit és mennyit tudok eladni , mi az ami használható és mi a fölösleges. Sajnos hiába tűnik soknak a famennyiség egy hobbykerthez képest , a valóságban kis rész az ami viszonylag normális fa és még azok sem biztos, hogy mind jó fajta.
Sok fa van ami nem tudott eddig bizonyítani különböző okokból , sok olyan is van, ami csak elvan mint a befőtt miközben egy kis rész produkálja a fenntartásukra biztosítható összeget . Ez, az elmúlt évek ellenséges erői és a fent jelzett negatívumok miatt jelentős átalakítást tervezek. Ebben a kajszik járnak az élen , mert az idén az újabb , kemény húsú fajták nagyon kiverték nálam a biztosítékot.
3 kategóriába soroltam őket , az elsőbe 2 fajta tartozik, amikkel elégedett vagyok annyira, hogy a jövőbeni esetleges pótlásokat kizárólag rájuk alapozzam , ez a Tomcot és a Sylvercot .A Pinkcot is lehetne, de 4 fámból 3 vírusos és bár teremnek rendesen ezeket már nem szaporítanám tovább.
A második kategória azok, amik emeddig élnek maradhatnak , de ha vmiért kimennek nem valószínű, hogy újra ültetem...és a harmadik kategória a számomra teljesen értéktelenek , mert saját részre sem igazán használható és nem is keresik ...azt azért tudni kell, hogy tőleg döntő többségben lekvárnak vesznek , kis rész amit friss fogyasztásra , ezért a kemény húsú fajták gyakorlatilag nem eladhatóak , sem az ízük, sem az állaguk miatt.Ezek a fák idén megismerkednek a Stihl fűrésszel : Barbora , Orangered /részleges csonkolás /Ceglédi " ízetlen , ál-Flavorcot, Big Red , Radka , Kioto , az összes far , Wonder Cot ,Tsunami ,Magic cot részleges átszemzés ill. kivágás/, mert 4 db teljesen indokolatlan / .
A Sweet Reden és a Robadán még gondolkodok , de részleges átszemzésük szinte biztos Van ami csak azért maradhat , mert nem sok van belőle , az ízét leszámítva elmegy lekvárnak a kevésbé gurmandoknak / Mino , Shamade /.
Az elmúlt két évben a Kuresiákkal sem volt szerencsém , vmiért fonnyadoznak a termések a többiekkel ellentétben...az biztos , hogy csökkentem a vázágakat.
Az ezután érőket sem érdemes nagyon tartogatni , mert már nemigen keresik , jobban kérdezik az ősziket és a / jó/ körtéket.
A faiskolámban lévő , tavaly szemzett fajtákból valszeg csak 1-1 dbot ültetek ki és azok is csak egyszeri bizonyítási lehetőséget kapnak...és a lényeg , hogy az idei lesz az utolsó , hogy még nekem új kajszit szemzek....úgy gondolom, hogy már szint minden elérhető típusból van , hasonlóakat teljesen fölösleges.A kivágás -ültetés aránya is negatív lesz , nem akarom teljesen pótolni a kivágásra ítélteket , nem nagyon tudom emelni az eladási mennyiséget , viszont cefre és hulladékbarackot nem akarok termelni.
Az őszibarackokkal hasonló ugyan a helyzet, de vannak különbségek...pl, hogy az első kategóriába több fajta tartozik...és alapból szinte az összes oda tartozhatna, ha a rovarok elleni védelmet meg tudnám oldani , de erre kevés esélyt látok . Mivel itt is a legtöbb elérhető típusból van és elég jól le is fedi az érési szezont , szintén az idei lesz, hogy újat párat kipróbálok , ezek hagyományos /szőrös / barackok lesznek és a régi fedőszíntípusból leginkább / teljesen bordók nem /...ami érdekes lehetne az a vörös húsú nektarin és -ha létezne - vörös húsú laposok....de ezeket is max kombifaként próbálnám ki.
A famennyiség csökkentése indokolt lenne, a rengeteg hulladék miatt / szinte 100 %ban a rovarok miatt... / , a faiskolai fáimat szintén csökkentett arányban fogom felhasználni , lehetőséget akarok teremteni az alma és főleg a körte arányának a növelésére.
Az almák lehetnek a legnagyobb nyertesei a kerítésnek , hiszen azokban tettek a legtöbb kárt a vadak . Itt úgy gondolom sokkal kevesebb arányában a ki-ill. levágásra ítélt fajta. Ezek többségében régi fajták /* minden tisztelettel , de van véleményem ezekről is...viszont most ebbe nem fognék bele ... /.
Amitől szabadulok az a Mutsu , Starkingok , részben a Goldenek ,Téli banánalma, Melodie , Mantet , Signe Tillisch , . A Baya Marisám most lett tűzelhalásos , nem pótolom...rengeteg ami még nem termett , bízom benne, hogy sok használható lesz közöttük.
A szilváknak is rezeg a léc , macerás a termesztésük / növényvédelem , szedés, eladás /...saját részre szinte egy fa elég lenne , így teljesen indokolt a csökkentés, átalakítás . A japánok, hybridek nem győztek meg arról, hogy teljes fákat kellene belőlük tartanom , megpróbálom összevonni őket amennyire lehet , d igazából ne érzem a jövőjüket.
Ki- ill. lemegy a Jojo , valszeg a toptaste +Tophit kombót teljesen kivágom , az egy ami a nagyok közül marad az valszeg a Presenta lesz / ez inkább gombóc méret... /. A Jofelán is gondolkodnom kell , bár idén tovább várok a leszedésével , lehet , hogy csak korán szedtem tavaly...A tavaly szemzett 3 megkapja az esélyt , de nem nagy faként / hanita , Joganta , Empress /...ne teremjenek túl sokat. Az Angeleno , 2 ismeretlen japán , a Purpple Candy, Fekete kajszi , Cherrykose megy.A Tegerát jónak tartom, elég jóízű, korai , jó méretű ...mivel kevesebb ideig van kint érdemesebb ezzel foglalkozni , mint a késeiekkel.
Eddig csak fillérekért tudtam eladni , nem teszek jót a piacozó fószernak , van egy határ ami alatt nem vagyok hajlandó gyümölcsöt eladni...cefrének szintén nem akarok fákat tartani , szóval /már / nem sajnálok egészséges fákat sem kivágni. Meggyből 3 fa maradt , ebből is egy csak azért mert abban van a DU1 és a Carmen cserkó...szóval ez sem örrökös...és nem is kell több, a cserkókból nagy termőfám most nincs 4 különböző korú van, egy tavaszi ületés, a többi vadrágta nyomorék , amik most a kerítéssel némileg helyrezökkenhetnek , de nagy fa indokolatlan , szintén a macerás termesztés miatt . Kései fajtákat amúgy sem érdemes tartani , mert a kukacoktól lehetetlen megvédeni /nekem /

Ami majd még komoly problémát okoz az a sok fahulladék eltüntetése , sajnos elég kicsi a tüzelésre használható hely, viszont idén kb 15-20 fa és ugyanennyi nagy mogyoróbokor kivágása van tervben + a tavaszi hulladék nagy része is megvan...szóval nem lesz egyszerű eltüntetni....ráadásul ugye fele terület már be van kerítve, így a mozgatása sem egyszerű.

terv még továbbá a zöld sorközök lehetőség szerinti felszámolása / max zöldtrágya növények használata várható , sok plusz meló ..és úgy érzem a rovarinváziót is lehetne csökkenteni a kevesebb zöld borítással....


Nos egyenlőre ennyi , időnként beleszerkesztek, ha jutok valamire , de az biztos , hogy gyökeres változtatásokra van szükség...

A kajszihoz annyit , hogy nem akarom ócsárolni az új, kemény fajtákat , de egyszerűen nehéz az eladásuk. A hagyományos puhulós fajták felveszik a fedőszínüket és tudom, hogy érik , mehet a kuncsaftoknak meg a lekvárfőző üstbe...az új kemények viszont korán felveszik a fedőszínt utána meg akár hetekig is kemények , savasak , nehéz belőni mikor használhatóak , így nehéz tervezni is az értékesítést , meg őszintén kimondottan aromás nem sok van köztük , de persze ettől még másoknak jó lehet.


...nos igen a körték...érdemes lenne jobban fejleszteni , mertmkeresik, már ilyenkor is a jó körtéket és szerencsére vannak...kár, hogy a többihez képest nagyon lassan fordulnak termőre...de azért próbálkozok rendületlenül.Úgy néz ki az Etrusca lenne a legkorábbi, amit már érdemes vinni eladni , aztán idén kóstoltam először az Isolda-t, hát remélem nem kiabálom el, de teljesen Vilmos filing, csak jóval korábban, szóval , reménykedek, a bevált mesterhármas a Vilmos-Bosc-Packhams marad és a titkos favoritom a Delwilmor /ha valóban az / , csak tudjam elszaporítani a kis csökött eredeti fámról...persze a körtékből még rengeteg nem termett , ha csak 4-5 használható lsz köztük már jó lesz...jó lenne egy tűrhető érési sort abból is összehozni és az kiválthatná legalább a barackokkal való kálváriát...
 


  2019.07.23. 15:36  Hozzászólás  Válasz baby-lon (218) hsz.-re     Olvasás  
 •   219   
Avatar

 
Nálam idén is rengeteg van , de valszeg magam is tehetek róla, hiszen a kimenő fák nem gyökerestől vannak menesztve, így van bőven a földben korhadék, amin szaporodhatnak , a kertben is van egy jókora " komposzt" domb / mivel ott lehetetlen eltüzelni a nyesedéket / , na az is biztos termeli.

A kerítés persze jó , de korábban kb 15évig nem volt rá szükség...ez viszont nekem kb a birtok 2 éves költségvetése és azt azért megérzem...
 


  2019.07.22. 11:04  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (213) hsz.-re     Olvasás  
 •   218   
Avatar

 
Nálam valamiért sokkal visszafogottabb idén az invázió, pl. rózsabogár egyáltalán nincs. Gondolom majd jövőre... Nagyon jól tetted, hogy kerítést húztál, hosszútávon ki fog fizetődni!
 


  2019.07.21. 16:29  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (216) hsz.-re     Olvasás  
 •   217   
Avatar

 
Annyira azért nem lusták , mert a felső részen minden nap megjelennek , ez még nincs bekerítve /addig nyújtózkodok mindig ameddig a takaróm ér... /..ott aztán kiélik magukat. Idén ősszel vagy legkésőbb jövő tavasszal ezt a felét is megcsinálom, az össz hossz kb 250 m...nekem ez is sok , pénzben is , de muszáj....remélem ha teljesen kész lesz akkor végre békén hagynak és a fáim is normálisan tudnak fejlődni. Persze a nyulak be tudnak járni / beférnek a vadhálón /, de azok ellen könnyebb védekezni / törzsvédő /. Az elektromos mag a szagriasztó nálam sem ért semmit...

...ja az egyik hosszanti oldalt még előtte végigültettem turkesztáni szillel, igaz mostanra okafogyottá vált , de nem szedem ki , azt gondoltam fölengedem 3 m-re / 50 centinként van ültetve és csak egy sor / , ott elhajlítom és összekötözöm , azzal meg lesz magasítva a kerítés , 3 méteren sztem már nem megy át semmi :mivanm:
 


  2019.07.21. 16:01  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (215) hsz.-re     Olvasás  
 •   216   
Avatar

 
Nálad kényelmesen lusta állatok bóklásznak.A Marosi csoportban hetente panaszkodnak rájuk. Egy valaki írta, hogy 1 millát költött a kerítésre, nem használt. Próbálkozott elektronikus vadriasztókkal, azokra is egy vagyont költött de az se használt és kérdezi mit lehet még csinálnia? Az idén én is keríteni fogok. 130m-t már meg is rendeltem egy ezzel foglalkozó kerítésépítőnél, de nem remélek sok sikert. Ahhoz ott kéne laknom, hogy elvegyem különböző trükkökkel a kedvüket a kerlátogatástól. Annyit elérek, hogy a túristaforgalom megszűnik a kertemben. Esetleg ha nem is szűnik meg teljesen a vadkár, de csökken.
 


  2019.07.21. 11:44  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (214) hsz.-re     Olvasás  
 •   215   
Avatar

 
175 cm a vadhalo , a tetejére majd huzok sima drotot, ugy 195 cm lesz...amiota fennt van a halo nincs bejaras :super:
 


  2019.07.20. 22:21  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (212) hsz.-re     Olvasás  
 •   214   
Avatar

 
Milyen magas kerítést csináltál? Van szögesdrót is a vadháló felett?
 


  2019.07.20. 18:11  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (212) hsz.-re     Olvasás  
 •   213   
Avatar

 
Ma végigtoltam a damilossal a kerteletlen részt, már nagyon ráfért...ki is szívta az energiát belőlem rendesen...kiraktam még 3 Csalomon csapdát /egyet hagytam tartalékba az aug közepe-vége utáni fajtákhoz , / , lekentem az ezután érő őszik törzsét egérragasztóval holnap reggel meg lefújom őket rovarölővel , hogy a hangyákat is gyérítsem, mert simán partiban vannak a poloskákkal és a rózsabogarakkal. A csapda egyébként jó, de nem elegendő...segít a gyérítésben, de bőven van még ami inkább a barackot választja :(...talán némi rovarölő más gondolatokat is ébreszt bennük ;)
Megkezdtem az írtást is , kivágtam az egyik Amandát , van két GXN sarj is a tövében , lesz rá másik fajta , az Orangeredről levágtam a rászemzéseket / Wonder , Clarina / + még vettem le róla ágakat, ahogy elnézem a két Kuresiára is ráfér némi fűrész , vmiért nincs szerencsém velük.
A régi Húsvéti rozmaringról levágtam az eredetit ill- egy Signe Tillisch nevű fajtát , ezek értéktelenek-nekem.A Venus+ Rich may kombóról a Rich Mayt vágtam le , nincs a fajtával bajom, de ezt a sort teljesen átalakítom vázára és a Venus az alja, az Rich volt az orsó felső része...de van belőle önálló fa is. Ilyen manőver letermés után több fánál is lesz , jó az orsó , de...nincs kedvem állandóan a létrát cipelni szedéshez..ez van.


Erősen gondolkodok a zöld sorközök felszámolásán is , sztem a mérhetetlen rovarinvázióba az is besegít. Nem lesz egyszerű meló, de amennyire csak lehet megcsinálom...max részleges zöldítésre használok majd zöldtrágya növényeket , de azokat mire elkezdenek érni a gyümölcsök lerotálom...majd.
 


  2019.06.23. 10:46  Hozzászólás
 •   212   
Avatar

 
Még ha ideiglenesen felszögelve is, de fennt van a vadháló / a rendes rögzítéshez több ember kellene, ketten a feleségemmel azért ideiglenes jelleggel meg tudtuk oldani a felrakást / :super:
1 hét tapasztalata alapján úgy tűnik a nagyvad bejárás megszűnt , legalább is se átugrani, sem benyomni nem próbálták. ..mondjuk a nyúl az más kérdés, simán átzúg rajta , de remélem őkelmét könnyebben ki tudom majd védeni...

...és kihasználva, hogy kivételesen volt segítségem is megkezdtük a " pofásítást "....mondtam is a feleségemnek , hogy milyen jó lenne, ha az összes sor kb így nézne ki....ööö még 27 van :hiha:
 


  2019.06.17. 19:51  Hozzászólás  Válasz Alibá (207) hsz.-re     Olvasás  
 •   211   
Avatar

 
Az eredeti elképzelés részbeni megvalósítása miatt került némi sövény növény is mellé...szóval lesz támaszték is :)
 


  2019.06.17. 19:50  Hozzászólás  Válasz Alibá (205) hsz.-re     Olvasás  
 •   210   
Avatar

 
Jó lett volna az égetés, de nekem ez volt egyszerűbb...
 


  2019.06.17. 19:49  Hozzászólás  Válasz CAMROM (204) hsz.-re     Olvasás  
 •   209   
Avatar

 
Az alsó 70 cm le is van :)....az volt a fontosabb, ami a földbe kerül...ha lenne mindenre normálisan időm....de tervben van a teljes kérgezés...
 


  2019.06.17. 19:47  Hozzászólás  Válasz baby-lon (203) hsz.-re     Olvasás  
 •   208   
Avatar

 
Kényszerbefektetés...persze szükséges , de a teljes kerítés ára több éves költségvetése a birtoknak...Fáradtolajam kevés lett volna , kicsit bedöglött alvázvédővel kentem le :)
 


  2019.06.14. 18:31  Hozzászólás  Válasz délkelet (206) hsz.-re     Olvasás  
 •   207   
Avatar

 
Én a nagykertemet csukló vastag galyfából vágott 'oszlopokkal' kerítettem, égetve. 20 évet simán bírt. Utána már a mellé ültetett sövény tartotta az ott maradt drótot.
 


  2019.06.14. 16:35  Hozzászólás  Válasz Alibá (205) hsz.-re     Olvasás  
 •   206   
Avatar

 
Édesapám nagyon sok évvel ezelőtt nekem is az égetést javasolta. Meg is fogadtam: 15-20 éve vannak földben az akác oszlopok, de semmi bajuk idáig.
 


  2019.06.14. 15:43  Hozzászólás  Válasz CAMROM (204) hsz.-re     Olvasás  
 •   205   
Avatar

 
Felénk pedig megégetik a földbe kerülő részt. Ezek azonban olyan vastagok, hogy így is kibírnak 20-30 évet. :thumbup: (Inkább az okoz majd némi gondot, hogy néhány év múlva mindenféle gonoszság beköltözik a korhadó kéregbe illetve alá.)
 


  2019.06.14. 13:05  Hozzászólás
 •   204   
Avatar

 
Felénk az oszlopokat le szokták hajazni, mert úgy sokkal tartósabb azt mondják.
 


  2019.06.14. 08:18  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (200) hsz.-re     Olvasás  
 •   203   
Avatar

 
Ezt a befektetést szerintem nem fogod megbánni.... Fáradt olajjal kented le a földbe kerülő részt?
 


  2019.06.13. 19:29  Hozzászólás  Válasz laca12 (201) hsz.-re     Olvasás  
 •   202   
Avatar

 
A támasztékok mindenképpen tervbe vannak , csak nálam mindig minden csúszik az idő- és munkaerőhiány miatt :(
...de már nagyon jó lenne, ha a helyére kerülne a drót...bár sztem a nyulakat nem fogja meg , de azok ellen még úgy ahogy tudok védekezni.
 


  2019.06.11. 21:25  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (200) hsz.-re     Olvasás  
 •   201   


 
A vadhálóba érdemes befűzni sárga vagy fehér pántoló szalagot vagy valami jelzőszalagot a jobb láthatóság miatt mert a vad képes nekimenni ,sőt az oszlopokat a sarkoknál megtámasztani mindkét irányban ,ha hosszú a kerítés akkor középen is.
 


  2019.06.10. 20:39  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (199) hsz.-re     Olvasás  
 •   200   
Avatar

 
...és megkezdődött a kerítés -projekt , nem egyszerűen...eredetileg motoros fúróval szerettem volna, azért elsőre 40 oszlop nekem sok / ez csak a fele terület...ennyire tellett egyenlőre /...aztán mivel arra is várnom kellett volna nekiduráltam magam kézivel , hát a tenyeremen nem sok bőr maradt , meg úgy egyébként is csikorognak az eresztékeim, de legalább 26 a földben van , jövő héten ha sikerül lenyomom a többit is...mondjuk az alsó 8-9 az nagyon gáz volt , mert tömör , száraz beton , öblítéses technikával csináltam , leamortizált rendesen...egy tekercs vadhálót is felraktam jelképesen...na meg hogy tudjam hova kell + oszlop a toldáshoz :) Oszloptáv 3,5 m, hálómagasság 175 cm , oszlop föld felett 195 cm...a tetejére még húzok majd plusz drótot...remélem vmit azért majd fog :alvaka:
Pihenésképp meg meggyet szedtem/tünk fűrésszel , öreg vagyok én már légtornásznak , így megfeleztem a fákat , de erősen gondolkodok egy kivágásán is , eladásra macerás , saját részre meg egy is bőven elég lenne...majd őszig meglátom.

 


  2019.04.22. 20:59  Hozzászólás  Válasz laca12 (198) hsz.-re     Olvasás  
 •   199   
Avatar

 
Hát az még gondolom pár év :)...meg az alsó részt addigra be is kerítem.
 


  2019.04.22. 19:03  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (197) hsz.-re     Olvasás  
 •   198   


 
1OO méter sövényvágás is menni fog hipp-hopp.... :D
 


  2019.04.22. 18:38  Hozzászólás
 •   197   
Avatar

 
Ma elkezdtem öntözni a beszemzett/oltott alanyokat, mert kicsit nehézkesen mozdulnak , igaz nem a legideálisabb helyen vannak....elég sok megmozdult , de még nem az igazi. A körtékkel vagyok kicsit gondban , mert azok legnagyobb részét ráoltásként építettem be meglevő fákba...nos ezek lassabban mozdulnak, mint az alanyban lévők...igaz elkésve nincsenek , meg több év tapasztalata, hogy a körték azért nem szoktak rosszul sikerülni...majd meglátjuk.
Az idén ültetett fákat nekiálltam öntözni is, mert ami volt eső , az annyira nem volt sok...
A turkesztáni szileken végigmentem...négykézláb a 100 méteren...de most legalább meglátszanak...
 


  2019.04.20. 20:53  Hozzászólás
 •   196   
Avatar

 
Kicsit fárasztó ez a húsvét...tegnap a hegyi kajszikat előválogattam, fárasztó és uncsi, még álmomban is kis kajszikat dobáltam...utána végig fűnyíróztam az egész területet / damilos+ kerekes /, nekiálltam a turkesztáni szileket kibontani a térdig érő gazból / sajnos a megye amolyan senki földje...de csak kb 15-20 m,éterig volt energiám , aztán a kertben is egy kajszifának nekiálltam, de hamar feladtam.
Ma talajmunka kapálógéppel ...hát...feltörtem ahol még nem füvesedett el, na ez sem volt nagy élmény, de sajnos nagyobb gépet már nem tudok beengedni a sorok közé , viszont füvet se akarok nyírni a teljes területen...aztán a kajszi+őszi+szilva állományt végifújtam rovarölő+gombaölő+Amalgerol kotyvalékkal...utána kis koronaigazgatás a körtéknél ...ja még némi műtrágyakiszórás , az idei ültetések öntözése...aztán már csak az oltások szemlézésére v volt erőm.
Mivel valszeg nem csak a kajszit kell idén ritkítani közöltem a családdal, hogy több lelkesedést várok ...eddig ugyanis nem volt semmi...
 


  2019.04.08. 18:06  Hozzászólás  Válasz gergerg (194) hsz.-re     Olvasás  
 •   195   
Avatar

 
Ha helytálló az időrendi sorrend abban a mondatban, amit a 191-es hsz-ban leírtam, akkor igen, rosszul értelmezed. A mondat így hangzott: "Attila kiszelektálta a Haromát, te vettél az ősszel, mert jókat írtak róla és most ismét Attilát kérdezed, hogy mi nem OK a fajtában." Egyébként a hsz. folytatódik még két mondattal, ami szerintem szintén lényeges.
 


  2019.04.08. 14:00  Hozzászólás  Válasz délkelet (191) hsz.-re     Olvasás  
 •   194   
Avatar

 
Én nem érzem a logikai bukfencet, de lehet hogy rosszul értelmezem a leírtakat.

A kérdező, meglátásom szerint ősszel vásárolt egy fajtát, amiről jókat olvasott. Addig amíg azt nem olvasta hogy Attila itt már leírta hogy ő kidobta a fajtát. A szempontok, amik alapján kidobásra itéljük a fajtát, az egyénenként változhat. Én is megkérdezném, hogy még időben cserélhessem ha nekem is probléma a probléma.
 


  2019.04.08. 08:21  Hozzászólás  Válasz paragramma (192) hsz.-re     Olvasás  
 •   193   
Avatar

 
Nyilván kérdezhetsz, azért van a fórum. Viszont a kérdéseidet gyakorlatilag csak egy fórumozónak címezted, aki "láthatólag" nem válaszolt ezekre - az előző hozzászólásomban erre próbáltam utalni. Az utolsó mondatoddal pedig teljesen egyetértek.
 


  2019.04.08. 07:41  Hozzászólás  Válasz délkelet (191) hsz.-re     Olvasás  
 •   192   


 
Attól h ősszel vettem egy csemetét, még kérdezhetek róla. Vagy szerinted már nem? Azt hittem azért vagyunk, h segítsük egymást a tapasztalatainkkal.
 


  2019.03.30. 23:14  Hozzászólás  Válasz paragramma (184) hsz.-re     Olvasás  
 •   191   
Avatar

 
Nem érzel egy kis logikai buktatót a hozzászólásodban? Attila kiszelektálta a Haromát, te vettél az ősszel, mert jókat írtak róla és most ismét Attilát kérdezed, hogy mi nem OK a fajtában. Ne haragudj, de ha valaki nem reagál a kérdéseidre, annak lehet, hogy oka van (akár hátrányos, akár nem rád nézve). Én mindenesetre nem erőltetném a további kérdéseket a helyedben, de a döntés a tiéd.
 


  2019.03.30. 20:22  Hozzászólás
 •   190   


 
Úgy olvastam ati, hogy volt Bohusnéd. Arról mi a véleményed? Nem nagyon írsz róla. Már valami hibája miatt nincs is meg?
 


  2019.03.21. 21:53  Hozzászólás  Válasz paragramma (187) hsz.-re     Olvasás  
 •   189   
Avatar

 
Légyszives olvasd ezt el. A lap alján kattitnts az elfogadomra. Automatikusan tilt a rendszer, a törvényt nem mi hoztuk, és nem is tehetünk ellene semmit. :-(

Katt ideSzerkesztve: Látom már megtörtént ma este.
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég