|
Terra-home.hu |
Terra-kert Fórum |
|
Magok | Magcsere | Paradicsom | Paprika | Szőlő katalógus | Mi ez? - Tippelek | Kertészeti napló | Csatolmányok | Képgaléria | Megosztásaim | Emlékeztető | Szabályzat |
|
|
| ||||
Őszibarack, Nektarin és Sárga-kajszi barack | Terra Lotto Jackpot: 1600 terra |
2019.08.13. 11:36 | Válasz Ragadozo (9296) hsz.-re Olvasás |
|
|
Szerintem ez a poloska kártétele.
|
|
2019.08.13. 11:26 |
2019.08.12. 12:17 | Válasz délkelet (9294) hsz.-re Olvasás |
|
|
Ugyancsak az Ambróziával kapcsolatban idéznék egy mondatot az újság egy héttel korábbi cikkéből:
"...egyébként elsősorban eladásra szánják a barackot, de nem szabad azt sem elhallgatnunk, hogy felesége már többször főzött olyan lekvárt is belőle, az ambrózia fajtából, mely magyarországi versenyekről díjat hozott el." |
|
2019.08.12. 11:48 | Válasz CAMROM (9292) hsz.-re Olvasás |
|
|
Kicsit OFF... én ezt találtam a múltkori beszélgetésünk után:
Ambrózia A cikk vége felé van egy kíváncsiságot felkeltő mondat |
|
2019.08.12. 10:52 | Válasz CAMROM (9292) hsz.-re Olvasás |
|
|
A permetezés miatti ÉVI a legfontosabb szerintem, úgy gondolom, minden más csak ezután jöhet (ezért gondolom, hogy célszerű a nagyjából egy időben érőket egy fába szemezni). Hogy milyen szempontok lehetnek még, amik fontosak? - talán növekedési erély, betegség ellenállóság, kompatibilitás (?) ... A fórumtársak véleményét szívesen venném a nevedben is
|
|
2019.08.12. 09:35 | Válasz délkelet (9291) hsz.-re Olvasás |
|
|
Engem is nagyon érdekelne, ha kombi fát tervez az ember, melyek azok a legfontosabb szempontok akiket szem előtt kell tartani?
|
|
2019.08.12. 08:33 | Válasz Alibá (9290) hsz.-re Olvasás |
|
|
Egyébként pont a napokban gondolkoztam én is azon, hogyan oldhatnám fel azt az ellentmondást, ami a fajták utáni vágyaimat és a helyszűke okozta problémáimat jellemzi Pillanatnyilag a gyűjtőszenvedély az erősebb, így tervezek vagy három kombifát őszibarackból. Most már csak az van hátra, hogy kigondoljam, mik kerüljenek egymás mellé ... nagy valószínűséggel a közel egyidejű érés lesz a fő szempont.
|
|
2019.08.12. 07:13 | Válasz délkelet (9289) hsz.-re Olvasás |
|
|
Ez is benne van a pakliban. Már kétszer jártam meg így. Egyszer egy Elena szilva fával, amiben vídáman élt egy Jojo és egy Besztercei oldalág, merthogy még kajszit is oltottam bele. Ez utóbbi lehetett a vírusos.
Másik esetem őszibarackal történt, abba egy Caldesi hozta a vírust. Persze ez elenyésző szám ahhoz viszonyítva amennyit már oltottam. |
|
2019.08.11. 22:10 | Válasz Alibá (9288) hsz.-re Olvasás |
|
|
Csak véletlenül se legyen közöttük vírust hordozó fajta ...
|
|
2019.08.11. 21:29 | Válasz imre53 (9287) hsz.-re Olvasás |
|
|
Teljes mértékben igazad van!
|
|
2019.08.11. 20:17 | Válasz Imikert (9286) hsz.-re Olvasás |
|
|
Ilyenkor jó a kombifa!
Egy fa, a három ága három fajta. Az íz minden évben eltérő. Mindegyik finom, a többi ízlés dolga. |
|
2019.08.11. 13:59 | Válasz Alibá (9260) hsz.-re Olvasás |
|
|
Ali-bá !
A három közül melyik a leginkább zamatos fűszeres ízű ? Úgy is kérdezhetném ,hogy a Nektár H - oz képest / ami nekem is van / a másik kettő finomabb , karakteresebb ízük zamatuk van -e ? És ha csak egy fád lehetne melyiket választanád ? Fontos a véleményed ! Köszi |
|
derűs napot !
|
2019.08.10. 15:05 | Válasz baby-lon (9261) hsz.-re Olvasás |
|
|
Végül neked lett igazad( és persze Alibának).
Pont ahhoz mentem összehasonlításként kóstolni, aki annak idején szemezte a fám. Neki már akkor volt ez a fajta. Sőt a másik ismeretlen őszimet is felismerte, az is tőle került a kertbe... |
|
2019.08.09. 16:24 |
|
|
A legjobban engem is a R.Majestic és a Saggitaria érdekel,de néhány fa ereéig sok fajtát kipróbálnék .
|
|
2019.08.09. 14:28 | Válasz komisz (9282) hsz.-re Olvasás |
|
|
Nekem ezek közül az a kettő van meg, amiről kicsivel lejjebb írtam.
|
|
2019.08.09. 09:28 |
|
|
Tisztelettel Üdvözlök minden fórumlátogatót.Egy kéréssel fordulok hozzátok . Lenne -e valakinek a Tiszántúlon néhány szemzővesszője a korábbi olasz,spanyol fajtákból(saggitaria,pullchra,, 6 ,R Majestic,carla,sugartime,R zee.Minden megoldás érdekel;akár bartellben,akár térítés ellenében is.Előre is köszönöm.Lajos.
|
|
2019.08.09. 07:15 | Válasz suske76 (9280) hsz.-re Olvasás |
|
|
Köszi, pedig reménykedtem ... Nálam csak az igazán koraiak úszták meg valamennyire, viszont a Majestic-től kezdve már majdnem cefre mindegyik
|
|
2019.08.09. 07:07 | Válasz délkelet (9279) hsz.-re Olvasás |
|
|
Nálam azt is pocsékolják, de leginkább a Royal Gloryt intézték el meg amelyiken nagyon kevés volt.
|
|
2019.08.08. 19:39 | Válasz atifoci2 (9271) hsz.-re Olvasás |
|
|
Válaszolni ugyan nem tudok, kérdezni viszont annál inkább: a gumibarackokat mennyire bántja nálad a poloska?
|
|
2019.08.08. 19:20 |
|
|
|
|
derűs napot !
|
2019.08.08. 16:40 |
|
|
Biztosan Royal , de melyik fajtája lehet ? Avagy melyik érik ez időben ? Ez a mostani érés állapot : |
|
derűs napot !
|
2019.08.08. 16:32 | Válasz imre53 (9275) hsz.-re Olvasás |
|
|
|
|
derűs napot !
|
2019.08.08. 13:05 | Válasz Imikert (9269) hsz.-re Olvasás |
|
|
Szinte hihetetlen ez a változékonyság, ezt teszi a UV sugárzás. Köszönöm a képet.
|
|
2019.08.07. 22:13 | Válasz atifoci2 (9273) hsz.-re Olvasás |
|
|
Az idei év kétségtelen legnagyobb sztárja nálam is (mint már írtam) a Platifortwo. Kivétel nélkül mindenki, aki kóstolta, oda és vissza volt érte. A másik fajta, amit szintén nagyon dicsértek, az a Sugar Time.
|
|
2019.08.07. 17:50 | Válasz laposbarack (9272) hsz.-re Olvasás |
|
|
Egyenlőre csak részlegesen szemeztem át , tavaly beleszólt az erős tetűfertőzés is, ami idén elmaradt...igaz most a csonkolás miatt nem volt rajta sok / az mondjuk szép volt / az íz nekem már szinte mindegy lenne , ami nem jön be azt eladom...meg ami bejön abból is a fölösleget...már nem csak a saját ízlésem mérvadó.
A Platifortwo nálunk nagyon bejön kb mint a jól beérett Manon az íze . ....viszont ezekkel együtt is kezdek ku..ára ideges lenni a barackok miatt...pontosabban a poloskák miatt....már olyan szintű a károkozásuk , ami igazából értelmetlenné teszi a termesztésüket...a hangyákat megfogja az egérragasztó+Karatés tisztító permetezés , a rózsabogarakon is gyérít a csapda+ a Karate ...de a poloskákon semmi , sok évet már nincs kedvem kínlódni...ha nem lesz rövid időn belül vmi hathatós védekezési mód ellenük, akkor jön a B-terv... |
|
2019.08.07. 17:29 |
|
|
Ati, már értem, miért szemzed át az Extreme 314-et, tényleg nem kiemelkedő.. Ami viszont meglepetés számomra, hogy íze jelentősen eltér a 6-tól. A 6 finom, a 314 nem.
Olyan ez a páros, mint a később érő Extreme 436 és Great. Ízük is igen hasonló: A 314-es íze olyan, mint 436-os-és, kevésbé bejövős, nincs zamatuk. Ezeket én is át fogom szemezni (ha sikerül..). Emlékeim szerint a Great pedig a legjobb volt a nekem termő gömbölyű sárgahúsúak közt, alig várom, hogy érjen az a pár szem.. Idén amúgy a Platifortwo is egész jól sikerült, megerősödött a fa, jobban metszettem, jobban zöldválogattam, vagy nemtom, de sokkal édesebb, ízesebb, mint korábbi években , ráadásul hatalmasak, de ez is az a sokáig pirosan kemény aztán hirtelen puhulós fajta. Idén volt első kóstoló a Plane Sun - ból. Az is nagyon finom. Már kezdem érteni, miért szeretik sokan inkább a sárga húsú barackokat, kezdek én is közéjük tartozni.. |
|
2019.08.07. 17:27 |
|
|
Egy kérdés akiknek esetleg van : a saját régi ismeretlen gumibarackomba évekkel ezelőtt szemeztem 2 másikat , Vesuvio ill. asszem Babygold 6 , ez az enyém ...és ez a még meglévő másik , igazából idén került elő , eddig sumákolt / más kérdés, hogy haldoklik a fa , szóval idén mentést kell csinálnom /befőtt helyett.../...aki ismeri a fentieket mondjon egy ötletet, kösz
|
|
2019.08.07. 17:24 | Válasz laca12 (9266) hsz.-re Olvasás |
|
|
A Summer nálam is csinálja , még az egészségesek is...csak nálam azért nem furcsa, mert a poloskák miatt amúgy is tele van a fák alja barackkal
|
|
2019.08.07. 15:05 | Válasz imre53 (9264) hsz.-re Olvasás |
|
|
|
|
derűs napot !
|
2019.08.06. 20:30 | Válasz imre53 (9264) hsz.-re Olvasás |
|
|
Így már jobban hasonlít az én Harrow Beauty-mra is.
|
|
2019.08.06. 20:26 | Válasz imre53 (9265) hsz.-re Olvasás |
|
|
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Felénk a Mariska már leérett július közepén. A fa 15-20 év közötti, így az akkori ismert fajták közül lehet. Az Incrocio Pieri-t kizárnám. A Mária Bianca esélyes igazán. Majd valakinél megkóstolom. A Nectar H-ra is van esély... |
|
2019.08.06. 19:11 |
|
|
A R.Summer-Lee duó nálam hajlamos a hullásra nem vészesen ,de azért zavaró tud lenni a 25-30 dkg barackok látványa a fák alatt sőt az Extreme sweet is kezdi ,,,,lehet az időjárás miatt vagy ezek egyszerűen ilyen fajták..???
|
|
2019.08.06. 18:35 | Válasz Misimanó (9259) hsz.-re Olvasás |
|
|
Szerintem Mariska lesz, az érik ilyenkor. A Piroska színesebb és apróbb.
|
|
2019.08.05. 21:14 | Válasz Misimanó (9258) hsz.-re Olvasás |
|
|
Elvileg nekem is az van és most érik.
|
|
2019.08.05. 21:12 | Válasz imre53 (9257) hsz.-re Olvasás |
|
|
Szerintem is Harrow Beauty lesz az nálam is így néz ki. Magja nem reped nálad?
|
|
2019.08.05. 20:44 | Válasz Misimanó (9259) hsz.-re Olvasás |
|
|
Az Ali-bá' által említett Incrocio Pieri esetleg?
|
|
2019.08.05. 20:15 | Válasz Misimanó (9259) hsz.-re Olvasás |
|
|
Nálam most érik a Maria Bianka, az Incrocio Pieri és a Nektár H. (Mérőm nincs, de elég édesek.)
|
|
2019.08.05. 19:50 |
|
|
Van egy fehér húsú, magvaváló, édes( 17-18 Brix), nagyon finom, most termő őszibarackom. Viszont nem ismerem a fajtáját, származását, örököltem.
Kb. 250 grammosak a gyümölcsök. Milyen lehet szerintetek?
|
|
2019.08.05. 08:49 | Válasz imre53 (9257) hsz.-re Olvasás |
|
|
A Harrow Beauty-nak már le kellett volna érnie szerintem. Ízre milyen fajtához hasonlítanád?
Nálam a Harrow Beauty-nak a Cresthaven-hez hasonló az íze, nem véletlenül... Illetve a csíkosságot sem tapasztaltam nála, a Harrow Diamond-nál viszont igen. |
|
2019.08.04. 20:05 | Válasz atifoci2 (9248) hsz.-re Olvasás |
|
|
Lehet, hogy Harrow beauty? Nekem is gyanús, hogy a két fa gyümölcse mennyire hasonlít egymásra. Csak a faiskolai címke különbözik
Azért teszek fel még képet róla, már csak azért is, mert azóta még nagyobbak lettek. |
|
2019.08.04. 15:14 | Válasz gergerg (9255) hsz.-re Olvasás |
|
|
Elhiszem, de attól még valszeg csalódnál ebben a fajtában.
|
|
2019.08.04. 15:12 | Válasz atifoci2 (9254) hsz.-re Olvasás |
|
|
Á, varázsfogaim vannak, zsír újak!
|
|
2019.08.04. 14:38 | Válasz gergerg (9253) hsz.-re Olvasás |
|
|
Azt sajnálom, de ebbe azért neked is beletörne a fogad ...
|
|
2019.08.04. 14:27 | Válasz atifoci2 (9250) hsz.-re Olvasás |
|
|
Én kibékülnék szinte bármilyen ízűvel. :-)
Tegnap kaptunk egy kis jeget, még nem mertem szétnézni. |
|
2019.08.04. 14:10 | Válasz délkelet (9251) hsz.-re Olvasás |
|
|
Én nem mondom, hogy csak azokból érdemes lekvárt főzni , de azokat jobban keresik , amúgy meg a kemények között sok a számomra is gyenge ízű, tehát adja magát a likvidálás . Mindenképpen változtatnék az eddigi gyakorlaton , már nem a gyűjtés az elsődleges .Úgy gondolom elég sok fajtát kipróbálhattam eddig , aminek amúgy nagyon örülök , de több okból is jobb lenne változtatni.
|
|
2019.08.04. 13:51 | Válasz atifoci2 (9249) hsz.-re Olvasás |
|
|
Attila! Biztos, hogy csak a puhulós fajtájú barackból érdemes lekvárt készíteni? Mi idáig a Ceglédi Piroska fajtából csináltunk, ami teljes érésben tényleg szinte már plötty, de most nyáron a Lady cot-ból is lett jó néhány üveggel. Az aradi szomszéd is tett el belőle valamennyit, mert nekik is oltottam ebből a fajtából. Mindkét másik nemhez tartozó egyöntetű véleménye az volt, hogy utóbbi sokkal finomabb lett. (Jani71 pedig az Orangeredből készült lekvárt dicsérte nemrégiben) Tény, hogy a mixer is bevetésre került, de ez nem okoz lényeges plusz terhet (közben megkérdeztem: a párom a Ceglédit is aprította). Én értem a problémád, hogy a vevőkör nem akar a jól megszokott dolgon változtatni, de ezen egy kis meggyőzéssel, píár-ral lehetne alakítgatni (pl. egy-két mini üvegnyi saját készítésű lekvár megfelelő célszemélyeknek történő egyszeri ajándékozása csak minimális költségvonzatot jelentene és lehet, hogy jövőre már sokan kérnének ezekből a pultálló fajtákból, a hír ugyanis mint tudjuk, gyorsan terjed). Neked sem kellene nagy átalakításokba fogni, legfeljebb a tényleg nem igazán jó ízű külföldi fajtákat megszüntetni. Ráadásul a pultállóság azért nem elhanyagolható szempont, no meg ízre is van néhány kiemelkedő fajta.
Lehet, hogy én valamit nagyon nem jól értelmezek, a helyi viszonyokat sem ismerem természetesen, de ezt mindenképpen szerettem volna elmondani |
|
2019.08.04. 13:26 |
|
|
Idén is rengeteg van a Ghiaccion , kár hogy ízben elég halvány...de végül is befőttnek elmegy...amúgy termőképesség, termésbiztonság , terhelhetőség full jó...nemesítési anyagnak jó lehetne....ja a bogarak képesek ezt is megkezdeni...hogy törne bele a foguk
|
|
2019.08.04. 12:58 | Válasz atifoci2 (9243) hsz.-re Olvasás |
|
|
Idén először termett a Frisson is Az biztos, hogy nagyon bőtermő , puhulós, tehát akár jó lekvárfajta is lehetne . Ízben...nekem nem kiemelkedő, de nem rossz. Viszont ahhoz már késői, hogy -nálam -kereslet legyen rá....mivel önálló fa nincs belőle így marad a fajtából , de az eredetihez képest kevesebb fában...kevesebb ág.
|
|
2019.08.04. 12:53 | Válasz imre53 (9217) hsz.-re Olvasás |
|
|
Hát ...nem szívesen mondom , mert amúgy nagyon szép a barackod, de...sztem nem Vistarich. Nem azért mert nekem is van , de a Vistarich / csakúgy mint a Rubirich , Earlirich , Summer Rich...ill. pl a Royalok / teljesen bordó-piros fedőszínű , nem csíkos , nincs benne sárga...ettől persze lehet finom és jó fajta
|
|
Jelenlévő fórumozók: Ahrefs [Bot] valamint 8 vendég