Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    


    A paprika és a paradicsom Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2019.09.14. 19:37  Hozzászólás
  •   3947   
Avatar

 
Fával. Száraz akáccal.
 


  2019.09.14. 15:30  Hozzászólás  Válasz gergerg (3945) hsz.-re     Olvasás  
  •   3946   
Avatar

 
Kipróbálom.Jól hangzik. Köszönöm a választ. Már csak egy kérdésem van: Az üstöt mivel fűtöd?
 


  2019.09.13. 21:11  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3944) hsz.-re     Olvasás  
  •   3945   
Avatar

 
Ezt a paprikát reggelire fogyasztjuk, tojással sütve. Nyáron nyers paprikából csináljuk.
Próbáld ki! Kicsi hagyma, zsírban, a paprikával egyszerre. Ha összeesik, mehet rá a tojás. Isteni. A fagyasztott paprikával sem lesz rosszabb, 1-2 paprikával most is kipróbálhatod. Annyi a különbség a friss és a fagyasztott között, hogy meg van szakítva az elkészítés a tojás előtt. Az állaga olyan mint a kész lecsóban. Azért sütjük elő fagyasztás előtt, mert így sokkal kevesebb helyet foglal.
 


  2019.09.13. 20:09  Hozzászólás  Válasz gergerg (3943) hsz.-re     Olvasás  
  •   3944   
Avatar

 
A lefagyasztott paprika amikor előveszed a főzéshez és kiolvad, nem lesz löttyi-pötyi? Vagy a megrogyasztás használ neki? Illetve a minősége az üvegbe lefőzött lecsóhoz képest mennyire jó?
 


  2019.09.12. 13:19  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3942) hsz.-re     Olvasás  
  •   3943   
Avatar

 
Szóval főztem be lecsót, de azt nem fényképeztem. Abban van paprika, és paradicsom, de nincs hagyma. Ez üvegekbe került.
Főztem be paradicsomot, paszírozva, üvegbe, ez van az egyik videón.
És tettem el paprikát, a fagyasztóba korábban, ahhoz hozzátettem a friss szedést, és katlanban megrogyasztottam. Ez van a másik videón. Ezt nem tettem üvegbe, hanem dobozokban a fagyasztóba.
 


  2019.09.09. 13:40  Hozzászólás  Válasz gergerg (3941) hsz.-re     Olvasás  
  •   3942   
Avatar

 
Ebből csak annyit értek, hogy nem lecsó, hanem csak paprika, amit elteszel télre. Ezek szerint paradicsomot se teszel bele, csak magát a paprikát sóval? Vagy anélkül? Ez megy a duntszba. A fagyasztóba is ugyan ez a paprika megy, de nem üstben főzöd, hanem hogyan ?
 


  2019.09.07. 20:16  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3940) hsz.-re     Olvasás  
  •   3941   
Avatar

 
Mert a lecsóról nem is tettem fel képet, és mert ha tettem volna föl, akkor se látnád, mert nem teszek bele. Ezek mind csak alapanyagok, a hagyma jól eltartható nyersen is, az majd főzés előtt kerül bele. Idén semmilyen tartósítót nem használtam, csak üveg forrázást és forrón tettem bele mindent, lezártam, fejre fordítottam pár percre, majd ment a pokrócok közé. Meglátjuk mennyire lesz eredményes. A paprika meg megy vissza a fagyasztóba lesütés után.
 


  2019.09.07. 16:04  Hozzászólás  Válasz gergerg (3939) hsz.-re     Olvasás  
  •   3940   
Avatar

 
A lecsót hogyan főzöd? Mennyi ideig? A fotón nem látok az üstben hagymát. Mivel tartósítod?
 


  2019.09.06. 21:07  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3938) hsz.-re     Olvasás  
  •   3939   
Avatar

 
Paradicsomból ez az egy volt, illetve volt korábban egy kisebb adag lecsó (ha jól emlékszem 17 üveg). Paprikából ma készült még egy ilyen adag, tehát kettőt, de abból 3 is jó lenne. Lesz még egy lecsó adag a maradék paprikából és paradicsomból, kb megint 17 üveg. Ha Isten is úgy akarja, és lesz még ősszel paprika, akkor abból lehet hogy sütünk még egy adagot.
 


  2019.09.06. 18:43  Hozzászólás  Válasz gergerg (3931) hsz.-re     Olvasás  
  •   3938   
Avatar

 
Egy szezonban hány ilyen főzést csinálsz?
 


  2019.09.05. 23:13  Hozzászólás  Válasz Góbé (3936) hsz.-re     Olvasás  
  •   3937   
Avatar

 
Elcsúsztunk kicsit az idővel, és így jóval a paradicsomok kiültetése után kerültek ki.
Így szerencsére pont megúszták azokat a hideg-hűvös éjszakákat. :)

Egyébként a hét elején vettem észre, hogy a teteje viszont tele van virággal ... :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.09.05. 19:54  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3932) hsz.-re     Olvasás  
  •   3936   


 
Gratulálok!
Mikor voltak kiültetve? Nekem is lett nagy nehezen csípős paprika palántám,amit ki is ültettem,most virágoznak. Lehet,hogy a házban fognak beérni?
 


  2019.09.05. 19:06  Hozzászólás
  •   3935   
Avatar

 
Nem győzöm karózni a vejem chili paprikáit! :hiha:
Szereti nagyon az erős paprikát, vannak olyan paprika krémjei, amelyikhez szerintem már a tűzoltóságot kellene kihívni. :nahat:
Hozott valahonnan magokat, elültette, majd a palántákat kiraktam a kertben.
Idővel szépen elkezdtek növögetni.
Janapelo és Cayenne paprikák.
Semmi tapasztalatom nem volt velük kapcsolatban, csak kicsit utána olvastam, gondozgattam, locsolgattam.

Most itt tartunk! :)

20190902_091616.jpg
------------------------
Megtekintve 1219 alkalommal.

Megosztás készítés
20190902_091505.jpg
------------------------
Megtekintve 1219 alkalommal.

Megosztás készítés
20190902_091809.jpg
------------------------
Megtekintve 1219 alkalommal.

Megosztás készítés
20190902_091837.jpg
------------------------
Megtekintve 1219 alkalommal.

Megosztás készítés


20190902_091454.jpg
------------------------
Megtekintve 1219 alkalommal.

Megosztás készítés
20190902_091426.jpg
------------------------
Megtekintve 1219 alkalommal.

Megosztás készítés
20190902_091404.jpg
------------------------
Megtekintve 1219 alkalommal.

Megosztás készítés
20190902_091321.jpg
------------------------
Megtekintve 1219 alkalommal.

Megosztás készítés
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.09.02. 10:06  Hozzászólás
  •   3932   
Avatar

 
Tess's Landrance Currant:



Ennél kisebb bogyójú paradicsomot nem is tudok elképzelni... Finom, de nekem nagyon apró. A gyerekek bírják...
 


  2019.09.01. 15:59  Hozzászólás
  •   3931   
Avatar

 
Szóval befőzés kontra hétvége...

Tegnap paradicsom levet főztem a csodafegyverrel. Nem számoltam az üvegeket, de a katlan 50 literes, és előbb főznöm kellett egy kicsit hogy összeessen, és belemehessen a többi, majd kicsit elfőzni a levét hogy a maradékot is bele tudjam tenni. Kicsit lefelé kerekítve, kb 37 liter lett a vége. Reggel 7-kor kezdtem a szedést, és este 7 lett mire végeztünk, kint, hogy a konyhát ne kelljen takarítani. (ez nagy segítség volt, csepeghetett a paszírozó ahogy akart)



Aztán ma, mivel tegnap jól kipihentem magam, ismét keltünk korán, csak most paprikát szedtünk, pucoltunk.

70510217_654221838403998_8850580167030996992_n.jpg
------------------------
Megtekintve 1342 alkalommal.

Megosztás készítés
69445247_654221858403996_8412682855062175744_n.jpg
------------------------
Megtekintve 1342 alkalommal.

Megosztás készítés


Ez elég gyorsan összeesett. Most délután 4 óra, még ki kell teljesen hűlnie, aztán dobozoljuk és mehet a fagyóba. Ez a hétvége is elment.

 


  2019.08.26. 19:40  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3929) hsz.-re     Olvasás  
  •   3930   
Avatar

 
Az jó lesz. :)
Az Old German-ra feliratkozok.

Régebb volt, de kereszteződött egy házi fajtával.
Ez is nagyon finom, szép nagy, de a selymes ízét elveszítette.
 


  2019.08.26. 11:24  Hozzászólás
  •   3929   
Avatar

 
Az általam bemutatott paradicsomok magjai hozzáférhetőek lesznek a "Nagy Magcsere" programban!
 


  2019.08.26. 11:21  Hozzászólás  Válasz edit (3927) hsz.-re     Olvasás  
  •   3928   
Avatar

 
Amikor teljesen beérett, akkor én finomnak találtam.
 


  2019.08.26. 11:09  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3921) hsz.-re     Olvasás  
  •   3927   
Avatar

 
Ezt én is ültetem, bár az ízétől nem vagyok elragadtatva. De van számos jó tulajdonsága: Nagyon korai, rengeteget terem, nem érzékeny a betegségekre, óriásira nő a tő. Volt olyan év, hogy az első paradicsomlé befőzés 2 tő Violet Jasper terméseiből lett teli kosár paradicsomból. Pedig szinte alig nagyobb egy átlagos koktélnál.
 


  2019.08.26. 09:57  Hozzászólás
  •   3926   
Avatar

 
Erdélyi Marhaszív



Nagyon mutatós ökörszív fajta egyedi fajtajelleggel, eltér az eddig általam kóstolt ökörszívektől, mind ízben, mind küllemben, de ez is nagyon jó.
 


  2019.08.26. 09:55  Hozzászólás
  •   3925   
Avatar

 
Rosalie's Large Paste



Egy átlagos San Marzano típus, húsos, kevés lével, aszalni, befőzni remek, én enni nem szeretem.
 


  2019.08.26. 09:54  Hozzászólás
  •   3924   
Avatar

 
Old German



Multicolor fajta, mindenben egyezik a Big Rainbow fajtával, ez is nagyon jó.
 


  2019.08.26. 09:52  Hozzászólás
  •   3923   
Avatar

 
Omar's Lebanese



Nagyon vártam ezt a fajtát. Mint látható a képen is, elég súlyosan bereped, ezért a felső 25%-át likvidálni kell evéskor, de így is megéri mert különleges ízű, fűszeresen édes finomság!
 


  2019.08.26. 09:50  Hozzászólás
  •   3922   
Avatar

 
Super Snow White



Nem annyira fehér, mint mondják, semmi extra nincs benne, de kiegészítésnek jó, jól mutat a tálban.
 


  2019.08.26. 09:49  Hozzászólás
  •   3921   
Avatar

 
Violet Jasper:



A hasonló típusú paradicsomokkal általában hadilábon állok, de ez jóízű, bőtermő. Marad.
 


  2019.08.26. 08:38  Hozzászólás
  •   3920   
Avatar

 
Mortgage Lifter Radiator Charlie:



Egy legendás paradicsom, legendás ízekkel, kinézettel.
 


  2019.08.26. 08:37  Hozzászólás
  •   3919   
Avatar

 
Orange Russian



Ellenálló, bőtermő narancssárga ökörszív. Húsos, zamatos gyümölcs.
 


  2019.08.26. 08:35  Hozzászólás
  •   3918   
Avatar

 
Mr. Stripey



Méltó utóda a legjobb multicolor fajtáknak (Big Rainbow, stb.), édes-savas, bőlevű finomság.
 


  2019.08.26. 08:31  Hozzászólás
  •   3917   
Avatar

 
Paul Robeson:



Külföldi oldalakon nagyon dicsérik, nem véletlenül. Nagyon finom, édesbe hajló íze van finom savakkal.
 


  2019.08.26. 08:29  Hozzászólás
  •   3916   
Avatar

 
Mi is befőztünk a hétvégén. Lecsó, Spagetti-szósz, aszalt kajszi, szilva-csatni, savanyított jalapeno. Nyami...
 


  2019.08.25. 23:18  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3912) hsz.-re     Olvasás  
  •   3915   


 
A nagy sárga nálunk is nagy kedvenc, kedvező íze miatt. Emellett még nagyon jó a Tamina és a Mobil is. Mindkettő fürtös az egyik kisebb a másik közepes méretű, jó ízüek. Determinált növekedésüek, és ami nagy előnyük, hogy nálam legalábbis nem érzékenyek a kalciumhiányra, a csúcsrothadásra.A kalciumos permetezés előtt sem volt csúcsrothadás náluk. Itt az Alpokalján inkább savanyúbb a talaj.
 


  2019.08.25. 20:39  Hozzászólás
  •   3914   
Avatar

 
IMG_20190824_153518.jpg
------------------------
Megtekintve 1591 alkalommal.

Megosztás készítés
Tegnapelőtti termés. Kis lecsó, ketchup, fűszeres paradicsomszósz. Ennyi kellett még, bár (szégyellem) vennem kellett hozzá pár kiló paradicsomot. Nálam szinte csak a koktélok maradtak életben, meg a 2 tő Brutus. Ez utóbbit megtartom, bár eleinte haragudtam rá, mert csak akkor kezdi a második kört kinevelni amikor az első kötés megérett. A második kör még zöld. Viszont kezdenek érni a magról kelt paradicsomjaim, úgyhogy remény még van. .
 


  2019.08.25. 18:32  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3912) hsz.-re     Olvasás  
  •   3913   
Avatar

 
Én ma főztem be lecsót. Nem sokat, 17 üveggel lett, mégis elvitte majdnem az egész napomat. úgyhogy most hirtelen felindulásból rendeltem egy üstházat, meg egy 50 literes katlant. Jövő hétvégén ez lesz a fegyver.
 


  2019.08.24. 16:01  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3911) hsz.-re     Olvasás  
  •   3912   
Avatar

 
Lehet paradicsomot is befőzni...meg persze ennyi rogyásig :)...Kedvencem ez a sárga : ...de jó a többi is....még a zöldtalpasságon kellene némileg javítani, mert van pár fajta ami eléggé hajlamos rá :
 


  2019.08.18. 13:34  Hozzászólás
  •   3911   
Avatar

 
Indulhat az igazi lecsószezon :)...mondjuk a paradicsomok vmiért elég lassan indulnak be...
 


  2019.08.17. 10:52  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3909) hsz.-re     Olvasás  
  •   3910   
Avatar

 
Azért a nektarinodat minden bizonnyal a poloskák intézték el. Gyakori vendége vagyok a kertemnek, sűrűn szemlélődök, de idén csak egyszer vettem észre egy példányt őszibarackon ... mondjam, hogy hány barack végezte a kukában? Szerintem sejted...
 


  2019.08.16. 21:01  Hozzászólás  Válasz délkelet (3908) hsz.-re     Olvasás  
  •   3909   
Avatar

 
Nem!

Facebook
Kertészeti csoport!

Poloskadömping van
Bedobtam nekik, hogy próbálják ki.
Már vagy 560-an lájkolták, és vagy 40-en jelezték vissza, hogy mindenképpen kipróbálják! :hiha:

Én nem tudom kipróbálni, ma sem láttam egyetlen egy poloskát sem ... :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.08.16. 19:30  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3907) hsz.-re     Olvasás  
  •   3908   
Avatar

 
"Kipróbáltatom velük."- szereztél be poloskákat? ;)
 


  2019.08.16. 15:28  Hozzászólás  Válasz Alibá (3906) hsz.-re     Olvasás  
  •   3907   
Avatar

 
Ez marha nagy buli! :fetreg:
Ha ez működik máshol is ... :hiha:

Sokan vannak, akik nem permeteznek vegyszerrel, inkább nekiállnak kézzel összefogdosni őket.
De így sokkal egyszerűbb lenne.

Ezt a képet lopom! Kipróbáltatom velük. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.08.16. 13:59  Hozzászólás
  •   3906   
Avatar

 
Eltévesztették a házszámot ezek az apró poloskák. A jelzésnek kitett piros kupakot érett paradicsomnak nézték. :o
IMG_3420.JPG
Eltévedt poloska gyerekek
Megtekintve 1883 alkalommal.

Megosztás készítés


Én meg megpróbáltam megtanítani őket úszni, de hamar feladták. :O
IMG_3423.JPG
------------------------
Megtekintve 1883 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.08.13. 09:58  Hozzászólás
  •   3905   
Avatar

 
15656829424482739216851583500948.jpg
------------------------
Megtekintve 1986 alkalommal.

Megosztás készítés

A bal oldali 2017-es, a következő sima olajjal felöntött 2018-as, majd egy rehidratált 18-as a hűtőből mert már fel volt bontva. A jobbszélső idei, majd ráérő időmben csinálok vele valamit.
 


  2019.08.13. 09:49  Hozzászólás
  •   3904   
Avatar

 
 


  2019.08.13. 09:38  Hozzászólás  Válasz délkelet (3902) hsz.-re     Olvasás  
  •   3903   
Avatar

 
Háromféleképpen tárolom.
Idén még eddig simán csak üvegben. Ezt használom többnyire főzéshez, piros pestohoz,
Leöntve olivaolajjal, esetleg kis oregano és babérlevél mehet bele. Ekkor elég rágós a paradicsom. Télen szendvicsre, vajaskenyérre tesszük.
Olasz módszerrel rehidratálva, ez puhább. A lényege, hogy a kész aszalt paradicsomot fövésben lévő ecetes vízbe tesszük rövid időre. Kiszedjük, kicsit szikkasztjuk, majd üvegekbe rakjuk vegyesen fokhagymaszeletekkel, oreganoval, babérlevéllel vagy ami eszünkbe jut, és felöntjük olivaolajjal. Én ezeket az üvegeket kicsit hőkezelem (legtöbbször az aszalóban) hogy a tető vákumosan lezárjon. Ha megtalálom a videót ami alapján először csináltam belinkelem.
 


  2019.08.13. 07:17  Hozzászólás  Válasz edit (3901) hsz.-re     Olvasás  
  •   3902   
Avatar

 
Köszönöm :) A fátyolfóliát a napégés miatt gondoltam, régebben mindig megfeketedett a gyümölcs az aszalás során. Az elkészült aszalványokat hogyan tárolod egyébként?
Tegnap előtti képek:

P8110075.JPG
Baloldalt az a pár szem pari, a kajszik többsége elfolyósodott
Megtekintve 1998 alkalommal.

Megosztás készítés
P8110074.JPG
Kajszilva a tepsin: ez jó lesz
Megtekintve 1998 alkalommal.

Megosztás készítés
P8110072.JPG
Saját készítésű szúnyoghálós aszaló - fügékkel
Megtekintve 1998 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.08.13. 04:02  Hozzászólás  Válasz délkelet (3900) hsz.-re     Olvasás  
  •   3901   
Avatar

 
Teljesen jól csináltad, kivéve a fátyolfóliát. Az szerintem akadályozza a párolgást. Szúnyogháló darab, régi függöny jobb lehet. Én sem kapartam ki ennek a magját, bő egy nap alatt elkészült ebben az időben. A nagyobb fajtáknak 3 nap is kellett.
 


  2019.08.11. 00:56  Hozzászólás  Válasz edit (3807) hsz.-re     Olvasás  
  •   3900   
Avatar

 
Edit! Nekem is van pár tő a Somoskőiből, most kezdenek érni. Szeretnék belőle keveset aszalni, de nekem a Napon történő aszalás nem szokott sikerülni. Ma pár darabot próbaként hosszában megfeleztem (a magvakat bennehagytam, mert ha kikanalazom, nem marad szinte semmi a paradicsomból) , megsóztam, csomagolópapírra tettem és fátyolfóliával lefedve kiraktam őket a Napra.
Mit tettem rosszul? (egyébként füge, szilva és kajszi a fő vonulat, paradicsomból csak mutatóban van - eddig)
 


  2019.08.10. 20:54  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3898) hsz.-re     Olvasás  
  •   3899   
Avatar

 
Természetesen tudom, hogy a jó szándék vezetett :)
 


  2019.08.10. 20:34  Hozzászólás  Válasz délkelet (3895) hsz.-re     Olvasás  
  •   3898   
Avatar

 
Én csak jóból írtam, ha a szándékosság nem is, de a gondatlanságból elkövetett is okozhat galibát. Egyébként befejeztem, tőlem mindenki azt csinál amit akar. ;)
 


  2019.08.10. 09:50  Hozzászólás  Válasz délkelet (3896) hsz.-re     Olvasás  
  •   3897   
Avatar

 
Bár nem szándékom személyeskedni, vagy rasszista megjegyzéseket kreálni, de sok esetben teljesen mindegy, hogy ki van írva valami, vagy nincsen.
A hét első, és egy második, az csak nyolc osztály, és nem 8 általános!
Azok közül, akik gyümölcsöt, zöldséget, csirkét, libát lopnak, túlnyomó többségüket nem is érdekelné, hogy mi van odaírva.
Nagy részét már csak azért sem, mert el sem tudja olvasni.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.08.09. 22:05  Hozzászólás  Válasz gergerg (3888) hsz.-re     Olvasás  
  •   3896   
Avatar

 
Gábor, szerinted a tolvajok hány százaléka foglakozik azzal, hogy az éppen ellopott gyümölcs tartalmaz-e valamilyen szermaradványt? Még talán akkor sem érdekelné őket, ha piros betűkkel ki lenne írva, hogy Méreggel permetezve! - "hazamegyek oszt majd jó megmosom!"
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég