Poloska! Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
A talajművelésről, vegyszeres vagy biológiai védekezésről, vetésforgóról, ültetési tervekről, metszésről, szemzésről, dugványozásról, valamint a kerti szerszámokról szóló fórumrész.
  2019.08.28. 22:11  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

---
 
Úgy gondolom, megér egy külön topicot létrehozni erről a mindannyiunk életét megkeserítő kártevőről. Ide bárkinek a személyes megfigyeléseit, tapasztalatait (mely növényeket kedvel különösképpen a poloska, milyen rovarirtóval lehet sikeresen védekezni ellene, mikortól érdemes a védekezéseket elkezdeni, stb) szeretném várni, de az esetleges fontosabb cikkeket is jó lenne linkelni.
Biztosan nem váltjuk meg ezzel a világot, de hátha egy picit előrébb tudnánk jutni az ellene történő védekezésben...
 
 


  2020.01.04. 16:06  Hozzászólás
  •   37   


---
 
Teljesen jogos a kérdésed "Mire várnak?" A válasz nagyon egyszerű: pénzre.
Addig amíg nem lesz egy normális kutatásfinanszírozás addig nem fognak ilyen témákkal foglalkozni. Mert hogyan is néz ki ma a kutatásfinanszírozás. Az állam (a pénzügyminisztérium) félretesz x milliárdot kutatásfinanszírozásra. Meghirdetik a pályázatokat, de nem határozzák meg, hogy milyen célra, azt rábízzák a kutatói szabadságra és a "nemzetközi színvonalra".
Tehát addig amíg nem úgy írják ki a pályázatot, hogy van egy bizonyos összeg a poloskakutatásra, addig nem fognak ilyen témában kutatni. Ilyen egyszerű.
Valahogy hiányzik egy testület amely megmondja, hogy a pénzt milyen gyakorlati témákra lehet költeni. Közben sokan szidják a kutatókat, pedig pénz nélkül nem lehet kutatni.
 


  2020.01.04. 15:37  Hozzászólás
  •   36   


*
 
Múlt héten rendeltem meg a rózsabogárcsapdáimhoz az illatanyagot idénre és rákérdeztem a poloskákra...a válasz : " nem is folynak kísérletek a csapdázására "...könyörgöm itthon mire várnak ???
 


  2019.09.21. 07:02  Hozzászólás
  •   35   


---
 
Jojo. Aztán csodálkozom, hogy moniliásodik, megy tönkre... :angry-banghead:

Fénykép-8359.jpg
------------------------
Megtekintve 11429 alkalommal.

 






  2019.09.11. 17:18  Hozzászólás  Válasz délkelet (31) hsz.-re     Olvasás  
  •   32   
Avatar

terra alapító
 
Ez így értelmetlen, hogy tudom rávenni, hogy ne nyomja be a guhlifordítóba hanem eredetiben olvashassam? Lehet fáradt vagyok, másként rájöttem volna.

Nekem egy darab sem volt a padlizsánon, pedig nem bántam volna. Nem szeretem a padlizsánt.
 


  2019.09.11. 16:51  Hozzászólás
  •   31   
Avatar

---
 
Az Ázsiai márványpoloska gazdanövényei az USA-ban (vastagon szedve a gyakoribb előfordulást):
Halyomorpha halys
A szomszédomban a Celosia-t (kakastaréjt) tömegével lepték el a zöld vándorpoloskák, de csakis magán a virágon voltak láthatók ... az biztos, hogy jövőre az egyik csalinövényem ez lesz (ez is szerepel a táblázatban, de vékonyan szedve)
No meg a padlizsánján is bőven voltak.
 


  2019.09.11. 07:45  Hozzászólás
  •   30   


---
 
Azt hiszem, nem kell túl sokat magyarázni, hogy mitől pöttyös a paradicsom, amikor már nem látszanak a kártevők (pár perce lőttem)... :angry-banghead:

DSC00867.JPG
------------------------
Megtekintve 11471 alkalommal.

DSC00866.JPG
------------------------
Megtekintve 11471 alkalommal.

 




  2019.09.06. 16:40  Hozzászólás  Válasz edit (26) hsz.-re     Olvasás  
  •   28   


---
 
Én is ezt tapasztaltam, de egyszer megfigyeltem, hogy a hangyák tüntetik el poloska tetemeket. Nem tudom, hogy élve miért nem ízlik nekik?
 




  2019.09.06. 11:08  Hozzászólás
  •   26   
Avatar

terra alapító
 
Szélmalomharcnak érezve a napi kétszeri szedegetést tegnap a konyhakert kapott egy adag karatét. Most nem láttam egyet sem, pedig a szőlőkön biztosan ott ülnek még.
Érdekes, hogy a vízbefojtott polodkákat kiöntöttem a földre és minden elkalommal másnap reggelre eltüntek. Nem értem,amelyik állat döglöttem megeszi őket élve miért nem?
 


  2019.09.05. 08:08  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (23) hsz.-re     Olvasás  
  •   25   
Avatar

---
 
Köszi :) Én meg egy videót mellékelek a szamurájdarázs munkájáról (a kártevős topicból kimásolva ide):

Figyelmetlenségből fürkészdarazsat írtam először a szamurájdarázs helyett, de most kijavítottam.
 


  2019.09.05. 06:02  Hozzászólás  Válasz Alibá (17) hsz.-re     Olvasás  
  •   24   
Avatar

---
 
A poloska szívogatja a növényt. A termésekben ez úgy jelentkezik, hogy elhal az a növényi réteg amelyiket kiszívta. Ezért látszik foltosnak a paprika, paradicsom, vagy gyümölcs. Túl azon, hogy gusztustalan fogyasztani az ilyen terményt, még hozzájárul a növény megbetegítéséhez is.
 


  2019.09.04. 17:41  Hozzászólás
  •   23   
Avatar

---
 
Kedvescimbora javaslatara, itt is megosztanam az Azsiai marvanyospoloska egy ellensegevel kapcsolatos Facebook-os irasomat:

“Csapataink harcban allnak…”

Az MTA 2020 vegere iger minimum egy hatekony csapdat a nagykozonsegnek, Zold Vandorpoloskak es az Azsiai marvanyospoloskak ellen. Kerdes, hogy milyen mertekben lesz hatekony, valos megoldast jelent-e a kiskertesek, gazdalkodok vagy epp a publikum szamara. A most forgalomban levo feromon, illetve szincsapdakrol altalanossagban elmondhato, hogy inkabb csak elorejelzesre alkalmasak mintsem komoly gyeritesre.

Az USA-ban sok eve kiserleteznek, hogy hathatos valaszt adjanak az Azsiai marvanyospoloska kartetelere. Az elmult 11 evben kulonosen sokat vizsgaltak egy, az emlitett poloskafaj peteit eredeti elohelyen nagy szamban parazitalo rovart, a Szamurajdarazsat (Trissolcus japonicus). Igeretes eredmenyeket ertek el a kutatok zart korulmenyek kozott, azonban szerettek volna meggyozodni arrol, hogy a szabadon engedese nem okoz majd karokat az okoszisztemaban. Nos a termeszet megadta a valaszt a dilemmara. 2014-ben a darazs - egy valoszinu azsiai aruszallitmanyban rejtozo parazitalt petecsomo kovetkezmenyekent- magatol felbukkant Marylandben. Ezutan lancreakcio indult be, mert 2015-ben mar Virginiabol, Delawarebol es Washington allambol is jeleztek felbukkanasat. 2016-ban jott New Jersey, New York es Oregon, 2017-ben Pennsylvania... 2018-ban pedig mar Europabol, Svajcbol is jeleztek felbukkanasat.

Lehetseges, hogy a szamurajdarazsak mar nalunk is a spajzban vannak?

(A foton egy Azsiai marvanyospoloska petebol kikelo kifejlett Szamurajdarazs lathato.)


szamurajdarazs.JPG
Poloska petebol kikelo Szamurajdarazs "fioka"
Megtekintve 9748 alkalommal.

 


  2019.09.04. 15:49  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (13) hsz.-re     Olvasás  
  •   22   


---
 
Valamit tisztázzunk: nem azt mondtam, hogy azokon a növényeken tömegével vannak és máshol sehol sem! Viszont azokon jelennek meg ,és ha békén hagyom őket akkor kezelhetetlenül elszaporodnak. Véleményem szerint akkor nekiállni permetezni olyan mint a szélmalomharc.
 




  2019.09.04. 04:50  Hozzászólás  Válasz Alibá (17) hsz.-re     Olvasás  
  •   20   
Avatar

terra alapító
 
Nem tudom, de a kisebbiken ültek vagy tizenöten kúlönböző korúak amikor beleráztam őket a vízbe.
 


  2019.09.03. 18:36  Hozzászólás  Válasz edit (16) hsz.-re     Olvasás  
  •   17   
Avatar

terra alapító
 
Tulajdonképpen mit csinál a poloska a paradicsommal, hogy ilyen lesz? :alvaka: (A miértet már meg se kérdezem.) :remulet:
 


  2019.09.03. 17:47  Hozzászólás
  •   16   
Avatar

terra alapító
 
IMG_20190903_185240.jpg
------------------------
Megtekintve 8658 alkalommal.

Az Ökörszív paradicsomot az átlagosnál is jobban imádják, tömegével vannak már a zöld terméseken is. Nem ettünk egyetlen ép termést sem róla mióta ezek a vámpírok megjelentek. Leszedtem, főzni még jó lesz, de megenni nincs kedvünk. Pedig ezek a tövek most kezdtek teremni, hajtásból lettek nevelve.
 


  2019.09.03. 15:08  Hozzászólás  Válasz Laci vagyok (12) hsz.-re     Olvasás  
  •   15   


*
 
Nem virágzáskor okoz problémát , így nyilván Laci sem akkor akar permetezni....az érés előtt álló vagy érő gyümölcsben teszi a legnagyobb kárt vagyis akkor kell leginkább védekezni ellene.
 




  2019.09.03. 07:15  Hozzászólás  Válasz Laci vagyok (12) hsz.-re     Olvasás  
  •   13   
Avatar

rendszer admin
 
Sok helyen, és sok mindent olvasok a poloskáról.
Szerintem már egy kertben - konyhakertben nincsen olyan virág, vagy étkezési növény, amelyiken ne láttak volna tömegével poloskát.
Persze ezeket a fotó nélküli beírásokat az ember óvatosabban kezeli, de tényleg vannak képek olyan növényekről, amelyikről el sem gondolná az ember, hogy poloskák ilyen mennyiségben megszállnák. :(
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.09.03. 07:03  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (9) hsz.-re     Olvasás  
  •   12   


---
 
Csak óvatosan azzal a permetezéssel: virágzáskor a beporzó rovarokat is kinyírod vele! Azután meg panaszkodni fogsz, hogy nincs termés amiből szeretnél.
Ugyan csak paradicsomban utazok, de nálam a csalinövények: kék főznivaló kukorica, mályvabokor, orgona és pillangóvirág. Amíg zsengébbek voltak a levelei a (letermett) ribizliről is sokat összeszedtem.
 




  2019.09.02. 19:43  Hozzászólás  Válasz délkelet (7) hsz.-re     Olvasás  
  •   8   
Avatar

---
 
Kezdem is és ha lesznek még tippek, majd szerkesztgetem a hsz-t, hogy egy helyen találjuk meg őket:
- új-zélandi spenót
- Kleopatra Tűje (Ali-bá írta másutt)
- tűzbab
- cékla
- kukorica
- mályva
- orgona
- pillangóvirág
- paradicsom
- padlizsán
- kakastaréj
- szója
 


  2019.09.02. 19:36  Hozzászólás  Válasz edit (6) hsz.-re     Olvasás  
  •   7   
Avatar

---
 
Nagy valószínűséggel nem tudunk találni "űző" növényt, "gyűjtőt" már annál inkább. Sajnos ezek jó része éppen az, amit termeszteni szeretnénk, de adott esetben ezek közül is fel lehetne áldozni valamit a cél érdekében (persze még ezt sem tudjuk elérni). Nyilván a legjobb egy olyan növény megtalálása lenne, amit nem a saját fogyasztásunk érdekében ültetnénk és ami igazán a poloskák csemegéje. Ilyet (ilyeneket) találva egyszerűbben és hatékonyabban tudnánk a számukat gyéríteni. Ezért tényleg jó volna itt összegyűjteni ezeknek a növényeknek a nevét és még jobb lenne, ha többen is meg tudnák erősíteni mások tapasztalatát.
 


  2019.09.02. 19:03  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (5) hsz.-re     Olvasás  
  •   6   
Avatar

terra alapító
 
Csak a rend kedvéért: bazsalikom nem jó poloskaűzőnek, tegnap egész csapatot szedtem le róla. Valahol olvastam, hogy egyesek szerint azzal kell a sorközöket teliültetni. Büdöske se nagyon zavarja őket, bár rá nem mennek, de a szomszédba igen. Bár ezek egynyáriak, gondolom évelőkben gondolkodsz.
Új zélandi spenótot nagyon szeretik, ha gyűjtőkörúton vagyok arról számolatlanul tudom szedni.
Sajnos a kőrténket teljesen tönkretették. Eleinte nem tudtam mitől ragyás és romlik, aztán megvilágosodtam.
 


  2019.09.02. 15:20  Hozzászólás  Válasz délkelet (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   5   


*
 
Én is agyalok persze, mert eszméletlen károkat okoznak....nem tudom a term. módszerek mennyire lennének hatásosak, de gondolkodok a fasorokba-közökbe levendula, citromfű, borsmenta meg hasonlók ültetésén ...aztán ez a hagymás permetezés is megér egy próbát, persze nem a gyümölcsre max a törzsre tapadás fokozóval, esetleg a cefrecsapdához hasonló flakonok kirakása hagymalével feltöltve...utána kell nézni az életmódjának, csak találunk vmi használható megoldást.
Ősszel kivágatom a mogyoróst , ne legyen felesleges gaz a területen és folyamatosan számolom fel a sorok, sorközök zöldítését is, ezt a többi rovar miatt is teszem.
 


  2019.09.02. 15:15  Hozzászólás  Válasz Lactarius (2) hsz.-re     Olvasás  
  •   4   


*
 
Persze le lehet...utána pár napig csend van, aztán kezdődik elölről...szinte hetente lehetne fújni....
 




  2019.08.29. 12:39  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (1) hsz.-re     Olvasás  
  •   2   


---
 
Csak megerősíteni tudom. Simán le lehet Karatézni őket. És akkor szeptemberben is lehet málnát, paradicsomot stb enni "meglepetés" nélkül.
 


  2019.08.29. 07:31  Hozzászólás
  •   1   
Avatar

rendszer admin
 
Akkor kezdem én. :)

Elöljáróban annyit, hogy nem igen használok permetező szereket.
Nem vagyok BIO-gazdálkodó, sem BIO-agyú!
De mivel nyugdíjas vagyok, és itthon vagyok egész nap, megpróbálok alternatív módon használni megelőző megoldásokat, vagy egyszerűen csak manuálisan megoldani dolgokat.
Ha viszont gond van, és ilyen például egy poloska-invázió, akkor nem fogok nekiállni lefricskázgatni, vagy lerázni őket, ecetes, meg egyéb kotyvalékba, hanem nekiesek (persze azért ésszel!) a vegyszeres permetezővel.

Két évvel ezelőtt történt, hogy egy reggel kimentem, és megdöbbenve láttam, hogy néhol a paradicsomot sem látom, annyi pici poloska van rajta.
Irány a gazda-bolt, Karate 2,5WG Kontakt Hatású Rovarölő Szer kis kiszerelésben (10 liter vízhez, általában 300.- Ft körüli áron), otthon összekotyvasztottam a permetezőbe, és lemosószerűen (alulról felfelé is fonákból alaposan) lepermeteztem nem csak a paradicsomot, de jó széles sávban a környezetét is.
Ebéd után kimentem, és a kertben NEM találtam élő poloskát, sem kicsit, sem nagyot!

Több helyen olvastam (de mindig csak egy valaki írta), hogy Karate permetező szert használt, és hatástalan volt!
Azt persze többek kérésére sem írta le, hogy milyen Karate szert használt, hogy keverte, hogyan permetezte.
De mindegy is, nekem bevált, és ami nálam beválik, azt addig használom is, amíg nem csalódok benne.

Bontatlan csomagolásban 3 évig eltartható száraz, hűvös helyen.
NEM felszívódó szer.
Az ÉVI konyhakerti növényeknél általában 5 nap, de a csomagoláson ki van részletezve fajtánként.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


Előző

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég