Kertészeti csevegő Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
A Kertészek Kocsmája, ahol kötetlen társalgás folyik a világ nagy dolgairól.
  2019.09.13. 19:11  Hozzászólás  Válasz délkelet (3458) hsz.-re     Olvasás  
  •   3459   
Avatar

terra alapító
 
Ó, köszönöm a meghívást, akkor én egy sáfrányos levest és egy almavirág tálat kérek, a bort majd később kiválasztom. ;-)
 


  2019.09.13. 18:50  Hozzászólás  Válasz Alibá (3457) hsz.-re     Olvasás  
  •   3458   
Avatar

---
 
Akkor virtuálisan meghívok minden kedves fórumozót egy kellemes vacsorára :super:
Ki mit szeretne fogyasztani?
Étlap
 


  2019.09.13. 18:25  Hozzászólás  Válasz gergerg (3456) hsz.-re     Olvasás  
  •   3457   
Avatar

terra alapító
 
Nem Aladár volt, bár a kor egyezik. ;)
Ahol most az 'Almavirág Étterem' van (a képen a piros tetős épület) ott mindig is csárda volt. Két éve építették át, jócskán kibővítve, mögötte rendezvény terem /szürke tető/ a lagzik részére. Minden reprezantatív, a kétféle módon is elkészített csülök isteni, nem is drága és nagyon nagy adagokat adnak. Jó szívvel ajánlom! :thumbup:
 


  2019.09.13. 16:48  Hozzászólás  Válasz délkelet (3455) hsz.-re     Olvasás  
  •   3456   
Avatar

terra alapító
 
Én még szerda éjjel láttam a Hír tv-ben, és a fiatalember aki a birtokot képviselte, Szabó valakinek hívják.
 




  2019.09.08. 19:45  Hozzászólás  Válasz gergerg (3449) hsz.-re     Olvasás  
  •   3454   


---
 
Gergerg, szerintem a BMW addíg nagyon jó, míg meg nem kell bontani. Igen, prémium minőség, sokat el tud menni hosszú
távon, de ha "megindul" a kaszni vagy a motor, nagyon sokba van az alkatrész vagy javítás. 10 év fölött pedig szerintem várható.
A hosszabb utak kevésbé károsítanak az autókon, a napi 300 km sem úgy mint a napi 3 x 30 km. Benzinest javaslok.
Ford Kuga 1,5 benzines elég strapabíró, magas építés, jó vezetni.
 


  2019.09.08. 13:19  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (3452) hsz.-re     Olvasás  
  •   3453   
Avatar

terra alapító
 
Egyáltalán készült bármiféle tanulmány, hogy környezetszennyező-e a dízel? Vagy hogy rövid távon mennyire rossz használni? Ugyan úgy kb. sötétség van, mint arról, hogy tényleg károsabb-e az aksi gyártás, mint a többi üzemanyag.
Oké hogy olcsóbb a dízel, de minimum a különbözetet kifizeted a szervizre. Aki sokat megy, annak éri csak meg.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.09.08. 12:00  Hozzászólás  Válasz tgwh (3451) hsz.-re     Olvasás  
  •   3452   
Avatar

---
 
1. Nem a szorosan vett varosban elek. 2. Az auto akkora kb mint egy normal kombi csak magasabb. 3. Lenyeges kerdes, mennyit hasznalja az ember az autojat. 4. Szerintem kisse eroltetett magyar korulmenyek kozott ezen, az ekkora lepteken rugozni, mikozben varosreszek egetnek a tobb honapos futesszezonban szemetet, muanyagokat, ruhakat, parkettat stb.
 


  2019.09.08. 10:23  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (3448) hsz.-re     Olvasás  
  •   3451   
Avatar

terra alapító
 
Ezt sosem értettem. Hogy van ez, városba dízelt? Az jó lesz úgy? Városi dízel suv, ez így mi? Nem fogják kinírni a részecskeszűrőt?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.09.08. 08:21  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (3448) hsz.-re     Olvasás  
  •   3450   
Avatar

terra alapító
 
A BMW-nél nekem pont az a fő probléma hogy BMW. Nem szeretném hogy az ismerősök azt gondolják hogy a név miatt veszem.
 


  2019.09.08. 08:20  Hozzászólás
  •   3449   
Avatar

terra alapító
 
Na most mielőtt bárki azt gondolná hogy nyertem a lottón és azért tetszik az X3, elmondom hogy eszemben sincs új autót venni, max 2M ami elkölthető erre a célra. A kicsi, lapos autókat kizártam. A BMW szervízköltsége viszont közel nem akkora mint azt elsőre gondolná az ember, mert bár az alkatrészek nem túl olcsók (bár rengeteg a bontott alkatrész és a törött donor autó) de a költségeket km arányosan kell megnézni, és ha így vesszük, a BMW egy kimondottan kicsi pénzből fenntartható autó. A cégnél van 2 is, piaci értékük 1M alatt van, mégis az egyikkel pl január óta napi 300 Km-t megyünk. Ez havi 6000 Km. Vagyis máig több mint 50 000 km. Meghibásodás 0.

Jelenleg egy 19 éves Skoda Feliciánk van, 19 éves, 14 éve van nálunk. Kb 300 000 Ft-ot költöttünk rá a 14 év alatt. Mivel csak rövid 10-20 km-es szakaszokon használja a feleségem, a 14 év alatt 30 000 Km-t tettünk meg vele. Szóval itt nem volt nagy költség, de ez a km a BMW-nek olyan mintha próbakör lett volna. Most megy a skoda szerelőhöz, lengéscsillapító, lengőkarok, szilentek, féltengelycsukló harangok, kormányösszekötő harang, stb. Az autó értéke úgy 100-150e.

X3-ból a keret miatt a legfiatalabb 2009-es lehet, vagyis 10 éves. Vannak szépek ebből a korból, és tudom hogy az az autó milyen igénybevételre lett tervezve, nos, a mi használatunkhoz nézve annyira terhelnénk ezt az autót, mintha traktorral húznánk kézikocsit.
És igen, a biztonság is fontos, amiben a BMW megint egy magas minőséget képvisel.

Szóba jöhet még Toyota, illetve VW, Audi, talán Mazda.
 


  2019.09.08. 07:50  Hozzászólás  Válasz gergerg (3444) hsz.-re     Olvasás  
  •   3448   
Avatar

---
 
Az autovasarlas nem mindenkinel kizarolag racionalis dontes. Az emociok es presztizs is komoly szerepet jatszanak vasarlasnal a rendelkezesre allo penz fuggvenyeben. Az SUV-k teren oriasi a valasztek... Magam is kocsicseren gondolkodom a kozeljovoben, szinten SUV a terv -hasznalt- igy olvasgattam kicsit a temaban. Szamomra mindent osszevetve a Nissan Qashqai a legszimpatikusabb az 1.5 diesel motorral, 4X2 hajtassal. Ez a model a kategoriaban legnagyobb darabszamban eladott auto Europaban, gondolom nem veletlenul. Alacsony fogyasztas, kenyelem, biztonsag, praktikum, vezetesi elmeny es valoszinu a minimalis szervizigeny mind kozrejatszhatott abban, hogy jelentosen tobbet adtak el ebbol mint minden egyebbol. Nagyon nem nyulhatok melle. Szimpatikus meg a Skoda Karoq is, de az joval dragabb, keves belole a hasznalt a piacon.
 


  2019.09.08. 06:35  Hozzászólás  Válasz gergerg (3444) hsz.-re     Olvasás  
  •   3447   
Avatar

rendszer admin
 
Nem vagyunk egyformák, így a lehetőségeinkhez képest mások az igényeink is. :)

Én "'szerelmes" voltam a RIA KIO személy gépkocsiba, és meg is akartam venni, csak közbe jött valami ... :(
A városi terepjárók közül pedig a fekete színű RIO Stonic tetszett a legjobban.
Azt soha sem tudtam megérteni, hogy egy személy gépkocsiba, vagy egy városi terepjáróba mi a fenének kell 400 lóerő! :hiha:
Akár milyen a gépkocsi, 130 km/h sebességnél többel sehol sem lehet menni, a 160 - 180 km/h sebességet meg szinte mindegyik tudja.
Azt soha sem tudtam megérteni, hogy miért kell utánam húzni egy benzinkutat, mikor egy hasonló gépjárművel majd fele annyit tankolok.
Például egy BMW x3 7-10 liter körül fogyaszt, míg egy RIO Stonic "csak" 5 litert.
A biztonsági funkciók, töréstesztek már egyre jobban megközelítik egymást.
A technikai, és kényelmi funkciók megközelítőleg már azonosak.
Igen, a csomagtér valamivel nagyobb az x3 esetében, de ha sokszor szállítani akarok nagyobb dolgokat, vagy egyszerre sok mindent, akkor inkább egy combi gépkocsit érdemes venni.

Ja!, igen a lényeg.
Egy RIO Stonic olyan 3-4 millánál kezdődik, + az igényelt extrák hozzá.
Egy BMW x3 viszont 13 milla a legolcsóbb, extrák nélkül ...

Persze ez csak az én véleményem ... :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.09.07. 21:14  Hozzászólás
  •   3446   
Avatar

terra alapító
 
De megoldom így is :D
15 millióért én nem vennék autót, szóval azt veszel amit akarsz :D
4-6-8 millióért megint nem szívesen vennék, inkább elmennék világot látni. De ha mégis, akkor valami korrektet, újat talán, Dacia-Lada eleve kizárva, talán valami japánt, vagy pár éves rav4-et, vagy Mitsubishit, azok olcsóbbat, de nagyon jók. Esetleg KIA-Hyundai páros közül valamit.
BMW-t nem, mert a prémium márkáknak magasabb a szervizköltsége is.
Aki szeret kockáztatni, vegyen Renault-ot, 2008 után állítólag már egész megbízható motorokat és elektronikát sikerült nekik gyártani, olcsóak, amíg fel nem ismeri a piac, hogy tényleg megbízhatóak, nem is lesznek drágák. Ugyan ez volt a KIA-nál is, ma már szerintem kicsit túl vannak árazva, hasonló kategóriában ugyan annyiért már Toyota-t kapsz, ami azért mégis csak egy Toyota, még ha romlott a minősége, akkor is.
Vagy tuti ár/minőség arányú a Suzuki és az Opel. Tucatautó, egy-két féle motort kell kerülni mert igen rosszak, de a többség nagyon megbízható, elpusztíthatatlan, meg olcsó.
Vagy veszel Fiat-ot, és esetleg törzsvendég lehetsz a szerviznél, viszont rohadt olcsó hozzá az összes alkatrész - gondolom sok fogy :D -.
2-4 millió között elég vegyes a kép. Egyrészt én is úgy vagyok, hogy van egy minőségi, nagyon megbízható autóm, nem képvisel nagy értéket, nem is féltem, igazából ronda is, unalmas is, semmi extra, dizájn tekintetében siralmas, kívül kikezdte a rozsda, szintén nagykorú, de teszi a dolgát. Pár évvel fiatalabbat nem veszek csak ezért, háromszor annyit meg már sajnálok kiadni egy fiatal kocsiért, kétszer annyiért meg nem veszek kocsit, nem éri meg, sokkal fiatalabb nem lesz, kezdhetem elölről a szervizelést, stb. Ha ebben a kategóriában gondolkodsz, akkor valami japánt :D
Harmadik dolog, hogy ha drágát veszel, félteni fogod, és megüt a guta ha oldalba öklöz egy vaddisznó mondjuk...
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.09.07. 21:00  Hozzászólás  Válasz gergerg (3444) hsz.-re     Olvasás  
  •   3445   
Avatar

terra alapító
 
Ha rám hallgatsz, azt veszel amit akarsz :D
Kicsit pontosabban is belőhetnéd, mert ez így 2-15 millió forint között gyakorlatilag bármi lehet...
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.09.07. 19:29  Hozzászólás
  •   3444   
Avatar

terra alapító
 
Autó vásárlásban tudna valaki segíteni? Lassan aktuális lesz az autónk cseréje (már egy éve nagykorú). Amit tudunk, hogy nem szeretnénk lapos (klasszikus személyautót) sem pulikutya autót (vw sharan és társai) tehát a városi terepjáró mint kategória lenne a cél. De kicsit tanácstalan vagyok, eddig az X3 BMW a befutó, de nem vagyok benne teljesen biztos. Ti mit vennétek?
 




  2019.09.07. 18:47  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3430) hsz.-re     Olvasás  
  •   3442   


*
 
Ha esetleg jövőre lesz szervezve egy , arra akkor is elmegyek , ha túl kell menni a Dunán ...ezt már jeleztem az asszonynak a miheztartás végett ;)
 




  2019.09.04. 14:23  Hozzászólás
  •   3440   
Avatar

---
 
Ma ismét egy kedves vendég (pontosabban kettő, mert a barátja is jött) látogatásának örülhettem, mégpedig a "komisz" néven regisztrált fórumozónak. Az, hogy nemrég óta van jelen nálunk, egyáltalán nem azt jelenti, hogy a kertészkedésben is kezdő lenne, mert olyanokat tudtam meg tőle, hogy pislogtam, mint béka a kocsonyában. Sajnos nagy valószínűséggel az várható, hogy elfoglaltsága miatt nem lesz aktív fórumozó, de remélhetőleg néha-néha megtisztel bennünket a hsz-aival, észrevételeivel.
Lajos, ezúton szeretném megköszönni a látogatásotokat! :udvozlet:
 


  2019.08.21. 12:07  Hozzászólás  Válasz fogaras4555 (3436) hsz.-re     Olvasás  
  •   3439   
Avatar

rendszer admin
 
A délkelet által írtak teljesen valósak! :)

Réges régen .... a Nagy magcsere program mellett volt egy elképzelés egy licitálós felajánlásos programmal kapcsolatban.
Ebben a programban egyedi dolgokat lehetett (volna) felajánlani, és erre licitálni az összegyűjtött jelképes pénz erejéig.
Ehhez előbb kellett egy program, aminek a segítségével lehetett "fórumpénzt" gyűjteni különböző módokon, és lehetett bankolni, kamatozó folyószámlát nyitni, lottózni, stb.
Ez lett a terra.
Végül is mindkét program elkészült, viszont a licitálós program csak tesztelve lett, de nem lett használva.
Ez a pénzgyűjtő program meg alapból egy MOD volt a fórumhoz, amihez még írtam sok kiegészítő funkciót.
A végén olyan mélyen, szövevényesen beágyazódott a fórum motorba, hogy miután kiderült, mégsem lesz használva, már nem volt kedvem szöszmötölni vele, kiszedegetni, hiszen évek óta automatikusan és hibátlanul működik.
Régebben még többen lottóztak is egy ideig, ma már azt sem nagyon sokan használják. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.08.21. 11:03  Hozzászólás  Válasz fogaras4555 (3436) hsz.-re     Olvasás  
  •   3438   
Avatar

---
 
Ha jól értelmezem a kérdésed: a terra egy képzeletbeli fizetőeszköz lett volna az itteni fórumozók számára, amellyel - ha beváltak volna az elképzelések - az aktív fórumozók tényleges, kézzelfogható előnyhöz jutottak volna bizonyos akciók keretében. Mivel én az indulásnál még nem voltam jelen, ezért az, amit írtam, csak nagyvonalakban állja meg a helyét és az alapító fórumozók biztosan kijavítják, amit rosszul írtam.
 


  2019.08.21. 09:55  Hozzászólás  Válasz fogaras4555 (3436) hsz.-re     Olvasás  
  •   3437   
Avatar

terra alapító
 
Így kis betűvel "terra", nem értem a kérdést. :alvaka: Ha bővebben kérdeznéd... :O Mire is gondolsz? :mivanm:
 


  2019.08.21. 08:59  Hozzászólás
  •   3436   


---
 
Lenne egy igazán egyszerü kérdésem. Mire jó a terra?
Persze biztos sok helyen ki van írva, de amilyen hülye vagyok sehol sem találom. :)
 


  2019.08.20. 21:19  Hozzászólás
  •   3435   
Avatar

terra alapító
 
De nem is ezért akartam írni, szóval jöjjön ami délután kimaradt.
Egy kis beszélgetés indító gondolatom támadt. Téma a ház körüli barkácsolás. Mire hazaérnék, a bolt bezár. De jártam már úgy, hogy szó szerint kettő darab alkatrész volt egy ezzel foglalkozó nagyobb boltban. Hoznak ők, csak meg kell rendelni. Ja azt én is tudom.
Tehát az első gondolat, mi van, ha sürgősen kell valami? Tartson fenn az ember egy kisebb raktárat otthon? A boltok sem teszik, lásd fenti példa, mert nem éri meg. De ha nekem 16:02-kor kell valami, a bolt meg 16:00-kor bezár?
Második gondolat, kihoznak bármit, csak fizesd meg a szállítási díjat, aztán valamikor odaér... gondolhatsz itt faanyagra, fém zártszelvényre, egy köbméter sóderra meg 10 zsák cementre... egy-egy zsák cement nem nagy tétel, eláll egy évig ha jól lezárod, és nem a csupasz földön tárolod. Helyettesítője kis mennyiségben a flexibilis kültéri csemperagasztó, na az csuda egy cucc :thumbup:
Ha az ipar, a szolgáltatószektor elment egy irányba, ugyan miért ne követnénk? És egy régebbi ötletem itt hozom be a képbe, szerintem a legköltséghatékonyabb megoldásig jutottam: modularitás :D
Mit jelent ez a gyakorlatban? A lehető legkevesebb anyaggal dolgozom, amik egymással kompatibilisek, amiket egyszerű összelegózni egymással. Csövek, zártszelvények, egyik méretük legyen azonos, vagy menjenek egymásba szorulás és nagy kotyogás nélkül. Két fém bak, ha kell, kereket csatolok hozzá, ha kell rostát teszek rá. Csak legyenek meg a gyors rögzítéshez szükséges pontok.
Veteményesbe nem kell mindig és mindenhová támaszték, hát legyen mozgatható. Lehet hogy egy csövet teszek arrébb, lehet a vezető drótot, ki tudja még hogy alakul, lényeg, hogy variálható legyen. Lehet a zártszelvénybe fog futni a locsolócső - nagyapám a lugasba építette be a szivattyútól jövő vízvezetéket -.
Slagból van colos, félcolos, háromnegyed colos... rohadt sok, na. Ha egyféle méret lenne, nem kellene mindenből három tartalék alkatrész, csak egy. Persze, ezt nehéz kivitelezni, de törekedni szeretnék rá. Ahol lehet, kpe cső fog futni. Volt olcsón - ingyen - 3/4''-os, nyilván nem dobom ki. A szivattyúra colos kell, bár lehet folytani a nyomó ágat ugye. Így majd ha eljutok odáig, 3/4'' lesz a gerinc a tartályból a kertbe mindenhol, a tartályig meg marad a colos.
Tehát igazából nem értem még el semmit, befektettem pár tízezrest csavarokba-anyákba, biztos nem fogom mindet felhasználni, az is igaz. Majd kiforrja magát a rendszer. Szeget nem is vettem, mert igazából minek... bárki bármit mondd, a facsavarnak elő kell fúrni, mert akármikor megrepedhet akármelyik léc vagy deszka, aki mást mondd, az valamit rohadtul jól csinál, vagy nem barkácsol sokat... nagyobb szegek is repesztik a fát, tehát akkor már előfúrok neki, főleg ha beruháztam aksis csavarbehajtóra.
Másik, a minőség... gagyinak kinéző csavarkulcsokat vettem, úgysem használom 20-as felett, csak ritkán... na, a nagy ritkán az egyszer volt, máris két számmal nagyobbak... tehát egy bizonyos minőség kell, króm-vanádium a kulcs, fájó, de ki kell pengetnem érte a felárat.
Fúrókból fájdalmas a dolog, tízszer drágább a normális, de amíg nem égeted el, megéri. Inkább fújok rá üregelő spray-t. Pont emiatt, be szeretnék szerezni egy fúróélező gépet. Köszörű nincs, rájöttem, hogy nem használnám ki. Szintén lidl-s gravírozó van, vágok vele, fúrok, gravírozok, csiszolok, sorjázok. Valami állvány kell a sarokcsiszolónak, hogy legyen valami köszörű szerűség ha kell.
Ja, modularitás :D tervezem, hogy egy villanymotorral több mindent hajtok meg. Fúrógépnek állvány - használt magyar oszlopos fúrógép 80 ezer, az nekem sok, pedig jó lett volna... -, sarokcsiszolót gérfűrésznek, kézi körfűrésznek asztal, hogy legalább párhuzamost tudjak vágni vele, akár erre az asztalra a fúrógépnek mozgatható állvány, bár az nem lényeg, de akár valami felsőmaró szerűséget is össze lehetne hozni. Persze a biztonság az első, azt hadd írjam le.
A régi, örökölt reszelőket kidobtam, miután vettem egy domború újat, mert olyan nem volt, és ezerszer gyorsabb - nem kopott ugye :D -.
Mondjuk ugyan így vagyok a wifihálózattal is... elegünk van, 40nm-re elég volt a legolcsóbb wifi router, de most már fájdalmasan lassú... akkor meg már kihúzok egy 10 gigabites kábelt a padlásra, jó lesz az még később, egyelőre a letöltési sebességet fogja brutálisan megdobni - 300kbps a max jelenleg wifiről pc-nek -, vagyis annyi lesz amennyi kell, másrészt elhúzom a tv-ig, van vagy 10 éves a hagyományos lcd tv, várható hogy megadja magát... na lényeg, hogy itt sem feltétlen kell annyit beleölni mint akarok, de ez a megoldás biztos hogy jó lesz.
Vissza a témához. Anyagok. Egyszer elég letudni a mikor jön mikor nem, otthon leszek-e vagy nem tortúrát, így faanyagból betárazok, télen összeírom miből mennyi kell. Ugyan így a fémekkel. Van pár zártszelvény lefestve, ha már kellett hat-hét, akkor vettem többet, ki tudja kell-e alapon. Majd ültetek szőlőt...
Negyedrészt, statika. Régen mindent túlméreteztek, lásd 15*15cm-es beton ,,szőlőkaró'', vagy 25*25cm-es kapuláb - amit azóta sem sikerült megfúrnom, le is tettem róla, kész, nem lehet... -. A mai világban mindenben kevesebb anyag van. Mert így olcsóbb, gyakrabban kell újat venned, meg olcsóbb kiszámolni, milyen vastag anyag kell, hogy elbírjon egy adott súlyt. 50*50-es zártszelvény karók voltak, utána már csak 40*40, elég az is. Igaz hogy ha a drótot meghúzod, akkor hajlik, meg a szél is mozgatja, de nem törekszem arra, hogy egy atomháborút is kibírjon, meg hogy csak markolóval tudjam kiszedni a helyéről. Polcokat is kell készítenem, nagyon sokat... szerintem veszek laposvasat, meghajlítom, kap egy merevítést és kész, brutális áron lehet kapni a kész, gyári derékszög alakúakat...
Ötödik, idő. Többet nem szenvedek alapozóval. Egyrészt alapozó + festék ugyan annyiba kerül, mint egy középkategóriás kettő az egyben cucc, csak ugye fele annyit kell festened... nem is festek, mázolok. Vastagon, két réteg, mert elsőre azért nem fogja be. Nem azt mondom hogy csurog le a festék, de azért van rajta, nekem nincs időm négyszer-ötször átfesteni valamit...
Bocs ha hosszú lett :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.08.20. 17:44  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3430) hsz.-re     Olvasás  
  •   3434   
Avatar

---
 
Nekünk is! :) Hálásak vagyunk, hogy meglátogattatok, jól esett.
Egy hajszálon múlott, hogy el nem sírta magát a kicsi lányom miután elmentetek.
Bánatában elment és lefeküdt. Napközben már nem aludt, úgy 4 éve.
Sajnáltuk, hogy kevés volt az idő amit együtt tölthettünk.

A fotózást tényleg elfelejtettük. Ahogy eltüntetek a kanyarban a feleségem rögtön megjegyezte:
- Elfelejtettünk képet csinálni.

Majd legközelebb bepótoljuk. :wave:
 


  2019.08.20. 16:14  Hozzászólás  Válasz gergerg (3427) hsz.-re     Olvasás  
  •   3433   
Avatar

terra alapító
 
Mondanám hogy legyél vállalkozó, és dolgozz 7-15 óra között, de biztos nem tartanád be.
Kell az idő, az biztos, az a fontosabb.
Nem olyan rossz, 10 nm-en sok minden megterem.
Nekem is változtatni kell, de inkább az időjárás miatt. Sokat én sem voltam kint a kiskertben, sőt elég kevésre jutott idő.
Jövőre megpróbálok több időt szakítani rá, takarok mindent amit tudok.
Mert ez így nem normális, lassan már ott szebbek a növények, ahol nő a gaz, mert legalább az takarja és nedvesen tartja a talajt. Ahol tudjuk, sorra számoljuk fel a nehéz pontokat, amit fűnyíróval nem lehet rendesen elérni, ami kavicsos, tarackos, beton közt gazos, hogy minél kevesebb gondozást igényeljenek. Csak hát azért egy szegélyezett, fóliázott, kavicsos vagy futó alacsony növésű növényekkel takart talajú díszágyás azért négyzetméterenként kb. 5-7 ezer forint, ha semmi extra... növény nélkül ugye, vagy egy-két olcsóbb takaró évelővel számolva. Na most ha egy húsz méteres szakaszt szeretnél így eltüntetni... és akkor még nem is olyan hú de nagy durranás, az áll lejtős verzió árát tippelni sem merem...meg ugye a beletett munka.

Alibá, ez most már nem olyan egyszerű. Én korán hazaértem, aztán néztem ki a fejemből. Ezt kellene, azt kellene, pénz meg nem volt rá. Most lenne, most meg idő nincs. Ha sietek, négyre otthon vagyok. De általában minden sürgős, így csak ötre. Reggel korán kelek, így este sincs sok kedvem sokáig fent lenni.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/




  2019.08.20. 15:36  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3430) hsz.-re     Olvasás  
  •   3431   
Avatar

---
 
Minden szempontból jó lehetett nektek, örülök neki! (a fórumtalálkozóról képeket is szoktak csinálni, azt melyik topicban láthatom?) ;)
 


  2019.08.20. 15:22  Hozzászólás
  •   3430   
Avatar

terra alapító
 
Hogy Magyarország minden részén tartsunk fórumtalálkozókat, tegnap Fickópatakán jártunk vendégségben "andras"-nál és kedves családjánál. Felejthetetlen élmény volt, köszönjük!
 


  2019.08.20. 14:26  Hozzászólás
  •   3429   
Avatar

terra alapító
 
Megsültek az ünnepi új kenyérkéink (régi lisztből) ;)


Tányér.jpg
------------------------
Megtekintve 12330 alkalommal.

Kerek kenyér.jpg
------------------------
Megtekintve 12330 alkalommal.

Kenyerek.jpg
------------------------
Megtekintve 12330 alkalommal.

 


  2019.08.20. 13:54  Hozzászólás  Válasz gergerg (3425) hsz.-re     Olvasás  
  •   3428   
Avatar

---
 
Tökéletesen megértelek. :thumbup:
Sok sikert az együttlétben, a gyermekeknek szüksége van kitüntetett figyelemre, mert az idő hamar elszáll.
Pár év és kirepülnek a nagyvilágba.
 


  2019.08.20. 12:44  Hozzászólás  Válasz Alibá (3426) hsz.-re     Olvasás  
  •   3427   
Avatar

terra alapító
 
A hely ahol élek, és a szakmám is nem igazán teszi lehetővé hogy a környékben dolgozzak, ezt már megemésztettem, a munkaidő mindenhol 7-17-ig tart, akkor is a munkahelyet váltok. A jelenlegi munkahely pedig minden "lehetőségekhez képest" tekintetben jó. Anyagilag is. Ez persze nem azt jelenti hogy dől a pénz, vagy ne lehetne többet keresni, de a jelenlegi béremből nem kell hónap végén számolgatni, illetve nem kell mindig mindenről az ára alapján dönteni, és mivel nem csak a saját igényeimet kell kiszolgálni, de a család viszonylagos jólétét is biztosítani kell tudni, kevesebb keresetet biztosító munkahelyben nem tudnék most gondolkodni.

Nem olyan nagy gáz ez, az embernek meg kell látni a korlátait, én most megláttam. Remélem télen nem pihenem ki ezeket a gondolatokat.


Most éppen az új kenyeret sütjük (régi lisztből). Majd teszek fel képet, hogy hogy sikerült. :)
Ez sokkal jobb móka mint fölöslegesen dolgozni.
 


  2019.08.20. 12:31  Hozzászólás  Válasz gergerg (3425) hsz.-re     Olvasás  
  •   3426   
Avatar

terra alapító
 
Teljesen megértelek. A munkádon nem tudsz változtatni? Nekem szerencsém volt, a tanítás mellett /akkor még délután nem kellett bent lenni a suliban, ja és a nyári, őszi, téli szünet.../, jó kiegészítő sport volt a mindennapos kertészkedés. Szerintem az volt a legjobb egészségmegörző és tart karban még ma is. Szerintem első a gyerek, második az egészség /kert/, és csak utána a pénz. Szóval gondold át! :wave:
 


  2019.08.20. 12:00  Hozzászólás  Válasz Alibá (3424) hsz.-re     Olvasás  
  •   3425   
Avatar

terra alapító
 
Nincs más választásom, már pár éve inkább csak nyűg mint szórakozás. Bármennyire is szeretem csinálni, be kell látnom hogy nem megy. Hétköznap hajnalban megyek dolgozni (4-kor kelek) este 7 körül érek haza. Van két gyönyörű gyerekem. Hétvégenként azt sem tudom hova kapjak, ha éppen nem esik az eső. Kezdek belefáradni abba hogy állandóan rohanok, és romeltakarítok. Az idei nyár úgy telt el, hogy gyakorlatilag sehol nem voltunk a gyerekekkel, és ma reggel is lementem kapálni, mikor eszembe jutott hogy ma ünnepnap van, én meg a homlokomat törölgetem ahelyett pl aludnék egy jót. No meg aztán azt is látni kell, hogy mindenből több volt mint kellene, amit sosem bántam, mert legalább tudok adni ismerősöknek, rokonoknak. Csakhogy ezek a rokonok, ismerősök is csak enni szeretnének, de tenni érte semmit. A saját kertjükben fű, mert nekik nem kell semmi. (kivéve ha más dolgozott vele) Aztán amíg én dolgozok, addig ők kirándulnak, nyaralnak, stb. 2-3 hete voltak nálunk 3-4 napig "vidékezni" rokonok. Ez alatt a 3-4 nap alatt nem sikerült egyetlen üveg paradicsomot befőzni, egyetlen szál füvet kihúzni. Persze én minden este mentem munka után, de valahogy nem tűnt fel senkinek. Persze a búcsúcsomag mindenkinek tetszik, egy-két üveg lekvár, egy-két üveg lecsó, egy kis paprika-paradicsom, egy-két fürt szőlő. De pl igy tünt el az egyik őszibarackom első 10 szem termése, mire hazaértem. Kóstoló sem maradt. Nem baj, én tudtam venni 350-400Ft/kg áron barackot hogy legyen lekvár, én tudtam venni 2 napja a jászságban őszibarackot is. A fagyasztóim is tele vannak, de azt hiszem elég. Nem vagyok irígy ember, mindenkinek szivesen adok abból ami van, de nem vagyok hajlandó azt a munka után megmaradt kicsi időmet is elvenni a gyerekektől, hogy olyanoknak dolgozzak a kerttel, akik semmit sem hajlandók tenni érte. Ja, és persze mindezek mellett én vagyok a hülye, mert hát ők hogy szeretnek kirándulni, moziba járni, délután sziesztázni, este borozgatni, stb én meg nem. Hát én is szeretnék, szóval egy borsószemmel sem vagyok hajlandó többet ültetni a jövőben mint amire nekem, a feleségemnek, és a gyerekeimnek szüksége van. Se nagyobb területet nem vagyok hajlandó művelni, mint amit munka mellett képes vagyok, úgy hogy a gyerekeimre is jusson idő. Ez van. Sajnálni fogom nagyon a fűvel bevetett területet, de elegem lett.
 




  2019.08.20. 09:25  Hozzászólás  Válasz andras (3422) hsz.-re     Olvasás  
  •   3423   
Avatar

terra alapító
 
A szeder-málna-eper repül, illetve a kapás jószágok nagy része. 20 paprika, 20 paradicsom, 10m borsó, 3m répa, 3m petrezselyem, marad, plusz ami maximum 100m2-en elfér. A fák maradnak, de gyepet kapnak.
 




  2019.08.20. 09:03  Hozzászólás
  •   3421   
Avatar

terra alapító
 
Ma egy nehéz, de komoly elhatározásra jutottam. Ez volt az utolsó év hogy ebben a formában kertészkedtem, fájó szívvel, de őszre a kert nagy részét bevetem fűmaggal. :(
 


  2019.08.19. 16:29  Hozzászólás
  •   3420   
Avatar

---
 
Örömömre szolgált, hogy a mai napon ismét egy kedves fórumozót láthattam vendégül, mégpedig Vígh Zsolti személyében :thumbup: Ahogy az már lenni szokott, sok mindenről beszélgettünk, de semmiről sem eleget... Köszi a látogatást! :udvozlet:
 


  2019.08.10. 18:57  Hozzászólás  Válasz gergerg (3418) hsz.-re     Olvasás  
  •   3419   
Avatar

---
 
Gyors reagálású a pasi, egy pillanat alatt végigfutott rajta eddigi életének utolsó szakasza! :D
 




  2019.07.17. 22:58  Hozzászólás  Válasz délkelet (3416) hsz.-re     Olvasás  
  •   3417   
Avatar

terra alapító
 
Mi köszönjük a látogatást! :thumbup: A szemzések már megtörténtek. ;) (Kár, hogy nem volt előzetesen kellő információm, mert Tibit is beszerveztem volna.)
 


  2019.07.17. 20:43  Hozzászólás
  •   3416   
Avatar

---
 
Kedves Piroska és Ali-bá!
Nagyon köszönjük az igazán kedves vendéglátást (ami már nem is tudjuk, hanyadik volt a röpke néhány év alatt)! Jó volt ismét körülnézni nálatok, megcsodálni a gyönyörűen karbantartott kerteteket és megízlelni finom ebédeteket. Igazán jól éreztük magunkat és bízunk benne, hogy nem voltunk túlságosan a terhetekre :) :udvozlet:
 


  2019.06.28. 23:23  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (3414) hsz.-re     Olvasás  
  •   3415   
Avatar

terra alapító
 
Tehát úgy számolom ahogy akarom. Pedig a svédek elég rendes népek.
Azt is kiszámolták, hogy a tehenek is felelősek a megnövekedett gáz kibocsátásért, tehát jobb lenne vegának lenni.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.06.28. 19:34  Hozzászólás  Válasz tgwh (3412) hsz.-re     Olvasás  
  •   3414   
Avatar

---
 
Azert szamoltak ugy, mert a nagyobb szantoterulet muvelesbe vonasa a mi egovunkon igazan csak az erdok rovasara tortenhet. (A kaszalot, legelot gondolom mar muvelesbe vont teruletnek vette.) A szantas szen, azaz uveghazhatasu gaz felszabadito rendszer, az erdo viszont szen megkoto. Innen a kibillent merlegnyelv. Viszont mara az is koztudott, hogy a megfelelo legeltetesi forma, szendioxid megkoto technologia es pl pont, hogy visszaforditja az elsivatagosodast, mig az abrak eloallitas szantofoldon tortenik. Tehat ha ebbol a szempontbol nezzuk az oko nagyobb szantoteruleti igenye altal keletkezo tobblet szendioxid megkotheto a megfelelo legeltetesi technikaval. Ha a bioban is megvalosulna a notill rendszert akkor viszont minden ilyen jellegu szamitas borulna, kezdhetnek elolrol a kalkulaciokat...
 


  2019.06.28. 19:29  Hozzászólás  Válasz tgwh (3412) hsz.-re     Olvasás  
  •   3413   
Avatar

rendszer admin
 
Én meg egyikükkel sem értek egyet, mert mondani bármit lehet, de hogy valójában mit csinálnak, azt látni kellene.
Igazából azt sem lehet tudni, melyik bio, és melyik nem bio.

Elmegy a nénje a fiával a nagybani piacra és vesz "ócsón" 40 kg paradicsomot.
Aztán a saját 10 kg paradicsomját hozzá teszi, és az egész 50 kg-ot eladja saját bio paradicsomként majdnem mégegyszer annyiért, mivel "bio".

Aztán az is megérne egy misét, hogy az a "bio" gazdálkodó cég valójában mennyire "bio".
Mert van, amelyik tényleg bio, de nem mindegyik!

Meg ezek a termelők, akár bió, akár nem, állandóan panaszkodnak, hogy milyen szarul megy, mert most hideg van, most meleg van, most esik az eső, most meg nem esik az eső, most fúj a szél, aztán meg viszket a lába .... minden évben ez a műsor megy!
Közben meg a nem tudom hány millás legmodernebb traktorral megy a közértbe tejet, kenyeret venni.

Szóval az igazásság valahol "odaát" van! :remulet:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.06.28. 17:39  Hozzászólás
  •   3412   
Avatar

terra alapító
 
Nem értek egyet a tanulmánnyal ilyen kevés infó alapján, mint amit a cikk közöl.
https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/ez-a-kemeny-igazsag-nem-kornyezetbaratabb-a-bio.12337.html
Szerintem hülyeség. Miért úgy számolták, hogy a bio módszerhez erdőt írtunk ki? Nincs műtrágya, minden természetes, nincs agyongépesítve, nem irtják ki a méheket. Azontúl nem szállítanak messzebb, mindent helyben adnak el ami valóban bio.
Szerintetek?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.06.16. 06:54  Hozzászólás  Válasz délkelet (3409) hsz.-re     Olvasás  
  •   3411   
Avatar

rendszer admin
 
Mert jól dolgoznak az indexelő robotok, amelyeket beengedtem a fórumba. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.06.16. 06:45  Hozzászólás  Válasz délkelet (3409) hsz.-re     Olvasás  
  •   3410   
Avatar

terra alapító
 
Azt gondolom, a Google közel akkora jelentőséget tulajdonít a keresési előzmények el mint a kulcsszónak, ugyanis nekem a találatok közt volt roston sült oldalas, és néhány alulöltözött nő is. :)
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég