Elmélkedések az eddigi gyümölcstermesztő tevékenységemről .. Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2017.12.30. 12:38  Hozzászólás
  •   0   


---
 
ELMÉLKEDÉSEK AZ EDDIGI GYÜMÖLCSTERMESZTŐ TEVÉKENYSÉGEMRŐL, ILLETVE A TERVEIMRŐL A KÖZELJÖVŐBEN.

Google Earth: - atifoci2 birtok
... elméletileg megmutatja hol is ga/rá /zdálkodok :)


Elöljáróban talán annyit, hogy még mindig a kedvenc hobbim a gyümölcsökkel való foglalatoskodás, de az idei év ...és talán az eddigi tevékenységem is...némileg megváltoztatta a gondolkodásomat, az elképzeléseimet. Az elmúlt 20-25 évben sokat tanultam, de sok minden van amit képtelen voltam megtanulni, leginkább a tanító hiánya miatt. Sajnos hiába olvastam el eddig is sok szakkönyvet, rengeteg cikket sok mindent nem tudtam átültetni a gyakorlatba, mert nekem az jobban érthető, amit gyakorlatban bemutatnak nekem ...nem telefonon, nem e-mailben, hanem közvetlenül, élőben.Így aztán rengeteg hibát követtem el az elmúlt időszakban...de ez most mellékes :)
A „ kisregényhez „ magyarázatként még annyit, hogy a leírtak kizárólag az én véleményemet tükrözik, az én lehetőségeim, tudásom fényében ...csak hogy elkerüljem az olyan hozzászólásokat, hogy ez így vagy úgy jobb lett volna stb.

Az írásaim továbbra is megtalálhatók, csak a kinézete kicsit megváltozott ...
Kép

...s végül:
    sem ez az iromány, sem a gyűjtemény nem jöhetett volna létre a sok jószándékú, segítőkész kertbarát nélkül, NÉLKÜLETEK...ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki hozzájárult mindehhez. :)

Eddigi működésem képekben: http://indafoto.hu/atifoci/collections
ITT EMLÍTENÉM MEG, HOGY AZ ÍRÁSAIMAT FOLYAMATOSAN SZERKESZTEM, JAVÍTOM MAs SZINNEL A TÉNYLEGES VÁLTOZÁSOK ILL. AZ ELKÉPZELÉSEIM TÜKRÉBEN...!
 
 


  2020.02.10. 21:04  Hozzászólás  Válasz Alibá (279) hsz.-re     Olvasás  
  •   280   


---
 
Mellévágó...a régi pennys rávágós volt, de azzal ezért nem lehetett annyira szépen vágni , egy idő után alkalmanként roncsolt...meg ugye nem lehet annyira az ágtövekhez hozzáférni .
 




  2020.02.10. 16:07  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (275) hsz.-re     Olvasás  
  •   278   


---
 
Mustármag is megjött , a zöldtrágya vetőmag-beszerzés le van tudva rendeltem 2 Extol ágvágót , egyik normál a másik teleszkópos. Mivel a keretet sok mindenre szeretném felhasználni így nagyon profira nem tellett, de ha ezek annyit kibírnak, mint a korábbi gagyi már elégedett leszek...:)
 


  2020.02.10. 16:05  Hozzászólás  Válasz délkelet (276) hsz.-re     Olvasás  
  •   277   


---
 
Nem , de olyan is volt...
Azt mondta telhetetlen vagyok....női logika....tehát telhetetlen vagyok, mert be akarom keríteni azt a földdarabot teljesen, aminek az árát TELJESEN kifizettem anno...és nem a 99,5 %-át csak...Ha nem kerítem be és nem művelem akkor is nekem kell gondozni, mert elgazosodik...és mivel az enyém más biztos nem is fogja...szóval egyszerűbb ha bekerítem és művelem...akkor hogy is van ez ?? :nahat: :nahat: :nahat:
 


  2020.01.25. 18:11  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (273) hsz.-re     Olvasás  
  •   276   
Avatar

---
 
"...eljárt a szám, hogy mi a tervem a nyírfákkal meg a kerítéssel...szerintetek mi volt a reakciója ?" - azt nem tudom, mit mondhatott, de biztosan nem így kezdte:
- Mi a fenének ...
- Eszednél ...
- Kell neked még egy púp...
- Elment a józan ...
- Mi a frászkarikát...
 


  2020.01.25. 14:38  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (274) hsz.-re     Olvasás  
  •   275   


---
 
Nem gondolkodok...már meg is jött a Gazdaboltos rendelésemmel :)
A mustármag rendelést is leadtam.
Nézegetem a vegyszereket is , lassan összeírom ill. meghozatom ami kellene.
Vettem egy zsák 25 kg komplexet , ennyi kb elég lesz a tavaszi ültetéshez , ha nem max veszek egy 10 kilós sima káliumot .
Intézem a nitrogént is , idén veszek 1 mázsát , ez elég lesz megtolni a visszamaradt fáimat , aztán a jövőben igyekszem minimalizálni a műtrágyákat.
 


  2020.01.11. 16:09  Hozzászólás
  •   274   


---
 
Ügyesek voltak az MTA-sok , már meg is küldték a rovarcsapdáimhoz az illatanyagot , egyenlőre mente a fagyóba.
A következő vásárlás egy ágvágó lenne, de vmi lajtos...nem a leggagyibb, de 15000 fölé egyenlőre nem mennék..és alighanem most mellévágóst vennék, mert ami volt az rávágós és nem az igazi...bár a pengéje egész jó amúgy... /ja és a szárai mentek sza..á...
Lassan a zöldítéshez valót is megrendelem, csillagfürtöm és olajretkem van , de azt később vetném, tavasszal menne egy kör mustár..meg még nézek vmit hozzá.
...meg gondolkodok ezen : https://www.gazdabolt.hu/mikroelem-mutragya/2036-prev-b2-lombtragya-1-l.html  esetleg használta már vki ?
 


  2020.01.11. 16:05  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (256) hsz.-re     Olvasás  
  •   273   


---
 
Ma jó idő volt , így a feleség javaslatára / khm.../ kimentünk a hegyre és eltüzeltük a mogyorós hulladékát . Akkora lendületben volt, hogy a vastagját is eltüzelte volna / " Az meg mire kell ? " / , de mondtam, hogy jó lesz szalonnát sütni vagy bográcsozni :) Aztán történt egy kis baki , eljárt a szám, hogy mi a tervem a nyírfákkal meg a kerítéssel...szerintetek mi volt a reakciója ?
 


  2020.01.09. 21:45  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (269) hsz.-re     Olvasás  
  •   272   


---
 
Ja hát én is kb így csinálom :)...csak én Excellel ...én is beírok minden adatot , sőt még képeket is szeretnék csatolni minden fához...az Indexes fórumon vannak bőven képeim , de vannak a gépen is..a fő adatokkal készen vagyok , a kombifák /ja hogy nagy része az... :hiha: / ráoltási-szemzési adatai vannak vissza ill. majd lassan a képbeszúrások....de azért a papíraalpút is megtartom, mert ahhoz nem kell bekapcsolni mindig a gépet , meg akárhova magammal vihetem / tudod én könyvet is jobban szeretek olvasni, mint e-book-ot :) kicsit régimódi vagyok.
 


  2020.01.09. 21:39  Hozzászólás  Válasz Darorr (270) hsz.-re     Olvasás  
  •   271   


---
 
ÁÁÁÁ....nekem ez 100 % hobby , amiből 100 % nekem is jó és piacos is :) Ebben nincs kompromisszum.
 


  2020.01.09. 20:47  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (268) hsz.-re     Olvasás  
  •   270   


---
 
csak 1 tipp, kerted 1/3-án olyanok legyenek amik piacosak de te nem sokra becsülöd, a másik 1/3 legyen ami piacos is és neked is tetszik a fenn maradó rész meg legyen a hobbinak fenntartva
 


  2020.01.09. 20:43  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (268) hsz.-re     Olvasás  
  •   269   
Avatar

---
 
En is egy papiralapu terkeppel kezdtem, hasonloan hozza de azt borzaszto volt frissiteni valoban. Igy gondoltam egyet es a Windows tartozek mezei "Paintbrush" programban elkezdtem egy ujat rajzolni. A file .bmp kiterjesztesben van, ha valamit torolni akarok, hozzairni, arrebb tenni akkor baromi egyszeruen meg tudom oldani, minosegromlas nelkul. Meg olyan infokat is tudok jelolni, hogy milyen alanyon van, viragzasi ido, honnan szarmazik, ha kombifa mi van meg rajta, vagy mit gondolok meg ratenni, esetleg ultetni vagy epp kiszedni a kovetkezo szezonban. Idonkent kinyomtatok egy A3-as meretet, azon tollal kovetem a valtozasokat majd ha raerek atvezetm a .bmp file-ba. Csatoltam ket kepet, hogy mikent is nez ki a valosagban.


Terkep1.JPG
Kozeli kep, reszletekkel.
Megtekintve 11937 alkalommal.

Terkep2.JPG
Tavoli nezet, a terkep egy szelete
Megtekintve 11937 alkalommal.

 


  2020.01.09. 16:03  Hozzászólás
  •   268   


---
 
https://indafoto.hu/atifoci/20190304  Nekiálltam "digitalizálni " a hegyi fatérképet, mert mát évente kétszer kellett újat fabrikálnom a rengeteg javítás , új ültetés -kivágás , ú szemzés-oltás stb miatt , mostanra kissé átláthatatlan lett és időnként vakarózok, hogy akkor most ebben a fában mi is van ? :fejvaka: :alvaka: ...és közben megállapítottam, hogy rengeteg fám van, ami eddig semmi hasznot nem hozott / ezalatt nem csak pénzbeniről van szó... /, gyakorlatilag a fáim min.3/4-e.Persze ebbe sok minden belejátszott eddig: leginkább a vadak kártétele , hiszen vannak 5-6 , de akár 10 / !! / éves fáim is amik eddig nem mentek semmire...persze jó lett volna előbb a kerítés , de...most jött össze. Aztán persze a saját saram, az elhibázott elképzelések , koronaformák, túlzott bizalom 1-1 új fajtában , rossz hely vagy alanyválasztás, rengeteg technológiai hiba...meg a természeti tényezők / időjárás, kártevők stb /. Ha nem is fejlődtem sokat az elmúlt 20 évben azért néhány dologról változott a gondolkodásom , igaz néhány esetben kényszerből / kor , egészség , logisztikai problémák stb /...Mivel én nem génbankot akarok létrehozni nálam a kevésbé jó fajták nem maradhatnak , igenám de azért mostanra már elég sok használható fajta is összejött . Egyértelmű , hogy ha az önfenntartásnál többet szeretnék elérni , akkor a meglevő jókat kell bővíteni és mielőbb szanálni a használhatatlanokat...és ami a legnehezebb : meddig érdemes az új fajták gyűjtését eröltetni ??
...és itt válik igazán hangsúlyossá, hogy hiába van most összesen kb 400 fám /minden korcsot beleszámítva / , ha ténylegesen csak töredéke produkál, a többi meg csak van...dísznek , fölös munkának , stb...viszont én dísznek nem tartok gyümölcsfákat , a fölös munkára pedig se időm, se energiám, se kedvem...szóval mi is legyen ?? Ez itt a nagy kérdés ...
 


  2020.01.06. 21:35  Hozzászólás  Válasz laca12 (265) hsz.-re     Olvasás  
  •   267   


---
 
Köszönöm :thumbup: Az elso adagot Laca9876 tal kozosen vettuk / neki a szomszed faluban van a birtoka hasonlo problemakkal...bar ott tobb a 2 labu karokozo / , Kaposvaron van a kótajiaknak lerakata ...erdemesebb oda elmenni az ar miatt. A masodik adagot az egyik helyi vasboltban rendeltem meg...1,5-2 szeres aron..ez mar nem volt nagy biznisz :( ...de akoor csak igy tudtam megoldani.
 


  2020.01.06. 20:51  Hozzászólás  Válasz délkelet (263) hsz.-re     Olvasás  
  •   266   
Avatar

rendszer admin
 
Az a súlyozott hungarocell megoldás is jó, csak a hungarocell ne legyen nagyon vékony (minél vastagabb, annál jobb).
Az a lényeg, hogy a vízbe is merüljön, és a vízből is kiálljon egy kis arasznyi rész, és minél több ilyen legyen benne.
Az egésznek az a lényege, hogy amikor fagy a víz, kristályosodik, és megnő a térfogata, legyen hol terjeszkednie, legyen mit összenyomnia, és akkor a tartály oldalát nem feszíti annyira. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.01.06. 20:14  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (239) hsz.-re     Olvasás  
  •   265   
Avatar

---
 
Szia Attila először is boldog névnapot ! :M A kérdésem pedig az lenne ha nem titok ,hogy hol vetted a vadhálót helyben vagy esetleg netes rendelés volt.?Lassan nálam is helyére kerülnek az oszlopok és jó lenne rájuk valami jóféle drót most keresgélek minden felé ezért kérdezem .
 




  2020.01.06. 16:51  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (260) hsz.-re     Olvasás  
  •   263   
Avatar

---
 
Ezt még nem hallottam: van egy kisebb, 60 l-es hordóm, azon ki is próbálom (ha tönkre is menne, abból van fölöslegem)
 


  2020.01.06. 16:50  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (261) hsz.-re     Olvasás  
  •   262   
Avatar

---
 
Ne is legyen gondod soha vele, én csak "az ördög nem alszik" óvatoskodás jegyében írtam a hsz-omat.
 


  2020.01.06. 16:31  Hozzászólás  Válasz délkelet (258) hsz.-re     Olvasás  
  •   261   


---
 
Sztem ha van helye hizni a jegnek akkor nem okoz gondot, eddig nekem legalabb is nem volt gondom a tartalyokkal , most is mindketto kb 3/4 ig van vizzel.
 


  2020.01.05. 23:08  Hozzászólás  Válasz délkelet (258) hsz.-re     Olvasás  
  •   260   
Avatar

rendszer admin
 
Egy 120 literes, vagy nagyobb űrtartalmú hordóba, ha szükséges benne a víz tárolása, érdemes késő ősszel félig töltött nagy 2 - 2,5 literes műanyag flakonokat tenni (pld.: Coca Cola). 99%-ban nem fog kidudorodni, vagy szétrepedni a hordó.
Nekem egy jó 600 - 700 literes betonba ágyazott régi betongyűrű volt a sufnitető vízének gyűjtője.
Késő ősszel teleraktam flakonokkal, soha sem repedt szét évtizedeken keresztül, pedig néha félig volt a csöpögő hólétől. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.01.05. 17:40  Hozzászólás  Válasz délkelet (258) hsz.-re     Olvasás  
  •   259   
Avatar

terra alapító
 
Én is hasonlóan jártam egy műanyag hordóval. :remulet: Annak az alja puklisodott és lyukadt ki. Azóta télen fejjel lefele tárolom.
 


  2020.01.05. 17:29  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (257) hsz.-re     Olvasás  
  •   258   
Avatar

---
 
Azért említettem Attila, mert - számomra a mai napig is érthetetlen módon - nekem egy 120 l-es hordómat tette tönkre a fagy. Már nem tudom, mennyi víz volt benne, de tény, hogy a talajtól úgy 20 centire a jég egy kitüremkedést okozott és ezen egy kis lyuk is keletkezett egyúttal. Azóta minden hordómat fenékkel felfelé tárolom.
 


  2020.01.05. 17:05  Hozzászólás  Válasz délkelet (254) hsz.-re     Olvasás  
  •   257   


---
 
Ha nincs csurig a tartály és nincs lezárva nem nyomja szét a jég, mert tud hova hízni...évek óta benne hagyom a vizet, hogy tavasszal is legyen induló mennyiség /pl az ültetésekhez / , ne kelljen csapi vizet használnom.
A nyesedék tárolása a jövőben lesz nagyobb probléma , mert fullig lesz a terület fákkal így nem tudok nagyobb kupacokban tüzelni , másrészt a kerítés miatt a szabadabb mozgás is megszűnt...azért nem tervezek túl sok nyílást a kerítésre.
 


  2020.01.05. 17:02  Hozzászólás  Válasz CAMROM (252) hsz.-re     Olvasás  
  •   256   


---
 
Hozzáteszem ez azért nem lesz teljesen sétagalopp. A sorocska a mostani kerítés helyére menne, de...mivel a kerítés és a nyírfák között voltak a mogyoróbokrok egyenlőre nem lenne egyszerű gödröket ásni , mivel a mogyorók gyökere az utolsó gyümölcsfasornál járnak . A kituskózás esélytelen , se idő , se energia , meg sztem nem is éri meg...majd apránként , némi gyomírtó ill. korhasztószer segítségével...pár év múlva lehet aktuális. A nyírfákkal nem lesz gond , azok nem hoznak tősarjakat. Amúgy a nyírfák helyett-a közeikbe - fügéket rakok , azoknak nem lenne máshol helye...itt meg majd csinálnak maguknak :)
Mellesleg a traktorosok miatt is leviszem a kerítést a megyéhez közel , mert tele van a tö.öm velük.A földesutakat összecseszik , ahol már nagyon szar az út ott egyszerűen beljebb hajtanak azoknak a földjére ahol nincs kerítés , annyi esze egynek sincs , hogy néha tárcsával vagy tolólappal megigazítsa az utakat, hogy mások is közlekedhessenek rajta kisebb járművel...szóval a kerítést szépen leviszem az út mellé...ha már amúgy is addig fizettem ki annak idején :twisted:
 




  2020.01.04. 20:00  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (248) hsz.-re     Olvasás  
  •   254   
Avatar

---
 
Nyesedék elhelyezési problémák... (az IBC-tartályt nem félted, hogy egy hosszan tartó fagy miatt a jég szétfeszítheti?)
Rossz volt a tippem, az alábbi két hsz. lesz az igaz szerintem is.
 






  2020.01.04. 15:19  Hozzászólás  Válasz Jana11 (249) hsz.-re     Olvasás  
  •   251   


---
 
Hideg , hideg...nincs rá keret, de a fizikai állapotomat is figyelembe véve sem akarom bővíteni /ekkora / mértékben a területemet :)
 


  2020.01.04. 15:17  Hozzászólás
  •   250   


---
 
Hát akkor agyalgassunk...:

- nézegetem a jegyzeteimet , " poloska ellen: fodormenta, citromfű,petúnia,sarkanytyúvirág, mentaolaj,teafaolaj, hagymalé, gabonavetés "....vajon segít-e vmelyik ?

- tervezgetem, szervezem a vegyszerbeszerzést , ilyenkor egy csomót összeírok...aztán tavaszra leszűkül a tényleges mennyiség. Mivel eléggé kicentizett a keretem így jól meg kell gondolni .de szeretnék újakat is kipróbálni.

- ma voltam a hegyen , az IBC tartály 3/4-ig van tavaszig tele is lehet...az jó, mert nem csak a tavaszi ültetésekre lesz elég, de a lemosózáshoz is elég lehet:)

- továbbra is agyalok a permetezőn , egyre inkább hajlok a talicskás verzió felé , nekem az adottságait tekintve ideális lenne....csak az a kínai beütés ami miatt még hezitálok.

-ehhez kapcsolódik, hogy ideje vennem a permetezésekhez vmi védőöltözetet , mert eddig elég lazán kezeltem ezt a kérdést .https://munkavedelmifelszerelesek.hu/termek/136/dupont-tyvek-classic  ...valami hasonlót, ami elég tartós is.

- megrendeltem az MTA-tól az illatanyagot a rovarcsapdáimhoz / rózsabogár, bundásbogár /...érdeklődésemre közölték, hogy poloskára semmi nincs és NEM IS FOLYNAK KÍSÉRLETEK :(

-kell vennem egy új ágvágót is, sajna a régi -noname -nyele szétesett.

- lassan megrendelem a zöldtrágya magokat is , olajretkem, csillagfürtöm van...ami biztos lesz még az a mustár .Gondolkodok még a szíki kenderen , ill. kisebb mennyiségben bíborhere, facélia, hajdina, pohánka, somkóró, lednek kipróbálásán....ami biztos, hogy az állandó fűtakarót fel akarom számolni.

- pétisót egy nagygazda ismerőstől veszek, hagyományosan , így olcsóbb...felhasználni amúgy a vadrágott nyomorgó fáimra akarom leginkább, amúgy az ültetést leszámítva nem igazán használok műtrágyát.

- szeretném fejleszteni a sortakarásokat is , elsősorban a törpésítő alanyon lévő fajok soraira. Ami szóba jöhet szalma, egyéb kaszálékok / pl csalán / , fahulladékok : kéreg , szijács, fűrészpor...durva gazos foltokon feketefólia.

- bevételfüggően javítanék az öntözhetőségen is, ez további IBC tartály/ok beszerzését jelenti...persze ehhez vhogy növeni kellene a vízgyűjtő felületet is. Jó ötlet lenne a gyökéritató .Persze ezt csak az új ültetésű fák alá tudnám beépíteni , de ez is bevételfüggő.

- a sorközök műveléséhez a meglevő RK-02 es kapálógépet kellene renoválni , de egy nyomorult rugót is macerás már szerezni hozzá , van egy sosem használt kis eke is hozzá , de nem tudom hogyan lehetne összekötni a géppel....persze ebben az esetben egy pár kereket is kellene hozzá venni .

- mivel a tavaszi ültetéssel egyenlőre az üres helyek betellenek így a majdani ültetésekre való tekintettel / nyilván mindig lesz pár cserére érett fa / idéntől már némi játékot viszek a termesztésbe , ez az alanykombinációk kipróbálását jelenti. Pl az almánál az MM106+ M9 vagy B9 , körténél a vadkörte + Farold 40, 69, 87 ill. Pyrodwarf . csonthéjasoknál GXN 15 , GF 677, Barrier + Rubira , Adesoto , Docera 6 + Wavit...stb.

...mára ennyi :D
 


  2020.01.04. 15:03  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (248) hsz.-re     Olvasás  
  •   249   


---
 
Meg kellene venni a szomszéd területet is az optimális gyümölcsösméret kialakításához.... :hiha:
 


  2020.01.04. 14:24  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (246) hsz.-re     Olvasás  
  •   248   


---
 
Mivel nagyon alszik a fórum egy " találós kérdés " ...vajon mi fogalmazódott meg bennem ezt a képet nézve ? ;)
 


  2019.12.31. 18:30  Hozzászólás
  •   247   


---
 
https://www.youtube.com/watch?v=ZqqWzDwj4zU

Vajon irigyeljem ? ...

...kicsit azt hiszem igen...az elhivatottságát mindenképpen...és az energiáját is. :thumbup:
 


  2019.12.19. 17:57  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (245) hsz.-re     Olvasás  
  •   246   


---
 
...de közbeszólt az időjárás :) Igaz ez ilyenkor nem normális , de kihasználtam a tavaszi időjárást és a muszáj-szabadságot. Az elmúlt 2 napban sikerült felásnom a kert lényegi részét...mivel közöltem anyuval, hogy ezután csak annyi lesz felásva, amennyire valóban szükség lesz / hobbyból nem fogok ásogatni ...se idő, se erő / . Azért ez is elég. ma sikerült eltüzelnem a hegyen a kerítésen beüli fahulladékot . Sikerült pár ültetőgödröt is kiásnom , most szinte ideális a föld...így tavasszal az ültetéssel emiatt nem fogok lemaradni. Jelképesen megkezdtem egy jövőbeni tervemet is, ez a sorközök füvesítésének a felszámolása.Az alsó 1/3 már egy ideje folyamatban van , növöget is benne az olajretek...bár jó lett volna korábban elvetni.
Kb 15-20 sorköz, ez olyan 1,5-1,7 x 20-22 méteres sávokat jelent , ez hosszú távú munka, mert kizárólag kézi erővel /ásózás / tudom megoldani .
Persze nem akarom takaratlanul hagyni, csak szabályozottan akarom csinálni . A mustár már ismerős , most olajretekkel is próbálkozok..és még valszeg kipróbálok több zöldtrágya növényt is, de kizárólag 1 évest .
 


  2019.12.08. 18:36  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (244) hsz.-re     Olvasás  
  •   245   


---
 
Lassan elcsendesül a fórum...így akár megírhatom az idei " búcsúbeszédemet " is.
Ha némi nehézséggel is, de sikerült az idénre tervezett ültetéseket megoldani , 32 fa került a helyére. Kb 6-10 kimaradt, ezek azért, mert vagy tűzrakó helyen vagy annak közelében lennének és a rengeteg eső miatt nem tudtam a sok fahulladékot elégetni vagy néhánynál macerásabb kiszedni a halálra ítéltet . Viszont sikerült 25 gödröt kiásnom, így a barackok ültetése emiatt nem lesz problémás tavasszal.
Az időjárás és a többi munka miatt az őszi lemosózás elmaradt, majd tavasszal görcsölhetek .
A kivágott kajszisor helyére körtét szeretnék , tavaszig majd csak lesz alany :) Ha sikerül akkor -némi kockázatvállalással -be is oltom őket.
Remélem a jövő ősz már elsősorban a szépítgetésről szól majd :)

Bízok benne, hogy a jövő év elsősorban a pozitív élményekről szól majd , ezt kívánom minden kertbarátomnak :udvozlet:
 


  2019.11.26. 20:16  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (243) hsz.-re     Olvasás  
  •   244   


---
 
Annyit tennék hozzá, hogy sok extrát nem kaptak ültetéskor...mindig azzal főzök ami éppen van. Most egy kis szuperfoszfátot kaptak , meg egy 15 l diszperzites vödör marhatrágyát...
 


  2019.11.24. 14:55  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (242) hsz.-re     Olvasás  
  •   243   


---
 
A hétvége pozitívuma : 1. Végre nem esett az eső, lehetett melózni
2. Annyi eső esett, hogy a kb 3 m2 tetőfelületü " pecó"-ról is félig lett a köbös tartály, így legalább vizet nem kellett cipelni az ültetéshez. .A két nap alatt a tervezett ültetési mennyiség fele / az őszre tervezett 3/4-e / földbe került.

...de azért nem volt sétagalopp.
Kezdődik azzal, hogy 3 heti eső után azért elég vizes a föld, az agyag meg ...ragad. Amit ültetni akartam azt ugye először fel kellett szedni , ...kínszenvedés , főleg a vadkörte alanyú körték. Ezeknek alapból alig van gyökere , az is egy karó, aminek a vége a Földgolyó túlsó végén van, na ezt úgy kiszedni, hogy maradjon is vmi gyökere....phu.
Aztán a logisztikai probléma , hála a sok esőnek és a traktorosoknak a hegyi út az én autómnak járhatatlan és nagyon sáros , ebből következik, hogy a fákat és a szerszámokat gyalog, kézben tudtuk kivinni...ez kb 1 km-es séta ....de kint se volt egyszerű...ugye felraktuk a vadkerítést, de idő hiányában "nyílászárók 2 még nem készültek , így csak a csatlakozásoknál tudok ki-be közlekedni , ennek köszönhetően -mivel a tartály legfelül , a trágya majdnem legalul van , 1-1 fa ültetése kb 300-350 m-es séta /db . A talaj állapota se volt ideális...meglehetősen vizes . ...ja és ott voltak a rég kiásott gödrök / értsd : évekkel ezelőtt / , itt egyrészt annyira összeszottyadt a föld , hogy több fát sem tudtam teljesen betemetni , majd vinnem kell rájuk még földet , másrészt ezeknél a korábban kiásott földet többnél jól benőtte a szulák, meg a " pörgye "...ezeket meg nem célszerű a fák gödrébe rakni...szóval mondhatnám , hogy kellemesen elfáradtam tegnap és ma / meg kábé sza..á ment az összes izületem...de sebaj...így járt a szarka... :lol:

Hozzáteszem ilyen volumenű ültetési szezonom eddig még nem volt , tavaszig kb 60 fát szeretnék elültetni...ez valszeg kellően elveszi a kedvem /meg az erőm / a jövőbeni ültetésektől :lol: ....és csak az " íze kedvéért " fogok max pár darabokat ültetgetni a jövőben...ha időnként fejszére, fűrészre érik meg 1-1 fám.
 


  2019.11.09. 18:56  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (240) hsz.-re     Olvasás  
  •   242   


---
 
Na kellett nekem az esőt hiányolni...mostanra biztos leázott már eléggé a talaj, de...most már csak hétvégenként tudnék kimenni...most viszont esik, meg holnap is...meg jövő hétre is azt mond...szóval nem tudom mikor jutok ki....
 


  2019.11.02. 18:12  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (240) hsz.-re     Olvasás  
  •   241   


---
 
Ma felraktuk a vadhálót , egyenlőre ideiglenesen. Ha lesz elég munkaerő, akkor fixáljuk be .Azért az már ezután is kiderül , hogy mennyire próbálkoznak a vadak a bejutással...mostanában leginkább a vaddisznó munkája látszódik, sok a túrásnyom.
A teljes terület bekerítéséhez még egy fél tekersz kellene , emiatt viszont egy egész tekercset már nem akarok venni , majd érdeklődök egy maszek vadkerítésépítőtől -tőle vettem az oszlopnak való akácot - , hogy van-e , lesz-e darab tekercse. Addig a felső 15 méter kimarad...az amúgy is kevésbé veszélyeztetett rész.
 


  2019.10.30. 20:38  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (239) hsz.-re     Olvasás  
  •   240   


---
 
A tegnapi eső nem sokat ért...igy a mai gödörasas inkabb csak kinlodas volt...de minden gödörből kiszedtem annyit , amennyit a körülmények engedtek. A kb 60 gödörből talan 6-8 éri el a min ultetesi mélységet .Addig nem is erolkodok ,amig rendesen le nem ázik. Max tavasszal szivok majd de rendesen... :fejvaka: :(
 


  2019.10.29. 12:03  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (238) hsz.-re     Olvasás  
  •   239   


---
 
Múlt hétfő óta szabin vagyok, így lehetett orrba-szájba kertészkedni :hiha: ...mondjuk péntekre már eléggé belassultam...de ami elkészült:

- végigjártuk a sorokat, az összes törzsvédőt vagy átkötöztük, vagy kicseréltük, vagy újakat raktunk fel...a kerítés sajnos a nyulat nem fogja meg, de ezzel legalább kivédhető a kár
- lepucoltuk a gyümölcsmúmiákat
- hétfőn kijelöltük az oszlopok helyét , aztán szerdán Laci "kolléga " segítségével a helyükre is kerültek / Laca9876 -nak nagy köszönet a fúrógépes segítségért / .Így már csak a vadháló felrakása van vissza, ez is meglesz idén. Bár 2 tekercs nem lesz elég a teljes visszalévőre én még egy tekercset nem veszek, mert sok megmaradna, annyira jól meg nem állok...így a felső kb 15 méter egyenlőre kimarad...ideiglenesen csak száldrótokat szegelek fel majd sűrűbben.
-még szerda délelőtt egy tényleges kolléga segítségével kivágtuk a teljes mogyoróállományt ill. a halálra ítélt fákat /pontosabban...4 kimaradt bármennyire is próbáltam odafigyelni :( :oops: ...ezekből egyet most én kivágok , 2-t tavasszal csonkolok és ha egészségesen kihajt átszemzek , egyet meg majd jövőre vágatok ki...biztos lesz akkor is kimenő /, kiment 13 kajszi ,3 őszibarack , 1 alma és a gesztenye. Van még pár fa amin rajta a kereszt csak jövőre még mentek át róla ill. vannak/lesznek olyan fák, amelyek durva csonkoláson esnek/tek át.
-a hulladék egy részét elégettem ...tudom ezért meg leszek kövezve, de egyszerűen nincs jobb megoldás , nincs időm, energiám, eszközöm másra, viszont mielőbb el KELL takarítanom a hulladékot , mert ha meg lesznek az ültetések NEM marad helyem tüzelni.

-az oszlopokkal együtt kivitettem egy IBC tartályt is , bár kicsi a tetőfelület , azért remélem tavaszig csak gyűlik össze vmennyi víz...mivel a logisztikám mondjuk úgy megbukott így lehetőleg minél kevesebbet akarom a családi kicsi kocsit terhelni.
- próbálgatom folyamatosan a gödörásást...hát 0 és 40 cm között váltakozóan sikerül, de az első értékhez közelít többsége a régóta tartó szárazság miatt. ma ugyan esik , de ez nem tudom mennyire lesz elég. Mindenesetre én nyomom ha majd eláll, mert min. 40 gödörnek el KELL készülnie idén , hogy legalább az almák és a körték a helyükre kerüljenek.
Ezekre még jut szerves trágya is a tavaly hozatottból...a barackokra " csak " mű...
 


  2019.09.11. 20:09  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (233) hsz.-re     Olvasás  
  •   238   


---
 
Hogy mi is most a prioritás ? ...először is ahol fel tudtam rotálni azt bevetem zöldtrágyának valóval. Részben talajjavítás céllal, részben gaz elnyomó céllal.
Aztán idén be akarom fejezni a körbe kertelést , már kérgelem az oszlopnak valókat , mire októberben szabira megyek /már ha a cégnél vki bele nem köp a levesembe.../ addigra le is lesznek kenve , mehetnek a földbe. A körte-és almaoltványaimat is idén szeretném elültetni , ehhez lassan neki kell állnom a gödörásásnak .És idénre még terv a nagytakarítás , gaz-és fahulladékmentesítés . Még van szalmabálám , ezeket ültetés után akarom elteríteni a friss sorokra....kb ennyi idénre...ha még belefér , akkor esetleg egy rezes-meszes lemosózást is beiktatok.
 


  2019.09.09. 18:09  Hozzászólás  Válasz délkelet (236) hsz.-re     Olvasás  
  •   237   


---
 
Hát nemigen. Korábban egészséges fát nem szívesen vágtam ki , most ez sem szempont. Macerás a sok fajta , így amiket kiválasztottam nem fognak hiányozni, mert számomra nem jelentenek akkora értéket, mint a maradók . ..de annyira nem aggódok , marad bőven fajtám mindenből :)
 


  2019.09.09. 17:54  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (233) hsz.-re     Olvasás  
  •   236   
Avatar

---
 
Arra lennék kíváncsi, hogy a megszüntetésre váró fák közül melyiknél/melyeknél hezitáltál a leginkább? Voltak e fajtán belül olyan párok a mérlegelésnél, amikor nehezen döntöttél arról, hogy melyik marad és melyik megy?
 


  2019.09.09. 17:16  Hozzászólás  Válasz baby-lon (234) hsz.-re     Olvasás  
  •   235   


---
 
Szerintem azt nem veszti el...de ha nem jól értem akár ki is fejtheted mire gondolsz :)
 


  2019.09.09. 13:56  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (233) hsz.-re     Olvasás  
  •   234   
Avatar

terra alapító
 
Sok sikert hozzá! Csak egyetlen gondolatom lenne hozzá: arra mindig vigyázz, hogy legyen benne élvezeti érték a racionalitás mellett is. :wave: :dejo:
 


  2019.09.02. 15:37  Hozzászólás
  •   233   


---
 
Egy korszak vége , avagy a a " NAGY SZELEKCIÓ"

Tudom sokan megmosolyognak, vagy csak legyintenek egyet amikor azt mondom befejezem a gyűjtést....igaz sokszor elhangzott ez tőlem,aztán ...maradt minden a régiben. Mostanra viszont úgy érzem közelebb jutottam ehhez a tervhez. Ezt próbálom az alábbiakban kifejteni...
Kezdeném azzal, hogy nem történt semmilyen tragédia, továbbra is szeretem a gyümölcsöket és szeretek velük foglalkozni , de....

Az idei esztendőig kizárólag saját ízlésem , véleményem alapján szereztem be ill. tartottam meg fajtákat.Az idei évtől azért figyelem a vásárlói visszajelzéseket is , ill. megkértem a nejemet is időnként hogy minősítse a hazahozott fajtákat.

Aztán ott a hely kérdés ...a területem eléggé véges , így csak az alábbi módszerekkel lehetne helyet találni újabb fajtáknak :


- tőszám növelés na ezt megtapasztaltam, hogy a végtelenségig nem lehet ill. nem érdemes eröltetni. Alma , körte oks, de a többinél macerás. Ezért térek vissza őszibarackból is a katlanhoz /marad vmennyi orsó , de nem azé a jövő / ill. kajsziból is csak az egyik ilyen sor marad meg.

- kombifák ezzel meg az a baj, hogy a jó fajtákba alapból nemigen teszek mást , a kombik meg már lassan követhetetlenül zsúfoltak.Vagyis ezt sem érdemes erőltetni.

- kevésbé bevált fajták kivágása részben ez járható, részben...idén ebből jóval több lesz, mint eddig, de azért nem vágok ki minden fát :) ezzel meg az a gond, hogy nincs kapacitásom gyökeresen kiszedni, így a kivágottak helyére nem mehet , vhogy " közölni " kell, azért ez is határokat szab.

Jelenleg kb 70 oltványom van a "faiskolámban " , az idei szemzéseket leszámítva / mondjuk az nem sok kb 10 lehet alanyban / . Az már biztos, hogy az összeset nem ültetem el. Nem is tudnám, de már nem is akarom . Igaz ez kizárólag az őszi-és kajszibarackokra vonatkozik. Az alma-körte mind elültetésre kerül.

Szelekciós probléma legfőképp a fajtakérdés...nézzük fajonként mi a gond és mely fajták kerülnek/kerülhetnek lapátra. :

Meggy, cseresznye, szilva : ezek nem "stratégiai " gyümölcsök. Eladásra nem foglalkozok velük, mert ahhoz nagyon macerásak , a családi fogyasztás viszont ténylegesen 1-1 fánál nem igényelne többet. Jelenleg van 3 meggyfám, 4 fajtával .Igazából ez is sok, de valszeg ez a mennyiség marad , némi fazonigazítás /csonkolás, ritkítás / után . Cserkóból -sajnos- normál méretű termőfám nincs. Van 2 vad-és egyéb rágott , 1-1 idén ültetett ill. tavaly szemzett...és van a nyomorult Rita, amit nekiálltam csonkolni , átszemezgetni...bár idén nem sikerült folytatni....még meggondolom marad-e ez a mennyiség. Szilvából / ezalatt az európai , kékszilvát értem / jelenleg van 5 , ez nagyon sok . 3 biztos marad , a Jogantára átszemzett Jojo , a Tegera / kis Hanita beütéssel / és az Elena . A Jofelát egyenlőre tiszteletből meghagyom , még gondolkodok a jövőjén. Ami kimegy az a Tophit+Toptaste kombifa. Nincs a fajtákkal problémám, de egyszerűen nincs szükségem ennyi szilvára és erre esett a választásom. A japánok és hybridek...igazából csalódás , az ízük miatt . Termőképességgel, küllemmel nincs gond , ha ritkítva vannak méretesek is, vannak kimondottan érdekes, szép fajták, de ízben sehol sincsenek. Az Angelenot átszemeztem Empressre , a Flavor Supreme és a Flavor Queen kapott Tegerát . A 3 másikon meg erősen gondolkodok...tavaszig majd kiderül milyen magasságban éri a fűrész.

Kajszi : Itt elkapott a gyilkos ösztön , az elmúlt évek tapasztalata, a vásárlói igények figyelembe vétele mellett itt lesz a legjelentősebb szelektálás.
A kemény fajtákra nincs szükségem és igazából július közepe után se nagyon kell. Saját fogyasztás itt is behatárolt , nyilván mi sem az augusztusiból főzünk lekvárt...mint ahogy más sem. Tőlem 99 %-ban lekvárnak vesznek , a friss fogyasztás kis mértékű .Ezeket figyelembe véve eldöntöttem, hogy a korai időszakból megmarad 2 fajta / Tomcot, Sylvercot / ill. a bordók.A későbbi használhatóakból 1-1 fa fajtánként , de lesz köztük olyan, ami elhalálozás után nem újraélesztendő, vagyis nem lesz pótolva ill. részleges csonkolás után a fentiekkel átszemzem...és lesznek amelyek maradék nélkül ki lesznek vágva , ezek : Barbora , Orangered , ál-Flavorcot , Big Red /ja ezt már kivágtam /,Kioto , Far-ok a Farbaly kivételével, de ez is csak részlegesen marad ,Wonder Cot , Tsunami . Az egyik orsósort majdnem teljesen felszámolom , a faiskolában lévő 12 oltványomból max 7-8 lesz elültetve . a későbbiekben csökkentem a kajszikat.

Őszibarack : a fentiekkel ellentétben itt a legnehezebb a szelektálás / bár szükségszerű / .Ha kb 12 hetes értékesítési időszakkal számolok, akkor elég lenne 36-48 fajta / egyidőben 1-1 fehér, sárga húsú hagyományos és 1-1 " különleges" ..nektarin, lapos, egyéb/.Jelenleg viszont 75 fajta körül van...ennyi nem kell. Mivel rossz barackom nincs, max olyan ami nekem nem annyira szimpatikus így az alábbiak kerülhetnek a " halálsorra " : Fayette , Redhaven Bianc , Royal Gem , Vistarich ,Royal Summer , Extreme July , Maria Delizia , Earlirich ,Royal Pride , Extreme 314 , Amanda , Tardibelle , ...ez kevés, de folyamatosan figyelem a fajtákat és próbálom lejjebb szorítani a létszámot. Ez leginkább az eladás miatt lenne fontos, mert sokszor gondot okozott, hogy 1-1 fajtából jóval nagyobb volt a kereslet, mint amennyi volt .

Körte : ...érdekes a viszonyom a körtéhez. Talán nem a legkedvencebb gyümölcsöm fogyasztóként , de vmiért mégis ebből gyűjtöttem össze a legtöbb fajtát .Valahol 100-110 között lehet...azzal mondjuk tisztában vagyok , hogy körtéből nagyon sok fajtát kell kipróbálni ahhoz, hogy pár használhatót lehessen találni .A meglevők kb felét tudtam eddig megkóstolni , őszintén szólva a nagy 3-as / Vilmos-Bosc-Packhams / szintjét kevés érte el eddig . Hozzáteszem fogyasztói és termelői szempontból is nézem a fajtákat.Az is lényeges, hogy a jó körtére nálam legalább akkora kereslet van, mint a barackokra.Hogy melyikekkel lenne érdemes kicsit jobban foglalkozni ? A jobb nyáriakkal mindenképpen , ilyen a Carmen , az Etrusca és az Isolda . A Fetel apát jó lehetne, ha nem lenne olyan vacak a termőképessége. A/ elméletileg / Delwilmorban látnék potenciált, ha végre lenne belőle egy nagy , termő fám . Remélem a még nem kóstolt 50-55 fajta közül azért kikerül még pár jobb fajta , egy 10-12 fajtából álló sor már tökéletes lenne.
A cseh fajtákban csalódtam , ahhoz képest, hogy mennyit tepertem értük és mennyi meg is lett belőlük alig van olyan , ami bizonyított közülük .
Mivel alanyom nincs és a kombifák is túlzsúfoltak mindenképpen kell vmennyi szünetet tartanom a körték gyűjtésében , hiszen ha az újak között csak pár használható fajta is lesz azokat is fel kellene futtatni.

Alma : az almákat a legkönnyebb szelektálni .A pár nagyon régi fajta megy , sajnos egyik sem bizonyította, hogy értékesebb az újaknál / erről a régi-új ellentétről is van véleményem , de nem itt szeretném kifejteni /. Almából is kb 75-80 fajta van /beleszámítva a klónokat is / , szelekciós tényező a szín, íz, termőképesség , betegségérzékenység .Amiket csökkentenék azok a kevésbé színesek / Golden szerűek , Mutsu /, a vad savanyúak , a puhulósok...de ezzel együtt arányában nem sokat kell leépítenem sztem , legalább is azok közül amiket már kóstolhattam .

Néhány technológiai változtatást is meg kell csinálnom. Elhibázott lépés volt /jó...tapasztalat nélkül kísérleteztem / pl erős alanyú őszibarackokból orsót nevelni , ezeket a fákat vissza alakítom katlanra , az új ültetések csak ilyenek lesznek. Bár szeretem az orsót és meg is volt az oka hogy ezzel próbálkoztam / nyilván több fa fér orsóból adott helyre, mint katlanosból / , csak egy ilyen sor marad , abban magoncon vannak a fák, jobban kézben tarthatóak.Almából körtéből maradhat az orsó , talán mostanra sikerült közelebb kerülnöm a megfelelő termesztéshez...és persze a kerítés is sokat segít , végre nem kell az örökös vadrágástól kinlódva görcsölni a fáknak.

Azt még hozzátenném / minden dicsekvés nélkül , kizárólag tényként / , hogy sztem ezen fórum meglevő tagjai közül nálam fordul elő a legtöbb fajta / összesen persze, mert gondolom cserkóból vagy akár szilvából is van akinek több fajtája van, mint nekem / , innen nézve azért talán hihető, hogy nem látom értelmét a végtelenségig tartó gyűjtögetésnek. Biztos , hogy rengeteg jó fajta van még minden fajból , de én már most elégedett vagyok azzal, ami megvan . Meg az is kérdéses, hogy mennyi ill. milyen pluszt adnának a továbbiakban begyűjtött fajták.
Meg persze szeretném azt is megérni, hogy végre minden sorom hiánytalan legyen és végre nekiállhatnék csak a meglevőkre, a termesztésre , a növényvédelemre ,tápanyagpótlásra , esetleg öntözésre fókuszálni .

Húsz évvel ezelőtt nem gondoltam , hogy ennyi fajtát össze tudok gyűjteni , de most már elégedett vagyok azzal amim van...és már a tudat is elég hogy ha akarnám a többszöröse is lehetne a meglevő fajtáimnak...na de minek ??? :)

Szerkesztés alatt ...
 


  2019.08.07. 17:36  Hozzászólás
  •   232   


---
 
Szerintetek normális aki ilyenkor ás ??? :alvaka: :fejvaka: :nahat: ...nekiálltam felszámolni a sorközök zöldítését / lehet hogy nincs igazam, de sztem még ez is besegít a nagymértékű rovarpopuláció jelenlétében/ . A jövőben max zöldtrágya növények lehetnek jelen, de a főszezonban még azok sem. A használaton kívüli részek / leginkább a kerítés melletti 1,5-2 méteres sáv gyomirtózva lesz , a fasorok is részben, a sorközök közül ami már volt bolygatva az ezután rendszeresen rotálva lesz...sajnos elég sok olyan van, ami füves+gazos , nos ezeket kellene felásni, hogy a jövőben rotálni lehessen....megfordult a fejemben a fekete fóliás gyomirtózás is..1 /2-3-4/ közben fektetnék le fekete fóliát, addig maradna, amíg kipusztul alatta a zöld , utána esetleg már a rota is el tudná lazítani...egy biztos , így nem maradhat.
 


  2019.08.04. 15:02  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (230) hsz.-re     Olvasás  
  •   231   
Avatar

---
 
7,5 cm atmeroig tudunk belepakolni, ennek nagy reszet szerintem gyorsan ledaralna.
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég