Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Szilvafácska Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2014.09.03. 22:10  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

terra alapító
 
Szilvafa, nőj nagyra!
(azt a keservit)

Szilvafácska


   A szakirodalmi adatokat és a jelenlegi időjárást alapul véve szeretnék emlékeztetni, hogy a hideg időszak elmúltával beindul a szilvamoly áttelelő lárváinak a kelése. Van feromoncsapdám, ezt az első nemzedéket figyelni fogom vele. Az olvasás gombra kattintva megtekinthető az összesítő táblázat. /Jani71/
Dátum Éjjel Nappal
2017.04.26. 4 1
2017.04.27. 15 6
2017.04.28. 5 0
2017.04.29. 1 0
2017.04.30. 0 1
2017.05.01. 0 4
2017.05.02. 10 2
2017.05.03. 15 9
2017.05.04. 9 5
2017.05.05. 10 0
2017.05.06. 16 1
2017.05.07. 19 0
2017.05.08. 10 4
2017.05.09. 21 0
2017.05.10. 0 2
2017.05.12. 16 3
2017.05.13. 9 2
2017.05.14. 13 3
2017.05.15. 2 11


 
 


  2020.02.15. 21:54  Hozzászólás
  •   1308   
Avatar

terra alapító
 
Mázli, hogy én nyitottam ezt a topikot, különben nem jutott volna eszembe a felhasználónevem :((
 


  2019.12.28. 19:01  Hozzászólás  Válasz hevezoli64 (1306) hsz.-re     Olvasás  
  •   1307   
Avatar

terra alapító
 
Én se birok magammal, ha süt a Nap. A szőlőt metszem. :)
 


  2019.12.28. 17:47  Hozzászólás
  •   1306   


---
 
Nálam kitört a tavasz.

Elkezdtem a metszést, az almákkal és a szilvákkal. Jelentős a ritkítás az elmúlt évekhez képest, több fát rendbe kell tenni. Az idei nagy termés után nem várok jövőre komoly mennyiséget, így a minőségre megyek rá...:)
A Hanita fáim csodaszépek, jövőre lesz már rajta egy pár szem. Az új stanleyek is szépen beálltak, elégedett vagyok.
Ilyen még nem volt, megmetszett, fagéllel lekezelt fákat lemosópermeteztem.

Gyönyörü gyümölcsökben gazdazg, Boldog Új Évet Kívánok!
 


  2019.12.08. 11:02  Hozzászólás
  •   1305   


---
 
Idén ősszel én is csatlakoztam a Joganta tulajdonosok táborához.
Kicsit kutakodtam az interneten a gyümölcs íze után és alapvetően pozitív véleményeket találtam.
Viszont egy angol nyelvű, de lengyel szilvaültetvényt vizsgáló cikk szerint a Joganta íze nem túl jó, mert a gyümölcs húsának keserű utóíze van a héj környékén.
Mellékelem a cikket, amelynek a 18. oldala tartalmazza ezt a megállapítást.

https://www.darzkopibasinstituts.lv/sites/dobele/files/files/lapas/5_E.Rozpara_Investigation_of_fruit_quality%20.pdf

Kíváncsi lennék a fórumtársaim véleményére is a témát illetően.
 


  2019.11.26. 20:33  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1302) hsz.-re     Olvasás  
  •   1304   


---
 
Nem mértem cukorfokot soha, nem tudom. Én félig magbaválónak nevezem, ez lekvérfőzés szempontjából hátrány, de inkább csak kellemetlen, hogy a kézzel szétbontásakor a szilvának a magja összekeni a kezemet.
Azért nem mindennap szedtem ennyit, de sokszor... :) :)
 


  2019.11.26. 20:33  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1302) hsz.-re     Olvasás  
  •   1303   


---
 
Nem mértem cukorfokot soha, nem tudom. Én félig magbaválónak nevezem, ez lekvérfőzés szempontjából hátrány, de inkább csak kellemetlen, hogy a kézzel szétbontásakor a szilvának a magja összekeni a kezemet.
Azért nem mindennap szedtem ennyit, de sokszor... :) :)
 


  2019.11.26. 20:13  Hozzászólás  Válasz hevezoli64 (1301) hsz.-re     Olvasás  
  •   1302   


---
 
Köszönöm! :thumbup: :udvozlet: Nem semmi! Naponta 14 festékes vödör szilvát szedni. Életemben összesen nem szedtem ennyit... :nahat: :hiha:
Egyébként nálad is ilyen maghoz kötődő (elnézést, ha már kérdeztem, most nem emlékszem így hirtelen)?
A különböző viszonyok miatt kérdezem, mielőtt valaki azt gondolná, hogy elmentek otthonról. ;)
Esetleg cukorfokot mértél? Ha igen, mennyi lett? (Én nem mértem, de kíváncsi vagyok, ott mit produkált.)
 


  2019.11.26. 19:40  Hozzászólás
  •   1301   


---
 
veres6.jpg
------------------------
Megtekintve 5803 alkalommal.

Megosztás készítés
veres1.jpg
------------------------
Megtekintve 5803 alkalommal.

Megosztás készítés
veres7.jpg
------------------------
Megtekintve 5803 alkalommal.

Megosztás készítés

veres3.jpg
------------------------
Megtekintve 5803 alkalommal.

Megosztás készítés
veres2.jpg
------------------------
Megtekintve 5803 alkalommal.

Megosztás készítés
veres5.jpg
------------------------
Megtekintve 5803 alkalommal.

Megosztás készítés
veres4.jpg
------------------------
Megtekintve 5803 alkalommal.

Megosztás készítés

Néhány kép a nyárból, a helyi szilvám termése ("egri veres"-nek neveztük el). Egyedül általában 14 vödörrel szedtem, annyi fér el a kocsiban.
 


  2019.11.21. 15:53  Hozzászólás  Válasz hevezoli64 (1298) hsz.-re     Olvasás  
  •   1300   


---
 
Stanley: idén kivágtam. Totál elpocsékolódott. Brutál termésmennyiség, (egyáltalán) semmi aroma és cukor. Évek óta nem ettem egy jót róla, de idén minden eddigit felülmúlt. :thumbdown: :(

Tehát egész nyáron szilvát szedtem, 30q felett lett. Az nem semmi...! :o :nahat: :thumbup: Lesz (vagyis inkább lett) pálinkád... :thumbup:
Kíváncsi vagyok, ezek után mit produkálnak a fáid jövőre. Várom a fényképeket. :)
 


  2019.11.21. 13:51  Hozzászólás
  •   1299   
Avatar

terra alapító
 
Kis érdekesség, szilvafajták csoportosítása:

 


  2019.11.20. 20:37  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1297) hsz.-re     Olvasás  
  •   1298   


---
 
Huh..
Itt csak a szilváról. Ebben az évben a tavalyi szerényebb termés és a műtrágyázások hatására, meg a sok tavaszi eső, és a fagyok-jégkár elmaradása következtében brutális mennyiségű termésem volt. Egyedül a stanley pihent, de lehet már nem bírja a vírust.
A cacanska lepotika fáim szétszakadtak, volt amelyik egy viharos nap után kettényílt, így a földön ért be a mintegy 300 kg szilva. A veres szilvákon kb. 200 kg volt átlagban, ezek a földig lógtak, de le nem törött egy komolyabb ág sem. A fehér besztercei hozta az átlagot, nagyon megbízható, csak ne kellene a fáról leszedegetni. Az Althann ringlók csúcs minőséget és mennyiséget adtak szintén (4 fa, 500 kg), a bógyi szilvákon is 100 kg felett volt átlagban. Tehát egész nyáron szilvát szedtem, 30q felett lett.
A Hanita fáim (4db) gyönyörűek, 2 nyarat éltek meg nálam, jövőre úgy látom már megmutatják a termést is. Ez izgat most a legjobban, nem láttam mág ilyen szilvát.
Képek vannak a telefonomon, csinálok egy kis ízelítőt.
 


  2019.11.20. 09:53  Hozzászólás  Válasz hevezoli64 (1296) hsz.-re     Olvasás  
  •   1297   


---
 
Szia! Termett néhány szemet. Így már meg tudtam kóstolni. Egyelőre rendben van, bár egy kissé zavar a maghoz ragaszkodása.
Igaz, ez csak a friss fogyasztásnál szempont, mert jellemzően úgyis lekvár lesz belőle. Oda meg nem feltétlenül kell kézzel pucolni, nagyon király festékkeverő száram van... :lol:
A poloskák ezt is szeretik, érdemes odafigyelni, de erről a következő években ráérek gondolkozni. Most lett annyi, hogy megkóstolhassam. Tetszik az aromája, cukra, állaga.
A növekedése a régi... :thumbup: Mondjuk jó talajon is van... :thumbup: Várom a jövő évet... ;)
Néhány fénykép az idei termésről (aug. 6. és 31.): 1.  2.  3.  4.
Nálad hogy alakultak a dolgok?
 


  2019.11.17. 22:27  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1291) hsz.-re     Olvasás  
  •   1296   


---
 
Szia! Kicsit eltüntem, nehéz évem volt. A szilvánk milyen lett?(amit vittél)
 


  2019.11.08. 15:44  Hozzászólás
  •   1295   


---
 
http://www.cefrucht.hu/akt/tiny_files/pdf/dr_suranyi_dezso_20160901.pdf

A kistermelésből a nagyüzem (1959 után), vagy a
nagyüzemből a magánosítás (1991-től) sokk volt! Az
MTA-nak készült társadalom kutatási elemzésemben, a
privatizáció ára: kb. 500 fajta, fajtaváltozat, klónfajta,
klónváltozat, egyed, pluszvariáns, törzsfa-anyafa
elveszítése lett!

???????????????????????? Ekkora veszteség ért minket?
 


  2019.11.04. 19:51  Hozzászólás
  •   1294   


---
 
Hú, ez egy szuper fajta lehet, annál is inkább mert Sharka toleráns. Prof. Hartman nemesítette, ugyanaz aki a Jojo-t is.
 


  2019.11.04. 19:39  Hozzászólás
  •   1293   


---
 
Haroma szilva.
Nem leves, mint a többi szilva, ezért aszalni és lekvárnak kiváló.
Ma szedtem le azt a pár darabot, ami még rajta maradt a fán.
Haroma.jpg
Haroma. Talán a Beszterceire emlékeztet az ízével.
Megtekintve 5976 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.11.04. 17:25  Hozzászólás
  •   1292   


---
 
Az Empressz szilva milyen viszonyt ápol a szilvahimlővel?
Kaptam egyet. Mit várhatok tőle olyan helyen ahol a környéken minden szilva PPV-s?
 


  2019.09.24. 20:36  Hozzászólás
  •   1291   


---
 
Ha valakinek gyanúsan rothadós, töppedős a szilvája (almája, szőlője, stb. ...) és nem igazán találja a megoldást, akkor esetleg érdemes erre is gondolni (a ragya essen bele a fajtájába!!! :@ ).

Foltosszárnyú muslica (21-én fényképeztem, de néhány nap ide-oda nem számít, csak a dokumentálhatóság érdekében írtam le),
egyébként a szőlőben volt szerencsém konkrétan a foltosszárnyú kifejlett hímet is látni a minap.

Fénykép-8371.jpg
------------------------
Megtekintve 6400 alkalommal.

Megosztás készítés
Fénykép-8372.jpg
------------------------
Megtekintve 6400 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.09.24. 20:05  Hozzászólás  Válasz Alibá (1285) hsz.-re     Olvasás  
  •   1290   


---
 
Ezek szerint a Toptaste a Stenly után érik?
 


  2019.09.24. 20:03  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1287) hsz.-re     Olvasás  
  •   1289   
Avatar

terra alapító
 
En tavaly ebbe raktam az Empresst....iden lemegy az Angeleno...ez egy tevedes volt...
 


  2019.09.24. 19:18  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1286) hsz.-re     Olvasás  
  •   1288   
Avatar

---
 
Mint az élet - szép is az , míg a rák meg nem találja . :'( :remulet:
 
derűs napot !


  2019.09.24. 18:04  Hozzászólás
  •   1287   
Avatar

terra alapító
 
Én is leszüreteltem az Angeleno-t:



Eddigi legjobb éve, ennek ellenére megy a Santa Rosa után, megmutatom neki a fejszét.
 


  2019.09.24. 07:44  Hozzászólás  Válasz Imikert (1284) hsz.-re     Olvasás  
  •   1286   


---
 
Jó is az! :thumbup: Amíg a vírus meg nem találja. :(
 


  2019.09.23. 21:32  Hozzászólás  Válasz gabor87 (1279) hsz.-re     Olvasás  
  •   1285   
Avatar

terra alapító
 
Ma ettem le az utolsó szem Toptaste szilvát a fárol. Nekem ez a legfínomabb. :thumbup: (Édes szájú vagyok:)
 


  2019.09.23. 20:23  Hozzászólás  Válasz gabor87 (1279) hsz.-re     Olvasás  
  •   1284   
Avatar

---
 
Toptaste helyett Tuleu Gras a legjobb választás ! Saját tapasztalat .
 
derűs napot !


  2019.09.23. 08:09  Hozzászólás  Válasz gabor87 (1281) hsz.-re     Olvasás  
  •   1283   


---
 
A termést is elpocsékolta. Alapvetően ezért váltam meg tőle. A levéltünet természetesen nem zavart volna, mint ahogy az összes többi esetében sem.
 


  2019.09.22. 21:43  Hozzászólás  Válasz andras (1092) hsz.-re     Olvasás  
  •   1282   



 
Ígértem, hogy ősszel válaszolok. Eljött az ideje.
Méretben az Angeleno kicsit nagyobb lett. Viszont ízben az Autumn Giant sokkal finomabb, a Santa Rosa ízéből is kapott.
Az Angeleno se rossz, csak édes és semmi más. A német szilváknál szerintem jobb... ;)


DSCF7674 Autumn + Angeleno.JPG
Angeleno + Autumn Giant
Megtekintve 6139 alkalommal.

Megosztás készítés
DSCF7673 Autumn + Angeleno.JPG
Angeleno + Autumn Giant
Megtekintve 6139 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.09.22. 20:20  Hozzászólás
  •   1281   


---
 
A Toptaste milyen szinten lett vírusos? Csak a levelein látszott vagy a termés minőségén is?
 


  2019.09.22. 20:03  Hozzászólás  Válasz gabor87 (1279) hsz.-re     Olvasás  
  •   1280   


---
 
Üdv!
A Stanley-t nem erőltetném. A Toptaste nálam gyorsan vírusos lett (a Top-sorozat több tagjával együtt), de másnál jól működik.
A Presentat is hamar 'kidobtam', nem igazán akart menni semmire, de simán előfordulhat, hogy ez az én hibám volt, erre a tényre felhívnám a figyelmedet (csak mint "adatot" írtam le).
 


  2019.09.22. 19:28  Hozzászólás
  •   1279   


---
 
Üdv mindenkinek!

Érdeklődnék meg tudná e mondani valaki mikor érik a Joganta szilva? Mondjuk a Stenlyhez vagy más ismertebb szilvához képest.Szeretnék ugyanis össze állítani egy három vagy négy szilvából álló fajtasort a kertembe úgy hogy az minél jobban elnyújtsa a szilva szezont. Korainak a Tegerát gondoltam bár még nem kóstoltam de jókat olvastam róla és a többi korainál (ran,lepotica) jobbnak tűnik. Késeinek presentát, a kettő közé meg talán stenlyt és Jogantát. Szerintetek ez így megfelelő összeállítás lenne?

Esetleg a Stenly helyett egy Toptaste? Ez utóbbi mikor érik a többihez képest?

Előre is köszi bárminemű véleményt,észrevételt.
 


  2019.09.17. 08:54  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1277) hsz.-re     Olvasás  
  •   1278   
Avatar

terra alapító
 
Sajnos szerintem igen...
 


  2019.09.17. 06:10  Hozzászólás
  •   1277   


---
 
Általános tapasztalatom, hogy nem igazán akarnak a szilvák megérni... Tapogatom, kőkemény... Ami hullik, az meg kukacos (a harmadik generációra nem igazán védekeztem...).
Némelyiknek (a többségnek) a vírus miatt se íze, se bűze (pl. olyan is, ami tavalyelőtt még finom, fűszeres és szinte narancssárga volt - most zöld és íztelen, cukortalan)...
Ezek sorban mennek a lecsóba... Szerintetek van összefüggés a fertőzés és a fához ragaszkodás között?
Hááát, nem sok fajta marad... :@
 


  2019.09.16. 23:17  Hozzászólás
  •   1276   
Avatar

---
 
Érik az Empress :super:

De a feleségem mindenben hibát talál...
Azt mondja: - Ez nem jó szilvás gombócnak, túl nagy, el kell vágni :)
Hát, ez így igaz, de nem bánom... ő sem. csak viccel :)
Amúgy tényleg nagyon finom.


IMG_20190915_174505.jpg
------------------------
Megtekintve 5673 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.09.10. 13:24  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1274) hsz.-re     Olvasás  
  •   1275   
Avatar

terra alapító
 
Nagyon sajnálom! Nála egy egyértelműen PPV-s Zöld ringlóval szemben van, nem látok rajta tünetet, és az íze is kiváló. Sajnálom, hogy nálad nem így van. Marad a Jofela, Joganta, Jojo....
 


  2019.09.10. 13:04  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1245) hsz.-re     Olvasás  
  •   1274   


---
 
Ma reggel megvolt a szüret. És a fa kiásása is. Nem is jó, sok is, jobb is van nála. A Stanley ugyanerre a sorsra fog jutni, az már biztos. Se íze, se bűze. A rosseb enné meg a vírusát... :@ :angry-banghead:
 


  2019.09.03. 22:55  Hozzászólás
  •   1273   


---
 

Nem annyira jó a kép mint a szilva, ez egy Jó-féle. Kicsit még fű ízű a bőre, de belül már ízletes s még van kb. két hete biztosan. Egyenlőre egy ág csak, ez a teszt üzem. Ja, és átlag 65-75 g-os.
 


  2019.09.02. 20:36  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (1271) hsz.-re     Olvasás  
  •   1272   


---
 
Vivááát! :dejo: :lol:
 


  2019.09.02. 16:07  Hozzászólás  Válasz Imikert (1264) hsz.-re     Olvasás  
  •   1271   
Avatar

terra alapító
 
Volt Katinkám, de egy nyavalyás cacakiba szemeztem anno , azok meg benyalták a sharkát és kivágtam őket, amivel persze buktam a beléjük szemzett fajtákat is...viszont mivel a szilva nálam nem jelentős faj, így már nem is annyira hiányzik, a meglévőket is folyamatosan likvidálom /az egészségeseket is / eladni fillérekért lehetne , azért meg nem érdemes bosszankodni vele, még így is több van, mint kellene...és úgy döntöttem, hogy a hybridek és japánok is mennek a háztól, mert igaz, hogy szépek, meg nagyok /ha ritkítva vannak /, de az ízük igazából a béka segge alatt, kár rájuk pazarolnom a helyet, legalább szabadul fel hely normálisabb fajok fajtáinak.

Éljen a " Nagy Szelekció " ! :banana: :banana:
 


  2019.08.31. 20:48  Hozzászólás  Válasz emendasajt (1269) hsz.-re     Olvasás  
  •   1270   
Avatar

---
 
Nálam meg csak pár szem lett , ugyanis elfagyott . :angry-banghead:

Szerintem ízletes full éretten a fáról , meg guszta is . Molyok nagyon kedvelik !
 
derűs napot !


  2019.08.31. 17:26  Hozzászólás  Válasz Imikert (1260) hsz.-re     Olvasás  
  •   1269   


---
 
IMG_20190831_171725.jpg
------------------------
Megtekintve 4175 alkalommal.

Megosztás készítés
Nálam is csak pár szem maradt a Black King-ből. Ez már a legvége... Nem lett ritkítva, úgyhogy nem olyan darabos, sőt elég apró.
Aki szereti a japánokat annak nem csalódás.
 


  2019.08.26. 21:24  Hozzászólás  Válasz kaalyzo (1266) hsz.-re     Olvasás  
  •   1268   
Avatar

---
 
Köszönöm az inspirációt :) Nem vagyok ellene a japánszilvának, jó is az, hogy van a kertemben belőle. Viszont ért néhány kellemetlen csalódás vele kapcsolatban. Engem - lehet, hogy mást nem - nagyon zavar a maghoz kötöttsége. Szintén a kellemetlen tulajdonságai közé sorolnám a majdnem ehetetlen bőrét, ami lehet, hogy nem minden fajtát jellemez. Ráadásul az első két fajtám nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Black beauty az érés elején még igen savanykás, finomnak akkor nevezném, amikor már majdnem lottyos, ekkor viszont szinte lehetetlen kulturált módon elfogyasztani (nem beszélve arról, hogy - nyilván az én hibámból - gyakran kukacos, ezért késsel felvágva leellenőrzöm az állapotát, aminek eredményeképpen mindenem csupa gyümölcslé lesz). Az Angeleno a másik fajta, amiből még nem termett egyetlen fogyasztásra alkalmas gyümölcs sem. Viszont hogy jót is mondjak: még bizakodom a Santa Rosa fajtában, a nálam jelentkező hibái ellenére is. Az a bizonyos egy darab Friar sem volt rossz, sőt egészen jóízűnek találtam. Így tehát a fa át nem oltott része megmarad Friarnak. Janától kaptam két éve egy "Giant"-nek nevezett fajtát - úgy emlékszem, ő sem tudja a pontos nevét. Ez is egészen jónak néz ki, de még hiányzik a tapasztalat. Egy szó mint száz: szelektálni kell (erősen) és választékbővítő fajtaként egyáltalán nem baj, ha van japánszilva a kertben. Ez az én erősen szubjektív véleményem.
A felajánlásod pedig köszönöm, az sincs kizárva, hogy kölcsönösségi alapon ne élnék a lehetőséggel :)
 


  2019.08.26. 18:11  Hozzászólás  Válasz firpolino (1265) hsz.-re     Olvasás  
  •   1267   
Avatar

---
 
Legalább tudom most már ,hogy milyen lehet a Besztercei , azt nem ettem. Jó választás mellé Debreceni muskotály , Sermina , Ruth gestetter és

már terem is , és van egy jó sorozatod ! :dejo:
 
derűs napot !


  2019.08.25. 22:58  Hozzászólás  Válasz délkelet (1256) hsz.-re     Olvasás  
  •   1266   


---
 
üdv. Próbálj újra beleszeretni a japánszilvákba. Én kb. három évig variáltam, olvasgattam a fajtákról leírást. Végül a szombathelyi Örökzöld Kertészetben megtaláltam a Black Ambar fajtát ( erről olvastam a legtöbbet, hogy igazán remek ízű és nagy gyümölcsű). Vettem egy példányt, az idén lett 3 éves. A csemetéket én 5 éves korig minden nyáron öntözni szoktam így ezt is. Az idén 50 db méretes fekete héjú, sárga gyümölcshúsu, nagyszemű gyümölcsöt termett. Ahogy az ismertetőkben le van írva augusztus 10-15 között érett. Ezekben nem a szilva ízt kell keresni, nagyon kellemes ízű, sárga húsú , kissé keményebb héju gyümölcse van. Az íze olyan, mintha egy nagyon kellemes illatot, ízként érzékelnél. Jobban nem tudom megfogalmazni ezt a kellemes ízvilágot. A családban nagyon ízlett mindenkinek. Emellé még a Larodát szeretném beszerezni, amely egyébként szintén majdnem fekete héju, de a gyümölcshús vöröses színű. Mellesleg a Black Amber porzópárja is. Ha esetleg meggondolnád magad, tudok oltóvesszőt adni ebből a fajtából.
 


  2019.08.25. 22:12  Hozzászólás  Válasz Imikert (1259) hsz.-re     Olvasás  
  •   1265   


---
 
Osztom a véleményedet. Nekem sajnos nincs Tuleu Gras, de kóstoltam már és nagyon bejött az íze. A zamata kifejezetten emlékeztetett a Besztercei szilváéra.
Sajnos önmeddő a leírások szerint.
 


  2019.08.25. 20:59  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (1261) hsz.-re     Olvasás  
  •   1264   
Avatar

---
 
Több nekem se kell .

Európai szilvák valók nekünk , csak egyre kevesebb jó fajta marad a himlő miatt .

Tényleg .. ,

Katinkád van ? Ruth G . után jó folytatás lehet .., nekem még nem termett.

Lesz egy új nekem , mert ugye kell az elmebaj .. ;)

http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/k%C3%B4stkoviny/Slivky-Prunus-domestica/slivka-prunus-domestica-vengerka-kornejevskaja
 
derűs napot !


  2019.08.25. 20:48  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (1262) hsz.-re     Olvasás  
  •   1263   
Avatar

---
 
Én Friart most tudtam először megkóstolni. Szerintem elég ízletes. Nálunk most érik.
Enyém idén termett volna először, de valamitől gyökértől elpusztult ( mint 2 másik olasz kisfám is ). Tervezem mirabolánba oltva újra ültetni.
 


  2019.08.25. 16:14  Hozzászólás  Válasz suske76 (1258) hsz.-re     Olvasás  
  •   1262   
Avatar

terra alapító
 
Hát én is tartogattam/om, de így se sokkal jobb...édesnek édesek, de vmi zamat....na az nincs , ha csukott szemmel enném, nem tudnám mit eszek....mivel most erős a hajlam bennem a szelektálás iránt ezeknek sem jósolok nagy jövőt nálam.
 


  2019.08.25. 16:12  Hozzászólás  Válasz Imikert (1260) hsz.-re     Olvasás  
  •   1261   
Avatar

terra alapító
 
Igen , akkor érdekeltek, de azóta több japánt is kipróbáltam, sok tulajdonságban jók , de az ízük...sztem messze van mindegyik egy jó szilvaíztől....mindegyik fát nem akarom kivágni, de jövőre nekiállok lecsonkolni és átszemezni őket....igazából kár a helyért , amit elfoglalnak.
 


  2019.08.24. 21:22  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (1257) hsz.-re     Olvasás  
  •   1260   
Avatar

---
 
A japánszilvákból a Black king fajta van meg , ez igazán jó zamatú teljes érésben , feketés külső - vér piros belső . Kár hogy nem lett kép róla , igaz pár szem volt csak .

Éppen most találtam véletlen az indexen hogy anno , neked raktak fel képet erről a fajtáról , 643 -as hsz. :

https://forum.index.hu/Article/showArticle?go=121040843&t=9211857

Gondolom akkor még érdekelt a fajta .
 
derűs napot !


  2019.08.24. 21:07  Hozzászólás
  •   1259   
Avatar

---
 
Tuleu  Gras 2.jpg
Tuleu Gras
Megtekintve 3998 alkalommal.

Megosztás készítés
Tuleu  Gras.jpg
Tuleu Gras
Megtekintve 3998 alkalommal.

Megosztás készítés


Én e mellett teszem le a voksomat ! :thumbup:

Kellemes fogyasztási értéke a nem túl édes viszont zamatos ízében jelenik meg , szemben az új német fajtákkal ahol a cukor dominál.

Ahhoz képest hogy a Románoktól való , egy igazán jól sikerült nemesítés / bár törékeny ágú /,legalábbis házi kertbe meg állja a helyét .

Kinek volt valaha is , és milyennek találta ? :mivanm:
 
derűs napot !


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég