Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Konyhakert Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2020.06.21. 22:03  Hozzászólás
  •   1806   
Avatar

terra alapító
 
IMG_20200621_164955.jpg
------------------------
Megtekintve 191 alkalommal.

Megosztás készítés
Valamikor március végén találtam a spájzban 5 nagyon csírázó krumplit. Betettem egy műanyag ládába, befedtem földdel. Kétszer visszafagyott, feltöltöttem a tetejéig földdel, komposzttal. Már kb 120 centi magas, még nem virágzik. Izgat a kérdés, van e alatta krumpli. Még várok a kiderítésével.
 


  2020.06.19. 10:53  Hozzászólás
  •   1805   
Avatar

terra alapító
 
 


  2020.06.14. 16:45  Hozzászólás
  •   1804   
Avatar

terra alapító
 
Az idei évben megint kellett valami nem szokványosat próbálnom. A diófa alá, a gyep tetejére vetettem krumplit. Vetés után egyből be is takartam mindenféle darálékkal, azóta pedig egyszer már rá is töltöttem. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a vége. :)



IMG_20200411_153327.jpg
------------------------
Megtekintve 319 alkalommal.

Megosztás készítés
IMG_20200413_085558.jpg
------------------------
Megtekintve 319 alkalommal.

Megosztás készítés
IMG_20200614_125849.jpg
------------------------
Megtekintve 319 alkalommal.

Megosztás készítés
IMG_20200614_125948.jpg
Ezt csak összehasonlításnak vetettem.
Megtekintve 319 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2020.06.13. 16:09  Hozzászólás
  •   1803   
Avatar

terra alapító
 
Én is benne vagyok. Káposztaféléből én csak brokkolit, kelbimbót karalábét és fodros kelt ültetek.
A fodros kellel még barátkoznom kell. Csináltam rakott kelt, tettem kelkáposzta főzelékbe, húslevesbe, brokkolilevesbe.
 


  2020.06.13. 09:56  Hozzászólás
  •   1802   
Avatar

rendszer admin
 
A brokkoli, és főleg a kelbimbó engem is érdekelne! Fodros kel is jöhet.
Szívesen beszállnék (nem nagy tételben!), ha lenne lehetőség. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.06.13. 08:56  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1799) hsz.-re     Olvasás  
  •   1801   


---
 
Főzeléket készítettünk belőle, kicsit intenzívebb az íze mint a kelkáposztának, de nekem annyira ízlil hogy a kelkáposztát már hanyagolom. A vitamin és ásványi anyag tartalma is magasabb.
Amire a kelkáposzta használható arra a fodros kel is, Frankfuri leves pl.
 


  2020.06.13. 08:51  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1798) hsz.-re     Olvasás  
  •   1800   


---
 
Szerintem nagyon jó ötlet , én benne vagyok. Érdemes lenne több zöldség /gyümölcs esetén is felmérni az igényeket,korá
bban F1-es görögdinnyét néztem ki de ott is ezer mag van tételenként.
 


  2020.06.12. 15:52  Hozzászólás  Válasz suske76 (1796) hsz.-re     Olvasás  
  •   1799   


---
 
Miként használtátok fel a fodros kelt? Ha gondolod, a Fakanál topikban is válaszolhatsz, hogy itt ne OFF-oljunk.
 


  2020.06.12. 12:18  Hozzászólás  Válasz suske76 (1795) hsz.-re     Olvasás  
  •   1798   
Avatar

terra alapító
 
Külföldről vettem. Idén is venni fogok, ha többeket érdekelne, össze is foghatnánk...
 


  2020.06.12. 12:04  Hozzászólás  Válasz suske76 (1795) hsz.-re     Olvasás  
  •   1797   
Avatar

---
 
Bocsi, nem nekem szólt a kérdés, de majd baby-lon is biztosan válaszol. Kíváncsiságból megnéztem az ebay-en: kis kiszerelésben postával együtt kb. 1800Ft-ért lehet kapni egy tasakkal (arányaiban jóval drágább annál, mint amit írtál):
Egy vásárló szerint úgy 50-60 szem mag van egy tasakban
 


  2020.06.12. 10:46  Hozzászólás
  •   1796   


---
 
Nálunk egész télen a fodros kel volt a sláger (meg volt kevés kelbimbó is) , mínusz 25-ig bírja, ha meg is fagy (akkor csúnyán néz ki), utána jön egy - két nap enyhébb idő és semmi baja.. Szedhető.
Még a Mohácsi áttelelő kelkáposztát szeretném kipróbálni.
 


  2020.06.12. 10:32  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1794) hsz.-re     Olvasás  
  •   1795   


---
 
Hol vetted, kis kiszerelésben meg lehet valahol vásárolni? Amit találtam az 2500 szemes durván 9000 forintért, ha több évig csíraképes, elosztva már nem olyan vészes.
Mi is a Calabrese-t próbáltuk eddig de idén már inkább nem vettünk brokkoli magot.
 


  2020.06.11. 09:06  Hozzászólás  Válasz délkelet (1791) hsz.-re     Olvasás  
  •   1794   
Avatar

terra alapító
 
Szóval mindent úgy csináltam minden évben. Alapos trágyázás, öntözés, tőtáv, stb. Viszont itthon nem kapható más vetőmag, csak a Calabrese a boltokban, netes rendeléseknél. Idén szereztem profi vetőmagot, Marathon F1 fajtát, gyönyörű nagy fejeket hozott. Amit kitörtem, az már hozza a mellékfejeket.
 


  2020.06.10. 20:30  Hozzászólás  Válasz edit (1792) hsz.-re     Olvasás  
  •   1793   
Avatar

terra alapító
 
Pontosan az, amit írsz. A fajta...
 


  2020.06.10. 20:17  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1790) hsz.-re     Olvasás  
  •   1792   
Avatar

terra alapító
 
Én tavaly jöttem rá valamire. Drága hibrid vetőmagot kell venni. Idén nem kaptam, meglátjuk mi lesz, egyelőre a kikelt növényeket lelegelte valami, ma vetettem újat.
Én őszre szoktam koncentrálni, május júniusban vetek. És miután levettem az első nagyobbacska fejet folyamatosan szedem a kis fejecskéket tavaszig. Ennek a hibridnek (nevét elfelejtettem) nagy hátránya volt, hogy kb minusz 5 foknál kinyiffant, a Calabrese bírja legalább -12-ig.
Szerinted mi a titok nyitja?
 


  2020.06.10. 20:12  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1790) hsz.-re     Olvasás  
  •   1791   
Avatar

---
 
Többet öntözted a megszokottnál? Szép mutatós egyébként! :thumbup:
 


  2020.06.10. 20:06  Hozzászólás
  •   1790   
Avatar

terra alapító
 
Idén kevés a gyümölcs, ezért sokkal több időm és figyelmem jut a zöldségekre. Évek óta nem sikerül normális fejet összehoznom brokkoliból, idén valószínűleg rájöttem a titokra. Ti sejtitek, hogy mi az?

 


  2020.04.18. 09:09  Hozzászólás
  •   1789   
Avatar

terra alapító
 
Az idei első termés:

 


  2020.01.11. 17:13  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (1787) hsz.-re     Olvasás  
  •   1788   
Avatar

terra alapító
 
Jó úgy hasábra vágva , fűszeresen csak nassolni is :)
 


  2020.01.10. 21:21  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (1786) hsz.-re     Olvasás  
  •   1787   
Avatar

---
 
Az íze vagyis ahogyan elkészítettük fűszeresen sütve. Nagyon finomnak találom, nagyon jó például sült csirkehús köretének. Kipróbálnám pl. kacsamell szték mellé is.
 


  2020.01.10. 16:43  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (1780) hsz.-re     Olvasás  
  •   1786   
Avatar

---
 
Milyen szempontból jött be?
 


  2020.01.10. 10:25  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (1784) hsz.-re     Olvasás  
  •   1785   
Avatar

terra alapító
 
Februárban kezdem, és egy egyszerű módszerrel csinálom, így:

Batáta
 


  2020.01.08. 22:13  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1782) hsz.-re     Olvasás  
  •   1784   
Avatar

---
 
Köszönöm a választ én is arra gondoltam hogy először úgy veszem a palántát. Ha saját gumót hajtatsz akkor mikor kezded melyik hónapban? Te a palánta előállítást hogy csinálod?
 


  2020.01.08. 19:32  Hozzászólás
  •   1783   


---
 
Ahogy az előttem szóló elmondta, pontosan úgy. Én három évben próbálkoztam vele, egyszer szuper lett, második évben valamiért gyengébb a harmadikban meg véletlenül kirotáztam az egészet. Innen vettem a palántákat:
http://www.bivalyos.hu/
 


  2020.01.08. 08:39  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (1780) hsz.-re     Olvasás  
  •   1782   
Avatar

terra alapító
 
Én negyedik éve termesztem. Nem minden bolti alkalmas hajtatásra, csak az, amit nem hőkezeltek. Első alkalommal érdemes palántát venni. Ültetési táv kb. egyméteres sortáv, és 30-40 cm tőtáv. Sűrűbben nem érdemes, mert csökken a tövenkénti hozam. Víz és hőigényes, a csepegtetőt meghálálja. Laza földben érzi igazán jól magát, kötött talajon szenved. Növényvédelemre eddig nem volt szükség, bár minden évben máshová ültetem. Előzetes talajfertőtlenítés nem árt, mert a föld alatt lakók nagyon szeretik, de eddig nekem anélkül sem volt nagy károm. Pincében tavaszig eláll, ha sértetlen, a felszedésnél nagyon kell figyelni. A következő évben tudsz palántát nevelni a saját fajtából.
 


  2020.01.07. 21:18  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (1780) hsz.-re     Olvasás  
  •   1781   
Avatar

rendszer admin
 
Ez engem is érdekelne, mert a tavasszal felszabadul egy kis hely, és már én is ki akartam próbálni. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.01.07. 21:15  Hozzászólás
  •   1780   
Avatar

---
 
Üdv mindenkinek.
A múlt héten kostóltam Batátát vettem egyet a boltban. Nekem nagyon bejött és szeretnék termeszteni. Ha van valakinek tapasztalata a termelésével kapcsolatban ossza meg velem legyen kedves. Annyit tudok már hogy nem a gumót kell elvetni hanem gyökereztetni kell és abból a hajtásokat elültetni . A kérdés az hogy amit a boltban megveszek azt is tudom gyökereztetni vagy nem? Vagy inkább vegyek palántát? Mennyire eltartható a gumó télre? Hogy kell tárolni , ahogy a krumplit? Növényvédelem kell e ? Meg minden ami fontos lehet.
 


  2019.12.30. 22:46  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (1778) hsz.-re     Olvasás  
  •   1779   
Avatar

terra alapító
 
Szerintem keresni fogják. Ne Magyarországból induljunk ki. Divatja biztos van a fejlett országokban.
Most hogy drága vagy újgazdag megoldás, az ott annyira nem számít.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.12.30. 10:40  Hozzászólás  Válasz Misimanó (1777) hsz.-re     Olvasás  
  •   1778   
Avatar

rendszer admin
 
Szerintem relatíve nem sokat fogyaszt (bár, mihez képest nézzük), de az ára biztos eléggé borsos lesz.
Legalább annyi, vagy több, mint a hasonló méretű hűtőjüknek. :)
Én nem hiszem, hogy ez olyan tömegcikk lesz, mint a hűtő.
Ma már az emberek túlnyomó többsége nem fog ezzel bíbelődni.
Eleinte talán még jó páran megveszik, újdonság, lehet hogy rövid ideig "divat" lesz.
De aztán, ha kell neki saláta, vagy egyéb zöldség, egyszerűen le fog menni a közértbe, vagy a piacra, és megveszi.

Nálunk is megjött a hideg.
Budapest - Rákosmente reggel -7°C.
A kutyáim reggel, ahogy kinyitottam az ajtót, kiszaladtak, majd ugyanazzal a lendülettel vissza is futottak. :hiha:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.12.30. 09:43  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1776) hsz.-re     Olvasás  
  •   1777   



 
A nagy kérdés, hogy mennyi lesz az ára és mennyit fogyaszt? ;)
 


  2019.12.29. 20:45  Hozzászólás  Válasz Misimanó (1775) hsz.-re     Olvasás  
  •   1776   
Avatar

terra alapító
 
Kell egy ilyen!
 


  2019.12.29. 11:24  Hozzászólás
  •   1775   



 
 


  2019.12.01. 20:44  Hozzászólás  Válasz Szeri (1743) hsz.-re     Olvasás  
  •   1774   



 
Ma reggel itt -7 és -8 fok között volt. De a csucsoron( licsin) a fagynak nincs nyoma sem. Megvárom, hogy mi lesz vele, még majd kitelel és ő hozza az első termést.
A bimbóin sem látok kártételt.


DSCF7836 Csucsor.JPG
------------------------
Megtekintve 2922 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.11.29. 01:14  Hozzászólás  Válasz edit (1771) hsz.-re     Olvasás  
  •   1773   
Avatar

---
 
Még valami eszembe jutott a csigákról. Mivel nálam is sok a csiga. A tököt bőségesen körbevették a gyomok. Ha csak tök van a az ágyásban, akkor azt rágják le, de ha gyomok is vannak akkor azt is rágják. Így arányosan mennyivel több a gyom, annyival kevesebb csigakártétel jut a tökre.
 


  2019.11.29. 00:56  Hozzászólás  Válasz edit (1771) hsz.-re     Olvasás  
  •   1772   
Avatar

---
 
Nekem is sok, elosztogatom a barátaim között. Azokat amelyek már nem tudnak beérni, célszerű lett volna levágni az indáról, Így a megmaradókat erősebben fejlesztette volna. Viszont ígéretet tettem, hogy nem nyúlok a senkiföldjéhez, amíg tart a vegetációs időszak. Derüljön ki mire képes a természet, ha hagyják érvényesülni. Szerencsémre zömében nagyok teremtek. A 2kg alattiakat elkérte a szomszédasszonyom, a gyöngytyúkjainak. Imádják csipegetni.Mint azt az írásomban jeleztem, csak egy évre kapta meg a természet a kertet. A zöldséges területnek a felét. A parasztok minden fészekbe, amikor a tököt elvetették egy lapát érett trágyát tettek. Mert a tök tápanyagigényes növény. Ha jól belegondolunk, a kb 6m hosszú indát táplálni nem egyszerű és akkor a termésről nem is beszéltem. Én nem trágyázok, se nem műtrágyázok, mégis szépen megnőnek a terményeim, úgy, hogy öntözési lehetőségem sincs. Mert a mulcsréteg egyrészt a kipárolgást csökkenti, másrészt a talajba korhadása által keletkezett humusz a legjobb vízmegtartó közeg.
 


  2019.11.28. 21:54  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (1770) hsz.-re     Olvasás  
  •   1771   
Avatar

terra alapító
 
Nekünk is van egy senkiföldje tipusú zártkertünk. Pár éve próbáltam tököket nevelni benne. Egyik növény sem jutott túl a 20 centis méreten. A csigák tövig rágták.
Nagyon impozáns termés. Mit kezdesz ennyi tökkel? Nekem már 5 darab 2 kiló körüli soknak bizonyult amikor legutóbb ültettem itthon.
 


  2019.11.27. 23:35  Hozzászólás
  •   1770   
Avatar

---
 
senkifoldje15.jpg
------------------------
Megtekintve 3011 alkalommal.

Megosztás készítés

Ez az idei úritök termésem a külvárosi telkemen. A termés zöme 5-8kg közötti súlykategóriába esett. A legnagyobbat hagytam meg magnak (12,5kg) melyből a magcserén is felajánlottam. Két érdekességet tudok megemlíteni ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy ezeket nem én vetettem, hanem a természet. Maguktól keltek, a tavalyi termés elhullott magjaiból. A teljes történetét a honlapomon megjelentettem. Az írás cime: A természet hatalma a senkiföldje felett.(http://kedvescimbora.extra.hu/?makid=34) A másik érdekesség, hogy vetettem a nagydobosi fesztiválról származó , magcserén kapott tökmagokból is, de azok termése nem lett ekkora.
 


  2019.11.03. 11:24  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (1768) hsz.-re     Olvasás  
  •   1769   


---
 
Én nem szaporittotam tovább.
 


  2019.11.02. 17:11  Hozzászólás
  •   1768   
Avatar

---
 
A 2016-s magcsere akcióban baby-lon felajánlott Fóti gerezdes tájfajta paradicsom magot. Melyeket öten kértük:

kedvescimbor (1)
sforza45 (1)
Totya (1)
Verebeli (1)
hanga25 (1)
Tovább szaporította-e valaki közülünk? Ha igen kérem ajánljon fel belőle az idei akcióban, mert Katalin nagyon várja.
 


  2019.10.11. 18:32  Hozzászólás  Válasz edit (1766) hsz.-re     Olvasás  
  •   1767   
Avatar

---
 
A sarjadékhagyma olyan. Leginkább a vad jellege dominál. Ménkű erős, van egy keserű mellékíze. keményebb, mint a vöröshagyma, Tavasszal még ehető, de nyáron már rágós.
 


  2019.10.11. 06:13  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (1765) hsz.-re     Olvasás  
  •   1766   
Avatar

terra alapító
 
Rágós, csíp de nem finom. Amúgy szaporodott rendesen, rengeteg zöldje volt.
 


  2019.10.10. 18:12  Hozzászólás  Válasz edit (1764) hsz.-re     Olvasás  
  •   1765   
Avatar

---
 
Milyen a borzalmas hagyma?
 


  2019.10.08. 18:31  Hozzászólás
  •   1764   
Avatar

terra alapító
 
Kaptam hagyma bulbilliket, aki adta úgy hívta a fajtáját, hogy jancsihagyma. Már pár éve is kaptam valakitől, akkor ősszel duggattam el, de nem lett belőle semmi.
Szerintetek próbálkozzam megint az őszi duggatással, most esetleg egy jobb helyen, vagy tartogassam februárig? Mert aki adta, attól kérdeztem, de csak annyit írt, hogy "mint a petrezselymet". Jó lenne, ha sikerülne meghonosítani, régóta szeretnék rendes téli sarjadékhagymát. Pár éve magot vetettem, az rendesen kikelt, megnőtt, de mint hagyma borzalmas volt (valami Long White Tokio) , ki is irtottam.
 


  2019.10.05. 00:33  Hozzászólás  Válasz Darorr (1702) hsz.-re     Olvasás  
  •   1763   
Avatar

---
 
Kérésedre beszámolok a betakarításról. Lazítóvillával szedtem ki a gumókat. Így sokkal kevesebb lett a megsérült gumó, mint az ásóval kiszedés esetén. A munka is gyorsabban ment. Azonkívül egyúttal ezzel a szerszámmal az őszi talajlazítást 35cm mélységben egy menetben elvégeztem. Mondhatnám két legyet ütöttem egy csapásra. A 60m2-s területen idén 2,5 mázsa krumplim termett.
Az 1. fotón látható a tárolóhelyem. Betárolás előtt a kiürített pince tégla falát és boltozatát, padozatát nagynyomású mosóval alaposan letisztítjuk és miután kiszáradt, kerül bele az új termés. A padozatra horganyzott kábelcsatornát fektetek, melynek teljes felülete perforált. Ez a kupac alatt, mint egy szellőzőcsatorna működik.

krumpli3.jpg
------------------------
Megtekintve 3456 alkalommal.

Megosztás készítés


Betároláskor öt csoportba osztom a megmosott termést. Így konyhai munkálatok előtt nem kell turkálnom a nagy kupacot, hanem onnan választok, amelyik a legelőnyösebb az éppen főzött, vagy sütött ételhez.
1. Csoport. A következő évi vetéshez félretett gumók. kb. 300 gumó. Ehhez ez után a jövő évi vetésig tilos hozzányúlni.
2. Csoport. Ide a nagyméretű minden célra felhasználható gumók kerültek. A zöme ilyen.
3. Csoport. A lúdtojás méretnél nagyobbak, de az öklömnél kisebbek. Ezek héjában főzés céljára ideálisak. Salátának, krumplispogácsába stb.
4. Csoport. A lúdtojásnál kisebbek.
5. Csoport. A kiszedéskor megsérült, azonnal elfogyasztandók gumók. Ezekből lett a legkevesebb. Hamar el is fogyott.

krumpli4.jpg
------------------------
Megtekintve 3456 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.09.12. 20:32  Hozzászólás  Válasz Szeri (1761) hsz.-re     Olvasás  
  •   1762   



 
A vetésforgó szerintem is fontos.
De a jó vízelvezető talaj és a jól szellőző levélzet is. A sűrű bokrok és a sok pára miatt jönnek a gombás betegségek... ;)
Egyszer sem permeteztem még paradicsomot...
 


  2019.09.10. 10:52  Hozzászólás  Válasz Misimanó (1760) hsz.-re     Olvasás  
  •   1761   


---
 
Nagyon szép, egészséges a paradicsomod levele, különösen így, szeptemberben!
Használsz gombaölőt?
Eddig anélkül próbálkoztam, de nálam nyár végén/után már jellemzően erősen károsodik a paradicsom.
idén Trifenderrel talán egy fokkal jobb a helyzet, de fajtától függetlenül ilyenkor már nehéz hibátlant találni.
Csepegtetve öntözöm, viszont vetésforgót csak korlátozott mértékben tudok alkalmazni.
Neked mi a titkod? :)
 


  2019.09.09. 20:29  Hozzászólás  Válasz Szeri (1759) hsz.-re     Olvasás  
  •   1760   



 
Tegnapelőtt az eső után leszedtem a 2 darabot, sajnos szétrepedtek a csapadéktól. Az íze szimpla paradicsomíz sok-sok maggal.
Az eperízt még várom. Van még bőven rajta, hátha jobb lesz.
A kék paradicsomomon is csak most ért be az első termés, holnap-holnapután meg is kóstolom. ;)


DSCF7626.JPG
------------------------
Megtekintve 3649 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.09.08. 21:05  Hozzászólás  Válasz Misimanó (1758) hsz.-re     Olvasás  
  •   1759   


---
 
Úgy emlékszem, megvártam a piros sötétebb árnyalatait...
Azért csodát ne várj tőle! ;)

...Kóstoltad azóta? :)
Hogy ízlett?
 


  2019.09.03. 17:16  Hozzászólás  Válasz Szeri (1743) hsz.-re     Olvasás  
  •   1758   



 
Elkezdett beérni a Zsomborlevelű csucsor. Te mennyire pirosan szedted le a terméseket?


DSCF7608 Zsomborlevelű Csucsor.JPG
Zsomborlevelű csucsor
Megtekintve 3732 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.08.26. 11:25  Hozzászólás  Válasz edit (1756) hsz.-re     Olvasás  
  •   1757   
Avatar

terra alapító
 
Igen, én is így vagyok vele, jobban szeretem a lilát, azt már kiismertem.
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Yandex [Bot] Mozilla/5.0 (compatible; YandexBot/3.0; +http://yandex.com/bots) valamint 7 vendég