Konyhakert Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2021.03.05. 17:03  Hozzászólás
  •   1829   
Avatar

terra alapító
 
Ma kihasználva az utolsó őszi napot, elveteményeztem. Petrezselyem, répa, borsó, hagymák kipipálva.
 


  2021.01.29. 10:11  Hozzászólás
  •   1828   
Avatar

terra alapító
 
Ezennel a kertészeti évet megnyitottnak nyilvánítom. :dejo:

Vetettem korai salátának valót, hétvégén jön a korai karfiol, karalábé.

Szombaton már metszeni is készülök, épp ideje...
 


  2021.01.18. 10:01  Hozzászólás
  •   1826   
Avatar

terra alapító
 
Sziasztok!

Van Brilliant F1 kelbimbó magom eladásra. 50 mag 500 forintba kerül + posta.

Leírás: Középkorai, 120–130 napos nagy hozamú bimbóskel. Erős gyökérzete és nagy stressztűrése miatt könnyen termeszthető. Kiváló minőségű, nagy méretű, kerek bimbókat képez. Dőlésre és repedésre nem hajlamos. Lisztharmat és fehér-rozsda ellenálló. Szeptembertől kezdődően egész télen át betakarítható. Finom belső szerkezetének és jó ízének köszönhetően a friss piac kedvelt fajtája.

Akit érdekel, írjon üzenetet.

Kép
 




  2021.01.08. 08:54  Hozzászólás  Válasz suske76 (1823) hsz.-re     Olvasás  
  •   1824   
Avatar

terra alapító
 
Sajnos ennek a lehetősége nagyon lecsökkent a BREXIT miatt. Szinte miden profi kereskedő Brit. Csak nagyon nagy, 2500 darabos kiszerelésben szerezhetőek be profi magok, ami szerintem nagyon sok nekünk.

Én találtam egy megoldást, ha érdekel keress meg privátban.
 


  2021.01.08. 06:29  Hozzászólás
  •   1823   


---
 
Nyáron beszéltünk róla hogy közösen rendelünk brokkoliból, esetleg más káposztaféléből magokat.
Lassan itt az ideje a beszerzésnek, igények öszeírásának.
 


  2021.01.06. 21:08  Hozzászólás  Válasz tgwh (1821) hsz.-re     Olvasás  
  •   1822   
Avatar

---
 
Az 1.-ről az a véleményem, hogy nálunk is beszerezhetőek termékeik.
A 2.ról, hogy nem.
 


  2021.01.06. 19:44  Hozzászólás
  •   1821   
Avatar

terra alapító
 
Folytassuk a magokkal, ki ért, ki nem ért egyet ezzel a cikkel?
https://www.agraroldal.hu/megbizhato-vetomagok.html

Írnak pár új gyökérzöldségről is, legalábbis nekem újak.
https://www.agraroldal.hu/erdekes-gyokerzoldsegek.html
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.12.28. 21:54  Hozzászólás
  •   1820   
Avatar

terra alapító
 
Ez egy nagyon jó kezdeményezés.
https://maghaz.hu/tudastar/magtar
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.12.07. 10:43  Hozzászólás  Válasz edit (1816) hsz.-re     Olvasás  
  •   1819   
Avatar

terra alapító
 
Nekem csak 10 tő van, de a karácsonyi asztalra kerül belőle vajon párolva, és még a fagyasztóba is jut bőven...
 


  2020.12.05. 17:11  Hozzászólás
  •   1818   
Avatar

---
 
Készítettem egy kis videót a tarlórépáról. Amint Szilárd barátom mondja benne, kb 150-180kg-t kiszedtünk a földből. Az apraját, kb 30kg-t, kinn hagytam. Azóta szépen megnőttek. Szintén betakartam diófalevéllel. Hetente szedem friss répaként. A konyhánknak alapélelmiszere lett.Nyersen retekkel együtt leszelve és lesózva, minden nap fogyasztjuk. Afféle rost és téli vitaminpótlásként. Paradicsomos répaként isteni finom. Kéthetente főz az én drága feleségem egy hatalmas fazékkal.

 


  2020.12.04. 13:05  Hozzászólás  Válasz edit (1813) hsz.-re     Olvasás  
  •   1817   
Avatar

rendszer admin
 
Én majdnem mindegyik hibrid fajtával "befürödtem". :(
Azóta kerülöm is őket lehetőség szerint, bármilyen féle - fajta legyen.
Most utoljára a Kaliforniai paprikával jártam így, a magokból szinte semmi nem kelt ki, ami kikelt, az is "olyan" volt, nem is lett belőle semmi.

Úgy kaptam Kaliforniai paprika palántákat ismerőstől később, azok mint szépek lettek ... :)
Pedig ugyanoda, ugyanabban a földben ültettem őket.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.12.04. 12:33  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1815) hsz.-re     Olvasás  
  •   1816   
Avatar

terra alapító
 
Behoztam én is, a zellert már régen mert kettő teljesen eltűnt a földből. Nem sokat szoktam ültetni, inkább csak hogy legyen zöldem és pár levesbe való zeller. Zellersalátához már venni szoktam. A cékla nagy részét én befőztem, amit meghagytam borscslevesbe, sült céklának az elfér a hűtő zöldségdobozában.
Ezt a kelbimbó fajtát megjegyzem. Most teli a kis kert kelbimbóval, de alig tudok róla két marékkal leszedni ha levest főzök. HA lenne tyúkom örülnének neki. De már nincs, sőt a kutya-macska is elpusztult idén.
 


  2020.12.04. 08:15  Hozzászólás  Válasz edit (1813) hsz.-re     Olvasás  
  •   1815   
Avatar

terra alapító
 
Így tapasztalom én is, ezért ültettem vegyesen hibridet és Calabrese-t. De idén utóbbiról alig jön le. A kelbimbót idén nagyobb tőtávra vetettem (80-90 cm), pontosabban így egyeltem a vetett magokból. Hosszú idő óta először nagyon jó lett. ZKI-s brüsszeli félmagas.
Én már behoztam a zellert, céklát, nagyon jól elvan a garázsban homokban.
 


  2020.12.03. 20:48  Hozzászólás  Válasz edit (1813) hsz.-re     Olvasás  
  •   1814   
Avatar

---
 
Nálam kinn telel a karalábé, téliretek, sárgarépa, kelkáposzta, tarlórépa, cékla, pasztinák. Betakartam őket diófalevéllel, úgy, hogy csak a levelek kandikálnak ki a takarásból.Így ha kapnak néha egy kis napsütést felerősödnek, a gumóikat megvédi a lomb. Kb 1 hónappal ezelőtt savanyítottam le a tarlórépát. Egy vödörrel maradt a pincémben, amely hideg és párás levegőjű. mégis pudvás lett. Viszont a kinn hagyott ropogósan friss. Ismét bebizonyosodott, hogy csak a krumplit és a sütőtököt érdemes betárolnom. A többinek jót tesz, ha kinn hagyom.
 


  2020.12.03. 19:43  Hozzászólás
  •   1813   
Avatar

terra alapító
 
Brokkoli. Régebben a Calabrese fajtát vetettem, olcsó, megbízható, de nem nevel nagy fejet. Áttértem a hibrid fajtákra, ezek nevelnek egy nagyobbacska fejet, majd kis fejecskéket amíg a tő életben van. De most nagyot csalódtam. A Calabrese nem fagyérzékeny, életben maradt -10 alatt is, enyhébb napokon fejlődött, gyakorlatilag egész télen tudtam szedni friss brokkolit ha nem is sokat. Most viszont már második télen járok úgy, hogy a brokkoli az első fagyoktól kimúlik. Igaz, két napja -8 fok volt, de ezt nem vártam volna hogy nem bírja ki. Arra se emlékszem mi volt a fajtaneve, csak arra, hogy mindkétszer hibrid fajtát vettem jó drágán, el is vetettem mindet mert alig volt a zacskóban valami.
A kelbimbó se volt jó fajta, a növények nagyok, de a bimbók picurkák. És mintha egy részük kicsit megrogyott volna, lehet az is fagyérzékeny fajta.
A fodroskel szépen tartja magát, de abból csak egyetlen tő kelt ki.
Vetettem ősszel japán retket, jó nagyra megnőttek, de összerágcsálták valamik a gyökereket. Még van a földben pár darab, annak eddig nem ártott talán a fagy.
 


  2020.11.13. 22:36  Hozzászólás
  •   1812   
Avatar

---
 
Az istengyalulta tök onnan kapta a nevét, hogy főzéskor, vagy sütéskor vékony rétegekre válik szét. Mint ha főzés előtt éles késsel el lett volna szeletelve. Ebben a tulajdonságában különbözik a többi tökfajtától. Egyéb jó tulajdonságai mellett, ez miatt lett a kedvencem.
A magbörzén felajánlottam. A zacskóra rá van írva herloom fajta. Vagyis családi örökség, magról utánvethető. Amerikából származik a vetőmag. Ám bár ennek nincs jelentősége, mert hazai boltokban is lehet kapni, egy magyar fajtáját. Csak mint érdekességet említem. 2. éve termesztem. Jó tapasztalataim vannak vele. A gyümölcsfák alá ültetem. Ennek több oka is van. A legfontosabb az, hogy a kertemben ott a legjobb a talaj, a fák alá hordott mulcsanyag állandó korhadása miatt. Azonkívül az a szempont is érvényesül, hogy nincs közel a konyhakerti ágyásokhoz, ahol cukkínit termesztek, így nem tud összeporzódni vele. A fának is jót tesz, mert nagy leveleivel elnyomja a gyomokat, árnyékolja a talajt. Aztán még a kényelmi szempont is szóba jöhet. Indáival kifut a fa alól a napfényre és ott hozza a terméseit. Amennyi területet befut, annyival kevesebb talajt kell a veteményesemben művelnem. Ezzel területet spórolok. Olyan területet, melynek művelése sok munkával jár, a talaj termelékenységének fenntartása miatt. Tehát ezzel munkát takarítok meg.
100_7893.JPG
------------------------
Megtekintve 12477 alkalommal.



Némelyik rakoncátlan tő, ha nem vagyok résen hajlamos felmászni a fára:
100_7897.JPG
------------------------
Megtekintve 12477 alkalommal.

 


  2020.10.12. 16:29  Hozzászólás
  •   1811   
Avatar

rendszer admin
 
Én most az idén igazi kis konyhakertet akartam.
Kis helyen ugyan, de sok mindent elvetettem.
Zeller, fehér-répa, sárga-répa, hagyma, stb, stb.

Mivel sokat nyűglődtem a paradicsommal-paprikával, így nem is nagyon figyeltem oda, csak locsolgattam őket, oszt', annyi ...
Szóval a zeller "eltűnt", leveszöldségek "eltűntek", a nyomukat sem találtam, pedig az elején beindultak.
Hagyma .... maradjunk annyiban, hogy azért volt pár darab hagyma.

A sárga-répa .... tavaly a 2HB-s ceruza vastagságával versenyeztek, idén viszont 2-3 ujnyi vastagok, arasznál hosszabbak voltak, csak lestem ... :D
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.10.12. 13:30  Hozzászólás
  •   1810   
Avatar

terra alapító
 
Nekem csak 6 tő zellerem volt. Egyet még nyáron felszedtem, gyönyörű volt, nagy, nem volt sok mellékgyökere. Aztán vagy 2 hete gyanúsan sárgult kettőnek a levele úgyhogy kiszedtem. Az a kettő már teljesen elrohadt, semmi sem volt a földben. Úgyhogy most van 3 db zellerem.
Karalábém sincs sok, nem kelt ki az óriáskaralábé mag pedig kétszer is vetettem. Összesen 2 darab van.
Fodroskel viszont csak 1 tő.
Bezzeg a bimbóskel. Abból van vagy 15 óriási tő. Csak éppen bimbó nincs rajta egy sem, pedig elég korán, májusban vetettem. Valami vacak magot sikerült venni.
Kísérletképpen vettem japán retek magot. Elég drága mag, 20 szem volt a zacskóban. Augusztusban vetettem, mind kikelt, de a vakond kitúrta. 13 maradt meg. Gyönyörű nagy némelyik (amelyik a locsolócső mellett van kiló körüli). De sajnos valami(k) megrágta(k). A földjét csak meglazítottam ásóval, ami nem baj, de nem mentem elég mélyre, így nem egyenes mint a piaci retkek, hanem kanyarodik. Jövőre is vetek ha kapok magot.
Tavaly kaptam emeletes hagyma dughagymákat. Eldugtam, szépen megnőtt, nem nagyon szedegettük. Lett rajta jó sok kis bulbilli, azokat pár hete eldugdostam. Szépen kikeltek, remélem bírni fogják a telet és lesz korán zöldhagymám. Az eredeti hagymák is szépen szaporodtak, azok már most szedhetőek.
 




  2020.10.12. 11:32  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1807) hsz.-re     Olvasás  
  •   1808   


---
 
Már lehet szedni a zellert nem kell varni vele a fagyokig? Nekem is van kellene már kiszedni?
 




  2020.06.21. 21:03  Hozzászólás
  •   1806   
Avatar

terra alapító
 
IMG_20200621_164955.jpg
------------------------
Megtekintve 14281 alkalommal.

Valamikor március végén találtam a spájzban 5 nagyon csírázó krumplit. Betettem egy műanyag ládába, befedtem földdel. Kétszer visszafagyott, feltöltöttem a tetejéig földdel, komposzttal. Már kb 120 centi magas, még nem virágzik. Izgat a kérdés, van e alatta krumpli. Még várok a kiderítésével.
 




  2020.06.14. 15:45  Hozzászólás
  •   1804   
Avatar

terra alapító
 
Az idei évben megint kellett valami nem szokványosat próbálnom. A diófa alá, a gyep tetejére vetettem krumplit. Vetés után egyből be is takartam mindenféle darálékkal, azóta pedig egyszer már rá is töltöttem. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a vége. :)



IMG_20200411_153327.jpg
------------------------
Megtekintve 14236 alkalommal.

IMG_20200413_085558.jpg
------------------------
Megtekintve 14236 alkalommal.

IMG_20200614_125849.jpg
------------------------
Megtekintve 14236 alkalommal.

IMG_20200614_125948.jpg
Ezt csak összehasonlításnak vetettem.
Megtekintve 14236 alkalommal.

 


  2020.06.13. 15:09  Hozzászólás
  •   1803   
Avatar

terra alapító
 
Én is benne vagyok. Káposztaféléből én csak brokkolit, kelbimbót karalábét és fodros kelt ültetek.
A fodros kellel még barátkoznom kell. Csináltam rakott kelt, tettem kelkáposzta főzelékbe, húslevesbe, brokkolilevesbe.
 


  2020.06.13. 08:56  Hozzászólás
  •   1802   
Avatar

rendszer admin
 
A brokkoli, és főleg a kelbimbó engem is érdekelne! Fodros kel is jöhet.
Szívesen beszállnék (nem nagy tételben!), ha lenne lehetőség. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.06.13. 07:56  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1799) hsz.-re     Olvasás  
  •   1801   


---
 
Főzeléket készítettünk belőle, kicsit intenzívebb az íze mint a kelkáposztának, de nekem annyira ízlil hogy a kelkáposztát már hanyagolom. A vitamin és ásványi anyag tartalma is magasabb.
Amire a kelkáposzta használható arra a fodros kel is, Frankfuri leves pl.
 


  2020.06.13. 07:51  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1798) hsz.-re     Olvasás  
  •   1800   


---
 
Szerintem nagyon jó ötlet , én benne vagyok. Érdemes lenne több zöldség /gyümölcs esetén is felmérni az igényeket,korá
bban F1-es görögdinnyét néztem ki de ott is ezer mag van tételenként.
 


  2020.06.12. 14:52  Hozzászólás  Válasz suske76 (1796) hsz.-re     Olvasás  
  •   1799   


---
 
Miként használtátok fel a fodros kelt? Ha gondolod, a Fakanál topikban is válaszolhatsz, hogy itt ne OFF-oljunk.
 


  2020.06.12. 11:18  Hozzászólás  Válasz suske76 (1795) hsz.-re     Olvasás  
  •   1798   
Avatar

terra alapító
 
Külföldről vettem. Idén is venni fogok, ha többeket érdekelne, össze is foghatnánk...
 


  2020.06.12. 11:04  Hozzászólás  Válasz suske76 (1795) hsz.-re     Olvasás  
  •   1797   
Avatar

---
 
Bocsi, nem nekem szólt a kérdés, de majd baby-lon is biztosan válaszol. Kíváncsiságból megnéztem az ebay-en: kis kiszerelésben postával együtt kb. 1800Ft-ért lehet kapni egy tasakkal (arányaiban jóval drágább annál, mint amit írtál):
Egy vásárló szerint úgy 50-60 szem mag van egy tasakban
 


  2020.06.12. 09:46  Hozzászólás
  •   1796   


---
 
Nálunk egész télen a fodros kel volt a sláger (meg volt kevés kelbimbó is) , mínusz 25-ig bírja, ha meg is fagy (akkor csúnyán néz ki), utána jön egy - két nap enyhébb idő és semmi baja.. Szedhető.
Még a Mohácsi áttelelő kelkáposztát szeretném kipróbálni.
 


  2020.06.12. 09:32  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1794) hsz.-re     Olvasás  
  •   1795   


---
 
Hol vetted, kis kiszerelésben meg lehet valahol vásárolni? Amit találtam az 2500 szemes durván 9000 forintért, ha több évig csíraképes, elosztva már nem olyan vészes.
Mi is a Calabrese-t próbáltuk eddig de idén már inkább nem vettünk brokkoli magot.
 


  2020.06.11. 08:06  Hozzászólás  Válasz délkelet (1791) hsz.-re     Olvasás  
  •   1794   
Avatar

terra alapító
 
Szóval mindent úgy csináltam minden évben. Alapos trágyázás, öntözés, tőtáv, stb. Viszont itthon nem kapható más vetőmag, csak a Calabrese a boltokban, netes rendeléseknél. Idén szereztem profi vetőmagot, Marathon F1 fajtát, gyönyörű nagy fejeket hozott. Amit kitörtem, az már hozza a mellékfejeket.
 




  2020.06.10. 19:17  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1790) hsz.-re     Olvasás  
  •   1792   
Avatar

terra alapító
 
Én tavaly jöttem rá valamire. Drága hibrid vetőmagot kell venni. Idén nem kaptam, meglátjuk mi lesz, egyelőre a kikelt növényeket lelegelte valami, ma vetettem újat.
Én őszre szoktam koncentrálni, május júniusban vetek. És miután levettem az első nagyobbacska fejet folyamatosan szedem a kis fejecskéket tavaszig. Ennek a hibridnek (nevét elfelejtettem) nagy hátránya volt, hogy kb minusz 5 foknál kinyiffant, a Calabrese bírja legalább -12-ig.
Szerinted mi a titok nyitja?
 




  2020.06.10. 19:06  Hozzászólás
  •   1790   
Avatar

terra alapító
 
Idén kevés a gyümölcs, ezért sokkal több időm és figyelmem jut a zöldségekre. Évek óta nem sikerül normális fejet összehoznom brokkoliból, idén valószínűleg rájöttem a titokra. Ti sejtitek, hogy mi az?

 




  2020.01.11. 16:13  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (1787) hsz.-re     Olvasás  
  •   1788   


*
 
Jó úgy hasábra vágva , fűszeresen csak nassolni is :)
 






  2020.01.08. 18:32  Hozzászólás
  •   1783   


---
 
Ahogy az előttem szóló elmondta, pontosan úgy. Én három évben próbálkoztam vele, egyszer szuper lett, második évben valamiért gyengébb a harmadikban meg véletlenül kirotáztam az egészet. Innen vettem a palántákat:
http://www.bivalyos.hu/
 


  2020.01.08. 07:39  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (1780) hsz.-re     Olvasás  
  •   1782   
Avatar

terra alapító
 
Én negyedik éve termesztem. Nem minden bolti alkalmas hajtatásra, csak az, amit nem hőkezeltek. Első alkalommal érdemes palántát venni. Ültetési táv kb. egyméteres sortáv, és 30-40 cm tőtáv. Sűrűbben nem érdemes, mert csökken a tövenkénti hozam. Víz és hőigényes, a csepegtetőt meghálálja. Laza földben érzi igazán jól magát, kötött talajon szenved. Növényvédelemre eddig nem volt szükség, bár minden évben máshová ültetem. Előzetes talajfertőtlenítés nem árt, mert a föld alatt lakók nagyon szeretik, de eddig nekem anélkül sem volt nagy károm. Pincében tavaszig eláll, ha sértetlen, a felszedésnél nagyon kell figyelni. A következő évben tudsz palántát nevelni a saját fajtából.
 


  2020.01.07. 20:18  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (1780) hsz.-re     Olvasás  
  •   1781   
Avatar

rendszer admin
 
Ez engem is érdekelne, mert a tavasszal felszabadul egy kis hely, és már én is ki akartam próbálni. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.12.30. 21:46  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (1778) hsz.-re     Olvasás  
  •   1779   
Avatar

terra alapító
 
Szerintem keresni fogják. Ne Magyarországból induljunk ki. Divatja biztos van a fejlett országokban.
Most hogy drága vagy újgazdag megoldás, az ott annyira nem számít.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.12.30. 09:40  Hozzászólás  Válasz Misimanó (1777) hsz.-re     Olvasás  
  •   1778   
Avatar

rendszer admin
 
Szerintem relatíve nem sokat fogyaszt (bár, mihez képest nézzük), de az ára biztos eléggé borsos lesz.
Legalább annyi, vagy több, mint a hasonló méretű hűtőjüknek. :)
Én nem hiszem, hogy ez olyan tömegcikk lesz, mint a hűtő.
Ma már az emberek túlnyomó többsége nem fog ezzel bíbelődni.
Eleinte talán még jó páran megveszik, újdonság, lehet hogy rövid ideig "divat" lesz.
De aztán, ha kell neki saláta, vagy egyéb zöldség, egyszerűen le fog menni a közértbe, vagy a piacra, és megveszi.

Nálunk is megjött a hideg.
Budapest - Rákosmente reggel -7°C.
A kutyáim reggel, ahogy kinyitottam az ajtót, kiszaladtak, majd ugyanazzal a lendülettel vissza is futottak. :hiha:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.12.30. 08:43  Hozzászólás  Válasz baby-lon (1776) hsz.-re     Olvasás  
  •   1777   


*
 
A nagy kérdés, hogy mennyi lesz az ára és mennyit fogyaszt? ;)
 




ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 17 vendég