Pottyantós WC vs kert Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
A talajművelésről, vegyszeres vagy biológiai védekezésről, vetésforgóról, ültetési tervekről, metszésről, szemzésről, dugványozásról, valamint a kerti szerszámokról szóló fórumrész.
  2020.02.09. 10:00  Hozzászólás
  •   9   
Avatar

rendszer admin
 
Manapság egyre több új dolog kerül elő.
Nem kommentálom ezeket, mert nem értek hozzá.
De én két dolgot biztosra tudok:
  1. A nagyapám, az apám korosztálya, és az elődeik, évszázadokon át a maguk megszokott módján művelték a talajt a kertjeikben.
    Voltak régebben is fagykárok, de ettől függetlenül a körülményekhez képest minden évben szép termés volt.
    És én is ezt fogom folytatni, amíg élek, még akkor is, ha esetleg néha egy-két új dolgot kíváncsiságból kipróbálok.
    Hogy aztán a gyerekeink, unokáink mit, hogyan fognak csinálni, az már legyen az ő dolguk.
  2. Az a pillanat .... amikor 60++ korodra megtudod, hogy világ életedben sok mindent rosszul csináltál, és mérgező, rákkeltő élelmiszereket fogyasztottál ... felbecsülhetetlen érzés!
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.02.08. 23:16  Hozzászólás
  •   8   
Avatar

terra alapító
 
Nem tudom. Most olvasom a Biogazda kiskönyvtár három könyvét. Sok mindent máshogy írnak, pl. évi egyszer ajánlott szerintük szántani vagy ásni.
Most Facebookon már azt mondják, tilos bolygatni a talajt.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.02.08. 18:41  Hozzászólás  Válasz Mariska néni (6) hsz.-re     Olvasás  
  •   7   


---
 
Balla András: Ősztől tavaszig a kertbarátoknál. Az egy jó könyv. :thumbup:
 


  2020.02.08. 18:02  Hozzászólás  Válasz Joan (5) hsz.-re     Olvasás  
  •   6   


terra alapító
 
Csak még egy adalék, most volt időm megkeresni/kimásolni.Van egy könyvem, Balla András: Ősztől tavaszig a kertbarátoknál. A szerző 1931-ben, 12 évesen kezdett kertészkedni Kecskemét környékén. A könyvben sokat ír arról, hogy a kecskeméti sívó homokon hogyan teremtettek virágzó gazdaságokat, világhírű kajszi ültetvényeket. Ebből a könyvből idemásololok egy részt:

„1930-ban Kecskemétre költöztünk. A Csongrádi utcában egy nagygazda soklakásos portáját vettük meg. A kényelmes nagy ház és udvar kellemes helynek bizonyult, de tél elején nagy gondot okozott, hogy a hármas udvari árnyékszék dugig megtelt. Édesanyánk kétségbeesve számítgatta, vajon mennyibe fog kerülni a kitakarítása. Szomszédunk azt tanácsolta, hogy tegyünk a kapura egy cédulát azzal a felírással, hogy fekál elhordható. Harmadnapra jelentkezett egy tanyasi gazda. Hozott magával egy hosszú vasrudat, s rögvest megtalálta a pöcegödör fedelét, „műszerével” felmérte a helyzetet, és kijelentette: az anyag kiváló, 5 pengő lesz kocsinként és 2 deci erős pálinka. Azután megígérte, hogy estére már jönnek is érte tartálykocsival. Amikor az első kocsi megrakásához hozzákezdtek, kivittük nekik a 2 deci pálinkát és zsebben az 5 pengőt. Nagy volt a csodálkozásunk, amikor kisült, hogy az 5 pengőt ők fizették nekünk a kiváló matériáért.”

Későbbi sorok közül, mondjuk ez már nem pottyantós:
„Ugyanez a gazda évenként kihordta az udvaron összegyűlt szemetet, csak az volt a kikötése, hogy a salakot és a nem földbe való törmeléket külön rakásba tegyük .. ha fahamu van, azt csak tegyük külön a szemétdombra, mert az jót tesz a földnek.”
 


  2020.02.03. 11:19  Hozzászólás
  •   5   


---
 
Köszönöm szépen az oktatást - sajnos tényleg nem vagyok/vagyunk rutinosak ebben, sőt! Társasházban laktunk eddig, nem sok közünk volt a kerthez, most is inkább a férjem művelné, mint én :)

Köszönöm még1x, szép hetet Nektek!
 


  2020.02.02. 19:26  Hozzászólás
  •   4   
Avatar

terra alapító
 
Én úgy gondolom, ad annyi alapanyagot a kert, hogy a pottyantósra és a kutyakakára ne szoruljon rá az ember. A kert legtávolabbi végén külön komposztálom, majd a fűre kiszórom, vagy feltöltöm vele a gödröket. Ha lehet, a wc maga is legyen külön, az a biztos.
Elvileg semmi gondot nem okoz az emberi trágya, de betegségek jönnek-mennek, lehet van vagy jön valami új, ami régen nem volt.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.02.02. 19:00  Hozzászólás
  •   3   
Avatar

terra alapító
 
Ma is vannak olyan megszállott zöldek, akik komposzt wc-t használnak, nem terhelik a vízhálózatot a wc öblítéssel, a vegeredmény komposztként végzi. Keress rá a neten, komoly irodalma van.
 


  2020.02.02. 18:31  Hozzászólás  Válasz Joan (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   2   
Avatar

rendszer admin
 
Szia!

Nem kívánok bestseller méretű értekezést írni erről, főleg, hogy nem vagyok kertészmérnök, sem biológus.
Nekünk gyerek koromba még pottyantós WC volt a kertben a sufni mellett.
Nagyapám minden tavasszal úgy ásta fel a kertet, hogy a WC tartalmát amolyan hosszú nyelű nagykanalas lapáttal meregette ki egy vödörbe.
Majd miután felásott egy sort, a vájatba végig öntötte.
Aztán jött a következő sor.
A veteményes kert abban az időben közel 200 m2 volt, cca. 10 m széles, és cca. 20 m hosszú.
Ha lefogyott esetleg a WC kimerhető tartalma, szétkotorta, kiterítette a kert végében lévő trágyadombot, átforgatta, majd azt rakta az ásott sor gödrébe.
Abban az időben mindenféle konyhai hulladék ment a trágyadombra az összegereblyézett levelekkel, kigazolt gyomokkal együtt, ami egy év alatt szép kis mennyiség lett.
Ebben a veteményesben aztán minden évben szépen nőtt minden féle zöldség, elég szép mennyiségű terméssel.

Amikor az első kocsimat megvettem, már volt központi vízvezeték, volt a lakásban rendes WC, és volt megfelelő méretű emésztő (akkor még nem volt mindenhol csatornázás).
A kocsi miatt építettem egy garázst a sufni mellé, ahol ez miatt le lett bontva a már amúgy sem használt pottyantós.
Bár barátok segítettek, de onnan, és a környezetéből vagy legalább 5 m3 földet kiszedtünk, amivel a kerti föld lett tavasszal frissítve.
Eléggé sok takarást kapott az akkor még meglévő körtefa alatt lévő talaj is ebből, aminek következtében még soha sem termett egyszerre annyi körte rajta, mint akkor. Igen érdekesen nézett ki akkor a fa, ahogy a tucatnyi léccel, rúddal az ágak alá voltak támasztva, hogy le ne szakadjon az ág a sok termés súlyától.

Jelenleg 60++ évesen elvileg most is egészséges vagyok, és fiatalságom alatt sem sokat látott az orvos (csak némelyik szokásos gyerek-betegség miatt).
De én tiszteletben tartom, hogy nem vagyunk egyformák, mindenkinek más a véleménye, az ízlése, stb, stb.
Vannak fényevők, vannak orvos-tagadók, vannak magevők, vannak totál BIO-agyúak, vannak mindenféle összeesküvés-elméletet elhívők, stb, stb.
Engem nem zavarnak, amíg nem akarnak megtéríteni.

Amúgy erről az egészről nekem csak az a véleményem:
    Az a pillanat, ... amikor 60++ évesen megtudod, hogy egész életedben rákkeltő, és mérgező anyagokat tartalmazó ételeket ettél .... egyszerűen leírhatatlan! :hiha:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.02.02. 14:38  Hozzászólás  Válasz Joan (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   1   
Avatar

terra alapító
 
A legtöbb falusi háznál van pottyantós wc. Ha nagyon tartotok tőle, akkor a gyökérzöldségeket kicsit távolabbra ültessétek. Régen az ilyen wc-ket kitakarították, és a tartalmát kihordták a "ganajra", aminek a komposztáló a mai megfelelője, majd ősszel beásták a kertbe. Ha meg évek óta használva sincs...
 


  2020.02.02. 13:54  Hozzászólás
  •   0   


---
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy olyan témában, amiben sajnos nekem egyáltalán nincs tapasztalatom.
Fél éve vettünk egy házat veresen, aminek a telek végében van egy pottyantós wc. Előtte van egy kert rész, aminek a széle - ahova már ültettünk tavaly zöldségeket és a komposztáló is ott volt - 2 méternyi távolságra van a wc bejáratától.

Névtelen.jpg
------------------------
Megtekintve 2445 alkalommal.



Sajnos rengeteget olvastam arról - sajnos csak utólag -, hogy ez nem túl jó, nem egészséges. Ugyanakkor az ellenkezőjét is, hogy ezzel nincs semmi gond.
Az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy mennyire káros vagy mennyire rossz az, hogy zöldségeket termesztenénk egy olyan földben, ami 2M távolságra van egy pottyantós wc-től, ami igazából évek óta nincs használva? Nekünk azt mondták, hogy nem túl jó ilyen talajban zöldségeket termeszteni, mert hogy magába szívta azt a sok baktériumot, amitől aztán fertőzést kaphatunk. De ugyanakkor azt is olvastuk, hogy nincs ezzel baj, hiszen mire eljön a kövi ültetési idő, addigra ezek a baktériumok elhalnak télen. Találtam olyan netes oldalt is, ahol azt írják, hogy a komposzt, trágyázás gyanánt ne használjunk emberi ürüléket, szóval annyi féle infót olvastam már erről, hogy nem tudom melyik az igazi és melyik a biztos. A férjem nagyon szeretne kertészkedni, de neki sincs túl nagy tapasztalata és szeretném, ha ezt biztonságban tenné és szeretném e témában eloszlatni minden kételyünket.

Nagyon köszönöm előre is a megnyugtató és hasznos tanácsokat!

ui.: Ugyanakkor felmerült bennünk egy kérdés - ezt még meg kell vizsgálnunk. A wc ugyanis melléképületek mellett van, melyek alatt beton van, így lehet, hogy a wc is arra épült, de ha mégsem mindenképp szeretnénk ezt a témát letisztázni magunkban, hogy ne maradjon bennünk kétely.

Joan
 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég