A képek némelyikén poloska és légy is felfedezhető, ill. teljesen nyilvánvalóan mindenhol dorbézol az átok muslica is.

És ez még a jobbak közül való (mármint a pillanatnyi állapotot nézve)...

Csemegeszőlő | Terra Lotto Jackpot: 1600 terra |
![]() |
2020.09.17. 08:21 ![]() |
Válasz P.Tibor (2305) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2020.09.17. 08:15 ![]() |
Válasz P.Tibor (2305) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Lehet azért lazább a fürt, mert nálad láthatóan gyengébben kötött.
A muskotályosság nálam se érződik. |
|
![]() |
2020.09.17. 07:16 ![]() |
Válasz muskotály (2303) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nálam másképp néz ki az Anjuta, lazább a fürt szerkezete, 15-20g köztiek a bogyók, és nem érzek rajta muskotályos ízt.
Akinek megvan ez a fajta legyen szíves tegyen fel róla képet.
|
|
![]() |
2020.09.17. 07:02 ![]() |
![]() ![]() |
|
Lenne egy kérdésem.
![]() |
|
![]() |
2020.09.16. 16:27 ![]() |
![]() ![]() |
|
Ezt a szőlőt már biztos sokan ismeritek,de aki mégse,annak mutatom. Anjuta. Tavaly oltottam,ezt a fürtöt hozta,kicsit megrövidítettem.Az íze édes,finom savakkal,kicsi muskotállyal.A bogyó mérete nálam 14gr. volt,kemény,nagyon húsos.Lisztharmatra érzékeny. |
|
![]() |
2020.09.16. 12:41 ![]() |
Válasz baby-lon (2301) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Köszi az infót!Vannak azért árak ott is,és nem is oltványok,ha jól olvastam.Mennyire megbízhatók?
|
|
![]() |
2020.09.16. 09:27 ![]() |
![]() ![]() |
|
A DM kertnél jelentősen csökkentették több jófajta csemegeszőlő árát! Csak gondoltam szólok, hátha érdekel valakit...
DMkert ![]() |
|
![]() |
2020.09.15. 07:17 ![]() |
Válasz P.Tibor (2298) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Ebből a szőlőből elfogadnék egy oltócspot télen.
(megjegyzés: egyre kisebb a kezed.) ![]() |
|
![]() |
2020.09.15. 05:40 ![]() |
![]() ![]() |
|
Pegas / Пегас
Nálam most érik Nagyon finom, húsos, édes-savas, harmonikus ízű. Betegség ellenállása átlag felett van. Rovarok nem bántják, nem kel hálózni. Néha van 1-2 rothadt bogyó. Hideg esős időben is jól termékenyült. Ebben az érési időben az egyik legkiválóbb fajtának tartom. Hátránya hogy 1-2 néha 3 elég nagy magja van.
|
|
![]() |
2020.09.15. 05:09 ![]() |
Válasz Sanci07 (2293) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nálam is nagy tömött fürtök voltak, csak a romlott bogyók eltávolítása után ennyi maradt.
A rothadást nagyrészt a poloskák okozták, jövőre hálózni fogom. |
|
![]() |
2020.09.14. 21:56 ![]() |
Válasz Laca9876 (2295) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
A borszőlőt ne vágd ki, hanem oltsd át ezekre a 'gyönyörű szép szőlők'-re. Ha nem tudod hogyan kell a szőlőt zöldbe-fás módszerrel oltani, akkor tavaszig tanuld meg.
Akkorra pedig majd az itteni fórumtársaktól kapsz oltóvesszőket. Aztán egy év mulva a saját szőlőidet nézve 'ámulhatsz, bámulhatsz'. |
|
![]() |
2020.09.14. 21:43 ![]() |
![]() ![]() |
|
Gyönyörű szép szőlőket termesztetek csak ámulok és bámulok. De ezeket a fajtákat hol szerzitek be? Emlékszem gyerek koromban nagyon finom szőlőkompótokat szoktam enni, sajna ma csak borszőlőm van amit nem fogok megtartani. Csemegeszőlőt viszont szívesen termelnék mert megenni a szőlőt sokkal jobban szeretem mint a bort meginni mert azt egyáltalán nem szeretem.
|
|
![]() |
2020.09.14. 20:38 ![]() |
Válasz Sanci07 (2293) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Elgondolkodtatott, amit a PI-vel kapcsolatban a fürtjének tömöttségéről írtál. Megnéztem egy oldal képet róla: valóban, szinte minden képen elég tömöttek a fürtök, bár találtam pár kivételt is, ahol már hasonlít a fürtszerkezet az enyéméhez. Jövőre, ha nem felejtjük el, majd egyeztetünk: akkor már nem csak a ZF oltásomon fog teremni (Néróban található egyébként), hanem remélhetőleg a vásárolt gyökeres is megmutatja magát.
|
|
![]() |
2020.09.14. 19:35 ![]() |
![]() ![]() |
|
Furcsa nekem a Podarok Irinátok olyan mintha nem is hasonlítana az enyémre.Ha nem viszik el és tudtam volna képpel szolgálni mindjárt értenétek mire is gondolok.Jó néhány éve vizsgálom a fajtát mindig tömött a fürtje és a bogyók igen nagyok.Fajta azonosság 1000%.
|
|
![]() |
2020.09.14. 19:24 ![]() |
Válasz Sanci07 (2286) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nálam idén termett elsőnek, szép is és finom is, de sajnos erősen rohadt, remélem ez elmúlik ha idősebb és erősebb lesz a tőke.
|
|
![]() |
2020.09.14. 19:15 ![]() |
Válasz délkelet (2289) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Tavalyi kis billing (ha jól mondom) a Podarok Irine-ről:
|
|
![]() |
2020.09.14. 19:00 ![]() |
![]() ![]() |
|
Teljes érésben így néz ki nálam (tavaly szebb volt, akkor szinte pirosak voltak a bogyói):
Valóban jó húsos, de az enyém érezhetően roppan is harapáskor. Viszont most elég kicsi bogyókat nevelt ki, tavaly ebben is jobb volt. |
|
![]() |
2020.09.14. 18:44 ![]() |
![]() ![]() |
|
Remélem megkapják a büntetésüket a szemetek! Amikor annyit dolgozol vele,babusgatod, gondozod
akkor ilyen lelketlen "emberkék" leszüretelnek..hát én is fel vagyok háborodva..mert ez nálam is történhetett volna.. Együtt érzésem.. |
|
![]() |
2020.09.14. 18:30 ![]() |
![]() ![]() |
|
Érés ideje szeptember eleje-közepe. Bogyója nagy 15-20 gramm lédús,húsos de nem ropogós.Teljes érésben muskotályhoz hasonló iz is megjelenhet ha szép őszünk van. Fürtök mérete 400-1400 gr közott változik metszésmód fügvényében. Nem reped nem vagy allig rothad elvétve található egy romlott bogyó de ez lehett poloska szúrástól is. Betegség ellenállása magas 4 permetezéssel megvédhető! Utolsó permetezés nálam Július 3 betegségnek nyoma sincs! Egyetlen hibája a fajtának hogy teljesen érett állapotban bogyója kissé pereg,de nem vészesen. Bárhogy metszhető a fajta,idén egy tövet kopaszra metszettem két rövidcsapot hagytam csak rajta.Minden kopasz csonk aljából 4-5 hajtás fejlődött melyből két vesszőt hagytam.Ezeken kb 400-600 gr-os fürtök lettek le a kalappal a fajta előtt! Szálvesszőre metszve kiló körüli és feletti fürtök lettek. Sajnos teljes érett állapotban nem tudtam bemutatni milyen szép mély rózsaszín mert a hétvégén tolvajok jártak nálam és szüretett tartottak ezért lesz olyan fajta amit bemutatok de csak zsendülés állapotban lesz képem róla mert az érett termést elvitték. Szerencsére már megvannak. |
|
![]() |
2020.09.14. 14:43 ![]() |
Válasz Laci71 (2284) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Ha időben oltottad és nincs valami nagy baj a tőkével, akkor be fog érni. Kár stresszelni rajta.
![]() Saját tapasztalat is van, hogy mi a túl kései. 1. ![]() ![]() |
|
![]() |
2020.09.14. 14:18 ![]() |
Válasz Jani71 (2283) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Engem sem érdekelt soha. Idén oltottam először szőlőt és most csupa stressz vagyok
![]() ![]() |
|
![]() |
2020.09.13. 20:14 ![]() |
Válasz tomo75 (2281) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Soha, egyetlenegyszer sem foglalkoztam ilyennel. Éppen ennyiszer nem volt problémám a vesszők beérésével. Sőt.
Természetesen magad döntesz a csemeték sorsáról, de őszintén szólva én nem tennék bele ennyi energiát (semennyit). Amire szükség lesz, az beérik. A többit úgyis levágod. Ha hagyod hajtani, a végeken levő friss részek a télen elfagynak, elszáradnak. De az meg úgyis megy a lecsóba a többi érett résszel. Nincs ennek ekkora jelentősége. |
|
![]() |
2020.09.13. 20:03 ![]() |
![]() ![]() |
|
Ha leszedték a fürtöket a tőkéről .
Utána lecsupaszítják a vesszőket a lugason . Így biztosabban be fásodnak a vesszők télire . Persze egy rezes permetezés nem árt utoljára ,ha már levél nincs rajtuk ,a fagyok előtt . |
|
![]() |
2020.09.13. 19:57 ![]() |
Válasz Jani71 (2280) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Tavaly ősszel vagy idén tavasszal ültetett csemeték. Még nőnek, hozzák az új levelet. Van amelyik csak 1,5 méter, de a többség 2-3-4 méter hosszú vesszőt növesztett.
Ha a végét letörik, állítólag jobban megérik a vessző. Még elég sok a zöld színű, segíteném a vesszők beérését. Milyen hosszú hajtást érdemes meghagyni, hol érdemes elvágni? |
|
![]() |
2020.09.13. 19:52 ![]() |
Válasz tomo75 (2278) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
A hajtások végét? Nálad még hajt a szőlő? Megette a fene, ha ettől a cselekménytől fog beérni a vessző...
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
2020.09.13. 19:50 ![]() |
Válasz délkelet (2277) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Az az általános tapasztalatom, hogy a zsúfoltság és a túlterhelés nem tesz jót a színeződésnek, cukor és aromák kialakulásának.
Bár valami azt súgja, hogy ezzel nem mondtam újat... Be is fogom... Mindannyiótoknak köszönöm a feltöltött képeket és hozzá fűzött infókat. ![]() |
|
![]() |
2020.09.13. 19:39 ![]() |
Válasz Sanci07 (2276) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nekem a fürt méretével nem volt gondom: bár nem mértem meg, de biztos volt közöttük kilós fürt is. Ami jobban aggaszt vele kapcsolatban (és néhány környékén lévő tőkénél szintén), hogy a kert zsúfoltsága miatt inkább csak a délelőtti órákban kapnak napfényt. Lehet ezért is, de nem egyöntetűen színeződtek a bogyói.
|
|
![]() |
2020.09.13. 19:04 ![]() |
Válasz délkelet (2273) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
A Monarch valóban lenyűgöző én is imádom! Egyetlen gondom van vele hogy a hatalmas bogyók ellenére nem tudok összehozni kiló körüli fürtöket.
Idén sokat gondolkodtam ezen és jövöre kipróbálok egy egészen más termesztési eljárást a fajtával két három éven keresztül meglátjuk mennyire lesz eredményes.Mert ebből egy 1-1.5 kilós fürt csoda szép lehet! Ha beválik az ötletem itt fogom elsőként elmondani evvel is segítve a csoport munkáját.Remélem nem lesz kudarc a vége. |
|
![]() |
2020.09.13. 17:24 ![]() |
Válasz Alibá (2274) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
A Nizina-ról szerencsére alapvetően változott a véleményem (volt alkalmam kóstolgatni az eltevés során). Mostanra már egész jó kis szőlő lett belőle, hogy megjött a cukra. Viszont sajnos a savassága megmaradt, ami nekem annyira nem nyerő. Mindent figyelembe véve én a jó fajták közé sorolnám, bár el tudom képzelni, hogy egyes termőhelyeken érés végén is savanyú marad (egy-egy szem nálam is).
"akkor is tartanék ilyet a kertben, ha ehetetlen lenne" - ez nyilván túlzás, de mondtam/gondoltam hasonlót az indián banánról is, mert az meg díszfának is tökéletes lenne (a gyümölcse pedig nem akármilyen bónusz!) |
|
![]() |
2020.09.13. 16:50 ![]() |
Válasz délkelet (2273) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
"akkor is tartanék ilyet a kertben, ha ehetetlen lenne"
![]() A gyönyörű Nizinát is azért érdemes tartani, hogy először azt kóstoltassuk meg a vendéggel. ![]() ![]() |
|
![]() |
2020.09.13. 16:33 ![]() |
![]() ![]() |
|||
Ez a Monarch tényleg lenyűgöző: kis túlzással akkor is tartanék ilyet a kertben, ha ehetetlen lenne. Ráadásul azért finom is, bár tudom, hogy sok finomabb fajta van nála (még az én aránylag szűkös kínálatomban is van pár jobb ízű szőlő). Méretében, szépségében viszont a csúcson van nálam (az ilyenért /is/ érdemes kertészkedni!):
|
|||
![]() |
2020.09.13. 16:07 ![]() |
Válasz kedvescimbor (2270) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Ma már fel is bontottam egyet, hogy kiderüljön, mit szúrtam el. Két dolgot is: rövidebb ideig kellett volna dunsztolnom (sok a kirepedt szem), illetve az elég savanykás szőlőhöz (az én ízlésem szerint) kevés volt üvegenként a két evőkanál cukor. Nem rossz így sem persze, de a mostani, folyamatban lévő befőzésnél már variáltam: a Landisnál még ennél is kevesebbet tettem, viszont a Monte Christónál több, mint hármat (csak egy-egy üveg van belőlük kíváncsiságképpen, a Nizina-ból és a Monarchból tettem pár üveggel). Befőzőautomatával dolgozom: tegnap 85fokon 30 percig dunsztoltam és kihűlésig benne hagytam az üstben. Most szintén 85 fokon, de csak 15 percig dunsztolom (talán addig sem, mert időnként belekukkantok, hogy repednek-e a szemek és akkor közbelépek idő előtt). Még pluszban annyit módosítok, hogy a dunsztolás befejeztével kiveszem őket az üstből.
|
|
![]() |
2020.09.13. 15:30 ![]() |
Válasz Alibá (2268) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Több mint valószinű,hogy én is így teszek.Két korábbi fajta között van nálam is /Regina,Árkádia/és az előbbi lesz a nyerő.
|
|
![]() |
2020.09.13. 11:25 ![]() |
Válasz délkelet (2269) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Engem leginkább a képen látható megoldás érdekelne. Írnál róla?
|
|
![]() |
2020.09.13. 10:51 ![]() |
![]() ![]() |
|||
Nagyon szép kilós fürtöket hozott a Bazsena és a bogyói is szép nagyok,de két dolog miatt nem lesz a kedvenc szőlőim között: először is elég savanykás ízű, másodszor pedig igen termetes magjai vannak. Éppen ezért ennél a fajtánál elállok a friss fogyasztástól és a képen látható megoldásnál kötöttem ki:
|
|||
![]() |
2020.09.13. 10:28 ![]() |
Válasz muskotály (2267) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nálam a Guzal Kara nagyon lisztharmatosodik. Ráadásul koraiak között van, ő maga meg késői, így nem tudom megfelelően permatezni aug. elejétől. Ezért átoltom tavasszal.
|
|
![]() |
2020.09.13. 08:16 ![]() |
Válasz RJani65 (2243) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Köszönöm a választ!Amúgy szerettem volna Guzal karát,de az ízétől többet vártam.
|
|
![]() |
2020.09.13. 08:06 ![]() |
Válasz SzGazdaMA (2244) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Az általad kérdezett két fajta nekem nincs meg kimondottan azért amit te is írsz ellentmondóak a vélemények!
Gondoltam ha valaki esetleg beválalta és jó véleménye lesz róla akkor én is beszerzem.Nem is értem pl. hogy írhatnak egyik bejegyzésben olyat hogy sokáig tövön tartható a másikban meg azt hogy érett állapotban azonnal szedni kell mert össze esnek,fonnyadnak a bogyók és az ízük is negatív irányba megy el.Lehet az egyik fóliás vélemény a másik szabadban termesztett vélemény de ezt nem tudhatjuk! |
|
![]() |
2020.09.13. 05:57 ![]() |
Válasz SzGazdaMA (2245) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nem muskotályos.
Megnéztem több leírást, azokban nem írják hogy muskotályos ízű . |
|
Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 2 vendég