Mai teám Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
  2015.01.04. 13:04  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

vezető adminisztrátor
 
Ha isztok egy pár csésze teát, kérjük, osszátok meg velünk!
Írjátok le véleményeiteket, tapasztalaitokat. Milyen tea, milyen víz, hány °C-os, meddig ázott, hány felöntést bírt, hogy változott az íze, milyen a színe, illata. Bármit, amit gondoltok. Ha egy fajtáról szerepel több leírás, annál jobb!
Képet is tölthettek fel, ajánlom a Képgalériát, amihez itt találhattok egy kis leírást: viewtopic.php?f=19&t=102
Ha írjátok a hozzászólást, látni fogtok az Elküld gombb mellett egy Előnézet című gombot. Erre kattintva nem külditek el a hozzászólást, de láthatjátok hogy fog kinézni, így egyből látjátok, ha valami nem stimmel. Ha elküldtétek, de mégis szerkeszteni szeretnétek, a hozzászólás jobb felső részén, az első gombbal tudjátok megtenni (*Edit).
 
 


  2020.07.29. 22:15  Hozzászólás
  •   34   
Avatar

rendszer admin
 
Én most kaptam két doboz LOYD teát. - .... elvileg Lengyel ....
The Magic Experience - Plum & Cinnamon

Nyilván nem vagyunk egyformák, de én nem szálltam el tőle. :nahat:
Inkább maradok a jó kis megszokott indiai teáknál.
Néha szoktam belerakni egy-egy LOYD filtert ízfacsarónak, de csak azért, hogy foggyon .... :hiha:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.07.29. 12:10  Hozzászólás  Válasz baby-lon (32) hsz.-re     Olvasás  
  •   33   
Avatar

terra alapító
 
Ezt is érdemes kipróbálni: Jiaogulan (egyszerűbben Gulan)

(Képet, szöveget találsz róla a "Fák, bokrok, virágok, és ami közöttük van! " topikban a 20621 sz. előbb irt hozzászólásomban.)
 


  2020.07.17. 07:17  Hozzászólás  Válasz agneshegedus (30) hsz.-re     Olvasás  
  •   32   
Avatar

terra alapító
 
Szia!

Én fekete ribizlis Rooibos-t szoktam inni, az is nagyon finom... Citromfűvel még nem próbáltam, jó hogy mondod....
 


  2020.07.16. 22:49  Hozzászólás  Válasz agneshegedus (30) hsz.-re     Olvasás  
  •   31   
Avatar

terra alapító
 
Üdv.
Sajnos ebben nem tudom segíteni, nem ittam még rooibost.
Kóstolni kell, máshogy nem megy. Esetleg keress csomagokat, amikben több fajta van, mindenből egy-két adag. Ha mindenfélét megkóstolsz, előbb-utóbb meglesz az irány, amerre tovább tudsz indulni.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.07.16. 14:28  Hozzászólás
  •   30   


---
 
Kipróbáltam ezt a Citromfüves ribizli rooibost: https://teapalota.hu/tea-fesztival-citromfuves-ribizli-zold-rooibos-izteszt/

Azt kell mondanom, hogy szuper volt és azt hozta, amit vártam tőle. Forrásban lévő vízzel kell felönteni és 5 percet áztatni, amit igyekeztem pontosan betartani.

Milyen rooibost lenne még érdemes kipróbálnom szerintetek? Elsőre nagyon tetszett!
 


  2017.04.14. 08:43  Hozzászólás
  •   29   
Avatar

rendszer admin
 
Ivott már valaki TATRATEA-t? :remulet:

A gyerekek hoztak ....
Ez kifejezetten teafélékből, és gyógynövényekből készült keverék, nagyon magas ( 22% - 72% ) alkohol tartalommal!

Megkóstoltam, és úri gyerek akartam lenni, hogy a kisujjamat felemelve igyam a teát.
Hát', az első korty után úgy megmarkoltam a poharat, hogy a kisujjam nem akart felemelkedni .... :hiha:

Amúgy nagyon finom. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2016.11.27. 09:50  Hozzászólás  Válasz kissbence09 (26) hsz.-re     Olvasás  
  •   28   
Avatar

terra alapító
 
Itt a tél, beszereztem pár újdonságot :D
1, még a tavalyi sárga teáról úgy látszik nem írtam, majd pótolom, csak kissé még időhiányban vagyok, amíg jó idő van, és nem jön a hó, lesz meló is sajnos...
2, tesco-s zöld tea, van két féle is, sima zöld, és fradista (zöld-fehér :hiha: ), a többihez képest nagyon olcsó, kb. fél áron van. Na most hogy ez a szokásos tesco olcsósítás, azt még nem tudom, nem teszteltem. Belelátni a zacskóba, szép levelek vannak benne, így remélem, hogy pusztán arról van szó, hogy a britteknek készült teából kapunk mi is, nem pedig csak a szemetet, ahogy ez lenni szokott.
3, Chines sencha medium, a Müllertől. Olcsó kínai szálas zöld tea, 180 vagy 200 grammos, talán egy ezres körül van az ára, napi teának szánom :D
4, Pai mu tan, szintén a Müllertől, ez fehér tea, picit drágább (80 gramm talán egy ezres), mint az átlagos Müller termékek, reméljük jóval finomabb is :wave:
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.17. 17:31  Hozzászólás
  •   27   
Avatar

terra alapító
 
Mai teám végre a várva várt Huang da cha :) a zacskó szerint kávé ízvilágú sárga tea.
Illatra nekem valamilyen csokis-mogyorós-kávés süti ugrott be. A megázott levelek viszonylag nagyok, még erősebben árasztják ezt a kellemes illatot.
Elég enyhe egy tea, tipikus sárgás-barnás színű, enyhe puerh beütéssel. Finom, de többet vártam tőle. De mivel az ára rendben volt, így el lehet könyvelni egy olcsóbb, de jó teának.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.03.20. 19:07  Hozzászólás
  •   26   


---
 
Ma reggel megcsináltam a 2015-ös Long Jing-em utolsó adagját. Sajnos valami miatt úgy emlékeztem, hogy 5 gramm van a tasakban és ezért nem is álltam neki méricskélni. Amikor beleöntöttem a gaiwanba, egyből látszott, hogy inkább 10 gramm lesz az. :D
A sokadik felöntésnél is volt még ereje, de én már sokat ittam addigra, ezért áttettem a leveleket egy üvegbe, felöntöttem hideg vízzel és ment be a hűtőbe. A délután folyamán azt iszogattam, nagyon finom, nagyon lágy, teljesen más, mintha forró vízzel csinálnád. :)
 


  2016.01.24. 11:34  Hozzászólás
  •   25   


---
 
Új kóstolás. 2015-ös, préselt Bai Mu Dan fehér tea. Ez a tea különleges helyet foglal el nálam, ugyanis a Bai Mu Dan volt az első igazi teám (bár az Fujianból volt, a préselt pedig Yunnanból). Érdekes egyébként, nem csak puerh-eket lehet préselni. :)

Illatra nagyon bódító volt: leírhatatlanul erős méz illat (még sose éreztem ilyen erősen), reszelt narancshéj, friss virágok, meg olyan tipikus "ázsiai" illat, amit legjobban egy édesebb füstölőhöz tudnék hasonlítani. Első kortyoknál már robbant is a gyümölcsbomba: alma minden mennyiségben, fehér szőlő, sárgadinnye. Átlaghoz képest sokkal édesebb. Utóízében először narancs, későbbi felöntéseknél pedig inkább marcipán volt a jellemző, néha-néha egy kis vaníliával megfűszerezve.

Nem mondom, ez aztán finom tea volt. Sokan elutasítják a fehér teákat, de én mindig is a kedvenceim között tartom számon. Ez a tea pedig egy oolong komplexitásával bírt, egy préselt puerhnek nézett ki és hozta a fehér teák édes jellegét, mindez kiegészülve a legnagyobb gyümölcsízzel, amit valaha kóstoltam. Ami nagy hátulötője, hogy nagyon morzsolódott. NAGYON. Míg egy kevésbé oxidált oolonghoz akár szűrő sem kell, itt akár hatszor is szűrhettem volna, nem sokat javult volna a helyzet. :D
 


  2016.01.14. 10:01  Hozzászólás
  •   24   


---
 
Végre ide is eljutottunk. Mondhatni, hogy egy elég alap teáról van szó, ami eddig nekem valamiért kimaradt.
Bai Hao Yin Zhen (2014-es) fehér rügytea. 5 gramm, hidegebb (maximum 80 fokos) vízzel.

Illatra le sem tagadhatná a fajtáját: mező, teli szárított virágokkal, szénával, mézzel... Van egy enyhe dohányos jellege is, ami nagyon szépen megbújik mindezek mögött. Finom.
Ízre nagyon különös. Dominál a citrom és a mandarin (egyszerre savanykás és édes), de van egy néha felbukkanó enyhe sós íz is. Nagyon felfrissíti a szájat, mentolos érzést hagyva maga után.
 


  2016.01.09. 17:29  Hozzászólás
  •   23   


---
 
Ma egy igen híres és színvonalas teát ittam. Da Hong Pao, erősen sütött oolong Fujian tartományból (érdemes elolvasni a róla szőtt történeteket).
5 gramm, hozzá melegebb (90-95 fokos) víz.

Illatra mák, lóistálló, föld és hihetetlenül erős dohány. Itt már átkoztam magam, hogy egy oolongnak álcázott puerh-t vásároltam. :D Nem akarok rosszindulatú lenni, de ez a legrosszabb illatú tea, amivel eddig találkoztam.
Ízre szerencsére más a helyzet. Hozza a sütöttebb oolongok mézes édességét, mellette szilva, sok-sok fahéj, tejcsokoládé (utbbit lehet, hogy csak a színe miatt képzelem bele), kevés citrom - annak a borzasztó földes illatnak pedig nyoma sincs. Aszalt sárgabarack és hosszan megmaradó gesztenyepüré ízzel távozik.

Kettős érzések, mert illatra förtelmes, ízre pedig finom, igen nagy komplexitást felmutató tea. A jövőben még barátkozok vele.
 


  2015.12.26. 20:48  Hozzászólás
  •   22   


---
 
Magashegyi oolong taiwanból. Kevésbé oxidált, külsőre a Tie Guan Yin-re hasonlít.

Illatra kiköpött tejes oolong, csak kicsit több édességgel és virágossággal. Ízre is édes, virágos, zöldalmahéj, édes citrom(héj), illetve valami egzotikus gyümölcs, amit nem tudnék nevén nevezni. Édes-sós utóízzel búcsúzik.
 


  2015.12.25. 19:37  Hozzászólás
  •   21   


---
 
2015-ös, tavaszi szedésű XiHu Long Jing tea Kínából.
Illatra füves, szárított virágos, majd a felöntések megkezdésével minimális főtt gesztenye. Ízre is hasonló, nagyon érződik rajta a zsenge "zöld" íz, és sajnos a gesztenyéből itt se kapunk sokat. Édeskés utóízzel búcsúzik. Hogy őszinte legyek, ez nem ízlett annyira, mint amennyit elvártam tőle.
 


  2015.11.21. 17:07  Hozzászólás
  •   20   
Avatar

terra alapító
 
Pu-Erh-Tee, a Müller-től.
Erős, mint ahogy Bence is írta :D karakteres, földszerű íz és illat, karcos utóíz. Szép barnás-vörös színű, és nem látod a csészéd alját.
Nekem ízlik, igaz 15 másodpercig ázik a tea. Az erősebbet valószínűleg én is kellemetlennek találnám.
Különleges ízvilág rejtőzik a kesernyés felöntések között :thumbup:
Az ázott tealevelek illata már lágyabb, majdnem hogy teljesen más dimenzió.
A harmadik felöntést hagytam fél percig, aranybarna italt kaptam, erősebb is lett. 100°C-os vízzel biztos nem iszom még egyszer, 90°C-on lesz az igazi.
Negyedik adag kissé gyengébb lett már. Az ötödik felöntésre azt hittem hogy nem az utolsó lesz, pedig de. Ennyit tudott a tea ezen az áron. A következő alkalommal kisebb adagokat öntök ki, kíváncsi vagyok meddig bírja. Finom volt, persze minden nap nem innám én sem. A végére azért megszelidült, és egy nagyon enyhe, de mégis az eddigi zöldektől és oolong-októl eltérő ízt kaptam. A vörös teákra persze hasonlít, sőt nem is biztos, így utólag visszagondolva, hogy erősebb lenne egy-kettőnél.


Aki bele szeretne kóstolni a puerh teákba, mindenképpen itt kezdje, nem drága tea, de nem is a legrosszabb minőségű. A Müller-nél valahogy nagyon eltalálták az árakat és a mennyiségeket is. Soknak tűnik a csomag, de nincs annyira nagy választék az áruházlánc sajátmárkás szálas teái közt, 30-50 grammos csomagolással hamar végigérne rajtuk az ember ;)
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.10.09. 10:32  Hozzászólás
  •   19   


---
 
Yunnan Cold Mountain fantázianévre hallgató yunnani zöld tea.
Külsőre nagyon érdekes, mintha sima zöld teát bevontak volna fehér viasszal. Nagyon szép.

Szokásos 135 ml gaiwan, 5 gramm tea, 70 fokos víz. Illatra intenzív sárgarépalé, kis főtt kukorica. Ízre a zöldségek megmaradnak, csak nem olyan intenzíven. Vigyázni kell, mert nem szereti, ha sokáig áztatjuk (hamar keseredik). Amúgy az íze abszolút nem édes, inkább kesernyés (rövid áztatás mellett is), illetve masszívan sós, mellette mogyorós (mandulás?) ízzel. Száraz lecsengéssel és mézes utóízzel búcsúzik.

Nem rossz tea, kifejezetten tetszik az egyedisége. Ahogy mondtam, figyelni kell az áztatásra, mert hamar keseredik (ez talán megmagyarázza a nevetségesen alacsony árát). Sajnos elkapott egy kisebb megfázás, így érzékszerveim nincsenek csúcson. Nem baj, lesz még alkalmam kipróbálni.
 


  2015.09.25. 09:03  Hozzászólás
  •   18   


---
 
Mostanában az eddig általam leírt teák mentek, illetve filtereseket is iszok, ha nagyon nincs időm (pl. a rooibos mostanság nagyon megy).
De ma végre sikerült újat kóstolnom, méghozzá nem is akármilyet, hiszen ez az első shu pu-erh teám.

19 Sárkánygomba névre hallgat, 2007-es, Yunnan tartományból. 135 ml-es gaiwan, 4 gramm tea, 95 fokos víz.
Szárazon az illata egész meggyőző volt, édes, mély, olyan vörös teás. Az első felöntés után kezdődtek a bajok: hihetetlenül keserű föld, dohány és hamu. Nagyon szokatlan volt így elsőre, a kellemes és a kellemetlen vékony határán ingadozott (de inkább azt mondanám, hogy nekem nem tetszett).
Az íz már kifejezetten borzalmas volt, keserű föld és tőzeg minden mennyiségben. A végén egy édeskés utóízzel búcsúzott, de ahhoz nagyon kevés volt, hogy megnyerjen.

Bevallom, nem azt kaptam, amire számítottam. Mindenki áradozik a pu-erh teáktól, de ez nem egyszerűen "nem finom" volt, hanem kifejezetten kellemetlen (annyira, hogy olyan 6 felöntés után ki is szálltam, pedig még legalább ennyit ki lehetett volna hozni belőle). Elnézést, ha valakit megbántottam ezzel az értékeléssel, de a pu-erh nem lesz az én műfajom.
 


  2015.06.23. 16:05  Hozzászólás  Válasz kissbence09 (16) hsz.-re     Olvasás  
  •   17   
Avatar

terra alapító
 
Most már ráérek én is, jöjjön hát egy finom kínai zöld tea, Chun Mee, 5-6 leöntést bőven elbír (fél liter fér a termoszba, meg ennyi a minimum a vízforralóban is :D ).
Fanyarnak írják a tasakon, ez ugye mennyiségtől függ. Most ilyen kicsi adaggal próbálkoztam, épp hogy volt a gaiwan alján:

Nem tudom mennyire látszik, kb. egy kis teáskanálnyi lehetett, mert a múltkor kissé fanyar lett nekem :D

Sokat nem írnék róla, finom, lágy-fanyar, mennyiségtől függően, de mindkét esetben finom, maximum kicsit erős.
A levelek szépen kinyílnak, ízre, illatra, mindenhogy rendben van, 70ˇC-os vizet ajánlottak a csomagoláson, nem kísérleteztem.


Ez pedig az egyik első kísérleti mennyiség, ami nekem túl sok volt :D


Egy korrekt zöld tea, nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább, sőt, inkább utóbbihoz van közelebb, de tudja azt, amit egy kínai teától elvárunk.
A gaiwan-nal kezdek megbarátkozni, ha elég gyors vagyok, nem folyik végig az aljáig az értékes nedű :D

szerk.: most érek a végére, most már különleges, igaz gyengül, kell neki 1,5-2 perc, mire kiadja az utolsókat, de érdemes megvárni, nagyon finom.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.05.14. 13:26  Hozzászólás
  •   16   


---
 
Ma egy igen finom teát ittam.
Fo Shou (Buddha tenyere), taiwani vörös tea (sajnos a konkrét termőterületről nincs információm).
4 gramm tea, 135 ml-es gaiwan, forró fürdő, majd 85 fokos víz (ennél hidegebb vizet nem ajánlok, mert sokat ront rajta, 86-87-ig kísérleteztem, a 90-95-öt már nem mertem bepróbálni). A felöntéseket annyira nem bírja jól, kezdetben 20 másodperc legalább kell neki, a végén meg akár 70-80 is.
Illatra intenzív aszalt szilva, málna, aszalt gyümölcsök, a háttérben egy kis virágméz. Idővel karamellizált alma. Ízre a szilva van jelen, mellette feketebors. Közepesen édes, nagyon nem testes, de azért finom tea.
 




  2015.05.03. 12:49  Hozzászólás
  •   14   


---
 
Új tea: Dian Hong (Golden Needle - Arany tű) vörös tea Yunnanból (Kína). Külsőre nagyon szép, hosszú fekete és aranyszínű levelek és rügyek keveréke.

135 ml-es gaiwan, 4 gramm tea, a víz 80-85 fok körül, 10-15-20 másodperces felöntésekkel. Illat: kezdetben intenzív aszalt szilva és dohány, a háttérben széna, kevés virággal. Idővel méz. A későbbi felöntéseknél a méz erőteljesebb lesz, elnyomja a többi illatot, illetve a szénás vonal is erősödik. Az ízzel bajban vagyok. Nagyon finom, lágy, édes, enyhén kesernyés, de nincs semmi, amit konkrétan ki tudnék venni. Fura.

Összességében jó kis tea, ár-érték arányban szintén kiváló. Úgy hiszem, lesz mit felfedeznem rajta a következő hónapokban. :)
 


  2015.04.21. 16:44  Hozzászólás
  •   13   


---
 
Új tea: Bai Hao, kínai (Yunnan) zöld tea. A tea szinte csak rügyet tartalmaz, melyeknek tapintása (szárazon) enyhén viaszos.
4 gramm tea, rá 135 ml 70-73 fokos víz, 20-60 másodperc. Illatra nagyon intenzív főtt gesztenye, kevés fű. Ízre édeskés, szintén főtt gesztenye, de nem oylan erősen, mint az illatában, kevés gyümölcs. Zöld tea, tehát jó száraz érzetet kelt a szájban. Későbbi felöntéseknél belép egy édes főtt kukoricaszerű íz is.
Hú, na ez nagyon finom egy tea, ár-érték arányban kiváló. Nagyon hasonlít a Longjing-re, bár nem olyan testes, hanem inkább frissebb. Nem túl komplex, de nagyon jól iható. :)
 


  2015.03.27. 17:21  Hozzászólás
  •   12   


---
 
Új kóstolás: Dong Fang Mei Ren, azaz Oriental Beuaty, magyarul Keleti Szépség. Taiwani, erősen oxidált (70%) oolong tea, amit egy Jacobiasca formosana nevű muslicaféleség rág meg még az ültetvényen, ezáltal beindítva a természetes fermentációs folyamatokat (mellesleg ez nagyban hozzájárul, hogy a teát 5000 Ft/50 gramm áron lehet kapni).
3 gramm tea, 135 ml-es gaiwan, 80-85 fokos víz (hamar rájöttem, hogy 85 fokon sokkal finomabb), áztatási idő 10-80 másodperc. Illatra finom édes, a kezdeti felöntéseknél enyhén istállószagú (erősebben, mint a Bai Mu Dan), néha savanykás is. Aszalt gyümölcsök, viasz. Ízében a méz észlelhető, finom édes tea, de semmit sem tudtam egész pontosan meghatározni. Talán valaki szereti, ha nem kifejezetten dominál egy íz sem, én nem tartozom közéjük. :) Utóíze hosszan megmarad, a szájban egy vajas érzést hagyva (ez új, de nagyon tetszett), illetve néha kicsit kesernyés is.
Ez egy finom tea volt, talán egy erőtlen Alishan GABA-hoz tudnám hasonlítani - no de ott nagyon korrekt az árazás, itt viszont közel sem éri meg azt az 5000 Ft/50 grammos árat. Többet vártam. Sőt, szerintem úgy lenne fair, ha a Keleti Szépség és az Alishan GABA árát megcserélnénk. :)
 


  2015.02.07. 18:23  Hozzászólás
  •   11   


---
 
Ma esti teám: Alishan GABA, taiwani oolong tea (70-80%-os fermentáció, jó sötét levelek). Itt a tea a készítés során nem oxigénnel, hanem nitrogénnel érintkezik egy jelentős ideig (25-35 óra), ettől megnő a benne található gamma-amino vajsav (GABA) tartalma - ez utóbbi vegyület pedig elég hasznos, mondhatni mindenre gyógyír, kezdve az álmatlanságtól, a zsírégetésen át, egészen a stresszcsökkentő hatásáig.
Szokásos 3 gramm tea a 135 ml-es gaiwanba. Forró fürdő, majd egész sok felöntés, 90 fokon (alatta már annyira nem jönnek ki az ízek, melegebbel meg nem próbálkoztam), kezdetben 10 másodperc, a végén már 60 fölé is elmentem. Illatra nagyon savanyú, kezdetben minimálisan muskotályos, de ez később szinte észre sem vehető. Picit füves, picit édes, de mégsem tudom leírni, hogy valójában mit éreztem. Íz: eszméletlenül édes, mézes, finom aszalt gyümölcsök, leginkább mazsola. Helyenként egy kis citromos savanyúság. Nagyon karakteres, és mindeközben frissítő is. Hű. Az egész olyan, mintha egy vörös teát kombináltak volna egy lágy fehér teával - ez leginkább koffeintartalmában nyilvánul meg: jóval magasabb, mint az eddig kósolt oolongok.
Mindent összegezve ez egy nagyon finom tea, aminek az ára elsőre magasnak tűnhet, de nagyon megéri. Top 3-ba azonnal belépett (azt még nem tudom, hogy a Dong Ding-et lekörözte-e. :D )
 


  2015.02.05. 15:21  Hozzászólás
  •   10   


---
 
Hú, milyen finomat kóstoltam ma. :) Dong Ding oolong tea Taiwanból (kb. 30%-os fermentáció).
135 ml gaiwan, 3 gramm tea, 95 fokos víz, kezdetben 15, a végén 70 másodperces áztatás, oolongoktól megszokottan jó sok felöntés.
Illatra nagyon finom, jó füves, mintha egy mezőn lennék, picit virágos is, kifejezetten kekszes, ami az elején nagyon intenzív, a végére már csillapodik. Jó pár felöntés után jön egy kis szalma és menta is. Íz: az illatban érzett keksz és fű nagyon meghatározó, kis citromhéj, és mindezek mellett finom édes is. A szájban nagyon frissítő, lágy hatást kelt. Jókedv-fokozó hatása igen magas. Tisztára, mintha egy fehér teát innék.
Na, ez a tea aztán mindent megad, mi szem-szájnak ingere. Hivatalosan is 2. kedvenc lett (a Bai Mu Dan után). Csak ajánlani tudom, nagyon különleges élményben lesz részetek. :)
 


  2015.01.31. 18:13  Hozzászólás
  •   9   
Avatar

rendszer admin
 
250 euró egy pohár teáért

Elképesztő áron fut a világ legdrágább teája. Íme, a valaha létezett legfejedelmibb tealevelek.

Da Hong Pao tealevelek – egy pohárka a császári teából átszámítva 250 euróba kerül, így ez a világ legdrágább teája. Egy kiló a különleges tealevelekből 900 ezer eurót kóstálhat.
A levelek .... bővebben >>
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2015.01.29. 15:21  Hozzászólás
  •   8   


---
 
Mai újdonság: Jin Xuan, azaz Milk oolong tea, Taiwanból. 135 ml-es gaiwan, 4 gramm tea, a víz pedig jó meleg (90-95 fok) - próbálkoztam 90 fok alatti vízzel is, de itt nem tesz neki jót, mivel a melegebb víz jobban kihozza az aromákat. Időre sokáig kell áztatni, kezdetben olyan 20 másodperc, a vége felé akár 70 másodperc.
A felöntéseket - szokásomhoz híven - most sem számoltam, valahol 7 és 10 között lehetett. Illatra finom kókuszos, tejes, sós. Ízre édes, szintén kókusz, citrom, végül pedig pirított mandula, ami az ízben is és az utóízben is sokáig megmarad. Nem rossz tea, az áráért pedig főleg nem.
 


  2015.01.26. 18:39  Hozzászólás
  •   7   


---
 
Tegnap délután egy igazi teakülönlegességet ittam: virágzó tea. Ez valamilyen szárított virág körbevarvva fehér vagy zöld teával (nagyon nagy arányú rügyszámmal).
Az enyém egy Mao Feng zöld teával készült pirosas-lilás szegfű volt. 95 fokos vizet töltöttem üvegkancsóba (ami mellesleg a kiöntöm), és ott pár perc alatt szépen kinyílt a virág. Illatra édes és virágos volt, ízre édes, málnás és a zöld teákhoz híven jó száraz. Rendelés mellé kaptam ajándékba, de most legalább már tudom, hogy miért nem lenne érdemes pénzt kiadnom, ami tea. :D
Majd teszek fel képeket, de amúgy így nézett ki: http://www.teavivre.com/red-blossom-flower-tea/
 


  2015.01.16. 15:30  Hozzászólás
  •   6   


---
 
Mai tea: kínai XiHu Long Jing (Dragon well, azaz Sárkány kútja) zöld tea. 135 ml gaiwan, 4 gramm tea, forró fürdő, majd sok (8-9) felöntés mérsékelt (70-80 fok) vízzel. A vízről csak annyit, hogy tényleg minden volt 70 és 80 fok között, de pár felöntés elég volt, hogy rájöjjek: ez a zöld tea 80 fokos vízzel a legjobb, és egyre lejjebb haladva egyre kevésbé lesz jó. Idő változó, az elején 10-15 másodperc, a végén olyan 40-50 másodperc.
Illatra főtt szelídgesztenye, ízre finom füves, kesernyés íz, ami elképesztően szárazt érzést kelt a szájban (ez mindig jó pont), utóízre édes, a felöntések vége felé pedig kicsit fémes is.
 


  2015.01.12. 15:56  Hozzászólás
  •   5   


---
 
Üdv.
A tegnapi extra koffeinbomba (kínai Keemun Mao Feng) után ma valami lágyabbra vágytam.
Bai Mu Dan, azaz fehér bazsarózsa, egy nagyon finom fehér tea Fudingból, Fujian tartományból. 135 ml-es gaiwan, 3 gramm tea, forro fürdő után kb. 8-9 felöntés, az első párnál mérsékeltebb (79-82 fok), majd kicsivel melegebb (85-87 fok) vízzel. Mindenképpen a melegebb vizet ajánlom, így sokkal finomabb lesz a tea. Idő változó, eleinte csak 10 másodperc, utolsó felöntéseknél pedig 60-70 másodperc.
Szárazon az illata édes és savanykás, forró fürdő után istállószag, széna-szag, oregánó. Ízre az első 1-2 felöntés nagyon fűszeres, füves ízű, ez később reszelt citromhéjba, még később pedig tömény édességbe megy át. Sokan csak 4-5 felöntést javasolnak, de én kifejezetten szeretem az édes ízeket, így 8-9-ig is elmentem. Nem győzöm tehát elégszer hangsúlyozni, hogy ez nagyon finom tea, ezért az árért meg főleg, szóval lehetőség szerint próbáljátok ki ti is. Nálam hivatlosan is kedvenc. :)
 


  2015.01.04. 13:52  Hozzászólás
  •   4   
Avatar

terra alapító
 
Jinxuan oolong. Nagyon finom thaiföldi oolong tea, nagy levelek. Nincs vízhőmérőm, kb 80-90 fokon forráztam, aztán kicsit bennefelejtettem, több mint 10 percig ázott.
 


  2015.01.04. 13:07  Hozzászólás
  •   3   
Avatar

terra alapító
 
Sajnos csak ez a három kép lett jó, telefonnal nehéz fotózni.
Nagyon rövid leírásomat bemásolom ide is, a Flying Bird Teaház Híres Kínai Teák Mintakollekcióját, és egy tőlük ajándékba kapott - remek ötlet minden rendeléskor egy ajándék teát küldeni, ami kb. két alkalomra elég! - taiwani oolongot kóstolhattam meg! Tehát címszavakban:

White Silver Needle - nem tudom eldönteni, ünnepnapokra való, hihetetlenül egyszerű, ugyanakkor ütős íze van. No meg az ára miatt sem innám minden nap :D Íme két kép róla:

Dragon Well - a legjobb amit valaha ittam :D igaz nem vagyok nagy teás, de nekem ez a csúcs
Iron Goddess of Mercy - egy fokkal azért elmarad a long jing-től - előző :D -
High Mountain Oolong - határozottan finom, kellemes taiwani oolong
Keemun Mao Feng - kissé erős vörös, de jó ez is :)
+1: Formosa Everspring - alkalmi teának könyveltem el, kissé ,,erjedős'' :D talán pont azért issza az ember az ilyen teákat, mert nem tudja hová tenni őket, próbálja megfejteni a titkukat

A következő kóstolót igyekszem részletesebben leírni, és ígérem, egy teát írok egy hozzászólásba/napra :D és végül még egy kép, talán valami oolong :D vagy puskapor? Vagy a hirhedt gyömbéres-szálas :D
 


  2015.01.04. 13:06  Hozzászólás
  •   2   


---
 
Ma újra ittam a csodás Tie Guan Yin (Kegyelem Vas Istennő) oolong teából, de ha jól látom, ide még nem írtam le. Kínai változat (Anxi városa, Quanzho, Fujian tartomány) szóval csak enyhén sütött (a taiwanival szemben).
Illatra erős orgona, ízre nagyon lágy, itt is orgona, egy pici édességgel és kesernyésséggel. Harmadik felöntés körül az orgona mellé jön egy szénás illat. Utóízében egy kis fémességet éreztem, ami nem minden felöntésnél jelentkezett. Finom, nyugtató hatású tea, legalább is én nagyon ki tudtam kapcsolni.
Meleg fürdő után összesen 10 felöntés, az utóbbi kóstoláshoz képest melegebb vízzel (93-96 fok). A 135 ml-es gaiwanba 3 gramm teát tettem, és hatalmasra nyíltak a levelek. Áztatási idő nagyon rövid volt, az elején csak ráöntöttem a vizet és szinte azonnal leszűrtem, a végén meg 40 másodpercig is hagytam. Finom, nagyon ajánlom mindenkinek. :)
 


  2015.01.04. 13:05  Hozzászólás
  •   1   


---
 
Új kóstolás: Dragon Pearls, azaz jázminos zöld tea. Egy nagy odafigyelést és rengeteg kétkezi munkát igénylő tea Fudingból, Fujian tartományból (Kína). Miután a teát leszedték és kiszárították, friss jázmin virágot kevernek hozzá, kb. 5 óráig együtt hagyják őket, majd kiszedik a virágokat. Ezek után a tea további 4-5 napig szárad. Igen ám, de ez még önmagában kevés lenne, ezért ezt a műveletet összesen hétszer kell elvégezni, mindig friss jázmin virágokat alkalmazva. A jázmin is fontos: kora reggel kell szedni, amíg a sziromlevelek még zártak, és csak este keverik a teához, amikor kinyílnak a levelek. Azért ez nem kis munka. :)
Eddig nem ismertem a jázmint, de úgy tudnám leírni, hogy émelyítően édes és intenzív illatú, legjobban az akácvirághoz hasonlít. Az ízek nagyon jól kiegyensúlyozottak: a jázmin édes, virágos ízt ad (de szerencsére nem olyan intenzív, mint illatában), míg a zöld tea kellemes füves, kesernyés és száraz ízt ad neki. Az egész nagyon lágy, valószínűleg erre mondják azt, hogy "bársonyos" vagy "selmyes".
Összesen 9 felöntést csináltam, nem túl meleg vízzel (72 és 79 fok között). A gyöngy formájú tea szépen kinyílt a végére, és elég jó kedvet varázsolt. :)
 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég