|
![]() Terra-home.hu |
![]() |
|
Magok | Magcsere | Paradicsom | Paprika | Szőlő katalógus | Mi ez? - Tippelek | Kertészeti napló | Csatolmányok | Képgaléria | Megosztásaim | Emlékeztető | Szabályzat |
|
|
| ||||
Csemegeszőlő | Terra Lotto Jackpot: 1600 terra |
![]() |
2021.08.16. 15:46 ![]() |
![]() ![]() |
|
A másik még hetekre van az éréstől. Ez apróbb szemű, de magvatlan fajta, ezt ezért szereti a lányom nagyon.
|
|
![]() |
2021.08.16. 15:42 ![]() |
![]() |
2021.08.16. 13:22 ![]() |
Válasz funnyfighter (3655) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nagyon kevés az információ.
Legalább egy kis leírást adj az ízéről, ropogósságáról, magvasságáról. Nem írtad hogy honnan van, Magyar fajtákban kel gondolkodni, vagy külföldi is szóba jöhet ? |
|
![]() |
2021.08.16. 04:21 ![]() |
Válasz rapala (3657) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Szia! Ha szabad érdeklődnöm ..milyen méretű hálókat vettél?..az Organza.hu-n.
|
|
![]() |
2021.08.15. 17:49 ![]() |
Válasz kedvescimbor (3654) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2021.08.15. 16:30 ![]() |
Válasz RJani65 (3640) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Össze hasonlítottam az én landisommal, a bogyó formája de még a levele is nagyon hasonló.
Méhecske nem porozta át vajon?Vagy ezt nem tudja? |
|
Mindenki jó valamire, ha más nem, hát elrettentő példának
|
![]() |
2021.08.15. 11:56 ![]() |
![]() ![]() |
|||
Üdv mindenkinek.
Nem tudom milyen fajta lehet kis segítséget kérnék. Még savanyú nem érett. |
|||
![]() |
2021.08.15. 10:40 ![]() |
Válasz rapala (3653) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Jó, hogy ezt lehoztad, mert én a kertlap webáruházból vásároltam, de ott csak szőlőre való méretet árulnak, kicsit nem. Színeset vettél, vagy fehéret? Mennyire átlátszó? Figyelemmel lehet rajta keresztül kísérni az érési folyamatot?
|
|
![]() |
2021.08.15. 09:18 ![]() |
Válasz Mauzi (3650) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Én a következő oldalon rendelem a védőhálót:
Organza.hu itt találsz minden méretű, kíváló minőségű zsàkokat. Ez a magyarban tüll anyag,amiből a balett ruha is készül. Lakodalomban állítólag ajándék tárolónak használják. A vékonyhélyú szőlőket sem barnítja mint a kínai polietilén tasak ahol hozzáér a szőlőhöz. Extra nagy zsákokat is lehet rendelni akár 1 db-t is, az extra nagy fürtökhöz. Eddig 100% ban elégedett vagyok vele ! |
|
![]() |
2021.08.15. 08:30 ![]() |
![]() ![]() |
||
A Melitopolskij csernüj fajtával kapcsolatban érdeklődnék. Ez mikor szokott érni nálatok, illetve milyen a színeződése az érett fürtöknek?
Idén hozott fürtöket először, ízre is édesnek tűnik, de nem szeretném túl korán lecsípni őket. |
||
![]() |
2021.08.15. 07:10 ![]() |
Válasz Mauzi (3650) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Válogass kedvedre!
![]() |
|
![]() |
2021.08.15. 05:03 ![]() |
Válasz gergerg (3648) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Szia! Ha tudnál elérési lehetőséget a szőlős zacsihoz..vagy egy linket kérhetnék?
Előre is Köszönöm! |
|
![]() |
2021.08.14. 22:36 ![]() |
Válasz gergerg (3648) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Bravúros megoldás, és minden tiszteletem neked/nektek a munkáért, ami ebben benne van! Gratulálok! Az ötlethez is, a melóhoz is! (By the way, az én 30-50 szem őszibarackom poloska elleni megvédéséhez is adtál vele ötletet. Kicsi a fa, nem is lesz túl sok rajta, de szépek, megéri a bezacskózást! Kösz!)
|
|
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)
|
![]() |
2021.08.14. 20:22 ![]() |
![]() ![]() |
||||
Régóta okoznak bosszúságot a darazsak. Az érett, illatos csemegeszőlőt már akkor megkezdik, amikor mi még várnánk néhány napot az elfogyasztásával. Nekem sok fajtám van (relatíve), azért, hogy az érésidőt a lehető leghosszabbra nyújtsam, vagyis mindig legyen friss szőlő. A darazsak viszont már az első szőlő érésekor megjelennek, és nekiesnek annak is, ami még nem teljesen érett, és addig nem nyugszanak, amíg mindent tönkre nem tettek. Egy ideig próbálkoztam flakonokból készült csapdákkal, de az csak bosszúra jó, mert az összes darázs úgysem fog belemenni. Idén úgy gondoltam, nem adok esélyt nekik.
Még júniusban rendeltem Kínából tasakokat. Ezek a tasakok egy vékony, fátyolszerű anyagból készültek, hasonló mint az egyszer használatos sebészmaszk egy rétege. Levegőt , párát átengedi, viszont valamennyire vízlepergető is, így nem csak a darazsak ellen, de akár az eső miatti repedés megelőzésében is segíthet. Többféle méretben kapható, érdemes alaposan átgondolni, melyik lesz a megfelelő. Kialakításra is többféle létezik, az enyém zárását egy egyszerű textilbe varrott vagy ragasztott drótdarabbal oldották meg. Ráhúzom a fürtre, és körültekerem a dróttal. Az ára is változik, én 30 Ft körüli áron jutottam hozzá. Mivel a Néró és az Irsai is megkezdte az érést (és a darazsak is menetrendszerűen megjelentek), ma nekiláttunk és elhelyeztük a tasakokat. Egyetlen hátránya, hogy nem látjuk a szőlő állapotát. Vagyis ki kell nyitnunk, ha kíváncsiskodni akarunk, érett-e már, de ezzel szerintem együtt lehet élni. A 30 Ft-os ár szerintem kicsit sem drága, főleg ha még a napot is bírja, és jövőre egy fertőtlenítés után újra fel tudom használni. Idén esélyük sem lesz a darazsaknak! |
||||
![]() |
2021.08.14. 17:11 ![]() |
Válasz RJani65 (3637) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Köszönöm válaszod! Megnézem a fajtát, aztán jövőre figyelem a kezdetetktől, hogy biztos legyen mi is ez.
|
|
![]() |
2021.08.14. 17:09 ![]() |
Válasz P.Tibor (3635) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Köszönöm! A "muskotályos" ízre azért nem esküszöm, de nem is "sima" szőlőízű. Tehát valami fűszeres, zamatos az íze. Megnézem ezeket a fajtákat.
|
|
![]() |
2021.08.14. 14:58 ![]() |
![]() ![]() |
||
Ne feledkezzünk meg róla se!
Igaz kicsit kicsi, és kényes is, de az íze nagyon finom, és a miénk... A Csabagyöngye, ma szüneteltem ![]() |
||
![]() |
2021.08.14. 07:47 ![]() |
Válasz RJani65 (3640) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Köszönjük meglátszik a munkád szépek a szőlőid gratula !
![]() ![]() |
|
Minden jót!
|
![]() |
2021.08.13. 20:57 ![]() |
![]() ![]() |
|
Az "ismeretlen szőlőfajta" kép: Boristól rendeltem Landis néven, ugyanakkor nem az, mivel enyhén muskotályos ízű, rózsaszínű, ellenben a Landis sárga színű. A kérdés az, hogy a látott fotó alapján tud-e segítséget adni bárki a meghatározásban? Előre is köszönöm.
|
|
![]() |
2021.08.13. 20:51 ![]() |
![]() ![]() |
|
2. kör, szintén érő fajták
![]()
|
|
![]() |
2021.08.13. 20:28 ![]() |
![]() ![]() |
|
Megkezdődött az idei szezon, most érnek, vagy most kezdenek érni. Leírásokról majd később, előbb csak a szemnek való jöjjön.
|
|
![]() |
2021.08.13. 20:00 ![]() |
Válasz Amita (3634) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Tisztelt Forumtárs. Szerintem amit képen látok nagyvalószinüséggel most érő szőlőskertek királynője muskotály.
|
|
![]() |
2021.08.13. 18:50 ![]() |
![]() ![]() |
|
A T. Fórumtársak segítségét kérem az alábbi fajta beazonosításában. Preobrazsényiének kaptam, most termett először, nyilvánvalóan nem az. Egyébként szép, dekoratív, nagy szemű szőlő, kb. egy hete van még a teljes érettségig. Köszönöm a javaslatokat!
|
|
![]() |
2021.08.13. 17:20 ![]() |
Válasz Amita (3634) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Most érik a Favorit és a Narancsízű, mind a kettő nagyon hasonló, nagyon finom is, de egyik sem muskotályos.
|
|
![]() |
2021.08.13. 14:35 ![]() |
![]() ![]() |
|||
Szeretnék fajta-azonosításban segítséget kérni. Teréznek vettem, de nagyon nem az. Már majdnem érett, íze kissé muskotályos (gondolom, ha teljesen beérik, ez kifejezettebb lesz). Próbáltam több képet csinálni róla, de ugye vitorláról nemigen lehet már ilyenkor csinálni rendeset... De hátha így is felismeri valaki, mi lehet. Köszönöm!
|
|||
![]() |
2021.08.12. 18:39 ![]() |
![]() ![]() |
|||
Jó hír hogy a Borisz féle szőlők már amin van fürt, fajta azonosak.
A dubovszkij napról-napra szedi a színét.Igy néz ki. |
|||
|
![]() |
2021.08.10. 08:23 ![]() |
Válasz Sanya101 (3623) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Szia!
Poloska mindkettő,bár az egyik fotó kissé elmosódott.Évről évre egyre több van nálam is. |
|
![]() |
2021.08.10. 07:54 ![]() |
Válasz P.Tibor (3626) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nálam meg vagy érett, vagy én vagyok mohó, mert eszegetem.
![]() ![]() |
|
![]() |
2021.08.10. 07:13 ![]() |
Válasz Sanya101 (3623) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nálam is van.
Amikor szétnyomod kiderül hogy poloska vagy sem, mert fiatalon is büdösek. |
|
![]() |
2021.08.10. 07:10 ![]() |
Válasz tomo75 (3624) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
A Néró még nálam is éretlen.
|
|
![]() |
2021.08.09. 22:08 ![]() |
![]() ![]() |
|
Szervusz Baby-lon, és szervusztok kedves fórumozók!
Most így nézünk ki. Tudom, messze van még az október, addig még minden szétrohadhat, de ilyen jól még soha nem álltam augusztus elején. Köszönöm a jótanácsokat! |
|
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)
|
![]() |
2021.08.09. 20:12 ![]() |
![]() ![]() |
|
Nálatok érik már a Néró vagy az Eszter? Nálam a Nyírségben már szép sötét, de még savanyú.
|
|
![]() |
2021.08.09. 18:30 ![]() |
![]() ![]() |
||
Sok levelen találtam ilyen pete csomókat, illetve kikelt lárvákat.Nyomkodom szét őket, mert permetezni már nem akarok.
|
||
|
![]() |
2021.08.07. 13:50 ![]() |
Válasz vadasgyorgy (3621) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
A Szenzácia nálam két permetezés mellett hobátlan! Igaz a tőke haldoklik mert kitörte a vaddisznó de sikerült úgy összeforasztani hogy talán az idei évet kibírja. Arról nem is beszélve hogy a jég is megrendezte mégsem beteg. Szerencsére van belőle egy oltásom ha a fürtök lementek kiveszem mert így csak kinlódik. Mindenképp tovább fogom szaporítani!
|
|
![]() |
2021.08.07. 09:16 ![]() |
![]() ![]() |
|
Kedves Fórumtársak!
Milyennek ítélitek a Szenzáciát? Saját tapasztalatom szerint lisztharmatra érzékeny.... |
|
![]() |
2021.07.31. 10:39 ![]() |
Válasz Sanci07 (3618) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Mucsi Feri is erre panaszkodott, ezért vette ki a gyüjteményéből. Nálam nincs ideje megrothadni, ha érik azonnal lelegeljük.
![]() |
|
![]() |
2021.07.30. 19:05 ![]() |
Válasz P.Tibor (3617) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Gratulálok igazán szép a szőlőd!
![]() ![]() |
|
Minden jót!
|
![]() |
2021.07.30. 17:47 ![]() |
Válasz P.Tibor (3617) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nagyon szép gratulálok hozzá az én talajomon soha nem lesz ilyen bár ezt a fajta leírásban is benne van.
De az én valós problémám a fajtával hogy mikor megérik a kocsány és a bogyó találkozásánál rohadni kezd a bogyó gyengén tart szállításkor leesik! Most nekem is jól néz ki de ha beérik kezdődik a baj! |
|
![]() |
2021.07.30. 16:56 ![]() |
Válasz Sanci07 (2124) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
"Ettől függetlenűl akik dicsérték tehetnének fel egy terhelt Timúr tőkéről képet,mert egy-két szép fürtig felénk mindenki eljut de terhelés alatt nálunk mindemkinél borzasztó lesz a végeredmény!"
30 fürtöt hagytam rajta, ahol tudtam vesszőnként három fürtöt is meghagytam, nem okozott semmi gondot, egyszerre érik mind. Az a fotókon is megfigyelhető hogy a tőkéhez közel nem hoz szép fürtöket, hosszúra kell metszeni. Későbbi érésben van nála sokkal szebb, és finomabb szőlő, de ebben a nagyon korai érési időben nálam továbbra is stabil helye van.
|
|
![]() |
2021.07.29. 06:51 ![]() |
Válasz Sanya101 (3615) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Szia!
Köszi az infót,találtam még egy képet amin a törzs látszik. Akkor ősszel szedek róla vesszőt,/nem nálam van a tőke/aztán majd meglátom mit tudok vele kezdeni,használható lesz-e. Kötött ,vizes talajban van,nálam száraz,homokos, |
|
![]() |
2021.07.28. 20:01 ![]() |
Válasz nagyics (3614) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Szia!
Miért ne lehetne.Sőtt, az utolsó képen lévő levél, az nagyon hasonlít az so4 levelére, meg a vitorla is nagyon olyan. Jövőre már olthatsz rá valamit. |
|
|
![]() |
2021.07.28. 13:41 ![]() |
![]() ![]() |
||||
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni,a következő képeken láható levelek lehetnek valamilyen alany levelei?Termés nincs a tőkéken,hoszzú/3-4m/ ,ceruzányi vastag hajtásokat hozott idáig. Kezdő vagyok a szőlészkedésben/kiskertben, hobby/,előre is elnézést,ha ez így "hülye"kérdés lenne. |
||||
![]() |
2021.07.24. 19:09 ![]() |
![]() ![]() |
|
Ukrajnából történő rendelésnél, a legfontosabb dolgokkal kell tisztában lenni !
A pénz átutalása, egy csekk számlára, előre történik .Ekkor figyelmeztetnek ! A szállításért felelősédet nem vállalnak . Tehát idáig ez olyan mint egy ablakon kidobott pénz . Csak akkor vállald be, ha nem fog fájni, ha elveszted, mint a ruletten . Mivel a határon, növényt akar a futár áthozni, ami Méhib engedéjjel nem rendelkezik, csak a vámos jóindulatán múlik átengedi e Mostanában megszigorították . Ha nem sikerül akkor buktad . |
|
![]() |
2021.07.23. 09:54 ![]() |
Válasz baby-lon (3611) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Hát, a fajtaazonosság csak később fog kiderülni....
|
|
![]() |
2021.07.23. 09:41 ![]() |
Válasz Amita (3609) hsz.-re Olvasás |
![]() ![]() |
|
Nekem nincs jó tapasztalatom velük fajtaazonosság tekintetében, és rendezni sem szeretik a problémás dolgokat.
|
|
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég