Fakanál Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Minden ami a konyhában zajlik
  2021.09.11. 15:53  Hozzászólás
  •   238   
Avatar

terra alapító
 
Ma megint apa főz napot tartottunk. :)

Még akad a kertben 1-2 cukkini, uborka, van bőven paradicsom, paprika, így hát adott volt a feladat.

Cukkinitekercs sült csirkecombbal, rácsos krumplival.


Hozzávalók:
    2 kisebb cukkini
    10 tojás
    pár hagymaszár, vagy metélőhagyma
    10 dkg sajt
    3 tömlős sajt

    4-6 csirke felsőcomb
    1 fej hagyma
    4-5 nagyobb paradicsom
    2 paprika
    1 uborka
    6-8 db közepes krumpli
    fűszerek
 
tál.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.



Ha jó sorrendbe végezzük el a feladatokat, akkor kevés várakozással, folyamatosan tudunk haladni.

Szükségünk lesz egy univerzális gyalura. Nem nagy költség, és sokoldalúan használható. Ha még nincs ilyenünk, mindenképp szerezzünk be egyet, hasznos segítség.

A cukkiniket megmossuk, és az egyiket karikákra szeljük. Érdemes előre kiválasztani a a tepsit amiben a tekercset sütjük, és a szeleteket előre kirakni, hogy lássuk mennyire van szükségünk. Ha van maradék, akkor azt a másik cukkinivel együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba, és egy evőkanál sóval besózzuk, majd 5-10 percig hagyjuk állni. Ezalatt a tepsit kibéleljük sütőpapírral. Érdemes a tepsi hátoldalát használni, a papírt az élekre simítva, majd a hajtásokat az ujjunk közt áthúzva tökéletes méretű bélelést készíthetünk. A reszelt cukkinit alaposan kicsavarjuk, és egy tányérra tesszük. A kicsavar tök térfogata kb. a fele lesz a reszelt állapothoz képest.

szeletek.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.

reszelve.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.



A kicsurgott levet kiöntjük, és a tálba beleütjük a 10 tojást ( ne mosogassunk fölöslegesen). A tojáshoz egy kávéskanálnyi sót és borsot teszünk, majd alaposan felverjük. A hagymaszárat apróra vágjuk, és a kicsavart cukkinivel együtt a tojáshoz keverjük. Az elkészült masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk. A szeletelt cukkinit a massza tetejére rakjuk úgy, hogy a szeletek fedjék egymást. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

tojás felverve.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.

tojás.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.

hagyma hozzáadva.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.



massza.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.

szeletek rárakva.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.



A töltelékhez használhatunk különböző sajtokat, keverhetünk hozzá túrót, én az egyszerűség kedvéért tömlős sajtot használtam, és trappistát reszeltem hozzá, hogy ne legyen túl lágy. Keverhetünk hozzá kaprot is, jól illik az íze a cukkinihez. Mivel nálunk nem mindenki szereti a kaprot, én nem tettem bele. Az egyetlen dolgom tehát a sajt reszelése volt, amíg a tekercs sült.

Ha a massza megsült, kivesszük a sütőből, és egy másik sütőpapírra borítjuk. Úgy a legkönnyebb, ha a sütőpapírt rásimítjuk, és egy másik tepsit vagy tálcát teszünk a tetejére, majd az egészet egyben átfordítjuk. Most a massza alja van felül, és a cukkini karikákkal takart oldala lefelé. Még melegen bekenjük a sajtkrémmel, és rászórjuk a sajtot. A sütőpapír segítségével óvatosan feltekerjük, és belecsomagoljuk a sütőpapírba. Hagyjuk kicsit hűlni, majd 1 órára a hűtőbe tesszük.

massza kibontva.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.

bekenve.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.

beszórva.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.



Felkarikázzuk a hagymát, egy paradicsomot, és egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, amit előtte pár csepp olajjal megcsurgatunk. Az előkészített combokat erre az hagyma-paradicsom ágyra tesszük, így az ízek átjárják, és nem is ragad le a hús. Alufóliával lefedve a sütőben 40 perc alatt puhára pároljuk. Ezt követően kicsomagoljuk, befűszerezzük ízlésünk szerint, és pirosra sütjük.
hagymaágy.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.

húsok.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.

hús kész.jpeg.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.


Amíg a tekercs hűl, a hús sül, megpucoljuk és felszeleteljük a krumplit, és el is kezdhetjük kisütni.

Ha minden elkészült, már nincs más dolgunk, mint megágyazni az összetevőknek. A paradicsomokat, paprikákat, uborkát felszeleteljük, kirakjuk a tál szélére, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. A tekercset kivesszük a hűtőből, kicsomagoljuk, és a tál közepére tesszük. Körberakjuk a krumplival, majd végül elhelyezzük a húsokat.

asztal.jpeg
------------------------
Megtekintve 906 alkalommal.



Jó étvágyat!
 


  2021.09.05. 17:44  Hozzászólás
  •   237   
Avatar

terra alapító
 
Lassan vége a kerti szezonnak, a legtöbb termést betakarítottuk. Azért lesz még némi gyümölcs, de az eddigi feszített munkatempón kicsit már lazíthatunk. Ideje hát megkezdeni a visszatérést a konyhába.

Mai ebédre még a nyár ízeit csempésztük némi húsburokba.

Hozzávalók:

    • 1-1,5 kg karaj
    • 3 csomag szeletelt sonka / bacon
    • ha friss nincs, egy doboz konzerv gomba
    • 2-3 db különböző színű paprika
    • 2 közepes paradicsom
    • 30 dkg sajt
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál kechup
    • ecet
    • só
    • cukor
    • fűszerek

A karajt felszeleteljük, vékony szeletekre, megtisztítjuk a szelethez nem tartozó darabkáktól. A hagymát felkockázzuk, zsírban üvegesre sütjük, majd a karajból leeső apróra vágott nyesedékhússal összesütjük. 10 perc sütés után hozzáadjuk a gombát. A gombát ne felejtsük el átöblíteni, a konzerv levében rengeteg só van! 10 perc további sütés után levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A sajtot lereszeljük, a paprikákat csíkokra szeljük. 2 db őzgerinc formát (de bármilyen más forma is lehet) kibélelünk alufóliával. Érdemes vastagabb alufóliát választani, ezt jobb üzletekben, drogériákban be tudjuk szerezni.

A kibélelt formába előbb a sonka szeleteket tesszük úgy, hogy a forma szélén túllógjon, és a szeletek fedjék egymást. Ezt követően a karajcsíkokkal előbb alulra teszünk egy sort, majd a forma oldalát is kibéleljük. A bélelés legyen egységes, ahol hézag van, nyugodtan pótoljuk kisebb darabokkal, nem fog a végén szétesni.

A paradicsomokat felkarikázzuk, majd a forma aljára, a karajcsíkokra helyezzük. A paradicsomot fűszerezzük tetszés szerint, én magyaros fűszerkeveréket használtam, de kinek-kinek ízlése szerint szinte bármilyen fűszer használható. A paradicsomra ráöntjük előbb a sajt falét,aztán a gombás tölteléket, rárakjuk a csíkokra vágott paprikát, majd rászórjuk a reszelt sajt másik felét. A sajtra elhelyezzük a felcsíkozott paprika második felét és egy újabb réteg paradicsommal borítjuk. A paradicsomot ismét fűszerezzük, és a karajszeletekkel betakarjuk. A kilógó sonkavégeket ráhajtjuk, és egy-egy szelettel fedjük. Az alufóliával alaposan becsomagoljuk.

A formákat egy nagyobb tepsibe tesszük, és a tűzhelyünk legalacsonyabb fokozatán 60-80 perc alatt összepároljuk. Ha kivettük a sütőből, az alufólia csomagolást megnyitva hagyjuk egy kicsit (kb. 15 perc) hűlni. Mivel eddig teljesen zártan párolódott, az ízek átjárták a húst, de némi lé is keletkezett, ezt leöntjük róla, majd a tepsire fordítva kiborítjuk a rudakat a formából.

A 3 gerezd fokhagymát összetörjük, 2 evőkanál kechuppal összekeverjük. A keverékhez borsot és egy teáskanálnyi cukrot adunk. Alapos keverés után bekenjük vele a rudakat. A cukor miatt szépen rá fog karamellizálódni, és egy fényes, aranybarna bevonatot képez a hús felületén.

A rudakat visszatesszük a sütőbe, és most már magasabb hőfokon megpirítjuk. Ha elkészültünk, a szeleteléssel addig várunk, amíg a rudakat már meg tudjuk kézzel fogni.

A salátához egyszerű ecetes öntetet készítünk, 1 deciliter ecet (10%-os), 2 evőkanál cukor, fél kávéskanál só, 3 deciliter víz és 1 evőkanál olaj összekeverésével.

Köretnek tetszés szerint párolt rizs, vagy hasábburgonya egyaránt megfelel, én most utóbbit választottam, pár édesburgonya csíkkal.

Jó étvágyat!


1.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

2.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

3.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

4.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

5.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

6.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

7.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

8.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

9.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

10.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

11.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

12.jpeg
------------------------
Megtekintve 982 alkalommal.

 






  2018.07.09. 19:09  Hozzászólás  Válasz baby-lon (233) hsz.-re     Olvasás  
  •   234   
Avatar

---
 
Hiába, no...akinek annyi áfonyája terem, hogy még befőzni is tud belőle :nahat: (itt jön a képbe a sárga irigység) :D
 




  2017.08.11. 23:08  Hozzászólás  Válasz Jana11 (231) hsz.-re     Olvasás  
  •   232   
Avatar

terra alapító
 
Köszi, receptet már találtam, lehet be lesz főzve az összes :D
Lenne egy kis lepárlóm, még pájinkának is ki lehetne főzni, más nem jutott eszembe :D esetleg körtés piskóta vagy körtéslepény :hiha:
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2017.08.11. 18:33  Hozzászólás  Válasz tgwh (230) hsz.-re     Olvasás  
  •   231   


---
 
A legfinomabb körtebefőtt legyen belőle, ha még kemény vagy savanykás, akkor egy picit több cukor és hajrá... ;)
 


  2017.08.11. 17:10  Hozzászólás
  •   230   
Avatar

terra alapító
 
Sziasztok!
A nagy szél leverte a körtéimet, meg amúgy is egybe érik az összes...
Mit csináljak velük? Nincs sok, saccra 10-12kg.
Némelyik még zöld, kompótnak eltehetem? Pár nap alatt beérik, de nem akarjuk felzabálni az egészet :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/






  2017.06.22. 23:25  Hozzászólás  Válasz baby-lon (222) hsz.-re     Olvasás  
  •   227   
Avatar

---
 
A mennyiségből gondoltam, hogy valószínűleg nem mind saját. Amiatt kérdeztem, hogy a fagyok után nagyon rossznak látszott a helyzet, de mi volt/volt-e ami mégis kielégítően bírta a rossz időt. /Frissont leszámítva/.
 




  2017.06.22. 20:52  Hozzászólás
  •   225   
Avatar

terra alapító
 
Én válaszolok. Nekem van e gy bosch mum robotgépem, azt hasznalom mindenhez, kenyérdagasztástól tökgyaluláson át húsdarálásig. Ahhoz van egy passzírozó feltét. Be lehet állírani a passzírozás erősségét, szinte szárazon jött ki belőle a ribizlimag. Málnára nem ezt használtam, nem egeszen 1 kiló anyagra nem lenne gazdaságos.
 








  2017.06.22. 15:15  Hozzászólás
  •   221   
Avatar

terra alapító
 
Én a málnát is maggal csinálom. Kísérletképpen csináltam pár üveg passzírozottat pár napja, de nem ízlett senkinek, máshoz szoktak :)
Ilyen szeder kellett volna nekem is, a mi tüskétlen szedrünk mindig akkor érik, amikor nem vagyunk ott. De már nem ültetek másikat, túl messze van, előbb utóbb túl öregek leszünk egy 450 kmre lévő házhoz. Még jó, hogy a málna a hegyek között később érik mint itthon, azt legalább tudjuk szedni.
 




  2017.06.22. 13:15  Hozzászólás  Válasz Vebber (217) hsz.-re     Olvasás  
  •   219   


terra alapító
 
Úgy 3 hete terem folyamatosan, feketére érik, ezért kis adagokban főzöm be, amit nem tudunk megenni. Kertészetben vettem úgy három éve, azt hiszem, tüskétlen szeder a neve. De biztos van valami más neve is, majd megnézem, hogy megvan-e a kísérőcédulája. Van a sorban egy másik fajta is, az ajándékba kaptam fórumtárstól, azon még csak most kezdenek kis csokorban a most érőnél jóval apróbb termések lenni - talán ő lesz az augusztusban érő.
 


  2017.06.22. 12:45  Hozzászólás
  •   218   
Avatar

terra alapító
 
Én is ezt akartam kérdezni. Ami szedret en ismerek, az augusztusban érik.
Én eddig vagy 60-80 üveg lekvárt főztem idén. Kis üvegekbe rakom, mert nincs benne tartósítószer, hamar meg kell enni felbontás után. Eper, meggy-cseresznye kombó, meggy, feketeribizli, ribizli. Meggy még készül több is, de idén nem lesz sárgabarack, pusztulnak a fáink.
 




  2017.06.22. 10:01  Hozzászólás  Válasz Mariska néni (215) hsz.-re     Olvasás  
  •   216   
Avatar

---
 
A szederlekvár készítésénél nincs véletlenül valami spéci eljárás a magok eltávolítására vagy ilyen még a gondolatomban se forduljon meg?
 


  2017.06.22. 09:55  Hozzászólás  Válasz délkelet (198) hsz.-re     Olvasás  
  •   215   


terra alapító
 
Én pl. meggyből főztem 10 üveggel, és a szederből készül folyamatosan, ahogy érik.
 






  2017.06.21. 23:17  Hozzászólás  Válasz baby-lon (211) hsz.-re     Olvasás  
  •   212   
Avatar

---
 
Én egyelőre eszem a külföldieket, annyira jóízűek ... majd ha sok lesz belőlük, akkor lehet lekvár is, de most még Ceglédi Piroskából készül. Viszont jövőre Magic cotból mindenképpen, ha a természet is úgy akarja, mert szerintem kiváló alapanyagot ad.
 




  2017.06.21. 22:55  Hozzászólás  Válasz baby-lon (209) hsz.-re     Olvasás  
  •   210   
Avatar

---
 
Na jóóóóó ... többször is akartam írni, de mindig elmaradt ... ez a nyavalyás Alzheimer-kórom tehet róla :angry-banghead:
Milyen fajtából készült?
 




  2017.06.21. 22:16  Hozzászólás  Válasz Alibá (207) hsz.-re     Olvasás  
  •   208   
Avatar

---
 
Valamiért egy vicc jutott eszembe:
"Nagyapa mesél a 10-15 év körüli unokáknak.
- Tudjátok, mikor vadásztam, lőttem egy szép nagy szarvasbikát. Nem tudtam elhozni, gondoltam levágom a combjait. Az egyik combját feltettem az egyik vállamra, a másikat a másik vállamra.
Közben csengettek, jött a postás, aláírt, fizetett majd visszajött.
- Hol tartottunk?
- Hát ott,hogy két szép comb volt a válladon.
- Ja igen, és akkor csak nyaltam, nyaltam..." :oops:
 


  2017.06.21. 22:07  Hozzászólás  Válasz baby-lon (206) hsz.-re     Olvasás  
  •   207   
Avatar

terra alapító
 
Mi kajszi lekvárt főznk holnap, az alapanyag már a vederben van. Imádom a lábost kinyalni! :P
 














  2017.06.21. 21:34  Hozzászólás  Válasz délkelet (198) hsz.-re     Olvasás  
  •   200   
Avatar

---
 
Mi május vége, június eleje között, már eltettünk 30 kiló szamócából készült lekvárt. Minden évben azzal indul a szezon. A képeken is az van szerintem.
 




















  2017.06.19. 19:23  Hozzászólás  Válasz Alibá (188) hsz.-re     Olvasás  
  •   190   
Avatar

terra alapító
 
Ez igen! Ez a tányér azokat a boldog békeidőket idézi bennem amikor nagyon sokat voltam itthon, és szinte minden volt a kertben egy változatos ebédhez.
 


  2017.06.19. 19:03  Hozzászólás
  •   189   


---
 
Mi hurkával, kolbásszal, krumplival szoktuk egy tepsiben csak kicsit vastagabb karikákra vágom mint a krumplit. Nagyon finom így zsírban sütve.
Sütöttünk már belőle chipset is olajsütőben az is finom s a só frankón kihozza a gesztenyés sütőtökös ízeket.
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég