Szobai kertészkedés - mérgező virágok Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
  2014.06.30. 02:51  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

rendszer admin
 
Aki a kertben kertészkedik, az a lakásban is végez valamilyen formában kertészeti munkákat.
Ilyen például a szép, és/vagy hasznos virágok, növények ültetése, gondozása.


Több helyen is olvastam már aggódó hozzászólást, mert a háziállatuk, vagy a hobbi állatuk valamilyen növény valamelyik részét megrágcsálta, esetleg meg is ette.
És persze legfőképpen a csúszó-mászó kisgyerekeket is érintheti, akinek még minden teljesen új, és ismeretlen, kipróbálja (sok esetben a szájába veszi) legyen az bármilyen új dolog.
Tehát jogos ez az aggódás, hiszen a megszokott, kedvenc virágokról sem tudnak sokan, csak annyit, amennyit látnak belőle. Ráadásul manapság egyre jobbat terjed a különféle egzotikus virágok-növények vásárlási lehetősége, miközben ezekről a növényekről még kevesebbet, sok esetben szinte semmit nem tudunk.

Megfelelő körültekintéssel gyakorlatilag bármilyen szobai növénnyel, virággal díszíthetjük a lakásunkat. Azonban azt is érdemes tudni, esetleg milyen növényre, vagy annak nedvére érzékeny, vagy allergiás valaki. Általában az emberek tisztában vannak vele, főleg, akik érzékenységre, allergiára hajlamosak. Ezért jobb előre tudni, mire számíthatunk, mintha a probléma akkor derülne ki, amikor egyszer közvetlen kapcsolatba kerülünk valami folytán egyes növényekkel.
Leírok pár jellegzetes szoba-növényt a teljesség igénye nélkül, ami adott esetben "veszélyes" lehet az emberre, elsősorban a kisgyerekre, aki mindent kipróbál, "megkóstol".
Ha valaki elolvassa, és után elgondolkodik, hogy "valamelyik nap" a növények rendezgetése, ápolása, rendbe tétele után miért érezte magát rosszul, vagy kellemetlenül, az kicsit gyanakodhat is esetleg valamelyik növényre.

Kép Ciklámen
    virágzata és szára enyhén, míg föld alatti gumója már erősen mérgező. A 2-3 cm átmérőjű, szabálytalan kis gömbök szaponint, és mérgező cyclamin glükozidot tartalmaznak.

Kép Diffenbachia
    Az egyszikű növény minden része mérgező kalcium-oxalátot, oxálsavat, valamint cyanogén-glükozidot tartalmaz.

Kép Filodendron
    A veszélyes anyagot - amit a dzsungelek vadászai nyílméregként használnak - nem levele, vagy szára tartalmazza, hanem különös, pikkelyes légzőgyökerei, vagy az életében egyszer hozott, kukoricacsőre emlékeztető virága. A közvetlenül föld felett szerteágazó, akár több méterre is megnövő léggyökerek, „csápok” sérült részeiből "kibuggyanó" nedv akár még a bőrön át felszívódva is toxikus problémákat okozhat.

Kép Fikusz
    A kétszikű szobafikusz hatalmas bőrnemű levelében, valamint szárában tejnedv „csörgedez”, ami gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz.

Kép Kroton
    Egy példányon egyszerre található zölden, vörösen, valamint sárgán mintázott, lándzsahegyre emlékeztető levél, amely - a szárral együtt - mérgező tejnedvet tartalmaz.

Kép Mikulásvirág
    A növény tejnedve miatt a növény minden része mérgező.

Kép Begónia fajok
    Levelük vagy hajtásuk enyhén mérgező

Kép Korallbokor
    Virága vagy termése enyhén mérgező

Kép Aszparágusz fajok
    A növény minden része enyhén mérgező, nedve a bőrön át felszívódva is kifejti hatását.

Kép Anyósnyelv
    Levele vagy hajtása közepesen mérgező

Kép amarillisz
    Ennek a gyönyörű növénynek gyakorlatilag minden része mérgező, a hagymájától a szárán és a levelein át egészen a virágokig. A növény nedve a bőrön át felszívódva is kifejti hatását.

Kép leander
    A növény részei alkaloidákat és glikozidokat tartalmaznak

Kép jácint
    A hagymájában és leveleiben található anyagok, kalcium-oxalát-kristályok és az alkaloidok komoly veszélyt jelenthetnek.

Kép rákvirág
    A növényben található nagy mennyiségű kalcium-oxalát-kristályai miatt a növény minden része mérgező.

Kép Sivatagi rózsa - Adenium obesum
    Afrikából származó, rózsaszín-piros virágú, különleges szobanövény. A benne található tejnedv miatt a növény minden része mérgező.

Kép Klívia - Clivia miniata
    Dél-Afrikából származó szobanövény. Tölcsér alakú, narancsszínű virágai miatt narancsliliomnak is hívják. Olyan alkaloidokat tartalmaz, ami miatt a növény minden része mérgező.

Kép Pompás kutyatej - Euphorbia milii
    Madagaszkárról származó cserje, a benne található tejnedv miatt a növény minden része mérgező.


Ha valaki tud még a felsoroltakon kívül veszélyesnek, vagy mérgezőnek mondható szobai növényt, nyugodtan írja le, mert esetleg valakinek jól jöhet az információ! :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég