Kerti eszközök, szerszámok, gépek Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
A talajművelésről, vegyszeres vagy biológiai védekezésről, vetésforgóról, ültetési tervekről, metszésről, szemzésről, dugványozásról, valamint a kerti szerszámokról szóló fórumrész.
  2015.04.17. 17:29  Hozzászólás  Válasz Alibá (108) hsz.-re     Olvasás  
  •   114   


---
 
Gratulálok, erőt egészséget kívánok hozzá és persze sok örömöt a szép kertetekhez.
 


  2015.04.16. 22:18  Hozzászólás  Válasz anegytech (112) hsz.-re     Olvasás  
  •   113   


---
 
Én meg azt hittem ez a kép a McCulloch reklám! Én is gratulálok a géphez és a szép rendezett kerthez.
 


  2015.04.16. 22:04  Hozzászólás  Válasz Alibá (108) hsz.-re     Olvasás  
  •   112   


---
 
Gratulálok a szerzeményhez, én is a napokban fogom beszerezni. :) Szerintem jó lesz.

A kert is gyönyörű! A kép jó lenne McCulloch reklámnak. :)
 


  2015.04.16. 21:59  Hozzászólás  Válasz Imre (104) hsz.-re     Olvasás  
  •   111   


---
 
Közben használtam a keresőt és meglepődtem, hogy már írtak a Möller motorról. Kavicsos64 videót is tett be. Ezek szerint nem rossz, de meddig?
 


  2015.04.16. 21:57  Hozzászólás  Válasz nzozz (106) hsz.-re     Olvasás  
  •   110   


---
 
Én ezt láttam, sok másik mellett.
[youtubekod]https://www.youtube.com/watch?v=aplXV-ynZnw[/youtubekod]
 


  2015.04.16. 21:30  Hozzászólás  Válasz Alibá (108) hsz.-re     Olvasás  
  •   109   
Avatar

terra alapító
 
Ezek sem olcsóak ahogy néztem.


De most tényleg, van fűnyírós téma, nem folytatjuk ott? :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/




  2015.04.16. 20:43  Hozzászólás  Válasz anegytech (102) hsz.-re     Olvasás  
  •   107   
Avatar

terra alapító
 
Ennek a gépnek a báttyát vettem meg. Hétfőn megrendeltem, szerdán hozták. Ma próbáltam ki. Azt hiszem nagy lesz az udvarom füves részéhez. /Azért vettem önjáróst, hogy ne kelljen annyira nyomni mint a régit, erre ha rákapcsolom, elszalad tőlem, alig érem utól. Tologatni meg nagyon könnyű, jó a csapágyazás és nagyok a kerekek./
 


  2015.04.16. 20:36  Hozzászólás  Válasz gergerg (105) hsz.-re     Olvasás  
  •   106   


---
 
Hát ha kevés volt a 3kW akkor ott valami nem stimmelt. Én is még csak tervezem a cuccot, de megfelelő kúp és áttétel mellett elég kell hogy legyen egy 3kW -os motor. Amúgy kapálógép bevethető ilyen célra? :-D Valamilyen áttétellel, akár 1:1 is lehet, csak a lényeg hogy ne a kapálógép csapágyai kapják a terhelést.
 


  2015.04.16. 18:03  Hozzászólás  Válasz Imre (104) hsz.-re     Olvasás  
  •   105   
Avatar

terra alapító
 
Nekem egyik ismerősöm csinált, de sokat vesződött ő is a motorral. Nem a fordulat volt a baj, hanem a nyomaték. 3KW-os motor még gyengének bizonyult. Ha meg leáttételezte, akkor meg túl lassú volt. Szóval szerintem nem olyan egyszerű a dolog.
Ha villanymotorral csinálod, mindenképp mágneskapcsolós indítás kell, és kell csinálni egy lábbal lerúgható vészgombot. Benzin motornál nem tudom hogy lehetne ezt megoldani.
 


  2015.04.16. 16:48  Hozzászólás
  •   104   


---
 
Van valakinek hasítókúpos gépe? Azt tervezek készíteni, videókat láttam róla, meg aki gyártja a kúpot azzal beszélgettem róla. Hamar kiderült, hogy a meglévő villanymotorom nem jó, mert túl nagy a fordulata (2950), 1400 ford/min kell hozzá. De azon is gondolkodom, hogy vízszintes kihajtású benzines motorral hajtom meg. Potom áron hirdetik a Möller motorokat. Tudom, hogy kínai, de szerintem nem lesz túl terhelve, hiszen kb. csak 1400 fordulat kell hozzá.
Ha valakinek van tapasztalata, akár ezzel a típusú hasítógéppel, vagy motorral örülnék neki, ha megosztaná.
 




  2015.04.15. 21:05  Hozzászólás
  •   102   


---
 
Gondoltam megosztom veletek, mire jutottam fűnyíró ügyben, hátha másnak is hasznára válik.

Még ugyan nem vettem meg, így nem 100%, de nagy valószínűséggel egy McCulloch M46-125-ös gépet fogok venni (Briggs 450e motor).

Ami tetszik benne:
- központi magasság-állítású: a korábbi gépemen kerekenként lehetett állítani, ezek a fülek egy idő után megadták magukat. Volt, amelyik beragadt, másik eltört.
- csapágyas kerekek: előzőnek nem az volt, néha nehéz is volt tolni, volt, hogy beragadtak a kerekek.
- víztömlő csatlakozás tisztításhoz: van rajta egy csatlakozási pont, ahova ha ráteszem a locsolótömlőt, akkor elvileg hatékonyan leveri a ráragadt füvet a kaszni belsejéről. Hogy ez mennyire hatékony, nem tudom, de az biztos, hogy tögtön használat után el kell végezni. Előző gépnél nem kis meló volt mindig lekaparni az aljáról a rákövült nyesedéket.

Ezeken kívül én kimondottan kisebb vágószélességű gépet kerestem, mert vannak bokrok, amik közé be kell vele férjek. Neten több véleményt is olvastam róla, a kérdésemre is jöttek válaszok az index Fűkasza topicjában, lényegében csak dicsérő szavakkal illették.

Nem olyan erős a motorja, mint az előző Hondám, de igazából nem is használnám ki.
 


  2015.04.15. 06:42  Hozzászólás
  •   101   


---
 
Ha valaki ért a fűnyíróhoz és közel lakik megjavíthatja. Egy fűnyíró egy fűnyíró javításért.
[url]http://www.ad6kap6.hu/hirdetesek/benzinmotoros_funyiro[/url]
 


  2015.04.14. 18:48  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (94) hsz.-re     Olvasás  
  •   100   
Avatar

terra alapító
 
Erre próbáltam utalni, nem mindig a legolcsóbb a legjobb vétel. Össze kell fésülni az igényeket a lehetőségekkel. Ha most nekem nem lenne fűnyíról, egy 1000w-os elektromos lenne a legjobb választás, mert annak a megvétele nem okozna semmilyen terhet. Aztán lehet hogy lenne vele bajom, de abból kell gazdálkodni ami van. Ebből a szemszögből szerencsés vagyok, mert nincs sok választási lehetőségem, így dilemma sincs. :cry: :oops: :lol:
 


  2015.04.13. 21:16  Hozzászólás  Válasz Ziza (88) hsz.-re     Olvasás  
  •   99   


---
 
Anyámnak van Fuxtec (kisebbik) kapálója. Már egy éves elmúlt, eddig semmi baja. Én ritkán használom, de anyám szinte minden hónapban járatja, szerintem unalmában is kapálgat vele. Tegnap és ma is nyomta neki. Anyám 67 éves asztmás, könnyen el tudja indítani, tudja irányítani. Jó kis gép. Nem gyorsan megy, hanem szépen lassan pötyög, de jó mélyen forgatja meg a földet és erős.
 


  2015.04.13. 21:10  Hozzászólás
  •   98   


---
 
Nekem közel 20 éves lenne a briggs motoros fűnyíróm. Kb. 5 éve már annyira szétment a ház, hogy kidobtam. Motor tökéletes. Kerestem olyan hirdetést, ahol tönkrement fémházas fűnyírót árultak. Csak a 20 km-es körzetben néztem meg. 3. kb 8 km-re volt ha jól emlékszem 1 éves thorx motoros volt. Tulaj azt mondta annyiért javították volna a motort, amennyiért majdnem újat is vesz. 15000-re hirdette. A kitűnő állapotban lévő házat lealkudtam 5000 Ft-ra, helyben leszereltem neki a motort és a kést és ott hagytam neki. Otthon a motromat felszereltem a házra és azóta is üzemel. Van egy 60 l fűgyűjtős 46 cm késes fűnyíróm. Remélem még bírja egy darabig a motor. Ha meghal egy másik motrot veszek rá és kész.
Szerintem házat érdemes használtan is megvenni. Motort inkább újat vennék.
 


  2015.04.13. 21:05  Hozzászólás  Válasz tgwh (95) hsz.-re     Olvasás  
  •   97   


---
 
A mulcsozó funkciónak elvileg az a lényege, hogy annyira apróra vágja a füvet, hogy nem kell gyűjteni, hanem rajta hagyhatod a gyepen zöldtrágyának.
 


  2015.04.13. 20:54  Hozzászólás  Válasz gergerg (90) hsz.-re     Olvasás  
  •   96   


---
 
A Briggs motoros MTD-k nem rosszak.

Őszintén szólva bizonytalan vagyok. Nem szeretek ócska dolgokat venni. Fuxtec-kel nincs bajom, de a 76ezres gépet kicsit drágának tartom. Fuxtec úrral volt szerencsém megismerkedni az index fórumon, segített a kasza vásárlásnál is és őszintén beszél a termékeiről. Nem marketing dumát nyom, hanem elmondja, hogy az adott gépnek adott esetben vannak hiányosságai, de vannak előnyei. Szóval korrekt.

Mint említettem, a telkemen nyírtam a gazt 10ezres elektromossal is, előtte közel 30 éves orosz légpárnás fűnyíróval és vitte mindkettő. De az idő pénz, és nem mindegy, hogy egy napig nyírom a füvet vagy két óra alatt megvagyok. Az öt lóerős Honda is néhol majdnem lefulladt a sűrű gaztól, akkor egy 1,5-2 lóerős 30 ezres gép megdöglene. És nem mindig tudom tíz centis korában lenyírni a gazt, van hogy 30 centis gazt kell nyírnom. Oké, hogy arra meg ott a fűkasza, de azzal meg nem tudok szépen egyenletesen dolgozni. Lehet, hogy gaz, de ha le van nyírva, akkor betölti a "gyep" szerepét, tehát nem hátrány, ha ki is néz valahogy.

Alapvetően úgy gondolkozom, hogy ha minőségi motoros gépet veszek, akkor az tovább bírja, mint egy harmincezres gép. És ha kell hozzá alkatrész, ahhoz kapok, a nevenincs gépek márkája már lehet nem is létezik, mire kéne az alkatrész. Egyébként Fuxtecnél ez is tetszik, mert külön alkatrészt is lehet kapni. Viszont annyi észrevételem lenne, hogy a honlapon nem túl bőbeszédű a leírás. Én pl azt hittem, az összes fűnyíró önjáró, mert úgy hirdeti az oldal, de a gépek leírásában ez már nincs megemlítve. Bár nekem nem is kell, hogy önjáró legyen.

A fenti eszmefuttatás másik oldala, hogy ha a drága géppel van valami, és javíttatom, lehet, hogy annyiért veszek egy új olcsó gépet. Bár nem vagyok híve a termeljünk minél több hulladékot elvén történő vásárlásnak, hogy ha majd az olcsó tönkremegy veszek egy új olcsót, a másik megy a kukába.

Visszatérve az MTD-re, kb az a kategória, amiről te beszélsz. Olcsó, de ki lehet fogni jó gépet közöttük. Csak érdemes a Briggs motorosok között keresgélni. A Fuxtec egyébként akárhogy szépítenénk, hasonló kategória. Nyilván nem a csúcskategóriát képviseli, de az olcsóbb márkák között szerintem kiemelkedő. De itt a fűnyírók között lehet, hogy találnék 3 lóerős gépet 50 körül, ami fém házas. De 76-ért már sokallom a gépet, még akkor is ha 5 lóerős motor van benne. Főleg, hogy egyelőre még nem jöttem rá, hogy milyen gyártmányú motorral van szerelve.
 


  2015.04.13. 20:44  Hozzászólás
  •   95   
Avatar

terra alapító
 
Amúgy van benzines gépes téma, át kéne oda mászni :D ez a mulcsozó funkció érdekelne, mit tud?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.04.13. 20:43  Hozzászólás  Válasz gergerg (92) hsz.-re     Olvasás  
  •   94   


*
 
Én is azt vettem tavaly.Fűnyírásra egy MTD-m van /amolyan tescos...30 körüli árért..igaz amikor vettem még nem is volt tesco a környéken,nem is ott vettem/ A motorja csak-csak,de a felépítménye...a kerekeket hamar le kellett cserélni,mert eltört/ek...csakúgy,mint a foganytyú-tolattyú rész.
Aztán mivel a birtokom nem elég egyenletes felületű /nem golfpálya/..és eleget szívtam a fűnyíróval felvetettem egy damilos ötletet - ez ugye nem egyszerű,mert a gyümölcsös kizárólag az én HOBBYm..tehát minden ráköltött forint...szóval meglepődtem,hogy a feleség elsőre rábólintott,sőt az sem zavarta,hogy közöltem vele ,nem vagyok hajlandó noname gépet venni, /lásd 10 éve a garázspolcon porosodó noname motoros permetezőm.../...és lőn...vettem egy Stihl-t .nem volt olcsó,de vmiért ebben megbízok....

..ja a területem 770 nöl...
 


  2015.04.13. 20:38  Hozzászólás  Válasz gergerg (92) hsz.-re     Olvasás  
  •   93   
Avatar

terra alapító
 
A drágább általában jobb. Két dolog van, amiért jól hangzik az mtd. Olcsóbb, és magasabb vágási magasság érhető el vele. Hat centi a határa az olcsóbb fuxtec-nek, az azért elég szerény... dimbes-dombos a kert, inkább rét szerű, és szeretném is meghagyni rétnek. Meg ugye kevesebb meló :D lassan ki is lehetne próbálni a fűkaszát, kíváncsi vagyok mit tud, meg mennyire macerás vele kb. 750-1000 nm-t lenyírni :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.04.13. 20:27  Hozzászólás  Válasz tgwh (91) hsz.-re     Olvasás  
  •   92   
Avatar

terra alapító
 
Igazából egy damilosra hajtok. :lol:

Nem, egy mtd 50-ért egy arc nélküli áruházból szerintem rosszabb vásár mint 70 ért egy olyan fűnyíró, amit a forgalmazó direkt a támasztott követelményeknek megfelelve ajánl. Gondolj csak bele, ha első héten kiesig az mtd kereke, kinek mondod hogy cseszd meg a fűnyíródat?

Alibá_kedvencei
 


  2015.04.13. 20:23  Hozzászólás  Válasz gergerg (90) hsz.-re     Olvasás  
  •   91   
Avatar

terra alapító
 
Miért is? :D


vagyis mennyit fizetett a fuxtek? :D :D :D :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/




  2015.04.13. 20:15  Hozzászólás  Válasz anegytech (81) hsz.-re     Olvasás  
  •   89   
Avatar

terra alapító
 
MTD fűnyírók 50 körül? 2,5-3 le, különböző motorokkal. Nem tudom, minőségben hol helyezkednek el, gondolom a fuxtec alatt valamivel.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.04.13. 19:56  Hozzászólás  Válasz FUXTEC (83) hsz.-re     Olvasás  
  •   88   


---
 
A rotációs kapáitokat milyen motorral szerelitek, saját Fuxtec gyártmány?
 


  2015.04.13. 19:38  Hozzászólás  Válasz anegytech (86) hsz.-re     Olvasás  
  •   87   
Avatar

terra alapító
 
Az első fűnyíróm egy kiskocsira szerelt mosógép motor volt 94 körül. (forgótárcsásé, nem energomaté, az kb a harmadik lépcső volt)
97-ben vettem az első elektromosat 17 000 ft-ért. 42 000 volt a havi fizetésem. Aztán jött még pár mire eljutottam a benzinesig. Most is azt hiszem 4 működő tologatósom van. Hogy őszinte legyek, sosem vennék 70 000ft-ért motort fűnyíróra. Rotára igen, de fűnyíróra... talán pont azért, mert tudom, van másikért nyúlni ha gond van. Egy négyütemű fűkaszára nekem is fáj a fogam, de sokan állnak előtte. Mondok valamit. És nem befolyásolni akarlak. Aki neked itt Fuxtec néven írt, több fórumon is megfordul, még elégedetlen vevőről nem hallottam, pedig egy fórumon sokszor vágnak egymás fejéhez olyat is, ami nem igaz. Én nem hinném hogy kockára tenné a becsületét azzal, hogy rossz gépet ajánl. Ha azt mondja a gépére hogy strapabíró, akkor az szerintem az is. És az a gép úgy van kitalálva, azzal a vázzal. Ha veszel egy vázat, meg egy honda motort, nem biztos hogy jó lesz az összhang. A kérdés csak az, hogy megengedheted-e magadnak hogy 70 000-et kiadj egy fűnyíróra. Mert a teszkóba a feléért is lehet venni, persze valószínű hogy minőségben is a fele.
 


  2015.04.13. 18:43  Hozzászólás  Válasz gergerg (85) hsz.-re     Olvasás  
  •   86   


---
 
Az ár mellett azért érdemes megnézni a paramétereket. Egy 150 ezres és egy harmincezres fűkasza között sok különbség van. Amikor a fuxi fűkaszát vettem 40-ért, az volt a döntő érv, hogy 3 lóerős motorja van. Ilyen árban nem kapni ilyet, hasonló is csak 70körül, de inkább 100fölött van. Nyilván azoknak az összeszerelése, anyaghasználata sokkal jobb, rezgéscsillapítós, ergonomikus karjuk van, ami mondjuk rendszeres használatnál fontos lehet. Mivel én nem használom sokat, de nagy gazra, ezért én elviselem, hogy kissé szétrázza a karom, de cserébe egy erős motor van rajta.

A fűnyírónál már elgondolkozom, mert fűkaszánál kb egyértelmű volt, hogy ilyen erős motorral nincs alternatíva, fűnyírónál nem vagyok benne biztos. Pontosabban a 76ezres gépen 5 lóerős motor van, ami szintén ritka ilyen árkategóriában, azért itt már nézném a motor gyártmányát is. Illetve nem is biztos, hogy nekem kell 5lóerős gép, de ugye az erősebb sosem árt.

Amúgy én ezt az 500 nm-es erős gazos területet nyírtam már 10ezres elektromos fűnyíróval is, csodálkozom is, hogy nem ment tönkre. De azért itt már az idő számít, mert legalább ötször annyi idő volt, mint benzines géppel.

Megmondom, mi a legnagyobb problémám a műanyag házas géppel. Bár nem biztos, hogy jól gondolkozom. Előbb utóbb minden beadja a kulcsot. Ha tönkremegy a motor, egy fémházas gépen tudom cserélni a motort. Egy Honda GCV 160-as motor, ami eddig volt nekem, nagyon szuper, és 60ezer körül van. Ha most olyan fűnyírót akarok venni, amin ilyen motor van, akkor az 150-180 ezer körül van. Tehát szempont lenne az is, hogy olyan gépet vegyek, aminek nem hullik szét a váza, hogy ha későbbiekben motort kell cserélni, akkor így olcsóbban juthatok hozzá egy normális motorhoz.

Őszintén elgondolkoztam, hogy csak egy jó ház kellene és ráraknék egy honda motort. 60-70 ezer körül az szinte ajándék, ha megnézem, hogy ennyiért milyen komplett gépeket lehet kapni, közelébe sem érnek. Csak nem nagyon találtam olyat, hogy csak fűnyíró váz motor nélkül.
 


  2015.04.13. 18:12  Hozzászólás  Válasz FUXTEC (83) hsz.-re     Olvasás  
  •   85   
Avatar

terra alapító
 
Belelestem én is az oldalba. Nem valami olcsó, jó, ha valaki strapabírót akar az nem 30 000. Kérdés hogy kinek mit jelent a strapabíróság. Én kb 1000m2-t nyírok egy elég gagyinak nevezhető műanyagházas fűnyíróval. Nem mondom hogy néha nem rosszalkodik, de az tényleg csak 30 volt.
Fűkaszát is elég gagyit vettem, de eddig az is jól bírja. Nyírom vele a saját érdekeltségeket, és 3x voltam vele eddig maszekba, ezzel 15-öt keresett, a gép meg 20 volt. Nem tudom meddig fogja bírni, arra mindenképp jó hogy megismertem a fűkaszát. Ha elromlik, lehet hogy kisebbet, de jobb minőségűt fogok venni.
 


  2015.04.13. 18:11  Hozzászólás  Válasz FUXTEC (83) hsz.-re     Olvasás  
  •   84   


---
 
Szia! Igen, írtam mailt is. Nézegettem a drágább gépet is, tetszik. Lehet tudni, hogy az FX-RM1850ECO gépen milyen gyártmányú motor van? Köszi!
 


  2015.04.13. 18:03  Hozzászólás  Válasz anegytech (81) hsz.-re     Olvasás  
  •   83   


*
 
Hello!

Ha jól emlékszem emailban már érkezett kérdés felénk. Javaslatom pl a 1850ECO fűnyírónk, ami fémvázas és nem önjáró, egy könnyű gép, erős és strapabíró.
 


  2015.04.13. 17:41  Hozzászólás  Válasz anegytech (81) hsz.-re     Olvasás  
  •   82   
Avatar

terra alapító
 
Ha szeretnéd, összehozlak a Fuxtec itthoni királyával, és megbeszélitek. Én nem ismerem a gépeiket, így nem tudok nyilatkozni. Szólok is neki.
 


  2015.04.13. 11:34  Hozzászólás
  •   81   


---
 
Sziasztok! Fűnyíró vásárlás előtt állok. Volt eddig egy Honda GCV160-as motorral szeret fűnyíróm, ezt "örököltem" nagyon rossz állapotban. Mostanra végleg megadta magát. Mivel a gépváz is tropára ment. Korábban rámentek vele egy kiálló vascsőre és konkrétan leszakadt a motor róla. Utána kapta a Hondát, de lépcsőn hurcolászták föl-le, átfolyt orrán-száján az olaj. Az önjáró meghajtás is megadta magát, a kerekek ferdék, szóval kb roncs az egész. Pedig nagyon szerettem a gépet, izmos volt.

Kb 500 nm-re kellene a gép, sűrű gazt kellene nyírnia. Viszonylag egyenletes terep, nincs emelkedő. Az sem lenne hátrány, ha önjáró lenne, vagy legalábbis ne 100 kilós, mert nő is használná. De az elsődleges szempont, hogy bírja a strapát és ne fulladjon le sűrű gazban. Kb 40-70ezer forint között szánnék a gépre. Először 4-5 lóerős gépeket nézegettem, de ezek túllépnék a keretet. Csak azt nem tudom, hogy egy 2-2,5 lóerős gép mennyire bírná, mert még soha nem használtam olyat.

Illetve a műanyag házas gépekről mi a véleményetek? A fűkaszám Fuxtec márkájú, eddig bizonyított. Az oldalukon láttam 49-ért 3,5 lóerős fűnyírót, csak ez műanyag házas. Súly miatt nem lenne hátrány, de mennyire lehet strapabíró?

Előre is köszi a segítséget!
 


  2015.04.11. 20:41  Hozzászólás  Válasz nzozz (79) hsz.-re     Olvasás  
  •   80   
Avatar

terra alapító
 
Nem hiszem hogy gond lenne, a fűnyíró is képes így felmelegedni. Meg akármi, még a villanymotor is. Pár száz km után az abroncsok is jól tudnak melegíteni :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.04.11. 19:56  Hozzászólás  Válasz gergerg (78) hsz.-re     Olvasás  
  •   79   


---
 
Hát nagyon remélem, hogy volt/van benne, mert egyszer feltöltöttem olajjal, szivárgott körben, ezért szétszedtem, motortömítővel körbetömítettem. Megint feltöltöttem, 1-2 nap után se eresztett sehol. Plusz csapágyat cseréltem, mert kb. 2mm -t kotyogott minden irányba. Kapott új porvédőket a szimering elé, és 80W90 váltóműolajat (GL4 -es, autókban használnak ilyet, >100LE környéki meghajtásoknak megfelel, egy 4LE -s kapálógép már csak nem okoz gondot) Motorban is szintetikus 5W30 -as olaj van, bár ki is nyomott belőle egy adagot a légszűrőházba, de ez lehet csak a sok ide-oda döntögetéstől van.
 


  2015.04.11. 19:42  Hozzászólás  Válasz nzozz (77) hsz.-re     Olvasás  
  •   78   
Avatar

terra alapító
 
Ha van benne olaj, nincs gond. Az az olaj jó amit beletettél. Az hogy melegszik.... szokott. azért gondold csak át, micsoda súrlódás van ott a csigahajtásnál! Nekem van hogy olyan forró, hogy hozzá sem tudok nyúlni. Olyan is előfordult már, hogy fű ment a szimering alá, és el ment az olaj menet közben. Észre sem vettem, csak mikor levettem a kapákat, és tiszta olaj volt a tengely akkor láttam hogy valami nem ok. Úgyhogy ha olaj van benne, no para.
 


  2015.04.11. 19:30  Hozzászólás
  •   77   


---
 
Sziasztok!
Az mennyire normális, hogy egy hosszabb üzem után a kapálógép (RK-02) hajtóműháza forró? 80W90 -es váltóolajjal a beöntőcsavarig fel van töltve, szivárgás nincs (a ház illesztését körbetömítettem és új a szimering is), plusz a meghajtótengely is új csapágyat kapott.
 


  2015.03.28. 21:57  Hozzászólás  Válasz gergerg (75) hsz.-re     Olvasás  
  •   76   
Avatar

terra alapító
 
Lapát lesz az, nem ásó :D javaslat: cserélj szerszámot, és máris könnyebb lesz ásni :D :lol:
Kiderült két dolog a kertről. Egyrészt a iszapos termőtalaj hipotézis és térképelemzés megerősödni látszik. Másrészt azért lehet ennyi rohadt sok kő, mert természetes víz volt ánnó valamikor a környék helyén. Jó hullámos lett az ásó :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.03.28. 14:38  Hozzászólás  Válasz nzozz (73) hsz.-re     Olvasás  
  •   75   
Avatar

terra alapító
 
Már majdnem jó! A varratokat csiszold be simára, valamint kicsit köszörüld le a végét hogy kúpos legyen. Ez azért lényeges, mert a ráakadó füveket akkor simán lábbal le tudod húzni róla. Menet közben megállsz, megemeled a gépet hogy a csoroszlya kint legyen a földből, és lábbal le tudod húzni, majd irány tovább. Ez a J alak nálunk kötött talajon nagyon hálás, mert az egyenes, ha kap egy nagyobb rögöt, vagy nagyon kemény a föld, úgy beleakad, hogy a gép helyben jár. Ha meg kiemeled, elszalad. Persze kellő rutinnal egyenes csoroszlyával is lehet kapálni, de minek erőlködni. A J alak eleve nem akad be, de ha mégis, mikor megemeled 3-5cm-t a gépet, nem szalad el a gép, csak átcsúszik az akadályon. Mondhatnák most a homokon gazdálkodók hogy az a lényege a csoroszlyának hogy felszaggassa a kapák által elhagyott részt, de ez nálunk nem igen működik. Főleg ősszel, mikor az ásóra 2 lábbal is ráállhatok, ugrálhatok rajta 115 kilómmal, csak félig megy be a földbe.

Itt a kép:

IMG_20150327_173037.jpg
 




  2015.03.27. 21:34  Hozzászólás  Válasz gergerg (72) hsz.-re     Olvasás  
  •   73   


---
 
Jó lesz ez így szerinted?
Kép

Persze most, hogy végre minden megvan, olajok, szimering, csoroszlya, esett egy olyan eső, hogy már megint kizárt, hogy dolgozni tudjak a kertben, pedig nagyon kéne már.
 


  2015.03.21. 12:56  Hozzászólás  Válasz nzozz (71) hsz.-re     Olvasás  
  •   72   
Avatar

terra alapító
 
Kb olyan hosszúnak kell lennie hogy ha a gép áll a betonon, vízszintes legyen. Ez nálam és nálad jó, laza talajon kicsit hosszabb kell hogy legyen. Mérd meg a méreteit, azt hiszem van vahol egy tartalék itthon. Ha jó a gépedre, és megtalálom, neked adom.
 


  2015.03.21. 11:54  Hozzászólás  Válasz gergerg (70) hsz.-re     Olvasás  
  •   71   


---
 
Szeretek fémmel dolgozni, azzal nincs gond. Milyen hosszúnak kell lenni egy ilyen csoroszlyának? Mert ahogy néztem, ami az enyémen van az így se valami hosszú.
 


  2015.03.21. 11:33  Hozzászólás  Válasz nzozz (69) hsz.-re     Olvasás  
  •   70   
Avatar

terra alapító
 
Az enyem ilyen. Kötött talajra ez való. Ez siklik és hakicsit megemeled, akkor sem ugrik egyből. Nem kell hajlítani, belevadosol flexszel, aztán könnyen meghajlik. Aztán lehegeszted a vágásokat, és lecsisolod a varratot, valaha ez is egyenes volt. De mint mondtam szívesen megcsinálom neked.
 


  2015.03.20. 22:01  Hozzászólás  Válasz gergerg (67) hsz.-re     Olvasás  
  •   69   


---
 
L alakúra kiegészítve jobb lenne a csoroszlya vagy mindenképp hajlítani érdemes? Az gond, hogy jobbra balra el tud fordulni az a lap? Mekkora az ideális művelési mélység?
 


  2015.03.20. 21:36  Hozzászólás  Válasz gergerg (67) hsz.-re     Olvasás  
  •   68   
Avatar

terra alapító
 
Te, az a kéz nem amiatt remegett, hanem mert vagy fél napig gyakoroltad a benzinkapálózást, aztán a délelőtti hidegindító ital kimaradt :D
Majd öt-tíz év múlva meg az lesz, hogy Téged rángat maga után a rotakapa :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.03.20. 21:21  Hozzászólás  Válasz nzozz (65) hsz.-re     Olvasás  
  •   67   
Avatar

terra alapító
 
Igen, ez a háromszöges. Szerintem a J betű jobb. Arról könnyebb lerúgni a felszedett füvet is.
:-) HA most csinálod először, akkor teljesen természetes hogy ugrál. Az a baj, hogy még nem érzed, és túl hirtelen reagálsz. Mondhatni görcsösen. Egy rotát simán lehet egy kézzel vezetgetni erőfeszítés nélkül. Majd belejössz. Mikor én először rotáltam, annyira szorítottam, hogy egy félóra után mikor megszomjaztam, meg kellett itatni, mert a félliteres bögréből sem tudtam inni, úgy remegett a kezem. Aztán kis gyakorlás után gyakorlatilag két ujjal fogom.

Ez itt egy régi videóm, őszi kapálás jól letömörödött kötött talajon. (még kezdő rotálós voltam, de már nem ugrosott a gép)

[youtubekod]https://www.youtube.com/watch?v=olG3qQ_7-5c[/youtubekod]
 


  2015.03.20. 21:08  Hozzászólás
  •   66   
Avatar

terra alapító
 
Basszus, megint ott hagytam a kapát, amit meg akartam hegggggeszteni :oops: :roll:
Találtam a padláson egy tolikapát, majd jövőre feljavítom :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2015.03.20. 20:59  Hozzászólás  Válasz gergerg (63) hsz.-re     Olvasás  
  •   65   


---
 
Tapasztalt? Most csinálom először. Pontosabban majd szimering csere és olaj csere utána csinálom majd, ma csak azt teszteltem, hogy úgy működik-e (motorikusan) a gép, ahogy kell neki. Amikor hozzájutottam pár hónapja szinte nem is működött, de egy kis gondoskodás megtette a hatását, már csak az van hátra, amit az előbb írtam. A képen látható csoroszlya jobb lenne? Mert nem tart sokáig egy ilyen módosítás, feltéve, hogy van értelme. Vagy cikkedben erre gondoltál "háromszög alakú lemeztalp" nevén?
Kép
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég