Tettem rá hőfok mérőt is - a forrófüstösre állapotra -, de nem sok értelme lett!

A készek.

Ezt követően indultak a forróvizes fürdőbe! Majd, a mélyhűtőbe, 4-es csomagban!

Hogy építsek kemencét a kertbe? | Terra Lotto Jackpot: 1700 terra |
![]() |
2015.06.06. 11:07 ![]() |
Válasz wogboy (34) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.06. 11:01 ![]() |
Válasz wogboy (33) hsz.-re Olvasás |
![]() |
|
A félig késznek látszók!
![]() ![]() ![]() Ez a meleg - langyos - füstölési megoldás! ![]() ![]() |
|
"There is no easy way from the earth to the stars”
|
![]() |
2015.06.06. 10:58 ![]() |
Válasz wogboy (32) hsz.-re Olvasás |
![]() |
|
Az eltervezett kép!
![]() ![]() ![]() Tettem rá ilyen szellőzőt, de semmi szükség nincs rá, mert a vízpára e nélkül is tud távozni! ![]() ![]() |
|
|
![]() |
2015.06.06. 10:54 ![]() |
Válasz wogboy (31) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.06. 10:49 ![]() |
Válasz wogboy (30) hsz.-re Olvasás |
![]() |
|
A forrófüsthöz, elterelővel!
![]() A csirkecici felfűzése. ![]() ![]() Mielőtt a füstre mentek, a sorban állást gyakorolták, az erre készült tartón! ![]() ![]() |
|
|
![]() |
2015.06.06. 10:44 ![]() |
Válasz wogboy (29) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.06. 10:37 ![]() |
Válasz Rhéman (28) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.06. 07:03 ![]() |
Válasz wogboy (27) hsz.-re Olvasás |
![]() |
|
75 vagyok. Tervezem, hogy olyan kemencét csinálunk a kertbe, amivel egybe van építve a füstölő. Ezért nézegetem mások megoldásait.
|
|
![]() |
2015.06.06. 00:00 ![]() |
Válasz Rhéman (23) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.05. 23:19 ![]() |
Válasz Rhéman (25) hsz.-re Olvasás |
![]() |
|
Na, visszaértem a gazda piacról, és legyen szép álmod, ill. nyugodt is!
![]() |
|
|
![]() |
2015.06.05. 21:46 ![]() |
Válasz wogboy (24) hsz.-re Olvasás |
![]() |
|
Várom. Most megyek aludni. Neked meg jó reggelt!
![]() |
|
![]() |
2015.06.05. 21:36 ![]() |
Válasz Rhéman (23) hsz.-re Olvasás |
![]() |
|
Szia!
Nálunk most lett a holnapotok reggele, és van most tennivalóm, de a nap végére újból ideérek, és mutatom a másikat is! |
|
|
![]() |
2015.06.05. 14:41 ![]() |
Válasz wogboy (22) hsz.-re Olvasás |
![]() |
|
Nagyon köszönöm. Szépek, és érthetők.
![]() Egész megéheztem!! ![]() |
|
![]() |
2015.06.05. 13:26 ![]() |
Válasz wogboy (21) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.05. 13:15 ![]() |
Válasz wogboy (20) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.05. 13:05 ![]() |
Válasz wogboy (19) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.05. 12:54 ![]() |
Válasz wogboy (18) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.05. 12:39 ![]() |
Válasz wogboy (17) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.05. 12:32 ![]() |
Válasz wogboy (16) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.05. 12:24 ![]() |
Válasz wogboy (15) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.05. 12:17 ![]() |
Válasz Rhéman (14) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2015.06.05. 10:55 ![]() |
![]() |
2014.09.24. 07:37 ![]() |
Válasz beetee (11) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2014.09.24. 07:29 ![]() |
Válasz Rhéman (0) hsz.-re Olvasás |
![]() |
2014.07.14. 14:35 ![]() |
![]() |
2014.07.14. 11:08 ![]() |
![]() |
|
No, de akkor már van tapasztalat forrásod! ![]() Nem szeretném, ha válasz nélkül, álmatlanul forgolódnál, így ide írom, mit gondolok! ![]() Szerintem azért jobb a régi tégla, mert ha az szép és egészséges, akkor jó! Ha meg most veszel egy (két) raklap kisméretű téglát, akkor annak a minősége lutri. Sajna elég katasztrofális összetételű raklapokat is ki lehet fogni. Az üvegen én is gondolkodtam, gyűjtöm is a hozzávalókat, de mostanában meg azon gondolkodom, hogy honnan volt 100-150 éve az emebereknek akár egy maréknyi üvege a kemencéhez, szerintem sehonnan és mégis jó kemencét csináltak! Hőtárolásnak, vagy inkább hőszigetelésnek a föld felé lehet jó és az egér se megy bele, a mennyisége "nem számít" a hő jelentős részét úgy is a kemence test tárolja. Már vehetsz agyagot, hirdetik a neten, vagy elmész kirándulni és "találsz" ![]() A tető elhagyható, csak akkor a karbantartási igény nő meg! Tető nélkül kúp alakú kemencét kéne építeni (szerintem). Régebben a tapasztás védte a kemencét, az minden évben vagy esős évszak után újra kellett csinálni. A mérete attól függ, hogy mit akarsz benne főzni 8-10 embernek! Írd fel az ételeket, azok hely igényét, pontosabban a hozzájuk szükséges sütő-főző edények méretét + némi tartalék hely a mozgatás miatt és már meg is van a sütőfelület mérete! |
|
![]() |
2014.07.14. 10:09 ![]() |
![]() |
|
Igen, ismerem. Időnként én is szétnézek, és akkor megerősödik a vágy bennem. Az egyik rokonunk épített kemencét. Már többet. Meg fizette a tanulópénzt. Nem régen ott voltunk vendégségben. Utolérhetetlen ízeket produkál. |
|
![]() |
2014.07.14. 10:05 ![]() |
![]() |
|
Tudod ezek a kérdéseim többnyire kettős hasznosításúaknak vannak szánva. Egyrészt a dolog tényleg foglalkoztat, ezért is köszönök minden segítséget. Másrészt azt szeretném, ha az ismeretek a témában többnyire itt jelennének meg, hogy méltán tehessük a tudásbázisba. Ezért is bíztatok mindenkit, hogy a saját esetét, és az abból levonható tanulságokat írja le elsődlegesen. Persze a linkek is fontosak. Nem tagadom, hogy néha olyan kérdést teszek fel, melyre tudom a választ. Provokálok. Van, amire nem tudom a választ. Például, miért írják, hogy bontott téglából kell építeni? Azt gondolom, hogy a nagyobb hőtárolás érdekében építenek a tűztér alá üvegtörmeléket, de mennyit kell? Hol érdemes az agyagot beszerezni? Kell-e mindenképpen tetőt építeni, vagy máshogy is megúszható, hogy az eső szét áztassa? 8-10 főre, mekkorát érdemes csinálni? Szóval szeretném a konkrét válaszokat, idővel ide csalni.
Én nem aszaló, hanem füstölő építésén gondolkozom. Kolbászhoz, és nem szilvához. ![]() |
|
![]() |
2014.07.14. 09:26 ![]() |
![]() |
|
Ezt ismered? Itt szoktam nézelődni, hogy szinten tartsam a kemence utáni vágyat! ![]() http://www.kemencebence.hu/ |
|
![]() |
2014.07.13. 19:50 ![]() |
![]() |
|
Ott a youtube, blogok, sokan leírják hol vétettek. A Barkácsolás abc-je című könyvet ha elolvasod, akkor már nem fogsz akkora hibákat véteni, már ami a kűmíves részét illeti. Én a helyedben az aszaló részén is erősen elgondolkodnék. Nézd csak meg a boltokban, mennyiért vesztegetik az aszalt gyümölcsöt. |
|
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/
|
![]() |
2014.07.11. 13:39 ![]() |
![]() |
|
Az igazság az, hogy több könyvet is elolvastam. Van, amit meg is vettem a témában. Engem a személyes tapasztalatok érdekelnek. A melléfogások, mire kell vigyázni? Mit csinálna az illető máshogy? Esetleg szívesen néznék fényképet az építésről, vagy a kész berendezésről. De köszi a linket! |
|
![]() |
2014.07.11. 12:23 ![]() |
![]() |
|
Nálam még nincs alap, de már 2 éve tart a megfontolás. Már van valamennyi bontott téglám, mert egyesek szerint az kell hozzá, és egy ideig gyűjtöttem az összetörni való üveget, a nagyobb hőkapacitás biztosításához. Azt sem tudom, hogy kell-e építési engedély? |
|
![]() |
2014.07.11. 10:10 ![]() |
![]() |
|
Szerintem, megfontoltan, tervezd meg előre, ne kelljen rögtönözni! Mit szeretnél benne sütni, mennyit stb. Mi 2 éve megcsináltuk az alapját, azóta tart a megfontolás ![]() ![]() A neten sokfelé látni, hogy bazi vastag fallal készítik, az szerintem fölösleges és pazarlás. Egyrészt kocsideréknyi fa kell felfűteni és időben is sok és mi a fenének legyen a hétvégi használat után még szerdán is 40 fok benne? Láttam pár régi kemencét, egy sor (12-15 cm) tégla és tökéletesen működnek. Sárkemence is jó lenne, csak az sérülékeny (szerintem). Én is füstölővel akarom kombinálni, úgy tervezem, hogy megcsinálom a füstölőt (kb. 1x1m, de ezen még gondolkodom alapterület) és ebből nyílna a kemence, a füstölő lesz a kémény is a kemence test teljesen vagy részben (ezen is gondolkodom még) kívülre kerülne. A kemence (tűztér) alja 90-100 centi magasan lenne, hogy ne kelljen nagyot hajolni, ki-be pakoláskor. Fél henger alakú kemencét gondoltam. |
|
![]() |
2014.07.10. 18:23 ![]() |
![]() |
|
Egy: http://www.scribd.com/doc/125805862/Pizza-es-kenyersutő-kemencek -> van benne ékezet, nem tudja url-ként megjeleníteni a rendszer... másold be kézzel. szerk.: de, megcsinálja, csak félig furcsán, url kód nélkül ![]() Kettő: [url]http://www.scribd.com/doc/125807272/Hazi-Es-Kerti-Fustolok-Es-Grillezok[/url] Jó olvasgatást, és hajrá! ![]() Az egyszerűbb változat amikor homokból építesz egy bombot, és körbetapasztod agyaggal. Ha megszáradt, kiszeded a homokot. Én biztos csak olyant építenék, ami nem füstözi össze az ételt. Ez nem igaz persze a füstölőre ![]() A kéményre kell figyelned, hogy jó huzatja legyen, nehogy visszakapd amit el akarasz eregetni. Egyszer majd én is építek egyet ![]() |
|
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/
|
![]() |
2014.07.10. 15:13 ![]() |
![]() |
|
Régen gondolkozunk azon, hogy építeni kellene egy kemencét, lehetőleg füstölővel. Szeretném a tapasztalatotokat megtudni. (Az ötletet, hogy megkérdezzem az eszkába jelenlegi témája adta.)
|
|
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég