Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Őszibarack, Nektarin és Sárga-kajszi barack Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2014.07.31. 19:49  Hozzászólás  Válasz Jani71 (233) hozzászólására 
  •   234   
Avatar

 
Ééértem, köszönet. Erről nem is tudtam. Írjál még pár témához, ami érdekel, és akkor biztos lehet :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.07.31. 19:01  Hozzászólás  Válasz tgwh (232) hozzászólására 
  •   233   


 
Felhasználói vezérlőpult/Privát üzenetek
A kapott levélnél válaszgombot nem találtam... Próbáltam kikerülni: a feladó nevére kattintva igyekeztem volna levelet írni, akkor jött az üzenet, hogy bocs', de nem vagy elég aktív, így nem használhatod ezt a funkciót.
Ezután kértem Vebbert (mivel az Indexen nem publikus a címe). Így nagy vonalakban.
 


  2014.07.31. 18:21  Hozzászólás  Válasz Jani71 (231) hozzászólására 
  •   232   
Avatar

 
Milyen itteni lehetőség?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.07.31. 16:27  Hozzászólás
  •   231   


 
Vebber!
Kérlek, írj az indexes címemre! Az itteni lehetőséget még nem tudom használni, mert nem vagyok elég aktív.
Köszi!
 


  2014.07.30. 22:19  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (229) hozzászólására 
  •   230   
Avatar

 
Ez durva. A legaromásabb kajszinak írja az adatlapja. Vesszőt kaptál valakitől azért nem vagy biztos benne?

Lenne még egy kajszi ha ismered (vagy bárki), a Betinka kajszi ?
 


  2014.07.30. 20:42  Hozzászólás  Válasz Vebber (228) hozzászólására 
  •   229   
Avatar

 
Flavorcotom van /ha valóban az.../,igazi tescós fajta,kemény,nem igazán leves,de savanyú...éretten is.Én már tavaly elkezdtem átszemezni...idén folytatom,sztem felejtős.
 


  2014.07.30. 17:04  Hozzászólás
  •   228   
Avatar

 
Flavor Cot, Bora kajszikat ismeri valaki, van tapasztalat?
 


  2014.07.28. 21:17  Hozzászólás  Válasz Vebber (226) hozzászólására 
  •   227   
Avatar

 
NECTAVIGNE...de Mo-n nem elérhető.Neten láttam.
 


  2014.07.28. 21:12  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (225) hozzászólására 
  •   226   
Avatar

 
"a piros belü nektarin"
Mondjad csak gyorsan a fajta nevét :) Ez érdeklne.
 


  2014.07.28. 21:00  Hozzászólás  Válasz Gergely (gergerg) (224) hozzászólására 
  •   225   
Avatar

 
Én már átestem a holtponton.Nemigen van olyan újdonság,amire nagyon rámozdulnék.Talán a piros belü nektarin ,a Ghiacco sorozat őszibarackból és a teljesen piros fedőszínű kajszi...de ezekért sem mennék ölre...
Én annak örülnék most már,ha a meglévőket normálisan tudnám gondozni és azok normálisan teremnének.
 


  2014.07.28. 20:45  Hozzászólás  Válasz Alibá (219) hozzászólására 
  •   224   
Avatar

 
Csak meg kell keresni azt a kesztyűt! :-)
Egyébként tényleg így van, az ember olvas egy új fajtáról, és már kéne is. Mert ugye mindegyikről írnak valami jót.
 


  2014.07.28. 20:33  Hozzászólás  Válasz gaabre (221) hozzászólására 
  •   223   
Avatar

 
Fehérből a Maria Bianca érik most ill. nemsokára a Meystar.Sárgából van 1-2 noname fajtám /nemesek,csak akiktől kaptam a szemzőágakat nem tudták a nevét/...ill.a Royalokból is van ilyenkor érő.
 


  2014.07.28. 12:36  Hozzászólás  Válasz Vebber (204) hozzászólására 
  •   222   


 
Szia!
Nem úgy kicsi csak fel van kopaszodva. Beszorult az épület és a kerítés és nagyobb fák közé. Fel is lett nyesve, szóval semmi sem ideális szegénynek.
Kb. 2 hétig eléreget ez is, de ebbe biztos belejátszik a hely is. Marad a szaporítás róla és úgy megnézni, most semmi sem mértékadó, szerintem.
A magja úgy tűnik, nem keserű, de még szárad a nagyobb része.
 


  2014.07.27. 23:11  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (217) hozzászólására 
  •   221   
Avatar

 
Én mostanra, július utolsó-augusztus első hetére keresnék valami szőrös őszibarack félét. Amit a Mariska után nem vág rá a komposztra az ember.
Lehet fehér/sárga bélű, mindegy. Eltarthatósága is mindegy, enni szeretnénk, nem baj, ha 1 hétig lehet szedni.
Erre ötlet?
 


  2014.07.27. 22:59  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (208) hozzászólására 
  •   220   
Avatar

 
Rendben, ahogy gondolod!
 


  2014.07.27. 21:24  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (217) hozzászólására 
  •   219   
Avatar

 
Nekem 45 féle volt a legtöbb, aztán lecsökkentettem a legjobb 15-re, de most megint bajban vagyok, valahogy megszaladt 30 fölé, mert mindig jönnek az új fajták. Nem könnyű a hobbykertész élete!
 


  2014.07.27. 20:25  Hozzászólás
  •   218   
Avatar

 
Már szép fedőszínű a Sweet Lady, pedig még jócskán van hátra az érésig (még idén is hetek):
kép sweet.jpg
Sweet Lady

A korábbi Kései Elvíra (?) még zőőd:
kép kései elvira.jpg
Kései Elvíra
 


  2014.07.27. 13:35  Hozzászólás
  •   217   
Avatar

 
Az őszikről:
Hogy mit miért építek le ? A nektarinokból az én lehetőségeim /pénz,tudás,idő,hozzáállás /mellett nem tudok tisztességes eredményt kihozni,rohadt gyümölcsöt,meg lombot nevelő fákra nincs szükségem...bár szeretem a nektarinokat sokkal kisebb mértékű jelenlétük indokolt csak.A caldesi 2020 és az August Red teljesen értéktelen,nem vágom ki,de lehetőség szerint 80-90 %ban átszemzem,gyűjtőfák lesznek.A részleges átszemzés a sztárfajtáimra /Big Top,Magique,Silver Giant/ is vonatkozik....a laposok értéktelenek,piaci értékük nálam nincs,ízben semmi plusz,cserébe könnyen reped,rohad,sérülésmentesen nem lehet szedni...80-90 %os átszemzés a jövőjük.
Az aug vége után érők 40-80 %os átszemzést kapnak,akkortájt már kevés rá az igény és saját részre sem kell annyi amennyi van /ilyen pl a Padana,fayette,Calred/...nincs velük bajom,de kevesebb kell belőlük.
Amik jelenleg perspektívikusnak látszanak -a saját tapasztalatom alapján- Spring Lady,Early Redhaven,Redhaven Bianca,Nino-fehér ill. esetleg a Maria Bianca és az Earlirich.Kb Ebben a sorrendben...a lényeg a Redhaven előtti érési időszak.
 


  2014.07.27. 13:02  Hozzászólás  Válasz Gergely (gergerg) (214) hozzászólására 
  •   216   
Avatar

 
Nos...a körte nálam most a listavezető...61 fajtával...és valóban ,ez még esélyes,hogy bővüljön . ;) ;)
Megyek körtét felismerni....
 


  2014.07.27. 13:00  Hozzászólás  Válasz gaabre (205) hozzászólására 
  •   215   
Avatar

 
Tetűt még én sem láttam sohasem,de sharka sajnos van....bár a nagyobb,jó kondiban lévő fáimnál inkább csak levéltünetet mutatnak.Amelyiken a termés is olyan az Stihl...
 


  2014.07.26. 19:49  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (213) hozzászólására 
  •   214   
Avatar

 
A körte még bővülhet? :lol:
Nem tippelted meg a körtéket a gyümölcsfák topikban! Pedig van amit illene felismerned!
 


  2014.07.26. 19:24  Hozzászólás  Válasz Gergely (gergerg) (212) hozzászólására 
  •   213   
Avatar

 
Nekem a cserkó amivel idén jobban próbálkoznék /Ali bá jóvoltából/ ,de gyakorlatilag csak meglévő fákba rakok.1 alanyom van üres /hála a beles szarvasnak/.A szilvák is letudva...Ami bővülhet az az alma-körte ,előbbi kisebb,utóbbi nagyobb mértékben...de sztem abból is a jövő tavaszi oltások lesznek az utsók.
 


  2014.07.26. 18:57  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (211) hozzászólására 
  •   212   
Avatar

 
Elhiszem. Idén már én sem oltottam új fajtát, kivéve egy cserkót ami tavaly nem sikerült.
Ja, küldtem Pü-t
 


  2014.07.26. 18:53  Hozzászólás  Válasz Gergely (gergerg) (210) hozzászólására 
  •   211   
Avatar

 
Ha nem így lenne,nem írnám...Korábban is felvetődött,hogy a kevesebb több lenne.Persze a végtelenségig lehetne csinálni,csak éppen értelme nem lenne.Legalább is nekem.Túl sok fára kell már figyelni és a fölösleggel kell kezdeni vmit /már ha van...na az idén nincs túl sok/.Piaci szempontból a legrosszabb a jelenlegi helyzetem,tehát ideje szemléletet váltani.Az elmúlt években sok -nem...rengeteg fajtát kipróbáltam,lehetett volna több is,de így is bőven elégedett vagyok /ja és még sok fajtám nem is termett.../...most meg kell állni,eldönteni,hogy melyikre van igazán szükség és azokra átállni.Persze ami egészséges fa,de nem az igazi azért maradhat,nem vágom ki,de átalakítom...most már van némi tapasztalat,hogy mire.Őszintén szólva jó lenne,ha a fák alsó hangon is ki tudnák termelni a rezsijüket,hogy ne csak esetleges legyen pl a tápanyag pótlás és a növényvédelem ,stb....és ez csak úgy megy,ha megállok és szelektálok.Ennyi...szóval hidd el,nekem ez a jövő.
 


  2014.07.26. 18:42  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (208) hozzászólására 
  •   210   
Avatar

 
Na erre kíváncsi vagyok! :lol:
 


  2014.07.26. 18:41  Hozzászólás  Válasz Vebber (204) hozzászólására 
  •   209   
Avatar

 
Most hogy mondod, az Ananász ilyentájt ért emlékeim szerint. Na azt ha megkóstolnám, egész biztosra meg tudnám mondani.
 


  2014.07.26. 18:25  Hozzászólás  Válasz gaabre (207) hozzászólására 
  •   208   
Avatar

 
Hali !

Gondolkodtam-sokat...és úgy döntöttem nem csinálok több új fajta kajszit.Ezzel lefújom az összes tervezett kajszi szemzést...mármint az újakat.Ahogy írtam is a kiválasztott a Pinkcot lesz,ebből csinálom a rá/átszemzéseket,ill. a meglévő alanyaimat is erre ill. a Sweet Red,Tomcot duóra szemzem.Tudni kell megálljt mondani is...

Az őszinél annyiban más lesz,hogy a meglévő alanyaimat meglévő fajtáimra szemzem /csak Redhaven előtt érők jöhetnek szóba/...az újként bejövőket rászemzésre használom.Aztán idén annak is vége...
 


  2014.07.26. 17:45  Hozzászólás  Válasz csarli1 (206) hozzászólására 
  •   207   
Avatar

 
Gyakorlatilag azt erősíti meg, hogy a wavit alanyok rendben vannak a kajszi félék alá.

Valamint "Németországban azt mondták nekem, hogy a wavit képes lesz növelni a fitoplazmával szembeni ellenállóságot."
 


  2014.07.26. 16:30  Hozzászólás
  •   206   


 
Ezt az infót tegnap kaptam Paolo Laghitól a Battistini termelési igazgatójától: Wavit rootstocks are ok for apricot varieties

In germany people told me that wavit will be able to increase resistence to FITOPLASMI

Apricot disease
Gábor majd szakszerűen lefordítja az én fordításom nem biztos, hagy szakszerű. az a német ember akit említ és nem nevezett meg a Giesseni kutató intézet munkatársa.
 


  2014.07.25. 11:52  Hozzászólás
  •   205   
Avatar

 
Tulajdonképpen én még sosem láttam tetvet kajszin. De lehet, hogy csak szerencsés környéken vagyok. Ahogy elnézegetem őket, a hangyák mézharmat igényét a kajszi a levélnyélből ellátja, ezért azok nem is hordják fel a tetveket a levelekre.
Mifelénk a sharka sem támadja meg a kajszikat, pedig némelyik évek óta áll már sharkás szilvafák szomszédságában.
 


  2014.07.24. 21:46  Hozzászólás
  •   204   
Avatar

 
Anno az enyémre még ananász kajszi tipp jött. Igaz a tied termései között élénkebb piros, és pöttyözött is van, de az is lehet, hogy csak a fekvése miatt.
Repedés, rohadás soha nincs, másik sárgabarackokon sem, de ez meg simán betudható a talajnak. A homok bírja a vizet.

Kicsi fa, hogy nehéz egyszerre "mennyiséget" szedni? Elhúzódás alatt nem tudom mennyire nagy intervallumot értesz?
Két hétig nálam is terem, és mennyiség is van (ha a fagy nem ritkítja), mert hatalmas.

Ha az első tippeim helytállók, akkor porzó nem kell neki.

A 169. hsz.-ba arról tettem fel képet.
 


  2014.07.24. 11:03  Hozzászólás
  •   203   


 
Ha van rajta, megesszük. Rossz helyen van a fa és porzófája sincs (már ha kéne neki), elhúzódva is érik így nehéz belőle egyszerre "mennyiséget" szedni, de nem is nagyon férni hozzá (permetezni sem szoktam), többnyire a földről szedjük és ami menthető az a pocakba ;) , a többi a tyúkoknak, komposzt stb. :( .
Sajan most ez az eső betett neki, nagyon rothad. De az íze miatt tervezek róla szaporítani és rendesebb körülmények közt megnézni, milyen, jó lett volna tudni a nevét, de megmarad névtelennek, úgy is ilyen nevű gyümölcsöm van a legtöbb, majd névtelen+1-nek hívom. :lol:
Azért a mag kóstolást még kipróbálom! Köszi az ötletet!
 


  2014.07.23. 22:21  Hozzászólás
  •   202   
Avatar

 
  


Jó-jó, de ez valahogy nem úgy volt rostos ahogy kell :).
Nem emlékszem már milyen szavakkal írták le, lehet megkeresem, mert akkor felírtam mikre panaszkodnak.
 


  2014.07.23. 22:20  Hozzászólás
  •   201   
Avatar

 
  


Nálam sem sok vizet zavarnak. Tavaszal kell figyelni a monília nehogy beüssön, utána ritkán a tetvek elszaporodását kell megelőzni, de ez úgy is megy, ha a kajszi fa körül permetezem a tetvek kedvelt fáit, mint a szilva.
 


  2014.07.23. 22:12  Hozzászólás
  •   200   
Avatar

 
  

Lekvárnak a túlságosan rostos ideális :) Legalábbis nálunk, mindig rostos dzsemet csinálok. Eddigi legjobb akkor volt, amikor a nővérem 20 Bergeron fája még megvolt és elhívott barackot szedni.
 


  2014.07.23. 22:08  Hozzászólás
  •   199   
Avatar

 
  


Hm, pedig pont a kajsziról gondoltam, hogy a legigénytelenebb a kezelésre; mifelénk ha a korai fagyokat túléli, és nem rontja meg semmilyen kéregszú, akkor egész minimális kezeléssel is szépen fejlődnek. Rovar kártevővel még nem is találkoztam, egyedül a levéllikasztó gomba támadgatja.

Az eső az egy olyan dolog, hogy vagy van, vagy nincs. Nézd meg, július vége van, és 1 nap alatt hónapnyi csapadékok hullanak. Azért ez sem jellemző rendszeresen. Én pont örülök neki, mert már megcsömörlöttem a sok locsolásban.

+1: ilyen erővel kivághatnék mindent, mert a májusi jég elvitte a termés 90%-át ;)
 


  2014.07.23. 20:08  Hozzászólás
  •   198   
Avatar

 
  


Arra írtam, ha ilyen gonddal találkozik (és nem használ mixert :) ), akkor Beregeron is szóba jöhet.
Bár, szerintem sem az.
 


  2014.07.23. 19:51  Hozzászólás
  •   197   
Avatar

 
  

Jó az lekvárnak is, csak meg kell botmixerezni.
 


  2014.07.23. 19:14  Hozzászólás
  •   196   
Avatar

 
  


Elég vegyes a termése.
Lehet, hogy Borsi féle kései rózsa. Nyujtó féle szelektáció is lehet.
Nekem is van egy ebben az időben érő, Mozo előbbire tippelte. Akkor azt javasolta kóstoljam meg a magot, ha keserű egyből kiköpöm akkor az.

Egyébként miként használjátok fel? Bergeronnál többen panaszkodtak, hogy a lekvárja nem jó, túlságosan rostos.
 


  2014.07.23. 14:03  Hozzászólás
  •   195   
Avatar

 
  

Nem tűnik Bergeronnak, én pedig más ilyen kései barackot nem ismerek közelről.
 


  2014.07.23. 07:30  Hozzászólás
  •   194   


 
  

Nem úszod meg! :P


CAM00416.jpg
 


  2014.07.22. 21:56  Hozzászólás
  •   193   
Avatar

 
  

Nekem baracknak tűnik, de hogy milyen....Ha esetleg a pálinkáját megkóstolhatnám.....
 


  2014.07.22. 21:44  Hozzászólás
  •   192   
Avatar

 
  

Nem jön át...
 


  2014.07.22. 21:43  Hozzászólás
  •   191   


 
  

Kép mégegyszer: 44
 


  2014.07.22. 21:16  Hozzászólás
  •   190   


 
Hoztam képet, ha van még kedvetek..... és köszi a tippeket! 44
 


  2014.07.22. 20:21  Hozzászólás
  •   189   
Avatar

 
Most pl a Bergeron érik. De az nagyobb, mint a magyar kajszik. Legalábbis amivel én találkoztam eddig. Nagyon finom fajta!
 


  2014.07.22. 17:44  Hozzászólás
  •   188   
Avatar

 
  

Lényegesen ízesebb.
 


  2014.07.22. 17:44  Hozzászólás
  •   187   
Avatar

 
  

Az már 2 hete leérett.
 


  2014.07.22. 15:28  Hozzászólás
  •   186   


 
  

Szia!

Valamikor régen volt Göncink, de szerintem az ugyan az volt, mint a Magyar. Számottevő különbségre nem emlékszem. Azért megnézem!
Köszi!
 


  2014.07.22. 10:38  Hozzászólás
  •   185   
Avatar

 
  


Én nem vagyok nagyon tapasztalt még, de tippem lenne, a leírásod pont a Gönci kajszira illik szerintem...
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron