A Tudástárba ajánlom: Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
  2014.10.03. 18:38  Hozzászólás
  •   0   
Avatar

adatrögzítő
 
A téma célja, hogy aki úgy érzi tudna egy jó hozzászólást írni, egy olyat ami alkalmas arra hogy bekerüljön a Tudástárba, az meg tudja valahol tenni. Mivel a káosz elkerülése érdekében a legtöbb itt található téma zárolva van, a bekerülés ezen a topikon keresztül lehetséges. Nem kell túl komoly anyagot írni, egy növény vagy egy módszer ismertetése, egy saját tapasztalat bőven elég. Ha tudsz ilyet, írd ide, bármiről is legyen szó.
Ha a fórumon bukkansz olyan írásra, ami szerinted jó, arra is felhívhatod itt a figyelmünket, ez esetben felvesszük a kapcsolatot a hozzászólás szerzőjével, és vagy változatlan, vagy szerkesztett formában elhelyezzük a Tudástárban.
A cél egy olyan ismeretanyag összeállítása, melyre bátran hivatkozhatunk, és az erre járó olvasók, kezdő kertészkedők számára segítséget tud nyújtani.
 
 


  2021.01.09. 16:07  Hozzászólás
  •   149   


---
 
Üdvözlök mindenkit! Első bejegyzésem a csoportban, remélem a kisregényem valakinek hasznos lesz. Nekem nagyszerű elfoglaltságnak bizonyult ez az egyhetes munka, talán kifizetődő is. =) Íme:

A jegenyenyárunkat 5 évente meg kell fiatalítanunk. A legutóbbi nagy fametszésnél a kertészek igen furcsán néztek rám, hogy én miért nem engedem, hogy a levágott, felaprított circa 2 m3 ágdarálékot elvitetni. Megvonták a vállukat, leborították az utcára, és otthagytak. Én meg fél napig talicskáztam az ágyásokra a mulcsnak szánt nyárfa aprítékot.

Idén télen, hogy újra eltelt az öt év, a mulcsnak hűlt helye sincs, aki növény csak tudta, mindenki boldogan felhasználta. Olyannyira semmi nem maradt beőle, hogy megerőltetve se tudom, pontosan hova hordtam azt. Viszont új terv körvonalazódott meg bennem. Kicsit látványosabb, kicsit nagyobb volumenű. A kertész (új) megint vakarta a fejét, hát, ha fiatalítunk, és a kiszáradt diót is ki kell vágni, hát nagyon sok törzs, ág, gally lesz, biztos nem akarom elvitetni? Nem! De lesz 3-3,5 m3 is! azt nem nagyon tudom bekötegelni, hogy a zöldhulladékosba kitegyem tavasszal. Tudom, nem is akarom. A család fogta a fejét, hogy daráljuk mi le kézzel? Nem daráljuk! itt nézzük évekig ezt a kupacot! Nem. Az általam talált, és abszolút befutó megoldás: HÜGELKULTUR, azaz dombágyás!

Tavaly megfogadtam, hogy szerves anyagot nem engedek ki a kertből, sőt, előszeretettel be is szákoltam! Szomszédok fűnyesedékétől, avarján át a saját tizenakárhány fánk lombjáig mindent komposztáltam. Felállítottam a kertbe 4 komposztálót, egyben csak levélkomposzt készül, a többi vegyes. Egyszerűen ezt a két fát se volt szívem kiadni a kezeim közül. Inkább tisztességgel eltemettem őket...

Éjszakákon át olvastam, főként angol-amerikai-ausztrál fórumokat, könyveket, kiadványokat, amik ezzel foglalkoznak, - a részletes irodalomjegyzéket a végén leírom hozzá - mire körvonalazódott bennem, én is ezt szeretném csinálni. Végeredményben a domb magját képező korhadó, bomló kemény és puhafa, valamint komposzt és egyéb szerves anyag évekig egy tápanyag,- és energiabomba a beleültetett egynyári zöldségek számára. Nem beszélve arról, hogy a fa korhadása során egyre több vizet tud magába szívni, így egy természetes vízraktárként alig, majd (elvileg) egyáltalán nem is kell öntözni ahogy telnek az évek. A bomlás egyrészt melegíti valamennyire a talajt, ami kedvez a korai zöldségeknek, másrészt semmilyen hozzáadott tápanyag nem szükséges, minden egy helyen van, a domb, ha elkészült 4-5 évig használható, gyakorlatilag 0 további befektetett munkával. Hm, ez kell nekem, most van időm, ha ez valóban így van, ez az én módszerem!

Karácsonyra (a tavalyi úgyis rendhagyó egy év volt) két utánfutó lótrágyát kértem, és kaptam is a családtól, olcsó vagyok, annyi szent. =D A favágást követő napon már nem is bírtam magammal, azonnal felszámoltam a kijelölt helyen a két 1 m széles 5 m hosszú ágyásaimat, kiszedtem a maradék céklákat, és újhagymákat, legereblyéztem az avart a területről, és elkezdtem ásni. Harminc centi mélyen szedtem ki a földet egy 2,5 * 5,5 m-es területen, melyet a két hosszanti oldal mellett halmoztam fel. (megjegyzés - ekkora volumennél nem elég ennyi kiásott föld). (1 ember - 2 óra)

2. nap: A kiásott területet letakartam kartonnal ( ez, ha minden igaz valamennyit segít víztartásban, mielőtt lebomlana) majd a gödörbe befektettem a legnagyobb ágakat (akadt köztük derék vastagságú is) szépen sorban. A legvastagabbak a középső csíkba kerültek. (tettem bele diót is - bár ez lehet, hogy hiba volt, több helyen ugyanis olvastam, fekete dió nem jó a Huegel kultur-ba, meglátjuk, de mivel ez közönséges dió volt, adtam neki egy esélyt) így a mag már most is magasabban volt a hosszanti tengelyben. Mellette jobbra-balra a vékonyabb (combnyi-karnyi vastag) ágak lettek lefektetve. A nap végén apró gallyakkal tarkított félig érett levélkomposztot szórtam a résekbe. (1 ember - 2,5 óra)

3. nap: Édesanya segítségével tovább emeltük a domb magját, egyre vékonyabb gallyakkal. A közelben találtam két, egyenként legalább 5 kilós taplógombát kidobva, azt is beletettem az ágyás két végébe. Eredetileg ezt a dombot már száraz és/vagy korhadó, korhadt fákkal készítik. Viszont nekem ez nem állt rendelkezésre, pár teljesen elkorhadt fűzfa ág kivételével. Az ebből készült humusszal és gombatelepekkel "oltottam" be minden réteget, hátha meggyorsítja majd a korhadást. (2 ember - 4,5 óra)

4. nap: Szétszedtük az áprilisban készített komposztálót, annak félig érett tartalmával tapasztottam ki az, ágak közötti réseket. Tyúkocskánk igen örült, hogy ő is átnézheti a tartalmát, és degeszre tömte a begyét pajorral. Újabb immár ceruzavastagságú ágak, gallyak kerültek a következő rétegbe, s mivel próbáltuk amennyire csak lehet résmentesre készíteni a domb magját, rengeteg anyag belement. Ezt a réteget is igencsak megszórtam jó érett komposzttal illetve humusszal. Szétszedtema a főleg lombot tartalmazó komposztálót is, újabb adag levelet rétegeztem a gallyakra. Hat zsáknyi vegyes falomb került még rá, s bár még elég meredeknek találtam az oldalait, kezdett lassan domb formát ölteni. a hatalmas ágkupac pedig szinte teljesen eltűnt ( 2 ember - 4 óra).

5. nap: Itt már a fiúk segítségét is igénybe vettem, a lótrágya felhalmozása következett. több mint 1 m3 érett trágya került rá, amivel lassan már a megfelelő lejtést is megkapta a domb. a kitermelt és a munkaterület mellé felhalmozott földet is visszalapátoltuk, elegyengedtük. Most a felszíntől mért magassága cc. 110 cm, amihez még a föld alatti 30 cm is hozzáadódik. Előreláthatóan kb 30 cm-t fog süllyedni ezen a télen, majd szép lassan simul vissza az évek alatt a felszínbe. Ahol jelentős süllyedést észlelek, kipótolom majd komposzttal, földdel, mulccsal, hogy egységes legyen a felülete. Próbáltuk kompaktálni mindenhol, ahogy csak lehetett, de persze képtelenség teljesen homogénné tenni az összeállításkor.Termőföldet még kell majd ráhordani, hogy legalább 30 cm vastag legyen. (3 ember - 3 óra)

A következő, eddig meg nem tett lépés egy 10 cm-es faapríték ráhalmozása lesz, hogy mulcsként takarja a felszínt és csökkentse az eróziót, amíg nincs beültetve. A domb tájolása: hosszanti tengely É-D irány, így a két hosszú oldala keleti, illetve nyugati fekvésű. Idén elsősorban palánták kerülnek bele, nem magról fogok vetni.

A család megkapó megértéssel viseltetik irányomban, de azért látom a csöppnyi kétkedést a szemükben. Ha pedig az embert egyszer elkapja a gépszíj; egy másik délután összedobtam csak úgy egy új, igaz kisebb dombágyást. Ennek dimenziói: 30 cm mély, 1 m széles, 4 m hosszú, és a végeredmény felszíntől számítva kb 60 cm magas. Mindezt csak azért, mert úgy láttam pont annyi ág, és gally maradt ki, ami erre jó lenne, és kíváncsi voltam, ha ezt így hevenyészve összedobom, vajon hogy sikerül?! Nyáron a cserepkbe is alkalmazni fogom a módszert. Egészen elvarázsolt. A korhadt fa kincs! Élteti a nyövényeket, használjátok!

Kutatómunkám során a leghasznosabbnak a következőket találtam:
https://permies.com/f/117/hugelkultur
http://lowcostvegetablegarden.blogspot.com/search/label/Hugelkultur
https://www.youtube.com/watch?v=Sso4UWObxXg

Valamint: Seléndy Szabolcs (szerk.) Dombágyásos kertművelés Családellátás 25 m2-ről

Vigyázat: addiktív! =)


IMG_6655.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

IMG_6656.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

IMG_6639.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

IMG_6638.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

DSC_0442.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

IMG_6625.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

DSC_0437.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

DSC_0440.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

DSC_0434.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

DSC_0426.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

DSC_0432.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

DSC_0429.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

DSC_0423.JPG
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

Image-1.jpg
------------------------
Megtekintve 16451 alkalommal.

 




  2020.10.22. 14:14  Hozzászólás  Válasz kezdővega (146) hsz.-re     Olvasás  
  •   147   
Avatar

terra alapító
 
Itt senki sem számítástechnikai zseni (na jó van kivétel) de a többségünk egyszerű hobbikertész. Üdv a csapatban! :unnep:
 




  2020.10.22. 13:59  Hozzászólás  Válasz kezdővega (144) hsz.-re     Olvasás  
  •   145   
Avatar

moderátor
 
Semmi baj, üdvözlünk a fórumon!

Ha a fórum működésével kapcsolatban bármilyen kérdésed lenne, kérlek az alábbi témák valamelyikében keress minket, mindenben segítünk!

Help center

A nemrég nyitott oltóvessző nevű témát töröltem, mert már van oltással foglalkozó témánk, oda átmásoltam a hozzászólást. A lap tetején, az Aktív témák gombra kattintva láthatod időrendi sorrendben, hogy melyik témához mikor szóltak hozzá!

Üdvözlettel: Glifozát (moderátor)
 






  2020.10.22. 09:03  Hozzászólás
  •   142   


---
 
Sziasztok! Új tagként vagyok itt, nagyon tetszik az oldal eddig. István vagyok, 70 éves, hobbikertész újabban.
Csemegeszőlőt keresek Valek régi ismeretlen fajtákat akarom lecserélni ízeletes és rezisztensre.
12 régi tőkém van, már Palatínát és Nérót gyökeres van de oltóanyagot keresek,/most tanulom az oltást/meg még mit az ajálanlat ??? Ki mit javasol? Köszönöm a segítséget.
 
Minden jót!


  2020.01.05. 17:13  Hozzászólás
  •   141   
Avatar

terra alapító
 
Folyófű kiírtása:

Soha nem szabad kikapálni, elvágni, kitépni. :nahat: Meg kell várni, míg virágzik. Akkor már sok lombja van és érzékenyebb is. Délután 5-6 óra tájban kell permetezni. ;) A permetlébe másfélszeres mennyiségű GLIFOZÁT tartalmú vegyszert és 10 literenként egy marék nitrogén műtrágyát is kell tenni. Nem virágzik minden tő egyszerre, ezért is valószínű, hogy ha valamennyi kihajt a kezelés után, azokkal a játékot meg kell ismételni. :twisted:
(Mindezt betartani, bizony türelem kell, de megéri.) :super:
 


  2018.02.05. 23:43  Hozzászólás
  •   140   


terra alapító
 
BIRIKINO koktél paradicsomok
BIRIKINO FÜRT.JPG
BIRIKINO BOKROK.JPG
BIRIKINO koktél paradicsomot ajánlom. (profi mag ezért össze kell fogni ha rendelni akarunk) Nagyon korai, betegségekre nem érzékeny a fóliában , nem reped. 2 szálon vezetve 4 méterre is elnyúlik.
[wcsat4][/wcsat4]
Birikino fürt.jpg
 


  2017.01.04. 19:12  Hozzászólás  Válasz NyilasMisi (135) hsz.-re     Olvasás  
  •   139   


---
 
Szeretnék néhány tévhitet eloszlatni a Charleston gray-yel kapcsolatban.
Először is, relatíve vastag a héja. Éretten, túléretten is(a konstans Top Gun F1-hez viszonyatva). Jellegzetes Zeppelin formájú, kinézetű, a "régi" öregek nagyon szeretik. Ennek oka, a termelői piacokon, nyár végén, szeptemberben - vénasszonyok nyarán, kedvelt csemege volt.
Ma már elvétve található meg.
Ennek oka, a változó fogyasztói igényekben kereshető.
A számlájára írható: nagyon nagyok a magjai, a húsa sápadt rózsaszínű, eresedésre nagyon és jobban hajlamos a konstans fajtáknál. Későn virágzik, köt - hosszú a tenyészideje. Másként kell szedni, mint a csíkos társát, ki kell tapasztalni. Apadásra/ üregesedésre hajlamos, ezen ma már oltással lehet javítani. Ekkor figyelembe kell venni, a még későbbi szedési időpontokat.
Helyesen megtermelve kellően édes, nagyon édes. Apadáskor - főleg a magjánál - nagyobb "szemcsék, ikrák" keletkeznek benne. Ezt a "régi" öregek nálunk kenyérrel, nagy becsben tartják.
Magja nagy, sok van belőle, és nekem igen zavaró.
Aromája nem feltűnő, sok esetben hiányzik belőle.
Betegségekre átlagosan fogékony.
Házikerti termesztésre javasolt.

charleston3.jpg
------------------------
Megtekintve 27633 alkalommal.

charleston2.jpg
------------------------
Megtekintve 27633 alkalommal.

charleston 1.jpg
------------------------
Megtekintve 27633 alkalommal.

 






  2016.03.06. 17:41  Hozzászólás  Válasz NyilasMisi (135) hsz.-re     Olvasás  
  •   136   
Avatar

adatrögzítő
 
Elnézést kérek a késlekedésért. Azt szeretném kérdezni hogy ez saját kép?
 


  2016.02.21. 09:49  Hozzászólás
  •   135   


---
 
Charleston Gray dinnye

Erős növekedésű, tövenként nagy számú termést kötő, 7-8 kg körüli ovális fajta. Héja világos, érett állapotában egészen vékony ezért oda kell figyelni mikor szedjük le. Húsa roppanós, de nem túl édes, inkább a rózsaszínhez áll közel. Magjai egészen nagyok, emiatt a kisebb termések élvezhetetlenné válnak. Viszonylag kései fajta, a legtöbb dinnyét augusztus 20 körül sikerült betakarítani róla.
Bő istállótrágyát és a rendszeres öntözést meghálálja.
Peronoszpórára hajlamos.

Kep
 




  2015.11.04. 19:18  Hozzászólás
  •   133   


---
 
Kieffer

Roppanó húsú, a magháznál kicsit köves.Enyhén édes, szegényes ízvilágú körte.
DSCN5196.JPG
------------------------
Megtekintve 29897 alkalommal.

DSCN5197.JPG
------------------------
Megtekintve 29897 alkalommal.

 


  2015.11.04. 19:13  Hozzászólás
  •   132   


---
 
Avranchesi jó Lujza

Húsa fehér,olvadó,bőlevű, a magháznál sem kősejtes. Nagyon édes,ízletes, minimális fanyarsággal.
DSCN5204.JPG
------------------------
Megtekintve 29901 alkalommal.

 


  2015.11.04. 19:07  Hozzászólás
  •   131   


---
 
Papp körte.

Fája közepes méretű.
Legfőbb ismertető jele a hosszanti oldalán végigfutó szélesebb-keskenyebb barna csík, mely nálam a legtöbb körtén nem is látható.
Héja sárga, nap felőli oldalán pirossal mosott.(A körték héján látható vékony karcolások acéldörzsi munkájának nyomai.
Olvastam, hogy valamilyen gomba megtelepszik a gyümölcsök héján és csúnya fekete bevonatot képez mely szivaccsal
lemosható.)

Húsa tömött, enyhén köves.Teljesen éretten édes, viszont elég száraz, féléretten édes- eléggé fanyar, levesebb. .
Pálinkának ajánlják, de befőttnek,kompótnak is nagyon finom.
Bőven,de szakaszosan terem.
DSCN5191.JPG
------------------------
Megtekintve 29906 alkalommal.

 




  2015.09.23. 18:12  Hozzászólás  Válasz baby-lon (128) hsz.-re     Olvasás  
  •   129   
Avatar

terra alapító
 
Még viszonylag kevés van, de nem látom akadályát. Idővel, mert az elég kevés mostanság.
 




  2015.09.17. 19:03  Hozzászólás
  •   127   
Avatar

---
 
Favrené asszony körtéje
Augusztus végén-szeptember elején érő körte. Levele kicsi és fodros.Gyümölcse általában kerekded formájú, gyakran almára emlékeztető. Húsa fehéres színű, finom szemcsés, fűszeres, igen kellemes ízű. Nem kell megvárni, hogy citromsárgára érjen, mert akkor már nagyon puha, szotyós lesz (amikor zöldből halványzöld, sárgászöld lesz, akkor a legjobb fogyasztani). Rövid ideig tárolható, érdemes valamennyit hűtőszekrényben tartani, így kb. egy hónapra ki lehet nyújtani a fogyasztási idejét.
Kép 150.jpg
------------------------
Megtekintve 30102 alkalommal.

Kép 151.jpg
------------------------
Megtekintve 30102 alkalommal.

 


  2015.09.14. 18:53  Hozzászólás  Válasz baby-lon (125) hsz.-re     Olvasás  
  •   126   
Avatar

terra alapító
 
Biztos későn érő. :-) Javítjuk. (előbb utóbb)

Nektarinra nem emlékszem, de szerintem nem, mert akkor ki lenne téve.
 


  2015.09.14. 10:27  Hozzászólás
  •   125   
Avatar

terra alapító
 
Az őszik között találtam egy kajszit: Spring blush. Annak idején nem küldtem nektarinról is táblázatot?
 




  2015.07.22. 18:54  Hozzászólás
  •   123   
Avatar

terra alapító
 
DIXIRED

Weinberger találta a Halehaven klónjaként 1939-ben az USA-ban. Enyhén molyhos, bordó fedőszínű, sárga belű, teljes érettségben magvaváló, és mézédes. Gyümölcsének a nagysága 100-150 gramm közötti. Hajlamos az asszimmetriára. Enyhén fagyérzékeny, alternálåsra hajlamos. Redhaven előtt 14 nappal érik.





 


  2015.07.16. 22:08  Hozzászólás
  •   122   
Avatar

---
 
Lady cot

Ma leszüreteltem a Lady cot termését, alig vártam. Minden bizonnyal a legszebb képet az idén erről a fáról lehetett készíteni a kertemben, ahogy a méregzöld levelek között szinte világítottak a narancs és piros színben játszó gyümölcsök, amik ráadásul elég méretesek is voltak. Megkóstolva finom, édes ízt tapasztaltam viszonylag kevés savval. Ami ezen kívül meglepett: ropogós volt a héja! Aki evett már Pannónia kincse szőlőt (vastag húsú, de nem rágós, hanem ropogós és olvadó), az kicsit hasonlót képzeljen el ennél a kajszinál. Ez már önmagában is csillagos 5-öst ér a szememben. Érési ideje júl. közepe, július vége lehet (szerintem most korábban értek a kajszik, a Bergeron már leérett, más években pedig ilyenkor kezd érni nálam) Úgyis mondhatnám, hogy kb. a Bergeronnal együtt érik. Viszonylag egységes méretű gyümölcsei voltak, 3 kisebb darab csúszott be. Átlagtömegük pontosan 80 g volt (a kevéssel több, mint egy kg össztermést tekintve).
Hátrányként egy dolgot tudnék megemlíteni: az erőteljesen felfelé növekvő vesszőket nálam a monília eléggé megtépázta (nyilván erről én tehetek).
Még egy, ami eszembe jutott (nem hátrány): színeződése a Tsunamihoz nagyon hasonló.
Végeredményben én maximálisan elégedett vagyok ezzel a fajtával, csak egy sajnálni való van: alig van már hely a kertemben :)
Kicsit több képet teszek fel, megérdemli! (a foltok a jégverés következményei)

Kép 071.jpg
------------------------
Megtekintve 30296 alkalommal.

Kép 074.jpg
------------------------
Megtekintve 30296 alkalommal.


Kép 076.jpg
------------------------
Megtekintve 30296 alkalommal.

Kép 078.jpg
------------------------
Megtekintve 30296 alkalommal.


Kép 082.jpg
------------------------
Megtekintve 30296 alkalommal.

Kép 084.jpg
------------------------
Megtekintve 30296 alkalommal.


Kép 085.jpg
------------------------
Megtekintve 30296 alkalommal.

 


  2015.07.08. 14:10  Hozzászólás
  •   121   
Avatar

terra alapító
 
Az alábbi képet a tudástár "Őszibarack orsó kialakítása" következő képének szánom. Köszönöm, ha valaki odateszi. :VOPI
2015.07.07. Ő.B. metszés (MAGYARÁZÓ SZÖVEGGEL) 005.JPG
------------------------
Megtekintve 30319 alkalommal.

 


  2015.06.29. 09:50  Hozzászólás
  •   120   
Avatar

---
 
Most olvastam! :-D

"Kétezer ősi magyar gyümölcsfajtát mentettek meg eddig az utókornak a tündérkertek

A bakszarkörtét, a kenderalmát, az aszalószilvát és még kétezer másik ősi magyar gyümölcsfajtát, illetve változatot mentettek meg eddig az utókornak a Kárpát-medence-szerte alapított tündérkertek. A különleges kertek létesítésével és gondozásával foglalkozó mozgalom kezdeményezője, Kovács István nyilatkozott a Kossuth Rádiónak. Magyar Örökség-díjat kapott Kovács Gyula erdész, az őshonos magyar gyümölcsfajták megmentésével foglalkozó Tündérkert mozgalom megteremtője. Ma már több mint száz helyen kétezer fajta régi eredetű gyümölcstermő növényt gondoznak. Kovács Gyula, aki a háromszáz lakosú göcseji faluban, Pórszombaton lakik, elmondta, kertjébe az első őshonos magyar fajtákat Göcsejben és Erdélyben, a Hargita fennsíkjáról induló Nyikó-patak völgyében gyűjtötte. A Keleti-Kárpátok térségében olyan ritka szórványfajtákat talált, mint a bakszarkörte vagy a sózókörte, amelyek Göcsej nyugati részén is előfordulnak. Megjegyezte, a gyümölcstermő fákkal, cserjékkel foglalkozó tudományág, a pomológiai igazolni látszik azt a legendát, hogy Pórszombat valaha székely település volt. Az erdész elmondta, az egész Kárpát-medence magyarlakta területeiről gyűjtött növényeket a Pórszombathoz közeli Medes-hegyen található kertjébe. Kovács István hangsúlyozta, régen a környéken egy-egy portához akár ötven fajta is tartozott. A gyűjtőmunkájához ez a lenyűgöző gazdagság adta az ösztönzést, és az, hogy a nyolcvanas évek közepén erdészként dolgozva Göcsejben, látta ennek a sokszínű kertkultúrának a fokozatos pusztulását. Mint elmondta, gyűjtőmunkájának eredményeként Göcsej területéről jelenleg több mint félezer fajtát őriz a kertjében, ilyenek többek között, a már említettek mellett, a tüskéskörte, a kenderalma vagy az aszalószilva. Kovács Gyula szerint érdemes belegondolni, hol van a világnak még egy olyan része, ahol olyan kis területen, mint a Göcsej ennyiféle gyümölcstermő növény található. Vannak azonban olyan fajták, amelyeket már nem tudott megmenteni, a piros szentiványi alma egyes változatai már teljesen kipusztultak. Hozzátette, a kertjében vannak olyan fajták, amelyek máshonnan már eltűntek, és csak nála maradtak meg hírmondónak. Fontos, hogy ezek legalább az ő kertjében megmaradjanak. Kovács Gyula arról is beszélt, hogy a Tündérkert elnevezés barátjától, Szarvas József színésztől ered, akinek az őrségi Viszákon van háza. Azon a településen szintén létrehoztak a helyiek ilyen különleges területet. Ha a községben gyerek születik, a családja a Tündérkertek ünnepén ültet neki egy régi viszáki fajtát. A helyi gyűjteményben így már több mint ötven különleges gyümölcstermő növény van. Bőven jöhetnek azonban még az újszülöttek, mert Viszák környékén több mint száz régi fajtát azonosítottak. (Kossuth Rádió)"

Forrás: [url]https://kuruc.info/r/2/145030/[/url]
 
"There is no easy way from the earth to the stars”




  2015.06.22. 19:15  Hozzászólás  Válasz Jani71 (117) hsz.-re     Olvasás  
  •   118   
Avatar

adatrögzítő
 
Nem hiszem hogy van ilyen lehetőség. Megmutatom neked, mit kellett beírni ahhoz hogy ez a táblázat ebben a formában megjelenjen.

Ezt:

Kód: Egész kijelölése
[gertab=none$FFFFFF$600$0$1][gersor][gercel=120$1$2$left$middle][b]Fajta[/b][/gercel][gercel=120$1$2$left$middle][b]Érési idő MK-hoz viszonyítva[/b][/gercel][gercel=120$1$2$left$middle][b]Átlagsúly[/b][/gercel][gercel=120$1$2$left$middle][b]Termékenyülés[/b][/gercel][gercel=120$1$2$left$middle][b]Fagyérzékenység[/b][/gercel][gercel=120$1$2$left$middle][b]Sharka vírussal szembeni ellenállóság[/b][/gercel][/gersor]
[gersor][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Tsunami[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-34[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]80gr 4A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Aurora[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-31[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Spring Blush[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-30[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]3A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Toleráns[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Early Blush[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-30[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Wonder Cot[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-28[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A/3A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Magic Cot[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-26[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]3A/4A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Harmat[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-22[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]40gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Priabel[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-20[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Sweet Red[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-20[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Sylvercot[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-18[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor]
[gersor][gercel=120$1$1$left$top]Tom Cot[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-18[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Sylred[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-18[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Pinkcot[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-15[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]85gr 4A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Orangered[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-14[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Toleráns[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Korai zamatos[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-10[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]45gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Bergeval[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-9[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]70gr 4A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Bergarouge[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-8[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Big Red[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-7[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]85gr 4A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Ceglédi Piroska[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-6[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]52gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fogékony[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Goldrich[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-5[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Toleráns[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Harcot[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-4[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Toleráns[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Ceglédi óriás[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-3[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]70gr 4A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fogékony[/gercel][/gersor]
[gersor][gercel=120$1$1$left$top]Hargrand[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-2[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Toleráns[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Ceglédi bíborkajszi[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-2[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Nem fogékony[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Kioto[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]-1[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A/3A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Kiemelkedően fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Gönci magyar kajszi[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]0[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]45gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fogékony[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Magyar kajszi C235[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]0[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]45gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fogékony[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Kuresia[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Rezisztens[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Ligeti óriás[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]3[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]70gr 4A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Veecot[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]3[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Roxana[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]4[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]50gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagyérzékeny[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Pannónia[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]6[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]45gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fogékony[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Ceglédi arany[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]7[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]44gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fogékony[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Mandulakajszi[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]8[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fogékony[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Ceglédi kedves[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]8[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]47gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Gyengén öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Közepesen fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Kevésbé fogékony[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Harlayne[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]10[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Kiemelkedően fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Rezisztens[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Budapest[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]10[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]60gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Tradicot[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]12[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Kiemelkedően fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Bergeron[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]12[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]42gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Kiemelkedően fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Borsi -féle késői rózsa[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]14[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]33gr[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fagytűrő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fogékony[/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Faralia[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]15[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]3A/4A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Farely[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]32[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A/3A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Önmeddő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Fartoli[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]37[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A/3A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Farbaly[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]42[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]3A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Farfia[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]47[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Farhial[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]52[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Farius[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]55[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Farlis[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]55[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A/3A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Fardao[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]62[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][/gersor][gersor][gercel=120$1$1$left$top]Farcio[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]65[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]2A[/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Öntermő[/gercel][gercel=120$1$1$left$top][/gercel][gercel=120$1$1$left$top]Fogékony[/gercel][/gersor][/gertab]



Szóval nem vagyok benne biztos hogy szeretnék írni még egy táblázatot ugyan ezekkel az adatokkal, csak más sorrendben. :-)

Azért elgondolkodunk rajta, hátha...
 


  2015.06.22. 15:11  Hozzászólás  Válasz Jani71 (116) hsz.-re     Olvasás  
  •   117   


---
 
Jaaa! Látom, hogy az érési idő alapján van besorolva, de ha valaki esetleg név alapján tájékozódna, akkor lehet, hogy jól jönne egy kapcsoló, ami aszerint sorakoztatná a fajtákat. Ilyent lehetne?
Vagy egyszerűen csak írni egy másik táblázatot, ahol mondjuk az a fő szempont.
... Vagy kár ezen ennyit rugózni ... ;)
 


  2015.06.22. 15:07  Hozzászólás
  •   116   


---
 
Sziasztok! Megnéztem a kajszis listát (a többit egyelőre nem).
Lehet olyan változást eszközölni, hogy a nevek abc-sorrendben kerülnek be?
Természetesen így is megtalálható az infó, ha valakit valami érdekel, de egy kicsit még össze-vissza van.
Köszönöm!
 




  2015.06.21. 18:53  Hozzászólás  Válasz Gépház (113) hsz.-re     Olvasás  
  •   114   
Avatar

---
 
Átszerkesztettem. Töröld légy szíves a Kajszibarackok-ban a Wonder Cot-os kép mellett lévő szöveget és a mostani szöveget tedd mellé, a Tsunami-sat meg máshová, ahova gondolod. Köszi :wave:
 


  2015.06.21. 17:01  Hozzászólás  Válasz délkelet (112) hsz.-re     Olvasás  
  •   113   
Avatar

adatrögzítő
 
Ezt mind a Wonder Cot-hoz írjam így ahogy van, vagy bontsuk meg valahol?
 


  2015.06.20. 21:30  Hozzászólás
  •   112   
Avatar

---
 
Tsunami: az első gyümölcsét június 8-án szedtem le, a szedési időszak közepe (annak a kb. 2 kg-nak :-D ) úgy június 11-12 körül lehetett. Nekem ebben az évben elég aprócskák voltak, átlaguk 45-50 g körül lehetett. A Baby-lon által készített táblázat egészen jó egybeesést mutat az én tapasztalatommal a Tsunami érésidejét tekintve, amennyiben elfogadjuk a Magyar kajszi júl. 15. körüli érését, viszont az én gyümölcseim átlagtömege lényegesen alacsonyabb volt a táblázatban szerepeltnél.

Wonder Cot: a nagyon csekély minta alapján nem lehet biztonsággal nyilatkozni, de jó eséllyel elmondható, hogy az a Tsunami után közvetlenül (1-2 nap múlva, de az is lehet, hogy vele egyszerre) érik. Átlagsúlya eléri vagy meghaladja a Tsunamiét. Gyümölcsében kevesebb a sav, cukorfoka pedig kicsit magasabb.
 


  2015.03.20. 20:01  Hozzászólás
  •   110   
Avatar

terra alapító
 
Ezt a képet be kellene tenni az Őszibarack orsó-hoz, így néz ki metszés után az ott látható metszetlen fa.

Még egy megjegyzást is be kellene írni : A módszert házi kertbe, hobby kertészkedőknek ajánlom.
2015.03.20. Ő.b.-fa metszés után kicsi SZÖVEGES.JPG


Bekerült, a kép is, a szöveg is.
Üdv.: Glifo
 


  2015.03.15. 06:31  Hozzászólás
  •   109   
Avatar

terra alapító
 
A Duna vetőmag leírásai szuperek, de a Vazulnál nem jó kép került fel.


Javítottam, köszönjük az odafigyelésedet!

Üdv.: Glifo
 


  2015.02.10. 16:33  Hozzászólás
  •   108   
Avatar

terra alapító
 
Tintus írt egy jót a Konyhakert című témába a palántanevelésről.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/




  2015.02.09. 20:02  Hozzászólás  Válasz Alibá (105) hsz.-re     Olvasás  
  •   106   
Avatar

terra alapító
 
Nem olvastam mostanában körbe a fórumot, ez a maga írása? Kivenném belőle azt a részt hogy:

Szia wogboy234 !
Kérdezed a szektoriális-kettős metszést.

És beírnám címnek hogy szektoriális-kettős metszlés.
 


  2015.02.09. 19:59  Hozzászólás
  •   105   
Avatar

terra alapító
 
Ezt a Tudástárba ajánlom:

Szia wogboy234 !
Kérdezed a szektoriális-kettős metszést. Ezt akkor alkalmazzuk, ha vízszintes (vagy ahhoz közeli) hajtásokat szeretnénk generálni. (Tányér korona, váza korona...)
A lényege, hogy egy ferde vesszőnél nem a vessző alja felőli /lefele mutató/ rügy felett vágjuk el a vesszőt, hanem egy felül lévő, felfele mutató rügy felett. Ennek az lesz a következménye, hogy a felfele mutató rügy hajt felfele egy erős vesszőt és az alul lévő rügy egy valamivel gyengébbet, igenám, de lefele, vagy inkább vízszintesen, esetleg kis szögben fel, de semmiképpen nem felfele függőlegesen. És ez a lényeg! A Következő metszéskor a felfele menőt a másik tövénél mindenestől kivágjuk és marad az, amelyik éppen abba az irányba nőtt (és egy év alatt meg is fásodott) amit szerettünk volna elérni.
Nézd meg a képeket itt: http://www.farmit.hu/sites/default/file ... 013feb.pdf
 


  2015.01.31. 19:30  Hozzászólás
  •   104   
Avatar

---
 
Amelyik fajtáról van tapasztalatotok, betegségérzékenységről, vagy ellenállóságáról, azt jegyezzétek meg. Mert akkor lesz értékes a gyűjtemény, ha nem képeskönyv jellege lesz, hanem gyakorlatban használható információkat is tartalmazó anyag. Ez utóbbiból van hiány a neten, míg képekből egyre többet töltenek fel.
 


  2015.01.31. 18:13  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (100) hsz.-re     Olvasás  
  •   103   
Avatar

---
 
Később érik mint a 2010, akkor nem lehet csak a 2020 :)

Gergerg!
A barackosba a 163. 164. hsz.ba találsz Champion, Red Haven, Caldesi 2000 képeket, és valahol van Sweet Lady is.
A galeribe találsz kései Elvírát (ebből ha raksz fel, ne tedd ki mindet, a kevesebb több).

Ha kersőbe rákeresel, valaki Revita képeket is tett fel.
 


  2015.01.31. 11:02  Hozzászólás
  •   102   


*
 
...ja annyit még,a fajták között van több is ami már nincs meg ,korábbi képeimet mentettem át az Indáról...de hátha vkit érdekel.
 


  2015.01.31. 11:00  Hozzászólás  Válasz gergerg (98) hsz.-re     Olvasás  
  •   101   


*
 
Hát..igaz...részeben...csak a csonthéjasoknál ,de végül is igaz,de a fajokhoz ,a végére be lehetne szúrni ,akkor is ha többhöz alkalmas...a szakkönyvek is megemlítik fajonként a használható alanyokat,akkor is ha egy másiknál már volt említve.
Ráadásul mondjuk pl az Ishtara másképp hat/hat a szilvára,mint mondjuk az őszibarackra...nem kötekedésképpen :-)
 


  2015.01.31. 10:57  Hozzászólás  Válasz Vebber (97) hsz.-re     Olvasás  
  •   100   


*
 
Én azért csak késeinek írtam,mert rendelés szerint 2010-nek vettem,de érés szerint nem lehet az...szóvalé csak az én elképzelésem szerint 2020,az meg ugye nem hivatalos ;-)
 




Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég