Villanyszerelés, világítás Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
  2014.09.11. 20:55  Hozzászólás  Válasz Alibá (87) hsz.-re     Olvasás  
  •   88   
Avatar

terra alapító
 
Nem tudom mennyire lesz érthető amit írok, nekem a gyerekek miatt a folyosón van egy riasztós mozgásérzékelő. Nem olyan amit világításra használunk, hanem riaszó rendszerekhez. Ez az eszköz azért jó, mert gyakorlatilag végtelen kapcsolást elbír. Gondoljon csak bele, egy üzletben hányszor villan fel napközben. Én azt egy kicsit másképp használom. Tettem bele egy plusz relét, mert ami alapból benne van az N/C vagyis alaphelyzetben zárt kontaktust ad, amikor működésbe lép, akkor bontja az áramkört, így jelez a központnak. Ezzel a plusz relével ezt a működést meg tudom fordítani, vagyis hogy akkor zárja az áramkört. amikor mozgás van. Ebben az érzékelőben viszont nincs késleltetés, vagyis amikor megállok, kb 1mp és lekapcsolja a villanyt. Persze nagyon érzékeny, ha az ujjam mozdítom meg, már ujra be is kapcsol. Másik hátránya még, hogy alkonykapcsoló sincs benne, vagyis nappal is működik. Vagyis egy olyan fényforrásra volt szükségem, ami birja a nagyon gyakori kapcsolgatást, nem fogyaszt sokat a nappal is működés miatt, és nincs nagy áramfelvétele, a relé élettartama miatt. Ez pedig a led. Egy 290 lumenes GU10-es foglalatú sm ledes izzóról letörtem az üveget, és csak a panelt építettem rá az érzékelőre. Ez kb egy jó erős elemlámpa erejével világítja meg a folyosót, elég jól látunk tőle. Na ez egy speciális eset.

A másik speciális eset, az egyik szoba álmennyezetét nem gipszkartonból csináltam, hanem hungarocellből, mindenféle kiemelkedő bemélyedő desing elemmel. Ide süllyesztett (spot) lámpák kerültek, egyszerűen ez passzol hozzá. Viszont a hungarocell miatt, csak olyan izzóval tervezhettem, aminek minimális a hőtermelése. Ez szintén a led volt.
 


  2014.09.11. 20:38  Hozzászólás  Válasz gergerg (86) hsz.-re     Olvasás  
  •   87   
Avatar

terra alapító
 
Éppen ma ebédnél beszéltük a feleségemmel, hogy TV-zésnél háttérvilágításnak biztosan jó a LED. Meg gondolom egy éjszakai jelzőfénynek, hogy ne a konyhába menjek a WC helyett, meg félre ne lépjek (nem nevetni!)... a lépcsőn.
 


  2014.09.11. 20:29  Hozzászólás  Válasz tp329 (82) hsz.-re     Olvasás  
  •   86   
Avatar

terra alapító
 
"A konyhában a plafonra felszerelt két 40 W-os neoncső adja a világítást. Érdemes kicserélnem LED-esre? Hány W LED kell, hogy ugyanolyan világos legyen?"

Ez volt az alapkérdés. A válasz egyértelmű nem. Az amire ár alapján érdemes lenne, mert ugye nem árt ha 30 éven belül térül meg, arra sem éri meg, mert az lutri. Ha egyáltalán van olyan, amire a csere nem jár lemondással a fény tekintetében (nem csak az erejét illetően) az lehet hogy nem lutri, de olyan ára van, hogy arra meg azért nem éri meg. Épp ezért mondtam, hogy van helye a lednek a mai világításban, de az nem Ali-bá konyhája. Oda nem az való. Van sok speciális eset, amikor szükség van a ledre. Nekem itthon is van több ilyen speciális eset, ott használom is.
 




  2014.09.11. 19:57  Hozzászólás  Válasz tgwh (83) hsz.-re     Olvasás  
  •   84   


terra alapító
 
Mondta már a főnök, kompakt mindenhova! :lol:
Majd hozd az igényeket, költségvetést, oszt kitalálunk valamit!
 


  2014.09.11. 19:46  Hozzászólás  Válasz tp329 (82) hsz.-re     Olvasás  
  •   83   
Avatar

terra alapító
 
Mi lenne, ha konkrét termékekről írnátok konkrét véleményt? Nekem úgyis hamarosan be kell szereznem egy házra való világító alkalmatosságot, én csak jól járok :D
Ez nem zsindex, itt lehet reklámozni :D ugye Glifo elvtárs? :twisted:
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.09.11. 19:43  Hozzászólás  Válasz gergerg (79) hsz.-re     Olvasás  
  •   82   


terra alapító
 
Mondtam már, hogy nem lutri, csak..... nem ismétlem meg. Mán megint nem ugyan arrú beszélünk! Teljesen igazad van a gyakorlati tapasztalataidat illetően, eszembe nem jutna vitatni, de az is egy szint, meg mondjuk Europa vezető gyártói által asztalra tett cuccok is egy szint és azért ott a színvisszaadás és a fényáram is annyi, ami rá van írva, mert rá van írva. Lehúztam korábban kb. 10 évet a világítástechnikában, kb. tudom, hol járnak. Alibát nem rábeszélni akarom a LED-re, csak szeretek valós helyzetekben gondolkodni, abból a kevésbé szakmabeliek is jobban tudnak profitálni a tapasztalatom szerint. Én, kb tudom a végeredményt, te is, de mások meg nem, ezért gondoltam, számolgassunk kicsit, locsolni ugyse kell, mert esik, akkor meg mé ne? ;)
 


  2014.09.10. 21:31  Hozzászólás  Válasz tp329 (76) hsz.-re     Olvasás  
  •   81   
Avatar

terra alapító
 
Na nem is azé! Csak tudod a tőkebefektetés, meg a megtérülés... (Igaz a kamatok...?) Bár egy ledes lámpára még valahogy jutna.
 


  2014.09.10. 21:24  Hozzászólás  Válasz gergerg (79) hsz.-re     Olvasás  
  •   80   
Avatar

terra alapító
 
Azt hiszem rá tapintottál a lényegre. Jó nagy déli ablak van a 4x3 m-es konyhánkon a hosszabbik oldal közepén és a neonfényes világítást csak a teljes napfény haladja meg.
Láttam már ledes csilli-villi világítást, de nem 'kápráztatott' el, a leesett tűt nem igen találnám meg a földön mellette.
 


  2014.09.10. 17:32  Hozzászólás  Válasz tp329 (69) hsz.-re     Olvasás  
  •   79   
Avatar

terra alapító
 
De lutri. Találkoztam már normál fénycső esetén is olyan gyártóval, aki még a lumen értékkel is hazudott. (sok fényforrással találkozok, elég jól meg tudom becsülni a fényáramot). A ledeknél ugyan így hazudnak, és a színvisszaadásról nem is beszélnek. Meg sem említik. Nem a konyhába való. Láttam már pár ledes fénycsövet is, kell neki a nagy belmagasság, mert a világítás szöge sem olyan mint egy normál fénycsőnek. Igazából nem tudom Ali-bá nak mekkora a konyhája, de egy mai fénycsöves lámpatestből, egy 2x36w-os ből nappali fény fog neki kijönni. Ha már lumeneket számolunk, egy ilyen lámpatest fényárama,kb egy normál 100w-os izzó négyszeresének felel meg. Semmi értelme leddel szórakozni. A mai világítástechnikában megvan a ledeknek is a szerepük, de az nem Ali-bá konyhájának a megvilágítása.
 


  2014.09.10. 15:19  Hozzászólás  Válasz tgwh (77) hsz.-re     Olvasás  
  •   78   


terra alapító
 
Na, jó! Belevesszük majd azt is valahogy a Duna vízállása melletti oszlopba! Jó lesz így?
 


  2014.09.10. 14:44  Hozzászólás  Válasz tp329 (76) hsz.-re     Olvasás  
  •   77   
Avatar

terra alapító
 
Glifo majd megmondja hogy kell táblázatot csinálni a hsz-ba, valahogy ő megoldotta :D utána csinálhatsz táblázatot.
Pedig a rezsicsökkentést is bele kell valahogy kalkulálni, mert nem tudom megállnak-e 20 évig a csökkentett árak :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.09.10. 13:49  Hozzászólás  Válasz Alibá (75) hsz.-re     Olvasás  
  •   76   


terra alapító
 
Oszt mé nem? :D
Csak tessék kivárni, erőben, egészségben!

Arra gondoltam, csinálok egy táblázatot, mit kéne figyelembe venni (szerintem), ezt megbeszéljük és beárazzuk közösen és utána ámulunk az eredményen!
Csak most munka van! :cry:
 


  2014.09.09. 22:21  Hozzászólás  Válasz tp329 (74) hsz.-re     Olvasás  
  •   75   
Avatar

terra alapító
 
Én kíváncsivagyok. Azért 20 éves megtérülés ugye érthetően nem érdekelne. :(
 


  2014.09.09. 20:54  Hozzászólás  Válasz tgwh (73) hsz.-re     Olvasás  
  •   74   


terra alapító
 
Műszaki alapon gondoltam, politika mentesen! Ha úgy is érdekel folytathatjuk! Nagy kezdeti beruházás, fogyasztási szokástól függő, de ha a technikai fejlődést is beszámítjuk mindenképp kétséges megtérülés. Kb. erre tippelek.
 


  2014.09.09. 19:50  Hozzászólás  Válasz tp329 (72) hsz.-re     Olvasás  
  •   73   
Avatar

terra alapító
 
Mire tippelsz? Úgy is meg kéne ám nézni, hogy mennyit fogyaszt rezsicsökkentéssel, meg anélkül :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.09.09. 19:49  Hozzászólás  Válasz Alibá (70) hsz.-re     Olvasás  
  •   72   


terra alapító
 
Ha van kedved csinálhatunk egy gazdaságossági számítást, kíváncsi lennék, mi jön ki! Akár több verzióra is!
 


  2014.09.09. 19:46  Hozzászólás  Válasz gergerg (67) hsz.-re     Olvasás  
  •   71   
Avatar

terra alapító
 
Nem vibrál az, jó is, csak gondoltam spórolok vele. Meg jó régi, van vagy 30 éve, hogy felszereltem. Azóta csak haladt tán előre a világítástechnika, hát én se akarnék lemaradni. :-)
Az az elektronikus előtétű kevesebbet fogyasztana?
 


  2014.09.09. 19:37  Hozzászólás  Válasz tp329 (64) hsz.-re     Olvasás  
  •   70   
Avatar

terra alapító
 
Igazad van az átmérőt illetően. Az egyik még a régi vastagabb, a másik meg a néhány éve kicserélt vékonyabb.
A lumen adatot megjegyeztem, köszönöm.
 


  2014.09.09. 19:34  Hozzászólás  Válasz gergerg (67) hsz.-re     Olvasás  
  •   69   


terra alapító
 
Nem lutri, de észnél kell vele lenni és a minőségnek ára van, talán túlzottan is, de ez már árképzés, marketing stb. téma
 


  2014.09.09. 18:40  Hozzászólás  Válasz Ziza (65) hsz.-re     Olvasás  
  •   68   


terra alapító
 
Ez így nem igaz! Lehet a LED-del is jó világítást csinálni, de a kicsavarom a körtét, becsavarom a LED-et ritkán végződik jól
 


  2014.09.09. 17:52  Hozzászólás  Válasz Alibá (63) hsz.-re     Olvasás  
  •   67   
Avatar

terra alapító
 
Nem. Ha már nagyon régi, akkor ki lehet cserélni új, elektronikus előtéttel működő fénycsöves lámpatestre, normális színhőmérséklettel. Az nem fog vibrálni, legalábbis a régihez képest, nem fogy egy vagyonba kerülni, és kiszámíthatóan jó fénye lesz. A ledes meg nagyon nagy lutri.
 


  2014.09.09. 17:22  Hozzászólás
  •   66   
Avatar

terra alapító
 
És kezdődik a nagy led-kompakt vita :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.09.09. 17:21  Hozzászólás  Válasz Alibá (63) hsz.-re     Olvasás  
  •   65   


---
 
Annyit még hozzátennék, a LED nem fog olyan homogén megvilágítást adni, mint a fénycső.
 


  2014.09.09. 14:04  Hozzászólás  Válasz Alibá (63) hsz.-re     Olvasás  
  •   64   


terra alapító
 
Biztos 40 W-os? Ha 38mm az átmérője akkor igen, ha 28 mm, akkor 36W, de ez csak a pontosság kedvéért.
40W esetén 2*2800lm (lumen) a fényáram, 36W esetén 2*3300lm
A LED fényforrásoknál is megadják a fényáramot, (ha nem, akkor azt inkább ne vedd meg), ezzel lehet számolni, persze a végeredményt, hogy milyen világos lesz, még sok tényező befolyásolja, de a fényáram az alap!
 


  2014.09.08. 22:14  Hozzászólás
  •   63   
Avatar

terra alapító
 
A konyhában a plafonra felszerelt két 40 W-os neoncső adja a világítást. Érdemes kicserélnem LED-esre? Hány W LED kell, hogy ugyanolyan világos legyen?
 


  2014.08.29. 12:46  Hozzászólás  Válasz kisveréb (61) hsz.-re     Olvasás  
  •   62   
Avatar

terra alapító
 
Valószinű hogy a talpérintkezőn lévő forrasztás kisebb, és nem ér be a foglalatba. Áramtalanítás után, a foglalat talpérintkezőjét kicsit kijjebb lehet görbíteni egy csavarhúzóval. Vagy valakit aki tud forrasztani, meg lehet kérni hogy forrasszon egy nagyobb pöttyöt az izzóra.
 


  2014.08.29. 11:48  Hozzászólás
  •   61   
Avatar

terra alapító
 
Mostmár tanácstalan vagyok. Lehet, hogy megfogadom tp tanácsát és külön lámpát teszek a tüzhelyhez.
Vettem rendes régimódi gyertyégőt. Áramtalanítottam az elszívót, csipesszel kitekertem a beletört égő maradványait. Betettem a vásárolt égőt, áram alá helyeztem, semmi. Kicsavartam a foglalat külső karimáját, hogy jobban beférjen az égő, újra próbáltam, semmi.
Áttettem a még működő baloldali égőt a jobboldali foglalatba, égett a lámpa, tehát a foglalat Ok. A kiürült baloldaliba becsavartam az új égőt, nem világít. Kicsavartam, betettem egy éjszakai lámpába, az égő jó. Szóval miért nem égnek az új égők a régi foglalatban? Csak az eredeti spanyol égő működik. Méretre tökéletesen egyezik a régi fajta gyertyaégővel, ugyanannyi fordulat van a végén. Mégse égnek az új égők.
 


  2014.08.21. 11:22  Hozzászólás  Válasz kisveréb (54) hsz.-re     Olvasás  
  •   60   


terra alapító
 
Azért valami oka lehet, hogy az elszívókba izzólámpát raknak még mindig! :)
Én, a melegre tippelek (lásd korábbi szösszenetem).
Ha állandó világítás szükséges az elszívó körül, akkor külön lámpatestet jobbnak tartanék, akár az elszívó házára szerelve, de a fényforrást a meleg zónán kívűl tartva. Drága fényforrás esetén megtérülő beruházás lenne!
 


  2014.08.19. 19:07  Hozzászólás  Válasz kisveréb (57) hsz.-re     Olvasás  
  •   59   
Avatar

terra alapító
 
Hát...mit is mondjak... szívesen meg csinálnám neked, de ugye nem laksz valami közel. Az a baj, hogy ha hívsz egy szakembert kicserélni a foglalatot.... nem lesz túl olcsó. Nem tudom felétek milyen árakon dolgoznak, de legalább 1 munkaóra, plusz kiszállás....
Azért ha sikerült az izzót kiszedni, arról szívesen megnéznék egy fotót. Esetleg megpróbálhatok neked egy kompaktfénycsövet átalakítani olyanra. Az elmegy postán is.
 


  2014.08.19. 18:45  Hozzászólás  Válasz kisveréb (57) hsz.-re     Olvasás  
  •   58   
Avatar

terra alapító
 
Sikerült beletörnöm a csavargatással az égőt. Úgyhogy majd holnap folytatom a kísérletezést a beletört rész kivételére, az biztos, hogy áramtalanítás nélkül nem nyúlok hozzá többet. Aztán próbálok valami égőt szerezni. Vagy a másik megoldás, hogy szakembert hívok, aki az egész foglalatot kicseréli előbb.
 


  2014.08.19. 18:28  Hozzászólás  Válasz Gergely (gergerg) (56) hsz.-re     Olvasás  
  •   57   
Avatar

terra alapító
 
A KFG elsője elméletileg jó lenne (a most benne lévő 103-58-38-38). De ilyen alakú volt amit vettem, itt sincs olyan mérőszám ami azt mutatná, hogy hol éri el az égő a legnagyobb vastagságát az aljához képest. Túl hamar elkezd pocakosodni az üveg a kapható égőknél, nem lehet teljesen becsavarni érintkezésig. Most a benne lévő égőből pontosan egy centiméter az üvegből is a foglalatba bemegy. Lehet, hogy a foglalatot kellene kicserélni először, elképzelhető, hogy sose találok itthon belevaló égőt még hagyományosat se, ez még az eredeti spanyol. Kellett nekem Cata elszívó, már amikor vettük, gyanakodva néztem az égőket, de hát nagyon kedvezményes volt....
 




  2014.08.19. 12:45  Hozzászólás  Válasz kisveréb (54) hsz.-re     Olvasás  
  •   55   
Avatar

terra alapító
 
Megpróbálkoztam, de a telefonos képen semmi sem látszik.
Van egy fémlapon vágva egy 38*5 cm-es nyílás, azon keresztül kell a két égőt betenni, becsavarni. Az égők helyén az előbbi fémlap fölött kb 5 cm-el van egy újabb fémlap, középen a két foglalat, két oldalon két 8*5(?) cm-es hely kivágva az égőknek. Ebbe visítva befért az említett led égő, de a foglalat nem engedte, hogy teljesen becsavarjam érintkezésig. A hagyományos gyertyaégő bemegy, mert karcsúbb anyaka.
 


  2014.08.19. 12:28  Hozzászólás  Válasz Gergely (gergerg) (52) hsz.-re     Olvasás  
  •   54   
Avatar

terra alapító
 
Lefényképezhetném, ha nem hagytuk volna el a fényképezőgépet :( Remélem meglesz ősszel, ha újra arra járunk. A telefonommal meg az a gond, hogy nem ismeri fel a számítógép, hiába dugom össze. A gond nemcsak a lukak hossza, hanem a szélessége is. De majd megpróbálok valamit kiötleni képalkotás címén, apjuknak komolyabb telefonja van, hátha azzal megy majd.
 


  2014.08.19. 09:03  Hozzászólás  Válasz tp329 (35) hsz.-re     Olvasás  
  •   53   


---
 
Miért ne lennének alkalmasak? Nyitott lámpatestek bakelit foglalattal. A vezetékek nem régiek, a kapcsolók, lámpák minőségibb fajtából vannak, a hálózatot nem önjelölt villanyszerelő csinálta szóval a feltételek adottak a normális működéshez. Kompakt fénycsőből még soha nem volt gond a tescos 300 Ft-osat leszámítva, de az érthető okokból adta fel a harcot idő előtt.
 




  2014.08.18. 19:53  Hozzászólás  Válasz kisveréb (50) hsz.-re     Olvasás  
  •   51   
Avatar

terra alapító
 
Van olyan kicsi kompakt ami belemegy. Kb. 7 centi az egész, ha gondolod lemérem, de max azt tudom megnézni mi van ráírva, a doboza nincs meg...
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2014.08.18. 19:38  Hozzászólás
  •   50   
Avatar

terra alapító
 
Ez a "mi fér be a lámpába" nekem most komolygondot okozott. A pár éves konyhai elszívónkban 2 db hagyományos gyertyaégő van, 40-esek. Szűk a hely, kompakt nem fér bele. Szinte állandóan ég ha a konyhában vagyunk. Gondoltam egyet, rendeltem két ledes égőt olyan helyről, ahonnan már korábban is. Nem fér bele. Addig csavarom amíg lehet, nem ég. Gyertyaégő, de a nyakánál sokkal pocakosabb, mint a hagyományos. NEm tudom szétbarmoltassam-e az elszívót vasmunkához értő ismerőssel? Most mindenesetre az égőket betettem a konyhai mennyezeti lámpába, az is sokat ég. De ha találnék valami megoldást, vennék bele inkább kompaktot vagy ledet. Rendelve ezek a led égők fele annyiba kerülnek, mint a boltban. Persze biztoan kínai.
 


  2014.08.18. 18:30  Hozzászólás  Válasz Rhéman (48) hsz.-re     Olvasás  
  •   49   
Avatar

terra alapító
 
Hát.... amelyik 220V-ra tervezi az izzóját, azt a céget messze el kell kerülni. Évtizedekkel ezelőtt is 250V volt a névleges.
 


  2014.08.18. 18:26  Hozzászólás  Válasz Gergely (gergerg) (47) hsz.-re     Olvasás  
  •   48   
Avatar

terra alapító
 
Sajnos leginkább az dönti el, hogy milyen világítást alkalmazok, hogy mi fér bele a burába. Na, meg, hogy mit lehet kapni.

Az is gond, hogy egyesek 220 voltra készítik, a hálózat meg 230-235 volt.
 


  2014.08.18. 18:18  Hozzászólás  Válasz Rhéman (45) hsz.-re     Olvasás  
  •   47   
Avatar

terra alapító
 
Igen, de ez nem volt nagy durranás, ha a vizsgálatban egy párévvel ezelőtti dip led volt, meg egy legújabb fejlesztésű cree led.
 


  2014.08.18. 18:13  Hozzászólás  Válasz Rhéman (44) hsz.-re     Olvasás  
  •   46   
Avatar

terra alapító
 
Akkor legközelebb a GE-t próbáld ki. Mégis csak az Edison cége. :-)
A ledeknél pont itt van a bibi. A hidegfehér ledek sokkal nagyobb lumen értékkel bírnak mint a melegfehérek. A ledek lumen értékét lehet úgy növelni, hogy növelik a rajta áthajtott áram nagyságát, ez viszont élettartam csökkenéssel jár. És akkor még a színvisszaadásról ne is beszéljünk. Nekem is van itthon mindenféle ledem, ezekkel dolgozok, de messze nem tudja pótolni a kompaktot. Ha a kompaktból jót fogsz ki, sokkal jobb. Persze létezik jó led, csak az meg sosem térül meg. (kompakthoz viszonyítva. Érdemes nézni a termékeknél, a W/lumen értéket.
 


  2014.08.18. 17:19  Hozzászólás  Válasz Rhéman (44) hsz.-re     Olvasás  
  •   45   
Avatar

terra alapító
 
Valami olyasmit olvastam, hogy az elmúlt néhány évben az 1 watt teljesítménnyel elért fény kibocsájtás a ledeknél meg nőtt a 2-3 szorosára. A kezdetben bizonytalan élettartalmú Kínai gyártmányok minősége is sokat javult.

Olyan ez. mint a Japán kocsik minősége régen, és most.
 


  2014.08.18. 17:09  Hozzászólás  Válasz Gergely (gergerg) (42) hsz.-re     Olvasás  
  •   44   
Avatar

terra alapító
 
Kb. egy éve.

Nem azonos a fényerejük. A ledek kisebbek, és vakitó fehérek, ezért nem cseréltem mindegyiket ledre.

Az árakra nem emlékszem, és a gyártóra sem. A kompakt fénycsövek, ha jól emlékszem Philips gyártmányú E14- es foglalatú gyertyák. A ledek is gyertyák.
 




  2014.08.18. 17:01  Hozzászólás  Válasz Rhéman (41) hsz.-re     Olvasás  
  •   42   
Avatar

terra alapító
 
Mióta vannak ott a ledek és kompaktok?
Azonos fényerejűek?
Mennyiért vetted őket?
Milyen márkajelzésűek?
 


  2014.08.18. 16:58  Hozzászólás  Válasz Gergely (gergerg) (39) hsz.-re     Olvasás  
  •   41   
Avatar

terra alapító
 
Van egy csillárunk. A "felső" sorában 4 LED, az "alsó2 sorában 8 kompakt fénycső világit. A fénycsövek felét már ki kellett cserélni, a LED-ek még mind jók.

Persze, ha szerinted a LED nem jó, akkor biztos úgy van, kár vitatni. :lol:
 


  2014.08.18. 16:51  Hozzászólás  Válasz kisveréb (33) hsz.-re     Olvasás  
  •   40   
Avatar

terra alapító
 
:-) Kb ugyan az, ami a telefon töltőjében, ami az ágy melletti dugaljban pihen egész éjjel. Vagy mint azokban a lémpákban amik irodákat világítanak napi 8 órában. Vagy ami a tv-ben, vagy a monitorban.
 


  2014.08.18. 16:48  Hozzászólás  Válasz Rhéman (34) hsz.-re     Olvasás  
  •   39   
Avatar

terra alapító
 
Ez jó eséllyel egy túlhajtott led, meghatározhatatlan élettartammal.
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég