Kerti eszkába (pihenteknek) Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
  2016.04.16. 21:21  Hozzászólás  Válasz Rhéman (247) hsz.-re     Olvasás  
  •   248   
Avatar

terra alapító
 
Miért? Mert úgy érzem nem írtam hülyeséget.

http://www.kepzesevolucioja.hu/dmdocume ... 100331.pdf

wp_ss_20160416_0001.png
------------------------
Megtekintve 14341 alkalommal.



Én meg ezt írtam:

Miért kell kevés vizet használnunk?

[list]Mert a beton kötése során a benne lévő víz távozik. A távozás során pedig kapillárisok jönnek létre, amik aztán az időjárás hatására újra telítődnek vízzel, ami a beton fagyásához vezethet. A tömörítés jó technika, de más módszerrel is lényegesen csökkenthetjük a felhasznált víz mennyiségét. Vannak kész betonadalékok a célra, de saját tapasztalatom szerint a WU2 sampon is tökéletesen megfelel a célra. Egy 200 l-es hordó vízbe 1 liter WU2 sampont adagolva, közel fele víz is elég ahhoz hogy a betonunk jól eldolgozható legyen, mondhatjuk összecsúszik a beton, nem maradnak buborékok benne, un. "darázsfészkek".
 


  2016.04.16. 20:13  Hozzászólás
  •   247   
Avatar

terra alapító
 
Miért vitatkozol? Miért nem nézel utána? A cement tejben is lejátszódik a folyamat.

Mond, ha párás levegőben tartod, mitől áll össze a cement?

A wikipediában ezt találod, ha már nekem nem hiszel:
A cement olyan hidraulikus kötőanyag, amelyben a kötő- és adalékanyagok víz hozzáadásával kémiai reakcióba lépnek egymással és azokat a cement képes tartósan összeragasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cement
 


  2016.04.16. 20:06  Hozzászólás  Válasz tgwh (245) hsz.-re     Olvasás  
  •   246   
Avatar

terra alapító
 
Láttad már hogy a betonkeverőben hagynak egy kis vizet? Pont azért mert így nem köt bele. Ha köt a beton, vizet keverünk hozzá és ujra jó. Giszhez hiába keversz vizet. De egyszerü, holnap keverek 1 fangli betont. Van otthon zsákos, aztán megmérem, és megmérem kötés után is. Ha könnyebb lesz, akkor távozik a víz.
 


  2016.04.16. 19:44  Hozzászólás  Válasz gergerg (244) hsz.-re     Olvasás  
  •   245   
Avatar

terra alapító
 
Szerintem az is megköt. Legalábbis por már nem lesz belőle :D nam apró szemcsénként köt meg? Vagy ha utána kiszárítod, akkor még használható?
Most azon vagyok, körbe kéne flexelni amíg még ép, és a töredezettet újra lebetonozni. Húzósabb, az biztos.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.16. 19:40  Hozzászólás  Válasz Rhéman (242) hsz.-re     Olvasás  
  •   244   
Avatar

terra alapító
 
Ha teszel egy marék cementet egy vödör vízbe akkor megköt? A gipsz igen. A cement nem.
 


  2016.04.16. 19:40  Hozzászólás  Válasz Rhéman (242) hsz.-re     Olvasás  
  •   243   
Avatar

terra alapító
 
Akkor a benne lévő víz nagyobb része távozik. Terítsd le fóliával, és várd meg amíg felmelegíti a Nap.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.16. 19:27  Hozzászólás  Válasz gergerg (241) hsz.-re     Olvasás  
  •   242   
Avatar

terra alapító
 
Én igen sokszor tévedek, de ez a szakmám része. :D

Gondold meg, miért döglik be a cement, ha nedvességet kap?
 


  2016.04.16. 19:16  Hozzászólás  Válasz Rhéman (240) hsz.-re     Olvasás  
  •   241   
Avatar

terra alapító
 
Azt hiszem most tévedsz. Gipsz esetében helyes amit írsz, de cementnél nem. A gipsz a vödörnyi víz alján is megköt, a cement nem. De lehet hogy én tévedek, utánanézek.
 


  2016.04.16. 14:32  Hozzászólás  Válasz gergerg (238) hsz.-re     Olvasás  
  •   240   
Avatar

terra alapító
 
Mert a beton kötése során a benne lévő víz távozik.


Pontosítanék.

A betonban a cement, és a víz kémiai átalakuláson megy keresztül. Akárcsak a gipsz, amikor a vízzel megköt.

Tehát az a víz, ami a kötéshez kell nem távozik el.

Valóban ésszerű a kevés víz használata, és inkább egy ideig a már megkötött betont locsolni, hogy elérje a maximális szilárdságot. Ez egy lassú folyamat. A könyvekben a 28 napos beton szilárdságát szokás megadni. Komoly teherhordó részekről addig nem is bontják le a zsalut.
 


  2016.04.16. 14:28  Hozzászólás  Válasz gergerg (238) hsz.-re     Olvasás  
  •   239   
Avatar

terra alapító
 
Majd este, most mennem kéne kifelé, fűnyírózni. Egyébként beltéri beton lenne.

Én azt olvastam, hogy ha túl sok cementet teszel bele, az csak ront a minőségén. Vizet meg csak annyit, hogy eldolgozható legyen, nem méricskélem.

Vakolni meg a zsákos változat marha drága, főleg hogy régen a mester vagy 2-3 centit rábszott a téglára :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.16. 13:26  Hozzászólás
  •   238   
Avatar

terra alapító
 
Szóval betonozás kültéren:



Mi az elvárásunk egy kültéri betonnal szemben?

    Hogy a felülete masszív legyen, és hogy ne repedezzen össze.

Hogyan érhetjük ezt el?

    A felület masszívságát elég egyszerű megoldani, megfelelő keverési arány betartásával. Ez 3 tömegrész sódert és 1 tömegrész cementet jelent. Lényeges hogy tömegrészről beszélünk és nem térfogatrészről. Ezen felük sokat javíthatunk a beton minőségén, ha kevés vizet használunk. Ez esetben viszont meglehetősen nehéz feladat a tömörítés.

Miért kell kevés vizet használnunk?

    Mert a kötési folyamat során végbemenő kémiai reakcióhoz szükséges vízen kívüli víz távozik. A távozás során pedig kapillárisok jönnek létre, amik aztán az időjárás hatására újra telítődnek vízzel, ami a beton fagyásához vezethet. A tömörítés jó technika, de más módszerrel is lényegesen csökkenthetjük a felhasznált víz mennyiségét. Vannak kész betonadalékok a célra, de saját tapasztalatom szerint a WU2 sampon is tökéletesen megfelel a célra. Egy 200 l-es hordó vízbe 1 liter WU2 sampont adagolva, közel fele víz is elég ahhoz hogy a betonunk jól eldolgozható legyen, mondhatjuk összecsúszik a beton, nem maradnak buborékok benne, un. "darázsfészkek".
Mitől nem fog a beton elrepedni?

    Az egyik amit tehetünk hogy betonvassal erősítjük a betont. Azt viszont tudni kell, nem mindegy hova tesszük a vasat. Mindig a terheléssel ellentétes oldalon kell a vasat elhelyezni, vagyis egy járda esetében alulra, mert a terhelést felülről kapja. Mikor a betont terheljük, az igyekszik hajlani. Ha felülről terheljük, akkor alulról reped, ezért kell oda tenni a vasat.
    Igen ám, de számolnunk kell egy alulról érkező terheléssel is, ami nem más mint a fagy. Amikor a beton alatti föld megfagy, nedvességtől függően emelni kezdi a betont, ami szintén repedést eredményez, de ez a repedés már a beton felső részén is keletkezhet. Tehát a vasalást érdemes 2 rétegben elhelyezni, egyet alul, egyet felül.
Mit tehetünk még?

    Pl. megszüntethetjük a fagyterhelést. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a járda alá egy vízelvezető réteget teszünk, ami fagyhatár alá nyúlik, így a víz nem tud a járda alatt megfagyni, nem emelgeti a betont. Ezt megtehetjük sóder, vagy kavics ággyal.
    Az igazi feladat egy gépkocsibejáró, ahol időnként teherautó is közlekedik. Itt nem elég a vasalás és a sóder ágy, itt meg kell keresnünk az úgynevezett "eleven" talajréteget. Ez az a talajréteg ami már tömör, a gépkocsi súlya már nem fog további tömörödést eredményezni. A mélysége talajtól függően változik. Egy átlagos szerkezetű talaj esetén ez kb 70cm. Itt előbb egy nagyobb kövekből álló töltést készítünk, majd felfelé haladva egész apró zúzalékkal zárunk. Erre kerülhet egy szimpla alsó vasalással ellátott beton, (mert a fagyterhelést itt már kizártuk) és egy masszív, terhelést és időt álló betont kapunk. Persze ez meglehetősen költséges eljárás.

Lehet olcsósítani?

    Lehet. Sokat takaríthatunk meg, ha eleve tört betont készítünk. Ennek neve térkő. Ez esetben csak a süllyedéssel kell foglalkoznunk, hiszen a beton már eleve darabokból áll, így rugalmasabban kezeli a fagy és a felülről érkező terhelést. Az alapozást persze épp úgy el kell végezni mint a beton esetében, de garantált hogy nem fog megrepedni.

Meglévő felületek javítása.

    Az igazi kihívás a meglévő járdák felületének javítása. Kicsit sem egyszerű feladat, mert 2 beton sosem fog összekötni. Ennek egyszerű oka van, de erre most nem térnék ki, a lényeg hogy nem köt össze. Vannak úgynevezett tapadó hidak. Ezek legtöbbször magas műgyanta tartalmú szerek, Ezzel közvetlen betonozás előtt kell a régi felületet bekenni, és akkor elvileg a két felület között létrejön egy tapadást biztosító híd. Én ezt fenntartásokkal kezelem, mert a két réteg hiába tapad össze a műgyanta segítségével, kizárt hogy anyagösszetétele megegyezzen. Ez pedig komoly probléma lehet a különböző hőtágulási értékek miatt, ami azt eredményezi, hogy a tapadás csak ideiglenes. De miért fontos a tapadás? Nem lökdösi azt senki, a gravitáció meg úgyis lent tartja. Csakhogy itt jön újra képbe a beton két ősi ellensége a víz és a fagy. Ha a két felület nem köt össze, víz szivároghat közé, ami a fölső réteg felfagyását eredményezi, főleg ha még vékony is a réteg.

Akkor mit tegyünk a régi felületeinkkel?

    Jó a kérdés. Egy régi járda felületének javítására az egyik legjobb megoldás a térkő. Különböző vastagságban, méretben és mintában készülnek. Anyaga erős, még sózásnak is ellenáll. Másik lehetőség, magas műgyanta tartalmú felületjavító betonok alkalmazása, de ez nagyon költséges, és nem jelent megoldást ha meglévő betonunk repedezett. Az legegyszerűbb megoldás az aszfalt burkolat. Előnye hogy bármilyen vastagságban húzható, forgalmaznak olyan tipusokat is amik házi körülmények közt is bedolgozhatóak, és a betonhoz képest jóval rugalmasabb, ami a repedések miatt lényeges.


Tehát időtálló betont készíteni sokkal nehezebb és költségesebb mint elsőre látszik, de ha a fent írtakat betartjuk, sok évig szép és teherbíró betont kaphatunk.
 


  2016.04.15. 22:36  Hozzászólás  Válasz tgwh (236) hsz.-re     Olvasás  
  •   237   
Avatar

---
 
Mondtam, hogy nem lesz egyszerű elképzelni :) Egyénként igen.
A terep adottságai miatt nem lenne szerencsés a füves területet legyalulni (ráadásul az újratelepítéssel járó vesződség már nem nekem való). A másik oka ennek ráadásul az, hogy a házat építtető "gazda" a sittet, salakot, törött csempéket, tégladarabokat, rongyokat, műanyag hulladékokat és minden egyéb más földi javakat itt gyűjtögette éveken keresztül, ezért mindezek a szépségek a gyalulás által felszínre kerülnének. Bevallom, amikor fiatalon megvettük a házat, akkor hirtelenjében csak azt tudtam megtenni, hogy néhány pótkocsi földdel beterítettem az udvart.
"Tehát mélyül de domború?" - igen, mert a bejáró út középső része kevésbé domború, mint a mellette levő füves terület.
 


  2016.04.15. 22:13  Hozzászólás  Válasz délkelet (235) hsz.-re     Olvasás  
  •   236   
Avatar

terra alapító
 
Tehát mélyül de domború? Én a füvet szedném ki egyenesre így elsőre.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.15. 20:57  Hozzászólás  Válasz gergerg (225) hsz.-re     Olvasás  
  •   235   
Avatar

---
 
Másik kérdésem pedig: a beton kocsibejáróm két csíkja a mellette levő füves területhez képest mélyebben van, középtájon majdnem eléri a 10 cm-t (a nagykapunál és a garázsajtónál ez 0 cm, tehát az útszakasz közepéig mindkét irányból fokozatosan mélyül). A bejáró még így is enyhén domború, a mellette levő füves terület értelemszerűen ennél is domborúbb. Évente egyszer teherautó is behajt, úgy 50-60 mázsa fával. Szeretnék rábetonoztatni a csíkra. Úgy gondolom, hogy a középső részre és balra-jobbra egy darabig ez nem jelent gondot, viszont a garázs előtti ill. a nagykapu előtti rész már problémás, mert ott a szintkülönbség 0 ill. ahhoz közeli. Úgy gondolom, hogy az ezeken a helyeken lévő részeket fel kellene szedni és rábetonozás helyett újra kellene betonozni. Jól gondolom? (a rábetonozás minimális vastagságát 5cm-ben képzelem el)
(Ahogy elnézem, az írásom a szövegértést is erőteljesen tudja fejleszteni) :D
 


  2016.04.15. 20:42  Hozzászólás  Válasz gergerg (233) hsz.-re     Olvasás  
  •   234   
Avatar

---
 
Alapvetően - annak ellenére, hogy nem vagyok műszaki beállítottságú ember- viszonylag ügyes kezem van és elég sok mindenre rákényszerített az élet. Például fogalmam sem volt a glettelés mibenlétéről, mára pedig már négy lakást cakkompúder legletteltem. Édesanyám kőműves szomszédja nem győzött csodálkozni, hogy mennyire szakszerű mozdulatokkal dolgozom, mert addigra már úgy belejöttem, mint kiskutya az ugatásba. A probléma valóban az, amit mondasz: ha olyan környezetben dolgoznék, ahol más foglalkozásúakat látnék rendszeresen dolgozni, akkor sokkal egyszerűbb lenne a helyzet és nyilván bátrabban mernék sok, számomra új dolognak nekifogni.
 


  2016.04.15. 20:26  Hozzászólás
  •   233   
Avatar

terra alapító
 
Persze tudom, én villanyszerelőként másképp gondolkodok. Én egy építkezésnél ott vagyok az alap ásástól a beköltözés utánig.
Gondold el hogy egyszer elmész és megnézed hogy építenek be egy ablakot, hogy burkolnak egy fürdőt, vagy hogy glettelnek, tapétáznak, vagy hogy hogy kell feltenni egy radiátort. Én mikor nekifogtam az ablakoknak, akkor már 10 éve folyamatosan láttam az egészet.
Mikor szigeteltem, 5kg ragasztót adtak a rendszerhez / m2. Mindenki azt mondta hogy ebből nem lehet kihozni. Nekem sikerült. A szomszédom házát profik szigetelték. Raklapszám hozták a ragasztót, merthogy rosszak a falak és sok kell a táblák alá. Én vettem 2-3-4-5 cm vastag szigetelő lapokat is. Ahová már több ragasztó kellett volna mint 2cm, oda feltettem egy 2cm-es lapot a 10cm-es alá. Az én falaim most nyíl egyenesek. Ha olyan lenne mint a szomszédomé amit profik csináltak, elszégyellném magam. Csak hogy példát mondjak, van egy fém indítóprofil. Ezt fel kellene fúrni a falra, és erre kellene ültetni a szigetelő lapot. A szomszédban fel is fúrták. Olyan hullámosan, amilyen a fal volt. Én nem tettem fel, csak megtámasztottam az alsó sort egy léccel, aztán tettem rá egy élvédőt.
A lényeg, hogy ha sokat látsz az építkezésen, akkor a hibákat is látod. Te nyilván nem jársz építkezéseken, így neked sokkal nehezebb lenne. Kérj ajánlatot helyi cégektől, és csak azt csináld amit úgy gondolsz hogy meg tudod csinálni. Ha van ajánlatod, szívesen segítek kivesézni. Meg persze megtervezni is, mert nem muszáj egy 2 szárnyas ablaknak két egyforma méretű szárnyat jelenteni.
 


  2016.04.15. 20:09  Hozzászólás  Válasz délkelet (231) hsz.-re     Olvasás  
  •   232   
Avatar

terra alapító
 
Kérhetsz beépítést úgy is hogy kőműves munka nélkül. Kiviszik, kibontják a régit, beteszik az újat, kifujják purhabbal aztán elmennek.
 


  2016.04.15. 20:04  Hozzászólás  Válasz gergerg (230) hsz.-re     Olvasás  
  •   231   
Avatar

---
 
Ennyire azért nem gondoltam az sk. dolgot :D Persze magamból indultam ki, mint műszaki analfabétából :angry-banghead:
 


  2016.04.15. 20:01  Hozzászólás  Válasz délkelet (229) hsz.-re     Olvasás  
  •   230   
Avatar

terra alapító
 
Az úgy volt, hogy lemértem az ablakot, bejelöltem hogy hol szeretném kettéosztani. Elküldtem nekik a skiccet, ők beárazták és visszaküldtek egy normális tervet. Én ezt a tervet újraméreteztem, kinyomtattam, és elvittem nekik újraárazásra. Ott megvártam az árat és meg is rendeltem. Ha jól emlékszem decemberben, mert akkor olcsóbb mert senki sem cserél decemberben ablakot. Kb 1 hónap volt mire legyártották. Egy szép nap aztán leszállították, bepakoltattam velük a fészerbe és ott várta a tavaszt. Aztán egy tavaszi délután gondoltam egyet, és az egyik ablaknak nekiestem hogy lássam hogy megy ez nekem. Másnap beépítettem mindet. Teljesen egyedül. Mivel akkor már fenn volt a szigetelés a házon, de még nem volt szinezve, kívülről könnyű volt javítani, belülről meg most csinálom ahogy festek.
 


  2016.04.15. 19:53  Hozzászólás  Válasz gergerg (228) hsz.-re     Olvasás  
  •   229   
Avatar

---
 
Teljesen készre csináltattad, vagy az utómunkálatokat (vakolás) sk. végezted? (nagyon régen olvastam róla - legalább 10 éve - , hogy ezzel sokat lehet spórolni)
 


  2016.04.15. 19:46  Hozzászólás  Válasz délkelet (227) hsz.-re     Olvasás  
  •   228   
Avatar

terra alapító
 
Megnézem megvan-e még a cég ahonnan én vettem. Én is a legolcsóbbat kerestem, jól le is húzták az ablakaimat a szaktopikban, riogattak mindennel hogy majd szétesik a műanyag merevítő miatt, meg majd hetente állítgathatom. Na már 5 éve hogy beraktam őket. Azóta is úgy van ahogy betettem, semmit nem kellett állítani rajta. 4db 3szárnyas, 1db 2 szárnyas és 3 db kisablakot cseréltem 250 000 Ft-ból. Na jó, kb egy tizest még elköltöttem csavarokra meg purhabra.

Tőlük vettem:
http://www.profinyilaszaro.hu
 


  2016.04.15. 19:36  Hozzászólás  Válasz gergerg (226) hsz.-re     Olvasás  
  •   227   
Avatar

---
 
Kicsit OFF: a képedről jutott eszembe, hogy nagyon esedékes lenne nálam az ablakcsere, több helyen is. Műanyag ablakot szeretnék, a K vagy U érték nem baj, ha nem közelít a csúcshoz (a falak ugyanis nem szigeteltek). Ennek megfelelően az ár a legfőbb szempont. Milyen cégeknek nézzek utána, ha tudnál (tudnátok) ebben segíteni?
 


  2016.04.15. 19:17  Hozzászólás
  •   226   
Avatar

terra alapító
 
Az övék ilyen lett. (a szinek nem igazán jönnek elő a képeken)

WP_20151019_001.jpg
------------------------
Megtekintve 19734 alkalommal.

WP_20151019_002.jpg
------------------------
Megtekintve 19734 alkalommal.

 


  2016.04.15. 19:14  Hozzászólás  Válasz tgwh (223) hsz.-re     Olvasás  
  •   225   
Avatar

terra alapító
 
1 cm-t betonozni sehogy nem lehet. Zsákos esztrich betonnal esetleg, de tartós tuti nem lesz, mert nem köt össze az alatta lévővel, a centi meg kevés ahhoz hogy masszív legyen. Amúgy minden betont le lehet símítani, szemcsemérettől függetlenül.

Fotelágy:
A gyerekek saját gyerekek. Ezeken az ágyakon 10cm szivacs van. Sok gyerekágyon csak 5 cm. Az őszön vettünk nekik 2 heverőt külön szobába, de még nem tartunk ott hogy nálunk ne legyen ágy nekik. A lányom már csak-csak, de a gyerek még nagyon anyás, és akkor nem is beszéltünk arról amikor betegek. Valószínű hogy csak pár hónapig lesznek használva, aztán legfeljebb alkalmanként. Amúgy nem kényelmetlen. A hely miatt lényeges volt hogy össze lehessen csukni.

Festés:
A 2 szín nem véletlen. Az ő szobájuk lett először 2 szinű, abból a megfontolásból hogy ha van esetleg fogdosás, akkor ne kelljen az egészet újra festeni. Ráadásul találtam nem hogy mosható, de súrolható festéket. Abban a szobában csak az alsó rész súrolható, de annyira tetszett, hogy nálunk minden azzal lett kenve, még a plafon is. (amúgy 3 szinű, mert a plafon fehér)
 


  2016.04.15. 18:44  Hozzászólás  Válasz gergerg (221) hsz.-re     Olvasás  
  •   224   
Avatar

terra alapító
 
A fotelágyakkal az a baj, hogy nem igazán hosszú távú alvásra találták ki őket, csak egy-egy napra. Bár nem egészen volt világos, kinek a gyerekeiről van szó, béreltek egy-egy hétvégére párat, akkor ok a fotelágy :dejo:
Előbb mondod ezt a festés dolgot, akkor mi is kétszínűre festünk, eszünkbe nem jutott volna...
Szegélyből kapni műanyagot, kábelvezetővel. Na ilyet nem vettünk, így most az ablak alatt kúszik a netkábel, mindegy :D
Látszik hogy jól megy a meló, szép lett :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.15. 18:38  Hozzászólás  Válasz gergerg (222) hsz.-re     Olvasás  
  •   223   
Avatar

terra alapító
 
Akkor hogy csinálok olyan betont, amit simításra tudok használni, felső, járható felületre? És mondjuk 1cm vastagon kéne ráhúzni... tudom, az úgy nem jó, törjek fel 50 m[sup]2[/sup]-t, de az nem móka. Tudom, elterülő padlókiegyengető, ami néha nem kerül, meg négyzetmétere aranyáron. Vagy vegyek valami laminált cuccot, műhelybe, szerszámtárolóba? Vagy néztem a gyantás önterülő padlókat, arra árajánlatot kéne kérnem, nem tűnik elsőre vészesnek, de biztos nem lesz olyan olcsó :D
Pedig olyan faca lett így homokkal, első ránézésre örök élet meg egy nap :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.15. 17:18  Hozzászólás  Válasz tgwh (220) hsz.-re     Olvasás  
  •   222   
Avatar

terra alapító
 
Ha homokkal csinálod, pláne az ismertetett keverési arányban, az nem beton lesz. Malternak jó, de betonnak nagyon harmatos. Legalább kavicsot szerezz bele.
 


  2016.04.15. 17:13  Hozzászólás
  •   221   
Avatar

terra alapító
 
Végre lassan végzek a festéssel. És végre újra van gépem. Az egész úgy indult, hogy cseperednek a gyerekek, így hol itt, hol ott alszanak, de azok az ágyak amik nálunk voltak már elég kicsik voltak nekik. Így aztán kaptak hozzánk egy egy fotelágyat. Ha kell széthúzzuk, ha nem, akkor nem. Igen ám, csakhogy az amúgy szuper számítógép asztalom útjában állt a dolognak. Még én csináltam 6-7 éve. Volt rajta bőven hely, ha egy kis rendetlenség jött össze, az sem volt gond. Na ennek most repülnie kellett.

PICT0009.jpg
------------------------
Megtekintve 19831 alkalommal.



Persze nem dobtam ki, de szűkítenem kellett. Mivel az új hely az ajtó mellett lett, és a családban vannak még bőven kicsik, asztalt nem mertem csinálni az sarka miatt. Igy csak a polcokat és a lábakat használtam fel. Igen ám, csakhogy így nem fért be a régi monitorom a helyére. (amivel amúgy semmi bajom nem volt, 10 éve vettem 10 000-ért használtan, nekem teljesen megfelelt. Szóval vennem kellett egy laps monitort. Persze most is az olcsóbbik utat választottam, és sikerült vennem a vaterán 10 500-ért egy 20"-os HP-t használtan. De itt nem volt vége a dolognak, természetesen magának a gépnek sem jutott hely. Így aztán rendeltem egy 5 méteres vga kábelt, meg 2 db usb hosszabbítót, a gép meg ment egy sarokkal arrébb az ajtó mögé. A vezetékeket elég nagy meló volt eltüntetni a parkettaszegély mögött, főleg hogy egy ajtón is át kellett menni, de a küszöböt kicsit megnövelve ez is összejött. Tegnap jött meg a monitor, összedugtam mindent kipróbálni. Ma, mikor kész lettem, megint összeraktam, és láss csodát, billentyűzetet nem lehet felismerni. Na ucu neki vegyünk egy másikat. Nemrég értem haza, végre minden működik. Szóval már van gépem. :banana:

WP_20160415_001.jpg
------------------------
Megtekintve 19831 alkalommal.



Ilyen lett a szoba egyik sarka (és az egyik fotelágy):

WP_20160410_002.jpg
------------------------
Megtekintve 19831 alkalommal.



Ilyen meg a mennyezet és az ablak spaletta. (5 éve cseréltem az ablakokat, meghagyva a régi fatokokat is mert friss festés volt bent, így 5 évig néztük a pur habot, de végre ez is eltünt a fakerettel együtt.

WP_20160410_003.jpg
------------------------
Megtekintve 19831 alkalommal.






Elég nagy meló volt munka mellett. Napi 8-9-10 óra fizikai munka után minden este 8-9-ig csináltam. Tegnap bezabáltam cseresznyepaprikával, ma hasmenésre ébredtem így nem mentem dolgozni. Sokat jelentett.
 


  2016.04.13. 20:00  Hozzászólás  Válasz gergerg (219) hsz.-re     Olvasás  
  •   220   
Avatar

terra alapító
 
De mi lesz ha homokkal csinálom? Kb. három vödör kéne még, hogy be tudjam fejezni, azért nem kérek fél m[sup]3[/sup] sódert :D
1 lapát cement, 4 lapát homok meg ez a Micropol, ezt találtam hirtelen, így jó?
Padláson nem nézni a repedt vakolatot, leesni talán nem fog, télen csináltam, azóta megvan.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.13. 19:31  Hozzászólás  Válasz tgwh (218) hsz.-re     Olvasás  
  •   219   
Avatar

terra alapító
 
Betonhoz sóder kell nem homok. Ha homokot teszel sóder helyett, az misung lesz. Vakolathoz már nem kell mész. Veszel egy flakon Micropol-t, rá van írva az adagolás. Sok meszet ki tudsz vele váltani, könnyebb vekeverni is és előbb is szárad. Ja és nem reped ki a vakolat.
 


  2016.04.13. 19:25  Hozzászólás  Válasz NyilasMisi (217) hsz.-re     Olvasás  
  •   218   
Avatar

terra alapító
 
Azt már nem veszek. Kézivel áttolom ha nagyon vészes, aztán mehet a szalagcsiszoló alá. Megegyeztünk a zasszonnyal, hogy ha nem jövünk ki, keresek egy jobban fizető állást. Na majd akkor bővítem az eszköztárat :D
Most gondolkodtam, átcipeltette a két nagy szekrényt a műhely másik felére, de ahonnét áthoztuk, ott van két szép ablak, nyáron lefestettem, idén a kőművesmunka, szerintem oda kéne tenni a barkácsasztalt, annak a közelébe meg a szekrényeket, szóval vissza az egész :D szerencsére az állatszag már kezd kiszellőzni, kipótolom a hiányzó vakolatot, meszelek, és kész is :D

Vakolatnak amúgy mi az aránya, oda kell mész is ha jól tudom? A padláson csak úgy nagyjából kevertem bele ami volt :D A legapróbb szemű homokból rendelek szerintem, nem szórakozom a kavicsokkal, ami keveset betonozni kell, arra vígan jó lesz. Betonra amúgy a 2 cement 7 homok arány vált be a legjobban.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.13. 16:50  Hozzászólás  Válasz tgwh (216) hsz.-re     Olvasás  
  •   217   


---
 
Elektromos kézigyalut próbáld ki! Hatékonyan lesimítja a szőrös deszkát.
 


  2016.04.13. 15:50  Hozzászólás
  •   216   
Avatar

terra alapító
 
Jelentés a szalagcsiszolóról; nagyon jó :super: lehet szőrös, régi, sima, mindent visz, külön bónusz az élletörés és hogy szűk helyekre is odafér, ameddig a gép fizikai mérete engedi. Ami szőrös, azt persze tovább tart, de nem vészes. Így már normális, festhető felületet kapok, nagyon gyorsan, és ez a lényeg. Festékes lécet is próbáltam, simán levitte. A régi mázzal mondjuk nem tudom mit fog kezdeni. De eddig nagyon pöpec, bár a zsák amit adtak hozzá, szerintem kicsi lesz :D a súlya egyáltalán nem zavaró, persze emelgetni, pl. ajtókereteknél azért biztos meg lehet majd érezni.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.10. 17:07  Hozzászólás  Válasz wogboy (214) hsz.-re     Olvasás  
  •   215   
Avatar

terra alapító
 
Nem. Kell két csillag alakú kerék, akár flex-szel is kivághatod, kicsit meghajtogatod. Ezeket rárakod egy tengelyre, a tengelyt középen kifúrod, pl. 6 db 5ös furat megy bele 5mm mélyen. Én először csak kettőt tennék, majd megnézném milyen tőtávra adagol így. Utána már csak egy adagoló részt kell rá hegesztened, amin elöl van egy ék, ami túrja a földet. Az sem baj, ha lötyög a tengelyen, de ha gondolod csinálhatsz csapágyas verziót is.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.10. 08:40  Hozzászólás  Válasz tgwh (213) hsz.-re     Olvasás  
  •   214   
Avatar

---
 
Szia!

Érthető, amiről írtál, de nem komplikált egy kicsit? :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.04.09. 11:20  Hozzászólás  Válasz wogboy (212) hsz.-re     Olvasás  
  •   213   
Avatar

terra alapító
 
Ha egy 5-ös fúróval fúrsz bele a tengelybe, akkor maximum a kukorica meg a bab szorul meg szerintem :D
A tengelyt akár cserélhetőre is lehetne csinálni, nem baj ha kotyog, itt nem számít. Két seeger gyűrű a két kerékre és kész. De sasszeg is jó oda szerintem.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.09. 11:11  Hozzászólás  Válasz tgwh (211) hsz.-re     Olvasás  
  •   212   
Avatar

---
 
Szia!

Jó az ötlet, de mi van akkor, ha a mag megszorul - a magnyi furat elég lehet? -, és darálóba érzi majd magát?
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.04.08. 14:11  Hozzászólás
  •   211   
Avatar

terra alapító
 
Láttam egy jónak tűnő dolgot, megpróbálom lemásolni :D házi magvető gép. Elöl egy keskeny ég, ez tolja a sort, gondolom attól függ a mélysége, mennyire vagy erős :D utána a csillagkapához hasonló kerekek két oldalt, az ezeket összekötő tengelybe meg fúróval bele lett furva, egy magnyi mélységre, a hely meg csak annyi, hogy ki tudjon pottyanni a mag, ha a befúrások megnyitják előtte az utat. Felül meg egy garat, hogy jó sok mag beférjen.
Valami ilyesmi:
Kép
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.08. 13:54  Hozzászólás  Válasz gergerg (208) hsz.-re     Olvasás  
  •   210   
Avatar

---
 
Szia gergerg!

Megnéztem a youtube-n - csillagkapa -, és szerintem egy kis rota, vagy az egyszerű kapa is tudja azt! :-D

 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.04.05. 18:56  Hozzászólás
  •   209   


---
 
Jó időt kihasználva végre neki láttam, hogy össze eszkábáljam a napkollektoros étel dehydratoromat. Holnap folytatás köv talán még ebben a hónapban kész leszek.
 


  2016.04.02. 19:28  Hozzászólás  Válasz Tintus (207) hsz.-re     Olvasás  
  •   208   
Avatar

terra alapító
 
Ok. Fogom folytatni a nyaggatást csak festem a szobát igy a számítógép darabokban van, mobilról meg nem jó pötyögni.
 


  2016.04.01. 21:49  Hozzászólás  Válasz gergerg (206) hsz.-re     Olvasás  
  •   207   


terra alapító
 
http://www.jofogas.hu/baranya/Toli_Csil ... 250195.htm
Az a lényeg, hogy jó hosszú nyele legyen úgy szaporább a munka. Én a csillagok hegyeit kicsit jobbra balra elhajlítottam, hogy maradéktalanul dolgozza át a földet a csillagok hézagai között is. Tényleg csinálok videot, hogy lásd munka közben, talán holnap sikerül is. Nekem két fajta szélességű van.
 


  2016.04.01. 19:16  Hozzászólás
  •   206   
Avatar

terra alapító
 
Tintus!

Mint jeleztem szeretnélek kicsit faggatni ezzel a csillagkapával kapcsolatban.

Meg mondom őszintén megmozgatta a fantáziámat. Az első kérdésem az lenne, hogy ez boltban vehető, vagy csináltattad/csináltad?
Én megcsinálnám magamnak, mert elég jó erőben vagyok így szélesebben gondolkodnék.

Szóval a működését már kérdeztem, de még mindig nem értem, hogy pörgeti ki a füvet. Anyag tekintetében van itthon saválló acélom, az szerintem elég kemény anyag lenne hozzá. Azon is gondolkodtam, hogy esetleg a rota után is csinálnék egyet, a csoroszja helyére úgy hogy előbb a kapa kapálna és húzna, aztán a penge vágna és részben pótolná a csoroszját, a csillagok meg pergetnék a földet. De valamit ki kellene eszelnem, mert ha csak húzza a rota maga után, akkor szerintem nem pörgetne ki semmit, pedig ez lenne a lényeg. És persze van még egy halom kérdésem, de nem akarlak túlterhelni így elsőre.
 


  2016.04.01. 18:54  Hozzászólás
  •   205   


---
 
Egyébként én elsőre a megatoolsnál szoktam megnézni az árakat. Legtöbbször náluk a legolcsóbb a szerszám. Bár ezt az ebolton vettem anno, mert vagy 3000 Ft-al volt olcsóbb ott valami akció miatt.
 


  2016.04.01. 18:49  Hozzászólás  Válasz tgwh (203) hsz.-re     Olvasás  
  •   204   


---
 
Én a teraszomat amikor építettem, gyalulatlan anyagot vettem, kivéve a lambéria. Tavalyelőtt, ha jól emlékszem. Jó szőrös volt az összes gerenda, amit oszlopnak használtam, illetve a szalufáknak való is. Ezzel csiszoltam meg. Előbb óvatosan 80, utána 100 vagy 120 szalaggal. De volt amit 60-al kezdtem. Jól viszi , de tartani kell, nehogy bele kapjon az anyagba. Azért bosch szalag, mert ez pont jó rá méretileg és sokáig bírja. Nekem nagyon bevált, de ez még az első kiadás volt. Többet ér, mint a havernak a skillje.
 


  2016.04.01. 14:19  Hozzászólás  Válasz Imre (202) hsz.-re     Olvasás  
  •   203   
Avatar

terra alapító
 
Erről az Einhell-ről csak jókat olvastam, ha nem Einhell lenne, azt vettem volna én is ;) lehet, sőt szerintem biztos, hogy rosszabb anyagból készül a mostani, mint amit Te megvettél, ez már csak így szokott lenni.

És ,,szőrös'' fát mennyire jól csiszol? Gyors? Milyen felületet hagy maga után? Bosh szalag annyira jó, vagy mást nem is próbáltál?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.04.01. 13:43  Hozzászólás  Válasz tgwh (190) hsz.-re     Olvasás  
  •   202   


---
 
Szia!

Nekem ez van [url]http://www.emag.hu/einhell-rt-bs-75-szalagcsiszolo-850w-400-rpm-4466230/pd/EC85DBBBM/[/url]
Sokat használom és már 5-6 éve megvan. Akkor még 15000 Ft. körül volt az ára. Nagyon bevált. Bosch szalagokat veszek hozzá.
Jelenleg másik hegesztőt akarok venni a régi helyett, ami tulajdonképpen a sógoré, de én használom mert nem tud hegeszteni. De egy régi trafós a kínai olcsóbb fajtából. Néha legszívesebben felrúgnám, amikor nem 2-3 pálcát hegesztek el és állandóan lekapcsol. Jelenleg ezt néztem ki magamnak és ma meg is rendeltem.
[url]http://szerszamhaz.hu/index.php?route=product/product&path=312_387&product_id=289[/url]
Remélem nem faragok be vele. Már vagy 5 éve akartam venni, de akkor még 100000 Ft. körül volt ezeknek az áruk.
 


  2016.03.30. 21:13  Hozzászólás  Válasz gergerg (200) hsz.-re     Olvasás  
  •   201   
Avatar

terra alapító
 
De akkor ezek szerint a szalagos sem? Veszek egy kézi gyalut, aztán az tud tükörsimát... amíg el nem akad valamiben :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.03.30. 21:02  Hozzászólás  Válasz tgwh (199) hsz.-re     Olvasás  
  •   200   
Avatar

terra alapító
 
Nem. Azt mondtuk, hogy a gyalu nem alkalmas tükörsima felület készítéséhez. Ezt magam részéről tartom is. (egyébként Ragadozó írta)
 


  2016.03.30. 20:51  Hozzászólás  Válasz gergerg (197) hsz.-re     Olvasás  
  •   199   
Avatar

terra alapító
 
Hát nagyon nem könnyíted meg a helyzetet :D cégbe van egy, majd kipróbálom mit tud, az alapján már könnyű lesz :lol:

De basszus tegnap még azt mondtátok ne gyalut :D
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég