Csemegeszőlő Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2016.08.20. 03:37  Hozzászólás  Válasz Alibá (206) hsz.-re     Olvasás  
  •   207   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

"Maradj a 10 cm-nél, ha már olyan széles az oszlopod. "

Eredetileg 90 mm.-s az oszlop, és ez nem oszt, vagy szoroz a helyzetben. Amikor függőleges állapotban voltak a drótok - akkor azt írtad, úgyis jó! -, és én akkor 70 mm.-s hézagot hagytam.

"(Nekem ez vált be, mert van amikor hirtelen megnő a szőlő hajtása - nem nézem mindennap - akkor már nehezebb bujtatni a többleveles hajtást, mint a kis vitorlát."

Nálam itt van kertben és mindennap arra járok, mert a tyúkok is arra felé laknak! Ezt most nem tudom, ez mennyire előny, és most mondjátok meg a tényt, mert bevásároltam 30 mm.-s csapágyas görgőket, mert a délkelet nézetét is olvastam! Most azon álltam, egy ilyen görgőt felszerelek, és így lesz jó! Azt is megtudom ternni, kettőt teszek fel, és akkor változtatható a drót távolság!

" Csak azért írogattam neked, mert más hozzáértőbb nem írt.)"

Ezt is köszönöm, és most várok pár napot, hátha akad újabb ötlet! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.19. 22:52  Hozzászólás  Válasz wogboy (201) hsz.-re     Olvasás  
  •   206   
Avatar

terra alapító
 
Maradj a 10 cm-nél, ha már olyan széles az oszlopod. Ha később soknak találod, akkor egy átkötéssel közelebb húzhatod egymáshoz a két drótot az oszlopok közelében. Amúgy igaza van 'délkelet'-nek, itt-ott én is megkötöm egyik másik hajtást raffiával, hogy ne csúszkáljanak, de a többség kapaszkodik magától.

(Nekem ez vált be, mert van amikor hirtelen megnő a szőlő hajtása - nem nézem mindennap - akkor már nehezebb bujtatni a többleveles hajtást, mint a kis vitorlát. Lehet azért is, mert az én szőlőm nem szabályos, nem elég szellős, mindig túl sűrűre hagyom metszéskor. Pedig minden nyáron megfogadom, hogy jövő tavasszal kegyetlen leszek és közzécsapok a metszőollóval, de mikor oda kerül a sor, akkor elgyengülök. Ráadásul a tőkék is túl közel vannak egymáshoz. Mentségemre legyen mondva, hogy nem vagyok 'szőlős', csak van szőlőm. Én a gyümölcsfák terén szereztem nagy tapasztalatot immár 49 éve. Ma is az érdekel jobban! Csak azért írogattam neked, mert más hozzáértőbb nem írt.)
 


  2016.08.19. 21:59  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (203) hsz.-re     Olvasás  
  •   205   
Avatar

---
 
Peronoszpóra a tippem. Én már nem bántanám, szerintem nincs értelme. Ilyen csapadékos évben, mint a mostani, többszöri permetezéssel sem egyszerű megvédeni a szőlőt a gombabetegségektől.
 


  2016.08.19. 21:39  Hozzászólás  Válasz wogboy (201) hsz.-re     Olvasás  
  •   204   
Avatar

---
 
Szia Wogi!
Azt, hogy az alsó drótpárt a kartól milyen távolságra érdemes elhelyezni, nem is olyan egyszerű megmondani. Ennek az az oka, hogy a csapok évről-évre magasodnak kicsit (legkevésbé rövid csapra metszés esetén). Ha mondjuk most a kartól 30 cm-re alakítod ki az első drótpárt, akkor pár év múlva azt fogod tapasztalni, hogy az új hajtások távolsága már csak mondjuk 20 cm lesz (persze ifjítani is lehet a későbbiekben és akkor nagyjából visszatér az eredeti állapot). No, ez nem hangzik túl érthetően! :D Viszont ha megnézed a következő linkben - ami az Ali-bá által idézett oldal előzménye - a csercsapos rövid csapra metszést, akkor megérted, mit is akartam írni.
5. ábra
Nem akarom bonyolítani a dolgot azzal, hogy vannak szőlőfajták, amiket inkább hosszú csapra, sőt szálvesszőre metszenek inkább a nagyobb termés elérése érdekében (ez fajtafüggő dolog egyébként). Mindenesetre én a rövid csapos metszést javasolnám.
Ezek után a válaszom: a 30 cm-es távolság szerintem megfelelő lesz, de ettől inkább lefelé, mintsem felfelé térj el :)
 


  2016.08.19. 16:23  Hozzászólás
  •   203   


---
 
Ne nevessetek ki , szőlőhöz nagyon hülye vagyok,de ez milyen betegség ? http://indafoto.hu/atifoci/image/243948 ... 3f0/736846

Érdemes még ellene permetezni és mivel ?
 


  2016.08.19. 11:55  Hozzászólás
  •   202   
Avatar

---
 
Ma vettem ilyen görgőket.

http://imageshack.com/a/img923/6193/ByaJF2.jpg

Kicsomagolt állapotban.

http://imageshack.com/a/img923/2816/5W8g84.jpg

Valahogy majd így megy az oszlopokra.

http://imageshack.com/a/img924/153/Tv7Rnr.jpg

Levágom a sarkait, és akkor közelebb kerülnek, és a 2-3 centist is tudni fogják, ha én is tudom! :-D

http://imageshack.com/a/img921/4273/zJQI1O.jpg
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.19. 11:50  Hozzászólás  Válasz délkelet (200) hsz.-re     Olvasás  
  •   201   
Avatar

---
 
Szia délkelet!

"Kicsit közbekotyogok: én azt a 10 centis távolságot a drótok között nagyon soknak találom. "

Ezt én is annak vélem, de hiszek az Alibá-nak, és ma dálután szétszedtem az egész drótozást, és majd kieszelem - mutatom is majd - , hogy képzelem el! Még most nem gond a 100 mm-s táv lekicsinyítése, és mivel a hétvégén készítem el a görgős változatot, a 2-3 centist is eltudom készíteni, csak tudjam előre, mert azért kaptam ma szét, mert nem volt tiszta az utastás! :-D

"Még egy észrevétel, amin én is fogok módosítani jövőre: a legalsó drótpárt célszerű igen közel rakni a csapokhoz (ha ezen sikerül átvezetni a hajtásokat, akkor a fölötte lévőkön már nagyon könnyen fog menni)."

Ez is okos lépésed lehet - és mennyi legyen? - , és ezt is megtudom majd lépni, mert minden drót a földön! Ez azt jelenti, az Alibá 30 centije túl messze lenne? Még most szóljatok, mert nincsenek fenn a drótok, és ne utána!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.18. 21:38  Hozzászólás
  •   200   
Avatar

---
 
Kicsit közbekotyogok: én azt a 10 centis távolságot a drótok között nagyon soknak találom. A vesszők sajnos nagyon sok esetben nem teljesen függőlegesen növekednek és ebben az esetben kötözés nélkül kicsúsznak a drótok közül. Ha a közöttük lévő távolságot szűkebbre vesszük (mondjuk 2-3 cm-esre), akkor ez már nehezebben történik meg. A hajtás közéjük vezetése sem igazán nehéz, mivel ilyenkor gyakorlatilag csak a vitorla részt kell bújtatni, amin a levelek még igen picik. Még egy észrevétel, amin én is fogok módosítani jövőre: a legalsó drótpárt célszerű igen közel rakni a csapokhoz (ha ezen sikerül átvezetni a hajtásokat, akkor a fölötte lévőkön már nagyon könnyen fog menni).
 


  2016.08.18. 20:51  Hozzászólás  Válasz Alibá (196) hsz.-re     Olvasás  
  •   199   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

Most dobott ki az ágy, és éppen csak pár mondatos válaszra vagyok képes!

"Ha a két drót egyenlő magasságban, egymástól kb. 10 cm-re van, akkor könnyű a hajtásokat közzéjük igazítani. "

Ezt is köszi, és majd átfaragom, mert nehogy ezen múljon a dicsőség! :-D

"Ha túl sok tápot kap a szőlőd, akkor laza lesz a szövete és könnyebben megtámadják a betegségek. Inkább majd fiatal korában öntözd meg bőségesen 2 hetente, ha nem esik az eső."

Ez is pont, mert erre sem gondoltam! Milyen tartalmú tápszer a jó a szőlőnek? Mert azt sem hittem volna, a bambuszok a fűre jó tápszert imádják, és abból is van elég sok nálam, mert az 1860 nm.-e telek kiadja.

"Bizonyára a tető-lugasra gondoltál."

Igen, de arra jöttem rá, a madarak tétováznak, ha tetőre van a növény futtatva - passion fruit  -, mert akkor felül a levél, alul a termés, és mégis a termés fontos, mint a Tisza vize! :-D

"Talán így könnyebben rákereshető: "

Ezt is köszönöm - elmentve -, mert most olyan vagyok, mint a kiskölök, akire szinte ragad minden kosz, mert olyan helyen jár! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”






  2016.08.18. 18:11  Hozzászólás  Válasz wogboy (195) hsz.-re     Olvasás  
  •   196   
Avatar

terra alapító
 
Ha a két drót egyenlő magasságban, egymástól kb. 10 cm-re van, akkor könnyű a hajtásokat közzéjük igazítani.

Bizonyára a tető-lugasra gondoltál. (Én ilyenekre: http://irodalom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1164590)

Ha túl sok tápot kap a szőlőd, akkor laza lesz a szövete és könnyebben megtámadják a betegségek. Inkább majd fiatal korában öntözd meg bőségesen 2 hetente, ha nem esik az eső.
 


  2016.08.18. 10:33  Hozzászólás  Válasz Alibá (194) hsz.-re     Olvasás  
  •   195   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

"Alakul minden, csak így tovább! Pipec szőlőlugasod lesz. :clap:"

Nem lugasnak szánom, de kitudja? :-D

Akkor fordítsam vízszintesre a drótokat?

"Ezután csak várni kell, hogy a szőlő nőjön. :H"

Nem rajtam fog függni, és tegnap ahogy telepakoltam a gödröket marhás trágyával, utána öntöttem egy 10 literes vödörből trágyalevet is! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.18. 09:34  Hozzászólás  Válasz wogboy (193) hsz.-re     Olvasás  
  •   194   
Avatar

terra alapító
 
Alakul minden, csak így tovább! Pipec szőlőlugasod lesz. :clap: Ezután csak várni kell, hogy a szőlő nőjön. :H
 


  2016.08.18. 09:24  Hozzászólás  Válasz Alibá (192) hsz.-re     Olvasás  
  •   193   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

Akkor most kérdezek! :-D

"1.kép. A középső oszlopnak a két oldalán célszerű vezetni a huzalt (pl szemes csavart belehajtva vagy hegesztve, mert így majd nehéz lesz kozé dugni a hajtásokat."

Ezt is megtudom tenni, de akkor azt gondolod, jobb ha vízszintesen áll a két drót szál? Készítek vékony lemezből füleket, és azzal tudom rögzíteni, a középsőnél, fémcsavarral rögzítve!
Sőt, a zöldeknél is lehet füles rögzítés!

"A fenti kereszttartók végére is feszítesz ugye huzalt? Különben a háló berogyik, mintha nem is lenne kereszttartó."

Igen, lesz 3 kereszttartó, és azok végeiben egy átmenő furat, mert 4 mm.-s drótszállal fogom bekeretezni! Majd készítek egy "kosarat" is a feltekert pelenkának, mert akkor kell, csak mikor támadnak, pl. ezek is! Különben, ott ülhet a keresztmerevítők tetején!

cockatoo

"4. kép. A feszítők ilyen módú oszlophoz rogzítése miatt egymás fölé kerültek a drótok, nem egymás mellé. Ld. 1. pont."

Ezt is megtudom faragni, és akkor csak kiveszem a fordító csavarokat, és akkor egy feszítő is elég lehet!
Mindent meglehet tenni, még a lovat is meglehet baxni, csak valaki segítsen lefogni! :-D

"5. kép. Itt is a zöld oszlopon alkalmazott drótrögzítést, átvetést alkalmaztam volna /Ld. előző/, a feszítőket meg valahol (mondjuk középen) iktattam volna be."

Ez sem lehet gond, még most sem, ma felazítottam az összes drótot, mert holnap délután erősebb drótot teszek a zöld kifeszítéshez - a láncosat! -, és ma már nem tudtam megtenni! A "lufitartót" ma levettem, de már nem volt időm folytatni, mert a curva szúnyoglányok, a mi telünkön is elég aktívak! A 22-25 c-s tél adja nekik az életkedvet! :-D

Csak azért lett ilyen, mert nem tudtam, hogy áll a gyakorlatban! :-D

"6. kép. Látszik a föld szinén, hogy jó televény! Örülni fognak a szőlők. :super:"

Köszi ezt a táv dícséretet, és majd látod, mert mutatni fogom! :-D

"7. kép. Erősebb drót biztosabb lenne. "

Az maradt félig, a mai napon! 460 kg.s rozsdamentes sodrott drót, 5 mm.s vastagságban a következő! :-D

"Az itt alkalmazott feszítő egyik végén azért van kampó hogy egy láncdarabot közbeiktatva idővel, mikor a drótok nyúlnak, arrébb lehessen akasztani és ujra végezni a finom feszítést."

Értem ezt is, és találtam a házkörül elég jó láncdarabot, és szintén megtaláltam egy nagyobb feszítőt - mindenem van, csak sokszor azt nem, melyik dobozban ül? -, és ez tudja a 30 centis feszítést, és elég gond, ha ezt is kinövi a rendszer! :-D

"8. kép. Jól néz ki az egész!!! (Az anyagaidat és azt a tartályt ott a sor végén kicsit irígylem, a befektetett munkád pedig dícséretes!) :wave:"

Köszönöm a véleményed, és örülök, ha készíthetek valamit! Az a tartály 5 ezres, és még van 3 - a házunk minden sarkán - amelyek csak 3100 literesek, és összesen a 14 ezer litert tudják! Ez a víz, mind a kertrészre mehet, ami csak nadrágszíj parcella! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.17. 11:53  Hozzászólás  Válasz wogboy (189) hsz.-re     Olvasás  
  •   192   
Avatar

terra alapító
 
Haladjunk a paradicsomos képtől sorban lefele:
1.kép. A középső oszlopnak a két oldalán célszerű vezetni a huzalt (pl szemes csavart belehajtva vagy hegesztve, mert így majd nehéz lesz kozé dugni a hajtásokat.
2. kép. Jók a huzalpárok. :thumbup: A fenti kereszttartók végére is feszítesz ugye huzalt? Különben a háló berogyik, mintha nem is lenne kereszttartó.
3. kép. Ötletes!! :dejo:
4. kép. A feszítők ilyen módú oszlophoz rogzítése miatt egymás fölé kerültek a drótok, nem egymás mellé. Ld. 1. pont.
5. kép. Itt is a zöld oszlopon alkalmazott drótrögzítést, átvetést alkalmaztam volna /Ld. előző/, a feszítőket meg valahol (mondjuk középen) iktattam volna be.
6. kép. Látszik a föld szinén, hogy jó televény! Örülni fognak a szőlők. :super:
7. kép. Erősebb drót biztosabb lenne. /Sok drót húzza a másik irányba!/ Az itt alkalmazott feszítő egyik végén azért van kampó hogy egy láncdarabot közbeiktatva idővel, mikor a drótok nyúlnak, arrébb lehessen akasztani és ujra végezni a finom feszítést.
8. kép. Jól néz ki az egész!!! (Az anyagaidat és azt a tartályt ott a sor végén kicsit irígylem, a befektetett munkád pedig dícséretes!) :wave:
 


  2016.08.17. 10:49  Hozzászólás  Válasz Alibá (188) hsz.-re     Olvasás  
  •   191   
Avatar

---
 
Alibá!

"Különben a szőlő nagyon életre való! Nem muszály kényeztetni. Elég ha megkapaszkodik, aztán még a köves, sziklás talajban is talál a gyökere magának utat."

Ez jó hír nekem, mert a víztartály felőli része elég köves - 2 tő lesz próbára téve - , és a többinek elég puha anyagú talajrész jutott!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.17. 10:39  Hozzászólás  Válasz wogboy (189) hsz.-re     Olvasás  
  •   190   
Avatar

---
 
Ez kimaradt! :-D

Ilyen jeleket tettem a lyukak irányába, ha ott lesz a feltöltő föld, akkor is tudjam, hol volt a lyuk! Ha nincs eszed, legyen noteszed! :-D

http://imageshack.com/a/img921/5307/IUUGGi.jpg

Most érik - a tél közepén - a csokoládé puding gyümölcs!

http://imageshack.com/a/img922/4038/4KW9KR.jpg

Szétvágva!

http://imageshack.com/a/img922/6351/ddV3qg.jpg

Ilyen magjai vannak.

http://imageshack.com/a/img922/9660/nkZUMM.jpg

Kanállal ehető, mint a kihűlt csecsemő kakit! :-D

http://imageshack.com/a/img921/2923/JvUtCo.jpg
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.17. 10:31  Hozzászólás
  •   189   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

Itt mutatom a mi telünk adta lehetőséget! :-D

http://imageshack.com/a/img922/9021/YB60Zm.jpg

"Egy lyuknyi jó föld épp csak az induláshoz elég a szőlőnek."

Ezt éppen kérdezni is szerettem volna, de ráréreztél a kérdésemre!

Ma befejeztem a drótozást, és így néz ki!

http://imageshack.com/a/img924/7439/iyaKI0.jpg

http://imageshack.com/a/img922/6753/ZKX92S.jpg

A függőlegeshez ezt használtam, mint fordítót! Csak csavart, mert az egyszerűbb volt! :-D

http://imageshack.com/a/img922/5551/1fHSJZ.jpg

Minden szál kapott egy-egy feszítőt.

http://imageshack.com/a/img924/1583/l5NBn6.jpg

A tetején látható keresztvas, a majdani madárhálót fogja majd tartani. Azok még nincsenek kész, és azért lóg ki a hosszú csavar.

http://imageshack.com/a/img921/8608/payp6m.jpg

A lyukak kaptak 1/3 marha trágyát, és saját komposztot, ami itt érlelődött a kertben!

http://imageshack.com/a/img922/2788/ZVREfJ.jpg

A végoszlopok kikötése.

http://imageshack.com/a/img921/3535/Oroqf7.jpg

A végoszlop.

http://imageshack.com/a/img922/2970/GJscLZ.jpg

"A gyökerek egy évben másfél métert nőnek, nem maradnak a lyukban."

Ezért ma délután felazítottam a lyuk közötti talajt, és kb. 300 mm.-s mélységben, és erre teszek majd jobb kerti földet.

" Legjobb lenne egy kis markolóval 1 m mélyen megforgatni az eredeti földet az oda hordottal végig."

Ezt már nem tudom megtenni, mert a drótok a helyén, és ha előtte mondod, akkor megtudtam volna csináltatni! Most így lesz kb, 0.5 m.s talajlazításom, és indulás után, milyen mélységben indulnak a gyökerek?

A lazítás, és erre jön majd kb. 200 mm.s jobb kertiföld, és azt majd összekeverem a most felazított talajjal.

http://imageshack.com/a/img921/7554/BSd0gG.jpg
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.17. 06:17  Hozzászólás  Válasz wogboy (187) hsz.-re     Olvasás  
  •   188   
Avatar

terra alapító
 
Egy lyuknyi jó föld épp csak az induláshoz elég a szőlőnek. A gyökerek egy évben másfél métert nőnek, nem maradnak a lyukban. Legjobb lenne egy kis markolóval 1 m mélyen megforgatni az eredeti földet az oda hordottal végig. Különben a szőlő nagyon életre való! Nem muszály kényeztetni. Elég ha megkapaszkodik, aztán még a köves, sziklás talajban is talál a gyökere magának utat.

A drótpárok nálam vízszintesen állnak egymás mellett, de variálhatsz nyúgodtan, csak én így könnyebben tudtam rögzíteni.
 


  2016.08.16. 21:23  Hozzászólás  Válasz Alibá (186) hsz.-re     Olvasás  
  •   187   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

"A 'jó föld' meg inkább a szőlő gyökere alá kellene (-50 cm), nem fölé! :idea:"

Ez is képben, mert kiástam 550-600 mm.-s lyukakat a vélt szőlő tőkehelyére, és azt majd megtöltöm marhatrágya, és komposzt keverétékével, az 1/3-os arányban, a marhakaka az 1 harmad! :-D

Ez az egyik lyuk, és ebből 6 van!

http://imageshack.com/a/img924/7024/6YcTzh.jpg

Majd a lyukak közötti részt is átforgatom kb. 300 mm.-ben, és a feltöltő jobb talajjal azt is átforgatom! A doboz szintjére lesz a föld felemelve.

http://imageshack.com/a/img922/3708/H5CB7X.jpg

Most csak ennyi - nálunk már a holnapotok van, és munka! -, majd a mi délutánunk adja a több képet! Azt nem árultad el, milyen formában álljon a dupla drótozás - vízszintes,vagy függőleges -, és a komplikáltat végeztem el, és majd mutatom! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”




  2016.08.16. 10:25  Hozzászólás  Válasz Alibá (183) hsz.-re     Olvasás  
  •   185   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

Majd holnap mutathatom, kész a drótozás, és köszönöm a segítséged! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.15. 09:55  Hozzászólás  Válasz Alibá (183) hsz.-re     Olvasás  
  •   184   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

"Nem teljesen vetted. :O

Baxus, pedig azt hittem, értem a magyar nyelvet! :-D

"Az alsót 50 cm-re tedd: ez egyetlen huzal."

Köszi a részleteket, és már kérdezni is szerettem volna, nincs olyan oldal, ahol ezt látni is tudnám! Ma feltettem egyet - annyira lett csak időm -, és majd pár nap, és mutatom is, ahogy most leírtad! :-D

Köszi a részleteket!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.14. 21:48  Hozzászólás  Válasz wogboy (182) hsz.-re     Olvasás  
  •   183   
Avatar

terra alapító
 
Nem teljesen vetted. :O

Az alsót 50 cm-re tedd: ez egyetlen huzal. Itt nincs még lomb, csak a hajtást, amiből a kar lesz, azt kötöd hozzá. Ebből a karból a termő hajtások erednek. /Ezt sose metszed majd, ez a 'tőke', csak az ebből felfele haladó termő hajtásokat./

30 cm-el efölé az első huzalpár.

Efölé 40 cm-el a következő huzalpár.

Efölé ujabb 40 cm-el a következő, végül

efölé 50 cm-re az utolsó huzalpár.

(Felül kicsi lomb van, elég 50 centire, alul sok fürt, lomb ezért sűrűbb a tartó drótpár, amibe a szőlő a kacsokkal belekapaszkodik.)
 


  2016.08.14. 21:11  Hozzászólás  Válasz Alibá (181) hsz.-re     Olvasás  
  •   182   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

"Az alsót 50 cm-re tedd, ahhoz hajtod le a karokat, amikből a termő hajtások erednek. Fölé meg 30-40-40-50 cm-re a huzalpárokat. "

Köszönöm az ajánlásod, és mint nem vallásos, elfogadom ezt a javaslatod is! :-D

Tehát, 50-nél az alsó kettes drót alsó szála, és a felsőtől - amik között kb. 100 mm. a táv? - mehet 500 mm.-enként a 3x két szál?

"Még annyit: az oszlop végeket feszítő huzallal lehorgonyoznám, kikötném. Különben idővel a nagy súly elhúzza."

Erre én is gondoltam, és az "idővel" volt a kulcsszó!

Ma bedrótozom, és majd mutatom! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.14. 17:23  Hozzászólás  Válasz wogboy (180) hsz.-re     Olvasás  
  •   181   
Avatar

terra alapító
 
Úgy jön ki, hogy nem szeret hajolni aki ezt tervezte és az alsó huzalt 100 cm /1 m/ magasra tette. De Te ne így csináld! Az alsót 50 cm-re tedd, ahhoz hajtod le a karokat, amikből a termő hajtások erednek. Fölé meg 30-40-40-50 cm-re a huzalpárokat.

Még annyit: az oszlop végeket feszítő huzallal lehorgonyoznám, kikötném. Különben idővel a nagy súly elhúzza.
 


  2016.08.14. 07:12  Hozzászólás  Válasz wogboy (179) hsz.-re     Olvasás  
  •   180   
Avatar

---
 
Ezt most olvastam, és nem értem, itt hogyan jött ki a 2.40 m.-es magasság? :-D

[url]http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/szolo/muvmod/tamasz.htm[/url]
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.14. 05:29  Hozzászólás  Válasz Alibá (178) hsz.-re     Olvasás  
  •   179   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

"Jó az a 4 mm-es drót csak iktass közbe egy feszítőt. "

Ebben elég jártas vagyok, mert a bambuszaimat is ilyen drótozással oldottam meg!

Van olyan drótfeszítőm is - a piros -, és ezen a részen tudok sokat! Csak azt nem, hogy most jók azok a méretek, amit leírtam, vagy a szépség miatt jobb lenne, ha egyenletes távban lenne a drótozás! :-D

http://imageshack.com/a/img922/5286/ypy2NQ.jpg

Ezt vettem meg, mert van itthon, csak a nagy kupiban nem találom őket! Így jártam sok elektromos szerszámmal, mert ha nem látom a sarokköszörűt, akkor vettem egy másikat - azért nem ittam alkoholt -, hogy ezt is megtudjam tenni! :-D

http://imageshack.com/a/img921/5811/1IyqoK.jpg

A feszítők.

http://imageshack.com/a/img921/3357/sD6Z4y.jpg

Ez itt elég népszerű, mert sok a kerítés!

http://imageshack.com/a/img924/2792/boG4EA.jpg

http://imageshack.com/a/img923/2300/Kp50wh.jpg

Ma eltudnám készíteni a drótozást, ha tudnám a véleményedet! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”




  2016.08.13. 07:27  Hozzászólás  Válasz wogboy (176) hsz.-re     Olvasás  
  •   177   
Avatar

---
 
Na, itt vannak a megnövekedett oszlopok! :-D

http://imageshack.com/a/img921/1411/drndyt.jpg

Lemezcsavar - 2 az eredeti cső végén, és 2 a betett cső végéhez közel - , és majd még kerülhet csavar, ha a drótszálakat is rögzítem! Kb. egy mm. volt a kotyogás, de majd teszek szilikont a résbe, és az esővíz nem juthat a csőbe.

http://imageshack.com/a/img924/7492/eeuCBO.jpg

http://imageshack.com/a/img923/304/lcJovs.jpg

Ez a középső, és az is megtoldva!

http://imageshack.com/a/img924/6619/fzDkg0.jpg

A 2.10 - nél van ilyen szem, és majd ezt is beépítem a drótozásba. Ehhez a szemhez 4 mm.-s drótot használok, és azt meghúzom a szakadásig, és ehhez majd rögzítem az alsó szálakat! Nem lóghat semmi! :-D

http://imageshack.com/a/img922/1921/nOm2Qb.jpg

Az eredeti zöld csövön voltak ezek a szemek, és ezt is majd felhasználom. Ha nem lesz gond! :-D

http://imageshack.com/a/img923/6610/2m6KYE.jpg

http://imageshack.com/a/img921/9471/jGXoux.jpg

A másik végi szem, és ez a várható talajtól, 2.1 m.-re van!

http://imageshack.com/a/img922/5536/dVvvss.jpg

A 4 mm.-s drótszál, mint felső vezeték.

http://imageshack.com/a/img922/348/iKM8h3.jpg

Találtam még drótot, és ez is 4 mm.-s!

http://imageshack.com/a/img923/2269/o5GRgy.jpg

A drótszál kihúzva, és ha tudnám a felszerelési méreteket, akkor már az is kész lenne! :-D

http://imageshack.com/a/img922/3964/jfyCar.jpg

Durván felmértem a drótokat, és 700 mm.s a talajtól indulva, majd 550 mm. a következők, a 2x 380 mm.s távot tudnék kialakítani! Most törvényszerű az azonos drótszál táv? Mert, ha igen akkor az eredeti zöld csöves szemet kiiktatom, és akkor a 700, és kb. 400 mm.s távok lennének!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.13. 03:24  Hozzászólás  Válasz Alibá (175) hsz.-re     Olvasás  
  •   176   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

"Ha 40-50 cm magas törzseket nevelsz, akkor a 2-2,1m lombmagasság elég."

Köszönöm a felvilágosítást, és ma, és holnap fixálom a csöves toldásokat, és majd mutatom is! Akkor, ha az oszlopokat felcipelem a 2.20-ra, az elég is lesz? Azt szeretném még kérdezni, a talajtól mérve, milyen távolságra tegyem a dupla drótokat, vagyis, annak az alsó szálát?

"Én alacsonyabb vagyok, mint Te, de símán felérem a 2.1-et."

Most mértem le az ajtónkál, ami 2.05 m. és azon túl érek vagy 100 mm.-t, tehát a 2.10-es gebeszkedés nekem sem lehet gond!

"A méhek nem bántják a szőlőt. "

Elhiszem neked, de itt -[url]http://motherhood.modernmom.com/keep-bees-out-grapes-12825.html[/url]- azt hirdetik, lehetséges!

"(10 cm?) (Az oszlop lyukában egy anyáscsavar, az tartja, hogy ne csússzon le.)"

Ez nekem sem gond, mert odapöttyentek egy pontot a heggesztővel, és szép napot! Milyen vastagságú a drótszálad? :-D

"Madarak ellen az egész fürtzóna takarva mindkét oldalról madárhálóval."

Van ilyen madárhálóm, vagy 500 méter, és ahogy írtam az oszlopok tetejére egy - egy keresztvas, és arra egy fakeretes téglatestet felcsavarozok - a súly miatt -, és arra teszem a hálót! Ha még nem kell, akkor feltekerem a hálót - majd készítek neki egy rögzítést -, és csak akkor használom, ha a gond tornyosul! :-D

Köszönöm a segítséged!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.12. 20:49  Hozzászólás  Válasz wogboy (172) hsz.-re     Olvasás  
  •   175   
Avatar

terra alapító
 
Ha 40-50 cm magas törzseket nevelsz, akkor a 2-2,1m lombmagasság elég. Én alacsonyabb vagyok, mint Te, de símán felérem a 2.1-et.

A méhek nem bántják a szőlőt. A darazsak elen legjobb a fürtöket éréskor védeni egyedi háló-zacskózással. (Sűrű tüll vagy műanyag.)

A dupla drótsor kifeszítését én úgy oldottam meg, hogy körülvetettem a huzalt az oszlopon, tehát a két drót távolsága az oszlop átmérőjével egyezik. (10 cm?) (Az oszlop lyukában egy anyáscsavar, az tartja, hogy ne csússzon le.)

Madarak ellen az egész fürtzóna takarva mindkét oldalról madárhálóval. (Mifelénk kb.1,5-2 cmes a lyukbősége.)
 


  2016.08.12. 10:51  Hozzászólás  Válasz délkelet (173) hsz.-re     Olvasás  
  •   174   
Avatar

---
 
Szia!

"Madarak ellen madárháló, darazsak ellen csapda :) (méhek nem bántják)"

Köszi a rövid választ, és elhiszem neked, hiszen te szőllőzől már egy ideje! :-D

Szép napot!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”




  2016.08.12. 10:03  Hozzászólás  Válasz Alibá (168) hsz.-re     Olvasás  
  •   172   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

"Én is magasabb oszlopot ajánlok, de nem muszáj ezeket kivenni, dugjál bele egy számmal kisebb átmérőjűt, ami megfelelő hosszú."

Ma délután már meg is kerestem a toldásokat, és levágva méretre, mert pl. a zöld végoszlopokhoz, a 75mm.-s vasoszlop pont beleillik, és pont olyanom is volt! A középsőre is találtam toldást, és már azt is tudom, hogyan rögzítsem! Fémcsavarokkal fogom rögzíteni - önvágó menetet tud! - , az eredeti csövekhez.

Most nem ez a gond, hanem amit leírtam a délkeletnek, mert a madarak a lugast nem látják át, és tetszik a 4 soros drótozás, csak hogyan védjem meg? A 4 soroshoz létra is kellhet, mert a magam 177-l nem érhetem fel! Nem tiltakozom, csak eszelek! :-D

A méhekről mit tudtok? Mert én arra gondoltam, a 4 soros megoldás, és az oszlopok tetejére keresztbe - 3 oszlopom lenne - kb. 1.5 méteres tartóvasakat rögzítek, és arra egy nagy fakeretet, amire teszek aprószemű hálót - shade cloth, 30 %os!  -, és azt feltekerhető állapotban felszerelem a keretre! Azt a méhek sem tudják átlépni! Amíg nincs zümmögés, addig feltekert állapotban várna a sorára!

Ebből a hálóból van több %-ban, és a legsűrűbb, a 90 %os!

"ha az egyik oldalon lejebb van a talaj, mint a másikon - sőt, ennek a kezelésnél még előnyei is lesznek."

Azért lett a beton keret, mert ezt a domboldalt én faragtam, és nem szeretném, ha az eső lemosná a jobb talajt, amit odateszek a szőlöknek. A fenti kiskert is kövel van kipakolva, hogy maradjon a talaj. Alföldi vónék, és most tanulom a domboldali eszességet! :-D

"A dupla drótsort én is ajánlom, kényelmes közzé bujtatni a szőlő hajtást."

Ez nagyon okos gondolat, és köszönöm! Milyen távval tegyem - 10 mm? - a két drótszálat?

"Milyen fajták vannak felétek?"

Nem tudom az angolod, de a nevek ismerősek lehetnek számodra! :-D

[url]http://www.wineaustralia.net.au/en/grape-varieties.aspx[/url]

"Mikor ülteted?"

Most vagyunk a telünk közepén, és a tavaszunkra számítok a kész támrendszerre, mert akkora ajánlják a szőlöt is tudók, csak tudjam, hogy milyen is legyen? :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.12. 10:01  Hozzászólás  Válasz délkelet (167) hsz.-re     Olvasás  
  •   171   
Avatar

---
 
Szia délkelet!

"A válaszodból nem derül ki számomra egyértelműen, melyik megoldást választod."

Ez is igazad lehet, mert még mindig nem tudom, mit is tegyek?

"egytörzsű négykaros művelés"

Köszi a távoktatást - elmentve -, és ma délután már mindent megkerestem, amivel hosszabítani tudom a bebetonozott csöveket. Most kezdődik a gondom, mert denevérek is imádják a zöld szőlőt, és - ezek a mi seregélyeink  , és a lugas nem adna nagyobb védelmet? Akár a denevérek, vagy az indian miner elég népszerű felénk, és ha egyszer rátalálnak, akkor visszajárnak! :-D

A méhek is szeretik az édes szőlőt? :-D

Tanácstalan vagyok, mert ilyen gondom még nem volt! :-D

" Ekkora területhez én 6-8 tőke ültetését ajánlanám."

14 métert tud a téglatest, és eredetileg én is 6 tövet szántam telepíteni!

Köszi a segítséged!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.11. 20:51  Hozzászólás
  •   170   
Avatar

---
 
Szia délkelet, és Alibá!

Most ébredtem, de most nincs időm bővebben válaszolni, mert munka lesz ma is, mint tegnap, és csak az esténken tudok itt lenni! Ez az időeltolódás nálam a fórumozás halála - most 8 órával kelünk korábban, a ti teleteken ez 9 óra lesz, mert mi nem tekerünk! -, és ez már az origó fórumon is gondom volt!

Köszi a válaszokat, és én is, a nem kivételre álmodtam, hanem a bedugósra! :-D

Szép álmokat!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”




  2016.08.11. 20:41  Hozzászólás  Válasz wogboy (166) hsz.-re     Olvasás  
  •   168   
Avatar

terra alapító
 
Én is magasabb oszlopot ajánlok, de nem muszáj ezeket kivenni, dugjál bele egy számmal kisebb átmérőjűt, ami megfelelő hosszú.
A törzs magasságot nem muszály magasra venned, és az se baj, ha az egyik oldalon lejebb van a talaj, mint a másikon - sőt, ennek a kezelésnél még előnyei is lesznek.
A dupla drótsort én is ajánlom, kényelmes közzé bujtatni a szőlő hajtást.
Milyen fajták vannak felétek? Mikor ülteted?
 


  2016.08.11. 12:32  Hozzászólás  Válasz wogboy (165) hsz.-re     Olvasás  
  •   167   
Avatar

---
 
Szia Wogi!
A válaszodból nem derül ki számomra egyértelműen, melyik megoldást választod. A négykarú (emeletes) megoldás előnye, hogy ugyanakkora területen a termésmennyiséget duplájára tudod növelni, mivel az emeleten is ugyanannyit tud teremni a szőlő, mint az alsó szinten. A kialakítás módjának szemléltetésére linkelem a következő oldalt, én is hasonlóképpen csinálom (az első ábrát ne nézd, csak a 62.sz ábrától, mert mi síkban gondolkodunk). Neked azt a biztosítócsapot alul fölösleges meghagynod, mert az nálunk az elfagyás miatt lehet szükséges. Ennél a megoldásnál én a két vezérdrótot 50cm és kb. 120-130 cm magasságban húztam ki, az oszlopmagasságom olyan 2 méter. Praktikus megoldás lehet, hogy a két vezérdrót fölé vékonyabb drótból párhuzamos drótpárokat feszítesz ki, ami közé be tudod bújtatni az azévi hajtásokat (a drótpár egymástól való távolsága 2-3 cm legyen és ezekből a drótpárokból minden vezér fölé akár kettőt is készíthetsz). Ha csak szimpla drótot húzol ki, akkor pedig kötöznöd kell nyilvánvalóan (ami néha szükséges az általam leírt esetben is). A tenyészidő folyamán ha az alsó szint hajtásai elérik a felső vezérdrótot, akkor ott értelemszerűen vissza kell vágni, a felső emeletnél a csonkolás helyét a testmagasságból adódóan kb. 2- 2,2m-nél képzelem el.
egytörzsű négykaros művelés
Még egy dolog: a kialakítást nem szabad siettetni, mert nem megfelelő vastagságú karok esetén az alsó szint felkopaszodhat. Ekkora területhez én 6-8 tőke ültetését ajánlanám.
 


  2016.08.11. 10:52  Hozzászólás  Válasz Totya (164) hsz.-re     Olvasás  
  •   166   
Avatar

---
 
Szia Totya!

"Nekünk 2m körüli az oszlop magasság, nálunk az alsó kordon(drót) 70cm magasan kezdődik, mert homokos a szőlőnk, és alacsonyabb magasságnál egyszerűen megégtek a szemek. "

Neked is köszönöm a javaslatod, és a hétvégén kivehetem ezeket az oszlopokat, és teszek másikat! Az olvastam: "... a szőlő nagyon nagy úr, sokat kell hajladozni előtte, de se hason ne akarj csúszni, se fölébe mászni." - és a 2 méterhez, nem kell létra? :-D

"Ja még annyi, hogy 5m az oszlopok közötti távolság, nagyobb távolság esetén nagyon kihajlik a "zöld felület" ."

Nálam a 7 méter lehet - a középsőt is beszámolva -, és 4 mm.s drótszál, max.ra kifeszítve! Azért adtam a zöld oszlopoknak akkora dölést, hogy bírják a feszítést!
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.11. 10:51  Hozzászólás  Válasz délkelet (163) hsz.-re     Olvasás  
  •   165   
Avatar

---
 
Szia délkelet!

"Először is tudni kéne, milyen művelésmódot szeretnél kialakítani ...a leggyakoribbak közé tartozik az egytörzsű kétkarú, "

Köszönöm a válaszod, és erre gondoltam úgy - "a leggyakoribbak közé tartozik az egytörzsű kétkarú" -, hogy antialkoholista életem által, csak asztali gyümölcsként szeretném fogyasztani! Szubrópusi nálunk az éghajlat, és tőletek látva Lybia vonalában lakunk - rövidnadrágos a tél! -, és majd olyan fajtát nézek ami szereti, a mi telünket is! :-D

" A 140 cm-es oszlopmagasság ez utóbbi kialakítását nem teszi lehetővé, ahhoz legalább 200 cm-esre lenne szükség. Én ez utóbbit preferálom."

Ezt is megtudom tenni - van betontörő gépem -, és oszlopom is! :-D

"A többit majd a válaszod után :)"

Ezt is köszönöm neked, mert azért nem ittam soha alkoholt, mert az apai nagyapám megitta a részem. Akkor - a gyerekkorban - olyan undorral néztem a borivást, hogy nem tanultam meg a szőlő termesztést az öregtől! :-D
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.11. 10:04  Hozzászólás  Válasz wogboy (162) hsz.-re     Olvasás  
  •   164   


---
 
Nekünk 2m körüli az oszlop magasság, nálunk az alsó kordon(drót) 70cm magasan kezdődik, mert homokos a szőlőnk, és alacsonyabb magasságnál egyszerűen megégtek a szemek. 2szál van felhozva, egy balra másik jobbra. Jövőre gondolkodom egy második kordon kar kialakításán, nem tudom érdemes-e, pár tőkén megnézzük mennyivel járok jobban. :)
Az oszlopok 250-esek voltak, 50cm van lebetonozva.
Ja még annyi, hogy 5m az oszlopok közötti távolság, nagyobb távolság esetén nagyon kihajlik a "zöld felület" .
 


  2016.08.11. 09:25  Hozzászólás  Válasz wogboy (160) hsz.-re     Olvasás  
  •   163   
Avatar

---
 
Szia! Először is tudni kéne, milyen művelésmódot szeretnél kialakítani ...a leggyakoribbak közé tartozik az egytörzsű kétkarú, ill. az egytörzsű négykarú (emeletes) művelésmód. A 140 cm-es oszlopmagasság ez utóbbi kialakítását nem teszi lehetővé, ahhoz legalább 200 cm-esre lenne szükség. Én ez utóbbit preferálom. A többit majd a válaszod után :)
 


  2016.08.11. 07:39  Hozzászólás  Válasz Alibá (161) hsz.-re     Olvasás  
  •   162   
Avatar

---
 
Szia Alibá!

"Milyen távol van a két szélső oszlop egymástól és milyen magasak a földtől?"

Most mértem le, és 14.40 m. a két zöldoszlop közötti táv, és a kettő között van egy szürke, arra gondolva, kellhet a dróthoz a támasztás.

Elszámoltam magam, mert a betonos magasítással csak 1.40 m. -rt tudják a zöldek. A beton lapok a 400 mm.-rt tudják.
Eredetileg az 1.80 volt! Ha ajánlod, akkor megtudom hosszabítani, mert az 1.80 jobban használható!

Ez a fal, amit majd megtöltök jó minőségű talajjal.

http://imageshack.com/a/img921/4631/PIpYh3.jpg

A két végoszlop bírja majd a drótszál kifeszítését!

http://imageshack.com/a/img923/7712/BlZkH9.jpg

Itt látható a középső oszlop is, furatok nélkül.

http://imageshack.com/a/img924/5188/yVt5G3.jpg
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.08.10. 10:12  Hozzászólás  Válasz wogboy (160) hsz.-re     Olvasás  
  •   161   
Avatar

terra alapító
 
Milyen távol van a két szélső oszlop egymástól és milyen magasak a földtől?
 


  2016.08.10. 07:35  Hozzászólás
  •   160   
Avatar

---
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, milyen magasságban szaladjon a szőlőhöz, a két vezér drótszál?

Kész a szőlőnek tervezett hely, és ott vannak a vasoszlopok, csak nincsenek kifúrva!

http://imageshack.com/a/img921/3850/9Hb9wD.jpg
 
"There is no easy way from the earth to the stars”


  2016.07.24. 19:19  Hozzászólás  Válasz baby-lon (152) hsz.-re     Olvasás  
  •   159   


---
 
Nem , de nem tartom érdemesnek ,hogy azért hagyjak belőle, hogy esetleg 10 évente egyszer beérjen...ennél jobb fajtákhoz is hozzá lehet már jutni...már úgy jobb,hogy ide való.
 




ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Ahrefs [Bot] Mozilla/5.0 (compatible; AhrefsBot/7.0; +http://ahrefs.com/robot/), Mail.ru [Bot] Mozilla/5.0 (compatible; Linux x86_64; Mail.RU_Bot/2.0; +https://help.mail.ru/webmaster/indexing/robots) valamint 12 vendég

cron